• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10405
تعداد نظرات : 2228
زمان آخرین مطلب : 3033روز قبل
موفقیت و مدیریت

چطور درست تصمیم بگیریم؟

چطور درست تصمیم بگیریم؟ مهارت‌های زندگی > فرد  - همه در زندگی مشکلاتی داریم که همیشه در حال مبارزه با آنها هستیم و از وجودشان گله داریم. اما تعریف مشکل چیست و شما خودتان چگونه مشکلاتتان را تعریف می‌کنید؟

مشکل را می‌توان روبه‌روشدن با چالشی خاص تعریف کرد که هنوز نتوانسته‌ایم راه‌حل مناسبی برای آن پیدا کنیم.مشکلات می‌توانند به طور عینی قابل رویت باشند؛ مانند مشکلات مربوط به همکاران یا مدیر در محل کار؛ یا اینکه جنبه عاطفی داشته باشند مثل احساس گناه به خاطر نرفتن سرکار یا جلسه امتحان. اما مشکلات عینی و عاطفی معمولا با هم تداخل پیدا می‌کنند.

فردی که کارش را از دست داده دچار ناراحتی و گاه افسردگی می‌شود و خود را فردی شکست خورده می‌داند و در‌نتیجه بی‌میلی او در جست‌وجو برای یافتن کار، این تصور را تقویت می‌کند. این مثال نمونه‌ای از بروز مشکل است؛ یعنی با اتخاذ راه‌حلی، بر مشکلات اولیه فرد افزوده می‌شود؛ اما این در حالی است که تجربه درونی فرد احتمالا به او می‌گوید که در آن شرایط، واکنش درستی نشان داده است.

در اینجا در خصوص مدیریت استرس و حل مشکلات، 2روش مهم پیشنهاد می‌شود:ساختن با مشکلات و نوع دیگر کنار آمدن با هیجانات عاطفی. در سازش با مشکلات باید با موقعیت‌های پرتنش مقابله کرد؛ طوری که بتوان باعث تغییر و اصلاح آنها شد که در موارد احساسی و عاطفی هم رنج و غم تابع این وضعیت می‌شود.

اگر موقعیت و شرایط تغییر ندادنی را درنظر بگیریم، پذیرش حالت احساسی و هیجانی مهم‌ترین راه‌حل است.در این روش باید به فرد کمک کرد تا طرز فکر خود را در مورد آن موقعیت تغییر دهد؛ مثلا فرد به این نتیجه می‌رسد که از دست‌دادن شغلش بخشی از واقعیت‌ها در مورد نوع کار اوست، این وضع ممکن است برای هرکسی پیش بیاید؛ بدین‌ترتیب خودش را مقصر و ضعیف نمی‌داند.

گام اول، کنترل احساسات

برای اینکه بتوانید درست فکر کنید و در نتیجه به خوبی از عهده مشکلات برآیید باید ابتدا روی احساسات خود کنترل داشته باشید. کنترل احساسات، کلیدی حیاتی برای کنترل فشارهای روحی است. برای دستیابی به این امر باید عقاید و نظراتی را که به طور کلی باعث به وجود آمدن واکنش‌های احساسی و رفتاری شما در برخورد با واقعیت‌ها می‌شوند تغییر دهید یا آنها را اصلاح کنید.

مشکلات را می‌توان در چندین مرحله بررسی و حل کرد؛ شناسایی مشکل (من از چه چیزی ناراحتم؟)، انتخاب هدف (چه چیزی می‌خواهم؟)، پیدا کردن روش‌های مختلف (چه کاری می‌توانم بکنم؟)، بررسی احتمالات و پیامدها(چه پیش می‌آید؟)، تصمیم درست و به موقع بگیرید (چه تصمیمی بگیرم؟)، کارتان را به مرحله اجرایی بگذارید (چگونه عمل کنم؟)، ارزیابی صحیحی از موقعیت خود داشته باشید (چه نتیجه‌ای می‌گیرم؟).

مراحل حل مشکل

مری شغل خود را ترک کرد تا بتواند کار بهتری پیدا کند ولی بعد از اینکه مهارت جدیدی آموخت، نتوانست کار مناسبی پیدا کند. او می‌خواست قبل از اینکه دوره آموزشی‌اش تمام شود، کار جدیدی را آغاز کند. او دوست داشت با موفق شدن در کار جدید، مطمئن شود که تغییر شغلش واقعا بجا بوده است!

مری می‌دانست که اعتمادبه‌نفس و موفقیت به احتمال زیاد بعد از اینکه مدتی در این کار تلاش کند، حاصل می‌شود، نه قبل از آن؛ اما چون تضمیمی برای این موفقیت‌ها نبود احساس می‌کرد اعتماد لازم را به خود ندارد تا بتواند پیشرفت کند.

مری دائم خود را سرزنش می‌کرد که شاید نباید کارش را تغییر می‌داد و به تدریج امیدش را برای موفقیت در کار جدید از دست می‌داد. او وقتی می‌دید پیشرفت دیگران بیشتر از اوست با خود می‌گفت: «چرا من نمی‌توانم موفق شوم؟» اما آیا بهتر نیست در چنین مواقعی یاد بگیریم مشکلات را به گونه دیگری مطرح کنیم تا دیگر غیرقابل حل به نظر نرسند و در عوض بتوانیم مشکل را حل کنیم و پیروز شویم؟

بهتر است ابتدا نقاط قوت، توانایی‌ها و مهارت‌های خود را در زمینه حل مشکل شناسایی کنیم. اما اگر نمی‌توانیم آنها را به خوبی تشخیص دهیم، بهتر است اهداف خود را بیان کنیم و سپس مشخص سازیم که چه چیزی مانع می‌شود تا نتوانیم به آنها برسیم.فراموش نکنید برای رسیدن به اهداف خود باید به صورت مشخص و جزئی آنها را بیان کرد تا بتوان میزان پیشرفت را هم به تدریج مشاهده کرد.

از هدف‌های کلی، مبهم و غیرواقع‌بینانه پرهیز کنید. همچنین اهداف باید در حیطه کنترل شما باشند (طوری نباشد که نتوانید آنها را کنترل کنید). مثلا «همکارم باید بیشتر کار کند و تمام مسئولیت‌ها را بردوش من نگذارد!» این هدف در واقع مسئولیت دستیابی به هدف را منوط به همکاری می‌کند که همیشه از زیرکار شانه خالی می‌کند و با شما همکاری نمی‌کند!

هدفی که در این مورد می‌توانید برای خود تعیین کنید می‌تواند به این صورت باشد: «می‌خواهم یاد بگیرم صریح و قاطع باشم تا بتوانم با دیگران درباره مشکلاتی که برایم پیش می‌آورند صحبت کنم و با همدیگر تغییرات لازم را به عمل آوریم.»

در مرحله بعد شما می‌توانید به راه‌حل‌های مختلفی که پیش‌رو دارید به خوبی توجه کنید و بهترین آنها را برگزینید. اگر شروع کردن این کار برای خودتان سخت است، می‌توانید از دوستانتان بخواهید که راه‌حل‌هایی را به شما پیشنهاد بدهند و پس از آن پیامدهای ناشی از هر تصمیم را هم به خوبی بررسی کنید. در این مرحله باید مزایا و مضرات همه راه‌حل‌هایی را که در ذهن خود دارید به خوبی بررسی کنید تا مطمئن شوید بهترین راه کدام است.

بعد از اینکه تمام مراحل تصمیم‌گیری را پشت‌سر گذاشتید، حالا باید آن را اجرا کنید و مطمئن باشید که موفق خواهید شد و به خود و انتخاب خود نیز اعتماد و اطمینان کافی داشته باشید.اما یک چیز را فراموش نکنید و آن این است که اگر می‌خواهید گام درستی برای مبارزه با مشکلات خود بردارید. فراموش نکنید که تصمیم‌گیری همواره با ریسک‌کردن و احتمال وجود خطر و کسب تجربه توام است.

در واقع خطر کردن نشانه سلامت روانی است؛ زیرا شخصی که اینگونه عمل می‌کند، نشان می‌دهد که دوست دارد به اهداف بلندپروازانه خود برسد، از شکست و بدشانسی نمی‌ترسد و می‌خواهد زندگی پرماجراتری داشته باشد و خود را در زندگی محدود نکند. باوجود این توجه داشته باشید که منظور این نیست که خطر کردن همیشه مثبت و مطلوب است بلکه این بدین‌معناست که در هر موردی که می‌خواهید خطر کنید، خوب به همه جوانب آن فکر کنید.

تصمیم‌گیری سریع!

یکی دیگر از چیزهایی که در مورد تصمیم‌گیری مهم است این است که همه ما دوست داریم بتوانیم سریع تصمیم بگیریم!
معمولا از سریع تصمیم‌گرفتن به عنوان خصوصیتی مثبت یاد می‌شود، مانند افرادی که می‌توانند در شرایط بحرانی خیلی روشن و سریع فکر کنند یا وقتی تصمیمی گرفتند تا آخر کار پای آن بایستند.

اما تصمیم‌گیری سریع همیشه هم درست از آب درنمی‌آید البته روش‌های تصمیم‌گیری افراد با هم فرق می‌کند(مثلا برخی محتاطانه و بعضی نسنجیده و تحریک شده تصمیم می‌گیرند) و به عبارت دیگر، افراد در شرایط مختلف روش‌های متفاوتی را اتخاذ می‌کنند؛ مثلا شاید شما در مورد تصمیم‌‌هایی که مربوط به شغلتان می‌شود، منطقی باشید اما در قضاوت درباره مردم به گونه‌ای دیگر رفتار کنید یا همچنین در مورد فرزندانتان نیز به شیوه‌ای دیگر.

تصمیم‌گیری کاری تحلیلی و خلاقانه است. خلاقیت شامل فرایندی است که تفکر متفاوت نامیده می‌شود. تفکر متفاوت به معنای قبول ریسک هنگام فکر کردن است، به گونه‌ای که شاید طرز فکر شما مغایر با منطق باشد، به نظر دیگران درست نباشد و بی‌معنی جلوه کند. بنابراین تفکر خلاقانه اغلب بیانگر کنار گذاشتن موقتی تفکر عاقلانه است تا در فکر شما ایده‌های جدیدی بتوانند ظهور کنند و دیدگاه‌های جدیدی پدید آیند.در واقع تغییر کردن، در گرو مخاطره کردن است.

خطر کردن به شما امکان می‌دهد تا به خود اعتماد کنید و باوجود تمام مشکلات، خودتان را باور داشته باشید. امیدتان را از دست ندهید، از اشتباهات خود تجربه بیندوزید و شانس و امکان رسیدن به اهداف مهم را فراهم کنید.تردید در تصمیم‌گیری جلوی خطر کردن را می‌گیرد و تصمیم‌گیری نسنجیده شما را از خطر کردن و جسور بودن می‌ترساند.البته منافع و مضرات هرکاری باید به دقت بررسی شود. در تصمیم‌گیری باید خلاق بود. بنابراین باید تمام جنبه‌های کار را بررسی کرد و به اصطلاح بدون ترس و دودلی دل را به دریا زد.

دوشنبه 17/11/1390 - 22:51
بهداشت روانی

چطور ارتباطات آسیب دیده یا قطع شده را بهبود بخشیم؟

چطور ارتباطات آسیب دیده یا قطع شده را بهبود بخشیم؟
مهارت‌های زندگی > فرد  - همشهری آنلاین – زهره بانی: هیچ ایامی بدتر از زمانی نیست که ارتباط بین دو دوست یا همکار خوب یا یک زوج عاشق، به هر علتی خراب شده باشد و علیرغم اینکه هر دو طرف از دوری یکدیگر رنج می‌برند اما هیچکدام پیشقدم نشوند تا دوباره این ارتباط آسیب دیده را بهبود بخشند

همیشه برای شروع دوباره امید هست. ارتباطات بین دو نفر که یکدیگر را بسیار دوست دارند، ممکن است ناگهانی و بعضا بدون دلیلی چندان جدی، از بین برود و چیزی جز نفرت باقی نماند. اگر واقعا مایلید که ارتباطات قطع شده خود با دیگران را اصلاح کرده و کدورت‌های ایجاد شده را از میان بردارید تا آخر مطلب با ما باشید.

وقت بگذارید

این قطعی ارتباط، فرقی نمی‌کند یک طرفه باشد یا دو طرفه. هر یک از طرفین باید برای از بین بردن کدورت ایجاد شده و برقراری مجدد ارتباط وقت بگذارند. باید تمام خشم‌هایی که از هم دارند را آزاد کنند و تمام صدماتی را که از یکدیگر دیده‌اند، ‌فراموش کنند تا بتوانند به آرامش برسند و بتوانند تصمیم گیری درستی داشته باشند.

برای برخی مردم گذر از این مرحله، فقط چند روز یا چند هفته طول می‌کشد. برای برخی هم ممکن است ماهها یا حتی سال‌ها طول بکشد. زمان رسیدن به این مرحله اهمیتی ندارد و مستقیما به ویژگی‌های شخصیتی هر کس بستگی دارد.

حساس باشید

اگر آغازگر این جدایی شما بودید قاعدتا زمان رسیدن به مرحله‌ی جبران، برای شما کوتاه‌تر خواهد بود. اگر طرف مقابل شمامایل باشد همه اشکال ارتباطی‌اش با شما را قطع کند، هرگز سعی نکنید او را متقاعد کنید زیرا نمی توانید و نباید کسی را وادار به انجام کاری کنید.

با گام‌ها و اقدامات کوچک شروع کنید

با اقدامات کوچک سعی کنید طرف مقابل خود را از لحاظ ذهنی آماده کنید. مثلا یک ایمیل یا یک پیامک می‌تواند آغازگر خوبی باشد. از گفت و گوی طولانی بپرهیزید زیرا به لحاظ طبیعت انسانی صحبت کردن در باره گذشته،‌ در این مرحله نمی‌تواند ایده خوبی باشد.

عذرخواهی کنید

اگر در شکسته شدن این ارتباط شما مقصر هستید، حتما باید صمیمانه عذرخواهی کنید. اگر رفتار شما طوری باشد که طرف مقابل حس کند که چندان هم از آسیبی که وارد کرده‌اید پشیمان نیستید، این آشتی به وقوع نخواهد پیوست.

مثبت باشید

سعی کنید در کلام و در عمل مثبت باشید. حتی در جایی که طرف مقابل شما هم حضور ندارد، ‌از مسیر مثبت خارج نشوید، ‌زیرا ممکن است حرف‌های احیانا منفی که شما جاهای دیگر و در غیبت دوست خود مطرح کنید هم به طریقی به گوش دوستتان برسد و رغبت او را برای ترمیم این ارتباط از بین ببرد.

با احترام رفتار کنید

اگر واقعا تصمیم دارید ارتباط آسیب دیده‌ای را اصلاح کنید، حتما احترام آمیز رفتار کنید. حتی در حضور دیگران هم بهتر است چیزی در مورد اتفاقاتی که بین شما افتاده صحبت نکنید. به این روش حتی حسادت دیگران را هم بر نمی انگیزید.

صادق باشید

زمانی که موقعیت مناسب شد و خواستید در باره علت کارهایی که کردید که باعث شد به ارتباط‌تان آسیب برسد،صحبت کنید در مورد اشتباهاتی که مرتکب شدید صادق باشید. دروغگویی نه تنها کمکی به شما نمی‌کند بلکه اگر حقیقت ماجرا از جایی دیگر کشف شود، کار بدتر خواهد شد.

پایه و اساس را بر دوستی بگذارید

کلید اصلاح ارتباطات، صرف نظر از اینکه بخواهید صمیمیت گذشته را دوباره پیدا کنید یا حتی صمیمی تر از گذشته بشوید، داشتن یک دوستی قوی و محکم است. بیاموزید که دوستانه صحبت کنید، ‌احترام یکدیگر را حفظ کنید و مانند دوستان خوب به هم بچسبید. بسیاری از زوج‌های موفق زندگی، کاری یا تحقیقاتی، در ابتدا دوستان بسیار خوبی برای هم بوده‌اند.

گرچه حل کردن مشکل یک ارتباط می‌تواند مرحله‌ای بسیار سخت در زندگی باشد اما هر ارتباط شکست خورده‌ای درس‌هایی در مورد خود شما است که شما را برای فصل دیگری در زندگی آماده می‌کند.
هیچگاه از پیشقدم شدن برای زنده کردن یک ارتباط از بین رفته نترسید. یک نفس عمیق بکشید و به خاطر داشته باشید که دوست شما هم منتظر شماست.

برقراری مجدد یک ارتباط می‌تواند تاثیر بسزایی در شادمانی و آرامش بخشیدن به روح شما داشته باشد. داشتن یک دوست خوب و نزدیک، شادی و آرامش خاصی برایتان به ارمغان خواهد آورد.

گاهی اوقات برای جبران یک اشتباه خیلی دیر می‌شود و ناگهان دیگر دوستی وجود ندارد که شما بخواهید برایش جبران اشتباه کنید. پس تا زمان هست و دوست شما هم هست، گذشته‌ها را جبران کنید و با هم سفر خوبی به سوی جاودانگی داشته باشید.

دوشنبه 17/11/1390 - 22:48
سلامت و بهداشت جامعه

آدامس بدون قند

آدامس بدون قند سلامت > آموزش  - همشهری آنلاین:
باکتری‌هایی که در ایجاد پلاک دندانی دخیل هستند، برای رشد نیاز به قند دارند. این باکتری‌های ایجادکننده پلاک اسیدهایی تولید می‌کنند که با متلاشی کردن مینای دندان در پوسیدگی دندان موثرند.

اما جویدن آدامس‌های بدون قند می‌تواند به سلامت دهان کمک کند.

منافع احتمالی جویدن آدامس‌های بدون قند اینها هستند:

  • جویدن این نوع آدامس‌ها تولید بزاق را تحریک می‌کند که به زدودن اسیدهای آسیب‌زننده به دندان کمک می‌کند.
  • این تولید اضافه شده بزاق حاوی کلسیم و فسفات بیشتری است به تقویت مینای دندان کمک می‌کند.
  • آدامس بی‌قند حاوی شیرین‌کننده‌هایی - مانند آسپارتام، سوربیتول یا مانیتول- هستند که پوسیدگی دندان ایجاد نمی‌کنند.
دوشنبه 17/11/1390 - 22:43
سلامت و بهداشت جامعه

درمان آفت دهانی

درمان آفت دهانی سلامت > درمان  - همشهری آنلاین:
آفت‌ها زخم‌های کوچکی هستند که در اطراف و یا درون دهان رخ می‌دهند، و اغلب ناشی آسیب به این بافت‌های حساس است.

برای تسکین درد و ناراحتی ناشی از آفت‌های دهانی به این توصیه‌ها عمل کنید:

  • از مخلوطی از پراکسید و گلیسیرین برای پاک کردن و پوشاندن زخم‌ها استفاده کنید.
  • یک دهان‌شویه با پراکسید هیدروژن و آب، یا آب،آب گاز دار و نمک درست کنید. این مخلوط را هرگز نباید فرو دهید.
  • از داروهای بدون نسخه‌ای که داروخانه‌ها برای آفت دهانی می‌فروشند، و معمولا حاوی اجزایی مانند منتول، اوکالیپتول و بنزوکائین  هستند، استفاده کنید.
  • پزشک ممکن است داروهایی مانند تتراسیکلین یا داروهای کورتونی را در مواردی که آفت‌های دهانی شدید است یا بهبود نمی‌‌یابد، تجویز کند.
دوشنبه 17/11/1390 - 22:40
سلامت و بهداشت جامعه
نکته بهداشتی روز:

زخم بستر

زخم بستر سلامت > آموزش  - همشهری آنلاین:
زخم‌های فشاری که معمولا زخم‌های بستر نامیده می‌شوند،‌ زخم‌هایی هستند بر روی پوست در نتیجه ماندن درازمدت روی یک وضعیت، بدون جابجایی وزن بر روی آن منطقه رخ می‌دهند.

برای مثال افرادی که به تازگی جراحی شده‌اند، و نمی‌توانند از بستر خارج شوند، ممکن است در نتیجه وارد آمدن مداوم وزن بر ناحیه مبتلا که باعث کاهش خون‌رسانی و مردن بافت‌های مبتلا می‌شود، دچار زخم بستر شوند.

این افراد در معرض ابتلا به زخم‌های فشاری هستند:

  • عدم توانایی برای بیرون آمدن از تختخواب، یا محدود شدن به صندلی چرخدار.
  • افرادی که به سادگی دچار زخم پوستی می‌شوند یا عارضه مزمنی دارند که بر جریان خون اثر می‌گذارد.
  • ناتوانی در حرکت دادن بخش‌های بدن بدون کمک به خاطر جراحت یا بیماری.
  • دچار سوء‌تغذیه بودن.
  • دچار بودن به معلولیت ذهنی یا داشتن زوال عقل.
  • سالمندتر بودن یا دچار بودن به بی‌اختیاری.
دوشنبه 17/11/1390 - 22:36
دانستنی های علمی
صابون مراغه؛ شوینده‌ای با 200 سال اعتبار
جام جم آنلاین: حدود 200 سال پیش معروف‌ترین صابون سنتی كشور در شهرستان مراغه و در نخستین كارخانه صابون‌سازی سنتی ایران تولید شد.

تا پیش از تولید صابون‌های صنعتی، در بیشتر شهرهای ایران مردم از صابون مراغه استفاده می‌كردند و هم اكنون نیز در بازار سنتی همه شهرهای ایران، صابون‌های سنتی مراغه طرفداران زیادی دارد.

این صابون از دنبه گوسفند و سود سوزآور تشكیل‌شده و در ساخت آن از مواد شیمیایی استفاده نمی‌شود.

امروزه نیز با وجود رواج صابون‌های صنعتی، این نوع صابون همچنان به عنوان یكی از شوینده‌های سنتی رایج میان خانواده‌های ایرانی مورد استفاده است.

به گزارش واحد مركزی خبر، صابون سنتی مراغه با وجود رواج صابون‌های صنعتی همچنان با تولید 200 تن در سال موقعیت بازار خود را حفظ كرده، اما به علت تهیه سنتی و نامناسب بودن كیفیت مواد شوینده نتوانسته است جایگاه اصلی خود را در بازارهای داخلی و خارجی به دست آورد.

یك داروساز با اشاره به ویژگی‌های این صابون گفت: این صابون به ‌علت دارا بودن PH مناسب و میزان اسید كنترل‌شده آن، حساسیت‌های پوستی را از بین می‌برد و پیاز مو را تقویت می‌كند و به علت نداشتن عوارض جانبی استقبال از آن روزبه‌روز بیشتر شده است.

یونس نصراللهی افزود: صابون مراغه در 3 رنگ سفید، زرد و سیاه تولید می‌شود و معروف‌ترین نوع آن صابون زرد است. تنها فرق صابون زرد و سفید در رنگ آنهاست ولی صابون سیاه از ضایعات این صابون‌ها به وجود می‌آید و قدرت پاك‌كنندگی آن نسبت به بقیه كمتر است. در برخی موارد به تركیبات صابون سیاه، سدر و رنگ حنا اضافه می‌شود كه در این صورت صابونی مناسب برای رفع شوره سر، ریزش مو و تقویت پیاز مو است.

مدیر یكی از بزرگ‌ترین واحدهای تولید صابون سنتی مراغه نیز به نحوه ساخت این صابون اشاره كرد و گفت: پیه‌های حیوانی جمع‌آوری شده از شهرهای مختلف كشور بویژه اصفهان، شیراز، قم، كاشان و شهرهای شمالی به مراغه منتقل می‌شود و در دیگ‌های بزرگ با مقدار مشخص سود سوزآور مخلوط و سپس آب به مقدار لازم به آن افزوده می‌شود. آب شهر مراغه شیرین، بدون هرگونه املاح و برای تولید صابون بسیار مناسب است و پس از اضافه شدن آب مرحله جفت شدن یا در اصطلاح صابون‌سازان، شیرین شدن شكل می‌گیرد و مواد مخلوط شده 24 ساعت برای پخت دوم در دیگ‌های مجزا قرار می‌گیرد.

محمدرضا نژندعلی افزود: با افزودن رنگ‌های سفید، زرد، سیاه یا حنا رنگ ظاهری صابون شكل می‌گیرد و به بخش قالبدان منتقل می‌شود و در طول 18 ساعت صابون در قالبدان كمی خشك شده و شكل اولیه به خود می‌گیرد و سپس به محیط باز منتقل شده و 7 تا 10 روز در هوای آزاد و زیر نورخورشید می‌ماند و سپس 3 تا 6 ماه روی قفسه‌های چوبی كه معمولا از سطح زمین بالاتر است و از همه طرف هوا به صابون می‌رسد، نگهداری می‌شود تا پس از خشك شدن كامل با دستگاه بسته‌بندی و در وزن‌های مختلف به بازار‌های مصرف فرستاده شود.

یك متخصص پوست هم با اشاره به مزیت صابون مراغه از لحاظ طبی گفت: تن و موی افراد پس از شستن با این صابون، نرم و لطیف می‌شود و از شوره و خشكی پوست نیز خبری نیست و علاوه بر آن ماندگاری صابون مراغه بیش از 10 سال است و هر چه صابون مراغه كهنه باشد ارزش شویندگی آن بیشتر می‌شود. داریوش هوشمند افزود: اگر در تولید سنتی و نیمه صنعتی صابون مراغه، تولیدكنندگان دقت كافی و بیشتر از مواد مرغوب و طبیعی استفاده كنند، این صابون می‌تواند در شستشوی مو و بدن بهترین صابون سنتی دنیا لقب بگیرد.

رئیس شورای اسلامی شهرستان مراغه نیز گفت: مراغه جزو 10 شهر تاریخی و كهن ایران محسوب می‌شود و روزانه صدها گردشگر ایرانی و خارجی برای دیدن آثار بی‌نظیر به این شهر سفر می‌كنند و همه مهمانان به هنگام بازگشت علاوه بر حبوبات، خشكبار و آجیل، صابون مراغه را نیز به عنوان سوغات به دیار خود می‌برند.

جویا افزود: بسته‌بندی مناسب صابون مراغه و توجه به كیفیت تولید آن توانسته است این محصول را به بازارهای داخلی و خارجی سوق دهد طوری كه اكنون صادرات این صابون به كشورهای آسیای میانه، قفقاز، تركیه و عراق آغاز شده است و صادرات چمدانی آن به اروپا نیز از سال‌ها پیش صورت می‌گرفت.

ابراهیمی،‌ شهردار مراغه نیز خاطرنشان كرد: یكی از موارد استفاده صابون مراغه در سنگك‌پزی‌های كشور است چرا كه خمیرنان سنگك بسیار شل و غیرقابل انعطاف است و به همین علت هنگامی كه در تنور قرار می‌گیرد تا پخته شود مقدار زیادی سنگ به آن می‌چسبد به همین علت نانوایان سنگكی در تمام كشور صابون مراغه را با تخته چوبی در تنور، روی سنگ‌ها می‌كشند و این كار باعث می‌شود تا سنگها لغزنده شوند و خمیر به راحتی به آنها نچسبد و در نتیجه هنگامی كه نان از تنور بیرون می‌آید مقدار كمتری سنگ با خود دارد.

مهری فرهنگ بنام، كدبانوی خانه‌دار تبریزی نیز كه از مشتریان همیشگی صابون سنتی مراغه است، گفت: این صابون در خانواده ما به صورت سنتی بیش از یك قرن است كه مورد استفاده قرار می‌گیرد و در جلوگیری از ریزش مو و شوره سر بسیار كارساز بوده است و بر نرمی و لطافت مو و پوست نیز می‌افزاید و بوی‌‌خوشی دارد.

مدیر یك كارگاه صابون‌سازی در مراغه نیز خاطرنشان كرد: با بسته‌بندی مناسب و تولید محصول بادوام و با كیفیت توانسته‌ایم این محصول را به كشورهای آذربایجان، تركیه و عراق صادر كنیم و همچنین فروش و عرضه آن در بازار‌های سنتی كشور آلمان نیز از سر گرفته شده است.

احمد وطن‌پور افزود: صابون مراغه تاریخ انقضاء ندارد و هرچقدر از زمان تولید آن بگذرد بازهم می‌توان از آن استفاده كرد، اما متاسفانه مردم ایران به علت نبود تبلیغات، اطلاع چندانی از مزایای صابون مراغه ندارند و تمایل مردم به استفاده از صابون‌های صنعتی و شیمیایی هر روز بیشتر می‌شود.

بهزاد صدرحقیقی ، مدیر واحد صابون‌سازی مراغه نیز گفت: در این كارگاه 30 نفر به صورت تمام وقت كار می‌كنند و امكان تولید صابون مراغه به صورت طبیعی و سنتی فقط در شهر مراغه وجود دارد ولی در سال‌های اخیر متاسفانه برخی از سودجویان با راه‌اندازی واحدهای صابون‌سازی و استفاده از برند مشهور صابون مراغه، آن را در شهرهای شمالی و كویری تولید و به نام مراغه به فروش می‌رسانند.


دوشنبه 17/11/1390 - 22:31
بیماری ها
 
 
 
تیتر : دیابت و دیالیز
خلاصه : ۸۵درصد بیماران دیالیزی به دیابت و فشارخون بالا مبتلا هستند. از این ۸۵ درصد نیمی دیابتی و نیم دیگر فشارخون بالا دارند....
متن کل خبر : ۸۵درصد بیماران دیالیزی به دیابت و فشارخون بالا مبتلا هستند. از این ۸۵ درصد نیمی دیابتی و نیم دیگر فشارخون بالا دارند....

مثلث فشارخون بالا، دیابت و نارسایی مزمن کلیه اگر با هم تکمیل شوند عوارض به شکل تصاعدی بالا می رود و بیمار به سرعت به سوی بیماری های قلبی عروقی، عروق محیطی و سکته مغزی پیش می رود اما نکته مهم این است که قبل از افتادن بیماران در این مثلث باید درمان را آغاز کنیم. ادامه گفت وگوی ما با دکتر آریا جنابی، فوق تخصص نفرولوژی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران را بخوانید.

▪ آقای دکتر! بیماران دیابتی اغلب با پرادراری و پرنوشی متوجه بیماری خود می شوند. آیا می توان گفت به کلیه آسیب وارد شده است؟

در بیماری دیابت اتفاق اول بالا رفتن قندخون است و به دنبال آن میزان قابل توجهی آب دفع می شود. در این هنگام معمولا کلیه ها هنوز آسیب ندیده اند البته ممکن است قسمت هایی آسیب دیده باشد اما آنچه حائز اهمیت است مدت زمان بیماری است.

بیماران دیابتی نوع۱ با علایم پرنوشی و پرادراری مراجعه می کنند ولی در نوع ۲ معمولا علایم واضحی دیده نمی شود. این بیماران شاید همان ابتدای مراجعه، آسیب به کلیه را داشته باشند بنابراین توصیه ما این است در دیابت نوع۱، بیماران ۵ سال بعد از شروع بیماری از نظر آسیب های کلیوی بررسی شوند ولی در دیابت نوع ۲ از همان بدو تشخیص نیاز به ارزیابی دارند. اما برای مطمئن شدن از آسیب نیاز است میکروآلبومین در چند نوبت چک شود و عواملی نیز رعایت شود یعنی در زمان تست قند بیمار تحت کنترل باشد. تب یا بیماری عفونی نداشته باشد و طی یک تا ۲ روز قبل فعالیت چندانی نیز نداشته باشد. وجود آلبومین بیش از ۳ ماه نشانه شروع آسیب و نارسایی کلیه یا از کار افتادن کلیه است.

▪ علایم از کار افتادن کلیه چیست؟

به هیچ وجه منتظر علایم بیماری نباشید. افرادی که مبتلا به فشارخون بالا، سابقه بیماری کلیوی در خانواده، بیماری کلاژن واسکولار، روماتیسم، لوپوس و سایر بیماری های مزمن هستند باید به صورت دوره ای بررسی شوند ولی اولین علایم از کارافتادگی شامل تغلیظ ادرار، شب ادراری، تشنگی زیاد، ادرار کف آلود، وجود خون در ادرار، دفع پروتئین از کلیه، فشارخونی که جدیدا ایجاد شده و به طور ناگهانی شتاب پیدا کرده و از کنترل خارج شده و کبودی و خون ریزی های زیرپوستی است.

در نارسایی های شدید بیمار با تهوع و استفراغ مراجعه می کند و متاسفانه این زمانی است که فقط ۱۵ درصد از عملکرد کلیه باقی مانده است و باید به فکر جایگزین بود.

▪ جایگزین؟

بله، اگر عملکرد کلیه کمتر از ۲۵ درصد باشد بیماران را تحت آموزش قرار می دهیم تا از روش های جایگزین استفاده کنند زیرا کلیه ها قادر به دفع توکسین و فاکتورها و عواملی که از سوخت و ساز کلیه ایجاد می شود، نیستند. پس اوره و کراتینین بالا می رود و یکی از روش های جایگزین دیالیز است که به دو صورت خونی یا همودیالیز و صفاقی است. دیالیز دستگاهی است که خون بیمار را تصفیه می کند. خون وارد دستگاه شده و از یک صافی مخصوص عبور می کند. صافی مواد زائد را جدا کرده و خون تصفیه شده را به بدن برمی گرداند. بیماران باید هفته ای ۳ بار و هر بار ۳ تا ۴ ساعت دیالیز شوند. روش دیگر دیالیز صفاقی است و از طریق پرده صفاق است. کاتترهای مخصوصی داخل شکم قرار داده می شود. با جابه جایی مایع خون تصفیه می شود. در این نوع دیالیز نیازی به مراجعه بیماران به بیمارستان نیست و هزینه کمتر و کارکرد مداوم تر است.

▪ کدام نوع دیالیز برای بیماران بهتر است؟

هیچ کدام بر دیگری ارجحیت ندارد. این دو باید به بیماران معرفی شود و انتخاب بر عهده خود بیمار است. دیالیز صفاقی باید در یک اتاق تمیز و نیمه کاشی و با دستکش استریل انجام شود. ممکن است برخی از افراد این شرایط را نداشته باشند یا بیمارانی که به علت بیماری دچار مشکلات بنیادی شده اند قادر به انجام آن نباشند. در مورد دیالیز خونی نیز ممکن است رگ های بیمار مناسب نباشد.

▪ آیا دیالیز صفاقی می تواند خطر عفونت را بالا ببرد؟

هر دو مورد می تواند موجب عفونت شود. در نوع صفاقی اگر فرد تمام شرایط استریل را رعایت کند می تواند به راحتی مانع عفونت های داخل شکمی شود البته در دیالیز خونی نیز شرایط استریل باید رعایت شود.

▪ پزشک چگونه متوجه می شود که بیمار نیاز به پیوند کلیه دارد؟

موقعی که عملکرد کلیه کمتر از ۲۰ درصد باشد البته از همان ابتدا اگر امکانات و شرایط بیمار مناسب باشد به بیمار آموزش می دهیم تا برای پیوند کلیه آماده شود. بهترین روش انتخابی برای بیماران دیابتی با نارسایی کلیه پیوند است زیرا طول عمر پیوند در دیابتیک ها بیشتر از بیماران دیالیزی است اما طول عمر به سن و نوع دیابت نیز بستگی دارد. بیماران غیردیابتیک دیالیزی آینده بهتری نسبت به بیماران دیابتیک دیالیزی دارند چون درگیری عروقی ندارند. گاهی اوقات حتی قبل از شروع دیالیز در بیماران دیابتی پیوند کلیه انجام می شود.

▪ رژیم غذایی بیماران دیالیزی چگونه است؟

در برنامه غذایی بیماران دیالیزی محدودیت مصرف پروتئین و قند کمتر است و گاهی پروتئین حتی در حد طبیعی نیز مصرف می شود اما چربی ها و مواد غذایی حاوی روغن های جامد محدود می شوند. میوه هایی مانند موز، خرما و انجیر که حاوی پتاسیم هستند نباید مصرف شوند اما سیب و خیار میوه های مناسبی برای این بیماران است. مصرف نمک نیز محدود می شود زیرا با مصرف نمک نوشیدن آب بیشتر شده و بیمار دچار اضافه وزن می شود. بین دو دیالیز وزن بیمار نباید از یک تا ۵/۱ کیلوگرم بیشتر شود.

▪ آیا با کنترل دقیق قندخون می توان جلوی نارسایی کلیه را گرفت؟

کنترل قندخون به تنهایی نمی تواند کافی باشد. عوامل دیگری را نیز باید درنظر داشت. این بیماران باید داروهای خاصی برای فشارخون استفاده کنند تا میزان پروتئین را کاهش دهد. چربی خون، چاقی و سیگار جزو عواملی هستند که طول عمر کلیه را کم می کنند.
دوشنبه 17/11/1390 - 21:11
سلامت و بهداشت جامعه
 
 

ارتودنسی چیست وچرا بعضی افراد نیاز به درمان ارتودنسی دارند ؟

ارتودنسی یک رشته ی تخصصی دندانپزشکی است که با مرتب کردن دندانها وفکها برای بهبود ظاهر صورت، لبخند وسلامتی دهان سرو کار دارد.

با درمان های ارتودنسی مشکلاتی نظیر نامرتب بودن یا روی هم افتادگی دندانها،عدم قرار گیری صحیح دندانهای فك بالا وپائین روی هم ،وضعیت نادرست فكین وگاهاً اختلالات مفصل های فكی تصحیح می گردد.

زمان مناسب برای درمان ارتودنسی چه موقع است و چگونه نیاز به درمان ارتودنسی را تشخیص دهیم؟

از آنجا که درمان های ارتودنسی قا در به بر طرف کردن مشکلات دندانی وهمچنین مشکلات فکی می باشند، باید چگونگی تشخیص نیاز به درمان ارتودنسی را شناخته وزمان مناسب برای مراجعه به ارتودنتیست(متخصص ارتودنسی) را بدانیم.

چون رشد استخوانها و از جمله فکین تحت تاثیر زمان بلوغ و سن افراد می باشد و هم چنین با توجه به تفاوت زمان بلوغ در دختران و پسران در صورتی که هر کدام از موارد زیر در کودکانمان مشاهده شد، باید درمحدوده زمان رشدی وهر چه سریع تر به ارتودنتیست مراجعه شود.

بیرون زدگی فک بالا،جلو بودن فک پائین به نحوی که دندانهای فک پائین جلوتر از دندانهای فک بالا قرار گیرند.

عقب بودن فک پائین ویا به عبارتی کوچک بودن فک پائین.

عدم وجود قرینگی در صورت وفکین ویا به بیان دیگر انحراف فکین.

موارد فوق حاکی از اختلال از نحو رشد فکین می باشد و ازموارد زیادی دردوره رشد و قبل از سن بلوغ می توان آن را با درمان های ارتودنسی(ارتو پدی فکی) درمان نمود.

باید خاطرشان کرد که چون دختران زودتر از پسران بالغ شده و رشد استخوانها وفکین درآنها زودتر از پسران کامل میشود دقت در زمان مراجعه به ارتودنتیست در آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

در مورد مشکلات دندانی

بسته به مرحله ای که دندانهای فرد در آن  قرار دارد درمانهای متفاوتی را می توان انجام داد. دردوره ی دندانهای شیری مهمترین مسئله توجه به رعایت بهداشت وحفظ ونگهداری چون قرارگیری دندانها ی شیری تا زمان افتادن آنها به طورصحیح، اساس شکل گیری و قرار گیری مناسب و کامل از دندانهای شیری تا زمان ا فتادن آنها به طور منظم مورد معاینه دندانپزشک قرار گرفته واز آنها تا زمان افتادنشان به طور طبیعی حفاظت به عمل آید. درصورتی دندانهای شیری دچارپوسیدگی شوند حتماباید ترمیم شده ودرصورتیکه طبق نظر دندانپزشک مجبور به کشیدن آنها شویم بایستی تمهیدات لازم جهت هدایت دندانهای دائمی زیرین دندانهای شیری به وضعیت طبیعی اندیشیده شود.

دوره ی دندانی مختلط،دوره ای است که درآن تعدادی ازدندانهای شیری وتعدادی ازدندانهای دائمی به طورهم زمان وجود دارند.دراین دوران که ازحدود6 سالگی تا حدود 12سالگی ادامه دارد.ممکن است به دلیل کمبود فضا برای دندانهای دائمی ویا مشکلات فکی،تا هماهنگی هایی دردندانها ویا فکین وجود داشته باشد که نیازبه مراجعه ی صحیح به ارتودنتیست دارد. در دوره ی دندانی دائمی ،هر گونه بهم ریختگی ،روی هم افتادگی،بیرون زدگی، عدم رویش صحیح وبه موقع،نهفتگی دندانهای دائمی یا دیرافتادن دندانهای شیری نیازمند معاینه ارتودنسی می باشد.

انواع درمان های مورد استفاده در ارتودنسی کدام است؟

به طور کل درمان های ارتودنسی شامل دو قسمت متحرک و ثابت می باشد.درمان های متحرک بیشتر در سنین رشدی فکین و رویشی دندانها به کار می رود .این نوع درمان نیاز به همکاری مناسب و دقیق بیمار در استفاده صحیح از پلاک متحرک دارد.

درمان های ثابت درغالب موارد دردوره ی دندانی دائمی به کاررفته وممکن است بسته به شدت ناهنجاری در موارد نیاز به کشیدن تعدادی از دندانهای دائمی داشته باشد. دربعضی مواردبه دلیل شدت زیاد ناهنجاری فکی ودندانی بایستی درمان ارتودنسی با درمان جراحی فک همراه شده وتواماً انجام گیرد.

در چنین درمانهای ارتودنسی ( چه ثابت وچه متحرک) ممکن است علاوه برپلاک یا وسایل ثابتی که روی دندانها قرارمی گیرد (براکت وسیم )نیاز به کاربرد وسایل جانبی مانند هدگیر،فیس ماسک، چانه بند وجود داشته باشد که استفاده مناسب و دقیق از آنجا در پیشرفت درمان نقش بسیار بارزی ایفا می کند. در مواردكه كودك ویا نوزاد دارای مشکل شکاف کام ولب میباشد،درمان با همکاری ارتودنتیست و جراح صورت می گیرد.

دوشنبه 17/11/1390 - 21:4
سلامت و بهداشت جامعه
علت بوی نامطبوع دهان
 

بوی دهان یکی از مشکلاتی است که برخی باآن دست به گریبان بوده وحداقل روزانه یکبار آن هم صبح ها وپش از برخاستن از خواب آن راتجربه می کنند .درنیمی از افراد پس از خوردن صبحانه بو ومزه دهان برطرف می شود ودر نیمی دیگر این بوی آزار دهنده ادامه خواهد داشت . این عارضه به گونه ای است که فرد مبتلا از وجود ان بی خبر است لذا اطرافیان با مشاهده چنین وضعیتی باید اورا به درمان ترغیب کنند .بوی دهان را به طور کلی براساس علت ایجادکننده به دودسته تقسیم می کنند .

بوی دهان با منشاء دهانی :
بوی دهان در اثر فعالیت با کتری های بی هوازی که ترکیبات گوگرد دار تولید می کنند ،ایجاد می گردد این باکتری بیشتر بر روی زبان وحلق زندگی می کنند وکارشان کمک به هضم ترکیبات پروتئینی موجود در دهان است این پروتئین ها عبارتند از : پروتئین غذایی ،بزاق ،ترشحات حلقی ، پروتئین های موجود در خون وبافت فرسوده ومرده ای که از سطوح دهانی جدا می شوند . در برخی افراد میزان فعالیت این باکتری ها زیاد شده مقادیر زیادی پروتئین تجزیه می گردد که نتیجه آن تولید مواد بد مزه وبدبویی است که حاوی عنصر گوگرد می باشند .

این ترکیبات در بزاق دهان به صورت محلول هستند وبه مرور تبخیر وبا هوای تنفسی مخلوط شده وبه بیرون از دهان راه می یابد .هر چه محیط دهان خشک تر باشد ،میزان تبخیر ترکیبات موجود در بزاق بیشتر ودر نتیجه دهان بدبوتر است عوامل مختلفی مانند استرس ،نخوردن غذا ،گفت وگوهای طولانی وبعضی داروهای کم کننده بزاق از طریق خشکی دهان باعث ازدیاد بوی دهان می شود 90درصد از مواد بوی دهان از این نوع است .

بوی دهان با منشاء غیر دهانی
برخی از عوامل نیز مستقل از دهان می توانند بوی دهان را ایجاد کنند که مهمترین آنها عبارتند از : بینی ،داروها،برخی بیماری ها،نظیر بیمارذیهای کلیوی ،کبدی ،ریوی ،گوارشی،رژیم غذایی نامتعادل ومواد غذایی بودار کمتر از 10درصد مواد بوی دهان در این گروه جای دارد

بوی دهان سایکوژنیک
دراین نوع از بوی دهان افراد مبتلا معتقدند که به بوی نامطبوع دهان مبتلا هستند اما در اندازه گیری ها وبررسی ها میزان بوی بد دهان صفر یا خیلی کم ارزیابی می شود. درواقع این افراد به نوعی وسواس بویایی مبتلا هستند . محقق بوی دهان با انجام مصاحبه حضوری از طریق پرسش نامه واندازه گیری های مختلف این نوع بوی دهان را تشخیص داده وبه روش استاندارد درمان می کنند .

درموارد شدید بوی دهان سایکوژنیک به قدری این حالت در شخصیت فرد رسوخ کرده که حتی با توضیحات علمی فرد را نمی توان متقاعد کرد وهمچنان بر وجود بوی شدید دهان اصرار می کند . تشخیص به جا ودرمان به موقع این بیماری مانع از اختلالات شدید روانی مانند افسردگی ،اختلالات شخصیتی ، اختلالات خانوادگی وطلاق خواهد شد.

درپایان چنین نتیجه گیری می شود که موضوع بوی دهان فراتر از یک موضوع زیبایی وفانتزی است واز آن می توان به عنوان نشانگر قوی از سلامت جسم وروان یاد کرد به بیان دیگر بوی خوش دهان نشانه ای برای سلامت دهان ، بدن وروان هر فرد است .

دوشنبه 17/11/1390 - 21:1
سلامت و بهداشت جامعه

انتقال عفونت در دندانپزشكی

انتقال عفونت بصورتهای زیر امکان پذیر است.

1- از بیمار به شاغلین دندانپزشکی

2- از شاغلین دندانپزشکی به بیمار

3- از بیمار به بیمار

4- از مطب دندانپزشکی به جامعه (از جمله خانواده کارکنان دندانپزشکی)

5- از جامعه به مطب دندانپزشکی و بیمار

1- انتقال عفونت از بیمار به تیم دندانپزشکی

بطور کلی بیمار از سه طریق می‌تواند باعث آلودگی تیم دندانپزشکی شود:

الف) شایعترین راه «تماس مستقیم» با خون و بزاق و ترشحات دهان بیمار است. اگر دندانپزشک یا دستیار دارای خراش یا بریدگی باشد و دستکش مناسب هم استفاده نشود راه ورود برای میکروارگانیسم‌ها فراهم خواهد بود.

ب) پاشیده شدن «قطرات آلوده» به دهان، بینی یا ملتحمه چشم راه دیگر انتقال آلودگی به تیم دندانپزشکی می‌باشد. تنفس ذرات معلق در هوا که در اثر تراوش خون و ترشحات دهان که از ذرات میکروبی و غیرقابل رویت بالقوه عفونی هستند نیز در این دسته قرار می‌گیرند.

ج) تماس غیرمستقیم (تماس با وسایل و تجهیزات آلوده): زمانی رخ می‌دهد که دندانپزشک یا دستیار به سطوح آلوده دست می‌زنند یا وسایل نوک تیز آلوده وارد دست می‌شوند.

2- انتقال عفونت از شاغلین دندانپزشکی به بیمار

خوشبختانه انتقال آلودگی از تیم دندانپزشکی به بیمار بسیار نادر است. طی چند سال گذشته تنها چند مورد انتقال بیماری گزارش شده است.
این انتقال زمانی روی می‌دهد که دست دندانپزشک یا دستیار دارای ضایعات پوستی قابل انتقال باشد یا اینکه دست دندانپزشک در حین کار بریده شود و خون در دهان بیمار بریزد یا وسایل آلوده به خون دندانپزشک به مخاط خراشیده بیمار دسترسی پیدا کند. انتقال سرماخوردگی از دندانپزشک به بیمار از مواردی است که در اثر عطسه و پخش ذرات معلق صورت می یگرد.

3- انتقال عفونت از بیمار به بیمار

این انتقال بیشتر در حیطه کار پزشکی اتفاق می افتد و هنوز موردی در دندانپزشکی از آن گزارش نشده است ولی این انتقال زمانی محتمل به نظر می‌رسد که وسایل آلوده یک بیمار برای بیمار دیگر مورد استفاده قرار گیرد.

4- انتقال عفونت از مطب دندانپزشکی به جامعه

راههای مختلفی برای اینگونه انتقال وجود دارد بعنوان مثال ارسال قالب آلوده به لابراتوار دندانسازی یا فرستادن هنرپیس‌های آلوده برای تعمیر، همچنین ممکن است کارکنان دندانپزشکی با لباس یا موآلوده وارد اجتماع شوند.

5- انتقال عفونت از جامعه به مطب دندانپزشکی و بیمار

این انتقال زمانی رخ می‌دهد که آلودگی از طریق آب شهر وارد سیستم یونیت و متعاقبا از راه وسایل دوار دندانپزشکی به بیمار منتقل شود. میکروارگانیسم‌های موجود در آب می‌توانند در جدار لوله‌های آب یونیت دندانپزشکی ، میکروبی تشکیل دهند که اصطلاحا به آن بیوفیلم می گویند. هنگامی که از سرنگ آب و هوا دستگاه اولتراسونیک یا انگل و توربین استفاده می‌شود احتمال رسیدن آب آلوده به بیمار وجود دارد.
کارکنان و مراجعین دندانپزشکی در معرض ابتلای به بیماریهای مختلفی از قبیل هپاتیت، ایدز، تبخال، عفونتهای دستگاه تنفسی و ... قرار دارند که کلاً به 2 نوع عفونتهای ویروسی و باکتریایی تقسیم بندی می‌شوند.

عفوتهای ویروسی مهم

ویروسهای هپاتیت B و C و D ، تبخال و ایدز از طریق کار دندانپزشکی امکان سرایت دارد.

راههای انتقال هپایتت B

- تزریق خون و فرآورده‌های خونی

- آمیزش جنسی

ـ انتقال از مادر به جنین

ـ تماس مستقیم با مایعات مختلف بدن بیمار یا حامل مزمن مثل خون، بزاق، ادرار، عرق و ترشحات بینی

ـ استفاده مشترک از ابزار آلوده به مایعات فوق

دوره کمون: نسبتا طولانی است بین 30 تا 180 روز

علائم بیماری:
علائیم اولیه شامل تب، سردرد، ضعف، بی حال، بی اشتهایی، تهوع و استفراغ متناوب همراه با درد مبهم در سمت راست و بالای شکم که حدود 3 تا 10 روز طول می‌کشد.

ـ اگر میزان بیلی دوبین خون از 5/2 تا 3 میلی گرم در دسی لیتر بالا رود ادرار پررنگ می‌شود و زردی در سفیدی چشم و پوست مشاهده می‌گردد. با پیشرفت بیماری، کبد مختصری بزرگ و حساس می‌شود.

راههای پیشگیری و درمان:

تاکنون درمان قطعی برای هپاتیت B شناخته نشده است. استفاده از آلفا اینترفرون در درمان هپاتیت مزمن مؤثر بوده ولی تهیه آن مشکل و مستلزم هزینه فراوان است

بهترین راه پیشگیری، واکسیناسیون علیه این بیماری است.

دوشنبه 17/11/1390 - 20:53
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته