• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 3842
تعداد نظرات : 2897
زمان آخرین مطلب : 3665روز قبل
اهل بیت
آیت الله بهجت : هنوز هم حضرت زهرا(س) سیلی می خورد!!!
عرش نیوز ؛ روز شهادت حضرت زهرا(س)یکی خدمت آیت الله بهجت عرض کرد: آقا تسلیت میگم ، به حضرت زهرا سلام الله علیها سیلی زدند..

آیت الله بهجت فرمودند: الان هم به حضرت زهرا سلام الله علیها سیلی می زنند عرض کردند: الان چطور به حضرت سیلی می زنند؟ 

 

 

آیت الله بهجت فرمودند: هر دختر شیعه با بی حجابی اش یک سیلی به صورت حضرت زهرا سلام الله می زند

شنبه 17/1/1392 - 12:44
اهل بیت

سخنان آموزنده از شیخ رجبعلی خیاط
در هر نفس کشیدن،امتحانی است.ببین با انگیزه رحمانی آغاز می شود یا با انگیزه شیطانی آمیخته می گردد.

مرآت:قاشق برای خوردن غذا خوب است و فنجان برای چای نوشیدن و…انسان هم تنها برای آدم شدن خوب است.

♦ قیمت تو به اندازه خواست توست،اگر خدا را بخواهی،قیمت تو بی نهایت است و اگر دنیا را بخواهی،قیمت تو همان است که خواسته ای.

♦ دین حق همین است که بالای منبرها گفته می شود،ولی دو چیز کم دارد:یکی اخلاص و دیگری،دوستی خدای متعال.

♦ هی نگو دلم اینطور می خواهد،ببین خدا چه می خواهد.

♦ خدا همه عالم را برای شما و شما را برای خودش آفریده است.ببینید که چه مقام و منزلتی برای شما آفریده است.

♦ قاشق برای خوردن غذا خوب است و فنجان برای چای نوشیدن و…انسان هم تنها برای آدم شدن خوب است.

♦ مقدسها همه کارشان خوب است فقط باید منیت خود را با خدا عوض کنند.

♦ اغلب مردم اظهار میدارند که ما امام زمان را از خودمان بیشتر دوست داری،حال که اینطور نیست زیرا اگر او را بیشتر از خود دوست داشته باشم،باید برای او کار کنیم،نه برای خود.

♦ اگر چشم برای خدا کند می شود(عین اللّه) و اگر گوش برای خدا کار کند می شود(اذن اللّه) و اگر دست برای خدا کار کند می شود(ید اللّه) تا می رسد به قلب انسان که جای خداست.

♦ همه خودهای انسان از خودپرستی است.تا خداپرست نشوی به جایی نمی رسی.

♦ فرهاد هر کلنگی که می زد به یاد شیرین و به عشق او بود.هر کاری انجام می دهی تا پایان کار،باید همین حال را داشته باشی.همه فکر و ذکرت باید خدا باشد،نه خود…

♦ از کلمه (ما) بگذرید،آن جا که در کارها کلمه(من) و (ما) حکومت می کند،شرک است.

♦ وقتی خدا را شناختی،هر چه می کنی باید خالصانه و عاشقانه باشد.حتی کمال خود را هم در نظر نگیر.نفس بسیار زیرک و پیچیده است و دست بردار نیست.به هر نحو شده میخواهد خود را وادار کند.

♦ در هر نفس کشیدن،امتحانی است.ببین با انگیزه رحمانی آغاز می شود یا با انگیزه شیطانی آمیخته می گردد.

افکارنیوز


شنبه 17/1/1392 - 12:39
اهل بیت
نظر پنج مرجع تقلید درباره «و عجل فرجهم»
«صلوات» هدیه‌ای از جانب خداوند توسط فرشتگان بر حضرت محمد مصطفی(ص) است. اولین کسانی که بر پیامبر(ص) صلوات فرستادند، پروردگار متعال و فرشتگان مقرب الهی بوده‌اند.
عرش نیوز :

به گزارش افکارنیوز، «صلوات» هدیه‌ای از جانب خداوند توسط فرشتگان بر حضرت محمد مصطفی(ص) است. اولین کسانی که بر پیامبر(ص) صلوات فرستادند، پروردگار متعال و فرشتگان مقرب الهی بوده‌اند. سفارش شده است بعد از ذکر صلوات (اللهم صلی علی محمد و آل محمد) عبارت «و عجل فرجهم» خوانده شود. عده‌ای بعد از صلوات نماز عبارت «و عجل فرجهم» را بر زبان جاری می‌کنند. برای آگاهی از استفاده از این عبارت در صلوات نماز، نظر پنج تن از مراجع را بخوانید.

سوال از آیت‌الله العظمی مکارم شیرازی: آیا گفتن عبارت "و عجل فرجهم" پس از صلواتی که بعد از ذکر سجده یا بعد از ذکر رکوع در هنگام نماز گفته می‌شود اشکالی دارد یا خیر؟ و در صورتی که این کار اشکال دارد آیا بر ما سجده سهو واجب می‌شود؟

پاسخ: اشکالی ندارد ولی گاه ترک شود تا تصور نشود جزء نماز است.

سوال از آیت‌الله العظمی سیستانی: اگر کسی پس از خواندن تشهد و بعد از صلوات آن "و عجل فرجهم" را هم بگوید، نمازش صحیح است یا خیر؟

پاسخ: مانعی ندارد ولی مستحب است بعد از صلوات بگوید "و تقبّل شفاعته و ارفع درجته."

سوال از آیت‌الله العظمی سبحانی: آیا بعد از صلوات در تشهد نماز "و عجل فرجهم" را می‌توان گفت؟

پاسخ: نماز را به همان نحو که در رساله‌های عملیه نوشته‌اند باید خواند و نباید چیزی بر آن افزود. والله العالم

سوال از آیت‌الله آقا مجتبی تهرانی: اگر کسی در تشهد نماز بعد از صلوات، "و عجل فرجهم" را اضافه کند، نمازش چه حکمی دارد؟

پاسخ: اگر به عنوان ورود در نماز نباشد، اشکال ندارد.

سوال از مرحوم آیت‌الله العظمی بهجت: اگر کسی در تشهد نماز بعد از صلوات، "و عجل فرجهم" را اضافه کند، نمازش چه حکمی دارد؟

پاسخ: اگر به عنوان ورود در نماز نباشد، اشکال ندارد.

توضیح: اصطلاح «ورود» بدین معناست که یک دلیل (وارد)، موضوع دلیل دیگر (مورود) را‌ به‌طور حقیقی بردارد (رفع کند) و آن را از موضوعیت بیندازد.

شنبه 17/1/1392 - 12:33
اهل بیت
کلمه‌ای که خاصیت نماز شب را دارد!
در وصیت پیامبر (صلی الله علیه و آله) به حضرت علی (علیه السلام) آمده است :‌ سه چیز باعث پوشاندن گناهان است: آشکارا سلام کردن، طعام دادن، خواندن نماز شب در حالی که مردم خوابند.

به گزارش تبیان،«سلام کردن» یکی از سنت های اسلامی است که بسیار مورد تأکید قرار گرفته است. لازم است یک مسلمان این سنت حسنه اسلامی و دینی را زنده نگه دارد. اما سلام کردن هم مثل هر کار دیگری آداب و اصول خودش را دارد! این کار که سبب می شود میان برادران و خواهران دینی الفت و دوستی شکل بگیرد روش و آدابی دارد که بزرگان دینی آن را به روشنی طرح نموده اند تا هم از مزایای دنیوی و هم اجر اخروی آن برخوردار شویم و چیزی را از دست ندهیم ولو به قدر یک سر سوزن!

«سلام» اسم خداست


خداوند متعال اسامی و نام هایی دارد که هر یک از آنها حاکی از یک صفت و حقیقتی در ذات حق تعالی است. «سلام» هم یکی از این اسامی و صفات است که به معنای سلامتی و سلم و دوستی است. خداوند متعال در سوره مبارکه حشر خود را به این نام خوانده است؛ آنجا که می فرماید: «هُوَ اللَّهُ الَّذِی لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْمَلِكُ الْقُدُّوسُ السَّلَامُ » ؛ اوست خداوند یگانه ای که جز او معبودی نیست، مالک و حاکم است و از هر عیبی منزّه می باشد، به کسی ستم نمی کند. (حشر/۲۳)

اجازه مخصوص سلام!


خداوند متعال به بندگان خود اجازه داده است که در هنگام ملاقات با یکدیگر نام او را به هم هدیه دهند که با این کار همه ی خوبی ها و خیرات را نصیب هم می گردانند. از این رو سلام کردن بسیار مورد توصیه است به طوری که بر آغاز گر سلام و کسی که در احیاء این سنّت الهی پیشی بگیرد، برکات و نصیب برتر و بهتری وجود دارد. امام صادق (علیه السلام) از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) نقل فرمودند که حضرت فرمودند: شایسته ترین مردم نزد خدا و رسولش کسی است که سلام را آغاز کند. همچنین امام صادق (علیه السلام) فرمودند: آغاز کننده ی به سلام به خدا و رسولش نزدیکتر است.

سلام را فراموش نکنید!

در این سنت حسنه نه تنها آغاز کننده بودن یک توصیه ی خوب است بلکه بلند سلام کردن هم یکی دیگر از ادبهای این رسم نیکوست. امام محمدباقر (علیه السلام) فرمودند: خدای عزّو جل بلند سلام کردن را دوست دارد. همچنین امام صادق (علیه السلام) از پدران بزرگوارشان نقل فرمودند که در وصیت پیامبر (صلی الله علیه و آله) به حضرت علی (علیه السلام) آمده است: سه چیز باعث پوشاندن گناهان است: آشکارا سلام کردن، طعام دادن، خواندن نماز شب در حالی که مردم خوابند.

امام صادق (علیه السلام) در حدیث شریف دیگری فرمودند: هر کس چهار چیز برای من تعهد کند من چهار خانه در بهشت برای او تضمین می کنم (که یکی از آنها) آشکارا سلام کردن در همه جاست.

سلام نکنی بخیلی!

اهمیت احیاء این سنت نیکو و این پدیده ی اجتماعی تا بدانجاست که خودداری از سلام کردن از نشان های بخل شمرده شده است. امام صادق (علیه السلام) فرمودند: خدای عز و جل فرمود: بخیل کسی است که از سلام کردن بخل ورزد.

این موضوع تا جایی اهمیت دارد که سلام کردن بر همه حتی بر کودکان توصیه شده است. امام رضا (علیه السلام) از پدران بزرگوارش نقل کرده است که رسول خدا (صلی الله علیه و آله) فرمودند: پنج چیز را تا آخر عمر رها نخواهم کرد. (که یکی از آنها) سلام کردن بر کودکان است تا بعد از من سنّت (رسم) باشد.

پس نباید بخل ورزید حتی در مقابل کودکان و این از آموزه های گرانقدر اسلامی است.
همچنین نباید در سلام کردن میان افراد تفاوت قائل بود. امام رضا (علیه السلام) فرمودند: هر کس فقیر مسلمانی را ملاقات کند و به گونه ای بر او سلام نماید که با سلام بر ثروتمند فرق داشته باشد در روز قیامت خداوند را در حالی ملاقات می کند که خداوند بر او خشمگین است.

اگر سلام نکرد، جوابشو نده!


امام صادق (علیه السلام) از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) نقل فرمودند که کسی که قبل از سلام سخن آغاز کند به او پاسخ ندهید! و نیز فرمودند: قبل از سخن گفتن سلام کنید اگر کسی قبل از سلام گفتن سخن گوید به او پاسخ ندهید. پس اصلاً زشت و دور از آداب مسلمانی نیست که بخواهیم همیشه اول کلام و گفتگوی مان را با سلام کردن آغاز کنیم و نه مثل برخی دیگر از فرهنگها بدون هیچ مقدمه و مدخلی! یادمان نرود که حتی تأکید شده است به کسی که بدون رعایت این فرهنگ شروع به سخن می کند نباید پاسخ بدهیم و باید خودمان را ملزم نماییم با سلام گفتگو و محاوراتمان را شروع نماییم تا جایی که در سلام از هم پیشی بگیریم نه آن که سلام کردن برایمان سخت باشد. بگذارید مثالی بزنیم:

فرض کنید می خواهید در خیابان آدرسی و یا ساعت را بپرسید. مسلمانانه اش! این است که اول بگویید سلام و بعد باقی سؤالات! اما متأسفانه در برخی موارد و یا شاید باید گفت در بسیاری از موارد شاید هم به نحو غیرمحسوس با فرهنگ سازی بیگانه! بدون "سلام" می پرسیم آقا شما این آدرس را بلدید؟! و یا ساعت چنده؟ و خیلی می خواهیم مؤدب باشیم اولش می گوییم: ببخشید! ساعت چنده؟! تا حالا شما برای ساعت پرسیدن اول سلام کرده باشید؟! مثلاً سلام خوبید؟! ساعت چنده؟! نمی دانم شاید باید فرهنگ سازی کرد. به نظر شما ببخشید اول سؤالاتمان ترجمه "excuse me" اونور آبی ها نیست؟!!

جواب سلام هم که واجبه!

و البته و صد البته همه می دانیم که جواب سلام هم واجب است و این جواب شامل همه نوع آغاز سخن و سلامی هست. امام صادق (علیه السلام) فرمودند: جواب دادن به نامه مانند پاسخ سلام واجب است و آغاز کننده ی به سلام نزد خدا و رسولش شایسته تر است. همچنین آن حضرت از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) نقل فرمودند که سلام کردن مستحب و پاسخ آن واجب است. و شاید بشود مثال این روزگار ما را ایمیل و تلفن و چت و غیره هم دانست (البته با رعایت موازین شرعی!!)

پایان سخن:
سلام کردن یکی از آداب اسلامی است که شاید به علت وفور و تکرار آن برایمان امری عادی و پیش پا افتاده شده باشد اما باید توجه نمود که این سنت حسنه اسلامی در صورتی که با همه آداب و شرایطش اجرا و عمل شود ثمرات مادی و معنوی بسیاری را برای فرد و جامعه بدنبال دارد که شایسته نیست نسبت به آن بی توجهی گردد.

منابع 
۱- آداب معاشرت از دیدگاه معصومین (علیه السلام)- شیخ حر عاملی- ترجمه محمدعلی فارابی
۲- وسائل الشیعه إلی تحصیل مسائل الشریعه- شیخ حر عاملی
۳- گفتار فلسفی- (جوان)
۴- تفسیر المیزان- علامه ی طباطبایی
۵- اصول کافی- شیخ کلینی
۶- بحارالانوار- علامه مجلسی

پنج شنبه 15/1/1392 - 19:30
اهل بیت
هر گاه رسول خدا(ص) غذا می‌خوردند به فرد رو به روی خود لقمه تعارف می‌کردند و هنگام نوشیدن به کسی که در سمت راست او بود آب می‌دادند.
به گزارش تعامل، کتاب مفاتیح الحیات کتاب ارزشمندی است که زیر نظر آیت الله جوادی آملی با همکاری جمعی از اساتید حوزه و توسط انتشارات اسرا به چاپ رسیده است؛ این کتاب را جلد دوم مفاتیح الجنان می نامند، از نظر آیت الله جوادی آملی تفاوت این کتاب و مفاتیح الجنان در این است که این کتاب جهت حرکت انسان در راه حق و با چراغ حق و در منظر خداست.

 
در قسمتی از مقدمه این کتاب آمده است: استاد، علامه آیت الله جوادی آملی (دام ظله) با اشراف همه جانبه به منابع وحیانی و با بهره وری کامل از کتاب و سنت و همچنین عقل برهانی و نیز با ژرف بینی خاص به این ایده تفظّن دادند که همانطور که بزرگ محدث روزگار ما، جناب حاج شیخ عباس قمی(رحمة الله) با اثر ماندگار و سودمندش یعنی مفاتیح الجنان، راه سلوک بندگان و ارتباط انسان با خدا را از طریق انجام دادن اعمال عبادی در سه بخش نماز، دعا و زیارات و بهره مندی از ثواب و پاداش آنها هموار کرد، کتابی دیگر لازم است که جلد دوم و مکمل آن محسوب شود و شئون دنیایی به ویژه امور اجتماعی بندگان را نیز با همان رویکرد، با آموزه های وحیانی مرتبط سازد تا آدمی در زندگی خود از این برنامه های الهی بهره مند گردد و از آثار آن، هم در دنیا و هم در عقبا سود ببر، از این رو این کتاب، مفاتیح الحیاة نام گرفت.

 
حال در این بخش سعی داریم قسمت‌هایی از این کتاب را به ترتیب فصل‌ها بازنشرکنیم. 
 

 
* خوردن و آشامیدن

 
رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم)می فرماید: هر کس غذای حلال بخورد فرشته ای بالای سرش بایستد و برایش آمرزش بخواهد تا از خوردن فارغ شود.

 
گفتن بسم الله: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم)می فرماید:با جماعت بخورید و بسم الله الرحمن الرحیم بگویید تا برکت غذا زیاد شود.

 
سپاسگزاری: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم)می فرماید: پاداش کسی که می خورد و سپاس آن را می گزارد همانند کسی است که برای خدا روزه می گیرد.

 
راه نرفتن: امام صادق(سلام الله علیه)می فرماید: در حال راه رفتن غذا نخور مگر از روی ناچاری.

 
ندمیدن: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم)می فرماید: در خوردنی و آشامیدنی فوت نکنید(غذا به قدری گرم نباشد که با دمیدن خنک شود).

 
توجه به مصلح غذایی: امام صادق(سلام الله علیه)می فرماید: هرگاه پنیر و گردو باهم خورده شوند در هر یک شفایی هست؛ ولی اگر جداگانه خورده شوند در هر یک دردی هست.

 
رعایت غذا(و میوه) هر فصل: امام رضا(سلام الله علیه) می فرماید: به اندازه توان و میل خود در تابستان غذای با طبع سرد و در زمستان غذای با طبع گرم و در دو فصل دیگر غذای معتدل بخود.

 
به پشت خوابیدن پس از غذا: امام صادق(سلام الله علیه) می فرماید: (کمی) به پشت دراز کشیدن پس از سیری بدن را فربه، غذا را گوارا و درد را ریشه کن می کند. 
 

 
وعده های غذایی 

امام رضا(سلام الله علیه)می فرماید: در جسم انسان رگی به نام (عشاء) وجود دارد که چنانچه شخص شام نخورد آن رگ تا صبح وی را نفرین کند.  

 
* برخی آداب سفره 

گروهی غذا خوردن: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم) می فرماید: محبوب ترین غذا نزد خدا آن است که دست ها بر آن بسیار باشد. جمعی غذا بخورید و پراکنده نباشید، چرا که برکت در اجتماع است.

 
از نزد خود برداشتن: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم) می فرماید: هر گاه سفره گسترده شد از نزد خود بخور و از پیش روی همنشین خود غذا برندار و از قله (نقطه برجسته آن) غذا نخور، زیرا برکت از بالای آن می آید.

 
به آرامی خوردن: امام صادق(سلام الله علیه)می فرماید: نشستن بر سر سفره را طولانی کنید، چرا که از عمرتان به شمار نمی آید.

 
اجابت دعوت: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم)می فرماید: اینکه کسی به غذایی فراخوانده شود ولی نپذیرد یا بپذیرد ولی نخورد از موارد جفاست.

 
  

* غذا نخوردن بدون دعوت: 
رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم)می فرماید: هشت گروه اگر مورد اهانت قرار گیرند جز خود را سرزنش نکنند: یکی از آنها کسی است که بر سر سفره ای حاضر شود که به آن دعوت نشده است... .

 
رهنمود های امام مجتبی(سلام الله علیه)درباره سفره: امام مجتبی(سلام الله علیه) می فرماید: درباره سفره دوازده نکته است که هر مسلمانی باید آنها را بداند: چهار نکته فرض(لازم)، چهار نکته مستحب و چهار نکته از ادب است؛ اما لازم:شناخت خدا، خشنودی از خدا، بسم الله گفتن(یاد خدا) و الحمدلله گفتن(سپاس داشتن)؛ اما سنت: دست شستن پیش از غذا؛ نشستن بر سمت چپ بدن، با سه انگشت خوردن و لیسیدن انگشتان(اگر با دست بخورد)و اما ادب: از نزد خود خوردن،لقمه کوچک برداشتن، خوب جویدن و کم نگریستم به چهره دیگران. 

 

 
* آداب نوشیدن 

با دست شسته: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم) می فرماید: دستانتان را بشویید، آن گاه در آن ها آب بنوشید، چرا که هیچ ظرفی پاکیزه تر از دست نیست.

 
طلا نبودن ظرف: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم) می فرماید:کسی که در ظرف طلا و نقره غذا می خورد یا نوشیدنی می آشامد در شکم خود آتش دوزخ را غرغره می کند.

 
از سمت دستگیره ظرف ننوشید: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم)می فرماید: آب را از سمت دستگیره آن ننوشید؛ چرا که محل جمع شدن چرک و آلودگی است.

 
ایستادن: امام صادق(سلام الله علیه) می فرماید: ایستاده آب نوشیدن در روز غذا را گوارا می کند و در شب زرد  آب می آورد.

 
گردآوری خرده های غذا: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم) به امیرمومنان (سلام الله علیه)فرمود: غذایی را که در سفره ات می ریزد بخور، چرا که فقر را از تو دور می کند و آن مهریه ی حورالعین است و هر کس آن را بخورد قلبش سرشار از علم و حلم و ایمان و نور شود.

 
  

* پرخوری 

رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم)می فرماید: خدا سه چیز را دوست دارد: کم حرفی، کم خوابی و کم خوری؛ نیز فرمود: غذایتان را با یاد خدا و نماز هضم و ذوب کنید و با شکم پر نخوابید که سنگدل می شوید؛ باز فرمود: هر که در دنیا(بر اثر پرخوری)زیاد آروغ بزند در قیامت گرسنگی اش بیشتر خواهد بود.

 
لقمان به پسرش فرمود:پسرم! هرگاه معده پر شد اندیشه می خوابد، حکمت گنگ می شود و اندام ها از عبادت باز می مانند. 

 

 
* سیره پیامبر در خوردن و آشامیدن 

رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم) غذای داغ نمی خورد تا سرد شود و می فرمود: خدا به ما آتش نخورانده است. غذای داغ برکت ندارد پس آن را سرد کنید، و آن حضرت هرگاه غذا می خورد بسم الله می گفت و با سه انگشتش از غذای پیش روی خود می خورد و از غذای جلوی دیگران میل نمی کرد و خوردن غذا را پیش از دیگران آغاز می کرد و با سه انگشت ابهام(شست) و انگشت کنار آن(سبابه) و انگشت وسط می خورد و گاهی از انگشت چهارم کمک می گرفت و (گاهی) با همه کف دستش غذا می خورد و با دو انگشت غذا نمی خورد و می فرمود: با دو انگشت خوردن کار شیطان است.

 
راوی می گوید: هر گاه رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم) غذا می خورد، به فرد روبه روی خود لقمه تعارف می کرد و هنگام نوشیدن، به کسی که در سمت راست او بود آب می داد.

منبع: دانا
پنج شنبه 15/1/1392 - 19:23
اهل بیت
هر گاه رسول خدا(ص) غذا می‌خوردند به فرد رو به روی خود لقمه تعارف می‌کردند و هنگام نوشیدن به کسی که در سمت راست او بود آب می‌دادند.
به گزارش تعامل، کتاب مفاتیح الحیات کتاب ارزشمندی است که زیر نظر آیت الله جوادی آملی با همکاری جمعی از اساتید حوزه و توسط انتشارات اسرا به چاپ رسیده است؛ این کتاب را جلد دوم مفاتیح الجنان می نامند، از نظر آیت الله جوادی آملی تفاوت این کتاب و مفاتیح الجنان در این است که این کتاب جهت حرکت انسان در راه حق و با چراغ حق و در منظر خداست.

 
در قسمتی از مقدمه این کتاب آمده است: استاد، علامه آیت الله جوادی آملی (دام ظله) با اشراف همه جانبه به منابع وحیانی و با بهره وری کامل از کتاب و سنت و همچنین عقل برهانی و نیز با ژرف بینی خاص به این ایده تفظّن دادند که همانطور که بزرگ محدث روزگار ما، جناب حاج شیخ عباس قمی(رحمة الله) با اثر ماندگار و سودمندش یعنی مفاتیح الجنان، راه سلوک بندگان و ارتباط انسان با خدا را از طریق انجام دادن اعمال عبادی در سه بخش نماز، دعا و زیارات و بهره مندی از ثواب و پاداش آنها هموار کرد، کتابی دیگر لازم است که جلد دوم و مکمل آن محسوب شود و شئون دنیایی به ویژه امور اجتماعی بندگان را نیز با همان رویکرد، با آموزه های وحیانی مرتبط سازد تا آدمی در زندگی خود از این برنامه های الهی بهره مند گردد و از آثار آن، هم در دنیا و هم در عقبا سود ببر، از این رو این کتاب، مفاتیح الحیاة نام گرفت.

 
حال در این بخش سعی داریم قسمت‌هایی از این کتاب را به ترتیب فصل‌ها بازنشرکنیم. 
 

 
* خوردن و آشامیدن

 
رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم)می فرماید: هر کس غذای حلال بخورد فرشته ای بالای سرش بایستد و برایش آمرزش بخواهد تا از خوردن فارغ شود.

 
گفتن بسم الله: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم)می فرماید:با جماعت بخورید و بسم الله الرحمن الرحیم بگویید تا برکت غذا زیاد شود.

 
سپاسگزاری: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم)می فرماید: پاداش کسی که می خورد و سپاس آن را می گزارد همانند کسی است که برای خدا روزه می گیرد.

 
راه نرفتن: امام صادق(سلام الله علیه)می فرماید: در حال راه رفتن غذا نخور مگر از روی ناچاری.

 
ندمیدن: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم)می فرماید: در خوردنی و آشامیدنی فوت نکنید(غذا به قدری گرم نباشد که با دمیدن خنک شود).

 
توجه به مصلح غذایی: امام صادق(سلام الله علیه)می فرماید: هرگاه پنیر و گردو باهم خورده شوند در هر یک شفایی هست؛ ولی اگر جداگانه خورده شوند در هر یک دردی هست.

 
رعایت غذا(و میوه) هر فصل: امام رضا(سلام الله علیه) می فرماید: به اندازه توان و میل خود در تابستان غذای با طبع سرد و در زمستان غذای با طبع گرم و در دو فصل دیگر غذای معتدل بخود.

 
به پشت خوابیدن پس از غذا: امام صادق(سلام الله علیه) می فرماید: (کمی) به پشت دراز کشیدن پس از سیری بدن را فربه، غذا را گوارا و درد را ریشه کن می کند. 
 

 
وعده های غذایی 

امام رضا(سلام الله علیه)می فرماید: در جسم انسان رگی به نام (عشاء) وجود دارد که چنانچه شخص شام نخورد آن رگ تا صبح وی را نفرین کند.  

 
* برخی آداب سفره 

گروهی غذا خوردن: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم) می فرماید: محبوب ترین غذا نزد خدا آن است که دست ها بر آن بسیار باشد. جمعی غذا بخورید و پراکنده نباشید، چرا که برکت در اجتماع است.

 
از نزد خود برداشتن: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم) می فرماید: هر گاه سفره گسترده شد از نزد خود بخور و از پیش روی همنشین خود غذا برندار و از قله (نقطه برجسته آن) غذا نخور، زیرا برکت از بالای آن می آید.

 
به آرامی خوردن: امام صادق(سلام الله علیه)می فرماید: نشستن بر سر سفره را طولانی کنید، چرا که از عمرتان به شمار نمی آید.

 
اجابت دعوت: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم)می فرماید: اینکه کسی به غذایی فراخوانده شود ولی نپذیرد یا بپذیرد ولی نخورد از موارد جفاست.

 
  

* غذا نخوردن بدون دعوت: 
رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم)می فرماید: هشت گروه اگر مورد اهانت قرار گیرند جز خود را سرزنش نکنند: یکی از آنها کسی است که بر سر سفره ای حاضر شود که به آن دعوت نشده است... .

 
رهنمود های امام مجتبی(سلام الله علیه)درباره سفره: امام مجتبی(سلام الله علیه) می فرماید: درباره سفره دوازده نکته است که هر مسلمانی باید آنها را بداند: چهار نکته فرض(لازم)، چهار نکته مستحب و چهار نکته از ادب است؛ اما لازم:شناخت خدا، خشنودی از خدا، بسم الله گفتن(یاد خدا) و الحمدلله گفتن(سپاس داشتن)؛ اما سنت: دست شستن پیش از غذا؛ نشستن بر سمت چپ بدن، با سه انگشت خوردن و لیسیدن انگشتان(اگر با دست بخورد)و اما ادب: از نزد خود خوردن،لقمه کوچک برداشتن، خوب جویدن و کم نگریستم به چهره دیگران. 

 

 
* آداب نوشیدن 

با دست شسته: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم) می فرماید: دستانتان را بشویید، آن گاه در آن ها آب بنوشید، چرا که هیچ ظرفی پاکیزه تر از دست نیست.

 
طلا نبودن ظرف: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم) می فرماید:کسی که در ظرف طلا و نقره غذا می خورد یا نوشیدنی می آشامد در شکم خود آتش دوزخ را غرغره می کند.

 
از سمت دستگیره ظرف ننوشید: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم)می فرماید: آب را از سمت دستگیره آن ننوشید؛ چرا که محل جمع شدن چرک و آلودگی است.

 
ایستادن: امام صادق(سلام الله علیه) می فرماید: ایستاده آب نوشیدن در روز غذا را گوارا می کند و در شب زرد  آب می آورد.

 
گردآوری خرده های غذا: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم) به امیرمومنان (سلام الله علیه)فرمود: غذایی را که در سفره ات می ریزد بخور، چرا که فقر را از تو دور می کند و آن مهریه ی حورالعین است و هر کس آن را بخورد قلبش سرشار از علم و حلم و ایمان و نور شود.

 
  

* پرخوری 

رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم)می فرماید: خدا سه چیز را دوست دارد: کم حرفی، کم خوابی و کم خوری؛ نیز فرمود: غذایتان را با یاد خدا و نماز هضم و ذوب کنید و با شکم پر نخوابید که سنگدل می شوید؛ باز فرمود: هر که در دنیا(بر اثر پرخوری)زیاد آروغ بزند در قیامت گرسنگی اش بیشتر خواهد بود.

 
لقمان به پسرش فرمود:پسرم! هرگاه معده پر شد اندیشه می خوابد، حکمت گنگ می شود و اندام ها از عبادت باز می مانند. 

 

 
* سیره پیامبر در خوردن و آشامیدن 

رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم) غذای داغ نمی خورد تا سرد شود و می فرمود: خدا به ما آتش نخورانده است. غذای داغ برکت ندارد پس آن را سرد کنید، و آن حضرت هرگاه غذا می خورد بسم الله می گفت و با سه انگشتش از غذای پیش روی خود می خورد و از غذای جلوی دیگران میل نمی کرد و خوردن غذا را پیش از دیگران آغاز می کرد و با سه انگشت ابهام(شست) و انگشت کنار آن(سبابه) و انگشت وسط می خورد و گاهی از انگشت چهارم کمک می گرفت و (گاهی) با همه کف دستش غذا می خورد و با دو انگشت غذا نمی خورد و می فرمود: با دو انگشت خوردن کار شیطان است.

 
راوی می گوید: هر گاه رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم) غذا می خورد، به فرد روبه روی خود لقمه تعارف می کرد و هنگام نوشیدن، به کسی که در سمت راست او بود آب می داد.

منبع: دانا
پنج شنبه 15/1/1392 - 19:22
اهل بیت

لگوبرداری از رفتار زهرا(س) بهترین راه معرفی حضرت به جهانیان است

اندیشه > اهل بیت- همشهری آنلاین:
زن بودن حضرت زهرا(س) مانع عصمت کبرا بودن و مصونیت از گناه و خطا درایشان نشد. بهترین راه شناساندن ایشان به جهانیان، آراسته کردن رفتار خود به رفتار آن حضرت است.

حجت الاسلام ابوطالب بقرایی، استاد دانشگاه ابرار قم به مناسبت ایام فاطمیه (س) درباره اهمیت ولایت نزد آن حضرت گفت: ولایت ادامه مسیر نبوت است و حضرت زهرا(س) بر ادامه مسیر نبوت پدرش و باطن ولایت اصرار ورزیدند. خطبه ‏ای از ایشان است که می ‏فرماید اگر شما در مسیر ولایت حرکت می‎کردید و ولایت را از مسیر خودش خارج نمی ‏کردید خداوند برکات زمین و آسمان را بر شما نازل می‏ کرد. اگر ولایت به طرز صحیح اجرا می‏ شد دنیا شاهد وضع اسفناک کنونی نبود. تمام مشکلات انسانها و به ویژه مسلمانان به دلیل انحراف در مسیر ولایت است.

وی در مورد مجاهدتهای حضرت زهرا(س) در مسیر ولایت هم تصریح کرد: اگر مجاهدتها و فداکاریهای ایشان در این خصوص نبود سرنوشت مسلمانان بدتر از وضعیت کنونی می ‏بود. پیامبر(ص) فرمود: هرکس فاطمه را اذیت کند مرا اذیت کرده است. اهمیت این حدیث تنها در محبت رسول الله(ص) به حضرت فاطمه(س) نیست، بلکه پیامبر(ص) شاخصی برای مسلمانان معرفی کردند که الگوی تمام مسلمین شود.

این محقق و پژوهشگر علوم دینی درمورد اینکه چرا ائمه(ع) حضرت زهرا(س) را حجت خدا بر خود می ‏دانند هم اظهار داشت: این به خاطر بعد روحانی آن حضرت علاوه بر بعد اجتماعی شان است. تمام ائمه(ع) در مقابل شخصیت روحانی شامخ و والای حضرت فاطمه(س) تواضع می‎کردند. در حدیثی قدسی آمده است که اگر حضرت زهرا(س) نبود ما زمین و آسمان را خلق نمی‏ کردیم و حتی پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) را به واسطه تو آفریدیم.

بقرایی درمورد بهترین شیوه شناساندن حضرت فاطمه(س) به مسلمانان جهان هم اذعان داشت: بهترین راه شناساندن ایشان، بیان رفتار و کردار ایشان در عرصه‎های مختلف زندگی است. اگر مسلمانان زندگی ایشان را الگو قرار دهند از تمام مشکلات و گرفتاری ها مصون خواهند شد، زیرا رفتار ایشان با فرزندان و همسر و اجتماع نمونه رفتار یک انسان کامل است.

باطن رسالت، ولایت است

حجت الاسلام بهرام دلیر، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی نیز در مورد اهمیت ولایت نزد حضرت فاطمه(س) گفت: ولایت در نزد حضرت زهرا(س) و کلا مکتب اسلام در رشته‎های مختلف از اهمیت خاص خود برخوردار است. در بحثهای عرفان و کلام امامیه باطن رسالت، ولایت است. رسالت پوسته و ظاهر و ولایت مغز و باطن نبوت پیامبر(ص) است.

وی افزود: اینکه حضرت زهرا(س) جانشان را فدای ولایت کردند و بیت الاحزان را می‏ سازند. همه اینها ریشه در باورهایی دارد که ایشان از آموزه‏ های پدر گرامی‏ شان کسب نموده‎اند. همه علمای اسلام مسئله ولایت را قبول دارند و نمی‏شود آنرا نادیده گرفت.

عضو پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ادامه داد: اگر مجاهدتها و فداکاریهای ایشان در این خصوص نبود از ولایت امروز دیگر خبری نبود. ایشان حتی قبل از وارد شدن به خانه علی(ع) بزرگترین تسکین دهنده رسالت پدرشان بودند و بعد از ازدواج هم شریک و غمخوار غصه‎ها و آلام امیرالمؤمنین(ع) بودند. می ‏توان گفت همان نقشی که حضرت زینب(س) در جاودانه ساختن حماسه عاشورا ایفا کردند ، حضرت زهرا(س) در مورد ولایت امیرالمؤمنین(ع) به انجام رساندند.

این محقق و پژوهشگر علوم اسلامی در مورد اینکه چرا ائمه(ع) حضرت فاطمه(س) را حجت خدا بر خود می‎دانند، هم گفت: زن بودن حضرت زهرا(س) مانع عصمت کبرا بودن و مصونیت از گناه و خطا درایشان نشد. بیشتر پاسخ های ائمه(ع) به مسئله ولایت از روی صحیفه حضرت زهرا(س) است. بنابراین ایشان نه تنها حجت خدا بر امامان بلکه بر تمام خاکیان و آدمیان هستند.

این نویسنده و محقق درمورد بهترین شیوه معرفی و شناساندن حضرت زهرا(س) این بانوی اول جهان اسلام به جامعه مسلمانان جهان هم اظهارداشت: بهترین راه شناساندن ایشان به جهانیان، آراسته کردن رفتار خود به رفتار آن حضرت است.

ولایت به معنی جانشینی خداوند بر زمین

حجت الاسلام محمدحسن اختری دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت(ع) هم به مناسبت شهادت حضرت فاطمه زهرا(س) درمورد اهمیت ولایت نزد ایشان اظهارداشت: ولایت به دلیل جایگاه خاصی که در دین اسلام و شریعت پیامبر(ص) دارد مورد توجه همه اولیای الهی و ائمه اطهار(ع) در طول تاریخ نه تنها اسلام بلکه نبوت بوده است.

وی افزود: ولایت به معنی جانشینی خداوند در روی زمین است. به امام اختیارات خدا در روی زمین تفویض شده است و امام مردم را به صراط مستقیم هدایت می‏ کند و عاملی که باعث هدایت به صراط مستقیم و جلوگیری از انحراف می‎شود همین ولایت است. روایتی از امام محمد باقر(ع) نقل شده که فرمودند: اسلام بر پنج پایه بنا شده ولایت، نماز، روزه، زکات و حج که هیچ کدام جایگاه ولایت را ندارند. ولایت به منزله عقل در هدایت انسان و یا قلب در بدن انسان است، لذا حضرت زهرا(س) به این دلیل به ولایت اهمیت می‎داد.

اختری در مورد جانفشانی حضرت زهرا(س) برای بقای اسلام هم تصریح کرد: بعد از رحلت پیامبر(ص) انحرافاتی در جامعه مسلمانان از جمله امپراطوری شدن وخلافتی شدن اسلام شدیم. یک نوع انحراف در ولایت بوجود آمد که حضرت زهرا (س) و فرزندانش با این انحرافات مبارزه کردند واگر فداکاریهای ایشان نبود چیزی از اسلام حقیقی باقی نمی‎ماند.

وی در مورد اینکه چرا ائمه اطهار(ع)، حضرت زهرا(س) را حجت خدا بر خود می‎دانند هم اذعان کرد: حضرت زهرا(س) به عنوان جایگاه مادری‎ای که نسبت به ائمه(ع) دارد و از آن جهت هم که تنها یادگار پیامبر(ص) است به عنوان ذخیره و کوثرالهی از او یاد شده است. هم از این جهت که جانشان را فدای ولایت کرد حجت را بر امامان و تمام مسلمانان تمام کرد از این جهت ها ایشان حجت خدا بر ائمه(ع) است.

این کارشناس مسائل مذهبی در پایان بهترین شیوه معرفی و شناساندن آن حضرت به جهانیان را بیان سیره عملی و زندگانی و خطبه‎های آن حضرت دانست. تبیین ویژگیهای عبادی و اجتماعی و سیاسی آن حضرت را که در تمام عرصه‎های زندگی در قله قرار دارند را کمک خوبی برای آشنایی کنونیان با ایشان معرفی کرد.

ولایت از مباحث محوری اعتقادی در اسلام

حجت الاسلام دکتر رضا برنجکار، عضو هیئت علمی پردیس قم دانشگاه تهران، به مناسبت شهادت بانوی اول اسلام حضرت فاطمه زهرا(س) درمورد اهمیت ولایت نزد ایشان به گفت: ولایت یکی از مباحث محوری اعتقادی در اسلام است. هیچ یک از اصول و بحثهای عملی اسلام به اهمیت ولایت نمی رسند. در واقع وقتی ما یکی از اصول یا فروع دین را انجام می‎دهیم سرپرستی خدا بر خود را قبول کرده‏ایم که این همان ولایت خدا بر مردم است.

وی افزود: ولایت خدا از خدا به پیامبران رسیده و از پیامبر اسلام به فاطمه(س) وعلی(ع) و بقیه امامان(ع) رسیده است. ولایت حافظ همه اعمال انسانهاست و اگر ولایت نباشد بقیه اعمال باطل می‏ شوند. در واقع یا خدا بر انسان ولایت می‎کند یا شیطان او را رهبری می‎کند و شق سومی ندارد. بعد از پیامبر(ص) این طور نبوده که ولایت از بین برود، بلکه یک درصد از ولایت آن هم ولایت سیاسی به یک معنا زیر سؤال رفت، ولی در ابعاد مختلف ولایت ائمه و اهل بیت(ع) اعمال شد. در روایات است که اگر ولایت نبود کائنات از بین می‏رفت و ما کائنات را به واسطه فیض پیامبر(ص) و اهل بیت (ع) ایشان آفریدیم. پس ولایت خدا، ولایت پیامبر(ص) است و پیامبر(ص) از سوی خدا، علی(ع) را ولی بعد از خود معرفی کرد. پس ولایت علی و ائمه(ع) همان ولایت خداست.

برنجکار در مورد اینکه اگر مجاهدتهای حضرت زهرا(س) نبود تا جایی که ایشان جان گرانقدرشان را بر سر مسئله ولایت نثار کردند، چه سرنوشتی برای اسلام رقم می‎خورد هم اظهار داشت: مهمترین اقدامی که اهل بیت(ع) انجام دادند روشن کردن مرزبندی میان حق و باطل است. اینکه معارف، حقایق و احکام اسلامی را به مردم رساندند. در واقع چهره واقعی خلفای بنی امیه را پیش مردم آشکار ساختند و نگذاشتند اسلام توسط آنان از بین برود.

وی در مورد اینکه چرا ائمه اطهار(ع)، حضرت زهرا(س) را حجت خدا بر خود می ‏دانند هم اذعان کرد: زیرا خداوند مَلکی را بر حضرت زهرا(س) فرستاده بود و اخبار و حوادث آینده را به او می‎گفت و این اخبار توسط امیرالمؤمنین(ع) یادداشت می‏ شد و علی و بقیه امامان(ع) از آن دست نوشته‎ها استفاده کردند وایشان همان مسیری که حضرت زهرا(س) می‎رفت ادامه دادند. از این جهت حضرت زهرا(س) حجت خدا بر امامان و مردم هستند.

این محقق و پژوهشگر علوم اسلامی و قرآنی درپایان بیان مطالب حکمتها و روایات ایشان در زمینه‏ های مختلف را راهی برای شناساندن اهل بیت (ع) به مسلمانان جهان دانست و گفت: بهترین شیوه معرفی ایشان به جهانیان الگو سازی ایشان است اینکه حقایق را به زبان روز تبدیل کنیم، یعنی سیره عملی ایشان را به روز کرده و تحویل جامعه دهیم.


پنج شنبه 15/1/1392 - 18:57
اهل بیت

کسی که حقیقت فاطمه را درک کند حقیقت لیلةالقدر را درک کرده است

اندیشه > اهل بیت- همشهری آنلاین:
بر طبق حدیثی از پیامبر(ص) کسی به حقیقت فاطمه شناسی آن طور که حقش است پی‎ نمی‎برد و اگر کسی بتواند حقیقت فاطمه را درک کند حقیقت لیلةالقدر را درک کرده است.

حجت الاسلام والمسلمین دکتر مهدی رستم نژاد، عضو هیئت علمی جامعةالمصطفی(ص) العالمیة و پژوهشگر قرآنی در گفتگو با خبرنگار مهر به مناسبت شهادت حضرت زهرا(س) در مورد اهمیت نقش ولایت در نزد ایشان گفت: قرآن در آیه تبلیغ به این مسئله تصریح می‎کند که ای پیامبر(ص) اگر پیامت را که همان پیام ولایت است به مردم نرسانی اصلا رسالت را انجام نداده‎ای. یعنی ولایت مغز رسالت است، یعنی عصاره همه آنچه را که همه پیامبران آورده‏اند امامت یا همان ولایت است. در قرآن آمده که وقتیحضرت ابراهیم(ع) همه مقامات بلند معنوی را کسب کرد ازجمله پیامبری، نبی بودن، رسول بودن و خلیل الرحمن بودن را، سپس به او مقام امامت داده شد، یعنی دارای ولایت بر مردم شد.

وی در ادامه سخنانش اظهار داشت: حضرت زهرا(س) تمام زحمت پدر گرامیشان را ولایت می‎دانند، زیرا اگر ولایت نباشد یک پوسته ظاهری و درون خالی از دین می‎ماند. قرآن درباره ولایت امیرالمؤمنین(ع) می‏فرماید: «اکملت و اتممت» یعنی ظاهر و باطن دین را بر شما تمام کردم. همه چیز دین به ولایت بستگی دارد و حضرت زهرا(س)هم به همین دلیل جان گرانقدرشان را برای ولایت نثار کردند.

رستم نژاد درباره اینکه اگر جانفشانی و فداکاریهای حضرت زهرا(س) در این خصوص نبود چه سرنوشتی برای اسلام رقم می‎خورد هم گفت: در خطبه فدکیه حضرت زهرا(س) خطابش در ظاهر به مدعیان خلافت است در حالی که در آن از انصار و گروهی از مسلمانان و یا توده مردم سخن می‎گوید، یعنی خطابش به تمام کسانی است که الان هستند و یا بعدا خواهند آمد. حضرت با جانفشانیها و فداکاریها و به میدان رفتنش و با خطبه‎هایش تمام هستی‎اش را در راه ولایت داد و مسئله ولایت را به مسئله غدیر پیوند زد. درواقع ایشان اولین مدافع علی(ع) و پرچمدار و سرسلسله جنبان تشیع سرخ علوی در دنیاست. آنچه حضرت به شیعه آموخت این است که اگر لازم شد فرزند خود حتی در رحم را فدای امام کنیم باید کوتاهی نکنیم.

این پژوهشگر و محقق علوم قرآنی و اسلامی در مورد اینکه چرا ائمه اطهار(ع) ایشان را حجت خدا بر خود می‎دانند هم اذعان کرد: حضرت زهرا(س) حلقه اتصال ائمه معصومین(ع) است، یعنی دختر پیامبر(ص)، همسر امام علی(ع) و مادر معنوی تمام ائمه(ع) است. در جایگاهی قرار گرفته که تمام معصومین را در یک حلقه اتصال قرار داده است.از این رو است که ائمه حجیت او را بر خود مسلم می‎دانند.

این نویسنده و کارشناس علوم دینی یادآورشد: ملائکه به مانند مادر موسی(ع) و حضرت مریم(س) با حضرت فاطمه(س) در ارتباط بودند و اخبار غیبی را به ایشان می‏رساندند و علی(ع) هم این اخبار را یادداشت می‏کردند و ائمه(ع) از این مصحف استفاده می‎کردند یعنی حضرت زهرا محدثه بوده و به این دلیل هم حجت خدا و رسول الله(ص) بر ائمه(ع) و تمام مردم بوده است.

رستم نژاد در پایان تبیین و بیان خطبه ‏ها و روایات و رفتار آن حضرت را به زبان امروزی برای صنوف و اقشار مختلف مردم و علما یکی از راه‏‌های شناساندن آن حضرت به جهانیان بر شمرد. برگزاری مسابقات، همایش‌ها و نشست‌هایی در این خصوص را با وسایل امروزی ضروری عنوان کرد و نوشتن کتب و مقالات و برنامه ‏هایی از رسانه‌های همگانی را نیز در این خصوص الزامی دانست.

اعتراض حضرت زهرا(س) به تحریف در ولایت

دکتر مصطفی عباسی مقدم، عضو هیئت علمی دانشگاه کاشان به مناسبت شهادت حضرت زهرا (س) در مورد اهمیت ولایت نزد ایشان گفت: حضرت فاطمه(س) به عنوان میراث دار پدر در مورد آنچه که باعث بقای اسلام می‎شد حساس بود و به ادامه خط پیامبر(ص) اهتمام می‏ورزید. یعنی دراستمرار و از بین نرفتن دین پیامبر(ص) تلاش و مجاهدت نمود. اینها هم به دلیل آموزه‎های پدرش بود که به او داده بود. از این جهت یکی از مهمترین این آموزه‏‌ها بحث ولایت است.

عضو شورای هماهنگی فعالیت‏‌های قرآنی دانشگاه‏‌های کشور ادامه داد: حضرت براساس تأکیدات قرآن و پیامبر(ص)، رسالت اخلاقی و انسانی پدرش را در گروی ولایت و استمرار ارزشهای پیامبر توسط امام معصومِ(ع) در زمینه‏های اخلاقی، علمی و حکومتی می‎دانستند. از اینرو با کسانی که در ولایت امام معصوم خدشه وارد کردند مبارزه کردند. حضرت احساس می‎کرد اگر اسلام بدون امام و ولی معصوم بماند آرام آرام از کارایی و حقانیتش کاسته می‎شود و دعوت بشر و هدایت او به سعادت را از دست خواهد داد.

وی در مورد اینکه اگر جانفشانی حضرت زهرا(س) در امر ولایت نبود چه سرنوشتی برای اسلام رقم می‎خورد هم اظهار داشت: البته ما شیعیان معتقدیم که امیرالمؤمنین(ع) و ائمه (ع) مرجعیت علمی و اخلاقی و تاریخی مسلمانان را برعهده داشتند فقط مرجعیت حکومتی از ایشان سلب شد و حضرت زهرا(س) به این قضیه اعتراض کردند و الا همه خلفای اسلامی در مسائل علمی و اخلاقی و قضایی از رهنمودهای آنان استفاده می‎کردند.

عباسی مقدم تصریح کرد: اعتراض حضرت زهرا(س) به مرجعیت حکومتی علی(ع) هم به این دلیل بود که ولایت علی(ع) از جانب خداوند بر رسول الله(ص) نازل شد و همگان بر اولی بودن ایشان بر دیگر خلفا اذعان داشتند، حتی غیرمسلمانان اقبال زیادی به آن حضرت داشتند. اعتراض حضرت زهرا(س) به تحریف در ولایت و انحراف در استمرار حکومت پیامبر و توسعه اسلامی بود.

این محقق و پژوهشگر علوم انسانی درمورد بهترین شیوه معرفی این حضرت به جهانیان هم یادآورشد: باید سعی کنیم منویات آن حضرت به شکل عملی و غیر مشهود در جامعه پیاده شود. تبلیغ مستقیم تأثیر زیادی ندارد، بلکه باید غیرمستقیم و عملی به تمام عرصه‏های زندگی آن حضرت ازجمله در خانواده و خانه داری و همسایه داری و بعد اجتماعی و سیاسی زمان خودش بپردازیم و ایشان نه تنها در جنبه عفاف حجاب و عبادت و سیاست سرآمد هستند بلکه در ابعاد وسیع اجتماعی می‎توانند برای هر انسانی الگو باشند.

حضرت زهرا(س) حکومت ناحقان را استیضاح کردند

حجت الاسلام سید محمد ثقفی، استاد دانشگاه آزاد اسلامی در مورد جانفشانیهای حضرت زهرا (س) در جلوگیری از به انحراف کشیدن مسیر ولایت گفت: حضرت زهرا(س) در اسلام همانند حضرت مریم(س) در مسیحیت از یک قداست و بعد ملکوتی و معنوی برخوردار است با این تفاوت که روابط و تربیت خانوادگی و تربیت فرزندان ایشان همگی از تربیت خاندان نبوت بوده و ایشان از بعد اجتماعی و سیاسی هم مطرح بودند.

وی افزود: حضرت زهرا(س) در جنگهای صدر اسلام همراه پیامبر اکرم(ص) شرکت می‎کرده اند. بنابراین فداکاریهای علی(ع) را دیده و از وقایع ولایت و وصی بودن علی(ع) بعد از پیامبر(ص) آگاه بوده است. ایشان با کسانی که امر ولایت را نادیده گرفتند و حق ولایت امیرالمومنین(ع) را انکار کردند مبارزه کرد. ایشان حکومت ناحقان را استیضاح کردند.

استاد جامعه شناسی دانشگاه آزاد اسلامی در مورد اعتراضهای ایشان به ماجرای بعد از رحلت حضرت رسول(ص) هم اظهار داشت: حضرت زهرا(س) در خطبه‎اش از خدمات فراوان پدرش به مسمانان می‎گوید و تأکید می‎کند که آنهایی که مخالف ولایت و حکومت علی(ع) هستند این خدمات را نادیده گرفتند و با دنیا طلبی‏های خود صاحب حق را نادیده گرفتند.

وی افزود: حضرت نه تنها به عنوان خاندان نبوت و همسر علی(ع) با این فاجعه مقابله کرد بلکه به عنوان مؤمنه کامله‎ای که در برابر پایمال شدن حق مسلمان نباید سکوت کند احساس وظیفه کرد و به عنوان مؤمنه‎ای که از حق مسلم علی(ع) آگاه بود از ایشان دفاع به عمل آورد. خطبه‎ها و اعتراضات ایشان از به انحراف کشیدن مسیر ولایت و دفاع از امامت در تاریخ ماندگار شده است.

ثقفی در مورد حجت خدا بودن حضرت زهرا(س) بر مسلمانان هم تصریح کرد: بر اساس نص آیه تطهیر در سوره احزاب حضرت زهرا(س) جزو اهل بیت پیامبر هستند و محوریت آیه ایشان و حضرت علی(ع) و فرزندانشان است که از رجس و پلیدی به دور هستند یعنی معصوم هستند. به دلیل معصومیتشان هم حجت خدا بر مردم و الگوی مسلمانان جهان هستند.

این محقق و پژوهشگر علوم اسلامی بهترین راه معرفی شخصیت حضرت زهرا(س) به مسلمانان جها را بیان جنبه‏های مثبت ایشان ازجمله عبادات، فقه و بعد اجتماعی و سیاسی رفتار آن حضرت دانست و دوری از عامل منفی اثرگذار بر وحدت مسلمانان را در ادامه ضروری دانست. ایشان پیام حضرت زهرا(س) را دفاع از ارزشهای اسلامی و ممانعت از پایمال شدن حق شخصیتهای خدمتگزار به اسلام عنوان کرد.

مظلومیت علی(ع) در تاریخ ماندگار شد

حجت الاسلام سید مصطفی میرلوحی، عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) در مورد اهمیت ولایت نزد حضرت فاطمه زهرا(س) گفتت: ما حصل زحمات 23 ساله پیامبر اکرم در دوران نبوت و رسالتشان در این جمله ایشان خلاصه می‎شود «اگر راه هدایت امت از راه نبوت و رسالت شروع شد ادامه‎اش با ولایت و امامت است.»

وی افزود: مردم به محض اینکه از حجت خدا(ولایت) مردم جدا شوند باب ضلالت و گمراهی و نفاق باز می‏شود، لذا پیامبر در حدیث ثقلین روی کتاب الله و عترتی(اهل بیت) تأکید کردند. بیشترین فردی هم که اولی به سفارش پیامبر(ص) است و حجت خدا را حفظ کرد و از ولایت حمایت کرد و جان و مال و فرزندان خود و همه وجودش در راه ولایت فدایی کرد حضرت فاطمه زهرا(س) بود.

عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) ادامه داد: اگر مجاهدت ها و جانفشانی های حضرت زهرا (س) نبود حقیقت ولایت با همه مظلومیتش از بین می‎رفت، ولی فداکاری های ایشان باعث شد مظلومیت علی(ع) در تاریخ ماندگار شود. از نشانه‏های مظلومیت حضرت مخفیانه دفن کردن حضرت زهرا(س) است تا کسی از محل دفن ایشان مطلع نشود، چرا از کسی که این همه آیات و روایات از پیامبر(ص) در شأن و منزلت ایشان آمده باید تربت ایشان مخفی بماند و تشییع خلوتی داشته باشد.

این محقق و پژوهشگر حوزه علوم اسلامی در پایان بهترین راه معرفی این بانوی اول اسلام به جامعه مسلمانان جهان را تنها استفاده از آیات و روایات اهل بیت(ع) دانست، زیرا بر طبق حدیثی از پیامبر(ص) کسی به حقیقت فاطمه شناسی آن طور که حقش است پی‎ نمی‎برد و اگر کسی بتواند حقیقت فاطمه را درک کند حقیقت لیلةالقدر را درک کرده است و می‏ دانیم که عده کمی از اولیای الهی به حقیقت لیلة القدر پی‌ می‎برند.


پنج شنبه 15/1/1392 - 13:10
اهل بیت

مخفی ماندن قبر حضرت زهرا(س) علامت سؤالی برای تشخیص حق از باطل است

اندیشه > اهل بیت- همشهری آنلاین:
رئیس مؤسسه معارف وحی و خرد با بیان اینکه اگر خداوند حضرت امیر(ع) را نمی آفرید در کل نظام هستی، حضرت زهرا(س)، کفو و همتایی نداشت، گفت: مخفی ماندن قبر آن حضرت، علامت سوالی برای کل بشریت تا قیامت است تا بتوانند حق و باطل را تشخیص دهند.

حجت الاسلام والمسلمین دکتر علی نصیری، رئیس مؤسسه معارف وحی و خرد در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد شهادت حضرت زهرا(س) گفت: افزون بر آیاتی که در شأن و مقام حضرت هست، امام صادق(ع) فرمودند: برترین زنان عالم حضرت زهرا(س) است.

وی با بیان اینکه از نظر شخصیت دو نکته خیلی مهم است، افزود: اول اینکه امام صادق(ع) فرمودند: اگر خداوند حضرت امیر(ع) را نمی آفرید، از آدم تا خاتم حضرت زهرا(س)، کفو و همتایی نداشت. این جمله، جمله بسیار با معنایی هست. اگر پیامبر(ص) را استثناء کنم همه انبیاء و حتی پیامبران اولوالعزم، افراد دارای مقامات بالایی و برگزیدگان همه انسان‌ها بودند، حتی چهره‌هایی در میان‌شان هست که قرآن بارها از آنها تمجید کرده است، اما طبق این روایت شخصیت حضرت زهرا(س) از همه آنها بالاتر است، یعنی هیچ کدام از آنها در کفو ایشان نیستند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت با بیان اینکه ما حضرت امیر(ع) را بعد از پیامبر(ص)، دومین شخص آفرینش می‌دانیم، بیان کرد: اگر این طور معنا کنیم نشان می دهد که حضرت برابر دومین شخص آفرینش هستند که خیلی جمله مهمی است. نکته دیگر کهامام(ره) در کتاب خود اشاره کردند، مقام تحدیث یعنی هم‌سخنی ایشان با فرشتگان است که اهل بیت(ع) فرمودند: ایشان محدثه بوده و روایت هم می گوید که بعد از رحلت پیامبر(ص)، جبرئیل نزد حضرت می‌آمد و گزارش امت را می‌داد.

نصیری در ادامه سخنانش تصریح کرد: این مقام کمی نیست که ایشان به مقام تحدیث که مقام ائمه(ع) است رسیده باشد که فرشته با ایشان هم سخنی داشته باشد. نکته دیگری که باید اینجا مورد توجه قرار گیرد کوتاهی عمر و شهادت مظلومانه و بیماریها و سوز و گدازها و تأکید بر اینکه قبر ایشان پنهان بماند به نظرم به گونه ای حضرت با وجود و هستی خودش پیامی تکان دهنده به همه عالم به ویژه مسلمان دارند، یعنی این یک کار خیلی بزرگی است.

این محقق و نویسنده کشورمان اظهار داشت: مثلا با کاری که امام حسین(ع) در کربلا انجام داد علامت سؤالی همواره روبروی مردم جهان خواهد ماند که چرا امام حسین(ع) چنین کاری انجام داد؟ حضرت زهرا(س) بزرگترین یادگار پیامبر(ص) است، شیعه و سنی نقل کردند که پیامبر(ص) چه علاقه ویژه‌ای به ایشان داشته است و چقدر به ایشان ارادت می‌ورزید. میلیون‌ها نفر مسلمان در سال به مکه و مدینه می‌روند و می بینند که خبری از قبر دختر پیامبر(ص) نیست. ایشان با همه وجود و همه هستی‌اش خواست این جریان انحراف در مسأله امامت و ولایت را به گوش همه برساند.

وی افزود: اینها کاری کردند در تاریخ اسلام که بسیاری از حقایق را وارونه نشان دادند که هنوز آثارش را در طیفی از مسلمانان و اندیشمندان به ویژه وهابی‌ها می‌بینیم. به نظر هم می‌رسد که این کار، فداکاری بزرگی از ناحیه ایشان بوده است که حاضر شده است چه در حال حیات و چه بعد از ارتحال از خودش سند زنده و گویایی را بر جای بگذارد که هر کسی نام حضرت زهرا(س) به ذهنش برسد مسأله دفاع از ولایت و مظلومیت حضرت امیر(ع) و ائمه(ع) به ذهنش تداعی کند و بگوید اگر خلفا بر حق بودند، چرا حضرت زهرا(س) با خشم و غضب چشم از جهان فرو می‌بندد و اجازه ملاقات آنها را نمی‌دهند. چرا اجازه نمی‌دهد آنها حاضر شوند و قبرش آشکار باشد.

استاد دانشگاه علم و صنعت در پایان سخنانش تأکید کرد: البته گمان می‌کنم که در مورد جامعه زنان باید کار جدی صورت گیرد و تلاش صورت گیرد تا چهره حضرت زهرا(س) بیشتر و بهتر آشکار شود، حضرت زهرا(س) فقط چهره یاس کبود نیستند، فقط این گونه نیست که ما فقط حزن و غم و اندوه‌اش را بازگو کنیم. زنی پر کار و پر تلاش که در همسرداری، فرزندداری، خانه داری و در زهد و حضور در اجتماعش ممتاز است. حضور ایشان در همه این ابعاد می‌تواند درس باشد و ایشان به عنوان الگو معرفی شوند. 

پنج شنبه 15/1/1392 - 13:7
اهل بیت
۱۲ نکته‌ای که باید سر سفره آن‌ها را بدانید
هر گاه رسول خدا(ص) غذا می‌خوردند به فرد رو به روی خود لقمه تعارف می‌کردند و هنگام نوشیدن به کسی که در سمت راست او بود آب می‌دادند.
به گزارش تعامل، کتاب مفاتیح الحیات کتاب ارزشمندی است که زیر نظر آیت الله جوادی آملی با همکاری جمعی از اساتید حوزه و توسط انتشارات اسرا به چاپ رسیده است؛ این کتاب را جلد دوم مفاتیح الجنان می نامند، از نظر آیت الله جوادی آملی تفاوت این کتاب و مفاتیح الجنان در این است که این کتاب جهت حرکت انسان در راه حق و با چراغ حق و در منظر خداست.

 
در قسمتی از مقدمه این کتاب آمده است: استاد، علامه آیت الله جوادی آملی (دام ظله) با اشراف همه جانبه به منابع وحیانی و با بهره وری کامل از کتاب و سنت و همچنین عقل برهانی و نیز با ژرف بینی خاص به این ایده تفظّن دادند که همانطور که بزرگ محدث روزگار ما، جناب حاج شیخ عباس قمی(رحمة الله) با اثر ماندگار و سودمندش یعنی مفاتیح الجنان، راه سلوک بندگان و ارتباط انسان با خدا را از طریق انجام دادن اعمال عبادی در سه بخش نماز، دعا و زیارات و بهره مندی از ثواب و پاداش آنها هموار کرد، کتابی دیگر لازم است که جلد دوم و مکمل آن محسوب شود و شئون دنیایی به ویژه امور اجتماعی بندگان را نیز با همان رویکرد، با آموزه های وحیانی مرتبط سازد تا آدمی در زندگی خود از این برنامه های الهی بهره مند گردد و از آثار آن، هم در دنیا و هم در عقبا سود ببر، از این رو این کتاب، مفاتیح الحیاة نام گرفت.

 
حال در این بخش سعی داریم قسمت‌هایی از این کتاب را به ترتیب فصل‌ها بازنشرکنیم. 
 

 
* خوردن و آشامیدن

 
رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم)می فرماید: هر کس غذای حلال بخورد فرشته ای بالای سرش بایستد و برایش آمرزش بخواهد تا از خوردن فارغ شود.

 
گفتن بسم الله: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم)می فرماید:با جماعت بخورید و بسم الله الرحمن الرحیم بگویید تا برکت غذا زیاد شود.

 
سپاسگزاری: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم)می فرماید: پاداش کسی که می خورد و سپاس آن را می گزارد همانند کسی است که برای خدا روزه می گیرد.

 
راه نرفتن: امام صادق(سلام الله علیه)می فرماید: در حال راه رفتن غذا نخور مگر از روی ناچاری.

 
ندمیدن: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم)می فرماید: در خوردنی و آشامیدنی فوت نکنید(غذا به قدری گرم نباشد که با دمیدن خنک شود).

 
توجه به مصلح غذایی: امام صادق(سلام الله علیه)می فرماید: هرگاه پنیر و گردو باهم خورده شوند در هر یک شفایی هست؛ ولی اگر جداگانه خورده شوند در هر یک دردی هست.

 
رعایت غذا(و میوه) هر فصل: امام رضا(سلام الله علیه) می فرماید: به اندازه توان و میل خود در تابستان غذای با طبع سرد و در زمستان غذای با طبع گرم و در دو فصل دیگر غذای معتدل بخود.

 
به پشت خوابیدن پس از غذا: امام صادق(سلام الله علیه) می فرماید: (کمی) به پشت دراز کشیدن پس از سیری بدن را فربه، غذا را گوارا و درد را ریشه کن می کند. 
 

 
وعده های غذایی 

امام رضا(سلام الله علیه)می فرماید: در جسم انسان رگی به نام (عشاء) وجود دارد که چنانچه شخص شام نخورد آن رگ تا صبح وی را نفرین کند.  

 
* برخی آداب سفره 

گروهی غذا خوردن: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم) می فرماید: محبوب ترین غذا نزد خدا آن است که دست ها بر آن بسیار باشد. جمعی غذا بخورید و پراکنده نباشید، چرا که برکت در اجتماع است.

 
از نزد خود برداشتن: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم) می فرماید: هر گاه سفره گسترده شد از نزد خود بخور و از پیش روی همنشین خود غذا برندار و از قله (نقطه برجسته آن) غذا نخور، زیرا برکت از بالای آن می آید.

 
به آرامی خوردن: امام صادق(سلام الله علیه)می فرماید: نشستن بر سر سفره را طولانی کنید، چرا که از عمرتان به شمار نمی آید.

 
اجابت دعوت: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم)می فرماید: اینکه کسی به غذایی فراخوانده شود ولی نپذیرد یا بپذیرد ولی نخورد از موارد جفاست.

 
  

* غذا نخوردن بدون دعوت: 
رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم)می فرماید: هشت گروه اگر مورد اهانت قرار گیرند جز خود را سرزنش نکنند: یکی از آنها کسی است که بر سر سفره ای حاضر شود که به آن دعوت نشده است... .

 
رهنمود های امام مجتبی(سلام الله علیه)درباره سفره: امام مجتبی(سلام الله علیه) می فرماید: درباره سفره دوازده نکته است که هر مسلمانی باید آنها را بداند: چهار نکته فرض(لازم)، چهار نکته مستحب و چهار نکته از ادب است؛ اما لازم:شناخت خدا، خشنودی از خدا، بسم الله گفتن(یاد خدا) و الحمدلله گفتن(سپاس داشتن)؛ اما سنت: دست شستن پیش از غذا؛ نشستن بر سمت چپ بدن، با سه انگشت خوردن و لیسیدن انگشتان(اگر با دست بخورد)و اما ادب: از نزد خود خوردن،لقمه کوچک برداشتن، خوب جویدن و کم نگریستم به چهره دیگران. 

 

 
* آداب نوشیدن 

با دست شسته: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم) می فرماید: دستانتان را بشویید، آن گاه در آن ها آب بنوشید، چرا که هیچ ظرفی پاکیزه تر از دست نیست.

 
طلا نبودن ظرف: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم) می فرماید:کسی که در ظرف طلا و نقره غذا می خورد یا نوشیدنی می آشامد در شکم خود آتش دوزخ را غرغره می کند.

 
از سمت دستگیره ظرف ننوشید: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم)می فرماید: آب را از سمت دستگیره آن ننوشید؛ چرا که محل جمع شدن چرک و آلودگی است.

 
ایستادن: امام صادق(سلام الله علیه) می فرماید: ایستاده آب نوشیدن در روز غذا را گوارا می کند و در شب زرد  آب می آورد.

 
گردآوری خرده های غذا: رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم) به امیرمومنان (سلام الله علیه)فرمود: غذایی را که در سفره ات می ریزد بخور، چرا که فقر را از تو دور می کند و آن مهریه ی حورالعین است و هر کس آن را بخورد قلبش سرشار از علم و حلم و ایمان و نور شود.

 
  

* پرخوری 

رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم)می فرماید: خدا سه چیز را دوست دارد: کم حرفی، کم خوابی و کم خوری؛ نیز فرمود: غذایتان را با یاد خدا و نماز هضم و ذوب کنید و با شکم پر نخوابید که سنگدل می شوید؛ باز فرمود: هر که در دنیا(بر اثر پرخوری)زیاد آروغ بزند در قیامت گرسنگی اش بیشتر خواهد بود.

 
لقمان به پسرش فرمود:پسرم! هرگاه معده پر شد اندیشه می خوابد، حکمت گنگ می شود و اندام ها از عبادت باز می مانند. 

 

 
* سیره پیامبر در خوردن و آشامیدن 

رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم) غذای داغ نمی خورد تا سرد شود و می فرمود: خدا به ما آتش نخورانده است. غذای داغ برکت ندارد پس آن را سرد کنید، و آن حضرت هرگاه غذا می خورد بسم الله می گفت و با سه انگشتش از غذای پیش روی خود می خورد و از غذای جلوی دیگران میل نمی کرد و خوردن غذا را پیش از دیگران آغاز می کرد و با سه انگشت ابهام(شست) و انگشت کنار آن(سبابه) و انگشت وسط می خورد و گاهی از انگشت چهارم کمک می گرفت و (گاهی) با همه کف دستش غذا می خورد و با دو انگشت غذا نمی خورد و می فرمود: با دو انگشت خوردن کار شیطان است.

 
راوی می گوید: هر گاه رسول خدا (سلام الله علیه واله و سلم) غذا می خورد، به فرد روبه روی خود لقمه تعارف می کرد و هنگام نوشیدن، به کسی که در سمت راست او بود آب می داد.

منبع: دانا
پنج شنبه 15/1/1392 - 13:0
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته