• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 897
تعداد نظرات : 355
زمان آخرین مطلب : 5921روز قبل
خواستگاری و نامزدی
 

بهترین‌ها

بهترین بخشش آن است كه منتظر تشكر نباشی

بهترین خصلت آن است كه هیچ كس را نرنجانی

بهترین قدردانی آن است كه در عمل باشد نه بر زبان

بهترین شغل آن است كه از انجامش لذت ببری

بهترین غذا آن است كه با دل خوش خورده شود

بهترین پول آن است كه از راه حلال به دست آورده شود

بهترین پدر و شوهر آن است كه خانواده در كنارش احساس امنیت و شادی كنند

بهترین مادر و همسر آن است كه تنها بتوانی چند ساعت نبودن او را در خانه تحمل كنی نه بیشتر

بهترین فرزند آن است كه به او افتخار كنی

بهترین دوست آن است كه با او راحت باشی و هر لحظه بتوانی حرف دلت را به او بزنی

بهترین‌ مسافرت آن است كه همیشه آرزوی تكرارش را داشته باشی

بهترین خانه آن است كه همیشه از آن صدای خنده و شادی بشنوی  

سه شنبه 25/10/1386 - 15:3
آموزش و تحقيقات

گِردو (نام علمی: جنس Juglans) درختی است گلدار (Magnoliophyta) از رده دولپه ای ها(Magnoliopsida)، از تیره توس ها (Fagales) خانواده گردوها(Juglandaceae).

نام گردو به هر گونه درخت از خانواده گردو اطلاق می‌شود. آنها درختانی برگریز هستند به ارتفاع ۴۵-۱۰ متر، با برگهای شانه‌ای به طول ۹۰-۲۰ سانتیمتر، تعداد ۲۵-۵ برگچه و جوانه‌ها دارای درونه حفره دار هستند که این ویژگی در همه بال میوه ای ها (Pterocarya) مشترک است بجز گردوهای امریکایی (Carya) در همین خانواده.

از معروفترین مناطق کشت گردو در ایران منطقه تفرش در استان مرکزی است
شاید معروف‌ترین اعضای این رده گردوی سیاه (Juglans nigra) متعلق به شرق امریکای شمالی و گردوی ایرانی یا معمولی (Juglans regia) که بومی بالکان در جنوب شرقی اروپا، مرکز و جنوب غربی آسیا تا هیمالایا و جنوب غربی چین است، باشد. گردوی معمولی را درامریکا اغلب ولی به صورت نادرست گردوی انگلیسی می‌‌نامند. (این گونه بومی انگلیسی نیست).

این دو گونه از نظر چوب قابل توجهی که دارند دارای اهمیت می‌‌باشند. گریبانه‌های گردو به علت دارا بودن مقدار زیادی رنگ زرد – قهوه ای، منبع مهمی برای رنگ به شمار می‌رود.

دانه تمامی گونه‌هایی که در بالا به آنها اشاره شد و سایر گونه ها، خوراکی هستند اما گردوهایی که در فروشگاهها موچود می‌‌باشند از نوع گردوی ایرانی هستند. نوع باغی که به جهت پوسته‌های نازک مغز. پایداری در مناطق معتدله انتخاب گشت را گهگاه گردوی کارپات می‌‌نامند. گردو سرشار از روغن است و بصورت گسترده هم به شکل تازه و هم در غذا خورده می‌شود. آنها را باید در مکانهای خشک و خنک نگهداری کرد چون در شرایط گرم در مدت چند هفته- بویژه پس از کندن پوسته آن، فاسد می‌شوند.

یکی از معروفترین انواع گردوی ایرانی گردوی شهمیرزاد ( بهشت گمشده در کویر سمنان) می باشد.

تركیبات شیمیایی:

مغز گردو دارای چند اسید آلی ، مقدر كمی اسانس ، اگزالات آهك و ویتامینهای A,B,C,D,E می باشد . همچنین مغز گردو دارای مقدر كمی ( ۱۲%) ارسنیك است .

برگ درخت گردو دارای ۳ درصد اینوژیت ، اسید الاژیك ، اسید گالیك و اسانسی با بوی مخصوص و مقدری پارافین ، تانن ،  مواد چرب و املاح معدنی مانند كلسیم ، پتاسیم ، منیزیوم ، باریوم و همچنین كاروتن است .

پوسته گوشتدار میوه سبز گردو دارای امولسیون ، قند و اسیدهای آلی مانند اسید سیتریك ، اسید مالیك ، فسفاتها و اگزالات كلسیم است .

عصاره برگ درخت گردو خاصیت میكروب كشی و باكتری كشی درد .

در صد گرم مغز گردو خام و خشك مواد زیر موجود است

آب                                ۳/۵ گرم

پروتئین                        ۱۴/۸ گرم

مواد چربی                   ۶۵ گرم

مواد نشاسته ای          ۱۳ گرم

كلسیم                      ۱۰۰ میلی گرم

فسفر                      ۳۸۰ میلی گرم

آهن                        ۳ میلی گرم

سدیم                     ۲ میلی گرم

پتاسیم                   ۵۰ میلی گرم

ویتامین آ                 ۳۰ واحد

ویتامین ب ۱            ۰/۳۵ میلی گرم

ویتامین ب ۲            ۰/۱۲ میلی گرم

ویتامین ب ۳            ۱ میلی گرم

ویتامین ث               ۲ میلی گرم

خواص داروئی:گردو از نظر طب قدیم ایران گرم و خشك است روغن گردو كه از قدیم برای پختن غذاها از آن استفاده می شد است روغنی است به رنگ زرد روشن كه دارای طعم مطبوع و ملایم است و باسانی تند (اكسیده ) می شود.۱

)گردو خون ساز و تصفیه كننده خون است

۲)گردو درمان كننده بیماریهای ریوی است

۳)گردو مسكن دل پیچه است

۴)اگر از گردو و عسل و مربا درست كنید برای اشخاص لاغر مفید است.

۵)مربای گردو ملین بوده و آپاندیس را تقویت می كند

۶)خوردن گردو از تشكیل سنگ كلیه و سنگ كیسه صفرا جلوگیری می كند

۷)پوست درخت گردو و پوست سبز گردو قابض است

۸)چون گردو دارای مس می باشد بنابراین به جذب آهن در بدن كمك می كند

۹)گردو را با انجیر و موز بخورید مقوی حواس و مغز است

۱۰)اگر پوست تاز گردو را به دندان و لثه بمالید لثه و دندان را تقویت می كند

۱۱)دم كرده برگ درخت گردو برای درمان ورم مفاصل مفید است

۱۲)۵۰ گرم برگ گردو را در یك لیتر آبجوش ریخته و بمدت چند دققیه بجوشانید این جوشانده برای شست و شوی زخم ها و التیام انها بسیار مفید است .

۱۳) دم كرده برگ درخت گردو برای درمان ترشحات زنانه و بیماری سل مفید است

۱۴)جوشانده برگ درخت گردو درمان كننده سر درد ، سرمازدگی و بیماریهای پوستی است

۱۵)شیره قسمت سبز میوه را اگر چند بار روی زگیل بمالید آنرا از بین می برد

۱۶)قسمت سبز و تازه میوه گردو را اگر با آب بجوشانید و موهای خود را با آن رنگ كنید رنگ قهو ه ای به مو می دهد .

۱۷)برگ تازه درخت گردو حشرات موذی مانند بید و ساس را از بین می برد.

۱۸)اگر زن حامله روزی یك عدد گردو بخورد پس از زایمان پوست شكمش زیبایی خود را حفظ خواهد كرد

گردو از دوران ما قبل تاریخ وجود داشته است. در قرون وسطی اعتقاد بر این بود که گردو سر درد را معالجه می‌کند حتی شواهد دال بر وجود یک باغ گردوی بسیار زیبا در باغ های معلق بابل وجود دارد. گردو هم به صورت خشکبار و هم به صورت تازه و خورده می‌شود و از آن در تهیه برخی از غذاها استفاده می‌شود. گردو منبع خوبی از فسفر، پتاسیم، منیزیم، پروتئین و ویتامین E است.مقدار فسفر موجود در گردو با ماهی و برنج و حتی تخم مرغ نیز برابری می‌کند. برگ و پوست گردو مقوی و تصفیه کننده خون است. برگها و پوست آن بخصوص بخاطر ماده تلخ وتانن آن در مداوای بیماری‌های پوستی و خنازیر مفید واقع می‌شوند.

مهم‌ترین خواص گردو :

درمان ورم روده و معده: ۱۵ تا ۲۰ گرم برگ گردو را به مدت ده دقیقه در یک لیتر آب جوش دم کنید ،برای ورم معده و روده. به به عنوان کرم کش ۳ فنجان در روز از این دم کرده را بنوشید . درمان خستگی و ورم: دم کردهء۵۰ گرم برگ گردو در یک لیتر آب را در آب وان بریزید این حمام آرام بخش خستگی ست و ورم را بر طرف می‌کند همچنین در مورد مداوای سرمازدگی و بیماریهای پوستی تجویز می‌شود .

درمان ورم لثه ولوزه: دمکردهء فوق را به میزان حجمش با آب رقیق کنید و آن را غرغره کنید تا ورم لثه و لوزه شما درمان شود .

درمان کم خونی: جوشانده برگ یا پوست سبزگردو برابر تجویز فوق درمان کم خونی و ضعف است. ۲۰ تا ۳۰ گرم از پوست سبز گردو یا خشک آن را در یک لیتر آب به مدت یک ربع بجوشانید و صاف کنید و قبل از هر وعده غذا یک فنجان از آن را بنوشید .

گردو از بروز حمله قلبی جلوگیری می‌كند لازم به ذکر است اگر برگ خشک شده گردو را در داخل کیسه برنج قرار دهیم دیگر احتیاج به مصرف قرص برنج نخواهیم داشت برگ گردو انواع حشرات موذی را از برنج دور خواهد کرد

گردو علاوه بر اینكه یك میوه خوشمزه است مزایای فراوانی برای سلامتی دارد كه یكی از مهمترین آنها وجود چربی امگا - ‌٣ در گردو است.
به گزارش سرویس «بهداشت و درمان» خبرگزاری دانشجویان ایران، مطالعات جدید نشان می‌دهد كه گردو حاوی اسید‌های چرب امگا - ‌٣ است. ماهی شناخته شده‌ترین منبع این گروه از چربی‌های مفید است اما گردو حاوی نوع امگا - ‌٣ با عنوان اسید آلفا لینولینك (ALA) است.

به گفته محققان و كارشناسان تغذیه مصرف بالای این اسید چرب فرد را در برابر حمله قلبی محافظت می‌كند. مطالعات نشان می‌دهد كه ‌٢ گرم در روز اسید آلفا لینولینك كه در یك اونس گردو یافت می‌شود، برای دستیابی به این مزایا كافی است.

مغز گردو دارای چند اسید آلما، مقدار كمی اسانس، اگزالاك آهك و ویتامین‌های A، B ،D و E است. این میوه همچنین ‌١٢ درصد ارسینك دارد.
برگ درخت گردو نیز دارای ‌٣ درصد اینوژیت، اسید الاژیك، اسید گالیك و اسانسی با بوی مخصوص و مقداری پارافین، تانن، مواد چرب و املاح معدنی از قبیل باریوم، منیزیم، پتاسیم، كلسیم و كاروتن است.
به علاوه پوسته گوشتی میوه سبز گردو دارای امولسیون، قند و اسید‌های آلی از جمله اسید سیتریك، اسید مالیك، فسفاتها و اگزالات كلسیم است. لازم به ذكر است كه عصاره برگ این درخت خاصیت میكروب كشی و باكتری‌كشی دارد.
مقدار فسفر موجود در مغز گردو با ماهی، برنج و حتی تخم مرغ برابر است. در مغز گردو پروتئین، فیبر، منگنز، منیزیم و مس هم وجود دارد. برگ و پوست این میوه مقوی است و خاصیت تصفیه كنندگی خون را دارد. از برگ و پوست میوه گردو به خاطر وجود ماده تلخ و تانن برای درمان بیماری‌های پوستی استفاده می‌شود.
مغز گردو همچنین حاوی تركیباتی به نام استرول است كه به طور طبیعی در تركیبات گیاهی تولید می‌شوند كه به لحاظ ساختار شیمیایی شبیه به كلسترول هستند. برخی از استرولهای گیاهی در طول موسسه گوارش و در جریان عمل هضم جذب نمی‌شوند و مسیر جذب كلسترول در جریان خون را نیز مسدود می‌كنند. یك اونس مغز گردو حاوی ‌٥٠ میلی گرم استرول گیاهی است كه دانشمندان معتقدند این ماده نقش مهمی در حفاظت شیمیایی و نیز حفاظت عروقی در بدن ایفا می‌كند.
به علاوه گردو حاوی فلاونوئیدی بنام اسید الاژیك است كه این ماده می‌تواند رشد سلول‌های سرطانی را مسدود كند.
در هر ‌١٠٠ گرم مغز گردوی خام و خشك به ترتیب ‌٣/٥ گرم آب، ‌١٤/٨ گرم پروتئین، ‌٦٥ گرم مواد چربی، ‌١٣ گرم مواد نشاسته‌ای، ‌١٠٠ میلی گرم كلسیم، ‌٣٨٠ میلی گرم فسفر، ‌٣ میلی گرم آهن، ‌٢ میلی گرم سدیم، ‌٥٠ میلی گرم پتاسیم، ‌٣٠ واحد ویتامین آ - ‌٠/٣٥ میلی گرم ویتامین ب‌ -۶، ‌٠/١٢ میلی گرم ویتامین ب-۲، ‌١ میلی گرم ویتامین ب-۳ و ‌٢ میلی گرم ویتامین c وجود دارد.
به لحاظ خواص دارویی لازم به ذكر است كه گردو خونساز است و خاصیت تصفیه كنندگی خون را دارد.
برای درمان بیماری‌های ریوی استفاده می‌شود. دل پیچه را آرام می‌كند. مخلوط گردو، عسل و مربا برای تقویت اشخاص لاغر و تحریك توان جنسی بسیار مفید است. مربای مغز گردو ملین است و نیز آپاندیس را تقویت می‌كند. مصرف گردو از بدن در برابر تشكیل سنگ كلیه و سنگ كیسه صفرا محافظت می‌كند. پوست درخت گردو و پوست سبز این میوه قابض است. مصرف گردو به همراه موز و انجیر نیز تقویت كننده مغز و تمركز است. اگر ‌١٥ تا ‌٢٠ گرم برگ گردو را به مدت ده دقیقه در یك لیتر آب بجوشانید و مصرف كنید ورم روده و معده را بهبود می‌بخشد نیز خاصیت انگل كشی دارد. همچنین دم كرده‌ برگ گردو گاهی از سوی پزشكان گیاهی برای درمان خستگی و ورم و مداوای سرمازدگی و امراض پوستی كه البته به صورت خارجی و غیر خوراكی استفاده می‌شود، تجویز می‌گردد. از این دم كرده برای درمان ورم لثه و لوزه نیز استفاده می‌شود.
از آنجا كه این میوه دارای مس است به جذب آهن در بدن كمك می‌كند. از جوشانده برگ گردو همچنین برای شست و شوی زخم‌ها و التیام آنها استفاده می‌شود.

در مورد تركیبات روغن گردو نیز گفتنی است كه در یك قاشق غذاخوری از روغن این میوه ‌١٢٠ كالری، ‌١٤ گرم چربی كلی، ‌٢/١ گرم چربی اشباع شده، ‌١/٣ گرم چربی‌های اشباع نشده تك زنجیره‌ای، ‌٦/٨ گرم چربی‌های اشباع نشده چند زنجیره‌ای یافت می‌شود. اما لازم به ذكر است كه روغن این میوه‌ فاقد فیبر غذایی، پروتئین، كربوهیدرات، كلسترول و سدیم می‌باشد. این در حالی است كه در یك اونس از خود مغز گردو به ترتیب ‌٤/١ گرم فیبر خوراكی، ‌٤ گرم پروتئین، ‌٥ گرم كربوهیدرات و ‌٣ میلی گرم سدیم، ‌٤/٠ میلی گرم مس، ‌٤٨ میلی گرم منزیم و ‌٨/٠ میلی گرم منگنز وجود دارد.

 

طرز استفاده:

گردوی تازه برنگ سفید با پوست زرد روشن است . مغز گردو را در ظرف سربسته در داخل فریزر نگاهدری كنید تا كهنه نشود .

  • مضرات : گردو با داشتن مواد مغذی زیاد غذای بسیار خوبی است ولی نباید در خوردن آن اصراف كرد زیرا زیاده روی آن باعث ورم لوزه و زخم دهان می شود . مخصوصا گردو برای گرم زماج ها خوب نیست و معمولا بهتر است اینگونه افراد بعد از خوردن گردو دهان خود را بشویند و یا انار ترش و یا كمی سكنجبین یا سركه بخورند . مغز گردو لطیف است و در اثر ماندن كهنه می شود ور نگ آن زرد یا قهو ه ای و طعمش تند می شود و باعث مسمومیت خواهد شد و نباید از آن استفاده شود .

به هیچ وجه نباید در خوردن گردو افراط و از پنج عدد در روز بیشترمصرف بشود زیرابرای سلامتی زیان آور است. درضمن لثه‌ها و زبان و گلو را می آزارد. کسانی که ناراحتی معده و کبد دارند نباید گردو بخورند. افراد چاق نیز باید از آن پرهیز کنند. خوابیدن در زیر درخت گردو به علت صدور فراوان گاز کربنیک در شب خطر ناک است


دوشنبه 24/10/1386 - 7:51
دعا و زیارت
 
 


از مهمترین فصل مربوط به حیات انسان، فصل مربوط به دوران نوجوانی او ،شامل مرزسنی 18-12 است ؛ مرحله ای که آغاز آن ،پایان دوران کودکی ، نهایت آن آغاز جوانی ووصول به مرحله کامل مردی یازنی است . این مرحله را از مبهم ترین مراحل حیات در جنبه شناخت ابعاد جسمی ، روانی ، عاطفی ودشوارترین مراحل از نظر سازگاری انسان ذکر کرده اند .(1) ضمن اینکه این دوره از رشد وزندگی متضمن بحرانی هیجانی ، تحولی اخلاقی ودگرگونی وتغییری عظیم در شخصیت است . شاید در هیچ مرحله ای از عمر ( جز سه سال اول زندگی ) فطرت به این اندازه بیدادوهشیار نباشد.
دوران نوجوانی واصولاً دوران دهه دوم حیات را دوران پایه گذاری ها می دانند که اهم آنها عبارتند از : (2)
- پایه گذاری سلامت ورشد بدن و کمال یا نقص جسمی
- پایه گذاری سلامت روانی ومراقبت در این امر که رفتارها ، متعادل ومناسب باشند.
- پایه گذاری رشد وجهت داری عاطفه که متوجه چه کسانی ویاچه جنبه هایی می باشند.
- پایه گذاری اخلاق ، به عنوان مجموعه ضوابط حاکم برروابط که در او تثبیت وعینی گردد.
- پایه گذاری خوی اجتماعی وروابط معاشرتی از نظر ادب ،حیا، باز وبسته بودن روابط.
- پایه گذاری استدلال ، منطق ،جهان بینی و طرز تلقی از امور .
- پایه گذاری دینی وعقیدتی واعتدال مذهبی وعادات و رفتارهای مذهبی و توان دفاعی ازآ ن .
درآنچه که به مذهب مربوط می شودیک جنبه آن مربوط به جنبه های تکمیلی دیانت وآماده شدن برای انجام دادن همه دستورات وتعلیم دین است ، مخصوصاً از آن بابت که اودر اواسط یا اواخر این دوره وارد عرصه تکلیف می شود.(3)
یکی از شکوه های والدین ومربیان ، بی توجهی برخی از نوجوانان به نماز است .البته باید توجه داشت که چنین وضع و حالت در نوجوانانی که تمرینات مذهبی را از سنین کودکی وحتی خردسالی به صورت لذتبخش با چشیدن عواطف گرم والدین و بدون تحمل فشار آغاز کرده اند ، به ندرت دیده می شود. دستور رسول خدا (ص) که کودکان خود را از کودکی به نماز وادارید مروا اولادکم بالصلوه...(4) اشاره ای به این اثر گذاری واهمیت است .حضرت امام صادق علیه السلام نیز فرموده اند : (یوخذ الصبی بالصلوه بین سبع سنین وست سنین)(5) از سنین بین7-6 سالگی کودک راباید به نماز وداشت ودرترک آن مواخذه اش نمود ).
- اما علل بی توجهی به نمازاز چند جهت قابل بررسی است (6)
1- علل مربوط به خودنوجوان : شناخته ترین علل در این زمینه به قرار زیر است:
- نادانی نسبت به اهمیت مسئله، عدم درک تعلیم مذهبی وارزش آن ، نا آشنایی به وظیفه وتکلیف .
- تنبلی ،غفلت و مسامحه کاری واتلاف وقت تا قضای نماز .
- بی حالی و بی حوصلگی که نشانه ای از عدم درک لذت ارتباط با خدااست .
- اثبات وجود و نشان دادن اینکه کسی می تواند یاغی وعاصی باشد.
- عدم عادت به عبادت ودرنتیجه نداشتن روحیه لازم برای این برنامه
2- علل مربوط به خانواده : اهم علل وعوامل در این جنبه عبارتند از :
- عدم ایجاد عادت در فرزند به نماز از دوران خردسالی بدان حساب که هنوزوقت نمازاو نشده
- دعوت او به نماز از روی خشونت وقهر وعقده سازی .
- سلب اعتماد او از روحانیت خانواده واحساس ریاکاری دروالدین یاتقدس خشک وتجرد درآنان .
- طیب نبودن غذا که رابطه چشمگیری بین آن با عبادت وعمل صالح است .
3- علل مربوط به گروه همسالان : منظورگروهی است که نوجوان باآنها مانوس ، همراز، هم سخن وهمبازی است.
امیر المومنین علیه السلام فرموده اند : « المرء علی دین خلیله وقرینه»(7)انسان متاثر از دین دوست وهمنشین خود است.در دوران نوجوانی قواعد اخلاقی خارجی واجتماعی افراد ، جای خودرابه تقلید از نمونه ها وسرمشق ها ی زندگی میدهد. وشخصیت ناپایدار نوجوان از اشخاص نمایشی بهره مندمیشود.(8) در امر ترک نماز یا رغبت و عادت به نماز ، الگوهاومعاشران نقش اساسی دارند.
4- علل مربوط به جو ومحیط : عوامل زیر احساس و تصوری برای ترک مذهب ونماز در نوجوان پدید می آورند.
- وسوسه های مکاتب الحادی وایجاد شک وتردید در اذهان .
- تصور فساد وریاکاری از اولیای دین وعلما
- احساس تبحر،بی منطقی ،وخشکی در تقدس آنهایی که مورد علاقه اوهستند.
- آلودگی و فساد در کوچه وخیابان.
- جدایی اخلاقی ومعنوی بین او وروحانیت .
- احساس یا تصور عدم تطابق دین با زندگی وبی ارزشی عبادتی چون نماز .
درطریق اصلاح
در رفع عارضه واصلاح یک نابسامانی باید از همان راهی وارد شد که عوامل وشرایط درنوجوان وارد شده و نفوذ کرده اند.مادام که در فردی ریشه یا عامل جهل ، غفلت ، تن پروری ، بی رغبتی زدوده نشود ، مادام که خانواده ها سروسامان نداشته و بی برنامه باشند، مادام که دوستان ومعاشران ناباب فردی را احاطه کرده باشند. وجو جامعه آشفته باشد ،امید به اصلاح بسیارناچیز و اندک خواهد ماند.
برنامه ریزی برای اصلاح نوجوان درمحیط خانه وزندگی یک سوی قضیه است وتلاش برای کنترل جامعه ومحیط سوی دیگر آن . برای اصلاح درون باید بیرون را ساخت... وسوسه های جهان کوچه وبازار،تحریکسازی نوارها وفیلم ها وسینماوتلویزیون ،مصونیت دل را از نوجوان سلب می کندوروح تقوا وعبادت رااز و می گیرند.
روشهای جلب وجذب
در واداشتن نوجوان به نماز ،از فنون و شیوه هایی میتوان استفاده کرد که علمای روانشناسی وتربیت بدان تکیه کرده اند اهم روشها عبارتند از :
- روشهای آگاهی بخش چون روش اعلام واشعار، روش تذکر وهشدار، امر به معروف ، ارشاد.
- روشهای عاطفی چون روش محبت ، روش رحمت ، تحریک عواطف ،روش همراهی وهمکاری ، احسان .
- روشهای جلب چون پذیرش ،ا حترام ، تکریم ، التفات.
- روشهای خیر خواهان چون وصیت ،نصیحت ،وعظ
- روشهای اقناعی چون استدلال ، محاجه، تحدی، برهان ،حجت .
- روشهای تبیینی چون تشریح وتحلیل ، محاوره وگفتگوی آزاد.
- روشهای بر انگیزاننده چون تحسین ، تایید ، تشکروسپاس،ترغیب ، تحریض تشویق ، پاداش وانعام .
- روشهای امید ساز چون وعده ، رجاء ،بشارت ها.
- روشهای ترغیبی چون ذکر صالحان ،داستان ، بازی
- روشهای عنایت آمیز چون مزاح ، تغافل، عبور کریمانه ، تسامح ، تجاهل ،امهال
- برخوردهای غیر مستقیم مثل کنایه ، تعریض ،اشاره ،تلویح
- روشهای جدی در برخورد مثل ا علام تعجب ، ذم ومدح ، تقبیح وتنفیر ،قطع محبت ، قهر .
- روشهای اعتراضی مثل عقاب، اعتراض، ابراز تاسف ،نهی ،محروم کردن.
- روش سرزنش ها وتعبیر مثل ملامت ، توبیخ ، تحقیر عمل
- روش های هشدار هنده مثل اخطار ، عقاب ، افشاء
- روشهای تهدیدی مثل ارعاب ،وعید ،تحذیر ،تخویف
- روشهای تنبیهی مثل اخذ ، بطش ،امکانات...(8)
در طریق جلب وجذب
براساس نظر روانشناسان تربیت ، نوجوانان دارای شخصیت های گوناگونی چون شخصیت خودکار ،سازش پذیر ،شخصیت بدگمان،افتاده ، مبارزه طلب ،تعدیل نیافته ، ماجراجو ،مشتاق ، اخلاقی ... هستندکه باهر کدام آنها به گونه ای خاص باید برخورد نمود. امادر رابطه با همه آنها اجرای این ضوابط واتخاذ مواضع زیر دارای نقشی سازنده وجهت دهنده است.
- استفاده از قاعده محبت واعلام این سخن غرور آمیز که خوشحالم چون تو فرزندی نماز خوان دارم
- تشویق از طریق ذکر فضایل وپاداشهای عملی مناسب در اسلام.
- روحیه دادن از طریق این عبارات که تو نورانی تر وشاداب تر می بینیم .
- آراستن ظاهر مثل تهیه جای مناسب برای نماز ، سجاده تمیز وزیبا ، استفاده از عطر به هنگام نماز.
- آسان گیری برنوجوان ومراقبت ازاو که خودرادر عبادت خسته نکند تا منجر به نتیجه معکوس نشود.
- تقلید خانواده بر مقدم شمردن وقت نماز بر هر کار دیگر والتزام عملی آن .
- ایجادانس بین فرزندان خودبا خداوند از طریق معرفی صفات الهی به زبان کودکانه.
- تفهیم این مهم به نوجوان که ساده ترین ونزدیکترین راه برای ارتباط با خدا ، نماز است.
- تبیین این که خد اوند به کسی که در برابر او به نماز می ایستد توجه خاص ونظر مخصوص دارد.
- یاد آوری این نکته که نماز ، انسان را از کارهای زشت وناشایست باز میدارد.
- آموزش معنای نماز .
- خریداری ساعت برای فرزند ( که اوراصبحها با صدای تکبیر از خواب بیدار کند.)
- اظهار این نکته که بهترین ودانا ترین ومحرم ترین دوست خداست.بااقامه نماز بادوست خود خلوت کن.
- تشویق فرزنددر بین نمازگزاران دیگر ودرجمع دوستان واقوام
- تعریف سرگذشت انسانهایی که ارتباط الهی قوی با خدا داشته اند.
- تعریف سرگذشت انسانهایی که ارتباط الهی ضعیفی با خدا داشته اند.
- برای فهم مطالب به فرزندان فرصت داده شودومطالب پی در پی عنوان نگردد.
- هدیه دادن به نوجوان به خاطراعمال شایسته ودر مناسبت های مختلف فراموش نشود.
- باید باتوجه به صحبتها وخواستهای فرزند ، او را به شنیدن مطالب ونصایح دلگرم نمود.
- برنامه پرسش وپاسخ را باید جدی گرفت ودر کمال صبروحوصله بدان پرداخت .
- توضیح فضیلت نماز اول وقت .
- اجتناب از جریحه دار کردن عواطف مثل افشاگری ، تحقیر ، تخطئه ونیشخندزدن .
- عدم امرو نهی شدیدوتذکرات مکرر نیشدار جهت جلوگیری از ایجاد روحیه متفاوت درفرزند.
- پرهیز ازتنبیه در حضور جمع که شعله سرکشی وعصیان راشدید تر می کند.
امید آنکه بااتخاذروشهای صحیح ،نوجوانان وفرزندان ما با دلبستگی عمیق به نماز ، قله های کمالات معنوی رافتح نمایند. انشاءالله .

ماخذ :
1) تعلیم وتربیت ومراحل آن ، دکتر قائمی ، ص178
2) هدایت نوجوان به سوی نماز ،دکتر قائمی ، صص 17-16
3) نوجوانی ، دکتر جعفر کرمانی ، ص5.
4) مکارم الاخلاق، پیامبر اکرم (ص)
5) وسائل الشیعه ، ج2، ص 5.
6) هدایت نوجوان به سوی نماز ،دکتر قائمی ، صص 29-26.
7) تحف العقول
8) هدایت نوجوان به سوی نماز ،دکترقائمی ، صص 43-42.

دوشنبه 24/10/1386 - 7:36
خواستگاری و نامزدی
 

روزگاری پادشاه ثروتمند بود که چهار همسر داشت.اوهمسر چهارم خود را بسیار دوست میداشت و او را با گرانبهاترین جامه ها می آراست و با لذیذترین غذاها از او پذیرائی میکرداین همسر ازهر چیزی بهترین را داشت.

 

پادشاه همچنین همسر سوم خود را بسیار دوست میداشت و او را کنار خود قرار میداد اما همیشه از این بیم داشت که مبادا این همسر او را به خاطر دیگری ترک نمائد.

 

پادشاه به زن دوم هم علاقه داشت او محرم اسرار شاه بود و همیشه با پادشاه مهربان و صبور و شکیبا بود هر گاه پادشاه با مشکلی روبرو میشد به او متوسل میشد تا آنرا مرتفع نمائد .

 

همسر اول پادشاه شریک بسیار وفاداری بود و در حفظ و نگهداری تاج و تخت شاه بسیار مشارکت میکرد.اما پادشاه این همسر را دوست نمی داشت وبرعکس این همسر شاه را عمیقا؛ دوست داشت ولی شاه به سختی به او توجه میکرد.

 

روزی از این روزها شاه بیمار شد و دانست که فاصله زیادی با مرگ ندارد.

 

سراغ از همسر چهارم خود که خیلی مورد توجه او بود رفت گفت من تو را بسیار دوست داشتم بهترین جامه ها را بر تن تو پوشانده ام و بیشترین مراقبتها را از تو بعمل آورده ام اکنون که من دارم میمیرم آیا تو مرا همراهی خواهی کرد ؟

گفت:بهیچ وجه !! و بدون کلامی از آنجا دور شد این جواب همانند شمشیر تیزی بود که بر قلب پادشاه وارد شد.

 

پادشاه غمگین و ناراحت از همسر سوم خود پرسید من در تمام عمرم تو را دوست داشته ام هم اکنون رو به احتضارم آیا تو مرا همراهی خواهی کرد و با من خواهی آمد ؟

گفت نه هرگز !! زندگی بسیار زیباست اگر تو بمیری من مجددا ازدواج خواهم کرد و از زندگی لذت میبرم !

 

پادشاه نا امید سراغ همسر دوم خود رفت و از او پرسید من همیشه درمشکلاتم از توکمک جسته ام و تو مرا یاری کردی من در حال مردنم آیا تو با من خواهی بود ؟

گفت نه متاءسفم من در این مورد نمیتوانم کمکی انجام دهم من در بهترین حالت فقط میتوانم تو را داخل قبرت بگذارم ! این پاسخ مانند صدای غرش رعد و برقی بود که پادشاه را دگرگون کرد !

 

در این هنگام صدائی او را بطرف خود خواند و گفت من با تو خواهم بود تو را همراهی خواهم کرد !

هر کجا که تو قصد رفتن نمائی!

شاه نگاهی انداخت همسر اول خود را دید ! او از سوء تغذیه لاغر و رنجور شده بود شاه با صدائی بسیار اندوهناک و شرمساری گفت :

من در زمانی که فرصت داشتم باید بیشتر از تو مراقبت بعمل می‌آوردم من در حق تو قصور کردم ...

 

در حقیقت همه ما دارای چهار همسر یعنی همفکر در زندگی خود هستیم  همسر چهارم :همان جسم ماست مهم نیست که چه میزان سعی و تلاش برای فربه شدن و آراستگی آن کردیم وقتی ما بمیریم او ما را ترک خواهد کرد .

 

همسر سوم : دارائیها موقعیت و سرمایه ماست زمانی که ما بمیریم آنها نصیب دیگران میشوند .

همسر دوم :خانواده و دوستانمان هستند مهم نیست که چقدر با ما بوده اند حداکثر جائی که میتوانند باما بمانند همراهی تا مزاز ماست .

 

همسر اول : روح ماست که اغلب در هیاهوی دست یافتن به ثروت و قدرت و لذایذ فراموش میشود . در حالیکه روح ما تنها چیزی است که هر جا برویم ما را همراهی میکند .

 

پس از آن مراقبت کن او را تقویت کن و به او رسیدگی کن که این بزرگترین هدیه هستی برای توست.

 

چهارشنبه 19/10/1386 - 8:30
خواستگاری و نامزدی
آشنایی با اصطلاحات پخت غذا

جا افتادن غذا

این اصطلاح معمولا در پخت غذاهای ایرانی و مخصوصا انواع خورش ها می باشد . وقتی غذا پخته شد در اواخر طبخ حرارات را ملایم کرده، تا آب آن تبخیر شده و روغن روی آن بیافتد و غلیظ شود.

خلال کردن

بریدن شکل منظم سیب زمینی، پیاز و گوشت به قطعات باریک و نسبتا بلند را خلال گویند.

کباب کردن :

کباب کردن پختن گوشت مرغ، ماهی و میگو با سیخ تنوری روی آتش را کباب کردن گویند.

کز داران

پس کندن پر طیور و یا پاک کردن کله و پاچه جهت بر طرف کردن موهای ریز آن را روی آتش یا شعله گاز گرفته تا پرها و یا موهای آنها سوزانده شود این اصطلاح را کز داران گویند.

بیات کردن

خوابانبدن گوشت، مرغ یا ماهی و میگو در موادی مانند پیاز، آبلیمو و یا زعفران و نمک و ماست که باعث ترد شدن و یا مزه دار شدن آن ماده غذایی می شود بیات کردن می نامند .

سفت و سفید شدن زرده تخم مرغ

این اصطلاح در مورد زرده تخم مرغ که به مصرف تهیه کیکها و کرمها و سایر غذاها و شیرینیها می رسد به کار می رود. با زدن بوسیله قاشق یا تخم مرغ زنی زرده سفت می شود و آن حدی است که زرده باید کاملا سفید و سفت شود و وقتی ان را با قاشق بر می داریم کش پیدا کند .

سفت شدن سفیده تخم مرغ

سفت شدن سفیده حالتی است که سفیده را برای طبخ انواع کیک ها و غذاها با زدن به وسیله قاشق آماده می کنند و حد نهایی آن هنگامی است که وقتی کاسه یا قاشقی را که سفیده سفت شده در آن است را کج کنیم سفیده از کاسه یا قاشق بیرون نریزد.

شکرک زدن :

این حالت معمولا در مرباها و شربتها دیده می شود. وقتی مربا و یا شربتی بیش از حد لزوم جوشانیده شود یا آنکه ترشی آن کم باشد مربا یا شربت شکرک می زند. برای رفع آن باید در شربت یا مربا کمی آب جوش و مقداری آبلیمو یا جوهر لیمو اضافه نمود و آنرا چند جوش داد تا شکرک از بین برود.

فرم گرفتن خامه

فرم گرفتن خامه حالتی است در خامه که بعد از زدن برای مالیدن لای کیک ها و شیرینیها و تزئین ژله ها و کرمها آماده می کنند. برای تشخیص اینکه خامه چه موقع فرم گرفته است، خامه را باید آنقدر زد که وقتی با چنگال یا قاشق خطوطی روی آن ترسیم می کنیم آن خطوط محو نشود، ولی خامه را بیش از حد فرم گرفتن نباید زد زیرا در این صورت تبدیل به کره می شود. اگر خامه بر اثر زدن زیاد تبدیل به کره شود فاسد نشده و می توان به عنوان کره شیرین از آن استفاده نمود.

قوام آمدن

این اصطلاح معمولا در طبخ مرباها و شربتها و امثال آن بکار می رود  آخرین مرحله طبخ مربا و شربت است. برای تعیین حد قوام آمدن موقعی که روی مربا و شربت دانه های مروارید شکل پیدا شد مقداری از شربت را برداشته و کمی صبر می کنیم تا شربت سرد شود بعد شربت را به طرف ظرف سرازیر می کنیم اگر قطرات شربت به سختی از قاشق سرازیر و کش پیدا کند در این موقع قوام آمده است .

کارامل کردن

کارامل کردن شکر آن است که شکر را با کمی آب در ظرفی روی اتش ملایم طلائی کنیم و بلافاصله مقداری آب جوش که متناسب با مصرف آن است اضافه کرده و می گذاریم شربت بجوشد تا ذرات شکر کارامل شده کاملا حل و شربت غلیظ شود. نکته قابل توجه اینکه شکر موقع طلائی شدن نباید بسوزد زیرا تلخ می شود همچنین نباید سفید باشد چون شکرک می زند و نیز بعد از ریختن آب و جوشیدن شکر غلظت آن به حدی باشد که وقتی مقداری از شربت را در قاشق می ریزیم و بعد از سرد شدن بحالت کش دار از قاشق ریخته شود. تفاوت شربت کارامل با شربت ساده در این است که شربت کارامل دارای رنگ خرمائی خوشرنگ و عطر مطبوعی است و اغلب در کرمها و بستنی ها برای تغییر رنگ و عطر از آن شربت استفاده می شود.

کپک زدن و ترش شدن

این حالت در مربا و شربتها و ترشیها پیدا می شود. وقتی مربا و یا شربتی بحد کافی قوام نیامده باشد بعد از مدتی رقیق و ترش می شود و کپک می زند. برای رفع این نقص مربا یا شربت را دوباره چند جوش می دهیم تا شربت آن قوام بیاید. ترشی در صورتی کپک می زند که سرکه خالص  نباشد و یا سبزیجات مورد استفاده خیس باشند.

ور آمدن

این اصطلاح در مورد خمیرها بکار می رود . خمیرهایی که دارای مایه خمیر هستند بعد از دو سه ساعت بالا می آیند و پف می کنند و نتیجه آن پوکی نان می شود. در خمیرهای شیرینی نیز ورآمدن خمیر باعث راحت باز شدن و ترد شدن شیر ینی می شود.

سرخ کردن پیاز

 بطور کلی پیاز سرخ کرده یا ( پیاز داغ ) در غذاهای ایرانی جای مهمی دارد. برای سرخ کردن پیاز باید توجه داشت  پیاز نه زیاد سرخ و نه اینکه رنگ آن سفید بماند، پیاز داغ خوب باید طلائی رنگ باشد و بهتر است پیاز را در روغن زیاد و با حرارت ملایم سرخ کرده و بعد از سرخ شدن روغن اضافی آن را گرفت. پیاز را در اوایل سرخ کردن نباید زیاد بهم زد زیرا آب می اندازد و دیرتر سرخ می شود ولی همین که پیاز رنگ گرفت باید آن را مرتب هم زد تا کاملا طلائی شود
سه شنبه 18/10/1386 - 8:22
دعا و زیارت

تولد هادی امت

در حركت نه چندان آرام زمان به گفتة اكثر مورخان ، چشم گیتی در سال 212 هجری قمری به جمال خورشیدی روشن می شود كه چكیده فضیلت ، جوهره وجود وفیض مطلق است . مولودی كه یادش آرام بخش دلها وپیامش آخرین امید ونهایت آرزوی دلدادگان به خدا میگردد. آن مولود كسی جز علی النقی امام هادی (ع) نبود آمد امام هدایتی كه  روشنی بخش محفل بشری گردید وتشنگان حقیقت را از زلال هدایت كه ریشه در وحی دارد  سیراب كرد . امام هادی (ع) در بصریا ( روستایی در سه میلی مدینه ) از توابع مدینه به دنیا آمد ومكارم اخلاق ، شرافت ونجابت را چون دیگر ستارگان هدایت از خاندان نبوّت در خود جمع داشت. پس از تولد امام هادی (ع) پدر بزرگوارش امام جواد (ع) همچون ائمه دیگر (ع) سنت شرعی مراسم  تولد از اذان در گوش راست واقامه در گوش چپ وصدقه وعقیقه را بطور كامل اجرا نمود.  در باره سال وماه وروز تولد حضرت ، راویان وتاریخ نگاران اقوال مختلفی ذكر كرده اند كه به برخی اشاره می گردد 1- اكثر مورخان ولادت حضرت را  در سال 212 هجری می دانند . اصول كافی ج1 ص 497 ، الارشاد ج2 ص 297 ، اعیان الشیعة ج 4 ص 252 .

2- بنا بر اقوال ضعیفی ولادت آن حضرت در سال 214 بوده است. الاتحاف بحب الاشراف  ص67 ، جوهرة الكلام ص 151 ، مرآة الجنان ج2 ص 159 .

3- مؤ لف تاریخ  الخمیس در جلد  2 صفحه 321 وصاحب مرآة الجنان در جلد 2 صفحه 159 تولد امام هادی (ع) را در روز سیزدهم رجب ذكر كرداند.

4- برخی نیز تولد امام علی النقی (ع) را در روز دو شنبه سوّم رجب ذكر كرده اند.

5- برخی منابع ، تصریح می كنند كه تولد امام در ماه رجب بوده است ولی روز تولد را معین نكرده اند از جمله در بعضی از دعاها به این مطلب تصریح شده است.

بارالها ! از تو می خواهم ودرخواست دارم به حق دو مولود در ماه رجب  محمد بن علی الثانی وعلی بن محمد منتجب (امام هادی ) .

بعضی از منابع تاریخی هم از ذكر روز وماه تولد حضرت خود داری كرده وتنها به ذكر محل تولد یعنی (مدینه ) اكتفا كرده اند . الاتحاف بحب الاشراف ص67

  امام جواد (ع) پدر بزرگوار حضرت هادی (ع) نام جد بزرگوارش را (علی) كه نام امیر المؤمنین وزین العابدین وسید الساجدین علی بن الحسین بود بر فرزند خود نهاد وامام هادی (ع) به حكم وراثت ، خصوصیات این دو بزرگوار را در خود داشت . او بلاغت وسخنوری را از امیر بیان منشأ بلاغت وخواستگاه فصاحت  به ارث برده بود وتقوا عبادت را از سید الساجدین.

كنیه گذاری بر افراد از جمله رسمهای عرب بوده ونوعی احترام بشمار می رفته است تا جایی  كه مردمان آنروز با كنیه به تفاخر می پرداختند .

    اُكَنّیهُ حینَ انادیهِ لِاُكرمه  ولا اُلَقِبهُ والسوأة اللقب

  هنگامی كه او را می خوانم با كنیه او را صدا می زنم وبه اولفب نمی دهم زیرا لقب دادن  ، سبك شمردن است .

  ائمه (علیهم السلام) این نكته را بخوبی رعایت می كردند وحتی به اطفال خود كنیه گذاشتنه وآنان را با كنیه صدا می زدند زیرا احترام نهادن در رشد روانی وبلوغ اجتماعی فرزند اثری مهم  وژرف دارد  كه امیر مؤ منان در شعر ی كه به این مضمون روایت شده می فرماید

    نحنُ الكرمُ وَطِفْلُنا المهدُ یكنیٰ  إنّا إذا قعدَ اللئامُ علیٰ بساطِ العزِّ قمنا

ما  بزرگمنش  هستیم وبه فرزندانمان از زمان كه در گهواره هستند كنیه می دهیم

راه ما از راه افراد پست وبی  ریشه جداست واگر آنان از راهی بروند ما از آن رو برمی گردانیم وبر یك سفره نمی نشینیم.

امام جواد (ع) به  تاسی  از امامان سلف فرزند خود را ابو الحسن خواند ودر این كنیه او را به امام موسی بن جعفر وامام رضا (ع) همانند ساخت.

محدثین وروات جهت تشخیص وتفكیك ، صفتی به ابو الحسن افزوده امام موسی بن جعفر (ع) را ابو الحسن الاول ، امام رضا (ع) را ابو الحسن الثانی وامام هادی (ع) را ابو الحسن الثالث می خوانند .

  القاب امام گوشه هایی از فضائل ،مناقب وصفات والای ایشان را به خوبی تصویر می كنند

الامین  التقی  الناصح  المتوكل المرتضی الفقیه  الطیب العسكری الوضح ا لرشید الشهید  الوفی  الخالص العالم  نقی  فتاح  هادی نجیب  مؤتمن 

چهارشنبه 5/10/1386 - 8:57
دعا و زیارت
یكى از نكاتى كه درباره قیامت مطرح است و دانستن آن داراى ارزش به سزایى است ، موضوع پل صراط است كه نتیجه برداشت از آیات قرآن و روایات ائمه طاهرین علیه السلام است .
امام صادق علیه السلام درباره صراط فرموده است :
الناس یمرون على الصراط، والصراط اءدق من الشعر و من حد السیف .
و بدانید كه مردم از پل صراط عبور داده مى شوند، و صراط پلى باریكتر از مو و لبه تیز شمشیر است .
على علیه السلام درباره صراط فرموده است :
...و اعلموا اءن مجازكم على الصراط و مزالق دحضه ، و اءهاویل زلله ، و تارات اءهواله .
...و بدانید كه گذرگاه شما صراط پل ویژه دوزخ و مكان هاى لغزش و فرو افتادن ، و ترس از لغزش ها و نوبت هاى ترس ها است .
شیخ طبرسى رحمة الله علیه در تفسیر آیه ان ربك لبالمرصاد (سوره فجر / 15) نوشته است :
یعنى راه بندگان خدا در روز قیامت از مرصاد كمینگاه ویژه مى گذرد و كسى نیست كه از آن عبور نكند...و معناى آیه این است كه هیچ عملى از بندگان خدا از دیدگان خداوند پنهان نمى ماند زیرا او همه سخنان آنان را شنیده و همه كارهاى آنان را مى بیند، مانند كسى كه در كمینگاه قرار گرفته باشد. آنچه به ذهن انسان مى رسد این است كه این صراط یك نوع پل ظاهرى طبیعى نیست و تعبیر به آن در روایات و یا اشاره به آن در آیه قرآن دلیل نمى شود كه چنین باشد، بلكه یك تعبیر مجازى است و به همانگونه كه شیخ طبرسى رحمة الله علیه در معنى آیه سوره فجر بیان نموده است ، بیانگر این است كه هیچگونه عمل و سخنى از بندگان خدا از او پنهان نیست ، و او از همه سخنان و كارهاى انسان ها آگاه است ، و آن سخنان و كارها در سرنوشت آن انسان ها دخالت داده مى شوند از این رو عارفان نیز به یاد آن روز هراسان گردیده و از ترس و وحشت آن ، اشك مى بارند،
چهارشنبه 5/10/1386 - 8:35
شعر و قطعات ادبی
رفت تا خانه خورشید غزل‌خوان قیصر
رست از چنبره درد فراوان قیصر
گرچه بر باغ و بهار از همه سو زهر وزید
نشد از مذهب آلاله پشیمان قیصر
قدمی دور نشد از دل در جذبه نام
بی‌خود از خود نشد از وسوسه نان قیصر
شعر یعنی که در آیینه بخندی با زخم
شاعر عاشق یعنی گل خندان قیصر
آیه و آینه نور و نوا چشمانش
ریشه در کوثر دل داشت به قرآن قیصر
چشم بگشا و ببین اول عشق است هنوز
چه کسی گفت رسیده است به پایان قیصر
می­رود سوی فراسو، به بهاران بهشت
غرق در بوسه و لبخند شهیدان قیصر
نکند آن سو با شعر قراری دارد
محشری شد چه عجب سید، سلمان، قیصر
گل ناز است و طربناک ابد می­خواند
بی­خزان، سبز، جوان
                         در دل باران
                                       قیصر
سه شنبه 4/10/1386 - 7:57
خواستگاری و نامزدی
 

خانواده را به كار نفروشید

 

Bushehr-Tebyan.IR پركارى بیش از اندازه نوعى اعتیاد تلقى شده و به زندگى خانوادگى لطمه ی جدى وارد مى سازد و به همین علت جزء آسیب هاى اجتماعى به شمار مى آید. در برخى از كشورها مؤسساتى براى كمك به افرادى كه دچار این گرفتارى هستند ایجاد شده است. در این مؤسسات افرادى كه به پركارى مفرط عادت كرده اند دور هم جمع شده و گروه درمانى مى شوند. این افراد تجربیات خود را با یكدیگر در میان مى گذارند و با تبادل نظر به یكدیگر براى حل مشكل كمك مى كنند.با پاسخ دادن به این سؤالات مى توانید وضع خود را از این لحاظ ارزیابى كنید.
چنانچه پاسخ همه سؤالات یا اكثر آنها مثبت باشد ، بهتر است به فكر چاره باشید:
1ـ صحبت كردن درباره كار براى شما از صحبت در مورد هر چیز دیگر آسانتر است.
2ـ وقتى كسى در كنار كارش كار دیگرى هم انجام مى دهد عصبى و بى حوصله مى شوید.
3- معتقدید كه پول بیشتر، مشكلات زندگى را در زندگى تان حل مى كند .
4ـ وقتى از شما مى خواهند كارتان را رها كنید و به مسائل دیگر بپردازید ناراحت مى شوید.
5ـ براى انجام كار ، بیش از هر چیز دیگر، از جمله ارتباطات شخصیتان انرژى دارید .
6ـ در جست وجوى راه هایى هستید كه سرگرمى هایتان را تبدیل به كارهاى پول ساز كنید .
7ـ در حالى كه كارها به خوبى پیش مى رود ، باز هم اغلب نگران آینده هستید .
8 ـ براى انجام یك كار بیش از اندازه ی لازم فعالیت مى كنید . چون تصورتان این است كه در غیر این صورت آن كار به خوبى انجام نمى شود .
9ـ كارهاى بیرون از منزل را به خانه مى برید. آیا در روزهاى تعطیل و زمانى كه در مرخصى هستید باز هم كار مى كنید ؟
10ـ هنگام رانندگى یا خواب و یا وقتى كه دیگران صحبت مى كنند شما به كارتان فكر مى كنید .
11ـ فكر مى كنید اگر خیلى سخت و افراطى كار نكنید شغلتان را از دست مى دهید یا مقصر قلمداد مى شوید .
12ـ در هفته بیش از 40 ساعت كار مى كنید .
13ـ هنگام غذاخوردن كار دیگرى از جمله مطالعه هم انجام مى دهید .
14ـ ساعات طولانى كار، به روابط خانودگى یا سایر ارتباطات اجتماعى شما لطمه مى زند.
حالا خودتان قضاوت کنید .اگر فكر مى كنید كه گرفتار پركارى مفرط شده اید، وقتش است كه خودتان را از این عادات نجات دهید و زمان بیشترى را در منزل كنار خانوده تان بگذرانید.
چند توصیه مهم براى ایجاد تعادل بین كار و زندگى
1ـ ایجاد تعادل بین كار و ارتباطات شخصى ، به این معنى كه در كنار كار باید وقت كافى براى رسیدگى به سایر امور شخصى و اجتماعى براساس اولویت ها در نظر گرفت.
2ـ گفتن «نه» به مسائل بى اهمیت. در مقابل كوه تقاضاها و كارهاى موجود باید آنها را از نظر اهمیت طبقه بندى كرد و با در نظر گرفتن اولویت ها «نه» گفتن به مسائل جزئى و بى اهمیت را آموخت.
3ـ توجه به تندرستى و یافتن راه هایى براى حفظ سلامت با توجه به هدر نرفتن وقت. براى مثال خوردن غذاهاى آماده (fast food) گرچه زمان كمترى مى برد ولى تداوم آن مضراتى مانند بالارفتن وزن و افزایش چربى خون دارد.
4- بسیار مهم است كه هر از گاهى براى اطمینان از سلامت به پزشك مراجعه كنید . می توانید آزمایش ها و معاینات پزشكى دوره اى انجام دهید.
5- طبیعت زندگى طورى است كه هر روز پیچیده تر و مشكل تر مى شود. این مسأله در مورد پدران مصداق بیشترى دارد چون آنها باید تقاضاهاى زیادى را برآورده كنند. بنابراین باید مدل زندگانى را هر چه بیشتر به سمت سادگى سوق داد.
6 ـ در انتخاب شغل توجه به محیط كار بسیار مهم است. محیط كار باید دوستانه باشد و به نیازهاى خانوادگى كاركنان هم توجه شود. كارفرما به كاركنان باید به صورت یك انسان نگاه كند نه «منابع انسانى».
7ـ سعى كنید وعده هاى غذایى به ویژه صبحانه و شام را در كنار افراد خانواده صرف كنید. اگر این موضوع مقدور نیست بهتر است حداقل یك وعده غذا را تمام افراد خانواده دور هم صرف كنند.
8 ـ براى كاهش فشار مسئولیت سرپرستى خانواده، بهتر است سرپرست خانواده با دوستان و فامیل هایى كه وضع مشابه دارند در مورد روش اداره خانواده صحبت و همفكرى كند.
9 اختصاص حداقل یك شب در هفته به دور هم بودن . در میان گذاشتن مسائل شخصى اعضاى خانواده و اختصاص اوقاتى براى بودن در كنار اعضاى خانواده و گذراندن اوقات دلپذیر، عامل مهمى در ایجاد حس خانوادگى و بستگى فامیلى است.

دوشنبه 3/10/1386 - 14:48
دعا و زیارت
پیامبر اعظم(ص)


1) مسلمان آیینه مسلمان است، وقتی چیزی در او دید باید برطرف نماید.

2) خداوند در روز رستاخیز می گوید : ای فرزند آدم ! بیمار شدم و مرا عیادت نکردی ، گوید : خدایا چگونه تو که پروردگار جهانیانی عیادت کنم ، گوید: مگر نمی دانی که فلان بنده ی من بیمار بود و او را عیادت نکردی مگر نمی دانی که اگر او را عیادت می کردی مرا پیش او می یافتی ؟

ای فرزند آدم ! من از تو غذا خواستم و تو به من غذا ندادی. گوید : پروردگارا ! چگونه تو را که پروردگار جهانیانی غذا دهم ؟ گوید : مگر نمی دانی که فلان بنده من از تو غذا خواست و او را غذا ندادی ! مگر نمی دانی که اگر او را غذا می دادی اکنون پاداش آن را پیش من می یافتی.
ای فرزند آدم ! از تو آب خواستم به من آب ندادی . گوید : پروردگارا ! چگونه تو را که پروردگار جهانیانی آب دهم ؟ گوید فلان بنده ی من از توآب خواست به او آب ندادی اگر به او آب می دادی اکنون پاداش آن را نزد من می یافتی.

3) آبرویتان را به وسیله اموالتان حفظ کنید. .

4) هر کس از آبروی برادر خویش دفاع کند خدا آتش را از چهره ی وی باز دارد.

5) هر که در غیاب برادرش از آبروی وی دفاع کند ، بر خدا واجب است که او را از جهنم مصون دارد.

6) بهترین شما کسی نیست که دنیا ی خود را برای آخرت خود واگذارد و نه آخرت خویش را برای دنیا واگذارد باید از هر دو بهره بگیرد که دنیا وسیله رسیدن به آخرت است و سربار مردم نباشید.

7) دنیای خویش را اصلاح کنید و برای آخرت خویش بکوشید چنانچه که فردا خواهید مرد.

8) پشیمان تر از همه مردم در روز قیامت کسی است که آخرت خود را به دنیا ی دیگری فروخته باست.

9) بهترین شما کسی است که آخرت خود را برای دنیا از دست ندهد و دنیای خود را برای آخرت از دست ندهد و سربار مردم نباشد.

10) ای مردم خدای شما یکی و پدر شما یکی است همه فرزندان آدمید وئ آدم از خاک است هر کس از شما پرهیزکارتر است پیش خدا بزرگوارتراست. عربی برعجمی جز پرهیزکاری امتیاز ندارد.

11)اگر به اندازه کوه احد طلا داشتم دوست داشتم پس از سه روز چیزی از آن نزد من نباشد مگر چیزی که برای قرض ذخیره کرده باشم.

12) نیکی به خوبی لباس و ظاهر نیست بلکه نیکی به آرامش و وقار است .

13) زیان کار ترین مردم آن کسی است که عمری را به آرزو گذراند و روزگار، وی را به منظورش نرسانده باشد و از دنیا بی توشه بیرون رود و در پیشگاه خداوند دلیل نداشته باشد .

14) برامت خویش بیش از هر چیز از هوس و آرزوی دراز بپرهیزید که موجب هلاکت امتها است.

15) ان که در دنیا مردم را بیشتر آزار دهد، در روز رستاخیز پیش خدا از همه ی مردم عذاب وی سخت تر است.

16) کسی که از گناه توبه کند چنان است که گناه نکرده باشد و کسی که از گناه آمرزش طلبد و باز مرتکب آن شود چنان است که پروردگار خویش را به مسخره کند و هر که مسلمانی را آزار رساند گناهش به اندازه نخلستانها ست .

17) هر که مسلمانی را آزار کند مرا آزرده و هر که مرا آزار کند خدا را آزار داده است .

18) روا نست که مومنی به برادر خویش به تندی نظر کند که مایه ی آزار او شود.
دوشنبه 3/10/1386 - 11:30
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته