• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 586
تعداد نظرات : 114
زمان آخرین مطلب : 4932روز قبل
سياست

مقایسه و تحلیل عملکرد اقتصادی دولت‌های بعد از انقلاب/ دکتر جمشید پژویان
   
 

 

 گروه اقتصادی ثانیه‏نیوز- جمشید پژویان- اقتصاد ایران در دوران پس از انقلاب اسلامی شاهد بحران ها و نوسانانت بسیاری بوده است. این نوسانات عمدتا ناشی از تحولات اقتصادی-سیاسی منطقه و جهان بوده، ولیکن عنصر اصلی در مهار یا تشدید آنهاست، سیاست های بجا یا نابجای اتخاذ شده از سوی مسوولان اقتصادی است. در دوران بعد از انقلاب اسلامی ، چهار دوره نخست وزیری یا ریاست جمهوری تشکیل شد (مهندس موسوی، هاشمی رفسنجانی، محمد خاتمی، محمود احمدی نژاد) که در هر یک از این دوره ها مشکلات و بحران هایی برای اقتصاد ایران به وجود آمد. (جنگ ، کاهش قیمت نفت، تحریم اقتصادی، کسری تراز پرداخت ها...) این دولت ها برای حل آن ها راهکارهای گوناگونی را اتخاذ کردند که با توجه به وضعیت و نهادهای دوران مربوطه ، نتایج متفاوتی حاصل گردید. در این نوشتار سعی شده است در ابتدا تحولات کلی این چهار دوره مورد بررسی قرار گرفته و سپس روند تغییرات چند شاخص اصلی اقتصاد بررسی شود چنین به نظر می رسد که در سه سال گذشته نسبت به سایر دوره ها، شرایط و منابع لازم برای رشد و توسعه اقتصادی مهیا بوده ولی نتایج و عملکرد اقتصادی گویای وضعیت مطلوبی نیست.

* مقدمه ای در مورد دولت های بعد از انقلاب

دولت آقای میر حسین موسوی دوره 1361 – 1367

اهم اقدامات:

1-
نظام کوپنی

2-
پایین نگهداشتن نرخ ارز
 
دولت "میر حسین موسوی" در شرایطی به وجود آمد که کشور درگیر جنگ تحمیلی بود. از سوی دیگر قیمت نفت در بازارهای جهانی تا سه برابر افزایش یافته و به واسطه این افزایش قیمت تولید ناخالص داخلی نیز دارای رشد بالایی بود. در سال های بعد از 1364 به دلیل تخریب زیر ساخت ها و کاهش شدید قیمت نفت ، تولید ناخالص داخلی کشور دچار کاهش شد.

در اوایل دهه 60 ایران با مسائل مربوط به شکل گیری انقلاب فرار سرمایه و نیروی انسانی بسیار کارآمد ملی کردن بانک ها و صنایع، جنگ و به تبع آن بکارگیری بخش عظیمی از عوامل تولید درآمدهای ارزی و نیروی انسانی کشور مواجه بود. کاهش درآمدهای نفتی ، کاهش تولید ناخالص داخلی، بیکاری 14 درصدی نیروی کار، رشد و گسترش مالکیت دولت در نهادهای اقتصادی سیستم نامناسب قیمت گذراری کالاها و توزیع رشد سریع کسری بودجه دولت افزایش شدید نقدینگی و تورم به همراه رشد شتابان جمعیت از دیگر مشکلات پیش روی کشور در آن برهه بودند.

در سال 1360 شورای اقتصاد اقدام به تصویب طرح پیشنهادی سازمان برنامه و بودجه مبنی بر نظام برنامه ریزی کشور نمود. در این طرح از چگونگی تدوین یک برنامه بلند مدت 20 ساله و برنامه های میان مدت پنج ساله جهت توسعه بخش های مختلف اقتصادی و استان های مختلف بحث به عمل آمده بود. لذا بر این اساس در پایان سال 61 لایحه ای تحت عنوان برنامه اول توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران 66-1362 به هیئت دولت تقدیم شد. این برنامه تعدیل شده برنامه ششم توسعه ای بود که پیش از انقلاب برای سال های 61-1357 با تکیه بر درآمدهای بسیار بالا و خوش بینانه نفتی تنظیم شده بود. ولی از آنجا که بر اساس واقعیت ها و منابع و شرایط واقعی کشور تنظیم نشده و در کل انسجام درونی نداشت، در کمیسیون برنامه و بودجه مجلس مورد تصویب قرار نگرفت. در سال های 64 و 65 از آنجا که قیمت نفت در بازارهای جهانی به شدت کاهش یافت و کشور رفته رفته وارد شرایط سختی می شد، دولت وقت اقدام به طرح یک برنامه اضطراری نمود. این برنامه بر اساس محدودیت های ارزی تنظیم و هدف های عمده آن تامین کلیه نسازهای جنگ تحمیلی تامین حداقل نیازهای معیشیتی جامعه، و تلاش در جهت کنترل قیمت ها و اصلاح ساختار اقتصادی کشور بود و چون افق محدودی را در بر می گرفت رویکردی توسعه نگر نداشت. در سال 66 با وقوع حملات آمریکا به سکوهای نفتی و تقویت احتمال قطع واردات کشور برنامه شرایط بحران در سطح مسوولان اجرایی تدوین شد ولی از آنجایی که شرایط اضطراری پیش بینی شده در برنامه به وقوع نپیوست این برنامه به مرحله اجرا در نیامد.

* دولت آقای هاشمی رفسنجانی
 
دوره : 1368-1375 برنامه اول و دوم

سیاست های عمده :

1-
اجرای سیاست های تعدیل اقتصادی (آزاد سازی قیمت ها و نرخ ارز و خصوصی سازی)

2-
راه اندازی بورس

3-
بازی خسارت های ناشی از جنگ
 
در دهه دوم پس از انقلاب اسلامی و یک سال پس از پایان جنگ دولت برنامه اول توسعه را با انتخاب استراتژی آزاد سازی اقتصادی و بازسازی آغاز نمود. این برنامه در بهمن 68 به تصویب رسید و هدف های کلی آن عبارت بودند از بازسازی و تقویت ظرفیت دفاع ملی ، بازسازی مراکز تولیدی، ایجاد رشد اقتصادی با محوریت بخش کشاورزی و مهار تورم، تامین عدالت اجتماعی، تأمین حداقل نیازهای اساسی مردم تعیین و اصلاح الگوی مصرف و اصلاح سازمان و مدیریت اجرایی و قضایی کشور (قانون برنامه اول توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران)

این برنامه که برنامه های پس ا زدوره سیاست های انقباضی جنگ است سعی در عادی سازی وضعیت اقتصاد و اجرای سیاست های آزاد سازی و انبساطی داشت و لذا می توان برنامه اول را برنامه های چهارچوب سیاست های تعدیل دانست. چند ماه پس از تصویب برنامه اول، دولت برنامه هایی را جهت حمایت از اقشار آسیب پذیر ، طراحی نمود و در سطح محدودی در دولت به بحث گذاشت و به طور محرمانه به تصویب رساند. در این مصوبه اقدام به لحاظ سیاست هایی به منظور تثبیت مشکلات احتمالی ناشی از آزاد سازی ها و سیاست تعدیل کرده بود. سیاست کلی در زمینه بوده و وضعیت مالی دولت، کاهش اندازه بخش دولتی در اقتصاد کشور و ایجاد فضا و زمینه بیشتر برای فعالیت های بخش خصوصی بود مهم ترین خط مشی های برنامه اول در این زمینه عبارتند از کاهش سطح پوشش خدمات دولتی و آموزش و انتقال آن به بخش غیر دولتی، کاهش هزینه های دولت، تغییر سیستم سهمیه بندی کالاهای اساسی، تغییر سیاست نرخ گذاری کالاها و تعادلی شدن قیمت آن ها، خصوصی سازی موسسات دولتی و واگذاری تجارت خارجی به اشخاص حقیقی و حقوقی ، افزایش درآمدهای مالیاتی و کاهش کسری بودجه.

برنامه دوم از لحاظ استراتژی ها و الگوها ، شبیه برنامه اول بود ولی اهداف متفاوتی را دنبال می کرد. مهم ترین ویژگی برنامه دوم این بود که در آن به ساختارها و زیربناها توجه شده بود.

تربیت نیروی انسانی، بهره وری نیروی کار و عوامل تولید، توسعه پایدار و حفظ محیط زیست در مورد منابع پایان ناپذیر و همینطور مسئله تحقیقات و پژوهش در این برنامه مورد توجه قرار گرفته و سعی در کاهش اندازه دولت و تقویت بخش خصوصی و تعاونی ها شده بود. خلاصه اهداف و سیاست های برنامه دوم در بخش های مختلف را می توان این موارد را ذکر کرد:

الف- بخش تجارت خارجی: برقراری نظام نرخ ارز شناور مدیریت شده، ساده سازی روش های تجارت خارجی و گمرکی، تعیین تعرفه های گمرکی با حمایت از تولید کنندگان و مصرف کنندگان داخلی.

ب- بخش پولی: ایجاد انگیزه برای پس انداز از طریق منطقی کردن نرخ سود بانکی و انتشار اوراق مشارکت و سرمایه گذاری، توسعه اعتبارات بانک های تخصصی، حفظ ارزش پول ملی از طریق تنظیم رابطه رشد اقتصادی و رشد حجم نقدینگی برای کنترل تورم و برنامه ریزی برای بازپرداخت بدهی های دولت به نظام بانکی.

ج- بخش مالی: افزایش سهم مالیات ها در کل درآمد دولت ، حذف معافیت های اعطا شده به بخش های مختلف (به جز کشاورزی) وضع مالیات های غیر مستقیم، اعطای معافیت های مالیاتی به امور زیربنایی و فعالیت های مولد، اصلاحات در نظام مالیاتی، هدفمند ساختن یارانه ها، کوچک کردن تشکیلات اقتصادی دولت، ایجاد تعادل بین درآمد و هزینه دولت.

د- قیمت گذاری: ادامه سیاست های قیمت گذاری کالاها و خدمات، کاهش هزینه های تولید در طرف عرضه.

در برنامه دوم توسعه، محور توجه دولت ثبات اقتصادی بود. از آنجا که در اواخر برنامه دوم از یک سو تعهدات خارجی کشور بسیار افزایش یافت و از سوی دیگر تورم قیمت ها به شدت ثبات اقتصادی را تحت تاثیر قرار داده بود، این موضوع در کانون توجه دولت قرار گرفت. عناصر اصلی که بریای سیاست ثبات اقتصادی در برنامه دوم پیش بینی شده بود به شرح زیر بود:

1-
مدیریت کلان اقتصادی شامل کنترل موثر جریان های مالی و تنظیم آن در قالب بودجه های متعادل و تنظیم افزایش حجم پول، در حدی که فشارهای تورمی را کاهش دهد.

2-
حذف انحصارها و ایجاد فرصت های برابر برای فعالیت اقتصادی.
 
3-
افزایش کارایی در استفاده از منابع عمومی.

4-
تغییر در ساختار اداری دستگاه ها و موسسات دولتی در جهت کاهش اندازه دولت و افزایش کارایی دستگاه های باقیمانده.

در اجرای برنامه دوم، چرخشی استراتژیک رخ داد. برنامه دوم توسعه در سال 74 در شرایطی آغاز شد که به دلیل فشارهای اقتصادی ادامه روند آزاد سازی امکان پذیر نبود. کنترل ارز، افزایش انتظارات تورمی و فشار تقاضا برای خرید کالا و ارز ،قیمت کالاهای مصرفی در دو ماهه اول سال 74 حدود 14 درصد افزایش یافت که موجب شد نرخ تورم سال 74 به حدود 50 درصد برسد.

بنابر این مجموعه ای از سیستم های کنترل اقتصادی شامل سیستم چند نرخی ارز، برقراری مجدد کنترل قیمت ها، کنترل واردات و سیاست های پولی انقباضی اعمال شد که همگی نشانه ای از یک تغییر مجدد استراتژیک نسبت به استراتژی های اعلام شده در برنامه دوم بود. در این شرایط فشارهای آمریکا به ایران افزایش یافته و موجب افزایش قیمت دلار به 700 تومان شد. لذا قبل از اینکه سیاست های کنترلی بتواند مثمر ثمر واقع شود، بحران دوم ارز و تورم بود، شروع گردید و این بحران باعث شد که سیاست های تعدیل و آزاد سازی اقتصادی به طور کلی رها شود.

به دنبال آن دولت کلیه معاملات ارزی را قاچاق اعلام کرد و قیمت دلار را تحت کنترل قرار داد. این سیاست در کنترل ارز تا حدی موفق بود. سیاست دولت بر محور کنترل تورم قرار گرفت و تکیه و براساس این سیاست کنترل نقدینگی بانک ها بود و بنابراین سقف اعتبارات به شدت محدود شد. این سیاست هر چند باعث کاهش تورم در سال بعد شد، اما لطماتی را در بخش تولید و صنعت که به شدت دچار مشکل کمبود نقدینگی بودند، ایجاد کرد. (عملکرد برنامه دوم، سازمان برنامه و بودجه)

در مورد خصوصی سازی نیز هیئت وزیران در جلسات سال 1370 با توجه به اصل 134 و 138 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در جهت تحقق اهداف و سیاست های قانون برنامه اول توسعه اقتصادی ،اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و به منظور ارتقای کارایی فعالیت ها و کاهش حجم تصدی دولت در فعالیت های اقتصادی و خدماتی غیر ضرور و نیز ایجاد تعادل اقتصادی و استفاده بهینه از امکانات کشور، سیاست واگذاری سهام متعلق به دولت و سازمن ها و شرکت های دولتی را تصویب کرد.

هیئت وزیران در سال 1370 بنا به پیشنهاد وزارت صنایع سنگین و در اجرای سیاست های قانون برنامه پنج ساله اول توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، چگونگی واگذاری و فروش سهام شرکت های زامیاد، پارس خودرو، ایران خودرو، ایران وانت، ایران کاوه، سایپا، شهاب خودرو، خودروسازان، نورد و لوله اهواز، نورد و تولدی قطعات فولادی ،آلومینیوم اراک، صنایع دریایی و نحوه تأدیه غرامت به سهامداران قبلی واجد شرایط را تصویب نمود.

طبق مفاد تبصره 41 قانون برنامه دوم توسعه اقتصاد، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، به منظور جلب مشارکت بیشتر بخش های خصوصی و تعاونی در امور عمومی و خدمات اجتماعی ، تولید ،اشتغال ، تجارت ، تحقیقات ونگهداری و بهره برداری از تاسیسات زیر بنایی و عمومی ، دولت موظف شد با رعایت اصل 44 قانون اساسی و مصالح عمومی فعالیت های یاد شده بخش های دولتی را به بخش های خصوصی و تعاونی واگذار کند و برای فعال تر شدن این بخش ها تدابیر و اقداماتی از قبیل اصلاح مقررات، ارایه تسهیلات بانکی، تکمیل سرمایه گذاری زیر بنایی، توسعه و تسهیل ارتباطات و همچنین ترویج تشکل ها و ساختارهای صنعتی ، تحقیقاتی و پیمانکاری اتخاذ نماید. فهرست فعالیت ها، ترتیبات و آیین نامه اجرایی این تبصره ظرف مدت شش ماه توسط سازمان برنامه و بودجه وزارت امور اقتصادی و دارایی و دستگاه های ذی ربط تهیه و به تصویب هیئت وزیران رسید.

* دولت آقای محمد خاتمی

دوره: 1376-1383 برنامه دوم و سوم

سیاست های عمده

1-
اصلاح ساختارها

2-
نظام مالیات ها (اصلاح مالیات بر شرکت ها)

3-
یکسان سای نرخ ارز

4-
تصویب و اجرای قانون سرمایه گذاری خارجی (که باعث افزایش1و4 میلیارد دلار سرمایه خارجی شد)

5-
ایجاد بانک های خصوصی (اقتصاد نوین ، سامان، کارآفرین، پارسیان)

6-
ایجاد بیمه های خصوصی

7-
قانون تجمیع عوارض

8-
ایجاد حساب ذخیره ارزی حاصل از درآمد نفت خام به منظور ایجاد ثبات در درآمدهای ارزی و ریالی و همینطور حساب ذخیره ریالی به منظور سرمایه گذاری در امور تولیدی

9-
تلاش در جهت کنترل صندوق های قرض الحسنه

10-
به بهره برداری رساندن چند واحد از میدان گازی پارس جنوبی .
 
مشکلات این دوره :

1-
روند کند خصوصی سازی

2-
کسر بودجه دولت (عمدتا به دلیل کاهش شدید قیمت نفت)

3-
طرح های ناتمام

4-
ادامه پرداخت یارانه سنگین به بخش های انرژی

5-
موفق نبودن در زمینه مقررات زدایی

6-
رواج بازار قاچاق و بازار غیر رسمی ارز

7-
بالا بودن نرخ تورم

آغاز ریاست جمهوری آقای خاتمی در نیمه برنامه دوم با رکود اقتصادی فراگیر در کشورهای جنوب شرقی آسیا همراه بود که بر تقاضای نفت و صادرات غیر نفتی تاثیر گذاشته و در سال 77 با کاهش شدید قیمت نفت در بازار جهانی بر اقتصاد کشور تاثیر منفی بسیار داشت و شرایط رکود تورمی را بر ایران حاکم ساخت. این شرایط تورمی طوری بود که در سال 1378 رشد اقتصادی به 1.6 و تورم 20.1درصد رسیده بود.

برنامه سوم در شرایطی تدوین گردید که به رغم 50 سال سابقه برنامه ریزی راهبرد مشخصی بر فرآیند برنامه ریزی حاکم نبوده و نوع برنامه ها از نظر جامعیت نگرش های منطقه ای- بخشی، عمق و حد تفصیل مشخصی نداشت. در دهه های اخیر، مفهوم برنامه ریزی را به مثابه تخصیص بودجه های پنج ساله پنداشته اند. در نتیجه هر برنامه به صورت انبوهی از اعداد و ارقام درآمده و حفظ سازگاری بین اجزای انبوه اطلاعات بسیار دشوار و حتی غیر ممکن بوده است. ضمن آن که تحقق عملی کمیات مورد نظر برنامه در گرو تحقق منابع پیش بینی شده در طی سال های برنامه است که به علت عدم قطعیت در حصول منابع مالی کشور و متاثر بودن از قیمت های جهانی نفت به طور معمول فاصله زیادی بین اهداف برنامه با عملکرد آن بوجود می آمد.

از مهم ترین ویژگی های برنامه های قبل، فقدان برنامه های عملیاتی و رهنمودها و سیاست های کلی برنامه بوده است. در نتیجه تخصیص منابع در این برنامه ها ارتباط دقیق و حساب شده ای با سیاست های کلی برنامه ها نداشتند به علاوه پس از تدوین و تصویب هر برنامه فعالیت نظام برنامه ریزی خاتمه می یافت و به رغم تحولات اقتصادی غیر قابل پیش بینی اعمال تغییرات لازم در برنامه امکان پذیر نبوده است. از این رو نظام برنامه ریزی برنامه سوم به گونه ای طراحی شد که اولا مجلس بتواند از طریق بررسی و تصویب هدف ها، جهت گیری ها و سیاست های اصلی برنامه، نظارت خود را بر عملکرد قوه مجریه، اعمال کند ، ثانیا انعطاف پذیری کافی برای اصلاح برنامه وجود داشته باشد.

مهم ترین ویژگی برنامه سوم این است که در این برنامه بر مشکل یابی و نهاد سازی برای حل مشکلات کشور تاکید شده است. لذا طراحان برنامه سوم عمدتا به دنبال یافتن خط مشی هایی بوده اند که بتوانند کل جامعه را متحول کنند. بنابراین برنامه سوم مجموعه ای از سیاست ها و راه حل هاست. این برنامه به مشکلات مهمی می پردازد که جامعه ایران در دهه سوم انقلاب با آن مواجه است. در این برنامه تحقق عدالت اجتماعی در اولویت قرار گرفته و رشد سریع اقتصادی، اشتغالزایی و مهار تورم از راههای نیل به این مقصود بر شمرده شده است. اموری همچون اصلاح اساسی ساختار اقتصادی، افزایش کارایی مدیران، ایجاد شبکه های تامین اجتماعی کارآمد و کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی مورد تاکید است.

در مورد خصوصی سازی نیز طبق مصوبه در 76 مجلس شورای اسلامی طبق اصل چهل و سوم قانون اساسی و تبصره های (41) و (45) قانون برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و به منظور کاهش حجم تصدی دولت و تشویق سرمایه گذاری بخش های تعاونی و خصوصی، دولت موظف شد تا قبل از تقدیم لایحه بودجه سال 1378 کل کشور به مجلس شورای اسلامی، نسبت به تعیین تکلیف کلیه شرکت های بخش دولتی از جمله شرکت ها و سازمان های دولتی موضع بند (و) تبصره 2 این قانون از طریق انحلال، واگذاری و فروش سهام به بخش های خصوصی و تعاونی اقدام کند آن دسته از شرکت هایی که در اجرای اصل چهل و چهارم قانون اساسی الزاما بایستی در اختیار دولت باشند از شمول این تبصره مستثنی هستند.

وجوه حاصل از فروش، واگذاری و انحلال شرکت هایی که سهام آن ها متعلق به دولت است (به نسبت سهام متعلق به دولت) باید به حساب درآمد عمومی واریز می شد وجوه حاصل از فروش و واگذاری و انحلال شرکت هایی که سهام آن ها متعلق به شرکت های دولتی و سازمان های انتفاعی وابسته به دولت است(به نسبت سهام متعلق به آن ها) پس از وضع مالیات بر علمکرد شرکت مربوطه بایستی حسب مورد در چهارچوب بوده مصوبه شرکت ذیربط به مصرف هزینه های سرمایه ای پرداخت بدهی های شرکت های دولتی موضوع ماده 32 قانون برنامه و بودجه مصوبه سال 1351 در اولویت قرار گیرد.

به منظور اجرای مفاد این تبصره کمیته ای به ریاست رییس جمهور و با عضویت وزیر امور اقتصادی و دارایی رییس سازمان برنامه و بودجه رییس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و رییس دستگاه اجرایی ذیربط حسب مورد تشکیل می شود.
طبق قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی ،اجتماعی و فرهنگی مصوب 1379 مجلس شورای اسلامی، به منظور ارتقای کارایی و افزایش بهره وری منابع مادی و انسانی کشور و کارآمد کردن دولت در عرصه سیاست گذاری و توسعه توانمندی بخش های خصوصی و تعاونی، سهام شرکت های قابل واگذاری بخش دولتی در شرکت هایی که ادامه فعالیت آن ها در بخش دولتی غیر ضروری است، طبق مقررات این قانون با اولویت ایثارگران در شرایط مساوی به بخش های تعاونی و خصوصی فروخته می شد.

دولت آقای احمدی نژاد

دوره 1384-1387 برنامه چهارم

سیاست های عمده: 1- طرح سهام عدالت

2-
تغییر در ساختار سازمان مدیریت و برنامه ریزی

3-
سهمیه بندی بنزین

4-
تغییر در بودجه ریزی سالانه

5-
سیاست های انبساطی مالی که بر اثر افزایش دارایی های بانک مرکزی تورم را افزایش داد

6-
طرح تحول اقتصادی.
 
لایحه برنامه چهارم توسعه که مهمترین مرحله تحقق جامعه آرمانی چشم انداز توسعه کشور محسوب می شود. در پی تحکیم مبانی و بسترهای رشدی است که فرصت های مدیریت بهتر ایران فردا و احکام مورد نیاز برای ایجاد مبانی جدید توسعه ای ایران را فراهم خواهد آورد. مهم ترین ویژگی برنامه چهارم تهیه و تنظیم این برنامه در چهارچوب چشم انداز بلند مدت کشو است؛ در تدوین چشم انداز بر اساس روندهای گذشته متغیر های کلان ،تصویری از آینده با فرض ادامه روند موجود ترسیم شد. سپس با توجه به واقعیت های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه و امکانات و محدودیت ها، تصویری از آینده مطلوب ارایه شد. مطالعات مربوط به آمایش سرزمین از دیگر پایه های مورد استفاده در تنظیم چشم انداز بوده است.

در تدوین چشم انداز دو هدف بسیار مهم در نظر گرفته شده است، ایجاد اشتغال مولد و در آمد برای جمعیت جوان از طریق استقرار جریان رشد و توسعه پایدار و کم کردن فاصله کشور با کشورهای نوخاسته صنعتی به گونه ای که تا افق چشم انداز جایگاه اول را در منطقه به دست آورد.

ماموریت های نظام برنامه ریزی کشور را در طی دو دهه آینده می توان به شرح زیر تبیین نمود:

-
برنامه پنج ساله چهارم: رشد پایداری اقتصادی دانایی محور

-
برنامه پنج ساله پنجم : تثبیت مبانی رشد اقتصادی و رفاه اجتماعی

-
برنامه پنج ساله ششم و هفتم: توسعه مستمر پایدار و دانش بنیان کشور و تامین عدات اجتماعی

متوسط رشد سالانه اقتصادی 8.6 درصد سرمایه گذاری سالانه 11 درصد نرخ بیکاری 7 درصد و نرخ تورم 5 درصد در سال افق از مهم ترین هدف گذاری های موجود در چشم انداز است برای تحقق این اهداف رشد بهره وری نیروی کار به میزان 4.4 درصد در سال ضروری است.
 
اهداف کلی برنامه چهارم را می توان به این صورت بیان نمود: توسعه دانش پایه عدالت محور و در تعامل با جهان تامین مطمئن امنیت ملی و بازدارندگی همه جانبه، صیانت از هویت و فرهنگ اسلامی- ایرانی، حاکمیت موثر و استقرار دوت شایسته، ادعا شده که تقریبا تمام مشکلات فراروی کشور در ابعاد اقتصادی ، اجتماعی و سیاسی تا حدود زیادی شناسایی شده و برای بسیاری از مشکلات راه حل اساسی داده شده است. در این ارتباط اهداف کمی پیش بینی شده در برنامه عبارتند از نرخ بیکاری 8 درصد در سال ، نرخ تورم 9.9 درصد در سال، رشد 4.2 درصد جمعیت شاغر، رشد اقتصادی سالانه 8درصد رشد سالانه سرمایه گذاری 12.2درصد و رشد سالانه بهره وری 2.5 درصد قانون برنامه چهارم توسعه

* ارزیابی کمی دولت ها

* رشد اقتصادی
 
یکی از مهم ترین شاخص های بررسی وضعیت اقتصادی یک کشور در دوره های مختلف رشد تولید ناخالص داخلی است. در این راستا سعی می شود رشد تولید ناخالص داخلی در چهار دولت مذکور مورد بررسی قرار گیرد.

دولت میر حسین موسوی در شرایطی بوجود آمد که کشور درگیر جنگ تحمیلی بود. در سال های 60 و 61 قیمت نفت در بازارهای جهانی تا سه برابر افزایش یافته بود و به واسطه این افزایش قیمت تولید ناخالص داخلی نیز دارای رشد بالایی بود. به عنوان مثال در سال های 1362 رشد تولید ناخالص داخلی حدود 11 درصد بود. ولیکن متاسفانه در سال های بعد از 1364 به دلیل تخریب زیر ساخت ها و کاهش شدید قیمت نفت تولید ناخالص داخلی کشور دچار کاهش شده و عمدتا دارای رشد منفی بود به عنوان مثال رشد در سال های 1365 و 1366 و 1367 به ترتیب 1 و 9- و 0 و 1- و 5 و 5- درصد بود.

در دوره هاشمی رفسنجانی که از سال 1368 آغاز شد، اقتصاد با رشدی حدود 5.9 درصد همراه بود در سال 1369 حتی این رشد به 14.1درصد نیز رسید. از عوامل اصلی این رشد اقتصادی می توان آغاز بازسازی خسارت های جنگی افزایش بودجه عمرانی دولت و افزایش قیمت نفت را نام برد. به عنوان مثال قیمت نفت از 15 دلار در سال 1367 به 20 دلار در سال 1368 افزایش یافت که منجر به رشد تولید ناخالص داخلی شد. همچنین در سال های 71 و 72 شاهد کاهش در قیمت های جهانی نفت و به تبع آن کاهش شدید رشد تولید ناخالص داخلی مواجه شدیم. این رشد در سال های 71 و 72 و 73 به ترتیب معادل 4 و 5 و 1 و 5 و صفر درصد رسید. در دو سال انتهایی دوره ریاست جمهوری آقای هاشمی رشد تولید ناخالص داخلی مجددا شروع به افزایش کرد به گونه ای که در سال 75 به رقم 6.1 درصد رسید.

شروع دوره ریاست جمهوری آقای خاتمی با کاهش قیمت نفت همراه بود که باعث کاهش شدید درآمدهای نفتی و بالتبع کاهش تولید ناخالص داخلی شد به گونه ای که رشد تولید ناخالص داخلی در سال 76 ، 77 ، 78 به ترتیب 8 و 2 و 9 و 2 و 7 و 1 درصد رسید. از سال 81 به بعد به دلیل مناسب بودن شرایط آب هوایی و از سوی دیگر متعادل شدن و افزایش قیمت نفت، رشد تولید ناخالص افزایش یافت و به رقم 6 و 7 درصد رسید.

بر اساس برآوردهای اولیه، اقتصاد ایران در سال 1386 در مقایسه با سال قبل از رشد مناسبی برخوردار بوده است. محاسبات فصل نشان می دهد که تولید ناخالص داخلی کشور به قیمت پایه و به قیمت ثابت سال 1376 از 446880 میلیارد ریال در سال 1385 به رقم 477683 میلیارد ریال افزایش یافته و به عبارت دیگر گویای 6.9 درصد رشد می باشد. همچنین نرخ رشد تولید ناخالص داخلی سال 1385 معادل 6.2 درصد برخوردار بوده است. در نتیجه در سال 1386 بخش ناخالص داخلی سال 1385 معادل 6.2 درصد برخوردار بوده است. در نتیجه در سال 1386 بخش واقعی اقتصاد از 0.7 درصد افزایش در نرخ رشد برخوردار بوده است.

ویژگی مهم بخش واقعی در دوره های اخیر پیشی گرفتن تولید بالفعل اقتصاد از تولید بالقوه از اوایل دهه 1380 است این امر به معنی مسلط بودن عامل تقاضا در تحریک تولید و عدم پشتیبانی آن توسط ظرفیت های تولیدی کشور (اعم از نیروی کار، سرمایه، انرژی، تکنولوژی و توان مدیریتی) است. مثبت بودن شکاف تولید (به معنی پیشی گرفتن تولید واقعی از روند بلند مدت آن) و استمرار آن طی یک دوره چند ساله موجب تشدید تورم و علامت ماندگار نبودن رشدهای تولیدی است که از روند بلند مدت آن فاصله قابل توجهی دارند.

* سهم ارزش افزوده گروه ها

سهم ارزش افزوده گروه های مختلف در دوران پس از انقلاب دچار نوسانات زیادی بوده است. ملاحظه این سهم در گروه کشاورزی نشان از افزایش متوسط آن در دوره آقای موسوی (67-1361) از 0.11 به 0.16 درصد و کاهش تدریجی آن در دوره های بعدی دارد. این سهم در دوره ریاست جمهوری آقایان هاشمی، خاتمی، و احمدی نژاد به طور متوسط 0.14 درصد بوده است.

سهم ارزش افزوده گروه نفت در طی سال های مورد بررسی از 0.17به 0.10درصد کاهش یافته است. بیشترین کاهش در دوران ریاست جمهوری آقایان خاتمی و احمدی نژاد رخ داده است که متوسط آن از 0.15در سال 1375 به 0.10 درصد در سال 1385 کاهش یافته است. ارزش افزوده گروه نفت در سال 1386 به قیمت های ثابت سال 1376 به میزان 47947 میلیارد ریال برآورد شد که نسبت به سال قبل افزایش نشان می دهد. افزایش تولید و صادرات نفت خام، افزایش تولید و صادرات میعانات گازی، تولید گاز طبیعی و صادرات پروپان و بوتان از جمله علل اصلی رشد ارزش افزوده گروه نفت بوده اند. گروه صنایع و معادن در سال 1386 از نرخ رشدی معادل 8 درصدی را به خود اختصاص داده اند. در سال 1386 تولید اقلام عمده صنعتی همچون فولاد خام، محصولات فولادی، سیمان و انواع خودرو، 3 درصد رشد یافته است. با آغاز دوره رونق در تولید ساختمان بخش خصوصی ارزش سرمایه گذاری در این بخش طی سال 80 واحد درصد رشد داشته است. گروه خدمات بیشترین سهم از تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص داده است.

* وضعیت مالی دولت

در دوره آقای هاشمی سیاست کلی در زمینه بودجه و وضعیت مالی دولت کاهش اندازه بخش دولتی در اقتصاد کشور و ایجاد فضا و زمینه بیشتر برای فعالیت های بخش خصوصی بود.

مهم ترین خط مشی های برنامه در این زمینه عبارتند از کاهش سطح پوشش خدمات دولتی و آموزش و انتقال آن به بخش غیر دولتی ، کاهش هزینه های دولت، تغییر سیستم سهمیه بندی کالاهای اساسی، تغییر سیاست نرخ گذاری کالاها و تعادلی شدن قیمت ها، خصوصی سازی موسسات دولتی، واگذاری تجارت خارجی به اشخاص حقیقی و حقوقی، افزایش درآمدهای مالیاتی و کاهش کسری بودجه.

طبق گزارش مستندات برنامه دوم، برنامه اول در ایجاد بسترهای قانونی متناسب با سیاست های راهبردی اعلام شده موفق نبود، به طوری که استراتژی خصوصی سازی شرکت های دولتی و آزاد سازی تجارت خارجی با شکست مواجه شد. در عمل تنها در مالکیت شرکت های دولتی تغییراتی ایجاد شد و مالکیت آن ها از دولت به سایر نهادهای غیر خصوصی منتقل شد. به این ترتیب تعداد و نقش اقتصادی شرکت های دولتی و حجم منابعی که از مجموع امکانات کشور ترتیب، تعداد و نقش اقتصادی شرکت های دولتی و حجم منابعی که از مجموع امکانات کشور در اختیار داشتند افزایش یافته و در عوض فشار مالی و اعتباری کشور به طور فزاینده ای متوجه بخش های عمومی دولتی و بخش خصوصی شد. از ویژگی های مهم بودجه سال های 72-68 افزایش قابل توجه در آمد و کاهش شدید کسری بودجه است به طوری که طبق آمارهای بانک مرکزی کسری بودجه از 2125.2 میلیارد ریال در سال 67 به 636.2 میلیارد ریال در سال 72 تقلیل یافت. طی این دوره دولت اقدامات وسیعی را در جهت هر چه بیشتر آشکار شدن تقلیل یافت.

طی این دوره دولت اقدامات وسیعی را در جهت هر چه بیشتر آشکار شدن سوبسیدهای پنهان در بودجه در طی برنامه از یک سو تعداد کالاهای مشمول سوبسیدهای مستقیم و غیر مستقیم کاهش یافته و از طرف سوی دیگر با اصلاح مکانیزم قیمت ها، امکان آشکار گردیدن سوبسیدهای پنهان فراهم گردید ولی علی رغم تمام تلاش ها در این سال ها تقریبا 18 درصد بودجه دولت صرف سوبسید شده و سوبسید ضمنی انرژی معادل 80 درصد بودجه عمومی کشور بود. به دلیل تغییر نرخ ارز از 70 ریال در سال 67 به 1640 ریال در سال 1372 سهم نفت در درآمدهای دولت از 38.6 درصد به 72.1درصد رسید و نسبت هزینه های عمرانی به کل هزینه ها از 19.4 درصد به 33.7 درصد بالغ گردید. از کل درآمدهای غیر نفتی در دوره مورد بررسی 29.2 درصد مربوط به درآمدهای مالیاتی بوده است.

پیش بینی برنامه دوم در زمینه رشد متوسط سالانه مصرف بخش خصوصی و مصرف بخش دولتی به ترتیب 4 و 0.9- درصد بوده که در عمل به ترتیب ارقام 2.7 و 3.6 درصد تحقق یافت.

همچنین پیش بینی شده بود که درآمد دولت سالانه 15.2درصد و هزینه های دولت سالانه 15.1 درصد رشد یابد و به این ترتیب کسری بودجه دولت در طی برنامه به صفر برسد. همین طور سهم هزینه های جاری کاهش و سهم هزینه های عمرانی افزایش یابد. در سال 73 و 74 کسری بودجه دولت با احتساب زیان تضمین نرخ ارز به 4.5 و 3.6 درصد تولید ناخالص داخلی کاهش یافت. در سال 75 به علت افزایش درآمد نفت کسری بودجه کاهش یافته و به 2.2 درصد تولید ناخالص داخلی رسید و بودجه عملا به صورت متوازن درآمد ولی در سال 76 به علت کاهش درآمدهای واقعی دولت هزینه های دولت از درآمدهای آن بیشتر شد و کسری بودجه به 10.2 درصد GDP رسید عدم التزام به کاهش تشکیلات دولت و عدم التزام به کاهش هزینه ها و افزایش درآمد شرکت های دولتی منجر به این افزایش در هزین های دولت شد. (مستندات برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، جلد چهارم)

در طول سال های برنامه سوم (1383 – 1379) دریافتی های دولت به طور متوسط سالانه 28 درصد رشد داشت که بخش عمده آن از طریق دریافتی های ناشی از فروش نفت تامین گردید. بر اساس آمار مازاد منابع نفتی واریز شده به حساب ذخیره ارزی تا پایان اسفند 83 معادل 30177 میلیون دلار بوده که طی این دوره 22599 میلیون دلار آن به مصرف رسیده و مانده آن در پایان سال 83 معادل 8727 میلیون دلار بوده است.

شروع دوره آقای احمدی نژاد نیز تا مرداد ماه سال 87 با افزایش شدید قیمت نفت همراه بود که این فراوانی درآمدهای نفتی با بودجه ریزی شدید انبساطی همراه شد.
در کنار آن برداشته ای زیادی نیز از حساب ذخیره ارزی صورت گرفت که موجودی این حساب را به شدت کاهش داد.

* درآمدهای مالیاتی دولتی

نخستین نظام مالیاتی ایران به شکل متعارف امروزین، در سال 1345 طراحی شد که جهت گیری عمده آن توجه به مالیات های مستقیم بود که نرخ تصاعدی مالیاتی را مورد نظر داشت. اصلاحیه اول نظام مالیاتی ایران در سال 1366 به دنبال اصلاح قانون مالیات های مستقیم بودکه باز هم بر نرخ های تصاعدی برای درآمدهای بالا تاکید داشت. در این اصلاحیه که به نظر می رسد متاثر از جهت گیری های توزیعی (تا تخصیص منابع) بود نرخ های تصاعدی ماده 131 تا نرخ 75 درصد افزایش یافت.
 
اصلاحیه دوم و گسترده تر که به نظر می رسد به دنبال مطالعات و ارزیابی عملکرد گذشته صورت گرفته در سال 1380 انجام شد. به طوری که قلمرو اصلاحات شامل نرخ ها، پایه ها و معافیت های مالیاتی بود. مهم ترین اصلاحات صورت گرفته در این سال عبارت اند از :

-
معافیت های مالیاتی که عمدتا ملاحظات توزیعی و عدالت اجتماعی همچون تضمین حداقل درآمد برای خانوارها را مد نظر داشت که گام مثبتی ارزیابی می شود.

-
حدف قانون مالیات بر مجموع درآمد، که در مقایسه با توجیه تئوریک این مالیات (با پایه مالیاتی مجموع درآمد) و آثار توزیعی و به خصوص نقش مثبت آن در جلوگیری از پولشویی و ... به نظر اصلاح تلقی نمی شود. گرچه این نوع مالیات قبل از آن هم به دلیل دشواری در ایران به اجرا در نیامده بود.

یکی دیگر از اصلاحات مهم مربوط به تغییر در نرخ مالیات بر سود شرکت هاست. با اصلاحیه قانون مالیات های مستقیم 80 نرخ های مالیاتی تصاعدی بر شرکت ها که حداقل 12 و حداکثر 54 درصد بود به نرخ مقطوع 25 درصد کاهش یافت.

مقایسه سهم انواع مالیات ها در بودجه دولت نشان دهنده این است که مالیات بر شرکت ها و مالیات بر درآمد همواره بیشترین سهم و مالیات بر مصرف و فروش کمترین سهم را در کل درآمدهای مالیاتی دولت داشته اند.

* بخش پولی و بانکی

هدف برنامه اول در زمینه پولی، کاهش رشد نقدینگی و تورم از طریق کاهش کسری بودجه بود به طوری که پیش بینی شده بود حجم نقدینگی از 23.8 درصد در سال 67 به 5.3 درصددر سال 72 تنزل یابد و به تبع آن تورم نیز از 28.5درصد در سال 67 به 8.9 درصد در سال 72 برسد. اما مقایسه عملکرد برنامه اول نشان می دهد که حجم نقدینگی در سال 72 رشدی معادل 34.9درصد داشته و نرخ تورم معادل 22.8 درصد بوده است. علت این امر را می توان در افزایش شدید اعتبارات بانکی اعطایی به شرکت های دولتی و وابسته به دولت مانند بنیادها دانست. همانطور که گفته شد یکی از اهداف برنامه اول بازسازی کشور پس از جنگ بود و لذا هزینه های سرمایه گذاری به مقدار شدیدی که متناسب با امکانات مالی کشور نبود، افزایش یافت. در نتیجه به علت سیاست های شدید انبساطی، حجم نقدینگی بسیار بالا رفته و در نتیجه سطح قیمت ها به طور متوسط سالانه 18.8 درصد افزایش یافت که از رشد پیش بینی شده در برنامه 14.4 درصد بیشتر بوده است.

قابل ذکر است که بر خلاف سنوات گذشته که افزایش نقدینگی عمدتا ناشی از کسری بودجه یعنی بدهی خالص بخش دولتی به سیستم بانکی بوده است در طی سال های 72-68 افزایش نقدینگی عمدتا تحت تاثیر افزایش بدهی بخش خصوصی تحقق یافته است.

   
 
 
 
منبع : ثانیه نیوز  
   
   
 
جمعه 30/11/1388 - 17:40
سياست
مقایسه انتقادی دولت های قبل با دولت نهمدر بیانات رهبر معظم انقلاب نکته مهم:تیتر مطالب لزوما خود متن بصورت دقیق نمی­باشد. بلکه در مواردی که واضح است گاهی نتیجه یا مفهوم مخالف مطلب می باشد. بعضى از ماها وسط راه پایمان لغزید!!! 1.بعضى‏ها مى‏گویند شما بعد از 27 سال مى‏خواهید دولت اسلامى تشكیل دهید؟ نه، تلاش و اقدام براى تشكیل دولت اسلامى از روز اول شروع شد؛ منتها افت و خیز داشته؛ پیشرفت و عقبگرد داشته؛ در جاهایى موفق بودیم، در برهه‏یى موفق نبودیم. بعضى از ماها وسط راه پایمان لغزید؛ بعضى از ماها در اصل هدف مردد شدیم؛ بعضى از ماها نتوانستیم خود را نگه داریم؛ دلبسته‏ى به رفتارهاى طاغوتى شدیم. ان‏شاءاللَّه به این شعار{دولت اسلامی}  پایبند بمانید و این تلاش را جدى‏تر، بى‏آسیب‏تر و واقعى‏تر كنید؛ چون گامى بلند خواهد بود در راه رسیدن به آن هدفها؛ و همان‏طور كه عرض كردم، رسیدن به آن هدفها مردان خودش را مى‏خواهد. 29/7/1384 بیانات‏ در خطبه‏هاى نماز جمعه‏ى تهران به فراموشى سپردنِ عدالت؛ سنت گذشته!!2. به افراد خانواده‏ى خودم مى‏گفتم اگر آقاى احمدى‏نژاد رأى هم نیاورد، این خدمت بزرگ را به انقلاب كرد كه شعار عدالت محورى را مطرح كرد؛ نگذاشت به فراموشى سپردنِ این شعار بشود یك سنت. 29/7/1384 بیانات‏ در خطبه‏هاى نماز جمعه‏ى تهران  خطری که وجود داشت؛ عدالت به عنوان ارزش درجه دو !!!3. نباید ارزش عدالت به عنوان یك ارزش درجه‏ى دو كم‏كم در مقابل ارزشهاى دیگر به فراموشى سپرده شود؛ در نظام ما این خطر وجود داشته است. خطر بزرگى است؛ اما با عدالت‏محور بودن یك دولت، این خطر از بین مى‏رود یا ضعیف مى‏شود. 29/7/1384 بیانات‏ در خطبه‏هاى نماز جمعه‏ى تهران امروز مسئولان افتخار مى‏كنند كه عضو بسیجند: 4.امروز خوشبختانه دولت و رئیس‏جمهور و مجلس شوراى اسلامى و مسؤولان گوناگون افتخار مى‏كنند كه عضو بسیجند. فرهنگ بسیجى است كه مى‏تواند بر همه‏ى تحولات این كشور فایق بیاید و حركت این كشور را تضمین كند. 7/9/1384 بیانات در دیدار هزاران نفر از بسیجیان در سالروز شهادت حضرت امام صادق (ع برگرداندن جهتگیرى غلط!! 5.این وضع جدیدى كه در كشور به‏وجود آمده است و تشكیل دولت و گرایشى كه امروز در عموم مردم و در دولت‏مردان مشاهده مى‏شود، این نوید را مى‏تواند بدهد كه اوضاع براى برگرداندن جهتگیرى غلط، اوضاع مساعدى است؛ 13/10/1384 ‏ در دیدار شوراى‏عالى انقلاب فرهنگى  اصلاحات رضاخانى!!6.آن اصلاحاتى كه بخواهد با معیار امریكایى در كشور انجام بگیرد، مثل همان اصلاحات رضاخانى است. مى‏دانید كه رضاخان در مهمترین بخشها و سالهاى سلطنتش، شعارش اصلاحات بود! همه‏ى این فجایع و جنایاتى كه شما در دوره‏ى رضاخان سراغ دارید، تحت نام و زیر پرچم اصلاحات انجام گرفته است؛ اسناد بازمانده‏ى از دوره‏ى رضاخان را بخوانید. افراد را بركنار مى‏كردند؛ چون مى‏گفتند اینها ضداصلاحاتند؛ افرادى را سر كار مى‏آوردند؛ چون مى‏گفتند اینها مؤمن به اصلاحاتند. آن اصلاحاتى كه با معیار رضاخانى، با معیار امریكایى و با معیار فرهنگ غربى انجام بگیرد، اصلاحات نیست، افسادات است.29/3/1385  در دیدار مسؤولان و كارگزاران نظام جمهورى اسلامى  و الّا من سالهاى گذشته: 7.مسئله‏ى فرهنگ و قضایاى فرهنگى خیلى مهم است كه من حالا چون اهتمام شماها را به مسائل فرهنگ میدانم و بحمداللَّه احساس میكنم كه وزراى فرهنگى ما اهتمام دارند، روى آن تكیه نمیكنم؛ والّا من سالهاى گذشته در دیدارهاى با دولتها، یكى از آن بخشهایى كه بیشترین تكیه را روى آن میكردم، مسئله‏ى فرهنگ بود.6/6/1385 ‏ در دیدار با رئیس جمهور و اعضاى هیئت دولت یكى از ضعفهاى عمده‏ در زمان دولتهای قبل:8. یكى از ضعفهاى عمده‏ى ما، هم زمان دولت قبل، هم زمان دولت ماقبلِ قبل، همین بود كه دستگاههاى اقتصادىِ ما به دستگاه وزارت خارجه‏ى ما متصل نبودند؛ یعنى آنها براى خودشان كار میكردند؛ گاهى یك نفرى میرفت از یك وزارتخانه‏اى، در یك كشورى یك قرارداد مهمِ قابل توجهى هم مى‏بست، آن وقت سفیر ما در آن كشور اصلاً مطلع نمیشد؛ خوب، این خیلى عیب بزرگى است.6/6/1385 ‏ در دیدار با رئیس جمهور و اعضاى هیئت دولت ان شاء الله اسناد آن راه دیگر منتشر خواهد شد!! 9. هیچ‏كس احتجاجى بر علیه دستگاه و نظام، نسبت به این ممشایى كه آقاى رییس‏جمهور در باب مسئله‏ى هسته‏اى تشریح كردند، ندارد. راه همین است. ما آن راه دیگر را هم تجربه كردیم؛ روشن شد. البته روشن بود، حالا سندهاى اینها هم یك روزى ان‏شاءاللَّه منتشر خواهد شد. كلمه‏كلمه‏ى حوادث این روزهاى گوناگون ثبت و یادداشت و ضبط شده است؛ یك روزى در اختیار افكار این ملت قرار خواهد گرفت و ان‏شاءاللَّه روشن خواهد شد كه در این مدت چه گذشته است. 18/7/1385  ‏ در دیدار مسئولان و كارگزاران نظام جمهورى اسلامى‏ امید، اعتمادبه‏نفس، همت بیشتر از گذشته: 10. امروز همت مسئولان دولتى در پیمودن راههاى طولانى و دشوار به سمت هدفهاى انقلاب، از دورانهاى گذشته بیشتر است؛ با اینكه دشمنان و بدخواهان ملت ما عكس این را توقع داشتند و تصور مى‏كردند. امروز مسئولان و دولت ما، براى رفع مشكلات و گشودن گره‏ها و پیمودن راهها، امیدشان و اعتمادبه‏نفس و همتشان از گذشته بیشتر است. 20/8/1385  ‏ در دیدار مردم شاهرود مسئولان كشور دنبال سیاست‏سازان بین‏المللى می دویدند!! 11. امروز در عرصه‏ى بین‏المللى دیگر این‏طور نیست كه مسئولان كشور ما مجبور باشند دنبال حرف سیاستمداران و سیاست‏سازان بین‏المللى بدوند؛ نه، ابتكار عمل در دست مسئولان ماست. اعتمادبه‏نفس و ایمان و اتكاء به خدا در مسئولان كشور، یك چنین اثرى دارد و امروز بحمداللَّه این‏طور است. 21/8/1385  در دیدار مردم گرمسار روش، روش درستى نبود و به اینجا منتهى شد!!! 12. مى‏خواهند مسئولیت این وضع را به گردن دولت كنونى بیندازند. این، غلط است؛ این طور نیست، بلكه در طول سالها بتدریج به وجود آمده؛ كسى هم سوءنیت نداشته است. روش، روش درستى نبود و به اینجا منتهى شد.30/11/1385 ‏ در دیدار مسئولان اقتصادى و دست‏اندركاران اجراى اصل 44 قانون اساسى خیانت هایی که زیر پرچم اصلاحگری وارد شد!! 13.دو گرایش غلط همیشه درباره‏ى پیشرفت و تحولِ منتهى به پیشرفت وجود داشته است. یك گرایش عبارت است از خیانتهائى كه به نام پیشرفت و تحول انجام گرفته؛ ضربه‏هائى كه به نام خدمت و زیر پرچم اصلاحگرى بر پیكر ملت ما وارد شده است ! 25/2/1386   در دیدار دانشجویان دانشگاه فردوسى مشهد  من در مورد این دولت خدا را شكر میگویم: 14. ما احتیاج داریم به اقدامات شجاعانه. یكى از چیزهائى كه من در مورد این دولت خدا را شكر میگویم، همین است كه شجاعت اقدام وجود دارد. با تردید، با تزلزل، با ترس و لرز نمیشود كارهاى بزرگ را انجام داد؛ لازم است با شجاعت وارد شد.9/4/1386  در دیدار رئیس‏جمهور، مسئولان و كارگزاران نظام‏  تبدیل موضع تهاجمى به موضع تدافعی!!15. در زمینه‏ى سیاست خارجى هم - همان‏طور كه آقاى رئیس‏جمهور توضیح دادند - موضع جمهورى اسلامى از اول موضع تهاجمى بود. تبدیل موضع تهاجمى به موضع تدافعى، یك خطاست. و این خطا بعضاً اتفاق افتاده است.9/4/1386  در دیدار رئیس‏جمهور، مسئولان و كارگزاران نظام‏ در طول این مدتها یك مدیركل را هم ندیده بودند!16. بعضى از شهرهائى كه مسئولان كشور - رئیس‏جمهور و وزرا - به آنجا رفتند، هرگز در طول این مدتها شاید یك مدیركل را هم ندیده بودند كه برود و از آنها احوالى بپرسد؛ سئوالى بكند.9/4/1386  در دیدار رئیس‏جمهور، مسئولان و كارگزاران نظام‏ در دوره‏هاى مختلف، غبارهایى بر روى اصول انقلاب نشست!!17. همه‏ى دشمنى و خصومتى هم كه با انقلاب ما انجام مى‏گیرد، براى بقاء این اصول است. شاید در مرور زمان و در دوره‏هاى مختلف، غبارهایى بر روى این اصول نشست؛ اما امروز انسان مى‏بیند كه این اصول از همیشه شفافتر، زنده‏تر و برجسته‏تر مطرح است.4/6/1386   در دیدار رئیس جمهور و اعضاى هیأت دولت به مناسبت هفته دولت و در آستانه‏ى نیمه‏ى شعبان  عدالت را در لابه‏لاى مفاهیم دیگرى مخفى و گم كند!18. لكن نفس رویكرد شما به عدالت، چیز بسیار باارزشى است و هر مقدارى كه مى‏توانید بایستى حركت كنید كه:به راه بادیه رفتن به از نشستن باطل‏          كه گر مراد نجویم به‏قدر وسع بكوشمبهتر از این است كه انسان اصلاً دم از عدالت نزند، عدالت را فراموش كند، عدالت را در لابه‏لاى مفاهیم دیگرى مخفى و گم كند و از ذهن و چشم انسان دور بشود. اینها جایز نیست4/6/1386   در دیدار رئیس جمهور و اعضاى هیأت دولت به مناسبت هفته دولت و در آستانه‏ى نیمه‏ى شعبان   مردم آنها یك مدیر كل را هم هرگز نمیتوانسته‏اند ببینند!19. با همه‏ى شهرها از دور و نزدیك ملاقات میكنند. بعضى از شهرها هستند كه مردم آنها یك مدیر كل را هم هرگز نمیتوانسته‏اند ببینند، حالا رئیس جمهور را، وزیر را، نزدیكِ خودشان مى‏بینند، با آنها حرف میزنند؛ اینها باارزش است. ما باید قدردان این چیزها باشیم. 12/10/1386  در اجتماع بزرگ مردم یزد در همین زمانِ دولت قبل ایران محور شرارت معرفى شد!!20.   از بعد از پایان جنگ تحمیلى تا امروز، هیچ وقت نبوده كه احتمال حمله‏ى نظامى آمریكا به ما نباشد. امروز كمتر از گذشته است. مسئولین دولت قبل، اوّلى كه آمدند، یكى از حرفهایشان این بود كه میگفتند تا قبل از آمدن دولت ما، لوله‏هاى توپ یا گلوله‏ى آمریكا به سمت ایران آماده‏ى شلیك بود؛ ما آمدیم، برداشته شد. پس خب، قبلاً بوده. در همین زمانِ دولت قبل بود كه آن كسى كه خودش مجسمه‏ى شرارت است، ملت ایران را جزو محور شرارت معرفى كرد. بوش، بوشِ شرور، بوشى كه وجود او سر تا پا شر و پلیدى است، ملت ایران را یكى از سه ملت یا سه كشور محور شرارت قرار داد. این مال آن زمانى است كه یك خرده هم ملاحظه‏ى آمریكائى‏ها را میكردند؛ بعضى‏ها هم از داخل گاهى اوقات چیزهائى میگفتند كه آنها خوششان بیاید.13/10/1386   در دیدار دانشجویان دانشگاه‏هاى استان یزد امید این را نداشتند كه حتى یك مدیر درجه‏ى سه به آنها سركشى كند!!21.   شما مى‏بینید مسئولین كشور، هیأت دولت، رئیس جمهور به سرتاسر كشور مسافرت میكنند. این معنایش این است كه نگاه و عواطف و همت مسئولین باید میان همه‏ى شهرهاى كشور تقسیم شود. اینجور نباشد كه یك شهرى، یك منطقه‏اى كه دوردست است، از شعاع همت و تصمیم مسئولین دور بماند؛ نه، دور و نزدیك ندارد. امروز در این كشور شهرهائى و مناطق دوردست و كوچكى موفق میشوند كه مسئولان كشور را، یعنى رئیس جمهور را، دولت را، وزرا را از نزدیك ببینند، به آنها نامه بدهند یا حرف بزنند و از زبان آنها و حنجره‏ى آنها مستقیماً سخن بشنوند كه در روزگارهاى گذشته در طول تاریخ، امید این را نداشتند كه حتى یك مدیر درجه‏ى سه به آنها سركشى كند. پس این یك عامل، یعنى عامل احساس مسئولیت از سوى مسئولان كشور و مدیران ارشد كشور امروز وجود دارد. 15/10/1386  در دیدار عمومى مردم ابركوه به شعارهای انقلاب افتخار نکردند!22.   یك خدمت بزرگشان هم علاوه‏ى بر خدمات مادى و عمرانى و رسیدگى به امور مردم، همین است كه شعارهاى انقلاب را، ارزشهاى انقلاب را سرِ دست میگیرند، به آنها افتخار میكنند؛ این خیلى مهم است. بودند و هستند در میان افراد ما در كشور، كسانى كه قدر این شعارها را ندانستند. باید به آنها افتخار میكردند، اما افتخار نكردند. 15/10/1386  در دیدار عمومى مردم ابركوه  آنها چه غلطى كردند که تحت‏الحمایه‏ى آمریکا شدند!!!23. دو روز قبل از این - بوش، رئیس جمهور امریكا گفت ما از فلان دسته در ایران حمایت میكنیم. این ننگ است براى هر كسى كه امریكا بخواهد او را تحت‏الحمایه‏ى خود بگیرد. اول، خود آن كسانى كه آن دشمن وحشى میخواهد از آنها حمایت كند، بعد هم مردم فكر كنند، ببینند چرا میخواهد حمایت كند. كدام نقص در اینها هست كه موجب شده است دشمن بخواهد از او حمایت كند. در داخل یك خانواده ممكن است دو تا برادر، یك برادر و خواهر با هم اختلاف داشته باشند. اگر دشمن، دزد، خائنى كه بیرونِ خانه است، با یكى از اینها ارتباط برقرار كرد و گفت من طرف تو هستم، آن بایستى به خود بیاید، بگوید من چه غلطى كردم، چه اشتباهى كردم كه این دشمن خانوادگى میخواهد از من حمایت كند. مردم هم باید حواسشان جمع باشد؛ نگذارید انتخابات بشود ملعبه‏ى دست بیگانگان. 19/10/1386   دیدار جمعى از اقشار مختلف مردم قم به مناسبت سالروز قیام نوزدهم دی‌ماه‏ بلای بزرگ؛ از گفتمان انقلاب شرمنده‏ بودند!!!24. استقلال به این نیست كه انسان شعار استقلال بدهد یا حتى مثلاً در زمینه‏هاى اقتصادى هم به یك رشد بالایى دست پیدا كند؛ نه، استقلال این است كه یك ملت به هویت خود و به عزت خود معتقد و براى او اهمیت قائل باشد، براى حفظ او تلاش و كار كند و در مقابل متعرضین و مستهزئین، شرمنده‏ى اظهارات و جایگاه خود نباشد. ما متأسفانه در برخى از اوقات گذشته، میدیدیم كه بعضى از كسانى كه مرتبط با مسئولین بودند یا حتى خودشان مسئول یك بخشى بودند، كأنّه از گفتمان انقلاب در مقابل دیگران شرمنده‏اند و خجالت میكشند كه حقایق انقلاب را بر زبان جارى كنند یا آنها را پیگیرى كنند یا به آنها اهمیت بدهند! این براى یك جامعه خیلى بلاى بزرگى است؛2/6/1387   دیدار رئیس‏جمهوری و اعضاى هیئت دولت توقف روند غرب‏باورى و غرب‏زدگى در دولت:25. روند غرب‏باورى و غرب‏زدگى را كه متأسفانه داشت در بدنه‏ى مجموعه‏هاى دولتى نفوذ میكرد، متوقف كردید؛ این چیز مهمى است.2/6/1387   دیدار رئیس‏جمهوری و اعضاى هیئت دولت جرأت مقابله‏ى با فساد امتیاز شماست!26. لیكن جرأت مقابله‏ى با آن {با فساد} هست. خب، وقتى كه اجزاء مجموعه، خودشان آلوده‏ى به فساد نباشند، طبعاً جرأتشان بیشتر است. بسیارى از مجموعه‏هاى قبلى هم حقیقتاً پاكیزه بودند - یعنى آلودگى نداشتند - اما بالاخره جرأت در مقابله‏ى با فساد یك امتیازى است كه در شما هست. 2/6/1387   دیدار رئیس‏جمهوری و اعضاى هیئت دولت و ببینند عملمان جور دیگر است!27. ما اگر بخواهیم تجمل و اشرافیگرى و اسراف و زیاده‏روى را - كه واقعاً بلاى بزرگى است - از جامعه‏مان ریشه‏كن كنیم، با حرف و گفتن نمیشود؛ كه از یك طرف بگوئیم و از طرف دیگر مردم نگاه كنند و ببینند عملمان جور دیگر است! باید عمل كنیم. 2/6/1387   دیدار رئیس‏جمهوری و اعضاى هیئت دولت در دولتهاى قبل پیشرفت نمیكرد!28.   همین مسئله‏ى هدفمند كردن یارانه‏ها، واقعاً چیز خیلى مهمى است؛ در دولتهاى قبل هم مطرح بوده - بارها صحبت شده بود و گفته شده بود - منتها پیشرفت نمی­كرد. 2/6/1387   دیدار رئیس‏جمهوری و اعضاى هیئت دولت پسوند «اسلامى» به تنهائى كارى صورت نمیدهد!29. عدالت، كرامت انسان، حفظ ارزشها، سعى براى ایجاد برادرى و برابرى، اخلاق، ایستادگى در مقابل نفوذ دشمن؛ اینها آن اجزاء ساخت حقیقى و باطنى و درونى نظام جمهورى اسلامى است. اگر ما از اخلاق اسلامى دور شدیم، اگر عدالت را فراموش كردیم، شعار عدالت را به انزواء انداختیم، اگر مردمى بودنِ مسئولان كشور را دست‏كم گرفتیم، اگر مسئولین كشور هم مثل خیلى از مسئولین كشورهاى دیگر به مسئولیت به عنوان یك وسیله و یك مركز ثروت و قدرت نگاه كنند، اگر مسئله‏ى خدمت و فداكارى براى مردم از ذهنیت و عمل مسئولین كشور حذف شود، اگر مردمى بودن، ساده‏زیستى، خود را در سطح توده‏ى مردم قرار دادن، از ذهنیت مسئولین كنار برود و حذف شود؛ پاك شود، اگر ایستادگى در مقابل تجاوزطلبى‏هاى دشمن فراموش شود، اگر رودربایستى‏ها، ضعفهاى شخصى، ضعفهاى شخصیتى بر روابط سیاسى و بین‏المللى مسئولین كشور حاكم شود، اگر این مغزهاى حقیقى و این بخشهاى اصلىِ هویت واقعى جمهورى اسلامى از دست برود و ضعیف شود، ساخت ظاهرىِ جمهورى اسلامى خیلى كمكى نمیكند؛ خیلى اثرى نمیبخشد و پسوند «اسلامى» بعد از مجلس شورا: مجلس شوراى اسلامى؛ دولت جمهورى اسلامى، به تنهائى كارى صورت نمیدهد.24/9/1387   دیدار اساتید و دانشجویان در دانشگاه علم و صنعت انحرافی که بخصوص بعد از جنگ و بعد از رحلت امام درگیرش بودیم!!!30.   انحراف در هدفها، در آرمانها، در جهتگیرى‏ها را باید مراقبت كرد كه پیش نیاید. و این چیزى است كه ما در طول این سالهاى طولانى - بخصوص بعد از جنگ و بعد از رحلت امام - درگیرش بودیم.24/9/1387   دیدار اساتید و دانشجویان در دانشگاه علم و صنعت  شاه سلطان حسین‏ها!31.   اگر جمهورى اسلامى دچار شاه سلطان حسین‏ها بشود، دچار مدیران و مسئولانى بشود كه جرأت و جسارت ندارند؛ در خود احساس قدرت نمیكنند، در مردم خودشان احساس توانائى و قدرت نمیكنند، كار جمهورى اسلامى تمام خواهد بود. 24/9/1387 دیدار اساتید و دانشجویان در دانشگاه علم و صنعت منبع وبلاگ: "به سوی دولت اسلامی" 

 

جمعه 30/11/1388 - 17:38
سياست
  1.               كارى كه در كشور در این زمینه - چه در چالش بین‏المللىِ مربوط به كار هسته‏یى، چه در خود كار هسته‏یى - دارد انجام مى‏گیرد، كارى است كه با حكمت و مشورت دارد انجام مى‏گیرد؛ این را ملت ایران بدانند. گاهى اظهار نگرانى مى‏شود كه نبادا كارِ غیرمدبرانه‏یى انجام بگیرد؛ نبادا تصمیمات فردى گرفته بشود؛ نه، قضیه این‏جور نیست. خوشبختانه مسؤولان كشور در این مسأله هم‏رأى و هم‏فكرند؛ كار با مشورت، با تدبیر - از اول و در این دو سال و اندى هم همین‏جور بوده است - و با فكر جمعى انجام گرفته است و پیشرفت كرده‏ایم. بعد از این هم همین‏جور خواهد بود. افرادى مردم را نترسانند كه ممكن است كار بى‏مشورت باشد، عجولانه باشد؛ نه، نخیر؛ كار دارد درست با حكمت و همه جانبه، با توجه به جوانب گوناگون، پیش مى‏رود.بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى‏ در خطبه‏هاى نماز جمعه‏ى تهران‏‏ ۱۳۸۴/۰۷/۲۹ 2.       خوشبختانه آنچه كه مسؤولان در طول این مدت و امروز تصمیم گرفته‏اند، متكى به كارِ كارشناسى و متكى به عقبه‏ى دوراندیش و خبره و وارد در مسائل سیاسىِ بین‏المللى و مسائل فنى است؛ مى‏فهمند چه كار مى‏كنند و درست عمل كرده‏اند.18/11/1384 در دیدار پرسنل نیروى هوایى 3.       در مجموعه‏ى كسانى هم كه امروز در دولت و قوه‏ى مجریه مشغول فعالیت هستند، انسان مشاهده میكند كه ذهنهاى باز، فعال و نگاههاى عالمانه در بین آنها زیاد است.9/6/1385 ‏ در دیدار خبرگان منتخب ملت  4.       علاوه بر آنچه كه انسان در نشانه‏هاى كارى آنها میتواند ببیند، در گزارشهاى رسمى و اطلاعاتى و دیدارهایى كه ما با بعضى از وزراى محترم داریم، انسان دارد مشاهده میكند و مى‏بیند ذهنیت منطقى، متكى به نگاه علمى و دور از مسامحه‏كارى در محاسبه وجود دارد.9/6/1385 ‏ در دیدار خبرگان منتخب ملت 5.       الان، برنامه‏ها این‏طور است. دارند فكر میكنند، كار میكنند، بررسى میكنند و بى‏وقفه اقدام میكنند و حركت میكنند؛ این خیلى مغتنم است.9/6/1385 ‏ در دیدار خبرگان منتخب ملت 6.       حالا گیرم كه در فلان مسئله‏ى اقتصادى ممكن است نظرى داشته باشد كه با نظر فلان كارشناس یكسان نباشد؛ خوب نباشد؛ این، از اهمیت و ارزش كار دولت نمیكاهد.18/7/1385  ‏ در دیدار مسئولان و كارگزاران نظام جمهورى اسلامى 7.       یك نكته‏ى دیگرى كه من در خلال اظهارات شما دوستان دیدم، این است كه گویا این‏گونه تصور میشود كه عقبه‏ى كارشناسى دولت نهم، عقبه‏ى ضعیفى است یا اصلاً چنین عقبه‏اى وجود ندارد! من كه هر روز حدود شاید شانزده، هفده تا روزنامه را با گرایشهاى مختلف از جریانهاى مختلف كشور مرور میكنم و مى‏بینم، این، عیناً یكى از همان نقاطى است كه جریانهاى مخالف با این دولت مورد تأكیدشان است. ما تصور میكردیم كه این‏گونه اظهارات و شایعه‏پراكنیها خیلى تأثیر ندارد، اما حالا مى‏بینیم نه، بى‏تأثیر هم نبوده است! یعنى شما كه دانشجو و جزو قشر زبده و نخبه هستید، واقعاً تصور میكنید كه دولت، عقبه‏ى كارشناسى ندارد! نمیشود چنین قضاوتى بكنید، این‏طور نیست. بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى‏ در دیدار دانشجویان نمونه‏ و نمایندگان تشكلهاى مختلف دانشجویى 27/7/1385  8.               امروز برنامه‏هاى مسئولان كشور براى ساختن و بِناى آینده در بخشهاى مختلف، برنامه‏هاى حساب‏شده و روشنى است.4/6/1386  در دیدار رئیس جمهور و اعضاى هیأت دولت به مناسبت هفته دولت و در آستانه‏ى نیمه‏ى شعبان 9.               من حرفهایى را كه مخالفان شما و منتقدان باانصاف و بى‏انصاف شما در زمینه‏ى كارشناسى نشده بودنِ كارهاى دولت ذكر مى‏كنند، هیچ جدى نمى‏گیرم و آنها ملاك قضاوت من نیست؛ چون مى‏بینم كه یك جاهائى كارهاى كارشناسى بسیار خوبى هم انجام مى‏گیرد.4/6/1386   در دیدار رئیس جمهور و اعضاى هیأت دولت به مناسبت هفته دولت و در آستانه‏ى نیمه‏ى شعبان 10.         رفتن به شهرها، رفتن به شهرهاى كوچك، همه‏ى نقاط كشور را زیر پا گذاشتن و هیچ نقطه‏اى از كشور را از منظر خبرگى و كارشناسى دور قرار ندادن، اینها چیزهاى باارزشى است.4/6/1386   در دیدار رئیس جمهور و اعضاى هیأت دولت به مناسبت هفته دولت و در آستانه‏ى نیمه‏ى شعبان 11.   مطرح كردن نظریه‏هاى اجرائى دولت، قبل از ورود در مرحله‏ى آزمون و خطا، در دانشگاه‏ها و مراكز تحقیقاتى؛ این خیلى خوب است. البته من به شما عرض بكنم؛ مسئولین دولت و رئیس جمهور محترم غالباً مدعایشان این است كه این كار را انجام میدهند؛ نمیشود گفت كه مطلقاً نمیكنند. بنده بارها همین موضوع را به مسئولین، از جمله رئیس جمهورِ بسیار پر كار و زحمتكش و صمیمى‏مان گفته‏ام؛ ایشان هم میگوید ما مطرح میكنیم، در دانشگاه مطرح كردیم، یا فلان گروه تحقیقاتى اقدام كردند.14/2/1387   در دیدار اساتید و دانشجویان دانشگاههاى شیراز منبع وبلاگ: "به سوی دولت اسلامی"      

 

جمعه 30/11/1388 - 17:37
سياست
 1.       رئیس جمهور محترم ما امروز سخنان خوبى بیان كردند. تكیه‏ى بر عدالت، اساسى‏ترین و محورى‏ترین اصلِ یك حركت الهى است.2.       عدالت، شعار اصلى و هدف بزرگ انقلاب اسلامى و نظام جمهورى اسلامى بوده و هست.3.       عدالت، تندروى نیست؛ حق‏گرایى است؛ توجه به حقوق آحاد مردم است؛ جلوگیرى از ویژه‏خوارى است؛ جلوگیرى از تجاوز و تعدى به حقوق مظلومان است.4.       اهدافى كه مطرح شده است، اهداف والایى است.5.        دولت محترم و خدمتگزار با برنامه‏ریزى صحیح، به همان كیفیتى كه در سند چشم‏انداز بیست ساله تصویب شده و سیاست‏هایى كه اعلام شده است - كه جهت این سیاست‏ها هم عدالت، رفاه عمومى و توسعه‏ى علمى و فنى و همه‏جانبه و عدالت‏محور است -  در این جهت حركت كند6.       شاید هیچ عبادتى بالاتر از عبادتِ مسؤولى نیست كه به خاطر تلاش و خدمت به مردم، از راحت و آسایش و امنیتِ خود صرف‏نظر مى‏كند.7.        این روحیه‏ى خدمتگزارى، خاكسارى، تواضع در مقابل مردم و شناخت عظمت مردم را براى خودتان حفظ كنید، كه این نعمت بزرگى است.12/5/1384   بیانات ‏ در مراسم تنفیذ حكم ریاست جمهورى دكتر محمود احمدى‏نژاد‏ 8.       یكى از شعارهاى خوبى كه آقاى رئیس‏جمهور، هم در دوره‏ى انتخابات، هم بعد از آن تكرار كردند، مسأله‏ى دولت اسلامى است.9.       اگر دولتى مى‏آید و مى‏گوید هدفم این است كه این {دولت اسلامی}  را  تحقق ببخشم، خیلى چیز مبارك و خوبى است.10.   معناى شعار دولت اسلامى این است كه ما مى‏خواهیم اعمال فردى، رفتار با مردم، رفتار بین خودمان، و رفتار با نظامهاى بین‏المللى و نظام سلطه‏ى امروز جهانى را به معیارها و ضوابط اسلامى نزدیكتر كنیم. این شعار، بسیار باارزش است.11.   ؛ ان‏شاءاللَّه به این شعار{دولت اسلامی} پایبند بمانید و این تلاش را جدى‏تر، بى‏آسیب‏تر و واقعى‏تر كنید؛ چون گامى بلند خواهد بود در راه رسیدن به آن هدفها؛ و همان‏طور كه عرض كردم، رسیدن به آن هدفها مردان خودش را مى‏خواهد.12.   یكى از شعارهاى این دولت، عدالت است. عدالت یقیناً محور انقلاب بود؛ در این شكى نیست.13.   لیكن من باید از آقاى احمدى‏نژاد تشكر كنم كه ایشان كار جدیدى كردند؛ عدالت محورى را به عنوان یك شعار گذاشتند وسط؛ این كار خیلى بزرگى بود.14.   . وقتى كه ایشان تبلیغات انتخاباتى مى‏كردند، به افراد خانواده‏ى خودم مى‏گفتم اگر آقاى احمدى‏نژاد رأى هم نیاورد، این خدمت بزرگ را به انقلاب كرد كه شعار عدالت محورى را مطرح كرد؛ نگذاشت به فراموشى سپردنِ این شعار بشود یك سنت.15.   این كار، كار مهمى است. بنابراین عدالت‏محور بودنِ این دولت حرف بزرگى است؛16.   طرح این شعار به عنوان محور حركت دولت، یك كار جدید است؛ خودش یك تحول است.17.   نباید ارزش عدالت به عنوان یك ارزش درجه‏ى دو كم‏كم در مقابل ارزشهاى دیگر به فراموشى سپرده شود؛ در نظام ما این خطر وجود داشته است. خطر بزرگى است؛ اما با عدالت‏محور بودن یك دولت، این خطر از بین مى‏رود یا ضعیف مى‏شود.18.   یكى از شعارهاى خوب آقاى احمدى‏نژاد مسأله‏ى ساده‏زیستى است. این شعار، شعار بسیار مهمى است؛ این را نباید دست‏كم گرفت.8/6/1384   بیانات در دیدار رئیس جمهور و هیأت وزیران‏‏ 19.   مورد دوم هم كه وظیفه‏ى سنگینى است، حمایت از دستگاه‏هاى اجرایى و بخصوص حمایت از دولت است؛ این هم وظیفه‏ى همه است.20.   دولتى با شعارهایى سر كار آمده، این شعارها هم شعارهاى جذابى است؛ شعارهاى مردمى و انقلابى است.21.   معتقدم همه باید از رئیس‏جمهور و از دولت حمایت و به آنها كمك كنند.22.    این وظیفه‏ى بزرگ ماست كه دولت را تقویت كنیم؛ مسؤولیت سنگینى است كه لازم است انجام بگیرد.17/6/1384  ‏‏بیانات‏ در دیدار اعضاى مجلس خبرگان رهبرى‏ 23.   بحمداللَّه در منبر سازمان ملل و در مقابل چشم سران كشورهاى جهان، رئیس‏جمهور محترم ما حرف دل ملت ایران را بیان كرد. استحكام و متانت و قوت بیان و قوت مواضع در آن تریبون جهانى، به نیابت از ملت ایران، در مقابل چشم همه‏ى دنیا به‏دست آمد.29/6/1384  ‏‏بیانات در دیدار اقشار مختلف مردم به ‏مناسبت نیمه‏ى شعبان 24.   این دولت شعارهاى صریحِ روشنى هم در دلبستگى به مبانى انقلاب دارد، مخالفان بیشتری دارند.17/7/1384  بیانات ‏ در دیدار اعضاى هیأت دولت‏‏ 25.   درباره‏ى دولت، آنچه كه من به نظرم مى‏رسد كه لازم است عرض بكنم، این است كه دولت ما بحمداللَّه یك دولت تازه نفس و آماده به كار است.26.   آنچه كه من از نزدیك احساس مى‏كنم این است كه مى‏بینم به‏طور جدى این برادران آماده هستند تا وظایفى را كه قانون برعهده‏ى آنها گذاشته است، انجام بدهند و همان شعارهایى را كه مطرح شده است، تحقق ببخشند؛27.   من این را احساس مى‏كنم كه عازم بر كار كردن و عمل كردن هستند.28.   باید به دولت كمك كرد؛29.    باید به آن كسانى كه در وسط این گود مشغول چالش‏هاى بزرگ هستند، مدد رساند و فرصت داد تا كار خودشان را انجام بدهند.30.   شعارهای این دولت معلوم است كه براى استكبار جهانى ناخوشایند است؛7/9/1384   بیانات در دیدار هزاران نفر از بسیجیان در سالروز شهادت حضرت امام صادق (ع)‏‏31.   این وضع جدیدى كه در كشور به‏وجود آمده است و تشكیل دولت و گرایشى كه امروز در عموم مردم و در دولت‏مردان مشاهده مى‏شود، این نوید را مى‏تواند بدهد كه اوضاع براى برگرداندن جهتگیرى غلط، اوضاع مساعدى است؛32.   لیكن زمینه، زمینه‏ى مساعدى است؛ چون شعارهایى مطرح شده كه منطبق با مبانى انقلاب بوده و مردم به این شعارها پاسخ داده‏اند.33.   بلكه اكثریت بزرگى از مردم در این انتخابات پایبندى خودشان را به دین، به ارزش‏هاى انقلاب، به دل‏بستگى‏هاى امام نشان دادند و دولتى هم براین اساس تشكیل شده و همین شعارها را هم این دولت تكرار مى‏كند و ادامه مى‏دهد و حركت مى‏كند.13/10/1384 ‏ در دیدار شوراى‏عالى انقلاب فرهنگى 34.   ولى امروز بعد از بیست‏وهفت سال كه از آغاز آن نهضت عظیم و پیروزى انقلاب و تشكیل جمهورى اسلامى گذشته است، شما مى‏بینید كه رایحه‏ى خدمتگزارى به مردم با تكیه‏ى بر شعارهاى انقلاب، در سرتاسر كشور، استشمام مى‏شود و بار دیگر شعار خدمتگزارى، شعار پاسخگویى، شعار ساده‏زیستى، شعار عدالت‏طلبى، از شعارهاى رایج است؛ این، بركت انقلاب است.35.   شعار عدالت‏طلبى همچنان زنده است؛36.   شعار كرامت انسانى همچنان زنده است؛ اینها متعلق به اسلام است؛ اینها متعلق به جمهورى اسلامى است. خطِ روشن حركت ملت كه برخاسته از ایمان و رأى مردم است و مظهر آن «مردم‏سالارى دینى» است، همچنان جذاب است.37.   ملت ما، على‏رغم همه‏ى بدخواهى‏ها و ملعنت‏هایى كه دشمنان در تبلیغات‏شان كرده‏اند، به مبانى انقلاب پایبندتر و علاقه‏مندتر شد، كه نمونه‏اش را در همین انتخابات ریاست جمهورى دیدید؛38.   ملت به شعارها رأى داد: شعار عدالت‏طلبى، شعار خط امام، شعار پایبندى به ارزش‏هاى اسلامى؛ ملت دور این محورها جمع شدند.19/10/1384  در دیدار عمومى مردم قم‏‏‏ 39.   اقدام رئیس‏جمهور محترم در صدور بیانیه و دستور به سازمان انرژى اتمى، درست همان چیزى بود كه متناسب با عزت و اقتدار این ملت بود.40.   . خوشبختانه آنچه كه مسؤولان در طول این مدت و امروز تصمیم گرفته‏اند، متكى به كارِ كارشناسى و متكى به عقبه‏ى دوراندیش و خبره و وارد در مسائل سیاسىِ بین‏المللى و مسائل فنى است؛ مى‏فهمند چه كار مى‏كنند و درست عمل كرده‏اند.18/11/1384 در دیدار پرسنل نیروى هوایى 41.   وضعیت كنونى دولت و وضع خاص رئیس جمهور و نوع برخوردى كه الان در گفتار و كردار با مردم صورت مى‏گیرد، خیلى زمینه‏ى خوبى را به وجود آورده و مردم حقیقتاً امیدوار شده‏اند.42.   شعار خدمت‏رسانى كه چند سال است در كشور مطرح شده، الان به یك گفتمان تبدیل شده و دولت كنونى هم بر اساس این گفتمان وسط میدان آمده و زمام كار را به دست گرفته است.43.   سفرهاى استانىِ آقاى رئیس جمهور و هیئت دولت، جزوِ كارهاى خیلى خوب است. رفتن در میان مردم و حرف‏ها را بى‏واسطه از زبان آنها شنیدن، خیلى در شكل بخشیدن به انگیزه‏هاى آن كسى كه كار متوجه به اوست، تأثیر دارد.8/12/1384  در دیدار استانداران سراسر كشور‏‏  44.   دولت جدید، شاخصه‏اش عبارت است از: تصمیم قاطع بر خدمت خستگى‏ناپذیر به مردم، به میدان آوردن همه‏ى توان خود و پُررنگ كردن هدفهاى بلند انقلاب. اینها مشخصه‏هاى این دولت است. این دولت با تكیه بر شعارهاى انقلاب و شعارهاى امام بزرگوار، بر آن است كه همه‏ى توان خود را به میدان بیاورد؛ با همه‏ى وجود كار كند؛ گره‏هاى زندگى مردم را باز كند؛ زیرساختهاى كشور را هرچه زودتر و هرچه بهتر و جامع‏تر به وضعیت مطلوب براى پیشرفتهاى آینده بسازد و در عرصه‏ى بین‏المللى بر استقلال ملى و عزت ملت ایران تكیه كند.45.   اگر دولتى در مقابل مكارى و تهدید آنها خود را نبازد و به ملت خود تكیه كند، موفقیتهاى بسیارى خواهد داشت.مى‏بینیم و حس مى‏كنیم كه این دولت بنا دارد عزت و استقلال ملى را آن‏چنان كه در شأن ملت ایران است، حفظ كند.46.   آنچه كه به طور خلاصه از شعارهاى دولت و رئیس جمهور جدید و فعالیتهایشان مى‏توان گفت، این است كه، تصمیم دارند یك گام بلند در خدمت، در علم و در تأمین نیازهاى كشور به پیش بردارند.1/1/1385‏ در صحن جامع رضوى 47.   خدا را شكر مى‏كنیم كه این دولتى كه اكنون سركار است، دولت كار است؛ دولت كار، دولت خدمت. ملت هم همین را مى‏خواهد؛ مردانى كه آستینها را بالا بزنند و كمر خدمت به این مردم را ببندند.48.   من مى‏دانم و كاملاً یقین دارم كه این دولت جدید - كه دولت كار و خدمت است - به یارى خدا مى‏تواند گامهاى بلندى در این راه بردارد و ما را به آنچه براى هم‏میهنان خوزستانى‏مان در نظر داریم، خیلى نزدیك‏تر سازد.5/1/1385 در اجتماع مردم دشت آزادگان، سوسنگرد، بستان، حمیدیه‏ و هویزه و كاروانهاى راهیان نور، در منطقه‏ى دهلاویه 49.   خوشبختانه مسئولین كشور، همه با گام محكم به پیش مى‏روند و در این راه استقامت مى‏ورزند.6/1/1385  در دیدار عمومى بسیجیان‏ 50.   و این مشكل بیكارى در كشور، باید ان‏شاءاللَّه با تلاش دولت و این مسئولان خدمتگزار - كه من مى‏بینم اینها شب و روز نمى‏شناسند و دائم مشغول كارند - و با تدبیر اینها به تدریج، بكلى محو بشود.6/2/1385  در دیدار با كارگران 51.   دوره‏ى خوبى است. دولت كار و تلاش خوشبختانه بر سر كار است. اهداف انقلاب و مسائل گوناگون اساسى مورد توجه است.12/2/1385   در دیدار معلمان سراسر كشور 52.   الان شما مشاهده مى‏كنید كه شانزده سال بعد از رحلت امام و بیست‏وشش سال بعد از پیروزى انقلاب اسلامى، دولتى بر سر كار مى‏آید كه شعار اصلىِ آن، پیروى از آرمان‏هاى اسلام و انقلاب و عدالت است و مردم هم رأى و دل و خواست و جهت حركتشان همین است.14/3/1385   بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى‏ در مراسم هفدهمین سالگرد ارتحال حضرت امام خمینى(ره) 53.   یكى دیگر از نعمتهاى خیلى بزرگ، همین دولتى است كه با شعارهاى اصولى بر سر كار آمده است، كه شعارهاى اصولى بدهد و با این شعارها بر سر كار بیاید. این از نعمتهایى است كه باید آن را شكر كرد.54.   یكى از نقاط مثبت، یك دولت تازه‏نفس و مصمم و پركار است كه بر سر كار آمده است. این، نقطه‏ى مثبتى است.55.   هم بنده گفتم، هم همه مى‏گویند كه امروز اركان تصمیم‏گیرى كشور - مجلس شوراى اسلامى و دولت و قوه‏ى قضائیه - با مدیریت تفكر اصولى اسلام (به تعبیر رایج: اصولگرایى) اداره مى‏شود كه این یكى از نعمتهاى بزرگ خداست.56.   یك دولت متكى به اصول و با شعار اصول سركار آمد. 29/3/1385  در دیدار مسؤولان و كارگزاران نظام جمهورى اسلامى 57.   اولاً ، شعارهاى دولت و مسئولان و اهداف تعیین‏شده‏ى آنان كاملاً با مبانى انقلاب و با مبانى اعلام‏شده‏ى امام عزیز ما منطبق است.58.   ثانیاً، این گفتمان در بین مردم به طور محسوسى زنده است و وجود دارد؛ كه وجود این گفتمان میان مردم هم، عامل عمده و اصلىِ گرایش آنها به این دولت و این رئیس‏جمهور محترم بود. مردم، تشنه‏ى عدالت، تشنه‏ى مبارزه با فساد و تشنه‏ى تمسك به اصول انقلاب بودند، كه وقتى دیدند یك نفر صادقانه این شعارها را سر دست گرفته و مطرح میكند، حول محور او جمع شدند؛؛ خود این نعمت بزرگى است كه این تفكر به صورت یك گفتمان مسلط در جامعه درآمد و همچنان ادامه دارد و بعد از روى كار آمدن این دولت، بحمداللَّه تقویت هم شده است.59.   مردم به دولت اعتماد دارند؛ دولت، خود را جزوِ مردم و از جنس مردم میداند و مى‏شمارد.60.    از لحاظ انعكاس بین‏المللى، كشور از یك عزت كم‏سابقه یا بى‏سابقه‏اى برخوردار است؛ ابهت نظام اسلامى، عظمت ملت ایران، رسایى و شفافیت اغراض و اهداف جمهورى اسلامى در دنیاى اسلام، بیش از همیشه است؛ و حّتى در دنیاى غیر مسلمان، امروز عزت و ابهت ملت ما بسیار برجسته است و این را همه تصدیق میكنند و از نشانه‏ها و عكس‏العملهاى خارجى‏اش هم این را مى‏فهمیم.61.   دولت حتّى یك روز را هم بیهوده از دست نداده؛ همین‏طور هم درست است.62.   «ساده‏زیستى و مردم‏گرایى» شاخصه‏ى دیگرى است كه بحمداللَّه دارید. «اجتناب از اسراف و ریخت‏وپاش» كه جزو برنامه‏هاى بسیار خوب شماهاست.63.   بحمداللَّه عناصر دولت به هیچ گروه و دسته و باند و جریانى وابسته نیستند؛ این خیلى نكته‏ى مهمى است.64.   «شایسته‏سالارى»، «نظارت بر عملكرد زیرمجموعه» و «تلاش بى‏وقفه براى این خدمات»، كه انصافاً این مورد در این دولت برجسته است. این تلاش بى‏وقفه را حقیقتاً همه شاهدند و ما هم شاهدیم.65.   . این حركت پُرتلاشى كه همه‏ى دولت - بخصوص شخص آقاى رئیس‏جمهور - نشان میدهند، خیلى باارزش است. «قانون‏گرایى»، «شجاعت و قاطعیت در بیان و اعمال آنچه كه حق است».66.   خوشبختانه ارزیابى یك ساله را دولت شروع كرده و خود آقاى رئیس‏جمهور در این زمینه پیش‏قدم شدند؛ این كار بسیار خوبى است.67.   یك نكته‏ى دیگر هم كارهاى خوبى است كه در زمینه‏ى اقتصاد انجام گرفته - مثل این سهام عدالت، ادامه‏ى طرحهاى نیمه تمام، نوع عدالت در ارائه‏ى تسهیلات بانكى، صندوق مهر رضا و امثال اینها.68.   الان خوشبختانه رویكرد دولت و آقاى رئیس‏جمهور طورى بوده كه كسانى كه تمایل به فساد دارند، مرعوبند.69.   مسئله‏ى فرهنگ و قضایاى فرهنگى خیلى مهم است كه من حالا چون اهتمام شماها را به مسائل فرهنگ میدانم و بحمداللَّه احساس میكنم كه وزراى فرهنگى ما اهتمام دارند، روى آن تكیه نمیكنم؛70.   جزوِ دعاهاى همیشگى ما، دعاى به آقاى رئیس‏جمهور است.6/6/1385 ‏ در دیدار با رئیس جمهور و اعضاى هیئت دولت 71.   بحمداللَّه و حسن‏توفیقه، وضع عمومى كشور در همه‏ى بخشها رو به جلو و پیشرفت است. ما حقیقتاً رو به جلو و به سمت اهداف انقلاب حركت كرده‏ایم و الان در كشور آنچه كه واضح و محسوس است، شتاب گرفتن فعالیتهاى سازنده‏ى كشور است.72.   حقاً و انصافاً مسئولان كنونى در حركت به سمت كارهاى لازمى كه براى كشور متصور هست، با شتاب، با حركت سریع و بدون تفویت فرصت دارند حركت مى‏كنند؛ جهتگیریها و هدفگیریهایشان هم درست است.73.   هدفگیرى «عدالت اجتماعى» هدفى است كه همه‏ى ما دنبال آن هستیم؛ اصلاً فلسفه‏ى وجود ما این است.74.   یا هدف «رسیدگى به مناطق محروم و مناطق دوردست» اینها جزوِ آرزوهاى ماست.75.   در مجموعه‏ى كسانى هم كه امروز در دولت و قوه‏ى مجریه مشغول فعالیت هستند، انسان مشاهده میكند كه ذهنهاى باز، فعال و نگاههاى عالمانه در بین آنها زیاد است.76.   علاوه بر آنچه كه انسان در نشانه‏هاى كارى آنها میتواند ببیند، در گزارشهاى رسمى و اطلاعاتى و دیدارهایى كه ما با بعضى از وزراى محترم داریم، انسان دارد مشاهده میكند و مى‏بیند ذهنیت منطقى، متكى به نگاه علمى و دور از مسامحه‏كارى در محاسبه وجود دارد.77.   الان، برنامه‏ها این‏طور است. دارند فكر میكنند، كار میكنند، بررسى میكنند و بى‏وقفه اقدام میكنند و حركت میكنند؛ این خیلى مغتنم است.78.   یك مجموعه‏ى جوان، پُرنشاط و تازه‏نفس وارد میدان شده‏اند و دارند خوب كار میكنند.79.   واقعیت این است كه عرض كردیم؛ در همه‏ى زمینه‏ها به معناى حقیقى كلمه دارد كار انجام مى‏گیرد؛ آن هم كار خوب.9/6/1385 ‏ در دیدار خبرگان منتخب ملت 80.   مواظب باشید دولت به خاطر اختلاف نظر، اختلاف سلیقه، اختلاف مذاق و اختلاف جناح مورد تضعیف قرار نگیرد. دولت را باید نگه داشت. همه باید رئیس‏جمهور را مورد تكریم قرار بدهند و این را همه یك اصل بدانند.81.   حالا گیرم كه در فلان مسئله‏ى اقتصادى ممكن است نظرى داشته باشد كه با نظر فلان كارشناس یكسان نباشد؛ خوب نباشد؛ این، از اهمیت و ارزش كار دولت نمیكاهد.82.   امروز همه دارند مى‏بینند؛ ما هم داریم مى‏بینیم و دیگران هم شاهدند كه حجم كار متراكمى كه دولت انجام میدهد، انصافاً درخورِ تحسین و ستایش است؛ كارِ خیلى خوبى است.83.   هیچ‏كس احتجاجى بر علیه دستگاه و نظام، نسبت به این ممشایى كه آقاى رییس‏جمهور در باب مسئله‏ى هسته‏اى تشریح كردند، ندارد. راه همین است.18/7/1385  ‏ در دیدار مسئولان و كارگزاران نظام جمهورى اسلامى‏ 84.   واقعاً كار دارد انجام میگیرد و پیشرفتهاى خوبى هم داشته‏اند؛ بخصوص در این یك سال اخیر، واقعاً كارهاى خوبى انجام گرفته است.85.   البته تغییر و تبدیلهایى در همه‏ى دولتها شده است؛ در بعضى دولتها بیشتر و در بعضى كمتر. و این دولت نهم، جزو آن بیشترها نیست. از این تغییرات وسیعتر و عمیق‏تر فراوان داشتیم.25/7/1385 ‏ در دیدار دانشجویان نمونه‏ و نمایندگان تشكلهاى مختلف دانشجویى 86.   خوشبختانه سركشى دولت و رئیس جمهور و وزراى محترم به مناطق مختلف كشور، آن آرزوى دیرینه‏ى ما را به نحو احسان برآورده كرده است.87.   بحمداللَّه نشاط و تحرك دولت، نشاط خوبى است و امیدواریم كه خداوند به این حركت و به این نشاط، بركت بدهد و مقاصدى كه دولت و نظام جمهورى اسلامى در مورد بخشهاى مختلف كشور دارد، تحقق پیدا كند.88.   آنچه مورد توجه مسئولان كشور است، سرعت بخشیدن به سازندگىِ همه‏جانبه‏ى كشور است؛ اما در كنار این معنا، محور اصلى شعارهاى نظام اسلامى، استقرار عدالت، رسیدگى به مشكلات مردم، تسهیل زمینه‏هاى رشد و پیشرفت ملت ایران، و ساختن كشور آنچنان كه مناسب حاكمیت اسلام و شعارهاى اسلامى است، مى‏باشد. این، آن چیزى است كه مسئولان در پى آن هستند؛ این هدف بزرگى است و تلاش زیادى لازم دارد و بحمداللَّه امكان این تلاش هم هست و این تلاش شروع هم شده است.89.   امروز بار دیگر در دنیاى اسلام شعارهاى بنیانى انقلاب اسلامى - كه از زبان مسئولان كشور صادر مى‏شود - ملتها، جوانها، دانشگاهیها و قشرهاى مختلف مردم را مجذوب خود مى‏كند و انسان این را امروز در دنیا مشاهده مى‏كند.90.   حالا بعد از گذشت بیست‏وشش، هفت سال، دولتى سر كار مى‏آید كه شعارهاى رئیس جمهورش - كه موجب محبوبیت او در بین مردم است - همان شعارهاى امام است.17/8/1385  ‏ در دیدار مردم استان سمنان 91.   آنچه كه من مى‏توانم عرض بكنم، این است كه دولت محترم و رئیس جمهور محترم، با همه‏ى توان، در حد ظرفیت كشور، در صدد رفع مشكلات است.92.   این دولت، دولت با نشاط، چابك، فعال، دلسوز، دلبسته‏ى به منافع و خواسته‏هاى مردمى و وسط میدان و صحنه است. هر مقدارى كه امكانات دولت اقتضاء بكند، یقیناً عمل خواهد كرد.19/8/1385   در دیدار مردم دامغان 93.   امروز برنامه‏هاى مسئولان كشور براى ساختن و بِناى آینده در بخشهاى مختلف، برنامه‏هاى حساب‏شده و روشنى است.94.   مسئولان هم، مسئولانى هستند كه با تصمیم قاطع و با اعتماد به نفسِ كامل، در جهت رسیدن به این هدفها دارند حركت مى‏كنند.95.   امروز همت مسئولان دولتى در پیمودن راههاى طولانى و دشوار به سمت هدفهاى انقلاب، از دورانهاى گذشته بیشتر است.96.    امروز مسئولان و دولت ما، براى رفع مشكلات و گشودن گره‏ها و پیمودن راهها، امیدشان و اعتمادبه‏نفس و همتشان از گذشته بیشتر است.20/8/1385  ‏ در دیدار مردم شاهرود 97.   خوشبختانه یك دولت مردمى و پایبند به ارزشهاى دینى هم سرِ كار است. خود رئیس جمهور با شیوه و منش مردمى، با ساده‏زیستى، با دلبستگى كامل به ارزشهاى اسلامى، با شجاعت و اعتمادبه‏نفس، در میدان كار و تلاش است.98.   ؛ اجزاى دولت و خود رئیس جمهور، كمربسته‏ى خدمت به مردم مشغول كار هستند.99.   . ابتكار عمل را - هم در مسائل كشور و هم در مسائل بین‏المللى - در دست دارند.100.                        امروز در عرصه‏ى بین‏المللى دیگر این‏طور نیست كه مسئولان كشور ما مجبور باشند دنبال حرف سیاستمداران و سیاست‏سازان بین‏المللى بدوند؛ نه، ابتكار عمل در دست مسئولان ماست. اعتمادبه‏نفس و ایمان و اتكاء به خدا در مسئولان كشور، یك چنین اثرى دارد و امروز بحمداللَّه این‏طور است.101.                        . رئیس جمهور، اهل كار، اهل ابتكار، اهل خدمت، اهل عمل، وارد میدان و خسته نشو است؛ این، افقها را روشن مى‏كند.102.                        امروز نظام سیاسى ما این‏طورى است؛ نظام باثبات، مردم مؤمن، جوانان علاقه‏مند، پُرتحرك و پُرشور، و مسئولان دلسوز و علاقه‏مند، شجاع و داراى ابتكار عمل.103.                        خوشبختانه مى‏بینید امروز مسئولان كشور، خود رئیس جمهور در رأس آنها، به معناى واقعى كلمه، همه‏ى وقتشان را دارند براى مردم صرف مى‏كنند.104.                        مراكز بین‏المللى تأیید كرده‏اند كه در این یك سال و نیم اخیر، رتبه‏ى كشور در مبارزه‏ى با فساد بالا آمده است و در این زمینه پیشرفتهایى وجود داشته است.21/8/1385  در دیدار مردم گرمسار 105.                        در رأس كشور هم، مسؤولان كشور بحمداللَّه از خود مردم و علاقه‏مند به مردم و داراى اخلاص هستند و دارند براى مردم كار مى‏كنند و زحمت مى‏كشند و خودشان را حقیقتاً خدمتگذار و خدمتگار مردم مى‏دانند. این دستاورد كمى است؟28/11/1385 در دیدار عمومى مردم آذربایجان شرقی 106.                        وقتى مسأله‏ى سهام عدالت مطرح شد، ما از این كار استقبال كردیم.107.                        احساس كردیم اینكه حداقل دو دهك پائین جامعه را از یك سهمى در یك سرمایه‏ى مشغول كار و مشغول تولید و درآمدزا برخوردار كنیم، یك فرصت بسیار مهمى است. گفتیم این سهام را با تخفیف و با امهال بدهند.30/11/1385 ‏ در دیدار مسئولان اقتصادى و دست‏اندركاران اجراى اصل 44 قانون اساسى 108.                        امروز دولت جمهورى اسلامى ایران در زمینه‏هاى سیاسى - چه در سطح منطقه، چه در سطح بین‏المللى - سخن او جزو سخنهاى پُرطرفدار است؛ سخن او یك سخن شنیدنى است.109.                        مسئولین كشور ما، هم در مجامع جهانى، هم در مسافرتهایى كه به كشورهاى دیگر مى‏كنند، هم در موضعگیرى‏هایى كه مى‏كنند، برجسته و شاخصند.110.                        بعد هم این جهتگیرى‏هاى دینى و این ارزش‏گرایى انقلابى و اسلامى خیلى ارزش دارد. سختكوشى، تلاش فراوان، ارتباط با مردم، سفرهاى استانى، جهتگیرى عدالت و زىّ مردمى؛ اینها خیلى قیمت دارد و من قدر این كارها را مى‏دانم. من به خاطر این چیزها از دولت حمایت مى‏كنم.1/1/1386   در اجتماع بزرگ زائران و مجاوران حرم مطهر رضوى  111.                        خوشبختانه در این دولت، معاونت مخصوصى به نام «معاونت علمى» براى كارهاى علمى بوجود آمد كه این جزو بركات این دولت است.25/2/1386   دیدار استادان دانشگاههاى استان خراسان‏ در دانشگاه فردوسى مشهد     112.                        امروز رئیس‏جمهور ما به هر كشور اسلامى‏اى كه مى‏رود، اگر به مردم میدان بدهند و اجازه بدهند، بخاطر مواضع قاطعى كه از ایشان شنیده‏اند، با گرمىِ بیش از حد استقبال مى‏كنند.113.                         اما این نباید موجب بشود كه دولت اصولگراى معتقد به مبانى انقلاب و بشدت در حال تحرك و خدمت و زحمت‏كشى، تضعیف بشود؛ این را توجه داشته باشید.8/3/1386   دیدار نمایندگان هفتمین دوره مجلس شوراى اسلامى 114.                        امروز خوشبختانه یك وضع استثنائى در طول چندین سال گذشته وجود دارد. از این جهت استثنائى است كه شعارهاى اساسى انقلاب به عنوان محور برنامه‏ریزیها و حركتها و سیاستها اعلام میشود.115.                        امروز به همت ملت ایران، با انتخاب ملت ایران، دولتى سر كار آمده است كه شعارهاى اصلى انقلاب، شعارهاى اساسى و اصولىِ اوست.116.                        گفتمان مفاهیم انقلاب اسلامى، امروز گفتمان رائج و غالب است؛ این خیلى اهمیت دارد.117.                        بحمداللَّه هم عطش كار و انگیزه‏ى كار در این دولت هست، هم عناصر و نیروى كارآمد و كاردان در این دولت هست.118.                        ما احتیاج داریم به اقدامات شجاعانه. یكى از چیزهائى كه من در مورد این دولت خدا را شكر میگویم، همین است كه شجاعت اقدام وجود دارد. با تردید، با تزلزل، با ترس و لرز نمیشود كارهاى بزرگ را انجام داد؛ لازم است با شجاعت وارد شد.119.                        حالا همین مسئله‏ى بنزین از جمله‏ى همین كارهاست. این كار شجاعانه‏اى بود؛ خوب شد انجام گرفت.120.                        شجاعت در قبال مسائل جهانى، مثل مسائل داخلى یك اصل است. بحمداللَّه آدم مى‏بیند كه این معنا وجود دارد.121.                        سفرهاى استانى بسیار كار خوب و برجسته و لازمى بود و من واقعاً تعجب میكنم كه بعضیها چطور كارى را كه این‏جور واضح است كه خوب است، انكار میكنند و زیر سئوال میبرند. این براى وزرا، براى رئیس‏جمهور، براى عوامل اجرائى و دولت خیلى زحمت دارد و كار بسیار طاقت‏فرسائى است.122.                         دیدن واقعیت، رفتن به مناطقى كه امید این را نداشتند كه مسئولان بلندپایه حتّى به یاد آنها بیفتند، كار خیلى بزرگى است و این كار خیلى كار باارزشى است.123.                         بعضى از شهرهائى كه مسئولان كشور - رئیس‏جمهور و وزرا - به آنجا رفتند، هرگز در طول این مدتها شاید یك مدیركل را هم ندیده بودند كه برود و از آنها احوالى بپرسد؛ سئوالى بكند؛ اما ناگهان مى‏بینند رئیس‏جمهور جلوى آنهاست! این، خیلى كار مهمى است.124.                        مبادا این كار مهم را خراب كنید. آنچه انجام گرفت، شروع یك حركت مبارك بود؛ اما باید این حركت تا نهایت خط برود، تا آن بركات به طور كامل حاصل بشود.البته این سفرها، بركات جنبىِ فراوان دیگرى هم داشته است.125.                        بحمداللَّه ما در همه‏ى زمینه‏ها در حال پیشرفتیم؛ هم در زمینه‏ى سازندگى در داخل كشور، هم در زمینه‏ى ترمیم روحیه‏ها. انگیزه‏مندى و تحرك و علاقه‏ى در جوانها، چیز خیلى محسوسى است.9/4/1386  در دیدار رئیس‏جمهور، مسئولان و كارگزاران نظام‏ 126.                        شما هم دولتى هستید كه این دو خصوصیت را جزو شعارها و برنامه‏هاى عملكرد خودتان قرار داده‏اید؛ هم به مردم امید مى‏دهید، هم وعده‏ى عدالت مى‏دهید.127.                        همان امید هم به خاطر این است كه شما پرچم عدالت را بلند كرده‏اید و دم از عدالت مى‏زنید.128.                        حقیقتاً هم خلأ امروز دنیا، بیش از همه چیز خلأ عدالت است. در كشور و جامعه‏ى خود ما هم بیشترین چیزى كه این جامعه تشنه‏ى اوست، عبارت است از عدالت.129.                        وقتى ما به مشكلات، كمبودها، توقعات و انتظارات مردم و آرزوهاى بلندى كه در ذهن خود ما براى مردم هست، نگاه مى‏كنیم، مى‏بینیم تقریباً همه‏ى اینها برمى‏گردد به مسئله‏ى تأمین عدالت؛ كه اگر عدالت تأمین بشود، همه‏ى این چیزها حل خواهد شد.130.                         شما عدالت را مطرح كردید، خیلى خوب است.131.                         البته ممكن است در این وادى طولانى و پرخطر و دشوار، شما بتوانید قدمهایى را طى كنید؛ ممكن است تا پایان راه، عمرهاى ما یا فرصتهاى خدمتگزارى كفاف ندهد؛ اما همین قدمى كه مى‏گذارید و جهتى كه اتخاذ كرده‏اید، بسیار باارزش و زنده‏كننده‏ى این شعار است.132.                        دولت، هم در قول و شعار - كه مهم است - و هم در عمل، نشان مى‏دهد كه به اصول انقلاب و ارزشهاى انقلاب پایبند است.133.                        این براى انقلاب ما یك پدیده‏ى معجزآسا و بى‏نظیر است كه ما امروز همان شعارهایى را مى‏دهیم و همان اصول و مبانى‏اى را براى خودمان برنامه‏ى عمل قرار داده‏ایم كه در اول انقلاب همانها اعلام شده بود.134.                        همه‏ى دشمنى و خصومتى هم كه با انقلاب ما انجام مى‏گیرد، براى بقاء این اصول است. شاید در مرور زمان و در دوره‏هاى مختلف، غبارهایى بر روى این اصول نشست؛ اما امروز انسان مى‏بیند كه این اصول از همیشه شفافتر، زنده‏تر و برجسته‏تر مطرح است.135.                        پس شعارهاى شما، فضاى اصولگرایى و فضاى ارزشهاى انقلابى و فضاى وفادارى به مبانى امام و انقلاب را بر جامعه حاكم كرده است؛ این خیلى چیز باارزشى است. اولین و مهمترین شاخصه‏ى دولت شما این است.136.                        دوم، همین پایبندى به عدالت است كه عرض كردیم.137.                        ممكن است شماها نتوانسته باشید - یا تا آخر هم نتوانید - همه‏ى آنچه را كه در مورد عدالت مى‏باید انجام داد، انجام بدهید؛ لكن نفس رویكرد شما به عدالت، چیز بسیار باارزشى است و هر مقدارى كه مى‏توانید بایستى حركت كنید.138.                        وقتى عدالت رو آمد و به عنوان یك معیار و شاخص اصلى مورد توجه قرار گرفت، به‏طور قهرى در برنامه‏ها هم خواهد آمد. پایبندى به عدالت هم، شاخصه‏ى بعدى است.139.                        پایبندى به خدمت هم یكى از شاخصه‏هاى این دولت است كه قابل ارج‏گزارى و ذكر است.140.                        پركارى این دولت هم انصافاً چیز برجسته‏اى است.141.                        یعنى بى‏انصافیها هرچه هم زیاد باشد، نمى‏تواند بر این حقیقت غلبه پیدا كند كه دولت شما انصافاً دولت پركارى است و تلاشتان و كارتان و تحركتان خیلى زیاد است. این بسیار جاى خرسندى دارد.142.                        خصوصیت دیگر، شجاعت این دولت و قاطعیت اوست.143.                         این كار بزرگى كه شما براى سهمیه‏بندى بنزین انجام دادید كه یك قدم اولى است تا یارانه‏ها هدفدار و هدفمند شده و به آن سرمنزل خود هدایت و مصرف بشوند.144.                        خیلى كار بزرگى{سهمیه بندی سوخت} انجام گرفته كه ان‏شاءاللَّه اگر یادم ماند، بعد ممكن است اشاره كنم.145.                        یا بقیه‏ى اقدامهایى كه شده، حاكى از شجاعت و قاطعیت این دولت است.146.                        از جمله‏ى خصوصیات دیگرى كه من یادداشت كرده‏ام در این‏جا بگویم، مسئله‏ى روحیه‏ى تحول‏گرایى و نوآورى و اصلاح است.147.                        همین‏طور كه الان آقاى رئیس‏جمهور گزارش دادند، تغییراتى كه در ساخت عمومى تشكیلات دستگاه و دولت داده مى‏شود، خیلى كارهاى اساسى‏اى است.148.                        . اصلاح هم واقعاً همینهاست كه انسان بیاید و در جهت صلاح، بخشهاى مختلف را نگاه كند و ساختها را به‏طور اساسى تغییر بدهد و دگرگون كند.149.                        یك خصوصیت دیگر هم كه باز جاى ذكر دارد، این است كه این دولت در برابر زیاده‏خواهیهاى استكبار، دچار انفعال نشد.این ایستادگى در مقابل زیاده‏خواهى استكبار و احساس عزتى كه در این میدان مى‏شود، به‏نظر من یكى از خصوصیات این دولت است.150.                        در رساندن خدمت به افراد محروم جامعه و عدالت، به اعتقاد این مسئله‏ى سفرهاى استانى خیلى مهم است.151.                         این كارى كه آقایان بر دوش گرفتید و راه افتادید و رفتید و همه‏جاى كشور را زیر پا گذاشتید و با مردم تماس گرفتید و از نزدیك درد دلهاى مردم را - كه از زبان مسؤولینشان، ائمه‏ى جمعه‏شان و افراد شاخصشان گفته مى‏شود - شنیدید، خیلى به‏نظر من خوب است.152.                         رفتن به سفر و مواجه شدن با واقعیتهاى زندگى مردم، خیلى چیز مهمى است. چطور ممكن است كسى این را انكار كند یا درباره‏اش تردید كند یا در فائده و سود او تشكیك كند؟ این خیلى كار مهمى است. این كار را شماها دارید انجام مى‏دهید. البته زحمت هم دارد؛ زحمتش را هم قبول مى‏كنید.153.                        من حرفهایى را كه مخالفان شما و منتقدان باانصاف و بى‏انصاف شما در زمینه‏ى كارشناسى نشده بودنِ كارهاى دولت ذكر مى‏كنند، هیچ جدى نمى‏گیرم و آنها ملاك قضاوت من نیست؛ چون مى‏بینم كه یك جاهائى كارهاى كارشناسى بسیار خوبى هم انجام مى‏گیرد.154.                        این كارهاى ساختارى‏اى كه جزو خدمات مهم شماهاست و به آنها افتخار هم مى‏كنید و جا هم دارد، مردم اصلاً به آنها توجه پیدا نمى‏كنند.155.                        این معاونت علمى و تحقیقى‏اى كه بحمداللَّه اخیراً در ریاست‏جمهورى تشكیل شد، این از آن كارهاى بسیار مهم است - یكى از كارهاى ساختارى همین است.4/6/1386   در دیدار رئیس جمهور و اعضاى هیأت دولت به مناسبت هفته دولت و در آستانه‏ى نیمه‏ى شعبان 156.                        همین نمونه‏ى دانشگاه كلمبیا، نمونه‏ى خوبى است. انصافاً این منطق قوى و تسلط بر نفس - یعنى روحیه‏ى خوب، اعتماد به نفس - و اعتماد به این منطق، كار خودش را كرد.9/7/1386 ‏ در دیدار اساتید و رؤساى دانشگاهها‏ 157.                        مسئولان كشور، از دولت محترم - كه واقعاً دولت خدمتگزار و باارزشى است.17/7/1386  در دیدار دانشجویان نخبه، برتران كنكور و فعالان تشكلهاى سیاسى فرهنگى دانشگاهها‏ 158.                        حالا بحمداللَّه سفرهاى استانىِ مسئولین دولت هم هست؛ سفر میكنند، نیازها را میسنجند.159.                        البته این حركت دولت - سفر به استانها - بسیار حركت خوب و مباركى است.160.                        بنده قدردانى میكنم از این حركت مجموعه‏ى دولت كه به شهرها میروند، به راههاى دور میروند، مشى مردمى اتخاذ میكنند؛ اینها باارزش است.161.                        با همه‏ى شهرها از دور و نزدیك ملاقات میكنند. بعضى از شهرها هستند كه مردم آنها یك مدیر كل را هم هرگز نمیتوانسته‏اند ببینند، حالا رئیس جمهور را، وزیر را، نزدیكِ خودشان مى‏بینند، با آنها حرف میزنند؛ اینها باارزش است. ما باید قدردان این چیزها باشیم.162.                        مصوباتى هم كه در استانها تصویب میشود، اگر فرض كنیم بعضى از این مصوبات هم اجرا نشود، آنچه كه اجرا میشود، براى استانها مغتنم است و باارزش است.12/10/1386  در اجتماع بزرگ مردم یزد 163.                        مثلاً فرض كنید حالا رئیس جمهور تعبیر تندى میكند، ناگهان آقایانِ به اصطلاح عقلا میگویند این تعبیر تند بود؛ این دشمنى آمریكائى‏ها را جلب میكند. نه آقا! دشمنى آمریكائى‏ها تابع این الفاظ و تعبیرات نیست. دشمنى، دشمنىِ اصولى است.164.                        دولت تصمیم اقتصادى میگیرد، اعتراض پشت سر اعتراض، آن هم با لحنهاى اهانت‏آمیز؛ تصمیم سیاسى میگیرد، همین طور؛ تصمیم بین‏المللى میگیرد، همین طور؛ به فلان سفر میرود، همین‏طور؛ به فلان سفر نمیرود، همین طور.165.                         این در حالى است كه این دولت انصافاً دولت پركار و در بعضى از خصوصیات نمونه است.166.                         اینكه به همه‏ى شهرها میروند، این خیلى براى من مهم است؛ خیلى براى من جالب است.167.                        رئیس جمهور، وزیر و مدیران ارشد اجرائى كشور به شهرهاى مختلف میروند. این رفتن به شهرها خیلى تأثیر دارد.168.                         انسان آنچه كه مى‏بیند و میشنود، از گزارش خیلى باارزش‏تر است. این كار را امروز دولت دارد میكند. به همه جاى كشور سفر میكنند.13/10/1386   در دیدار دانشجویان دانشگاه‏هاى استان یزد 169.                        شما مى‏بینید مسئولین كشور، هیأت دولت، رئیس جمهور به سرتاسر كشور مسافرت میكنند.170.                        پس این یك عامل، یعنى عامل احساس مسئولیت از سوى مسئولان كشور و مدیران ارشد كشور امروز وجود دارد.هم مسئولین باید این احساس مسئولیت را نسبت به نیازهاى مردم در خودشان روزبه‏روز تقویت كنند، كه من میتوانم به شما عرض كنم خوشبختانه مسئولین دولتى و وزراى ما و رئیس جمهور ما و مدیران ارشد كشور این احساس مسئولیت را دارند.171.                         بینى و بین‏اللَّه، انسان نگاه كه میكند، مى‏بیند در این احساس مسئولیت حقاً و انصافاً چیزى كم ندارند؛ كار هم زیاد میكنند، تلاش هم انصافاً تلاش خستگى‏ناپذیرى است.172.                         یك خدمت بزرگشان هم علاوه‏ى بر خدمات مادى و عمرانى و رسیدگى به امور مردم، همین است كه شعارهاى انقلاب را، ارزشهاى انقلاب را سرِ دست میگیرند، به آنها افتخار میكنند؛ این خیلى مهم است.15/10/1386  در دیدار عمومى مردم ابركوه 173.                         اینی كه این‏جور وانمود بشود كه اگر در وضع اقتصادى جامعه مسئله‏ى «گرانى» پیش مى‏آید، به خاطر این است كه مسئولین دولتى و مسئولین بخشهاى مختلف توجه ندارند، این خطاست؛ آنها كاملاً توجه دارند و مى‏دانند چه دارد اتفاق مى‏افتد.11/2/1387   در دیدار با مردم شیراز 174.                        یعنى در سطح معاونت رئیس جمهور، یك دانشگاهىِ برجسته را گذاشته‏اند و آنطورى كه من گزارش دارم و تا حدود زیادى اطلاع دارم، كارهاى خوبى دارد انجام میگیرد؛175.                        مطرح كردن نظریه‏هاى اجرائى دولت، قبل از ورود در مرحله‏ى آزمون و خطا، در دانشگاه‏ها و مراكز تحقیقاتى؛ این خیلى خوب است. البته من به شما عرض بكنم؛ مسئولین دولت و رئیس جمهور محترم غالباً مدعایشان این است كه این كار را انجام میدهند؛ نمیشود گفت كه مطلقاً نمیكنند. بنده بارها همین موضوع را به مسئولین، از جمله رئیس جمهورِ بسیار پر كار و زحمتكش و صمیمى‏مان گفته‏ام؛ ایشان هم میگوید ما مطرح میكنیم، در دانشگاه مطرح كردیم، یا فلان گروه تحقیقاتى اقدام كردند.14/2/1387   در دیدار اساتید و دانشجویان دانشگاههاى شیراز 176.                        یكی از برنامههای دولت خدمتگزار همین است كه همهی استانها و همهی شهرها و شهرستانها را، به طور مستقیم زیر دید قرار میدهد.15/2/1387   در دیدار هزاران نفر از مردم و عشایر شهرستان نورآباد ممسنی 177.                        دولت مال شماست، متعلق به  شماست؛ همان كارى را كه شما میخواهید انجام بدهید، كمربسته‏ى آن كار قوه‏ى مجریه و دولت است. انصافاً دولت، دولت پركارى هم هست.178.                        من در این دوره‏هاى بعد از انقلاب تا امروز، كمتر دوره‏اى را دیدم كه این همه تلاش و كار و فعالیت متراكم در او وجود داشته باشد؛ با نیتهاى خوب.21/3/1387  ‏در اولین دیدار با نمایندگان مجلس هشتم 179.                        مسئولین كشور هم واقعاً دارند زحمت میكشند، حقیقتاً دارند زحمت میكشند.180.                        دولت، مسئولین، مدیران بخشهاى مختلف، تلاش میكنند.4/4/1387   دیدار جمعى از مداحان و ستایشگران اهل‏بیت (علیهم‏السّلام) 181.                        آنچه كه در قضیه‏ى هسته‏اى از طرف رئیس جمهور و از طرف مسئولین مطرح و گفته میشود، مورد اجماع همه‏ى مسئولان این كشور است.26/4/1387   دیدار اقشار مختلف مردم به مناسبت میلاد حضرت على (علیه‏السّلام) 182.                        چند خصوصیت ممتاز در این دولت وجود دارد كه من لازم میدانم به این خصوصیات تصریح كنم؛ اگر چه بارها هم گفته شده، اما در عین حال خوب است كه خود شما دوستان هم توجه داشته باشید كه مایه‏ى امتیاز شما، اینهاست.یك خصوصیت این است كه این دولت، واقعاً یك دولت كار است؛183.                         دولت حركت و اقدام است؛ انرژى و نشاطِ كار این دولت، یك امر برجسته است.184.                         الحمدللَّه شما از سال اول همین‏جور حركت كردید، الان هم با این كه سه سال از عمر این دولت گذشته، انسان احساس میكند كه تحرك و نشاط و فعالیت و اقدام در این دولت محسوس است - یعنى كاهش پیدا نكرده؛ افت پیدا نكرده - این خیلى چیز باارزشى است.185.                        در خدمت به مردم جدیت وجود دارد.186.                        رفتن به شهرها، رفتن به شهرهاى كوچك، همه‏ى نقاط كشور را زیر پا گذاشتن و هیچ نقطه‏اى از كشور را از منظر خبرگى و كارشناسى دور قرار ندادن، اینها چیزهاى باارزشى است.187.                        در هر مجموعه‏اى این{سفرهای استانی} امتیاز وجود داشته باشد، جا دارد كه انسان از آن قدردانى كند، به آن تصریح كند و امیدوار و مطمئن باشد كه خداى متعال هم به آن مجموعه كمك خواهد كرد و ثواب خواهد داد.188.                        خصوصیت و امتیاز دوم كه در این دولت هست، شعار و گفتمان كلى این دولت است كه منطبق بر شعار و گفتمان امام و منطبق بر شعارها و گفتمانهاى انقلاب است؛این خیلى چیز باارزشى است. این را هیچكس نمى‏تواند ندیده بگیرد. هر دلبسته‏ى به انقلاب، این را قدر مى‏داند؛ هر كسى كه پیشرفت كشور را با هدایت انقلاب و با كارگردانى انقلاب تصور مى‏كند، باید این را قدر بداند.189.                        عدالت‏خواهى در این دولت پررنگ شد.190.                         شعار عدالت‏خواهى به صورت جدى بر روحیه‏ى مسئولان، دولتمردان و برنامه‏ها، پرتو افكند.191.                        استكبارستیزى - كه معناى ویژه‏ى انقلابى خودش را دارد - در این دولت تشخص و تمیّز پیدا كرد.ستیزه‏ى با این حالت هم یك حالت مطلوب اسلامى است. این هم یكى از خصوصیات این مجموعه است كه خوشبختانه برجسته است.192.                        مسئله‏ى اعاده‏ى عزت ملى و ترك انفعال در مقابل سلطه و تجاوز و زیاده‏طلبى سیاستهاى دیگران و ترك شرمندگى در مقابل غرب و غربزدگى را هم انسان در این دولت احساس مى‏كند؛ عزت ملى و استقلال حقیقى و معنوى از اینجا حاصل میشود.193.                        ما متأسفانه در برخى از اوقات گذشته، میدیدیم كه بعضى از كسانى كه مرتبط با مسئولین بودند یا حتى خودشان مسئول یك بخشى بودند، كأنّه از گفتمان انقلاب در مقابل دیگران شرمنده‏اند و خجالت میكشند كه حقایق انقلاب را بر زبان جارى كنند یا آنها را پیگیرى كنند یا به آنها اهمیت بدهند! این براى یك جامعه خیلى بلاى بزرگى است؛ این را شما ندارید.194.                        خب، ملت ایران، دولتِ شما و شخص رئیس‏جمهور، در مقابل این زورگویى و این تحمیل و این افزون‏طلبى ایستادید؛ خداى متعال هم كمك كرد؛ پیش رفتید. اینها آن بخشها و اجزاء گفتمان عمومى این دولت است كه براى من اهمیت دارد.195.                        گرایش‏هاى سكولاریستى - كه متأسفانه باز داشت در بدنه‏ى مجموعه‏ى مدیران كشور نفوذ مى‏كرد - جلویش گرفته شد.196.                        یا جرأت در ایجاد تحول؛ حالت روحى این دولت این است كه براى تحول‏آفرینى جرأت دارد و اقدام مى‏كند.197.                        ؛ اما نفس اینكه انسان حالت دلیرى در مقابل مشكلات داشته باشد و تصمیم بگیرد كه براى رفع مشكلات اقدام بكند، چیز باارزشى است كه این خوشبختانه هست.198.                        جرأت در مقابله‏ى با فساد. مقابله‏ى با فساد خیلى كار سختى است.199.                         لیكن جرأت مقابله‏ى با آن هست. خب، وقتى كه اجزاء مجموعه، خودشان آلوده‏ى به فساد نباشند، طبعاً جرأتشان بیشتر است. بسیارى از مجموعه‏هاى قبلى هم حقیقتاً پاكیزه بودند - یعنى آلودگى نداشتند - اما بالاخره جرأت در مقابله‏ى با فساد یك امتیازى است كه در شما هست.200.                        روحیه‏ى تهاجم در مقابله‏ى با زورگویان بین‏المللى. بهترین دفاع در برابر تهاجم زورگویانه هجوم است.201.                        چرا باید سوال بكنند تا كسى مجبور باشد پاسخ بدهد؟ آنها بى‏جا میكنند سؤال و ادعا میكنند. این روحیه، روحیه‏ى خوبى است؛ روحیه‏ى انقلاب این است؛ این است كه حقیقت را روشن و درخشان میكند.202.                        گفتمان عمومى دولت اینهاست؛ به طور خلاصه: زنده‏كردن و بازسازى برخى خصوصیات جوهرى انقلاب و منطق امام؛ و مقابله‏ى با كسانى كه میخواستند این ارزشها و این مفاهیم اساسى را منسوخ كنند، یا از بین ببرند، یا ادعا میكردند كه منسوخ شده و از بین رفته؛ این چیز باارزشى است.203.                        امتیاز سوم هم روحیه‏ى مردمى و خاكى این دولت است؛ این هم خیلى باارزش است؛ این را قدر بدانید.204.                        ؛ امتیازتان به همین است كه خودتان را با مردم هم‏سطح كنید، به شكل مردم و در میان مردم باشید، با مردم تماس بگیرید، با آنها انس پیدا كنید، از آنها بشنوید. این امتیاز بزرگى است و در شما هست؛ آن را حفظ كنید و نگه دارید.205.                        ساده‏زیستى - بخصوص در خود آقاى رئیس‏جمهور - خوب و برجسته است و چیز باارزشى است؛ در مسئولین هم - كما بیش؛ یك جایى كمتر، یك جایى بیشتر - بحمداللَّه هست.206.                        ساده‏زیستى چیز بسیار باارزشى است.207.                        عمل ما بایستى مؤید و دلیل و شاهد بر حرفهاى ما باشد تا اینكه اثر بكند. این خوشبختانه هست. فاصله‏تان را با طبقات ضعیف كم كرده‏اید و كم نگه دارید و هر چه كه ممكن است آن را كمتر كنید.208.                        شما دولتى هستید مردمى؛ یعنى مردم وقتى حرف شما و صداى شما را میشنوند، كأنّه از جنس خودشان یك حرفى میشنوند.209.                        چون از موضع بالا و متكبرانه با مردم حرف نمیزنید؛ خب، طبعاً توقعاتشان زیاد میشود. پس این خوب است؛ اما توقعات را هم زیاد میكند.210.                        خوشبختانه این معاونت خوبى كه تشكیل شد(معاونت علم و فناوری)، خیلى كمك میكند و باز هم همچنان به این مسأله توجه شود؛ این پایه است و جزو آن چیزهاى ریشه‏اى و جزو كارهاى اساسى در كشور است.211.                        این مسئله‏ى طرح تحول هم كه اخیراً دولت مطرح كرده، این هم از همان كارهاى بزرگ و از همان كارهایى است كه جرئتِ اقدام به آن كار، خودش باارزش است. خب، همه این سرفصلها را قبول كرده‏اند و قبول دارند.212.                        همین مسئله‏ى هدفمند كردن یارانه‏ها، واقعاً چیز خیلى مهمى است.213.                         یا مشكلاتى كه در قضیه‏ى بانكها و مالیات و بیمه و گمرك و سایر چیزهایى كه در بخشهاى مختلف این طرح تحول وجود دارد، كارهاى بسیار بزرگ و مهمى است؛ حتماً هم باید انجام بگیرد.214.                         این كار، كار مهم و كار بزرگى است؛ اگر ان‏شاءاللَّه بتوانید این را خوب انجام بدهید، یك قدم بلند براى پیشرفت كشور برداشته‏اید.215.                        ما امروز در مقابله‏ى با استكبار، در سیاست خارجى زبانمان زبانِ طلبگارى، عزت، اقتدار معنوى و اقتدار ملى است؛216.                        میفهمیم كه چطور مجموعه‏ى دولت آماج حملات است. علتش هم همین است كه گفتمان این دولت، گفتمان انقلاب است و در جهت انقلاب حركت میكند.2/6/1387   دیدار رئیس‏جمهوری و اعضاى هیئت دولت 217.                        حالا آقاى رئیس‏جمهور محترم اشاره كردند به طرح تحول اقتصادى كه جزو تصمیمهاى بزرگ و مورد قبول و اتفاق همه‏ى اهل نظر هست كلیات این كار، اگر اختلافى، نظرى هم هست، در كیفیت اجرا و در زمان اجرا و این چیزهاست.19/6/1387   دیدار روسای سه قوه و مسئولان نظام 218.                        رئیس جمهور ایران نیز، جوان، سرشار از انرژی، و شب و روز مشغول فعالیت خستگی ناپذیر است.17/9/1387   در دیدار آقای رافائل كرهآ رئیس جمهوری اكوادور و هیأت همراه 219.                        امروز هم كه بحمداللَّه رئیس جمهور انقلابى، متعهد، كارآمد، فعال و شجاع هم جزو دانشجویان این دانشگاه و هم جزو اساتید این دانشگاه بوده.220.                        شاخصهاى هویت اسلامى بایستى معلوم باشد: شاخص عدالت‏طلبى، شاخص ساده‏زیستى مسئولان، شاخص كار و تلاش مخلصانه، شاخص طلب و پویائى علمى بى‏وقفه، شاخص ایستادگى قاطع در مقابل طمع‏ورزى و سلطه‏ى بیگانگان، شاخص دفاع از حقوق ملى. از حقوق ملت، دفاعِ شجاعانه كردن یك شاخص است.221.                        امروز خوشبختانه همان موج ضد ارزش كردن اشرافیگرى، بحمداللَّه وجود دارد.222.                        یعنى دولت، مسئولین دولتى ساده‏زیستند، مردمى هستند و این خیلى فرصت خوبى است؛ نعمت بزرگى است.24/9/1387   دیدار اساتید و دانشجویان در دانشگاه علم و صنعت 223.                        پیشرفتهاى علمى، حضور جوانها در صحنه‏هاى مختلف، شعارهاى انقلاب كه خوشبختانه زنده‏تر از پیش شده است - كسى از مسئولین با شرمندگى نسبت به شعارهاى انقلاب مواجه نمیشود؛ افتخار میكنند به استقلال، به آزادى، به اسلام، به این قانون اساسى معتبر و پرمغز و پرمعنا - نشان میدهد كه نظام را نمیشود تكان داد.۱۳۸۷/۱۱/۲۸   بیانات در دیدار با جمعى از مردم آذربایجان‏ شرقی منبع وبلاگ: "به سوی دولت اسلامی"  

 

جمعه 30/11/1388 - 17:36
دانستنی های علمی

 

) آرنولد بنت:

داستان نویس انگلیسی (۱۸۶۷،۱۹۳۱) وی برای آنکه ثابت کند آب شهر پاریس از نظر بهداشتی کاملا سالم است، یک لیوان از آن را خورد و در اثر تیفوئید ناشی از آن در گذشت!

۲) آگاتوکلس:

خودکامه سراکیوز (۳۶۱، ۲۸۹ ق.م) در اثر قورت دادن خلال دندان خفه شد.

۳) آلن پینکرتون:

موسس آژانس کارآگاهی آمریکا (۱۸۱۹، ۱۸۸۴) هنگام نرمش صبحگاهی به زمین خورد و زبانش لای دندان ماند و زخم شد و در اثر قانقاریای ناشی از این زخم درگذشت.

۴) آیزادورا دانکن:

رقاص آمریکایی (۱۸۷۸، ۱۹۲۷) هنگامی که در اتومبیل بود، شال گردن بلندش به چرخ عقب اتومبیل گیر کرد و گردنش شکست و خفه شد.

۵) اسکندر کبیر:

پادشاه مقدونی (۳۵۶ ،۳۲۳ ق.م) به دنبال دو روز میگساری و عیاشی در اثر تب درگذشت.

۶) الکساندر:

 پادشاه یونان که یک میمون خانگی گازش گرفت و در اثر عفونت خون در گذشت.

۷) تامس آت وی:

نمایشنامه نویس انگلیسی (۱۶۵۲، ۱۶۸۵) مرد فقیری بود. به دنبال روزها گرسنگی سرانجام یک گیته به دست آورد و با آن یک دست گوشت خرید و از شدت ولع همان لقمه دهان پرکن اول گلو گیرش شد و خفه اش کرد!

۸) تامس می:

مورخ انگلیسی که بر اثر بلعیدن غذای زیادی، خفه شد.

۹) جان وینسون:

ماجرا جوی بریتانیا (۱۵۵۷، ۱۶۲۹) وی در ۷۲ سالگی از اسب به زمین افتاد و میخی وارونه بر زمین افتاده بود، در سرش فرو رفت.

۱۰) جروم ناپلئون بناپارت:  

آخرین بناپارت آمریکایی (۱۸۷۸، ۱۹۴۵) در سنترال پارک نیویورک، پایش به زنجیر سگ زنش گرفت و افتاد و در اثر زخم های حاصله در گذشت.

۱۱) جورج دوک کلارنس:

به دستور برادرش ریچارد سوم در خمره شراب خفه شد.

۱۲) جیمز داگلاس ارل مورتون:

(۱۵۲۵،۱۵۸۱) بوسیله دستگاهی شبیه گیوتین که خودش آن را به اسکاتلندیان معرفی کرده بود، سر بریده شد.

۱۳) رودولفونی یرو:

ژنرال مکزیکی (۱۸۸۰، ۱۹۱۷) اسبش در شن روان گرفتار شد و سنگینی طلاهایی که به همراه داشت باعث فرو رفتن به درون ماسه شد.

۱۴) زئوکسیس:

نقاش یونان (قرن پنجم ق.م) به تصویری که از یک ساحره پیر کشیده بود آنقدر خندید که یکی از رگ هایش پاره شد و مرد!

۱۵) ژراردونرال:

نویسنده فرانسوی (۱۸۰۸ ،۱۸۵۵) با بند پیشبند، خود را از تیر چراغ برق خیابان حلق آویز کرد.

۱۶) فرانسیس بیکن:

(۱۵۶۱،۱۶۲۶) براثر گرفتاری در یک سرمای ناگهانی گرفتار شد و درگذشت.

۱۷) فالک فیتز وارن چهارم:

بارون انگلیسی (۱۲۳۰، ۱۲۶۴) در بازگشت از یک جنگل، اسبش در باتلاق افتاد و فالک که زره پوشیده بود، در درون زره اش خفه شد.

۱۸) کلادیوس اول:

امپراتور روم (۵۴ ب م. ۱۰ ق.م) با یک پر آغشته به سم خفه شد.  

۱۹) کنت اریک مگنوس آندرئاس هرس ستنبورگ۱۸۶۰، ۱۸۹۵)

این انگلیسی در اثر خشم ناشی از مستی، با سیخ بخاری به دوستش حمله کرد، اما خودش توی بخاری افتاد و سوخت.

۲۰) گریگوری یفیموویچ راسپوتین:

(۱۸۷۱،۱۹۱۶) وزنه ای به بدنش بستند و در رود نوا غرقش کردند.

۲۱) لایونل جانسن:

شاعر انگلیسی (۱۸۶۷ ،۱۹۰۲) از روی چهارپایه پشت بار به زمین افتاد و در اثر زخمهای حاصله در گذشت.

۲۲) لنگی کالیر:

کلکسیونر آمریکایی (۱۸۸۶،۱۹۴۷) در خانه خود و در تله ای مهلک درگذشت. تله را برای دستگیری دزدان کار گذاشته بود.

۲۳) مارکوس لیسینیوس کراسوس:

سیاستمدار رومی( ۱۱۵، ۵۳ ق.م) این رهبر بدنام و صراف رمی به دست سربازان پارتی با ریختن طلای مذاب در حلقش درگذشت.

۲۴) هنری اول:

پادشاه انگلیسی (۱۰۶۸،۱۱۳۵) در اثر افراط در خوردن مارماهی دچار ناراحتی روده شد و مرد.

۲۵) یوسف اشماعیلو:

(کشتی گیر ترک) بر اثر سنگینی طلاهایی که به کمرش بسته بود در دریا غرق شد. چون نتوانست به راحتی شنا کند.

جمعه 30/11/1388 - 17:34
اخبار
زنان خیابانی در خدمت سبزها

 

اخیرا مشاهده شده است عده‌ای از افراد در پوشش گل فروش در چهارراه‌ها و میادین اصلی شهر اقدام به توزیع سی‌دی‌های مربوط به حوادث اخیر تهران می‌نمایند!

به گزارش جوان، سازمان فتنه در روشی جدید با توجه به تصور مردم از فروشندگان دوره‌گردی که در چهارراه‌ها و میادین اقدام به فروش گل و سی دی می کنند اقدام به توزیع سی‌دی های مربوط به حوادث پس از انتخابات در برخی مناطق شهر تهران نموده است.

در همین حال عده‌ای ناشناس با حضور در چهارراه‌ها و میادین شلوغ تهران و برخی شهرها فیلم‌های حوادث پس از انتخابات را به همراه اقلام دیگری همچون گل و شکلات به مردم ارائه می دهد.

گفتنی است در برخی از مکان‌ها این فروشندگان دوره گرد را دختران جوانی تشکیل می‌دهند که هیچ شباهتی با فروشنده‌های دیگر چهارراه‌ها ندارند و هنگام برخورد با خودروها اقدام به اهدا گل و سی دی مذکور به صورت رایگان به رانندگان و سرنشینان این خودروها می‌نمایند!

این در حالیست که در اولین روز از دهه مبارکه فجر در حوالی خیابان شریعتی سه زن که در حال پخش سی دی حاوی دعوت به تجمع جنبش سبز در روز 22 بهمن بودند توسط عوامل امنیتی شناسایی و دستگیر شدند.

گزارش ها حاکی ا زآن است که جریان فتنه با هدف تبلیغ برای حضور حامیان اندک خود در روز 22 بهمن اقدام به انجام این تبلیغات با استفاده از زنان خیابانی نموده است.


دوشنبه 19/11/1388 - 8:20
آلبوم تصاویر

 

یک اورانگوتان جوان در پارک ملی تانگجونگ پوتینگ در بورنئوی اندونزی.

تصویر دیدنی یک فیل دریایی در ساحل جزیره جورجیای جنوبی در نزدیکی قطب جنوب.

چهره یک هنرمند هندی در فستیوال دمسا در اوریسا.

منظره کلبه‌های ماهیگیران در سامپورنا در دریای سلبس.

یک گاو جزایر شتلند در اسکاتلند در نمایشگاه کشاورزی.

تصویر معبد بسیار کوچک هانومان هنگام غروب آفتاب در حومه شهر هامپی در هند.

چشم‌انداز دیدنی آتشفشان لیکانکابور در مرز بین شیلی و بولیوی.

مادر و دختری هندی در کنار دریاچه مونت آبو با آبهای سبزرنگ در ایالت راجستان و در حال شستن لباس.

آرواره‌های مخوف یک کروکودیل آبهای شور در سواحل استرالیا.

تصویر دیدنی یک گوسفند قهوه‌ای در میان گله‌ای از گوسفندان سفید در اسکاتلند.

دوشنبه 19/11/1388 - 8:19
آلبوم تصاویر

 

دوشنبه 19/11/1388 - 8:19
آموزش و تحقيقات

 

همواره "مرکز جهان" موضوع مورد توجه بشر بوده است. طی سال‌ها، انسان، مانند کودکی که خود را کانون توجه همه می‌داند، معتقد بود که زمین مرکز کیهان است. برخی از منجم‌های یونان باستان، جهان را متشکل از دو کره می‌پنداشتند؛ یکی زمین و دیگری آسمان، با ستارهای پولک دوزی شده.



فکر می‌کنید، بتوانیم به سمت خاصی از فضا اشاره کنیم و ادعا کنیم که این جا مرکز جهان است؛ همان جایی که انفجار بزرگ اتفاق افتاد؟
همواره "مرکز جهان" موضوع مورد توجه بشر بوده است. طی سال‌ها، انسان، مانند کودکی که خود را کانون توجه همه می‌داند، معتقد بود که زمین مرکز کیهان است. برخی از منجم‌های یونان باستان، جهان را متشکل از دو کره می‌پنداشتند؛ یکی زمین و دیگری آسمان، با ستارهای پولک دوزی شده.
در قرن ۱۵ میلادی یعنی حدود ۶۰۰ سال پیش نیکلاس کوپرنیک، منجم لهستانی، نظریه‌ی جدیدی را در مورد شکل قرارگرفتن اجرام آسمانی ارائه کرد که با وجود آن‌که هنوز با واقعیت فاصله داشت، ذهنیت بشر را تا حدودی نسبت به جهان اصلاح کرد. در نظریه‌ی کوپرنیک خورشید در مرکز جهان قرار گرفته است و زمین و دیگر سیارات به دور آن می‌چرخند. اما وی همچنان تصور می‌کرد که صفحه‌ای کروی که ستارگان این منظومه خورشیدی را در بر گرفته، همان منظره‌ی آسمان شب است.
امروزه پس از تأیید و رد نظریه‌های فراوان، می‌دانیم که نه تنها ما در مرکز کیهان قرار نگرفته‌ایم، بلکه اصولا جهان ما فاقد مرکز است.
از نظر دانشمندان "بیگ بنگ" نام پدیده‌ای است که به آغاز جهان انجامید و اغلب به نوعی انفجار بزرگ تعبیر می‌شود. مشکل این تصور آن است که انفجار، اغلب یک نقطه‌ی مرکزی دارد ؛مثل یک شمع، جرقه و یا یک بمب و در جهت خاصی منتشر می‌شود، ولی در مورد "انفجار بزرگ" این امر،صادق نیست. در واقع ما برای توضیح این رویداد چاره‌ی دیگری نداریم و از شبیه‌ترین موارد قابل لمس برای کمک به فهم آن استفاده می‌کنیم.
"
انفجار بزرگ" نمی‌توانسته در نقطه‌ی خاصی از جهان رخ داده باشد، چرا که اصلا قبل از آن جهانی وجود نداشته.
طبق تخمین دانشمندان از عمر جهان، این انفجار حدود ۱۴ میلیارد سال پیش به طور یکسان آغاز و منتشر شده است و "فضا" و "زمان" را با مفهومی که ما امروزه می‌شناسیم ایجاد کرده. فضا از همان لحظه شروع شده و در حال گسترش و انبساط است. این روند هنوز هم ادامه دارد.
حالا فرض کنیم که تلسکوپی بسیار قوی داریم و با آن بتوانیم تا هر جا که دوست داشته باشیم رصد کنیم. در آن صورت آیا قسمتی از جهان که در طرف راست ما قرار گرفته از ناحیه‌ای که در سمت چپ ماست، بزرگ‌تر است؟
خیر، کیهان در تمامی جهات ما یکسان است. پس، آیا به نظر شما این به معنی آن نیست که ما در مرکز جهان قرار گرفته‌ایم؟خیر برای درک بهتر، یک بادکنک باد شده را در نظر بگیرید که با خودکار، تعداد زیادی نقطه روی آن علامت گذاری شده. تصور کنید که این بادکنک دنیای شماست و شما یکی از آن نقطه‌ها هستید. توجه کنید که شما فقط مجاز به حرکت روی سطح بادکنک هستید - نه در درون یا بیرون آن. حال از محلی که قرار گرفته‌اید به دنیای بادکنکی خود نگاهی بیندازید. متوجه می‌شوید که تمامی جهات، یکسان به نظر می‌رسد، ولی این به آن معنی نیست که شما در مرکز آن قرار گرفته‌اید. در واقع دنیای دو بعدی شما، اصلا مرکزی ندارد.
حال تصور کنید که بادکنک را هرچه بیشتر باد می‌کنیم. می‌بینید که تمامی نقاط در حال فاصله گرفتن از شما هستند و به نظر می‌رسد که همه چیز در حال دور شدن است، اما همچنان می‌دانید که شما مرکز این انبساط نیستید. اندکی مشکل به نظر می‌رسد، ولی وضعیت جهان سه بعدی ما نیز بسیار مشابه همین است. فضا خمیده است و این موجب می‌شود که رفتار آن شبیه پوسته‌ی بادکنک باشد.
انبساط بدون مرکز!
این‌که جهان عظیم ما چگونه به وجود آمده و چه خواهد شد، اصولا مفهوم پیچیده‌ای است که گاهی خارج از حد تصور و درک بشر است. دنیا با یک انفجار آغاز شده و در حال گسترش است.
این گسترش تا کی ادامه خواهد داشت؟
آیا امکان دارد که زمانی متوقف شود و یا مثلا دوباره جمع شده به نقطه‌ی اولیه باز گردد؟
انفجار بزرگ چگونه رخ داد و علت آن چه بود و قبل از آن چه؟چه‌گونه می‌توان از زمانی سخن گفت که اصلا در آن زمانی وجود نداشته؟

 

يکشنبه 18/11/1388 - 7:42
خواستگاری و نامزدی

دهم می سال 2003 ، محل اتفاق، تقاطع بزرگ كوه های كولورادو در آمریكا.

ساعات اولیه صبح است كه آقای رالستون، كوهنورد معروف امریكایی طبق معمول همیشه با دوچرخه و كوله پشتی مخصوص كوهنوردی خودش از خانه خارج می شود . مساحت زیادی را با دوچرخه طی می كند تا به دره معروفی كه همیشه برای كوهنوردی به آنجا می رفته است برسد . این همان تقاطع بزرگ كوه های كولورادو است . محلی كه هر كوهنوردی از شنیدن نام آن به خود می لرزد .

رالتسون تا رسیدن به دامنه كوه فقط با دو خانم جوان كه به قصد تفریح به دامه كوه آمده بودند برخورد می كند و سپس به مقصد همیشگی اش می رسد و برای كوهنوردی از دامنه كوه بالا می رود. چندین ساعت بعد كه ورزش همیشگی رالستون به پایان می رسد ، قصد بازگشت می كند ، اما در حال برگشت به سطح زمین سنگ های كوه بر اثر اتفاق كاملاً طبیعی جابجا می شوند و یك سنگ بسیار بزرگ پرتاپ شده و با سرعت تمام به طرف او می آید . آرون تعریف می كند كه در آن لحظه تنها كاری كه توانستم انجام دهم این بود كه بدنم را با سرعت هر چه تمامتر از زیر سنگ بیرون كشیده و با سرعت حركت كنم . اما در نهایت بازوی راستم به سنگ گرفت و آن تخته سنگ وحشتناك با وزنی در حدود 700 پوند ( چیزی در حدود 350 كیلوگرم ) بر روی بازوی راستم افتاد و تا كف دست راستم را گرفت . اینجا بود كه دیگر از حركت باز ماندم و نتوانستم بازو تا مچ دستم را از زیر سنگ ماندن نجات بدهم . آرون كه هنگام تعریف این واقعه ، عرق سردی بر روی پیشانی اش نشسته است ادامه می دهد كه با تمام توان سعی كردم سنگ را حركت بدهم اما مگر سنگ حركت می كرد ؟ وزن سنگ بسیار بالا بود و من فقط با یك دست ، نمی توانستم آن را حركت بدهم و دستم را بیرون بیاورم ، تمام سعی من بر این بود كه آرام باشم و در خونسردی كامل به اوضاع فكر كنم . می دانستم كه امكانش نیست با یك دست این غول سنگی راحركت داده و خودم را نجات بدهم . آرون به خوبی می دانست كه چندین كیلومتر راطی كرده تا به این نقطه برسد و آن زنان را هم مدت ها پیش در بین راه دیده است پس هیچ كس از حضور او در این مكان خبری ندارد و به همین دلیل كمكی هم از دست كسی ساخته نیست .

دره بسیار عمیق بود و ساكت، هیچ حركتی دیده نمی شد و هیچ جانداری در آن مكان حضور نداشت . همه آنچه را كه به عنوان تغذیه با خود برده بودم شامل یك بطری آب ، چند عدد شكلات و یك ساندویچ خیلی كوچك می شد . آرون چندین روز در همان حالت در آن دره وحشتناك می ماند ، بعد از گذشت پنج روز بطری آب خالی شد و هیچ چیزی برای خوردن باقی نمانده بود . پنج شنبه صبح بود و پنجمین روزی كه دستش در زیر آن تخته سنگ بزرگ گیر كرده بود در این چند روز ، چندین سناریوی مختلف از ذهن آرون گذشت و افكار مختلفی برای نجات به فكرش رسید . متاسفانه جایی كه مانده بود داخل گودی دره بود و از دید همه كس پنهان شده بود و هیچ امیدی به نجاتش نمی رفت . حتی اگر كشته هم می شد ، معلوم نبود كه جسدش را بعد از چند روز پیدا می كردند و آیا اصلا ً كسی موفق به انجام این كار می شد یا نه ؟ آرون تصمیم خودش را گرفت . او می گوید اكنون بعد از بیست روز می توانم از آن واقعه و زجری كه كشیدم برای روزنامه ها سخن بگویم . هیچ راه دیگری وجود نداشت به جز اینكه بازویم را قطع كنم . نمی دانستم قادر هستم این كار را انجام بدهم یا نه ؟ اصلاً تصمیم درستی گرفته بودم ؟ جیبهایم را گشتم و تنها چیزی كه پیدا كردم یك چاقوی سویسی بسیار كند و كوچك بود مجبور بودم مشغول شوم . اول یك شریان بند درست كردم و بالای بازویم را سفت بستم . نقشه ام را به اجرا گذاشتم و باهمان چاقوی كوچك شروع كردم به بریدن بازوی خودم . آرون عرق صورتش را پاك می كند و ادامه می دهد : وقتی چاقو به استخوان رسید متوجه شدم كه چاقو قادر به شكستن استخوان نیست و تنها راهی كه وجود داشت شكستن استخوان بازو بود . دو تا از استخوانهای بازویم را شكستم . درد امانم را بریده بود اما در ان لحظه فقط سعی می گردم به چیزهای خوب در زندگیم فكر كنم . به خوشبختی های گذشته به روزهای خوب ، به خانواده ام و به كوهنوردی های خوبی كه داشتم. درد كشنده بود اما تمام فكرم را به مسائل خوب مشغول كرده بودم . وقتی كار بریدن بازو به اتمام می رسد . آرون شروع كرد به خارج شدن از دره و سیزده كیلومتر پیاده روی. خون ریزی اجازه فكر كردن درست به آرون نمی داد و فقط می توانست از روی رد پای كوهنوردهای دیگر حركت كند تا به جاده برسد. آنجا بود كه با یك زن و شوهر هلندی برخورد كرد و درجا غش كرد تمام نیروئی كه اندوخته بود به پایان رسیده بود و دیگر توانی برای ادامه دادن نداشت. زن و شوهر هلندی كمی آب و شیرینی به آرون می دهند تا احساس ضعف را از او دور كنند و سپس وی را با یك هلیكوپتر به اولین مركز درمانی منتقل كردند .

آزمایش های اولیه نشان می داد كه آرون حالت عادی ندارد و خون زیادی از وی رفته است . خلبان هلیكوپتر تعریف میكند كه تمام تلاش ما بر این بود كه جلوی خواب رفتن او را بگیریم ولی روحیه او مثال زدنی و واقعاً عجیب بود ، باور نمی كنید اگر بگوئیم كه آرون با پای خودش وارد بیمارستان شد و تحت مداوای پزشكان بخش قرار گرفت .

آرون رالستون كوهنورد با تجربه ای است كه واقعاً می توان گفت ، كه قهرمانانه خودش را نجات داده است . او اكنون با یك دست به زندگی خودش ادامه می دهد و هنوز هم به كوهنوردی ادامه می دهد . روحیه مثال زدنی دارد و مشاور خوبی در مشكلات كوهنوردی دیگران به شمار می رود . جالبترین و تكان دهنده ترین بخش مصاحبه و گفتگوی آرون ، قسمتی بود كه وی از بریدن استخوان بازویش حرف می زند. "نمی دانستم چگونه باید این كار را به اتمام برسانم ؟ چاقوی كوچك قادر به بریدن استخوان نبود و راهی به جز شكستن استخوان به ذهنم نمی رسید. با تكه سنگی كه پیدا كرده بودم سعی كردم استخوانها را بشكنم و دستم را از بدنم جدا سازم."

آرون در پایان این گفتگو با شهامت و افتخار تمام به خبرنگاران حاضر گفت من برای مقابله كردن با هر پیش آمدی آماده هستم . در زندگی لحظاتی وجود داردكه انسان مجبور است تصمیمی را بگیردكه شاید انجام آن در لحظه اول غیر ممكن به نظر برسد ولی هیچ كاری از اراده آدمی خارج نیست من كوهنوردی قدیمی هستم و به تجربه ای كه دارم افتخار می كنم .

 

يکشنبه 18/11/1388 - 7:41
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته