• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 5
تعداد نظرات : 0
زمان آخرین مطلب : 738994روز قبل
آموزش و تحقيقات

مقاوم سازی پایه پل‌ با مصالح کامپوزیت پلیمری FRP
زلزله‌های اخیر در سراسر جهان، ضعف پایه پل ها و خسارات جانی و مالی فراوانی را که در اثر تخریب آن‌ها رخ می‌دهد را آشکار کرده‌اند. در موارد بسیاری که این پایه ها شناور و زیر آب هستند، اجرای مقاوم سازی پایه پل دشوارتر می‌شود. استفاده از انواع FRP به نوع پایه پل و نحوه اجرای آن بستگی نداشته و در هر صورت مقاومت را به میزان قابل توجهی افزایش می‌دهد. پایه سازه های دریایی و اسکله ها نیز شامل چنین مشکلاتی بوده و به سادگی با تکنولوژی FRP قابل ترمیم و ارتقاء عملکرد می‌باشند.
PileLaminateTM روشی جدید بر پایه مصالح کامپوزیتی FRP برای مقاوم سازی پایه پل می‌باشد که توسط شرکت افزیر ارائه می‌گردد.PileLaminateTM حاصل آغشته‌کردن لایه های فیبر کربن یا شیشه به رزین و سپس تحت فشار و گرما قرار دادن آن‌هاست؛ نتیجه محصولی است که به صورت رول‌هایی به ضخامت حدود 0/7 میلی‌متر، عرض 1/2 متر و طول 91 متر عرضه می‌گردد. بسته به جنس لایه ها، PileLaminateTM مقاومتی 2 تا 4 برابر فولاد دارد. در اجرا این لایه ها را می‌توان به طول دلخواه بریده و سپس دو یا چندین بار به دور پایه پل پیچاند تا پوسته‌ای محکم و بدون درز پایه پل را دربر بگیرد؛ فاصله بین پایه پل و PileLaminateTM نیز به کمک دوغاب یا رزین پر می‌شود. پوسته حاصل از طریق ایجاد محصور شدگی و جلوگیری از نفوذ رطوبت، خوردگی را تقریبا به طور کامل متوقف می‌کند.
یکی از مشکل‌ترین حالات مقاوم سازی پایه پل، هنگامی است که پایه پل دارای ابعاد بزرگی است و علاوه بر آن، مغروق نیز هست. روش اخیر ارائه شده توسط مهندسین مقاوم سازی پایه پل به کمک مصالح کامپوزیت پلیمری FRP شرکت افزیر، روشی بسیار ایده‌آل برای این‌گونه سازه هاست و شامل ترکیب روش اجرای FRP به صورت تر و استفاده از پانل های پیش‌ساخته FRP می‌باشد.
مهندسین شرکت مقاوم سازی افزیر پس از بررسی دقیق شرایط کنونی پایه پل، طراحی های لازم برای تقویت محوری، برشی و خمشی پایه پل را انجام داده و با ارائه طرح مقاوم سازی پایه پل به کمک مصالح کامپوزیت پلیمری شرکت افزیر به کارفرمای محترم، پایه پل موردنظر حتی از پیش از وقوع خرابی در آن نیز مقاوم تر می‌نمایند.

برای دیدن عکس در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید

برای دیدن عکس در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید

مقاوم سازی پایه پل با مصالح کامپوزیت پلیمری FRP شرکت افزیر

مزایا و ویژگی های استفاده از FRP
افزایش ظرفیت محوری، برشی، و خمشی پایه پل ها
ایده‌آل بودن این راهکار برای مقاوم سازی پایه پل شناور در آب
به حداقل رساندن افزایش ابعاد پایه پل پس از مقاوم سازی به کمک مصالح کامپوزیت پلیمری
حذف مرحله تعمیر سطح بتن پیش از روند اصلی مقاوم سازی
کاهش شدید خوردگی به دلیل بدون درز بودن این روش
سرعت زیاد اجرای مقاوم سازی پایه پل به کمک مصالح کامپوزیت پلیمری شرکت افزیر بدون ایجاد اختلال در بهره‌برداری



هزینه اجرای مقاوم سازی پایه پل با مصالح کامپوزیت پلیمری FRP شرکت افزیر
برای مشاوره و کسب اطلاع درمورد هزینه اجرای مقاوم سازی پایه پل با کارشناسان شرکت مقاوم سازی افزیر در تماس باشید.

سه شنبه 5/10/1396 - 14:37
آموزش و تحقيقات

مقاوم سازی دال بتنی با FRP
مقاوم سازی دال بتنی با FRP به منظور افزایش ظرفیت باربری دال، افزایش مقاومت دال در برابر خوردگی، کمبود مقاومت فشاری بتن، افزایش مقاومت خمشی، برشی و… بطور موضعی انجام می‌شود. دال ها عملا وظیفه تحمل بارهای قائم را دارند ولی چون عملکرد دیافراگم افقی نیز دارند، باید با اعضای مقاوم جانبی سازه اتصال داشته و از سختی و مقاومت کافی برخوردار باشند. در واقع مقاوم سازی دال های بتنی با FRP می تواند ظرفیت خمشی آن را افزایش دهد. با این روش همچنین ظرفیت اصلی دال که به دلیل خوردگی فولاد کاهش پیدا کرده است را می‌توان باز گرداند. بکارگیری مصالح پلیمری مسلح شده با الیاف بجای مصالح سنتی و شیوه‌های موجود روشی است که امروزه در دنیا متداول می‌باشد. تقویت دال با FRP ضمن سبکی از مقاومت‌ کششی بالائی برخوردار می‌باشند. امروزه قیمت بهسازی دال با FRP بسیار پایین بوده و نحوه اجرای آن بسیار آسان و ارزان می‌باشد.
برای مقاوم سازی دال بتنی با FRP، مصالح مرکب FRP را می‌توان بصورت نوارها و یا صفحاتی بر روی سطوح تحت کشش برای افزایش مقاومت خمشی اجرا نمود. دال یک طرفه با تکیه گاه ساده را می توان با چسباندن نوارها یا صفحات FRP در سطوح تحتانی آنها و در راستای طولی، مقاوم سازی نمود. در دال دو طرفه مقاوم سازی با نوارهای FRP در هر دو جهت صورت گیرد. البته اگر دال دارای تکیه گاه گیردار باشد، نوارهای FRP را باید در قسمت فوقانی دال نیز اجرا نمود. همچنین تقویت و بهسازی دال بتنی با FRP به منظور افزایش ظرفیت برشی پانچ دال بتنی در اطراف ستون ها، و تقویت مناطق اطراف بازشو ها انجام می شود. استفاده از ورق های CFRP در ناحیه کششی اتصال دال می‌تواند تشکیل و گسیختگی ترک های برشی را بوسیله افزایش مقاومت خمشی دال در مجاورت ستون به تعویق اندازد و در نتیجه باعث بهبود مقاومت برشی دو طرفه اتصال گردد. در مقاوم سازی دال با FRP به دلیل ضخامت کم ورقه های FRP(حدود 05/0 اینچ یا 3/1 میلی متر)، ورقه ها براحتی می توانند تحت پوشش کف پنهان شوند و همچنین کاهش هزینه ها و اقتصادی بودن این روش باعث برتری آن نسبت به روش های معمول دیگر می باشد.

مهندسان شرکت مقاوم سازی افزیر جهت مقاوم سازی دال بتنی با FRP، با استفاده از آئین نامه های داخلی و بین المللی نظیر ACI4402R، تعداد و جهت گیری فیبرها در هر لایه FRP را بطور دقیق طراحی و محاسبه کرده و محاسبات مهندسی و اقتصادی را برای ترمیم و مقاوم سازی دال بتنی با CFRP ارائه می دهند.
کاربرد FRP در دال بتنی
انوع سقف‌ ها و کف های سازه ای که می‌توان با مصالح FRP مقاوم سازی کرد عبارتند از:
سقف های کامپوزیت
دال یک طرفه بتنی
دال دو طرفه بتنی
سقف های طاق ضربی
سقف های تیرچه بلوک
سقف های تیرچه کرومیت

دلایل اصلی استفاده از سیستم مقاوم سازی دال بتنی با FRP
کمبود آرماتورهای فوقانی یا تحتاتی
کمبود مقاومت فشاری بتن مورد استفاده
ضعف در محل اتصال دال به دیوار
ضعف در عملکرد دیافراگمی دال
کمبود آرماتورهای اجرا شده (برخلاف نقشه ها)
طراحی اولیه نامناسب دال
خیز بعد از اجرا

مزایا و خصوصیات مقاوم سازی دال بتنی با FRP
افزایش مقاومت خمشی دال¬های یک طرفه
افزایش مقاومت خمشی دال¬های دو طرفه
تقویت و افزایش مقاومت برشی
افزایش سختی و کاهش خیز در بارهای سرویس
افزایش شکل پذیری
ترمیم و تقویت ناشی از خوردگی
افزایش مقاومت در برابر خوردگی
صرفه اقتصادی نسبت به روش های معمول
سهولت در اجرا

تقویت دال با FRP برای مقاوم سازی دال بتنی
برای بهسازی دال ها، تقویت دال با FRP را می‌توان بصورت نوارها و یا صفحاتی بر روی سطوح تحت کشش اجرا نمود.
دال های یک طرفه با تکیه‌گاه ساده را می‌توان با چسباندن نوارها یا صفحات FRP در سطوح تحتانی آنها و در راستای طولی، مقاوم‌ سازی نمود.
در دال های دو طرفه بهسازی دال با FRP ، در هر دو جهت صورت گیرد. البته اگر دال دارای تکیه‌گاه گیردار باشد، نوارهای FRP را باید در قسمت فوقانی دال نیز اجرا نمود.


برای دیدن عکس در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید

تقویت دال بتنی با نوارهای FRP در جهت اصلی

برای دیدن عکس در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید

برای دیدن عکس در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید

تقویت دال بتنی دو طرفه با نوارهای FRP در دو جهت

در صورت وجود تکیه‌گاه گیردار در لبه‌های دال و ایجاد لنگر منفی در مقطع آن، می‌توان مطابق شکل زیر از نوارهای FRP در وجه فوقانی دال استفاده نمود.

برای دیدن عکس در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید

بهسازی دال با FRP در نواحی لنگر منفی

تقویت دال های طره ای با FRP
تفاوت عمده این دال ها با دال های یک طرفه و دو طرفه با تکیه گاه ساده این است که اولا لنگر آن منفی است و ثانیاً بزرگترین مقدار لنگر در محل تکیه گاه رخ می دهد بنابراین نمی توان نوار FRP یا الیاف FRP را به نحو مناسبی در انتهای دال مهاربندی کرد. با توجه به شرایط مقاوم سازی و شکل دال، طرح های متفاوتی برای مهاربندی انتهای FRP در تکیه گاه این دالها پیشنهاد شده است.
در دالهایی که به صورت کنسول به یک تیر بزرگ و یا یک دیوار متصل هستند یک گزینه ساده برای مهاربندی این است که الیاف FRP یا صفحه FRP را تا قسمتی از سطح دیوار بالا برده و چسبانده شود. مطالعات و بررسی های انجام گرفته نشان داده اند که این روش مهار بندی چندان مناسب نبوده زیرا زمانیکه تنش در نوار FRP در حد پایینی است قسمت چسبانده شده بر روی دیوار جدا می شود.

برای دیدن عکس در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید

تأمین طول مهاری با امتداد الیاف FRP به روی دیوار
راه موثرتر برای مهاربندی قسمت‌ های طره‌ای دالها، هدایت مصالح FRP به درون سوراخ هایی است کـه از قبل در دیوار تعبیه شده باشد.

برای دیدن عکس در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید

تأمین طول مهاری با امتداد FRP در داخل اتصال
یکی از روش های مرسوم تامین طول مهاری برای الیاف FRP این است که الیاف بر روی دیوار و یا ستون ادامه پیدا کند و سپس با استفاده از الیاف ها و یا ورق های FRP که عمود بر این الیاف هستند، الیاف های تحت کشش مهار گردند. (در مواقعی که الیاف بر روی ستون آمده باشد، می توان با دورپیچی FRP ستون، الیاف تحت کشش FRP را مهار نمود).
راه موثر دیگر برای مهاربندی این است که نوارهای FRP را به درون سوراخ هایی که از قبل در دیوار ایجاد شده است هدایت کرد. به دلیل وجود فولاد داخل مقطع این نوع مهاربندی تنها در صورتی می تواند استفاده شود که عرض نوار FRP کم باشد تا در سوراخ های ایجاد شده بین دو میلگرد دیوار بتواند قرار گیرد. این نوع مهاربندی FRP، عملکرد خوبی دارد. سوراخ های ایجاد شده را نیز می بایست پس از قرار گرفتن FRP مجددا با ملات اپوکسی پر کرد . برای پر کردن این سوراخ ها ملات سیمان مناسب نیست زیرا افت سیمان سبب تاثیر منفی بر مقاومت مهاربندی می گردد.

برای دیدن عکس در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید

روش های مختلف تأمین طول مهاری با امتداد FRP روی دال ها


برای دیدن عکس در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید

تقویت اطراف بازشوهای دال با FRP

سه شنبه 5/10/1396 - 14:31
آموزش و تحقيقات

مقاوم‌ سازی ستون بتنی با FRP
روش مقاوم‌ سازی ستون بتنی با FRP به منظور تقویت و افزایش مقاومت ستون بتنی در برابر زلزله، سایش، خوردگی، حرارت، آتش سوزی و یا باز گرداندن ستون به عملکرد دلخواه مورد استفاده قرار می‌گیرد. در ساختمان ها اغلب زنگ زدگی، خوردگی، افزایش بار زنده یا مرده و خطاهای ساخت، منجر به ضعیف شدن ستون ها می شود که نیاز به مقاوم سازی دارند. استفاده از مصالح FRP یک روش سریع و مقرون به صرفه برای مقاوم سازی ستون های بتنی می‌باشد. امروزه قیمت مقاوم سازی ستون بتنی با FRP در مقایسه با روش های سنتی کم بوده و نحوه اجرای آن آسان و ارزان می‌باشد.


هنگامی که ستون تحت بارهای لرزه ای قرار می گیرد، مسئله ظرفیت جذب انرژی و شکل پذیری ستون اهمیت می یابد که استفاده ازالیاف FRP ضمن افزایش ظرفیت برشی ستون، مد گسیختگی آن را از حالت برشی به خمشی تغییر داده و شکل پذیری را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد. با افزایش میزان بار وارده بر ستون، بتن تمایل دارد در جهت عمود بر جهت اعمال بار از هم باز شود. محصور کردن عرضی بتن با پوشش FRP (دور پیچ کردن) توسط افزودن لایه هایی از الیاف شیشه و کربن مقاومت نهایی ستون را تا 2 برابر افزایش می دهد و البته تاثیر مهم تر این الیاف در افزایش 5 برابری در ظرفیت تغییر شکل بتن است.


در جریان مقاوم سازی ستون بتنی با FRP مقاومت فشاری ستون افزایش می یابد بدین ترتیب که می توان از سیستم هایFRP ، جهت ایجاد محصورشدگی از طریق دورپیچ کامل FRP و به طبع آن افزایش مقاومت فشاری ستون بتنی استفاده نمود. در حقیقت بتن محصور شده مقاومت فشاری بسیار بالاتری نسبت به بتن محصور نشده دارد زیرا محصور کردن ستون باعث ایجاد فشار جانبی بر بتن می شود و وجود فشار محیطی بر ستون بتنی سبب افزایش مقاومت فشاری آن می شود. این امر همچنین باعث افزایش شکل پذیری اعضا تحت ترکیب نیروهای محوری و خمشی می‌شود. در این وضعیت، الیاف حلقوی FRP مشابه تنگهای بسته یا خاموتهای مارپیچ فولادی عمل می‌کنند. در محاسبه مقاومت فشاری محوری عضو باید از سهم الیاف FRP موازی با راستای طولی آن صرف نظرگردد.


در این روش قرارگیری الیاف در امتداد عمود بر محور طولی عضو به صورت دورپیچ کامل، سبب ایجاد محصورشدگی انفعالی (Passive) در عضو می گردد. از این رو FRP تا زمان بارگذاری و رخداد تغییرشکل های عرضی در ستون بتنی موجود منفعل بوده و تحت تنش قرار نگرفته و تاثیری در باربری عضو ندارد. بدین سبب اجرا و نصب استاندارد و اطمینان از چسبندگی کامل بین بتن و FRP در این روش مقاوم سازی بسیار حائز اهمیت می باشد. از این رو شرکت مقاوم سازی افزیر با بکارگیری مهندسان و کارشناسان با تجربه و کار آزموده در زمینه طراحی و اجرای دقیق پروژه های مقاوم سازی ستون بتنی با FRP اطمینان کافی را برای اجرای دقیق انواع پروژه های مقاوم سازی با FRP می دهد.


برای دیدن عکس در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید

روش مقاوم‌ سازی ستون بتنی با FRP


هنگامی که ستون یا عضو فشاری تحت بارهای لرزه‌ای قرار می‌گیرد، مسئله ظرفیت جذب انرژی و شکل‌پذیری ستون اهمیت می‌یابد. در این ارتباط مقاوم سازی یا بهسازی آن عضو با افزایش شکل‌پذیری انجام می‌گیرد، از معایب این روش هزینه بالای آن، رفتار تردشکن و مقاومت کم آن در برابرآتش‌سوزی می‌باشد.

انواع ستون‌های بتنی که می‌توان با مصالح FRP تقویت نمود، عبارتند از:
ستون های گرد بتنی، ستونهای لوله بتنی
ستون های کتابی یا مستطیلی
ستون های مربعی بتنی
ستونهای پیش ساخته بتنی


مزایا و خصوصیات مقاوم‌ سازی ستون بتنی با FRP
افزایش مقاومت خمشی ستون
افزایش مقاومت برشی ستون
افزایش مقاومت فشاری ستون
افزایش مقاومت در برابر خوردگی
افزایش دوام و عمر
کنترل گسترش ترک و عرض ترک
ضخامت کم ورقه های FRP و عدم تغیر قابل توجه در ابعاد تیر
سهولت در اجرا
هزینه پایین نسبت به روش های مرسوم دیگر
افزایش شکل پذیری

 

اجرای FRP جهت مقاوم سازی ستون بتنی


طراحی و محاسبات مقاوم‌ سازی ستون بتنی با FRP

همانگونه که اشاره شد بتن محصور شده مقاومت فشاری بسیار بالاتری نسبت به بتن محصور نشده دارد. محصور کردن ستون باعث ایجاد فشار جانبی بر بتن می شود و وجود فشار محیطی بر عضو بتنی سبب افزایش مقاومت فشاری آن می‌شود. محصور شدگی با جلوگیری از گسترش بارهای خارج از محور در ستون، ظرفیت تحمل بار محوری را افزایش می دهد.


منحنی تنش کرنش مقاوم‌ سازی ستون بتنی با FRP

منحنی تنش – کرنش یک ستون بتنی در حالت های محصور نشده و محصور شده با FRP در سطوح مختلف محصورشدگی در شکل زیر نشان داده شده است. این شکل بخوبی گویای تاثیر محصورشدگی در افزایش مقاومت فشاری عضو بتنی با FRP بوده و علاوه بر آن نشان دهنده تاثیر محسوس محصورشدگی بر افزایش کرنش نهایی بتن می باشد. این موضوع افزایش شکل پذیری المان بتنی محصور شده با FRP را به همراه خواهد داشت.

 

برای دیدن عکس در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید


محصور شدگی بتن با FRP

ااز الیاف کامپوزیت به صورت دور پیچ خارجی برای تقویت ستون های بتنی استفاده میشود، که مکانیزم تقویت این روش ، افزایش محصوریت ستون است. در نمودار فوق تنش-کرنش ستون تقویت شده با الیاف اورده شده است

این نمودار شامل دو بخش خطی(الاستیک) و غیر خطی (غیر الاستیک) می باشد. با توجه به این نمودار در میابیم که در قسمت خطی بتن محصور شده و غیر محصور شده تفاوتی نداشته اند که دلیل این موضوع عدم انبساط جانبی زیاد بتن در بارهای کم می باشد که این موضوع نشان میدهد نوع ژاکت استفاده شده برای مقاوم سازی در میزان مقاومت بتن در ناحیه خطی تاثیر زیادی ندارد. ناحیه خمیری در بتن محصور نشده بلافاصله بعد از رسیدن به بیشینه مقاومت خود، تشکیل می شود. در این حالت به علت زیاد شدن کرنش های جانبی بتن و افزایش انبساط، دورپیج مورد استفاده فعال می شود.
در ناحیه پلاستیک با افزایش جزئی در تنش محوری، انبساط جانبی به مقدار قابل توجهی افزایش پیدا میکند. این افزایش حجم به دلیل گسترش ترک ها و تخریب ساختار داخل بتن باعث افزایش فشار محصور کنندگی دورپیچ می شود. و با علم بر اینکه الیاف تا لحظه گسیختگی رفتار خطی دارند، نقش بسزای در قسمت خمیری منحنی دارا می باشند.
اگر بتن دارای محصوریت مکفی باشد ناحیه خمیری مثبت و کاملا خطی بوده است که این نشان دهنده این باشد که محصوریت، ظرفیت باربری بیشتری را ایجاد کرده است و اگر بتن خوب محصور نشده باشد، تنش محوری حداکثر، همانند حالت بتن غیر محصور می باشد.
[تصویر: a-logo.png]
انواع روش های مقاوم‌ سازی ستون بتنی با FRP
دورپیچ کامل با FRP

از سیستم های FRP، می‌توان جهت ایجاد محصورشدگی از طریق دورپیچ کامل FRP و به طبع آن افزایش مقاومت فشاری المان بتنی استفاده نمود. در این روش، قرارگیری الیاف FRP در امتداد عمود بر محور طولی عضو به صورت دورپیچ کامل، سبب ایجاد محصورشدگی انفعالی (Passive) در عضو می‎گردد. از این رو FRP تا زمان بارگذاری و رخداد تغییرشکل های عرضی در المان بتنی موجود منفعل بوده و تحت تنش قرار نگرفته و تاثیری در باربری عضو ندارد. بدین سبب اجرا و نصب استاندارد و اطمینان از چسبندگی کامل بین بتن و FRP در این روش مقاوم سازی بسیار حائز اهمیت می‌باشد.

تقویت ترکیب فشاری – خمشی

دورپیچ کامل یا ژاکت FRP ، می‌تواند جهت ایجاد محصورشدگی و در نتیجه افزایش مقاومت ستونها و المان های بتنی تحت ترکیب نیروهای فشاری و خمشی مورد استفاده قرار گیرد. لذا توجه به هشدار فنی در خصوص استفاده از FRP جهت تقویت فشاری – خمشی سازه های بتنی زیر بسیار حائز اهمیت است. افزایش قابل ملاحظه مقاومت تنها در صورتیکه نقطه متناظر با نیروی فشاری و خمشی نهایی در بالای خط متصل کننده مبدا به نقطه بالانس در منحنی P-M باشد محقق خواهد شد. همانطور که از دیاگرام P-M در دو حالت محصور شده با FRP و محصور نشده مطابق شکل قابل دریافت است، محدودیت مذکور از این واقعیت که افزایش مقاومت در نتیجه محصورشدگی با FRP تنها برای المان های با مود شکست حاکم فشاری قابل ملاحظه می باشد، نشات می گیرد.


برای دیدن عکس در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید


منحنی اندرکنش ستون تقویت شده با مصالح FRP

مکانیزم های شکست ستون های بتنی تحت بار زلزله و نیاز به مقاوم‌ سازی ستون بتنی با FRP
شکست برشی ستون های بتنی

نامطلوب ترین حالت شکست، شکست برشی ستون است که ابتدا ترکهای مایل و مورب در بتن ظاهر می‌شوند و پس از گسیختگی و یا باز شدن فولاد عرضی مقطع یا خاموت (تنگ) روی می‌دهد. در نهایت با کمانش آرماتورهای طولی یک شکست ترد و یا انفجاری رخ می دهد این حالت شکست اساسا به دلیل کافی نبودن آرماتورهای عرضی مقطع رخ می دهد. ضعف خمشی، برشی و فشاری و حتی شکل پذیری ستون های بتنی را می‌توان از طریق مصالح کامپوزیتی FRP ارتقاء داد.

خرابی ناشی از ایجاد مفصل پلاستیک خمشی در ستون های بتنی

این حالت شکست پس از وقوع زلزله بسیار به چشم می خورد و عموما در مناطق انتهایی ستون روی می دهد و به ناحیه کوچکی منحصر می‌شود. در این حالت ابتدا قسمتی از پوشش بتن کنده می‌شود و سپس شکست آرماتورهای عرضی و در ادامه کمانش آرماتورهای طولی اتفاق می‌افتد. این ضعف ستون های بتنی را میتوان با دورپیچی الیاف FRP در محل اتصال تیر به ستون بر طرف نمود.

خرابی در محل وصله پوششی آرماتورهای طولی در ستون های بتنی

این حالت در ستونهایی روی می‌دهد که آرماتورهای طولی آنها در محلی که لنگر وارده زیاد است با یکدیگر همپوشانی دارند عموما در هنگام زلزله، انتهای ستون تحت خمش زیادی قرار می گیرد چنانچه طول وصله بسیار کوچک باشد در طول بارگذاری رفت و برگشتی آرماتورها جدا خواهند شد. با استفاده از سیستم تقویت با FRP به روش محصورسازی در محل هایی که آرماتورهای طولی همپوشانی کافی ندارند می‌توان از این نوع خرابی جلوگیری کرد.

 

برای دیدن عکس در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید

مقاوم سازی ستون گرد بتنی با FRP

برای دیدن عکس در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید

شرکت مقاوم سازی افزیر

سه شنبه 5/10/1396 - 14:23
آموزش و تحقيقات

مقاوم سازی تیر بتنی با FRP

مقاوم‌ سازی تیر بتنی با FRP جهت رسیدن به عملکرد دلخواه از طریق افزایش ظرفیت باربری خمشی و برشی، افزایش مقاومت در برابر سایش، افزایش مقاومت در برابر خوردگی و حتی حرارت می باشد. برای مقاوم‌ سازی تیر بتنی با FRP که آرماتور آنها به دلیل حضور در شرایط نامساعد خورده شده اند، نیز می­توان از مصالح FRP استفاده کرد. بدین ترتیب تیر بتنی ضمن افزایش مقاومت خمشی و برشی، در مقابل شرایط محیطی خورنده نیز با استفاده از FRP محافظت می شوند.
مقاوم‌ سازی تیر بتنی با FRP و تقویت تیر بتنی با FRP روش نسبتاً جدیدی به شمار می‌رود که در پروژه های بهسازی لرزه ای مورد استفاده قرار می‌گیرد. مصالح FRP خواص فیزیکی بسیار مناسبی دارند که می‌توان به مقاومت کششی بالا و ضخامت و وزن کم اشاره آن نمود. در مجموع مقاوم سازی و تقویت تیر بتنی با FRP جهت افزایش عملکرد لرزه ای آن از طریق افزایش ظرفیت باربری خمشی، برشی،افزایش مقاومت در برابر سایش، افزایش مقاومت در برابر خوردگی و حتی حرارت می‌باشد. روشهای متعددی جهت رفع ضعف تیر وجود دارد، که از جمله آنها می‌توان روش مقاوم سازی تیر بتنی با FRP را به دلیل مزایای بسیار بالای آن نام برد. در حقیقت مقاوم سازی تیر بتنی با FRP راه حل اقتصادی و موثری برای تقویت تیر بتنی در برابر خمش و برش می باشد که امروزه بدلیل کاهش قیمت FRP به خصوص در ایران بسیار متداول شده است. در جریان مقاوم سازی تیر بتنی با FRP مصالح و الیاف FRP در طی 3-4 روز به 3 برابر مقاومت کششی فولاد می رسند، از این رو با توجه به اینکه الیاف FRP مقاومت کششی بسیار بالایی نسبت به ورقه های فولادی دارند،اتصال FRP به ناحیه کششی بتن در تیر بتنی سبب افزایش ظرفیت خمشی مقطع خواهد شد. عوامل متعددی مانند ابعاد مقطع تیر بتنی، مساحت و مشخصات مکانیکی میلگردهای موجود و FRP مورد استفاده و همچنین مقاومت بتن موجود، در میزان افزایش مقاومت خمشی سازه های بتنی با استفاده از سیستم های FRP دخیل می باشند. در ادبیات فنی این افزایش مقاومت از 10 تا 160 درصد گزارش شده است. لذا با توجه به محدودیت های موجود در خصوص شکل پذیری، ضوابط بهره برداری و دیگر محدودیت های آیین نامه ای، افزایش مقاومت خمشی سازه های بتنی تا حداکثر 40 درصد قابل قبول تلقی و توصیه شده است. همچنین در مقاوم سازی تیر بتنی با FRP با اتصال مصالح FRP به ناحیه کششی بتن به طوری که راستای الیاف آن عمود بر محور طولی تیر باشد، موجب افزایش مقاومت برشی تیر می شود. نتایج مطالعات نشان می‌دهد که سختی تیرهای بتنی مقاوم سازی شده با FRP، بعد از ترک خوردگی بسیار بیشتر از سختی تیرهای تقویت نشده بعد از ترک خوردگی است که این مسئله در هنگام زلزله بسیار حائز اهمیت می‌باشد. ورقه ها و لمینیت FRP بدلیل ضخامت کمی که دارند (حدود 05/0 اینچ یا 3/1 میلی متر) با کمترین افزایش در ابعاد تیر باعث مقاوم سازی تیر می‌شوند. کارشناسان فنی و مهندسان شرکت مقاوم سازی افزیر جهت مقاوم سازی تیر بتنی با FRP، تعداد و جهت گیری فیبرها در هر لایه FRP را بطور دقیق محاسبه کرده و نقشه مهندسی برای ترمیم و مقاوم سازی تیر بتنی با FRP ارائه می دهند.
لازم به ذکر است جهت مقاوم سازی تیرهایی که آرماتور آنها به دلیل حضور در شرایط نامساعد محیطی خورده شده اند نیز میتوان از مصالح FRP بهره جست.
کاربرد FRP در تیرهای بتنی
انواع تیرهای بتنی که می‌توان با FRP مقاوم سازی کرد عبارتند از:
تیر بتنی مسلح
تیر بتنی پیش تنیده
تیرهای بتنی پیش ساخته


مزایای روش مقاوم‌ سازی تیر بتنی با FRP
افزایش مقاومت خمشی تیر
افزایش مقاومت برشی تیر
افزایش شکل پذیری تیر
افزایش مقاومت در برابر خوردگی
افزایش دوام و عمر
کنترل عرض ترک
ضخامت کم ورقه های FRP و عدم تغیر قابل توجه در ابعاد تیر
سهولت در اجرا
هزینه پایین نسبت به روش های مرسوم دیگر
ترمیم ناشی از خوردگی






مقاوم سازی تیر با FRP
اجرای مقاوم‌ سازی تیر بتنی با FRP
جهت استفاده از مصالح FRP برای مقاوم‌ سازی تیر بتنی با FRP، سطح بتن بایستی جهت نصب و اجرای FRP آماده سازی گردد.

برای دیدن عکس در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید


اجرای FRP جهت تقویت تیر بتنی
آماده کردن سطح بتن
برای جلوگیری از کنده شدن صفحه FRP و چسب یا رزین از روی سطح بتن، این سطح باید به نحو مناسبی قبل از رزین زدن آماده سازی گردد. در این راستا تمام موارد ناصافی و ناهمواری باید صاف و هموارگردند. وقتی یک لایه نازکFRP بر روی سطح ناهموار بتنی چسبانده شود، قسمتهایFRP که روی ناهمواریها قرار گرفته دچار کشش می‌گردد و تمایل به صاف شدن دارند و این سبب ایجاد تنشهای جدا کننده می‌گردد که ممکن است پس از رسیدن به حد معینی، سبب از بین رفتن چسبندگی در این نقاط شود.

آماده‌ سازی سطح FRP
اگر سطح صفحه FRP به طور مناسب آماده نشود، به عنوان مثال اگر ذرات آلودگی و چربی از سطح FRP برداشته نشود، ممکن است جدایی اتصال در سطح نوار FRP با چسب رخ دهد.

چسب FRP
در حال حاضر چسبهای FRP بسیار قدرتمندی توسط شرکت مقاوم سازی افزیر در دسترس می‌باشند که می‌توانند در چسباندن و استفاده از نوارها، لمینیت ها و الیاف FRP مورد استفاده قرار گیرند. با توجه به اینکه مقاومت رزینها و چسبها از مقاومت بتن بیشتر است، به همین دلیل در اغلب حالات مکانیزم شکست در بتن رخ می‌دهد و شکست در لایه چسب به ندرت رخ می‌دهد. تنها در صورت استفاده از چسب نامناسب و یا اجرای غلط و نامطلوب در سیستم FRP، امکان بروز مشکل در لایه چسب وجود دارد. این مشکل در سطح مشترک چسب و الیاف FRP و یا در سطح مشترک بتن و چسب رخ می‌دهد.

تقویت خمشی تیر با FRP
در این بخش به نحوه محاسبه تقویت تیر بتنی با FRP پرداخته می‌شود. برای نمونه تقویت مقاطع مستطیلی و T شکل بررسی شده‌اند. مفاهیم اساسی ارائه شده می‌تواند برای هر شکل هندسی دیگر نیز مورد استفاده قرار گیرد.
استفاده از سیستم تقویت تیر بتنی با FRP در ناحیه کششی بتن به طوری که راستای الیاف آن در جهت طولی یک عضو خمشی باشد، باعث افزایش مقاومت خمشی آن عضو می‌گردد. هرگاه افزایش مقاومت خمشی اعضای قاب خمشی شکل‌پذیر مقاوم در برابر زلزله، که انتظار تشکیل مفصل پلاستیک در آن باشد، توسط سیستم FRP صورت گیرد، در طراحی این حالات باید رفتار قاب تقویت شده با در نظر گرفتن کاهش قابل توجه چرخش و انحنا در قسمتهای تقویت شده با FRP بصورت دقیق مورد بررسی قرار گیرد. همچنین در این وضعیت تاثیر بارهای متناوب بر مصالح FRP نیز باید بررسی شود. نمونه‌ای از روش‌های تقویت تیر با FRP که توسط شرکت افزیر صورت گرفته است، در شکل زیر نشان داده شده است.


تقویت برشی تیر بتنی با FRP
استفاده از الیاف FRP به صورت رکابیهای خارجی، سبب افزایش مقاومت و تقویت تیرهای بتنی با در سازه های بتن آرمه می‌گردد. در این روش صفحات FRP به وجوه جانبی تیر چسبانده می‌شود بطوری که راستای الیاف عمود بر محور طولی تیر یا مایل باشد. برای داشتن رکابی خارجیU شکل، مصالح FRP بصورت ممتد روی دو وجه جانبی و زیر تیر نصب می‌شود که این امر سبب بهبود مهاری تقویت خمشی FRP نیز می‌گردد. برای افزایش کارآیی تقویتهای برشی، تامین مهار انتهایی لازم است.
با توجه به اینکه طول موجود برای نصب رکابیهای FRP به ارتفاع تیر محدود می‌شود، بتن موجود باید از کیفیت مناسبی برخوردار باشد. سطح بتن باید متناسب با نیازمندیهای مصالح FRP مورد استفاده و در صورت لزوم ترمیم شود. به منظور پرهیز از گسیختگی رکابی‌های FRP در اثر تمرکز تنش در گوشه‌های مقطع تیر، این گوشه‌ها باید به شعاع حداقل 30 میلی‌متر گرد شوند.

برای دیدن عکس در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید


تقویت برشی تیر بتنی با FRP

محل کاربرد و مزایای مقاوم‌ سازی تیر بتنی با FRP
مقاوم سازی تیر بتنی با FRP در پروژه های دارای محدودیت منابع مالی به علت صرفه اقتصادی
کاهش هزینه های تولید، طراحی، نصب و اجرای مصالح FRP به علت پیشرفت دانش فنی و در نتیجه عدم نیاز به ضرایب اطمینان گذشته به علت جهل در رفتار آن ها


بهسازی تیر بتنی با FRP در پروژه های دارای محدودیت اجرایی
انتقال آسان مصالح FRP به فضای داخلی پروژه به علت حجم و وزن اندک آن ها در مقایسه با روش های سنتی مقاوم سازی با جکت فولادی یا بتنی
نصب ساده مصالح FRP به کمک چسباندن بر روی تیر
سهولت برش در اندازه‌های دلخواه
امکان تقویت به صورت خارجی


مقاوم سازی تیر بتنی با FRP در پروژه های نیازمند به اجرای سریع و ضربتی
عدم نیاز به عمل آوری طولانی مدت و کاهش زمان اجرا
رسیدن به 3 برابر مقاومت کششی فولاد در طی یک روز


مقاوم‌ سازی تیر بتنی با FRP در پروژه های نیازمند به عدم اختلال در بهره برداری
استفاده از ابزار آلات ساده و کم حجم برای اجرا و در نتیجه کمترین اختلال در بهره برداری
عدم نیاز به عملیات کارگاهی دشوار و نیازمند به تخلیه سازه از جمله برشکاری، سوراخ کاری و جوشکاری
عدم نیاز به کاشت بولت و خرابی های آن بر خلاف روش های سنتی مقاوم سازی با جکت فولادی یا بتنی
عدم نیاز به داربست گسترده بر خلاف روش های سنتی مقاوم سازی با جکت فولادی یا بتنی


ترمیم و تقویت تیر بتنی با FRP در پروژه های نیازمند به کمترین تغییر معماری
کم ترین تغییر در ابعاد، شکل و وزن در المان های مقاوم سازی شده با FRP به علت ضخامت کم آن ها نسبت به روش های سنتی مقاوم سازی با جکت فولادی یا بتنی


مقاوم‌سازی تیر بتنی با FRP در تیر دارای ضعف خمشی
افزایش قابل توجه ظرفیت خمشی تیر در صورت هم راستایی الیاف با راستای تیر
بهره گیری از ظرفیت کششی FRP برای مقاوم سازی المان تحت خمش مثبت و منفی با چسباندن صفحات FRP به وجوه بالا و پایین تیر


مقاوم‌ سازی تیر بتنی با FRP در تیر دارای ضعف برشی
افزایش قابل توجه ظرفیت برشی تیر در صورت عمود یا مایل بودن راستای الیاف نسبت به راستای تیر (رکابی خارجیU شکل)
بهبود وضعیت مهاری صفحات FRP به کار گرفته شده برای تقویت خمشی در صورت استفاده از رکابی خارجی U شکل ممتد
ضرورت گرد کردن گوشه های مقطع مربع با شعاع حداقل 30 میلیمتر به علت احتراز از تمرکز تنش در آن ها


مقاوم‌ سازی تیر بتنی با FRP برای افزایش مقاومت موضعی تیرهای دارای سوراخ
تقویت موضعی اطراف سوراخ های تیر به علت عبور تاسیسات به کمک FRP
مقاوم سازی تیر بتنی با FRP برای تامین سطح مقاوم در برابر سایش
مقاومت سایشی قابل توجه مصالح FRP در مقایسه با مصالح سنتی
تعمیر تیر بتنی با FRP برای تیرهای با پوشش بتن ترک خرده
افزایش دوام و مقاومت در برابر خوردگی با کاهش عرض ترک ها


مقاوم سازی تیر بتنی با FRP در پروژه های نیازمند به تامین سطح مقاوم در برابر خوردگی و دارای عمر مفید طولانی
عدم نیاز به تکرار مقاوم سازی پس از چند سال و یا نگهداری شدید از المان بر خلاف استفاده از جکت های فولادی یا بتنی
سازه طرح از ابتدا یا موجود
افزایش عمر مفید سازه به علت محافظت از بتن و آرماتور در برابر شرایط مخرب محیطی از قبیل حضور سولفور، کلر، رطوبت، محیط قلیایی و اسیدی و …
سازه آسیب دیده


استفاده از سامانه پس کششی FRP و در نتیجه
تقویت خمشی و برشی المان


کاهش عرض ترک های موجود در پوشش بتنی به کمک کشش اولیه ایجاد شده در صفحات FRP
محافظت آتی از آرماتورها در برابر شرایط مخرب محیطی


مقاوم سازی پوتر بتنی با FRP برای افزایش مقاومت در برابر حرارت
محافظت از تیر بتنی به علت ایجاد پوشش نارسانای حرارتی


مقاوم سازی تیر بتنی با FRP برای تامین آب بندی کامل المان
افزایش عمر مفید
کاهش سرعت خوردگی


مقاوم سازی تیر بتنی با FRP برای تامین فضای نارسانای الکتریکی
محافظت از تیر بتنی به علت ایجاد پوشش نارسانای الکتریکی


مقاوم سازی تیر بتنی با FRP برای تامین فضای نارسانای مغناطیسی
محافظت از تیر بتنی به علت ایجاد پوشش نارسانای مغناطیسی
ایده آل برای سایت های با دسترسی محدود به علت حجم و وزن اندک
دارای نسبت بالای مقاومت به وزن
دارای چگالی در حدود 20 درصد فولاد


مقاوم سازی تیر بتنی با FRP برای رفع مشکل کمبود سختی المان و خیز و ارتعاش بیش از حد آن
تامین سختی قابل توجه با بهره گیری هوشمندانه از الیاف و رزین متناسب


مقاوم‌ سازی تیر بتنی با FRP در پروژه های دارای اشتباهات طراحی
میلگرد گذاری نادرست بتن
اجرای اشتباه خاموت ها
خیز غیر مجاز دال و سقف بتن آرمه


مقاوم‌ سازی تیر بتنی با FRP در پروژه های دارای اشتباهات اجرایی
جدا شدگی سنگ دانه ها بتن
کرمو شدگی سطح بتن و تجمع سنگدانه ها


مقاوم‌ سازی تیر بتنی با FRP در پروژه های مقاوم سازی به علت تغییر در کاربری سازه و بارگذاری های اضافی ثقلی و جانبی
مقاوم سازی تیر بتنی با FRP در پروژه های مقاوم سازی به علت افزایش تعداد طبقات ساختمان های بتنی
مقاوم‌ سازی تیر بتنی با FRP در پروژه های دارای ضعف اتصالات بتن

سه شنبه 5/10/1396 - 14:16
آموزش و تحقيقات

ﺑﺮرﺳﯽ و مقاوم‌سازی لرزه‌ای شریان‌های ﺣﯿﺎﺗﯽ و ﻣﺠﺎری ﻣﺪﻓﻮن ﺷﻬﺮی

در ﻣﯿﺎن ﻋﻮاﻣﻞ ﺑﯿﺮوﻧﯽ ﮐﻪ ﻣﻮﺟﺐ تکان‌ها و ارﺗﻌﺎﺷﺎت ﭘﻮﺳﺘﻪ زﻣﯿﻦ می‌شوند ﺑﻪ ﻋﻠﺖ اﯾﻨﮑﻪ از ﻧﯿﺮوی ﮐﻤﯽ برخوردارند اﻫﻤﯿﺖ ﭼﻨﺪاﻧﯽ در وﻗﻮع زﻟﺰﻟﻪ ﻧﺪارﻧﺪ وﻟﯽ فعالیت‌های ﺗﮑﺘﻮﻧﯿﮑﯽ نیروهای دروﻧﯽ زﻣﯿﻦ ﺑﻨﺎ ﺑﻪ ﺑﺰرﮔﯽ و شدتی ﮐﻪ دارﻧﺪ عمده‌ترین ﻣﻨﺸﺄ وﻗﻮع زﻟﺰﻟﻪ ﺑﻪ ﺷﻤﺎر می‌روند.
ﺑﺮ اﺳﺎس بررسی‌های انجام‌شده ، ﻣﺎﻫﺎﻧﻪ به‌طور ﻣﺘﻮﺳﻂ ﯾﮏ زﻟﺰﻟﻪ نسبتاً ﺷﺪﯾﺪ در ﻣﻨﺎﻃﻖ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﮐﺮه زﻣﯿﻦ اﺗﻔﺎق می‌افتد .اﯾﺮان ازجمله ﮐﺸﻮرﻫﺎیی اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﻪ ﻋﻠﺖ واقع‌شدن ﺑﺮ ﮐﻤﺮﺑﻨﺪ زﻟﺰﻟﻪ آﻟﭗ- ﻫﯿﻤﺎﻟﯿﺎ ﻫﻤﻮاره در ﻣﻌﺮض وﻗﻮع زلزله‌های ﻣﺨﺮب و وﯾﺮاﻧﮕﺮی ﺑﻮده اﺳﺖ . ﺑﻄﻮرﯾﮑﻪ در صدسال ﮔﺬﺷﺘﻪ اﯾﺮان ﯾﮑﯽ از ﺷﺶ ﮐﺸﻮر ﺑﺎ ﺗﻠﻔﺎت ﺑﺎﻻی ﻧﺎﺷﯽ از زﻟﺰﻟﻪ ﺑﻮده اﺳﺖ.
ﻫﺪف برنامه‌ریز ﺷﻬﺮی از بررسی‌های لرزه‌خیزی ، ﺷﻨﺎﺧﺖ ﺷﺮاﯾﻂ ژﺋﻮﺗﮑﻨﯿﮑﯽ و ﻣﯿﺰان ﺧﻄﺮ زمین‌لرزه ﻣﺤﻞ موردمطالعه در آﯾﻨﺪه می‌باشد ﺗﺎ بر اساس آن ﺿﻤﻦ ﺗﺪوﯾﻦ ﻗﻮاﻋﺪ و ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎی ﻣﻨﺎﺳﺐ در ﺟﻬﺖ مقاوم‌سازی سازه‌ها در ﻣﺤﻞ ﺑﻪ ﺗﻌﯿﯿﻦ ﺟﻬﺖ ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺷﻬﺮ و ﻧﻮع کاربری‌ها و مکان‌یابی آن‌ها ﺑﭙﺮدازد. ﺑﺮآورد ﺧﻄﺮﭘﺬﯾﺮی و ﺧﺴﺎرت، ارﮐﺎن اﺳﺎﺳﯽ ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﺑﺤﺮان ﻫﺴﺘﻨﺪ. در ﺑﺮآوردﻫﺎی ﻫﺮ ﭼﻪ واقعی‌تر ﺑﺎﯾﺪ ﺑﻪ ﮔﺮدآوری اﻃﻼﻋﺎت ﺷﻬﺮی، به‌روزرسانی آن‌ها و از ﻃﺮﻓﯽ ﺷﻨﺎﺧﺖ آسیب‌پذیری ﻣﺴﺘﺤﺪﺛﺎت و ﺑﻪ ﻃﺒﻊ آن آسیب‌پذیری انسان‌ها اﺷﺎره ﮐﺮد.شبکه‌های ﺗﻮزﯾﻊ آب ﺷﻬﺮی و ﻣﺠﺮاﻫﺎی ﺗﺨﻠﯿﻪ ﭘﺴﺂب ﻣﺪﻓﻮن، از شریان‌های ﺣﯿﺎﺗﯽ ﺟﺎﻣﻌﻪ ﺷﻬﺮی می‌باشند ﮐﻪ ﺑﺮوز آﺳﯿﺐ در آن‌ها از یک‌سو ﻟﻄﻤﻪ اﻗﺘﺼﺎدی قابل‌توجه در برداشته و از ﺳﻮی دﯾﮕﺮ می‌تواند ﻣﻨﺠﺮ ﺑﻪ ﺑﺮوز ﺻﺪﻣﺎت و ﺧﺴﺎرات ﮔﺴﺘﺮده ﺷﻮد. ﺗﻐﯿﯿﺮ شکل‌های ﺑﺰرگ ﻧﺎﺷﯽ از ﺷﮑﺴﺖ شیب‌ها، زﻟﺰﻟﻪ، ﺣﺮﮐﺖ گسل‌ها و ﺷﻨﺎور ﺷﺪن لوله‌ها در ﺗﺮاﻧﺸﻪ ﻫﺎی کم‌عمق ﺻﺪﻣﺎت عمده‌ای در ﺷﺒﮑﻪ ﺧﻄﻮط ﻟﻮﻟﻪ ﻣﺪﻓﻮن ﺑﻪ وﺟﻮد آورده اﺳﺖ. در ﺧﻄﻮط جمع‌آوری ﻓﺎﺿﻼب ﻧﯿﺰ بیرون‌زدگی ﻣﻨﻬﻮل ﻫﺎ ﺑﯿﺸﺘﺮﯾﻦ ﻣﻮردی اﺳﺖ ﮐﻪ ﭘﺲ از وﻗﻮع زﻟﺰﻟﻪ در ﻧﻘﺎط ﻣﺨﺘﻠﻒ ازجمله زﻟﺰﻟﻪ ﮐﻮﺑﻪ ژاﭘﻦ ﻣﺸﺎﻫﺪه می‌شود. ﺑﻪ ﻋﻠﺖ ﮔﺴﺘﺮده ﺑﻮدن ﺧﻄﻮط ﻟﻮﻟﻪ ﻣﺪﻓﻮن در ﺟﻮاﻣﻊ ﺷﻬﺮی ازجمله ﺷﻬﺮ ﺗﻬﺮان ﮐﻪ به‌واقع اﯾﻦ ﺧﻄﻮط ﮐﻼف سردرگمی را ﺗﺸﮑﯿﻞ داده‌اند ﮐﻪ عوامل ﻣﺨﺘﻠﻒ ایجادکننده ﺧﺮاﺑﯽ در ﺧﻄﻮط ﻟﻮﻟﻪ ﺑﺎﯾﺴﺘﯽ در ﻃﺮاﺣﯽ ﺧﻄﻮﻃﯽ ﻟﻮﻟﻪ ﻣﺪﻓﻮن در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﺷﻮد. ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻃﻮل ﻋﻤﺮ ﺧﻄﻮط ﻟﻮﻟﻪ زﯾﺮزﻣﯿﻨﯽ و مدت‌زمان بهره‌برداری در ﺷﺮاﯾﻂ ﻣﺤﯿﻄﯽ و ﻧﯿﺰ ﺗﻐﯿﯿﺮات آئین‌نامه‌ها ﻟﺰوم ﺑﻬﺴﺎزی، مقاوم‌سازی، ﺗﻌﻤﯿﺮات ﭘﯿﺸﮕﯿﺮاﻧﻪ اﯾﻦ ﺧﻄﻮط در ﺑﺮاﺑﺮ ﻋﻮاﻣﻞ ﻣﺨﺮب ﺣﯿﺎﺗﯽ اﺳﺖ. ﯾﮑﯽ از پدیده‌های ﻣﺨﺮب ﺑﺮ روی ﺧﻄﻮط ﻟﻮﻟﻪ ﺣﺮﮐﺖ ﮔﺴﻞ اﺳﺖ.
ﻧﯿﻤﺎن آزﻣﺎﯾﺸﺎت ﻣﺘﻌﺪدی در ﻣﻮﺿﻮع ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﺧﺎک در ﺑﺮاﺑﺮ ﺣﺮﮐﺖ اﻓﻘﯽ لوله‌ها اﻧﺠﺎم داده اﺳﺖ. ﻧﺘﺎﯾﺞ آزﻣﺎﯾﺸﺎت ﻧﺸﺎﻧﮕﺮ اﯾﻦ ﻧﮑﺘﻪ اﺳﺖ ﮐﻪ، ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﭘﺎﺳﯿﻮ ﺧﺎک ﺣﻮل ﻣﺤﯿﻂ ﻟﻮﻟﻪ ﯾﮑﻨﻮاﺧﺖ ﻧﯿﺴﺖ و ﺑﺴﯿﺎر ﺑﯿﺸﺘﺮ از ﻓﺸﺎر اﺳﺘﺎﺗﯿﮑﯽ زﻣﯿﻦ می‌باشد. و ﻧﯿﺰ ﻧﺸﺎن دادﻧﺪ ﮐﻪ راﺑﻄﻪ ﺑﯿﻦ ﻓﺸﺎر ﺧﺎک و ﺗﻐﯿﯿﺮ ﻣﮑﺎن ﻏﯿﺮﺧﻄﯽ اﺳﺖ و در ﻣﻘﺎدﯾﺮ ﺑﯿﺸﺘﺮ ﻓﺸﺎر زﻣﯿﻦ، اﻓﺰاﯾﺶ ﺑﯿﺸﺘﺮی از ﺗﻐﯿﯿﺮ ﻣﮑﺎن دﯾﺪه می‌شود. واﻧﮓ وﯾﻪ ﯾﮏ ﻣﺪل ﺗﺤﻠﯿﻞ اراﺋﻪ داده اﺳﺖ ﮐﻪ در آن تأثیر ﺣﺮﮐﺖ ﺑﺰرگ ﮔﺴﻞ ﺑﺮ روی ﺧﻄﻮط ﻟﻮﻟﻪ ﻣﺪﻓﻮن به‌صورت آﻧﺎﻟﯿﺰ اﺳﺘﺎﺗﯿﮑﯽ و ﺑﺮ ﭘﺎﯾﻪ ﺗﺌﻮری ﺗﻐﯿﯿﺮ شکل‌های ﺑﺰرگ استوارشده اﺳﺖ. برخلاف مدل‌های ﻗﺒﻠﯽ ﮐﻪ ﺷﮑﺴﺖ ﻟﻮﻟﻪ را به‌صورت ﺷﮑﺴﺖ ﮐﺸﺸﯽ ﻣﺤﻮری در ﻧﻘﻄﻪ ﺗﻤﺎس ﮔﺴﻞ ﺑﺎ ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ در ﻧﻈﺮ می‌گرفتند در اﯾﻦ ﻣﺪل ﺷﮑﺴﺖ به‌صورت اﻧﺪرﮐﻨﺶ ﻧﯿﺮوی ﻣﺤﻮری و ﮔﺸﺘﺎور ﺧﻤﺸﯽ ﻣﻨﻈﻮر ﺷﺪه اﺳﺖ.
اﻫﻤﯿﺖ شریان‌های ﺣﯿﺎﺗﯽ و ﻣﺠﺎری ﻣﺪﻓﻮن
آسیب‌پذیری لوله‌کشی‌ها ﺑﻪ ﻫﻨﮕﺎم زﻟﺰﻟﻪ از ﭼﻨﺪ ﺟﻨﺒﻪ ﺣﺎﺋﺰ اﻫﻤﯿﺖ اﺳﺖ، اول آنکه ﺑﺮای ﻣﺜﺎل ﻗﻄﻊ ﺟﺮﯾﺎن در شاه‌لوله‌های آب به‌واسطه شکستگی‌ها می‌تواند ﺟﺎن ﺑﺎزﻣﺎﻧﺪﮔﺎن زﻟﺰﻟﻪ را ﺑﻪ ﺧﻄﺮ بی اندازد. ﺷﮑﺴﺖ و اﻧﻔﺠﺎر در لوله‌های ﮔﺎز ﻃﺒﯿﻌﯽ می‌تواند ﺑﺎﻋﺚ آتش‌سوزی‌های وﺳﯿﻊ ﮔﺮدد. در ﺻﻮرت آﺳﯿﺐ دﯾﺪن لوله‌ها و شبکه‌های جمع‌آوری ﻓﺎﺿﻼب ﺑﻮی ﺗﻌﻔﻦ ﻣﻨﻄﻘﻪ آسیب‌دیده را فراگرفته و اﺣﺘﻤﺎل ﺷﯿﻮع بیماری‌های ﻋﻔﻮﻧﯽ ﭘﺲ از زﻟﺰﻟﻪ وﺟﻮد دارد. ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻣﻄﺎﻟﺐ گفته‌شده اﻫﻤﯿﺖ ﺗﻌﻤﯿﺮات ﭘﯿﺸﮕﯿﺮاﻧﻪ و مقاوم‌سازی و ﺗﻘﻮﯾﺖ شریان‌های ﺣﯿﺎﺗﯽ و ﻣﺠﺎری ﻣﺪﻓﻮن ﺷﻬﺮ ﺗﻬﺮان بیش‌ازپیش آﺷﮑﺎر می‌گردد.

ﻣﻌﯿﺎرﻫﺎی ﻃﺮاﺣﯽ ﺑﺮای سیستم‌های ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ
ﯾﮏ ﺳﯿﺴﺘﻢ ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ از ﯾﮏ ﻣﻨﻄﻘﻪ ﺟﻐﺮاﻓﯿﺎی وﺳﯿﻊ ﻋﺒﻮر ﮐﺮده و ﺑﺎ ﺧﻄﺮات لرزه‌ای و ﺷﺮاﯾﻂ ﺧﺎک ﺑﺴﯿﺎر ﻣﺘﻨﻮع ﻣﻮاﺟﻪ می‌باشد . ﺑﻌﻼوه ، ﺗﻌﺪادی از سیستم‌های ﻓﺮﻋﯽ در ﻃﻮل ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ وﺟﻮد دارﻧﺪ . ﻫﺮ ﯾﮏ از اﯾﻦ سیستم‌های ﻓﺮﻋﯽ ﺿﺮورﯾﺎت ﻃﺮاﺣﯽ لرزه‌ای منحصربه‌فرد ﻓﻮد را داراﺳﺖ و در ﺑﻌﻀﯽ ﻣﻮارد ﺑﻪ ﻋﻠﺖ ﺗﺮﮐﯿﺐ ﭘﯿﭽﯿﺪه اﺟﺰای ﻣﻤﮑﻦ اﺳﺖ از ﺧﻮد ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺻﺪﻣﺎت زﻟﺰﻟﻪ آسیب‌پذیرتر ﺑﺎﺷﺪ.
ﻫﺪف از ﻣﻌﯿﺎرﻫﺎی ﻃﺮاﺣﯽ لرزه‌ای ﺑﺮای ﯾﮏ ﭘﺮوژه ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ دﺳﺘﯿﺎﺑﯽ ﺑﻪ ﻃﺮاﺣﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ به‌گونه‌ای ﻣﺘﻮازن ﺑﺘﻮاﻧﺪ در ﺑﺮاﺑﺮ ﺗﺄﺛﯿﺮات زلزله‌ها و دﯾﮕﺮ بارگذاری‌ها ﭘﺎﯾﺪاری ﻧﻤﻮده و ﻫﺮ دو ﺟﻨﺒﻪ اﯾﻤﻨﯽ و اﻗﺘﺼﺎد را رﻋﺎﯾﺖ ﻧﻤﺎﯾﺪ . ﻃﺮح ﻣﺘﻮازن ﻃﺮﺣﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ در آن:
ﻣﻌﯿﺎرﻫﺎی ﻃﺮاﺣﯽ ﺑﺮای ﯾﮏ ﺳﺎزه داده‌شده ﺳﺎزﮔﺎر ﺑﺎ اﻧﻮاع ﺧﻄﺮات ﺑﺎﺷﻨﺪ.
ﻣﻌﯿﺎرﻫﺎی ﻃﺮاﺣﯽ به‌گونه‌ای اﻧﺘﺨﺎب ﺷﻮﻧﺪ ﮐﻪ ﻣﯿﺰان ﺧﻄﺮﭘﺬﯾﺮی آﺳﯿﺐ و ﭘﯿﺎﻣﺪﻫﺎی ﮔﺴﯿﺨﺘﮕﯽ ﺑﺎ ﺧﻄﺮ و ﻣﺴﺎﺋﻞ ﻋﻤﻠﮑﺮد ﺳﺎزﮔﺎر ﺑﺎﺷﻨﺪ
ﺑﻄﻮرﯾﮑﻪ هیچ‌یک از اﻗﻼم دﺳﺖ ﭘﺎﺋﯿﻦ ﯾﺎ دﺳﺖ ﺑﺎﻻ ﺑﺮآورد ﻧﺸﻮﻧﺪ . ﺑﺮای ﻣﺜﺎل ﺑﺮای ﯾﮏ ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ ، ﻣﻄﻠﻮب ﻧﯿﺴﺖ ﮐﻪ ﺑﺮای جابه‌جایی ﮔﺴﻞ ﺑﻪ دوره ﺑﺎزﮔﺸﺖ 10000 ﺳﺎل و ﯾﮏ ﺣﺮﮐﺖ زﻣﯿﻦ دارای دوره ﺑﺎزﮔﺸﺖ 100 ﺳﺎل ﻃﺮح ﺷﻮد.
ﻋﻮاﻣﻞ مؤثر ﺑﺮ ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﻟﻮﻟﻪ ﻣﺪﻓﻮن
ﻋﻮاﻣﻞ مؤثر ﺑﺮ ﻣﻘﺪار ﻇﺮﻓﯿﺖ ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﻟﻮﻟﻪ ﻣﺪﻓﻮن در ﺑﺮاﺑﺮ ﺣﺮﮐﺖ ﮔﺴﻞ ﺑﻪ ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎی ﺧﺎک، زاوﯾﻪ ﺑﺮﺧﻮرد ﻟﻮﻟﻪ ﺑﺎ ﮔﺴﻞ، ﻃﻮل ﻟﻐﺰش، ﺧﻮاص ﻣﻮاد، شکل‌پذیری و ﻏﯿﺮه ﺑﺴﺘﮕﯽ دارد. ضمناً ﺑﺎ ﮐﻢ ﮐﺮدن ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﻃﻮﻟﯽ ﺧﺎک در ﺑﺮاﺑﺮ ﺣﺮﮐﺖ ﻟﻮﻟﻪ، ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﻟﻮﻟﻪ ﺑﺎﻻ می‌رود.
ﻋﻮاﻣﻞ مؤثر ﺑﺮ ﻋﻤﻠﮑﺮد ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ در ﺗﻘﺎﻃﻊ ﺑﺎ ﮔﺴﻞ
ﻋﻮاﻣﻠﯽ ﮐﻪ به‌طور قابل‌ملاحظه‌ای در ﻋﻤﻠﮑﺮد ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ واﻗﻊ در ﻣﻌﺮض ﺣﺮﮐﺎت ﮔﺴﻞ دﺧﺎﻟﺖ دارﻧﺪ عبارت‌اند از : ﻋﻤﻖ دﻓﻦ ، ﺷﮑﻞ ﺧﻨﺪق ، ﻣﻘﺪار ﺗﻐﯿﯿﺮ ﻣﮑﺎن ﻧﺴﺒﯽ ﮔﺴﻞ ، زاوﯾﻪ ﺗﻘﺎﻃﻊ ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ ﺑﺎ ﮔﺴﻞ ،ﺧﻮاص ﺧﺎک و طول‌های ﻣﻬﺎر ﻧﺸﺪه مؤثر . ﻋﻤﻠﮑﺮد ﻟﻮﻟﻪ ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﺗﺤﺖ تأثیر ﺧﻮاص ﻣﺼﺎﻟﺢ ، ﻫﻨﺪﺳﻪ ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ و ﻓﺸﺎر داﺧﻠﯽ آن می‌باشد ﭘﺎﺳﺦ دینامیکی ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ عموماً در ﻣﻘﺎﯾﺴﻪ ﺑﺎ ﺗﻐﯿﯿﺮ ﺷﮑﻞ ﻧﺎﺷﯽ از ﮔﺴﻠﺶ ﮐﻮﭼﮏ ﺑﻮده و می‌توان از آن صرف‌نظر ﻧﻤﻮد ﺑﻄﻮرﯾﮑﻪ ﻧﺘﺎﯾﺞ ﻣﻨﺎﺳﺐ می‌توانند از ﯾﮏ ﺗﻐﯿﯿﺮ ﻣﮑﺎن ﻧﺴﺒﯽ اعمال‌شده استاتیکی به دست آﯾﺪ.
ویژگی‌های ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ
ﻋﻮاﻣﻞ دﯾﮕﺮی ﮐﻪ ﺑﺮ ﻋﻤﻠﮑﺮد ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ اﺛﺮ می‌گذارند ﺷﺎﻣﻞ ﻗﻄﺮ ﻟﻮﻟﻪ و ﺿﺨﺎﻣﺖ ﺟﺪاره ، ﻓﺸﺎر داﺧﻠﯽ و ﺧﻮاص ﻣﺼﺎﻟﺢ ﻟﻮﻟﻪ می‌باشند . از اﯾﻦ ﻣﯿﺎن ﺿﺨﺎﻣﺖ ﺟﺪاره در مصالح‌های ﻣﻨﺠﺮ ﺑﻪ ﮐﺸﺶ ﻋﺎﻣﻞ اﺻﻠﯽ می‌باشد . نیروهای ﻃﻮﻟﯽ وارده ﺑﺮ ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ از ﺳﻮی ﺧﺎک اﻃﺮاف ﻣﺘﻨﺎﺳﺐ ﺑﺎ ﻗﻄﺮ ﻟﻮﻟﻪ ﻫﺴﺘﻨﺪ حال‌آنکه ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ در ﺑﺮاﺑﺮ اﯾﻦ ﻧﯿﺮوﻫﺎ ﻣﺘﻨﺎﺳﺐ ﺑﺎ حاصل‌ضرب ﻗﻄﺮ در ﺿﺨﺎﻣﺖ می‌باشد . ﻧﺴﺒﺖ ﻧﯿﺮوی ﻃﻮﻟﯽ وارده ﺑﻪ ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ ، ﻃﻮل ﻣﻬﺎری مؤثر ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ را ﺗﻌﯿﯿﻦ می‌نماید ﺑﻨﺎﺑﺮاﯾﻦ اﯾﻦ ﻃﻮل مستقیماً ﻣﺘﻨﺎﺳﺐ باضخامت ﺟﺪاره ﻟﻮﻟﻪ اﺳﺖ . به‌عنوان ﯾﮏ ﻧﺘﯿﺠﻪ ﻗﺎﺑﻠﯿﺖ ﺗﻘﺎﻃﻊ ﮔﺴﻞ ﻣﺴﺘﻘﻞ از ﻗﻄﺮ ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ و مستقیماً باضخامت ﺟﺪاره ﻟﻮﻟﻪ اﺳﺖ . اﻓﺰاﯾﺶ ﺟﺪاره ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ ﻣﻨﺠﺮ ﺑﻪ ﮐﺎﻫﺶ ﺗﻨﺠﺶ ﮐﺸﺸﯽ در ﻣﺼﺎﻟﺢ ﮔﺴﻞ ﺧﻮاﻫﺪ ﺷﺪ . درصورتی‌که ﺳﺎﯾﺮ ﻋﻮاﻣﻞ ﺗﻐﯿﯿﺮی ﻧﺨﻮاﻫﻨﺪ ﮐﺮد. ﺑﺮای ﺧﻄﻮط لوله‌ای ﮐﻪ در ﻣﻌﺮض ﻓﺸﺎرﻫﺎی ﺟﺎﻧﺒﯽ زﻣﯿﻦ ﻗﺮار دارﻧﺪ اﻣﮑﺎن ﺑﯿﻀﯽ ﺷﺪﮔﯽ حلقه‌ای وﺟﻮد دارد ، ﻣﮕﺮ آنکه ﯾﮏ ﺣﺪ ﺑﺎﻻی ﻧﺴﺒﺖ ﻗﻄﺮ ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ ﺑﻪ ﺿﺨﺎﻣﺖ ﺟﺪار اﻋﻤﺎل ﺷﻮد . ﻓﺸﺎر داﺧﻠﯽ ﻋﻼوه ﺑﺮ ﮐﺎﻫﺶ دادن ﺑﯿﻀﯽ ﺷﺪﮔﯽ حلقه‌ای ، ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ را در ﺑﺮاﺑﺮ چروکیدگی ﻣﻮﺿﻌﯽ ﺗﻮﺳﻂ ﮐﺎﻫﺶ اﺛﺮ ﻧﺎﭘﺎﯾﺪار ﮐﻨﻨﺪ ه ﻧﻘﺎﯾﺺ ﻫﻨﺪﺳﯽ اوﻟﯿﻪ ﺑﻬﺒﻮد می‌بخشد.
ﺗﺄﺛﯿﺮات اﻧﺘﺸﺎر اﻣﻮاج ﺑﺮ ﺧﻄﻮط ﻟﻮﻟﻪ ﻣﺪﻓﻮن
ﻫﺪف اراﺋﻪ و ارزﯾﺎﺑﯽ ﮐﻤﯽ ﺑﻌﻀﯽ از روش‌هایی می‌باشد ﮐﻪ می‌توانند ﺑﺮای ﺗﺤﻠﯿﻞ ﺧﻄﻮط ﻟﻮﻟﻪ ﻣﺪﻓﻮن ازلحاظ ﭘﺎﺳﺦ ﺑﻪ اﻧﺘﺸﺎر اﻣﻮاج لرزه‌ای ﺑﮑﺎر رود نتایج ﻧﺸﺎن می‌دهد ﮐﻪ ﻓﺰون ﺳﺎزی دﯾﻨﺎﻣﯿﮑﯽ ﻧﻘﺶ ﻣﻬﻤﯽ در ﭘﺎﺳﺦ ﺧﻄﻮط ﻟﻮﻟﻪ ﻣﺪﻓﻮن اﯾﻔﺎ نمی‌نماید . ﺗﺮﮐﯿﺐ ﯾﮏ ﺳﯿﺴﺘﻢ ﻣﻘﯿﺪ و ﺣﻀﻮر وﯾﮋﮔﯽ ﻣﯿﺮاﯾﯽ ﺷﻌﺎﻋﯽ زﯾﺎد ﺧﺎک اﻃﺮاف ﺑﺎﻋﺚ تنجش‌هایی ﻧﺎﺷﯽ از تأثیرات ﻓﺰون ﺳﺎزی می‌شود ﮐﻪ ﮐﻤﺘﺮ از تنجش‌های ﻧﺎﺷﯽ از جابه‌جائی ﻧﺴﺒﯽ ﮐﻮﭼﮏ ﺧﺎک – ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ محاسبه‌شده ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از برآورده‌ای تنجش‌های ﺑﯿﺸﯿﻨﻪ زﻣﯿﻦ می‌باشد . ﺑﺮای ﺗﺤﻠﯿﻞ ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ ﻣﺪﻓﻮن می‌توان از ﻣﻼﺣﻈﺎت ﺗﯿﺮ ﺑﺮ ﺑﺘﺮ ﮐﺸﺴﺎن به‌عنوان راهنمایی در ﻣﻮرد اﻧﺘﺨﺎب ﻃﻮﻟﯽ از ﻟﻮﻟﻪ ﮐﻪ باید ﻫﻤﺮاه ﺑﺎ یک‌خم ﯾﺎ ﯾﮏ سه‌راهی به‌صورت اﺟﺰای ﮐﻮﺗﺎه ﻟﻮﻟﻪ ﻣﺪل ﺷﻮد اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﻮد اﯾﻦ ﻃﻮل می‌تواند ﺑﺮاﺑﺮ ﺑﺎ ﻃﻮل ﮐﻤﯿﻨﻪ ﻻزم ﺑﺮای ﺳﯿﺴﺘﻢ ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ ﺧﺎک ﻓﺮض ﺷﺪه به‌صورت ﯾﮏ ﺗﯿﺮ ﻧﯿﻤﻪ ﺑﯿﻨﻬﺎ ﯾﺖ ﮐﺸﺴﺎن اﻧﺘﺨﺎب ﮔﺮدد.
روش‌های ﻧﻮﯾﻦ در مقاوم‌سازی لوله‌های ﻣﺪﻓﻮن
شرکت‌های ﻣﺘﺼﺪی ﺧﻄﻮط ﻟﻮﻟﻪ علاقه‌مند ﺑﻪ ﻓﺮاﻫﻢ آوردن ﺧﺪﻣﺎت اﯾﻤﻦ و قابل‌اعتماد ﺑﻪ ﻣﺸﺘﺮﮐﯿﻦ ﺧﻮد هستند . ﺑﺪﯾﻦ ﻣﻨﻈﻮر ﻻزم اﺳﺖ ﺑﺮ ﭼﮕﻮﻧﮕﯽ واﮐﻨﺶ در ﺑﺮاﺑﺮ گزارش‌های ﺷﺮاﯾﻂ اﺿﻄﺮاری ﺗﻮﺟﻪ ﮐﺎﻣﻞ ﻣﺒﺬول ﮔﺮدد . ﺑﺮای ﯾﮏ ﻣﺘﺼﺪی ، ﺷﺮاﯾﻂ اﺿﻄﺮاری ﺣﺎﺻﻞ از زلزله‌های ﻣﺨﺮب ﭼﻨﺪان ﻣﺘﻔﺎوت ﺑﺎ ﺷﺮاﯾﻂ ﻣﻌﻤﻮل روزاﻧﻪ ﻧﯿﺴﺘﻨﺪ به‌جز اﯾﻨﮑﻪ در اﺛﺮ زﻟﺰﻟﻪ ﻣﻤﮑﻦ اﺳﺖ ﺷﺮاﯾﻂ اﺿﻄﺮاری ﺑﺮای بخش‌های ﻣﺨﺘﻠﻒ به‌طور هم‌زمان رخ دﻫﺪ . ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ اﯾﻨﮑﻪ در زلزله‌های ﮔﺬﺷﺘﻪ وخیم‌ترین ﺷﺮاﯾﻂ اﺿﻄﺮاری زﻟﺰﻟﻪ ﻧﯿﺰ ﻇﺮف 8 ﺳﺎﻋﺖ ﺑﺮﻃﺮف ﺷﺪه و ﺑﺎ در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻦ ﻋﻤﻠﮑﺮد نسبتاً ﺧﻮب سیستم‌های ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ ﻣﻌﻘﻮل ﺧﻮاﻫﺪ ﺑﻮد ﮐﻪ اﻧﺘﻈﺎر داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﯿﻢ ﮐﻪ خدمت‌رسانی ﺑﻪ ﺑﯿﺸﺘﺮ ﻣﺸﺘﺮﯾﺎن ﭘﺲ از ﯾﮏ زﻟﺰﻟﻪ ﻣﺨﺮب ﺧﯿﻠﯽ زودتر از ﺗﻌﻤﯿﺮات سازه‌ای ﺑﻪ ﺣﺎﻟﺖ ﻋﺎدی ﺑﺮﮔﺮدد و اﺳﺘﻔﺎده ﻋﺎدی ﺑﺮای مشترکین اﺟﺎزه داده ﺷﻮد.
ﺗﺤﻠﯿﻞ ﺧﻄﻮط ﻟﻮﻟﻪ ﺗﺤﺖ اﺛﺮ ﺣﺮﮐﺖ ﮔﺴﻞ
ﺑﺮای ﺧﻄﻮط ﻟﻮﻟﻪ ﻓﻮﻻدی ﺟﻮش ﺷﺪه متداول‌ترین روش ﺑﺮای ﺗﺤﻤﻞ ﺣﺮﮐﺖ ﮔﺴﻞ ﺣﺪاﮐﺜﺮ اﺳﺘﻔﺎده از ﺗﻮاﻧﺎﯾﯽ ﺗﻐﯿﯿﺮ ﺷﮑﻞ ﻟﻮﻟﻪ در ﻣﺤﺪوده ﻧﺎﮐﺸﺴﺎن درکشش به‌منظور ﻫﻤﺎﻫﻨﮕﯽ ﺑﺎ ﺗﻐﯿﯿﺮ ﺷﮑﻞ زﻣﯿﻦ ﺑﺪون ﮔﺴﯿﺨﺘﮕﯽ می‌باشد . هرگاه اﻣﮑﺎن داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ ﺑﺎﯾﺪ قرارگیری ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ در ﺗﻘﺎﻃﻊ ﺧﻂ ﮔﺴﻞ ﭼﻨﺎن اﻧﺘﺨﺎب ﺷﻮد ﮐﻪ ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ ﺗﺤﺖ اﺛﺮ ﮐﺸﺶ ﻫﻤﺮاه ﺑﺎ ﻗﺪری ﺧﻤﺶ ﻗﺮار ﮔﯿﺮد از قرارگیری ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ ﺑﻄﻮرﯾﮑﻪ آن را در ﻓﺸﺎر ﻗﺮار دﻫﺪ ﺑﺎﯾﺪ اﺟﺘﻨﺎب ﺷﻮد.زﯾﺮا ﺗﻮاﻧﺪی ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ در ﺗﺤﻤﻞ تنجش‌های ﻓﺸﺎری ﺑﺪون ﮔﺴﯿﺨﺘﮕﯽ ﺑﯿﺎر ﮐﻤﺘﺮ از تنجش‌های ﮐﺸﺸﯽ اﺳﺖ. روش‌های ﻣﺘﻌﺪدی ﺑﺮای ﺗﺤﻠﯿﻞ ﺧﻄﻮط ﻟﻮﻟﻪ مدفون در ﻣﻌﺮض ﮔﺴﻠﺶ وﺟﻮد دارﻧﺪ . اﯾﻦ روش‌ها ﺑﺎ اﺻﻼﺣﺎت ﻻزم در ﻣﻮرد شرایط ﻗﯿﺪﻫﺎ می‌توانند ﺑﺮای ﺧﻄﻮط ﻟﻮﻟﻪ مدفون و ﻣﻮارد ﻣﺸﺎﺑﻪ ﺑﮑﺎر می‌روند. اﯾﻦ روش‌ها عبارت‌اند از:
روش Newmark-Hall
روشKennedy و ﻫﻤﮑﺎران
روش اﺟﺰا، ﻣﺤﺪود

دو روش اول ﺣﺮﮐﺖ ﮔﺴﻞ را ﺑﺼﻮرﺗﯿﮑﻪ در ﯾﮏ ﺻﻔﺤﻪ تعریف‌شده ﻣﻨﻔﺮد رخ می‌دهد ﻓﺮض می‌کنند و توده‌های ﺧﺎک در ﻃﺮﻓﯿﻦ ﮔﺴﻞ را به‌صورت دو ﺟﺴﻢ ﺻﻠﺐ ﻣﺘﺤﺮک در ﻧﻈﺮ می‌گیرند.
روش Newmark-Hall ﯾﮏ برآورد ﻣﺮز ﭘﺎﯾﯿﻦ از ﺗﻨﺠﺶ در ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ را به دست می‌دهد . زﯾﺮا ﻓﺮض می‌کند ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ ﻗﺎدر اﺳﺖ از زﻣﯿﻦ ﺗﻨﺠﺶ ﺧﻮاﻫﺪ ﺷﺪ زﯾﺮا ﺑﺎ ﻓﺮض ﻧﻤﻮدن اﯾﻨﮑﻪ ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ ﺳﺨﺘﯽ ﺧﻤﺸﯽ ﻧﺪارد تنجش‌های ﺧﻤﺸﯽ را دﺳﺖ ﺑﺎﻻ برآورد می‌کند ﺟﺪا ﺷﻮد ﮐﻪ درنتیجه هرگونه ﻗﯿﺪ ﺟﺎﻧﺒﯽ را ﺣﺬف ﻣﯽ نماید . ﺳﭙﺲ ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ به‌صورت ﯾﮏ ﺧﻂ ﻣﺴﺘﻘﯿﻢ ﺑﯿﻦ دونقطه ﻣﻬﺎری ﺗﻐﯿﯿﺮ ﺷﮑﻞ می‌دهد . از ﺳﻮی دﯾﮕﺮ روش Kennedy و ﻫﻤﮑﺎران ﻣﻨﺠﺮ ﺑﻪ برآورد ﻣﺮز ﺑﺎﻻﯾﯽ از ﺗﻐﯿﯿﺮ مکان‌های ﻧﺎﺷﯽ از ﺣﺮﮐﺖ ﮔﺴﻞ طبیعتاً سه‌بعدی ﻫﺴﺘﻨﺪ و ﺑﺴﺘﮕﯽ ﺑﻪ مؤلفه‌های ﻟﻐﺰش اﻣﺘﺪادی و ﻟﻐﺰش ﻋﺎدی ﮔﺴﻞ دارﻧﺪ. ﺑﻨﺎﺑﺮاﯾﻦ ﺣﺮﮐﺎت ﻧﻘﺎط ﻣﻬﺎری ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ ﺑﻪ ﭼﮕﻮﻧﮕﯽ قرارگیری ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﻄﺢ روﺋﯿﻦ ﮔﺴﻞ و اﻧﺤﺮاف ﺻﻔﺤﻪ ﮔﺴﻞ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﻄﺢ روﯾﯿﻦ دارد.
ﺗﺤﻠﯿﻞ ﺧﻄﻮط ﻟﻮﻟﻪ ﻓﻮﻻدی ﻣﺪﻓﻮن در ﻣﺤﻞ ﺗﻘﺎﻃﻊ ﺑﺎ ﮔﺴﻞ راﺳﺘﺎ ﻟﻐﺰ
ﯾﮏ ﺳﯿﺴﺘﻢ ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ معمولاً در ﯾﮏ ﻧﺎﺣﯿﻪ وﺳﯿﻊ ﮔﺴﺘﺮده اﺳﺖ و اﯾﻦ وﯾﮋﮔﯽ ، ﺳﯿﺴﺘﻢ را در ﻣﻌﺮض ﺧﻄﺮﻫﺎی ﺑﯿﺸﺘﺮی ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ تأسیسات دﯾﮕﺮی ﮐﻪ ﺳﻄﺢ ﮐﻮﭼﮑﯽ را اﺷﻐﺎل می‌نماید ﻗﺮار می‌دهد . در ﻫﻨﮕﺎم ﮔﺴﻠﺶ و ﺑﺎ در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻦ ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎی اﺻﻠﯽ ﮐﻪ ﻣﺴﺌﻠﻪ را ﺗﺤﺖ اﺛﺮ ﻗﺮار می‌دهد می‌باشد . اﯾﻦ ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎ عبارت‌اند از:
اﻟﻒ ) ﺗﺴﻠﯿﻢ ﺷﺪن ﻟﻮﻟﻪ ﺗﺤﺖ بارمحوری و ﺧﻤﺸﯽ به‌واسطه ﺗﺸﮑﯿﻞ ﻣﻔﺎﺻﻞ ﭘﻼﺳﺘﯿﮏ و ﻟﻐﺰش ﻣﺤﻮری
ب ) اﺻﻄﮑﺎک ﻃﻮﻟﯽ در ﺳﻄﺢ مشترک ﺧﺎک ولوله
پ ) ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﺟﺎﻧﺒﯽ ﺧﺎک

ﺗﺤﻠﯿﻞ لرزه‌ای ﺧﻄﻮط ﻟﻮﻟﻪ مدفون در ﻣﻌﺮض ﮔﺴﻠﺶ وظیفه ﻣﻬﻤﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺷﺎﻣﻞ ﯾﮏ ﻣﺴﺌﻠﻪ اندرکنشی ﭘﯿﭽﯿﺪه ﺧﺎک – ﺳﺎزه ﺑﺎ دشواری‌های ﻋﺪدی ﻣﺘﻌﺪدی می‌باشد ، ﻧﻈﯿﺮ
1 ) ﻣﺪل سه‌بعدی ، 2 ) ﺗﻐﯿﯿﺮ شکل‌های ﺑﺰرگ ،3 ) ﮐﻤﺎﻧﺶ ﻣﻮﺿﻌﯽ ﻣﻘﻄﻊ ﻋﺮﺿﯽ ، 4 ) ﮐﻤﺎﻧﺶ اوﻟﺮﯾﻦ ﺗﺤﺖ ﻓﺸﺎرش ﻧﺎﺷﯽ از ﮔﺴﻠﺶ ،5 ) ﻟﻐﺰش ﻟﻮﻟﻪ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺧﺎک اﻃﺮاف ، 6 ) رﻓﺘﺎر غیرخطی ﺧﺎک]3[.
ﺷﺮح مسئله
وﻗﺘﯽ زلزله‌ای روی می‌دهد، ﺑﺎﯾﺴﺘﯽ سریعاً وﺿﻌﯿﺖ ﺳﯿﺴﺘﻢ ﮔﺎزرﺳﺎﻧﯽ در ﻣﻨﺎﻃﻖ زلزله‌زده و آسیب‌های وارده ﺑﻪ آﻧﺮا ﻣﺸﺨﺺ ﻧﻤﻮده و ﺑﺎ ﯾﮏ ﺑﺮآورد ﺻﺤﯿﺢ و ﺳﺮﯾﻊ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ جلوگیری از ﺑﺮوز ﺣﻮادث ﺛﺎﻧﻮﯾﻪ در ﻣﻨﺎﻃﻖ پرآسیب و ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ اداﻣﻪ گازرسانی اﯾﻤﻦ ﺑﻪ ﻣﻨﺎﻃﻖ ﮐﻢ ﯾﺎ ﺑﺪون آﺳﯿﺐ اﻗﺪام ﻧﻤﻮد. به‌هرحال در زﻟﺰﻟﻪ، اﻧﻬﺪام ساختمان‌ها، ﺧﺮاﺑﯽ جاده‌ها و ﻣﺸﮑﻼت ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ اﺳﺘﻔﺎده از تأسیسات ﻣﺨﺎﺑﺮاﺗﯽ ﻣﺜﻞ ﺧﻄﻮط ﺗﻠﻔﻦ و تأسیسات ﻣﻮ ﺑﺎﯾﻞ ﮐﺎﻣﻸ ﻣﺤﺘﻤﻞ اﺳﺖ. در ﭼﻨﯿﻦ ﺷﺮاﯾﻄﯽ جمع‌آوری اﻃﻼﻋﺎت ﺑﺴﯿﺎر ﺑﺴﯿﺎر ﻣﺸﮑﻞ ﺧﻮاﻫﺪ ﺑﻮد. ﻟﺬا استفاده از سیستم‌های ﻣﺪﯾﺮﯾﺘﯽ و ﻧﻈﺎرﺗﯽ ﺟﻬﺖ ﮐﻨﺘﺮل ﺑﺤﺮان ﺑﺮ اﺳﺎس جمع‌آوری ﺳﺮﯾﻊ اﻃﻼﻋﺎت و اﺧﺬ ﺗﺼﻤﯿﻤﺎت صحیح‌تر و سریع‌تر ﺣﺎﺋﺰ اﻫﻤﯿﺖ می‌باشد.
ﺑﺮآورد اﺣﺘﻤﺎل و ﺗﻌﺪاد آﺳﯿﺐ ﻧﺎﺷﯽ از زﻟﺰﻟﻪ:
در ﺷﮑﻞ4. ﻓﻠﻮﭼﺎرت ارزﯾﺎﺑﯽ رﯾﺴﮏ زﻟﺰﻟﻪ در ﺳﯿﺴﺘﻢ گازرسانی ﺷﺒﮑﻪ ﺷﻬﺮ و ﮔﺎز ﺗﻬﺮان ﺑﺰرگ آورده ﺷﺪه اﺳﺖ. در اﯾﻦ روش اﺑﺘﺪا گسل‌هایی ﮐﻪ ﻓﻌﺎﻟﯿﺖ آن‌ها می‌توانند ﺑﺎﻻﺗﺮﯾﻦ رﯾﺴﮏ در تأسیسات گازرسانی ﺷﻬﺮ ﺗﻬﺮان را ﺑﻪ وﺟﻮد آورﻧﺪ. به‌عنوان زلزله‌های ﺳﻨﺎرﯾﻮ انتخاب‌شده و ﺑﺎرﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ زلزله‌ای ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺷﺮاﯾﻂ زمین‌شناسی، ﺗﻮﭘﻮﮔﺮاﻓﯽ و ﺷﺮاﯾﻂ ﺧﺎک ﺑﺴﺘﺮ به‌عنوان داده‌های ورودی ﺟﻬﺖ ارزﯾﺎﺑﯽ رﯾﺴﮏ لرزه‌ای در تأسیسات ﺷﺒﮑﻪ ﮔﺎز ﺗﻬﺮان محاسبه‌شده‌اند ﮐﻪ درنهایت ﺑﺎ اﻋﻤﺎل اﯾﻦ ﺑﺎرﻫﺎی لرزه‌ای ﺑﻪ مدل‌های در ﻧﻈﺮ گرفته‌شده ﺑﺮای ﺧﺮاﺑﯽ ﺗﺠﻬﯿﺰات و تأسیسات گازرسانی و ﻣﻨﺎزل درنهایت ﺗﻌﺪاد آسیب‌های وارده و اﺣﺘﻤﺎل آن ﺑﻪ ازای زلزله‌های ﻣﺨﺘﻠﻒ در ﺳﻄﺢ ﺷﻬﺮ ﻣﺸﺨﺺ ﺧﻮاﻫﺪ ﺷﺪ.
زلزله‌های ﻧﺎﺷﯽ از گسل‌های ﻓﻌﺎل ﮐﻪ ﻣﻤﮑﻦ اﺳﺖ در ﻣﺤﺪوده ﺷﻬﺮ ﺗﻬﺮان و ﺣﻮﻣﻪ آن روی دﻫﺪ موردبررسی قرارگرفته‌اند. ﺑﻌﺪ از ﺑﺮرﺳﯽ گسل‌های ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺟﻬﺖ اﻧﺘﺨﺎب پرخطرترین گسل‌های ﻣﻨﻄﻘﻪ، ﺗﻌﺪادی از گسل‌های ﻓﻌﺎل به‌عنوان گسل‌های ﺳﻨﺎرﯾﻮ ﺟﻬﺖ اﻗﺪاﻣﺎت ﻣﻘﺎﺑﻠﻪ ﺑﺎ زﻟﺰﻟﻪ اﻧﺘﺨﺎب و آنگاه ﺑﺮ اﯾﻦ اﺳﺎس، زﻟﺰﻟﻪ ﺳﻨﺎرﯾﻮ، انتخاب‌شده‌اند . ﺑﺎ ﺗﺤﻠﯿﻞ آﻣﺎری زلزله‌های ﺷﺪﯾﺪ ﮔﺬﺷﺘﻪ در ﻣﻨﻄﻘﻪ ﺷﻬﺮ ﺗﻬﺮان و ﺣﻮﻣﻪ، ﯾﮏ زمین‌لرزه ﻧﻈﯿﺮ ﯾﮏ دوره ﺑﺎزﮔﺸﺖ به‌عنوان زﻟﺰﻟﻪ ﺗﺎرﯾﺨﯽ انتخاب‌شده اﺳﺖ. ﺑﺪﯾﻦ ﺗﺮﺗﯿﺐ گسل‌های منشأ زلزله‌های ﺳﻨﺎرﯾﻮ عبارت‌اند از زلزله‌های ﺗﺎرﯾﺨﯽ اﻃﺮاف ﺗﻬﺮان، زﻟﺰﻟﻪ ﻧﺎﺷﯽ از ﮔﺴﻞ مشاء، زﻟﺰﻟﻪ ﻧﺎﺷﯽ از ﮔﺴﻞ ﺟﻨﻮﺑﯽ ری، زﻟﺰﻟﻪ ﻧﺎﺷﯽ از ﮔﺴﻞ ﺷﻤﺎل ری و زﻟﺰﻟﻪ ﻧﺎﺷﯽ از ﮔﺴﻠﯽ ﺷﻤﺎل ﺗﻬﺮان ﮐﻪ در ﺷﮑﻞ 3 . ﻧﻤﺎﯾﯽ از اﯾﻦ گسل‌ها آورده ﺷﺪه اﺳﺖ. 


ﻧﺘﺎﯾﺞ حاصل‌شده از زلزله‌های ﺳﻨﺎرﯾﻮ در ﺑﺎﻧﮏ اﻃﻼﻋﺎﺗﯽ ذخیره‌شده اﺳﺖ ﮐﻪ به‌صورت ﻋﺪدی و ﯾﺎ ﻧﻤﻮداری قابل‌استفاده اﺳﺖ. در ﺷﮑﻞ 4 . ﻧﺘﯿﺠﻪ زﻟﺰﻟﻪ ﺳﻨﺎرﯾﻮ ﮔﺴﻞ ﺷﻤﺎل ﺗﻬﺮان را ﺑﺮ ساختمان‌ها ﻧﺸﺎن داده‌شده اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﻪ دﻟﯿﻞ ﮐﺜﺮت اﯾﻦ ﻧﻤﻮدارﻫﺎ، ﻧﺘﺎﯾﺞ ﺣﺎﺻﻞ از اﯾﻦ ﻧﻤﻮدارﻫﺎ آورده ﺷﺪه و درنهایت راه‌های ﻣﻘﺎﺑﻠﻪ و ﯾﺎ ﭘﺸﮕﯿﺮی اراﺋﻪ ﮔﺮد ﯾﺪه اﺳﺖ. ازآنجاکه در شبکه‌ایpsi 250 و 100psi از لوله‌های ﻓﻮﻻدی ﺑﺎ اﺗﺼﺎﻻت ﺟﻮﺷﯽ استفاده‌شده اﺳﺖ
نتیجه‌گیری
در ﺑﺤﺚ مقاوم‌سازی لوله‌های ﻣﺪﻓﻮن ﻋﻮاﻣﻞ ﻣﺨﺘﻠﻔﯽ ﻧﻈﯿﺮ ﺟﻨﺲ ﻣﺠﺮا، ﺑﺴﺘﺮ و ﻣﺼﺎﻟﺢ تشکیل‌دهنده آن‌ها ، اﻣﻼح ﻣﻮﺟﻮد ، ﺟﻨﺲ ﻟﻮﻟﻪ ، ﻋﻮاﻣﻞ ﻓﯿﺰﯾﮑﯽ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﻓﺸﺎرﻫﺎی داﺧﻠﯽ ﻟﻮﻟﻪ ، ﺑﺎرﻫﺎی وارده از ﻃﺮف ﺧﺎک و ﯾﺎ در اﺛﺮ زﻟﺰﻟﻪ و اﻧﻮاع رﻓﺘﺎرﻫﺎی ﺧﺎک ﻣﺤﻞ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﻟﻐﺰش و ﮔﺴﻠﺶ ، ﺟﻨﺒﺶ و ﻏﯿﺮه دﺧﺎﻟﺖ دارﻧﺪ . تأسیسات ﻓﺎﺿﻼﺑﯽ اﻋﻢ از شبکه‌های جمع‌آوری ﻓﺎﺿﻼب ، ﺧﻄﻮط ﻟﻮﻟﻪ اﻧﺘﻘﺎل و تصفیه‌خانه‌ها ﮐﯿﻠﻪ واﺣﺪﻫﺎی ﻓﺮآﯾﻨﺪی و ﺳﺎﺧﺘﻤﺎﻧﯽ و وﺳﺎﯾﻞ ﺑﺮﻗﯽ و ﻣﮑﺎﻧﯿﮑﯽ به‌کاررفته در آ ن ﻫﺎ در ﻣﻌﺮض ﺗﻤﺎس و ﺑﺮﺧﻮرد ﺑﺎ محیط‌هایی ﻫﺴﺘﻨﺪ ﮐﻪ در آن‌ها انواع و اﻗﺴﺎم ﻋﻮاﻣﻞ ﺧﻮرﻧﺪه و ﺗﺨﺮﯾﺒﯽ وﺟﻮد دارد ﮐﻪ می‌توان ﮔﻔﺖ ا ﯾﻦ محیط‌ها ازنظر ا ﯾﻦ ﻋﻮاﻣﻞ متنوع‌ترین محیط‌های در ﺗﻤﺎس ﺑﺎ ﻣﺼﺎﻟﺢ و ﻣﻮاد اوﻟﯿﻪ ﻣﺼﺮﻓﯽ در اﯾﻦ تأسیسات اﺳﺖ شاید ﺗﻨﻮع آلودگی‌ها و ﻋﻮاﻣﻞ ﺧﻮرﻧﺪه در محیط‌های ﺧﻄﻮط ﻟﻮﻟﻪ ا ﯾﺠﺎب ﻣﯽ نماید ﮐﻪ ﻣﻬﻨﺪﺳﯿﻦ ﻃﺮاح در ا ﯾﻦ زمینه‌ها ﺑﺎ ﻣﻮارای ﺑﯿﺸﺘﺮ و دﻗﺖ زیادتری ﻣﻮاد ﻣﻨﺎﺳﺐ و ﺗﺠﻬﯿﺰات ﺳﺎزﮔﺎر ﺑﺎ اﯾﻦ ﻋﻮاﻣﻞ را اﻧﺘﺨﺎب نمایند . ﯾﮑﯽ از راه‌های ﻣﻤﺎﻧﻌﺖ از ﺧﻮردﮔﯽ ﭘﻮﺷﺶ دادن ﻫﻮا در ﺗﻤﺎس ﺑﺎ محیط‌های ﺧﻮرﻧﺪه ﺑﺎ ﻫﻮادﻫﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ در ﺑﺮاﺑﺮ ا ﯾﻦ محیط‌ها مقاوم‌اند. اﻣﺮوزه از ا ﯾﻦ ﻣﻮاد ﺑﻪ صورت‌های ﻣﺨﺘﻠﻒ در تأسیسات ﺧﻄﻮط ﻟﻮﻟﻪ اﺳﺘﻔﺎده می‌شود نتایج ﻧﺸﺎن می‌دهد ﮐﻪ ﻓﺰون ﺳﺎزی دﯾﻨﺎﻣﯿﮑﯽ ﻧﻘﺶ ﻣﻬﻤﯽ در ﭘﺎﺳﺦ ﺧﻄﻮط ﻟﻮﻟﻪ ﻣﺪﻓﻮن اﯾﻔﺎ نمی‌نماید. ﺑﺮای ﺗﺤﻠﯿﻞ ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ ﻣﺪﻓﻮن می‌توان از ﻣﻼﺣﻈﺎت ﺗﯿﺮ ﮐﺸﺴﺎن به‌عنوان راهنمایی در ﻣﻮرد اﻧﺘﺨﺎب ﻃﻮﻟﯽ از ﻟﻮﻟﻪ ﮐﻪ باید ﻫﻤﺮاه ﺑﺎ یک‌خم ﯾﺎ ﯾﮏ سه‌راهی به‌صورت اﺟﺰای ﮐﻮﺗﺎه ﻟﻮﻟﻪ ﻣﺪل ﺷﻮد اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﻮد .ﺧﻄﻮط ﻟﻮﻟﻪ ﻣﻤﮑﻦ اﺳﺖ ﻧﯿﺎز ﺑﻪ ﻃﺮاﺣﯽ ﺑﺮای ﺑﺎرﻫﺎی ﺧﺎرﺟﯽ مثلاً ﺑﺎرﻫﺎی ﻧﺎﺷﯽ از ﺗﺠﻬﯿﺰات ﺳﻨﮕﯿﻦ در ﺳﻄﺢ زﻣﯿﻦ داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻨﺪ. در ﻃﯽ زلزله‌ها ، ﯾﮏ ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ ﻣﺪﻓﻮن ﻣﻤﮑﻦ اﺳﺖ ﺑﺎرﮔﺬاری ﺷﺪﯾﺪی ﮐﻪ ﻧﺘﯿﺠﻪ جابه‌جایی ﻧﺴﺒﯽ ﺑﺰرگ زﻣﯿﻦ در ﻃﻮل ﻟﻮﻟﻪ اﺳﺖ ﺗﺠﺮﺑﻪ نماید ﺣﺮﮐﺎت ﺑﺰرگ زﻣﯿﻦ می‌توانند ﺗﻮﺳﻂ ﮔﺴﻠﺶ ، رواﻧﮕﺮاﯾﯽ ، ﮔﺴﺘﺮش ﺟﺎﻧﺒﯽ ، زمین‌لغزش ، ﮔﺴﯿﺨﺘﮕﯽ شیب‌ها ﺑﻮﺟﻮدآﯾﻨﺪ . به‌هرحال از ﺣﺮﮐﺎت ﻧﺎﺷﯽ از ﮔﺴﻠﺶ و روانگرایی از ﻗﺒﯿﻞ ﮔﺴﺘﺮش ﺟﺎﻧﺒﯽ اﻏﻠﺐ نمی‌توان در ﻣﺴﯿﺮﻫﺎی ﻃﻮﻻﻧﯽ ﺧﻂ ﻟﻮﻟﻪ در ﻧﻮاﺣﯽ ﺑﺎ لرزه‌خیزی ﺑﺎﻻ دوری ﮔﺰﯾﺪ.

برای دریافت مقالات بیشتر در این رابطه به سایت شرکت مقاوم سازی افزیر مراجعه کنید.

سه شنبه 5/10/1396 - 14:8
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته