• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1247روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

پزشکان آمریکایی در یک مطالعه جدید از کشف راهکار درمانی و پیشگیرانه برای مقابله با بیماری آرتروز خبر دادند.


به گزارش جام جم انلاین به نقل از ایسنا، متخصصان علوم پزشکیِ آمریکا در این بررسی دریافتند پروتئین‌های موسوم به Fox O در حفظ سلامت مفاصل نقش کلیدی دارد. با افزایش سطح این پروتئین‌ها احتمال درمان آرتروز وجود دارد و حتی می‌توان از پیشرفت آن جلوگیری کرد.

آرتروز یا اوستئوآرتریت بیماری مفصلی پیش‌رونده است و شایع‌ترین نوع التهاب مفاصل به حساب می‌آید. این بیماری با تحلیل رفتن و فرسوده شدن غضروف‌ها شناخته می‌شود. آرتروز بیشتر بر مفاصل زانو، لگن و دست تاثیر می‌گذارد.

پیش از این در یک مطالعه دیگر این تیم تخصصی مشاهده کرده بودند سطح پروتئین Fox O در غضروف مفصل کاهش پیدا می‌کند. در بررسی جدید محققان به دنبال آن بودند تا در مورد چگونگی تاثیر این پروتئین بر سلامت مفاصل اطلاعات بدست آورند.

آنها با مطالعه روی موش‌هایی که با کمبود پروتئین‌های Fox O در غضروف مفاصل روبرو بودند به این یافته‌ها دست پیدا کردند. متخصصان در مقایسه با موش‌های تحت کنترل دریافتند موش‌های فاقد این پروتئین در سنین پایین دچار فرسودگی مفاصل می‌شوند.

علاوه بر این، موش‌های فاقد پروتئین Fox O بیشتر احتمال دارد در حین تست تردمیل دچار آسیب‌دیدگی غضروفی شوند.

يکشنبه 27/3/1397 - 10:35
سلامت و بهداشت جامعه

مطالعات نشان می دهد داشتن خواب خوب شبانه برای بیماران مبتلا به آرتروز ضروری است چراکه بیخوابی و بدخوابی مانع از انجام ورزش کافی توسط این بیماران می شود.



به گزارش جام جم آنلاین از مهر، ورزش برای افراد مبتلا به آرتروز بسیار مهم است چراکه موجب افزایش قدرت و انعطاف پذیری شان می شود و حتی از درد مفاصل جلوگیری می کند.

از بین ۱۸۹۲ بیمار تحت مطالعه، ۳۰۰ نفرشان (۱۶ درصد) گزارش کرده بودند که در طول هفته گذشته سه روز یا بیشتر خواب ناآرام داشته اند.

گزارش شرکت کنندگان از میزان خواب بیقرارشان به میزان ۳ تا ۴ روز در هفته و ۵ تا ۷ روز در هفته به ترتیب با کاهش ۱۱.۹ و ۲۳.۷ درصدی میزان فعالیت در هفته همراه بود، در حالیکه شرکت کنندگانی که کمتر از یک روز در هفته خواب ناآرام و بیقرار داشتند، به مراتب وضعیت فعالیت شان بیشتر بود.

محققان تاکید می کنند باید مطالعات بیشتری انجام شود تا مشاهده شود که ایا بهبود کیفیت خواب منجر به افزایش تحرک فیزیکی می شود و می تواند فواید فابل توجهی برای سلامت بیماران مبتلا به آرتروز زانو داشته باشد یا نه.

يکشنبه 27/3/1397 - 10:34
سلامت و بهداشت جامعه

 

دبیر انجمن طب فیزیکی و توانبخشی ایران در خصوص مداخلات غیر دارویی درمان آرتروز زانو گفت: آموزش بیمار، اصلاح سبک زندگی و کاهش عوامل خطر از طریق کاهش وزن از جمله این روش‌ها بشمار می‌روند.

به گزارش جام جم آنلاین، سید احمد رئیس‌السادات در گفتگو با فارس در خصوص بیماری آرتروز زانو اظهار داشت: این بیماری جنبه‌های مختلف زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهد. از اختلال خواب و عوارض روانی در طول دوره درد گرفته تا کاهش توان فعالیت‌های فیزیکی که همه این موارد می‌تواند موجب اختلال عملکرد و کاهش کیفیت زندگی شود.

وی با بیان اینکه چاقی، مهم‌ترین عامل قابل اصلاح در ابتلا به آرتروز زانو و برخی دیگر از مفاصل است توضیح داد: کاهش وزن هم در پیشگیری از ابتلا به آرتروز و هم در بهبود شدت علائم مبتلایان موثر است. طبق تحقیقات جدید، بافت چربی علاوه بر ایجاد فشار مکانیکی روی مفاصل تحمل‌کننده وزن، با ترشح هورمون، اثر نامطلوب روی مفاصل دارد بنابراین افزایش وزن می‌تواند حتی مفاصلی که تحمل‌کننده وزن نیستند را به آرتروز مبتلا کند.

رییس السادات تصریح کرد: بهترین اثر در تخفیف علائم آرتروز زانو در صورت کاهش حداقل 10 درصد وزن بدن به دست می‌آید. فرآیند کاهش وزن بدن بهتر است شامل برنامه‌ریزی حداقل شش ماهه ترکیبی از رژیم‌درمانی و فعالیت فیزیکی باشد.

دبیر انجمن طب فیزیکی و توانبخشی ایران خاطرنشان کرد: استفاده از انواع خاصی از کفی و زانو بند در موارد خاص، بویژه در بیماران با بدشکلی زانو (زانوی پرانتزی یا ضربدری) و کسانی که از ناپایداری مفصل زانو رنج می‌برند، می‌تواند در تخفیف علائم، کمک‌کننده باشد. البته توصیه می‌شود این وسایل حتما پس از معاینه و مشورت پزشک تهیه شود تا از هزینه اضافی در بیمارانی که سودی از وسایل نخواهند برد و توزیع فشار نامناسب در موارد کاربرد اشتباه اجتناب شود.

وی عنوان کرد: همچنین درمان‌های فیزیوتراپی مانند گرما یا سرما درمانی موضعی و الکتروتراپی (TENS) می‌توانند به عنوان درمان‌های کمکی هنگام بروز علائم موثر باشد. در نهایت وقتی بیمار به هیچ یک از درمان‌های غیردارویی پاسخ مناسبی نمی‌دهد، استفاده از درمان‌های دارویی زیر نظر پزشک متخصص آغاز می‌شود.

رییس السادات در خصوص روش‌های غیر دارویی درمان این بیماری توضیح داد: معمولا مداخلات غیردارویی به عنوان قدم اول درنظر گرفته می‌شود. این مداخلات شامل آموزش بیمار، اصلاح سبک زندگی و کاهش عوامل خطر از طریق کاهش وزن، ورزش‌درمانی، توصیه به استفاده از کفش و کفی مناسب، به کارگیری زانوبند یا وسایل کمک حرکتی مانند عصاست. گرچه طول مدت درمان در هر بیمار متفاوت است، اما معمولا برای عدم تشدید علائم و پیشگیری از تخریب بیشتر مفاصل، به بیماران توصیه می‌شود به درمان‌های غیردارویی تا آخر عمر پایبند باشند.

دبیر انجمن طب فیزیکی و توانبخشی ایران ادامه داد: آرتروز زانو اغلب وضعیت ثابت و سیر پیشرفت آهسته دارد، اما چاقی، افسردگی، وضعیت نامطلوب سلامت کلی و ضعف عضلات اطراف زانو پیشرفت آرتروز را تسریع می‌کند. بنابراین ضروری است تمام بیماران راجع به ماهیت بیماری، عوامل مستعدکننده، ضرورت اصلاح سبک زندگی و انواع روش‌های درمانی آگاه شوند؛ چراکه اطلاعات یا اعتقادات غلط و انتظارات غیرمنطقی بیمار، اثر منفی بر روند بیماری دارد.

يکشنبه 27/3/1397 - 10:32
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

ماه رمضان و روزه داری، فرصت خوبی است که بدن به لحاظ تغذیه ای بازسازی شود. اما، آنچه نباید فراموش شود، توصیه های غذایی بعد از یک ماه روزه داری است.

به گزارش جام جم آنلاین از مهر، دکتر محمد کاظم‌زاده کارشناس تغذیه بر لزوم توجه به برنامه غذایی صحیح پس از ماه مبارک رمضان را تاکید و اظهار کرد:‌ به منظور حفظ سلامتی و پیشگیری از بروز مشکلات گوارشی پس از ماه مبارک رمضان، برنامه غذایی مناسب با محوریت سلامت را باید مورد توجه قرار داد.

وی بیان کرد: پس از پایان ماه رمضان، بیشتر دستگاه‌های بدن با نظم معینی مشغول به کار هستند که لازم است با رعایت مواردی این نظم غذایی را در راستای سلامت بیشتر حفظ کنیم.

مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان خاطرنشان کرد: به طور قطع کاهش مصرف نمک، چربی و مواد قندی دستگاه گوارش، کبد و کیسه صفرا را در شرایط خوبی قرار داده که با رعایت و عمل به توصیه‌هایی می‌توان وضعیت مناسبی را که در پایان ماه مبارک رمضان ایجاد شده حفظ کرد.

وی با تاکید به اینکه مصرف صبحانه مناسب را در اولویت قرار دهید، افزود: برنامه‌ریزی برای مصرف یک صبحانه مناسب و مقوی به فرد کمک می‌کند که انرژی صبحگاهی خوبی داشته باشد.

کاظم‌زاده ادامه داد: زمانی که یک وعده غذایی اصلی (صبحانه) حذف شود و در عوض یک وعده ناهار پرحجم و پرکالری مصرف شود، بخشی از عضلات تحلیل می‌روند و در مقابل چاقی شکمی ایجاد می‌شود.

وی با اشاره به اینکه معمولاً استفاده از لبنیات کم‌چرب، نان سبوس‌دار، گردو و تخم مرغ می‌تواند یک وعده غذایی سالم و مقوی را تشکیل دهد، گفت: نوشیدن آب و نوشیدنی‌های سالم به میزان کافی ادامه پیدا کند.

کاظم زاده عنوان کرد: در ماه رمضان روزه‌داران برای جلوگیری از کم آبی، در فاصله افطار تا سحر آب بنوشند که در غلبه بر تشنگی در طول روز نقش بسزایی دارد.

وی با اشاره به اینکه نوشیدن زیاد آب به دفع سموم بدن کمک می‌کند و حتی موجب بهبود سوخت و ساز چربی‌ها می‌شود، افزود: استفاده از نوشیدنی‌های مناسب به جای مصرف نوشیدنی‌های مضر مانند نوشابه‌های گازدار که معمولا پر از شکر هستند، انتخاب سالم‌تری است که باید آن را رعایت کرد.

کاظم‌زاده با بیان اینکه مصرف چای کمرنگ و با حداقل مصرف قند و شکر الگوی مناسبی خواهد بود، تاکید کرد: خوردن وعده‌های غذایی کوچک و منظم شانس جذب کامل مواد مغذی را به سیستم گوارشی می‌دهد، وقتی چهار یا پنج بار در روز غذاهای کوچک می‌خورید، در طول روز به صورت مستمر آهسته و منظم، مواد مغذی، قند و انرژی را به بدن خود می‌فرستید، پس لازم است علاوه بر سه وعده غذایی، حداقل دو میان وعده سالم حاوی میوه‌ها و سبزی‌های تازه دریافت شود.

وی با تأکید بر اینکه منظم غذا خوردن را در برنامه خود قرار دهید، افزود:‌ پس از پایان ماه مبارک رمضان به دلیل اینکه فرد روزه‌دار یک نظم معینی را در غذا خوردن داشته ، لازم است این نظم ادامه یابد که چنین الگویی از اختلالات گوارشی جلوگیری می‌کند.

مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه همدان با بیان اینکه غذا خوردن نامنظم و حذف برخی از وعده‌های غذایی باعث می‌شود بدن در طول روز با کمبود انرژی مواجه شود، گفت: خوردن به موقع غذا قند خون را در حالت تعادل حفظ می‌کند و از ضعف‌ ناشی از گرسنگی پیشگیری می‌کند.

وی داشتن یک برنامه غذایی منظم و مشخص را برای جلوگیری از ریزه‌خواری‌های غیرضروری مهم عنوان کرد و در ادامه با بیان اینکه الگوهای سالم غذایی محلی و سنتی رعایت شود، افزود: استفاده از آش‌های محلی و غذاهای سبک مثل انواع سوپ‌ها که حاوی سبزیجات تازه و حبوبات باشند برای روزهای ابتدایی پس از روزه‌داری بسیار مناسبند.

کاظم‌زاده بیان کرد: رشته از گروه نان و غلات، حبوبات و گاهی آب گوشت از گروه گوشت و جانشین‌ها، سبزی‌های تازه و متنوع، بسته به منطقه‌ای که آش در آن پخته شده و بالاخره کشک یا ماستی که به آن اضافه می‌شود، مجموعه کاملی از گروه‌های غذایی تشکیل می‌دهند که می‌تواند دستگاه گوارش را آماده تغذیه ۵ تا ۶ وعده‌ای کند.

وی با اشاره به اینکه بهتر است صبحانه در حد مناسب میل شود و ناهار نیز بسیار پرچرب و سنگین نباشد و در حد معقول صرف شود، خاطرنشان کرد: صرف غذای سبک و حاضری از قبیل ماست و خیار و یا پنیر و هندوانه به عنوان شام مناسب خواهد بود.

مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان، با اهمیت به مصرف دمنوش‌های گیاهی و خشکبار، گفت: خشکبار و دمنوش‌های گیاهی دارای خواصی مانند محافظت از دستگاه گوارش، مقابله با پرفشاری خون، خواص ضد باکتریایی و حتی خواص ضد سرطانی است.

وی، مصرف مقدار مناسبی از لبنیات در وعده‌های غذایی را مهم دانست و افزود: معمولا مصرف لبنیات در ماه رمضان بیشتر می‌شود، عادت بسیاری از افراد در این ماه، این بوده که با یک لیوان شیر افطار کنند که بهتر است مصرف شیر را در وعده صبحانه ادامه دهند و از ماست و دوغ خانگی کم‌چرب و کم نمک نیز در وعده‌های غذایی ناهار و شام استفاده کنند.

کاظم‌زاده اظهار کرد: متاسفانه سرانه مصرف لبنیات در کشور نامناسب بوده و ترغیب و تشویق مردم به استفاده بیشتر باید در اولویت‌هایی غذایی قرار گیرد.

وی با اشاره به ترک عادت‌های رفتاری و غذایی نامناسب در ماه رمضان، بیان کرد: بسیاری از افراد در این ماه سیگار کشیدن را ترک می‌کنند، نوشابه نمی خورند، مصرف لبنیات را افزایش می‌دهند و غذاهای پرنمک را حذف می‌کنند که بهتر است این رفتارهای مثبت در روزهای پس از پایان ماه مبارک رمضان هم ادامه داشته باشد.

مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه همدان ادامه داد: ترک حذف عادت‌های نامناسبی مانند عدم تحرک و کم تحرکی، حذف وعده‌های غذایی، مصرف غذاهای پرچرب و پر کالری، مصرف کم فیبرها (میوه‌ها و سبزی‌های تازه)، مصرف غذاهای کنسروی و فرآوری شده، مصرف فست فودها و غذاهای چرب، برای سلامتی، تناسب اندام و داشتن وزن مناسب الزامی است.

وی با اشاره به ورزش و تحرک مناسب جسمی خاطرنشان کرد: بهتر است ورزش‌های هوازی را به مدت حداقل ۳۰ دقیقه در روز دنبال کنید، برخی از افراد به دلیل کاهش تحرک، حذف وعده سحری و افراط در دریافت غذاهای شیرین و پرچرب در افطار، افزایش وزن پیدا می‌کنند که با رعایت تغذیه و ورزش مناسب این موضوع قابل اصلاح است.

کاظم‌زاده تصریح کرد: برای داشتن یک رژیم غذایی مناسب بعد از ماه رمضان باید در برنامه غذایی خود تعادل و تنوع داشته و از چهار گروه اصلی مواد غذایی یعنی نان و غلات، میوه و سبزیجات، شیر و لبنیات، گوشت و حبوبات و مغزها و تخم مرغ استفاده کنید.

وی با تاکید به اینکه کاهش مصرف نمک، قند و شکر و روغن ها را جدی بگیرید و روزانه ۲ تا ۴ عدد میوه متوسط مصرف کنید، افزود: مصرف سبزیجات بسیار مهم است، روزانه ۲ تا ۳ لیوان از سبزی‌های برگی مانند کاهو یا سبزی خورد شده و پخته و همچنینیک تا ۲ عدد از سبزی‌های مانند گوجه، خیار و هویج استفاده کنید.

مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه همدان با بیان اینکه از غذاهای سرخ شده و غذاهای رستورانی که پر روغن و پرنمک هستند کمتر استفاده شود، خاطرنشان کرد:‌ روزانه ۶ تا ۸ لیوان آب بنوشید زیرا مایعات چرخه سوخت و ساز را فعال‌تر کرده و باعث شادابی بیشتر می‌شود.

وی با اشاره به اینکه روزانه ۳-۲ لیوان شیر یا ماست و پنیر کم چرب استفاده شود، گفت:‌از مصرف تنقلات مانند ساندویچ‌ها، چیپس، پفک، شیرینی ها، شکلات‌ها پرهیز کنید.

کاظم‌زاده تاکید کرد: روزانه حداقل ۳۰ دقیقه ورزش و نرمش فراموش نشود.

يکشنبه 27/3/1397 - 10:31
سلامت و بهداشت جامعه

 

یکی از شایع‌ترین علل بروز آسیب‌های ستون فقرات بخصوص ناحیه کمر، بلند کردن اجسام به روش‌های نامناسب است.

به گزارش جام جم، بلند کردن ایمن اجسام با روش‌های صحیح، برای به حداقل رساندن فشار روی ستون فقرات، حیاتی است. رعایت این تکنیک‌ها احتمال بروز آسیب‌های ستون فقرات و کمردرد را کاهش می‌دهد.

بلند کردن اجسام با روش‌های بی‌خطر از آنجا اهمیت زیادی پیدا می‌کند که امروزه شیوع کمردرد در جوامع افزایش چشمگیری داشته است. همچنین بلند کردن اجسام به روش صحیح باعث تقویت عضلات ران‌، باسن‌ و ستون فقرات کمری شما می‌شود و وضعیت و ساختار بدنی‌تان را بهبود می‌بخشد. رعایت این روش‌ها در بلند کردن اجسام باعث سوزاندن کالری بیشتر می‌شود. اولین و مهم‌ترین نکته‌ای که هنگام بلند کردن اجسام باید رعایت شود این است که بدن را تا حد ممکن به آن نزدیک کنیم. حتی اگر جسم را به سینه خود بچسبانیم، نیروی کمتری برای بلند کردن آن نیاز خواهیم داشت.

این نکته برای والدینی که می‌خواهند کودکان خود را در آغوش گرفته و بلند کنند هم صادق است. هنگام بلند کردن اشیا، ثبات بدن هم برای کاهش خطر آسیب به مفاصل بسیار اهمیت دارد. برای افزایش ثبات در این عمل باید فاصله پاها حداقل به اندازه عرض شانه‌ها یا بیشتر باشد و به هم چسبیده نباشند.

هنگام برداشتن شیء از روی زمین زانوهای خود را خم کنید و کمرتان را صاف نگه دارید. توجه کنید هرگز در هنگام دولا شدن و خم کردن پشتتان، اجسام را بلند نکنید. در تمام مدت بلند کردن اشیای پشت خود را در حالت صاف و مستقیم نگه دارید. به‌هیچ‌وجه در بلند کردن اجسامی که بیش از حد سنگین بوده و از حد توان شما خارج باشند، اصرار نورزید. همواره سعی کنید در بلند کردن اجسام در حد امکان از دیگران کمک بگیرید. این از عادات فرهنگی غلط ما ایرانیان است که فعالیت‌های سنگین را یک تنه انجام دهیم. تلاش کنید تا مسافت و زمان بلند کردن و حمل اشیا را تا حد ممکن کم کنید.

استفاده از ابزارهایی که بلند کردن و حمل اجسام سنگین را تسهیل می‌کنند مانند چرخ‌دستی (ترالی‌های چرخدار )می‌تواند ریسک آسیب را کاهش دهد. اگر تجربه بروز کمردرد یا زانو درد در بلند کردن یک شیء خاص را دارید، هرگز آن را تکرار نکنید. تکرار این عمل ممکن است این بار به آسیبی غیرقابل جبران منجر شود. زمان‌هایی که به مدت طولانی نشسته‌اید، رانندگی کرده‌اید، باغبانی کرده‌اید یا مکررا دولا و راست شده‌اید و عضلات اطراف ستون فقرات شما خسته شده‌اند، اقدام به بلند کردن اجسام سنگین نکنید. با مراجعه به نزدیک‌ترین کلینیک فیزیوتراپی، تمرین‌های مناسب این فعالیت را آموزش دیده و قبل و بعد از بلند کردن اجسام یا در میان دفعات بلند کردن مکرر اجسام آنها را انجام دهید.

اگر در زمان اسباب‌کشی هستید و ناگزیر از بلند کردن و حمل مکرر اجسام می‌باشید، می‌توانید از فیزیوتراپیست خود بخواهید که با چسباندن تیپ‌های کینزیولوژی بر روی عضلات اطراف ستون فقرات شما، ضمن تسهیل عملکرد عضلات درگیر، وضعیت انجام این کارها را هم برای شما بهبود بخشد و احتمال بروز اسپاسم عضلانی و صدمه به مفاصل و سایر ساختارها را کاهش دهد.

يکشنبه 27/3/1397 - 10:29
سلامت و بهداشت جامعه

مطالعه جدید نشان می دهد استعمال سیگارهای الکترونیکی ممکن است منجر به تجمع چربی در کبد شود.

 

به گزارش جام جم آنلاین از مهر، دکتر تئودور فریدمن، سرپرست تیم تحقیق از دانشگاه چارلز لس آنجلس، در این باره می گوید: «سیگارهای الکترونیک حاوی نیکوتین هستند و نیکوتین هم با بیماری کبد چرب غیرالکلی مرتبط است.»

به گفته محققان، هنوز تاثیرات بلندمدت سیگارهای الکترونیکی بر بیماری کبد، دیابت، بیماری قلبی یا سکته ناشناخته است.

محققان در یک مطالعه ۱۲ هفته ای موش های فاقد ژن «آپولیپوپروتئین E» را مورد بررسی قرار دادند. فقدان این ژن موجب می شود موش ها بیشتر در معرض ابتلا به بیماری قلبی و چربی درون کبد قرار گیرند.

تمامی موش ها با رژیم غذایی نسبتا پرچرب و حاوی کلسترول بالا تغذیه شدند.

یک گروه از موش ها در محفظه ای در معرض اسپری سیگار الکترونیکی قرار گرفتند از اینرو میزان نیکوتین خون شان بسیار شبیه با افراد سیگاری و افراد مصرف کننده سیگار الکترونیکی بود. گروه دوم در معرض اسپری نمک قرار گرفتند.

محققان نمونه کبد را جمع آوری کردند و ژن های موجود در کبد را که تحت تاثیر سیگار الکترونیکی بودند با تکنیک موسوم به آنالیز توالی RNA بررسی کردند. آنها به تغییر در ۴۳۳ ژن پی بردند که با ابتلا و پیشرفت کبد چرب در موش های قرارگرفته در معرض سیگار الکترونیکی مرتبط بود.

محققان همچنین دریافتند ژن های مرتبط با ریتم شبانه روزی بدن (ساعت بدن) در موش های قرارگرفته در معرض سیگار الکترونیکی تغییر کرد. اختلال در ریتم شبانه روزی موجب تسریع ابتلا به بیماری کبدی از جمله بیماری های کبد چرب می شود.

يکشنبه 27/3/1397 - 10:28
سلامت و بهداشت جامعه

متخصصان سلامت هشدار دادند: طعم‌دهنده‌های موجود در سیگارهای الکترونیکی می توانند به جداره رگ‌های خونی و در نهایت به قلب آسیب وارد کنند.

 



به گزارش جام جم آنلاین از ایسنا، در یک مطالعه جدید آشکار شد که طعم‌دهنده‌های موجود در سیگارهای الکترونیکی به شیوه‌ای به سلول‌های جداره عروق خونی آسیب می‌زنند که می‌تواند در نهایت منجر به آسیب قلبی شود.

به گفته متخصصان دانشکده پزشکی دانشگاه بوستون، پنج نمونه از طعم دهنده‌هایی که در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفتند به عملکرد حفاظتی سلول‌های اندوتلیال که جداره داخلی عروق و قلب را پوشانده آسیب وارد کرده‌اند.

این متخصصان می‌گویند: سلول‌های اندوتلیال به طور معمول و طبیعی گازی موسوم به "نیتریک اکسید" تولید می‌کنند اما طعم‌دهنده‌ها توانایی این سلول‌ها را در تولید این گاز از بین می‌برند.

این سلول‌ها وقتی سالم و سرحال هستند گاز نیتریک اسید را تولید می‌کنند و در واقع این گاز یک فاکتور مهم برای حفاظت از قلب است که مزایای مثبتی از جمله جلوگیری از لخته شدن خون و التهاب دارد اما مصرف ترکیبات دخانی طعم‌دار مانع از تولید این گاز مفید می‌شود.

يکشنبه 27/3/1397 - 10:26
سلامت و بهداشت جامعه

 

کمردرد یکی از دردهای شایعی است که افراد تجربه می‌کنند. می‌توان با تغییر رژیم غذایی یا تغییر وضعیت خوابیدن کمردرد را کاهش داد اما ورزش‌هایی نیز برای کاهش کمردرد وجود دارند.

به گزارش جام جم آنلاین از ایسنا، یکی از ورزش‌هایی که برای کاهش کمردرد مناسب است شناست. شنا ورزشی است که فشار کمتری به بدن وارد می‌کند. شنا بر روی عضلات بدن کار می‌کند و به مفاصل فشاری وارد نمی‌کند بنابراین این ورزش برای جلوگیری و کاهش کمردرد مناسب است.

شنا به پرورش عضلات نیز کمک می کند و این مساله در کاهش کمردرد تاثیرگذار است. البته شنا به صورت حرفه‌ای ممکن است بر بدن فشار وارد کند. بهتر است طوری تمرین کنید که آسیب نبینید. راه رفتن در آب نیز می‌تواند در کاهش فشار روی کمر اثر بگذارد.

بهتر است بر روی نحوه ایستادن خود نیز کار کنید. حرکات کششی برای کاهش سفتی عضلات انجام دهید.

می‌توانید در آب حرکت بلند کردن پاها را امتحان کنید. در آب زانوها را به سمت سینه بیاورید و سپس پاها را صاف کنید.

بدین شکل پاها با بدن زاویه 90 درجه پیدا می‌کنند. این کار انعطاف‌پذیری بدن را افزایش می‌دهد. از کمپرس آب سرد و گرم برای کاهش درد استفاده کنید.

معمولا افرادی که چاق هستند یا اضافه وزن دارند دچار کمردرد می‌شوند. رژیم غذایی مناسب و منظم می‌تواند باعث کاهش وزن و در نتیجه کم شدن فشار بر کمر شود.

يکشنبه 27/3/1397 - 10:24
سلامت و بهداشت جامعه

 

هر انسان معمولی به طور متوسط نزدیک به یک سوم شبانه‌روز را در خواب به سر می‌برد. خواب بخش مهمی از زندگی است که انرژی مورد نیاز برای فعالیت سایر ساعت‌های شبانه‌روز را به انسان می‌دهد و از آن مهم‌تر سلامت فرد را تضمین می‌کند.

به گزارش جام جم، اما بسیاری از افراد به نحوی خواب آرام ندارند و این موضوع سلامت جسمی و روحی آنها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. بسیاری از افراد در طول شب بارها بی‌دلیل از خواب بیدار می‌شوند و دیگر نمی‌توانند به خواب روند. بعضی افراد شب به قدری سخت می‌خوابند که صبح بسیار خسته و بی‌انرژی هستند و در مواردی نیز افراد با مشکل عذاب‌آور بی‌خوابی روبه‌رو هستند. همه این موارد که کیفیت خواب را تحت تاثیر قرار می‌دهد، اختلالات خواب نامیده می‌شود که در طولانی‌مدت می‌تواند منجر به بیماری‌های دیگر در فرد شود. در مواردی که این اختلالات شدید می‌شود و ماه‌ها فرد را درگیر می‌کند، لازم است به پزشک مراجعه شود تا هم علت بروز مشکل برطرف و هم از بروز عوارض بیشتر جلوگیری شود.

بی‌خوابی رایج‌ترین اختلال خواب است که تقریبا نیمی از انسان‌ها بارها در طول زندگی خود آن را تجربه می‌کنند. سخت به خواب رفتن، بیدار شدن به دفعات در طول شب و بی‌خواب شدن در میانه خواب و نیمه‌شب همه از علائم بی‌خوابی است که اگر ادامه پیدا کند، می‌تواند مشکلات دیگری را برای فرد ایجاد کند.

بی‌خوابی ممکن است در اثر انواع آلرژی، عفونت یا بیماری‌های دیگر، مصرف برخی داروها، مشکلات روانی، تاثیرات محیطی، استرس شدید، تغذیه نامناسب، تغییر سبک زندگی یا تغییرات محیطی ناخواسته به وجود آید. در بیشتر موارد بعد از رفع علت بی‌خوابی، مشکل حل می‌شود. اما اگر این اختلال برای یک ماه و بیشتر ادامه پیدا کند، به یک مشکل بزرگ و غیرقابل تحمل تبدیل می‌شود. بی‌خوابی ممتد می‌تواند تمرکز را کاهش دهد، باعث بدخلقی، زودرنجی و عصبانیت شدید شود.

وقتی تنفس سخت می‌شود

انسداد مجاری تنفسی هنگام خواب یکی از مشکلات شایع بسیاری از افراد است. نکته عجیب این است که آمارها نشان می‌دهد 80 درصد افراد از این اختلال که هنگام خواب بروز پیدا می‌کند، آگاه نیستند. در این اختلال فرد به دلیل بسته شدن قسمت فوقانی سیستم تنفسی نمی‌تواند به خوبی نفس بکشد و اکسیژن بخوبی به ریه‌ها نمی‌رسد. در این حالت مغز فرمان بیداری می‌دهد تا فرد عمیق‌تر نفس بکشد و کمبود اکسیژن را جبران کند. با تکرار این روند مغز اجازه وارد شدن به بخش خواب عمیق را نمی‌دهد و بدن برای روز بعد آماده نیست. در نتیجه فرد بدون آن‌که علت را بداند، بعد از بیداری و در طول روز احساس خستگی، عدم تمرکز و افسردگی پیدا می‌کند.

سندرم پای بی‌قرار

سندرم پای بی‌قرار یک اختلال عصبی است که معمولا موقع نشستن و استراحت فرد پای خود را ناخواسته تکان می‌دهد و در مواردی در خواب نیز این عادت تکرار می‌شود. این حالت ممکن است در بیداری چندان آزاردهنده نباشد، اما در زمان خواب باعث اختلال در خواب عمیق و بروز سایر عوارض ناشی از بی‌خوابی در افراد می‌شود. افرادی که در طول روز زمان زیادی با این سندرم درگیر هستند، احتمالا در زمان خواب نیز با این مشکل مواجه می‌شوند و بهتر است برای متوقف ساختن آن تلاش کنند.

فلج خواب

یکی از قدیمی‌ترین اختلالات خواب که با باورهای خرافی همراه است، اختلال فلج خواب است که بسیاری آن را با عنوان بختک خواب می‌شناسند. در این اختلال شایع معمولا فرد از خواب بیدار می‌شود و هوشیار و آگاه است، اما نمی‌تواند حرکت یا صحبت کند. این اختلال ممکن است در اوایل خواب، میانه یا هنگام بیدار شدن از خواب رخ دهد، اما در بیشتر موارد در مرحله میانی و بین یک تا سه ساعت بعد از شروع خواب رخ می‌دهد.

این اتفاق در واقعیت نه یک موضوع ترسناک و نگران‌کننده، بلکه اتفاقی مشخص و دارای دلیل است. در مواردی عضلات اسکلتی افراد هنگام مرحله خواب عمیق، بی‌حرکت و به عبارتی فلج موقت است. اگر مغز در همین هنگام بیدار و هوشیار شود، در حالی که بدن هنوز توان حرکت پیدا نکرده است، فرد از خواب بیدار شده و احساس فلج بودن می‌کند. جمعیت زیادی از انسان‌ها در طول زندگی خود حداقل یک بار این پدیده را تجربه می‌کنند و به دلیل ناشناخته بودن اتفاق، ممکن است به تجربه‌ای ترسناک برای افراد تبدیل شود. علت اصلی این اتفاق و عوارض ناشی از آن هنوز به درستی شناخته نشده است، اما این پدیده بیشتر در افرادی دیده شده است که دچار استرس شدید هستند یا ساعت خواب بسیار کم یا بسیار زیاد دارند.

حمله خواب در بیداری


همان‌طور که بی‌خوابی در شب می‌تواند آزاردهنده و نگران‌کننده باشد، حمله خواب در روز نیز اختلال دیگری است که می‌تواند برای انسان مشکلات زیادی به وجود آورد. بعضی افراد در طول روز و هنگام انجام فعالیت‌های معمول روزانه با حمله ناگهانی خواب مواجه می‌شوند که نمی‌توانند آن را کنترل کنند. گرچه این اختلال به اندازه بی‌خوابی شایع نیست و تعداد افراد کمتری را درگیر می‌کند، اما در مواردی مثل هنگام رانندگی یا انجام فعالیت‌های حساس نگران‌کننده است.

در موارد حاد ممکن است فرد بدون نشانه‌ای خاص، حتی وسط غذا خوردن یا حرف زدن، ناگهان به خواب رود و بعد از چند دقیقه بیدار شود. اگر این حالت تکرار شود ممکن است خطراتی فرد را تهدید کند و به همین دلیل مراجعه به پزشک برای برطرف کردن این حالت توصیه می‌شود.

يکشنبه 27/3/1397 - 10:22
سلامت و بهداشت جامعه

 

🔻شیر مادر را فراموش نکنید.
🔻بازی های لمسی کنید.
🔻تشویق مهم ترین شرط تیزهوشی.
🔻برای نوزادتان کتاب بخوانید.
🔻برای نوزادتان آواز بخوانید.
🔻با نوزادتان چهره به چهره شوید.
🔻با نوزادتان دالی بازی کنید.
🔻نوزادتان را با عملکرد وسایل آشنا کنید.
🔻به در خواست های تکراری توجه کنید.
🔻با ماساژ هوش نوزاد را تقویت کنید.
🔻با فرزندتان راهپیمایی کنید.

يکشنبه 27/3/1397 - 10:12
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته