• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 5528
تعداد نظرات : 628
زمان آخرین مطلب : 4143روز قبل
بیماری ها
محقق ایرانی دانشگاه کمبریج انگلیس در بررسیهای خود برای اولین بار ارتباط میان ژنتیک و بیماری چاقی مفرط را در کودکان کشف و اعلام کرد: حذف بخشی از کروموزم 16 که در برخی خانواده‌ها رخ می دهد موجب چاقی مفرط در سنین پایین در افراد دارای این نوع جهش می شود.

به گزارش خبرگزاری مهر، صدف فروغی دانشمند ایرانی دانشگاه کمبریج که نتایج یافته های خود را در مجله علمی نیچر منتشر کرده است نشان داد که فقدان یک بخش کوچک در DNA می تواند منجر به بروز چاقی مفرط در کودکان شود.

تیم این محقق ایرانی با بررسی ژنوم 300 کودک با چاقی مفرط و مقایسه این ژنومها با ژنوم هفت هزار کودک سالم گروه کنترل کشف کردند که فقدان یک بخش کلیدی در DNA موجب می شود که کودکان تمایل بیش از اندازه ای به خوردن غذا داشته باشند و به این ترتیب دچار چاقی مفرط شوند.

این پژوهشگر ایرانی در این خصوص اظهار داشت: "ما مشاهده کردیم که بخشی از کروموزم 16 می تواند در برخی از خانواده ها حذف شود و افرادی که دارای این نوع جهش هستند در سنین بسیار پایین دچار چاقی مفرط می شوند."

فروغی افزود: "به خصوص تحقیقات ما نشان داد که یک ژن خاص روی کروموزم 16 به نام SH2B1 وجود دارد که نقش بنیادینی در تنظیم و کنترل گرسنگی، وزن و سطوح قند خون ایفا می کند."

این اولین بار است که نقش یک جهش ژنتیکی در بروز یک مشکل متابولیکی مثل چاقی اثبات می شود.

به گفته این محقق ایرانی، این کشف می تواند کاربردهایی در تشخیص و مبارزه با مشکل چاقی در کودکان غربی داشته باشد. چاقی مفرط در بین کودکان کشورهای غربی هر روز توسه بیشتری می یابد و به یک معضل جدی برای خانواده ها تبدیل شده است.

چهارشنبه 25/9/1388 - 5:42
کامپیوتر و اینترنت
مایكروسافت در واكنش به این دغدغه ها و نگرانی ها Windows Security Center را به Windows Action Center تغییر نام داده و تمهیدات جدیدی را نیز در این زمینه در نظر گرفته تا امنیت و پایداری رایانه ها را افزایش دهد.
در این بخش یك رابط كاربری جدید برای كنترل حساب های كاربری كاربران در نظر گرفته شده كه هشدارها و اخطارهایی را در چهار سطح مختلف ارائه می كند. ابزار مكان یابی نیز در این بخش از ویندوز 7 گنجانده شده كه به طور پیش فرض فعال نیست. اما در صورت فعال شدن كاربر می تواند آن را برای برخی برنامه های خاص و ضروری فعال كند.
در ویندوز 7 امكانات دیگری هم در نظر گرفته شده تا كپی برداری غیرمجاز از محتوای صوتی و تصویری به آسانی ممكن نباشد. قابلیت PUMA در ویندوز 7 به نحوی سخت گیرانه بر محتوای فایل های صوتی و تصویری نظارت می كند و در صورتی كه تشخیص دهد كپی رایت یك فایل یا محتوای خاص رعایت نشده، مانع از پخش و اجرای آن می شود و به كاربر توصیه می كند مجوز یا لیسانس مشاهده یا شنیدن آن فایل را دریافت كند.

** ویژگی های بیومتریك

یكی دیگر از نوآوری های موجود در ویندوز 7 امكانات بیومتریك آن یا Windows Biometric Framework می باشد. علم بیومتریك به معنای بهره مندی از ویژگی های انسانی اعم از اثر انگشت، وضعیت عنبیه چشم برای شناسایی افراد است. در ویندوز 7 از اثر انگشت به عنوان یك مشخصه استاندارد و بی همتای انسانی به منظور شناسایی افراد صاحب صلاحیت كه حق استفاده از سیستم را دارند، استفاده می شود.
در نسخه های قبلی ویندوز مایكروسافت، سازندگان سخت افزارهای بیومتریك ملزم به طراحی تجهیزات كامل نرم افزاری به منظور پشتیبانی از سخت افزارهای ساخت خود بودند و به عنوان مثال باید درایورهای مرتبط، كیت های نرم افزاری و برنامه های كاربردی مرتبط را خود طراحی می كردند. اما Windows Biometric Framework به گونه ای طراحی شده كه كاركردهای اساسی و مهم بیومتریك به طور پیش فرض در آن گنجانده شده تا ناسازگاری های سخت افزاری و نرم افزاری به حداقل برسد و پشتیبانی از ابزار و امكانات بیومتریك افزایش یابد.
در همین راستا Control Panel جدیدی به نام Biometric Device Control Panel به ویندوز 7 اضافه شده كه رابط كاربری آن قادر به حذف یا تغییر اطلاعات بیومتریك ذخیره شده، رفع اشكال و راه اندازی یا از كار انداختن انواع سیستم های لاگین مبتنی بر فناوری بیومتریك است. پیكربندی بیومتریك با استفاده از تنظیمات موجود در بخش Group Policy هم قابل تغییر است.
سه شنبه 24/9/1388 - 5:53
کامپیوتر و اینترنت
برخی از این امكانات به شرح زیر قابل ذكر است:
1- عرضه Automator جدیدی كه امكانات تازه ای داشت. Automator روند گرفتن و كشیدن آیكون های مختلف (drag-and-drop) در محیط سیستم عامل را تسهیل می كند. این ابزار به كاربر امكان می دهد تا این فرایند را برای نرم افزارها و برنامه های مختلف به طور مستقل تعریف كند تا روند امور تسریع شود. رابط كاربری جدید این ابزار ویرایش حالات از پیش تعریف شده را تسریع می كند. Watch Me Do یكی از امكاناتی است كه به Automator افزوده شد. كاربر با استفاده از این قابلیت می تواند اقداماتی را می خواهد ضبط كرده و آنها را تكرار كند تا پس از كسب اطمینان به فرایند كاری Automator بیفزاید.
2- Back to My Mac كه به كاربر اجازه می دهد تا از طریق اینترنت و در زمانی كه در خانه نیست به فایل های ذخیره شده بر روی رایانه مك خود دسترسی پیدا كند.
3- Boot Camp : یك نرم افزار كمكی كه نصب دیگر سیستم عامل ها بر روی یك رایانه مك را ممكن می كند. البته این كار باید بر روی یك پارتشین جداگانه صورت بگیرد. این سرویس با ویندوزهای XP دارای SP2 و ویستا سازگار است.
4- داشبورد سیستم عامل مك نیز كاملا تغییر كرده و امكانات و ابزار متعددی به آن اضافه شده است. از جمله این امكانات وب كلیپ است كه به كاربران امكان می دهد تا هر بخشی از صفحه وب در حال نمایش در مرورگر سفری را در قالب یك فایل ویدیویی ذخیره كنند.
5- امكانات نمایش سه بعدی متنوعی به دسكتاپ سیستم عامل لئوپارد اضافه شد و برنامه های مختلف مشابه در قالب گروه های یكسان دسته بندی شدند تا دسترسی به آنها ساده تر باشد.
6- فرهنگ لغت یا دیكشنری لئوپارد قادر به جستجو در سایت ویكی پدیا نیز می باشد و اپل اطلاعات فرهنگ لغت روش شناسی خود را نیز به آن افزوده است. همچنین فرهنگ لغت های زبان های دیگر و از جمله ژاپنی نیز به این فرهنگ لغت اضافه شده است.
7- جستجوگر یا finder این سیستم عامل هم بهبود پیدا كرده و ابزار جانبی متعددی به آن اضافه شده است.
8- نرم افزار iCal برای تنظیم قرارها، برنامه ریزی، همگام سازی اطلاعات ذخیره شده در ایمیل و .... در نظر گرفته شد.
9- نرم افزار iChat این سیستم عامل هم بهبود یافت و ورود به آن با اسامی كاربری مختلف ممكن شد. ورود نامرئی، آیكون های گرافیكی و انیمیشن، ایجاد چند زبانه برای چت، امكان افزودن عكس از نرم افزار iPhoto، ویدیو و پرزنتیشن و ... از جمله این تغییرات بود.
10 – فید RSS به سرویس ایمیل لئوپارد اضافه شد و افزودن یادداشت، نكته و فهرست وظایف به این سرویس نیز امكان پذیر شد.
11- ارتقای قابلیت های به اشتراك گذاری شبكه ای اطلاعات و ابزار كنترلی، بهبود سیستم كنترل والدین برای محدودكردن نحوه استفاده از اینترنت حتی از راه دور، سیستم فوتو بوت برای ضبط ویدیو و فیلترگذاری آنی بر روی آن، افزودن برنامه Podcast Capture برای تهیه و انتشار پادسكت، امكان مشاهده سر خط محتوای اسناد بدون باز كردن آنها و در نهایت عرضه نسخه سوم مرورگر سفری از جمله تحولاتی بود كه در سیستم عامل لئوپارد صورت گرفت.
12- استفاده از ابزاری موسوم به Spaces برای ایجاد دسكتاپ های مجازی كه به یك كاربر امكان می دهد از روی صفحه نمایشگر خود به طور مجازی محیط دیگر رایانه ها را مشاهده كند و حتی برخی برنامه ها را بر روی آنها اجرا كند. این برنامه قادر به پشتیبانی از حداكثر 16 رایانه است.
13- Spotlight با امكانات پیشرفته جستجو كه از آن در صورت انجام تنظیمات قبلی می توان برای جستجوی دیگر رایانه ها هم استفاده كرد.
سه شنبه 24/9/1388 - 5:51
کامپیوتر و اینترنت
اپل در مارس سال 2008 نرم افزاری موسوم به software development kit یا (SDK) را عرضه كرد كه به برنامه نویسان امكان می داد برنامه های كاربردی مورد نظر برای سیستم عامل گوشی آیفون و آی پادتاچ را راحت تر طراحی كنند. البته استفاده از این ابزار برای ارسال برنامه بر روی گوشی آیفون مستلزم پرداخت هزینه است.
ابتكار عمل جالب دیگری كه شركت اپل پس از عرضه گوشی آیفون به خرج داد، راه اندازی یك فروشگاه آنلاین موسوم به App Store بود. برنامه نویسان می توانند برنامه های طراحی شده برای گوشی آیفون را از طریق این فروشگاه به طور آنلاین عرضه كنند و 70 درصد از سود فروش آن را دریافت كنند.
30 درصد باقیمانده این سود نیز به اپل تعلق می گیرد. البته اپل قوانین سختگیرانه ای برای موافقت با فروش نرم افزارهای مختلف از طریق فروشگاه اختصاصی خود دارد، ولی با توجه به اینكه راه قانونی دیگری برای این كار وجود ندارد برنامه نویسان مجبور هستند با اپل كنار بیایند. خوشبختانه اكثر برنامه های عرضه شده در این فروشگاه رایگان هستند و تنوع و گوناگونی آنها كاربران را تحت تاثیر قرار می دهد.
SDK گوشی آیفون طی یك سال اخیر به روز شده و شاهد تحولات متعددی بوده و آخرین به روزرسانی آن در اكتبر 2009 رخ داد. SDK دارای بخش های متعددی شامل قسمت لمسی، پشتیبانی رسانه ای، بخش ضبط و میكس صدا، فرمت های تصویری، OpenGL، بخش كرنل یا هسته اصلی شامل TCP/IP، سوكت ها، Power management، فایل سیستم ، امنیت می باشد.
یكی از ابزار جالب تعبیه شده در SDK، بخش شبیه ساز عملكرد گوشی آیفون است كه برنامه نویسان با استفاده از آن می توانند پس از طراحی ابزار تازه برای این گوشی عملكرد آن را در محیطی مشابه با گوشی شبیه سازی كنند و از این طریق به نقاط ضعف و قوت آن پی ببرند. اجرای این ابزار نیازمند استفاده از سیستم عامل Mac OS X Leopard است و در محیط ویندوز و حتی نسخه های قدیمی تر سیستم عامل مك نمی توان آن را اجرا كرد.
ابزار مكان یاب یا Core Location سیستم عامل گوشی آیفون یكی دیگر از امكانات جذاب آن است. با استفاده از این نرم افزار گوشی آیفون به سادگی می تواند محل حضور كاربر خود را مشخص كند. این ابزار با شبكه های بی سیم وای – فای و دیگر فناوری های بی سیم سازگاری كامل دارد و در مدل های جدیدتر گوشی آیفون این نرم افزار با استفاده از GPS تقویت شده و دقت آن به میزان قابل ملاحظه ای افزایش یافته است.
یكی از نكات قابل تامل در مورد گوشی آیفون ناسازگاری آن با فناوری جاوا است كه به طور گسترده در وب سایت های اینترنتی مورد استفاده قرار می گیرد. اپل اعلام كرده كه در حال حاضر برنامه ای برای سازگار كردن سیستم عامل گوشی آیفون با برنامه جاوا ندارد. اما رقبای اپل در این زمینه بیكار نمانده اند و به عناون مثال شركت سان از طراحی Java Virtual Machine یا (JVM) برای سیستم عامل iPhone OS بر مبنای پلاتفروم جاوا خبر داده است.
با تكمیل این طرح اجرای برنامه های كاربردی و نرم افزارهای مبتنی بر جاوا بر روی گوشی آیفون و همین طور آی پاد تاچ ممكن خواهد شد. البته مشخص نیست كه آیا اپل اجازه اجرای چنین برنامه ای را بر روی گوشی های خود صادر خواهد كرد یا در برابر آن مقاومت می كند.
اپل چندی قبل برنامه صوتی شركت گوگل برای دسترسی به خدمات VoIP بر روی آیفون را بلوكه كرد و پس از یك كشمكش طولانی و فشار گسترده كمیسیون فدرال ارتباطات آمریكا از تصمیم قبلی خود صرف نظر كرد.
سه شنبه 24/9/1388 - 5:48
هوا و فضا
سیاره شناسان آمریکایی کشف کردند که تغییرات آب و هوایی تیتان بزرگترین قمر سیاره زحل همانند تغییرات آب و هوایی در نیمکره های زمین است.

به گزارش خبرگزاری مهر، گروهی از دانشمندان موسسه تکنولوژی کالیفرنیا نشان دادند که دریاچه های وسیع متان و اتان که در تیتان قرار دارند در نیمکره شمالی بزرگترین قمر زحل 20 برابر گستردگی بیشتری نسبت به نیمکره جنوبی آن دارند.

این دانشمندان برپایه اطلاعاتی که کاوشگر کاسینی از تیتان تهیه کرده است دریافتند که میان مناطق شمالی و جنوبی این قمر زحل تفاوتهایی وجود دارد به طوری که مایعات متان و اتان در زمین یک نیمکره بیش از نیمکره دیگر گسترده شده اند اما تاکنون برای این تفاوتها هیچ تائیدی پیدا نشده بود. برای توضیح در این خصوص سیاره شناسان فرض کردند که علت این توزیع نا متوازن تغییرات فصلی باشد.

به طوری که یک سال تیتان 5/29 سال زمینی به طول می انجامد. بنابراین در هر 15 سال زمینی روی تیتان یک فصل تغییر می کند (در حال حاضر در نیمکره شمالی این قمر فصل تابستان آغاز شده است). بارانهای متان و بخارات آن به صورت فصلی تغییر می کنند و به روشی نا برابر دریاچه هایی در نیمکره های شمالی و جنوبی ایجاد می کنند.

این دانشمندان در این خصوص اظهار داشتند: "محاسبات ما نشان می دهند که تغییرات فصلی به تنهایی قادر نیستند تنها در مدت 15 سال زمینی (یک فصل تیتانی) این دریاچه های هیدروکربوری تا این حد گسترده را ایجاد کنند. مکانیزم فصلی می تواند تا حدی مسئول این انتقال باشد اما نمی تواند در خصوص تمام علل ایجاد این دریاچه های متان مایع توضیح دهد." براساس گزارش نیچر ژئوساینس، دلیل دیگر ایجاد نا متوازن این دریاچه ها می تواند مربوط به زاویه انحراف تیتان با مدار زحل باشد.

به خصوص که درحال حاضر در مدت تابستان نیمکره جنوبی، تیتان به خورشید 12 درصد نزدیکتر از آن چیزی است که در مدت تابستان شمالی به این ستاره نزدیک است. همچنین، تابستانهای شمالی طولانی تر و روانتر و تابستانهای جنوبی کوتاهتر و پر شدت تر هستند. این دانشمندان توضیح دادند: "بهرحال در مقیاس زمانی دهها هزار سال، پارامترهای مداری زحل تغییر کرده اند و موجب شده اند که تیتان در طول برخی از تابستانهای شمالی به خورشید نزدیکتر شود و همین مسئله موجب تجمع هیدروکربورها و دریاچه ها در نیمکره شمالی شده است. به طوری که تیتان نیز همانند زمین تغییرات آب و هوایی دارد و این تغییرات در مقیاس دهها هزار سال موجب حرکت شدید مداری این قمر شده است.

 در روی زمین به این تغییرات، دوره میلانکویچ گفته می شود و با گستردگی آب به شکل یخ مربوط بوده و مسئول دوره های یخبندان است. روی تیتان دوره های آب و هوایی طولانی مدتی وجود دارند که متان مایع را به شکل دریاچه ها و حوضچه ها در دو نیمکره این قمر زحل پخش می کنند. در هر دو مورد زمین و تیتان، ثبت این فرایند در تائید ژئولوژیکی سطحی نقش مهمی ایفا می کند. این اولین بار است که ما توانستیم یک نمونه از تغییرات آب و هوایی مشابه دوره میلانکویچ زمینی را در یک جرم آسمانی خارج از منظومه شمسی پیدا کنیم."

سه شنبه 24/9/1388 - 5:46
دنیای گیاهان و حیوانات
تحقیقات جدید نشان می دهد سبزیجاتی مانند سیب زمینی و گوجه فرنگی گیاهانی بسیار کشنده بوده و می توانند حشرات را از بین ببرند.

به گزارش خبرگزاری مهر، گیاه شناسان به تازگی و برای اولین بار دریافته اند که گیاهان شکارچیان گوشتخواری هستند که به منظور باروری خود حشرات را از بین می برند.

تحقیقات جدید نشان می دهد گیاهانی مانند سیب زمینی و گوجه فرنگی حشرات کوچک را با کمک تارهای چسبناک ساقه خود به دام انداخته و می کشند و سپس مواد غذایی موجود در بدن آنها را جذب کرده و مورد استفاده قرار می دهند. گمان می رود این رفتار گیاهی زمانی شکل گرفته که کیفیت غذایی خاک برای گیاهان کافی نبوده است.

گیاهان قاتل در میان گیاهانی شناسایی شده اند که گیاهشناسان معمولا از آنها چشم پوشی کرده اند. در واقع متخصصان برای یافتن این گیاهان در مناطق دور افتاده به جستجو می پرداخته اند اما در واقع تعداد گیاهان گوشتخوار موجود بیش از 50 درصد در جهان تخمین زده شده و این گیاهان در میان گونه هایی کشف شده اند که معمولا به عنوان گیاهانی بی خطر و لطیف شناخته می شده اند.

پتونیا، گیاه تنباکو، گوجه فرنگی، برخی گونه ها از سیب زمینی و نوعی گیاه از خانواده کلمها از جمله گیاهان گوشتخوار شناسایی شده هستند. گیاهشناسان در باغ ملی گیاه شناسی اکنون بر این باورند که صدها نوع دیگر از گیاهان گوشتخوار که تا کنون به آنها توجهی نشده است نیز در جهان وجود دارند.

بر اساس گزارش تلگراف، در مطالعه این متخصصان آمده است به دلیل اینکه بسیاری از گونه های گیاهی ویژگی های اولیه مرتبط با گونه های گوشتخوار را از دست داده اند، خصوصیت گوشتخواری بسیاری از آنها به صورت ناشناخته باقی مانده است.

سه شنبه 24/9/1388 - 5:44
کامپیوتر و اینترنت
بحران گرمای جهانی در عین بزرگی از نظر برخی دانشمندان به اندازه ای قابل حل است که می توان آن را با توسعه دادن روشهای فناورانه مهار کرد. هشت روش فناوری برای حل این بحران پیشنهاد شده است.

بر اساس گزارش خبرگزاری مهر، در حالی که رهبران جهان قصد دارند در نشست کپنهاک در رابطه با شرایط آب و هوایی جهان به صحبت و مذاکره بپردازند، بسیاری بر این باورند که تنها راه برای حل بحران آب و هوایی و گرمای جهانی برداشتن قدمهای سریع و خلاقانه و ارائه فناوری های جدید برای مهار حرارت جهان است.

طی چند سال گذشته دانشمندان در این زمینه به نتایج متعددی دست پیدا کرده اند، از صخره های جذب دی اکسید کربن تا شبکه های فضایی کنترل کربن که می توانند به گونه ای در کنترل این بحران تاثیر گذار باشند. برخی از این ابداعات بر روی کاهش و جذب دی اکسید کربن تمرکز داشته و برخی دیگر راه کارهایی را برای سرد کردن زمین ارائه می کنند.

نشریه ای بی سی بر همین اساس هشت شیوه خلاقانه و معمولی را که می توانند در این راه به انسانها کمک کرده و به گونه ای به مهار گرمای جهانی ختم شوند رامعرفی کرده است.

اسپری کردن در لایه اوزون: حتما به یاد دارید که باید از اسپری کردن ذرات معلق از بین برنده لایه ازون خودداری کنید، اکنون زمان آن رسیده که در این باره بازنگری کرده و این کار را در قالبی دیگر از سر بگیریم. طرح "تعبیه ذرات استراتوسفریک" بر این اساس است که مواد شیمیایی مانند دی اکسید سولفور در نزدیکترین لایه اتمسفری زمین اسپری شود تا با ترکیب با دیگر مواد شیمیایی درون اتمسفر نور خورشید را از زمین بازتاب دهد. این گاز بخشی از نور خورشید را بازتاب داده و از گرم شدن زمین تحت تاثیر این تابشهای خورشیدی جلوگیری می کند. سولفور ماده ای ارزان قیمت است که یک کیلوگرم از آن می تواند تاثیر صدها هزار کیلوگرم از دی اکسید کربن را خنثی کند. یکی از مشکلاتی که برای اجرای این طرح پیش بینی شده است، احتمال تاثیرگذاری بیش از حد آن بر روی برخی از مناطق و بروز تغییرات شدید آب و هوایی است. همچنین استفاده از یک آلاینده برای خنثی کردن آلاینده ای دیگر از دیگر انتقاداتی است که به این طرح وارد شده است.

استفاده از عینک آفتابی برای زمین: ایده استفاده از عینک آفتابی برای زمین طرح دیگری است که می تواند به گونه ای از گرم شدن زمین جلوگیری کند. چنین ساختاری باید از رشته های متقاطع آلومینیوم ساخته شده و در فضا قرار گیرد، این حصار می تواند مانند یک فیلتر از عبور برخی تابشهای مادون قرمز جلوگیری کند. به گفته برخی از دانشمندان این طرح با تمامی غیر عادی بودنش در برابر خورشید نقطه ای کوچک خواهد بود که آسیبی به رشد زمین وارد نخواهد کرد. از مشکلات اساسی این طرح، ساخت فیلتری با وسعت یک میلیون و 554 هزارکیلومتر مربع است که باید جایی میان خورشید و زمین قرار گیرد، ساخت چنین ساختاری در حال حاضر بسیار دور از ذهن به نظر رسیده و در عین حال ابزاری برای انتقال آن به مدار زمین وجود ندارد.

ساخت فیلترهای عظیم هوا: این طرح، ساخت فیلترهای عظیم هوا برای خارج کردن دی اکسید کربن در تئوری طرح قابل اجرایی به نظر می رسد. چنین فیلتری می تواند دی اکسید کربن موجود در هوا را جذب کرده و آن را با مواد شیمیایی فیلتر ترکیب کند و در نهایت استخراج و ذخیره کند. اما مشکلاتی مانند عظمت بالای این طرح و تعداد و وسعت چنین فیلتری برای افزایش تاثیرگذاری آن محدودیتهای بزرگی را برای اجرای آن به وجود می آورد. در عین حال استخراج دی اکسید کربن ذخیره شده در مواد شیمیایی فیلترها خود نیازمند صرف انرژی گزافی است که دی اکسید کربن بیشتری تولید خواهد کرد.

ساخت درختهای مصنوعی: درختان بخش قابل تحسینی از طبیعت هستند که نقشی قابل توجه در جذب دی اکسید کربن به عهده دارند، اما در صورتی که بتوان درختانی موثرتر از درختان طبیعی تولید کرد، میزان جذب دی اکسید کربن در سطح جهان نیز افزایش پیدا خواهد کرد. درختی مصنوعی با برگهای پلاستیکی با قابلیت جذب دی اکسید کربن می توانند این گاز مخرب را جذب کرده و در مکانی ایمن ذخیره کنند. این درختان نیازی به نور مستقیم خورشید نداشته و می توان آنها را در هر مکانی نصب کرد. در صورتی که این درختان به درستی طراحی شوند می توانند عملکردی هزار بار سریعتر از درختان واقعی داشته باشند. اما به دلیل اینکه این درختان عملکردی مانند درختان طبیعی ندارند، مشکل اساسی در استفاده از آنها سرنوشت دی اکسید کربن ذخیره شده است. در عین حال انرژی جدا سازی گاز ترکیب شده با فیلترهای جذب دی اکسید کربن بسیار بالا و خود عاملی جدید در تولید این گاز به شمار می رود.

استفاده از ابرهای نمکی: ابرها لایه ای محافظتی برای زمین به شمار می روند و به همین خاطر برخی از دانشمندان بر این باورند می توان با کمک پراکندن نمک در میان هوا ابرهای بیشتری تولید کرد. این پدیده شانس قرار گرفتن ذرات بخار آب و نمک در کنار یکدیگر و تشکیل ابرها را افزایش خواهد داد. ابرهای نمکی در عین حال سفید رنگ تر بوده و می توانند میزان بیشتری از نور خورشید را بازتاب داده و زمین را خنک تر کنند. برای پراکندن نمک در هوا نیز می توان از قایقهایی استفاده کرد که به واسطه رایانه ها هدایت شده و توده هایی عظیم از آب دریا را به هوا پرتاب می کنند. به گزارش مهر، در عین حال در صورتی که تعداد زیاد ابرها برای زمین خطر ساز شود می توان به راحتی پروژه را متوقف کرد. با این حال هیچکس نمی داند برای اجرای چنین طرحی به چند قایق نیاز خواهد بود و آیا نمکهای آب دریا برای تشکیل ابرها کافی هستند یا خیر؟

پرورش پلانکتونها: ایده اصلی این طرح استفاده از پودر آهن برای تولید بیشتر پلانکتونها در اعماق اقیانوسها است زیرا این جانداران می توانند دی اکسید کربن را بخورند. باروری از طریق پودر آهن پیشتر در اقیانوس جنوبی در قطب جنوب مورد آزمایش قرار گرفته بود که نتایج آن نشان می دهد با کمک چنین شیوه ای می توان در حدود 453 کیلوگرم دی اکسید کربن را با هزینه کمتر از 10 سنت از بین برد. اما این طرح مشکل بزرگی را در پیش رو دارد و آن این است که توده های عظیم پلانکتونها می توانند اکوسیستم را در اعماق اقیانوسها از بین ببرند و منجر به نابودی گونه های دیگر جانداران شوند.

استفاده از سنگها برای به دام انداختن دی اکسید کربن: تشکیل مواد شیمیایی در سنگها به هزاران سال زمان نیاز دارد اما دانشمندان معتقدند می توان چنین فرایندی را در مدت زمانی کوتاه و با استفاده از کربناتی کردن معدنی انجام داد. طی این فرایند دی اکسید کربن فشرده شده، حرارت دیده و با مواد معدنی مانند سرپانتین یا الیوین و یا صخره های آهکی ترکیب می شود. نتیجه این فرایند ماده ای سخت و غیر مضر است که می توان از آن در ساختمان سازی نیز استفاده کرد. اما اجرای این طرح نیازمند کشف منابع معدنی است که قابلیت ترکیب با دی اکسید کربن را دارند که این فرایند خود نیازمند انجام عملیات اکتشافی معدنی با تمامی تاثیرات منفی آن بر روی محیط زیست است. همچنین حرارت دادن به دی اکسید کربن نیز خود عامل تولید این گاز به شکلی دیگر است.

به دام انداختن دی اکسید کربن در زیر زمین: بر اساس این طرح می توان دی اکسید کربن را جذب کرده و در زیر زمین و یا در چاه های نفت تزریق کرد. طی پروژه Weyburn در کانادا محققان میلیونها تن از دی اکسید کربن را در زیر زمین دفن کرده اند و بر این باورند در صورتی که چنین پروژه ای در سرتاسر جهان شکل گیرد می توان در حدود 200 هزار گیگاتن از گاز دی اکسید کربن را در زیر زمین دفن کرد. با این حال یکی از بزرگترین موانعی که بر سر راه اجرای این پروژه وجود دارد، نیاز به سرمایه بالا برای به دام انداختن گاز دی اکسید کربن است در حالی که احتمال نشت این گاز از زیر زمین طی سالهای متوالی نیز وجود دارد.

سه شنبه 24/9/1388 - 5:43
دانستنی های علمی
محققان دانشگاه کالیفرنیا موفق به ارائه الگوی مغزی شده اند که می تواند دلیل وجود "عدد جادویی هفت" را در رابطه با به یاد آوردن اطلاعات متوالی توضیح دهد.

به گزارش خبرگزاری مهر، آزمایشهای بیشمار روانشناسانه نشان می دهد که به صورت میانگین، طولانی ترین توالی که فرد قادر به یادآوردن آن خواهد بود، توالی متشکل از هفت گزینه است این محدودیت که روانشناسان آن را "عدد جادویی هفت" می خوانند ظرفیت عادی مغز یا حافظه فعال مغز است.

اکنون دانشمندان با ارائه الگویی از فعالیتهای مغزی روشی را برای توضیح دلیل وجود این عدد جادویی ذهنی ارائه کرده اند در صورتی که حافظه طولانی مدت را کتابخانه ای بزرگ از کتابهای چاپی بزرگ در نظر بگیریم، حافظه فعال تخته سیاهی است که اطلاعات با سرعتی بالا بر روی آن نوشته شده و پاک می شوند این تخته سیاه که پیوستگی یک فکر با فکر دیگر را نیز حفظ می کند، محل محاسبات سریع و آشفته نیز خواهد بود و می تواند کلمات گفته شده که شماره تلفن را اعلام کرده اند، به اعداد تبدیل کرده تا مورد استفاده قرار گیرند.

آزمایش میزان گنجایش این تخته سیاه بسیار ساده است، با نگاه کردن به لیستی 10 گزینه ای می توان دریافت که اکثر افراد پس از مدتی قادر به یاد آوردن تنها هفت مورد از آن هستند و هرچه لیست ذهنی طولانی تر شود میزان اشتباه و فراموشی نیز افزایش پیدا می کند.

محققان در دانشگاه کالیفرنیا به منظور درک این فرایند تصویری از چگونگی واکنش نورون ها در زمان یادآوری توالی اطلاعات ارائه کرده اند. زمانی که فرد جمله ای مانند " این بهترین زمان بود، این بدترین زمان بود" را می شنود، خوشه ای از نورون ها پس از هر کلمه روشن می شوند و در زمان واکنش هر یک از خوشه ها، خوشه دیگر به صورت آنی خاموش می شود و از آشفته شدن جملات جلوگیری می کند.

در این مدل برانگیخته شدن هر یک از خوشه ها نقطه ای را به وجود می آورد و مغز از میان این نقاط به یکدیگر مسیری ایجاد می کند؛ هرچه انرژی انگیزشی یکی از خوشه ها بالاتر باشد فعالیت دیگر خوشه ها در توالی سریعتر متوقف شده و مسیر یکپارچه و قدرتمندی را به وجود می آورد.

زمانی که فرد جمله را به یاد می آورد، مغز این مسیر را نقطه به نقطه دنبال می کند تا این توالی را از نو بسازد و با طولانی تر شدن جمله توانایی خوشه های نورونی در متوقف کردن فعالیت دیگر خوشه ها کاهش پیدا کرده و مسیر را تضعیف می کند به یاد آوردن هفت گزینه نیازمند خاموشی خوشه های نرونی 15 بار بیشتر از به یاد آوردن سه گزینه است که این میزان برای به یاد آوردن 10 گزینه و 20 گزینه به ترتیب 50 برابر و صد برابر بیشتر خواهد شد که از نظر بیولوژیکی امری غیر ممکن است.

بر اساس گزارش ام اس ان بی سی، تنها استثنا در مورد فعالیت حافظه فعال مغز بر اساس این الگو در مورد مبتلایان به اوتیسم است که گاهی قادرند بیش از 100 رقم غیر متوالی را با یک بار خواندن به یاد آورند زیرا ظاهرا مغز آنها توانایی ساخت مسیر قدرتمند تری را نسبت به مغزهای عادی دارد.

سه شنبه 24/9/1388 - 5:42
هوا و فضا
آخرین پرتوهای بزرگترین ستاره که تا کنون دانشمندان موفق به شناسایی آن شده اند توسط تلسکوپ هرشل به ثبت رسید.

به گزارش خبرگزاری مهر، تلسکوپ هرشل که در ماه می سال جاری ماموریت خود را آغاز کرده است، بزرگترین ستاره شناخته شده در جهان، VY Canis Majoris را تحت پوشش خود قرار داده است تا با کمک آنالیز طیفهای نوری آن به اطلاعات بیشتری در رابطه با فرایندهای در حال وقوع در این ستاره دست پیدا کند.

ماموریت اخیر به هرشل این امکان را می دهد تا انواع مختلفی از مولکولها و اتمها را که در حال فاصله گرفتن از ستاره VY Canis Majoris هستند، شناسایی کند. این ستاره 30 تا 40 بار از خورشید زمین بزرگتر بوده و در فاصله چهار هزار و 500 سال نوری از زمین قرار دارد و از این قابلیت برخوردار است که در هر لحظه مشابه یک ابرنواختر منفجر شود.

به گفته دانشمندان این ستاره به اندازه ای عظیم است که در صورتی که در مرکز منظومه خورشیدی ما قرار داشت، سطح آن تا مدار سیاره زحل امتداد پیدا می کرد. رصدهای هرشل نشان دهنده روزهای واپسین حیات این ستاره است که با فوران مقادیر عظیمی از گازها و غبارها به فضای اطراف همراه است، عناصری مانند کربن، اکسیژن، و نیتروژن که در آینده مواد اولیه تشکیل سیاره های جدید به شمار می روند از جمله این گازها هستند.

طیف سنجهای قدرتمند تلسکوپ هرشل نورهای تابیده شده از این ستاره را جذب کرده و به بنیادی ترین طول موجها تجزیه می کند که این اطلاعات مانند اثر انگشتی برای فاش ساختن اطلاعات شیمیایی منبع نور تابیده شده مورد استفاده قرار می گیرند.

دو ابزار Pacs و Spire که بر روی هرشل قرار گرفته اند، مقادیر هنگفتی از مونوکسید کربن و آب را در ستاره VY Canis Majoris  ردیابی کرده اند. به گفته اخترشناسان آب از منظر فیزیک اختری ماده ای ارزشمند در فضا به شمار می رود زیرا قادر است اطلاعات زیادی در رابطه با فرایندهای فیزیکی و شیمیایی گازها در اختیار دانشمندان قرار دهد و به دلیل وجود مقادیر زیادی از آن در اتمسفر زمین، امکان مشاهده نشانه های وجود آب در اجرام بسیار دور از زمین امکان پذیر نخواهد بود.

مطالعاتی نظیر مطالعات اخیر هرشل می تواند جزئیات زیادی را از حجم از دست رفته ستاره ها و فرایندهای پیچیده شیمیایی در حال وقوع در پوشش در حال گسترش آنها ارائه کند.

تلسکوپ یک میلیارد یورویی هرشل آژانس فضایی اروپا در 14 می 2009 توسط راکت آریان به مدار زمین پرتاب شده و به منظور دستیابی به منظره ای شفاف از اعماق فضا در فاصله ای بسیار دور از زمین قرار گرفته است. عملکرد هرشل بر اساس طول موجهای بلند مادون قرمز و ساب میلیمتری است.

بر اساس گزارش بی بی سی، استفاده از این طول موجها به هرشل اجازه خواهد داد تا آنچه فراتر از دید دیگر تلسکوپهای فضایی دیگر مانند هابل است را مشاهده کرده و به ثبت برساند.

سه شنبه 24/9/1388 - 5:40
هوا و فضا
نشریه نشنال جئوگرافی از میان مطالب علمی مرتبط با علوم فضایی که توجه تعداد زیادی از مخاطبان را به خود جلب کرده و بازتاب گسترده ای در جهان علم داشنه است 10 مورد را به عنوان برترین کشفیات فضایی سال 2009 انتخاب کرده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، نشریه علمی نشنال جئوگرافیک با اشاره به کشفیات فضایی که نشان از وجود آب یا زندگی آبزیان در سیارات و اجرام کیهانی داشته اند 10 کشف برتر فضایی سال 2009 را که با استقبال مخاطبان این نشریه مواجه شده معرفی کرده است.

کشف پوسته ستاره ای 10 میلیارد بار سخت تر از فولاد: این کشف که با کمک مدل رایانه ای انجام گرفته است نشان می دهد لایه خارجی ستاره نوترونی از قدرتمندترین مواد موجود در زمین نیز سخت تر است. آزمایش فشار بر روی این مدل رایانه ای نشان داد لایه خارجی این ستاره نوترونی نسبت به فولاد توانایی تحمل فشاری 10 میلیارد بار بیشتر را دارد.

کشف امکان وجود حیات آبزیان در قمر مشتری: دانشمندان پس از بررسی های متعدد اعلام کردند در صورتی که در قمر اروپا حیات وجود نداشته باشد متعجب خواهند شد. تحقیقات دانشمندان در ماه نوامبر نشان داد دریاها در این قمر به اندازه ای از اکسیژن برخوردارند که آبزیانی مانند ماهی ها می توانند در آن زندگی کنند.

کشف 32 سیاره جدید در خارج از منظومه خورشیدی: اخترشناسان اعلام کردند کشف این تعداد سیاره در خارج از منظومه خورشیدی تعداد سیاره های فراخورشیدی را به بیش از 400 سیاره افزایش داده که این تعداد می تواند شانس یافتن سیاره های شبه زمینی را افزایش دهد.

ارائه نقشه ای از سیاره های شناخته شده در منظومه خورشیدی و فراتر از آن: در این نقشه تعاملی سیاره های فراخورشیدی که تا کنون کشف شده اند با توجه به ابعاد و فاصله آنها نسبت به زمین در کنار یکدیگر قرار داده شده اند. اکثر این سیاره ها از مشتری بزرگترند که این ویژگی شناسایی آنها را آسانتر کرده است.

کشف آب مایع در مریخ: تصاویری که در تابستان 2008 توسط کاوشگر فونیکس به ثبت رسیده اند، حبابهای عجیبی را بر روی پایه های این کاوشگر نشان می دهد که رفتاری مانند قطرات آب دارند. نتیجه این در گزارشی در ماه فوریه منتشر شده است.

اکثر سیاره های کشف شده از اقیانوسهای غیر منجمد برخوردارند: اندازه گیریها و مطالعاتی که نتایج آنها در ماه آوریل ارائه شد نشان می دهند سیاره ای که به سیاره Gliese 58d شهرت یافته است شباهتهای زیادی نسبت به آنچه در گذشته تصور می رفت، با زمین داشته و می تواند از آب مایع برخوردار باشد. به گزارش مهر، این سیاره در عین حال سیاره خواهری دارد که سبک ترین سیاره در جهان است که تا کنون کشف شده است.

ذراتی بزرگتر از کهکشانها جهان را پر کرده اند: احتمال می رود قدیمی ترین ذره ساب اتمیک به نام نوترینوها فضایی بزرگتر از هزاران کهکشان را در جهان اشغال کرده اند. این ایده و کشف طی یک شبیه سازی رایانه ای ارائه شده است.

اثبات وجود اولین سواحل باستانی در مریخ: تصاویر با کیفیت از دره های مریخی نشانه هایی از وجود خطوط ساحلی سه میلیارد ساله را در اختیار دانشمندان قرار داد که این خطوط نشاندهنده حضور دریاچه ای به بزرگی دریاچه Champlain در گذشته سیاره مریخ بوده است.

اثبات وجود آب در کره ماه توسط ناسا: سازمان ناسا به صورت رسمی اعلام کرد موفق به یافتن مقادیر قابل توجهی آب در کره ماه شده است. این کشف در پی ماموریت برخورد کاوشگر LCROSS با حفره ای در کره ماه به دست آمد.

کشف ستاره دنباله داری با دو دنباله سبز رنگ: زمانی که این ستاره دنباله دار در اواخر ماه فوریه از میان منظومه خورشیدی عبور کرد، دنباله دوم آن مشاهده شد و اخترشناسان دیدند که این ستاره یا ستاره دنباله دار لولین درخششی سبز رنگ دارد، پدیده ای که شاید هرگز فرصت حضور در منظومه خورشیدی زمین را به دست نیاورد.

خاموشی ناگهانی خورشید و نشانه های عصر یخبندانی دیگر: در ماه می 2009 میزان فعالیتهای خورشیدی به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرد و به کندترین حالت خود طی چندی دهه گذشته رسید. این پدیده توجه اخترشناسان را نسبت به تاثیرات آن بر روی آب و هوای زمین جلب کرد زیرا کاهش این فعالیتها می تواند منجر به آغاز عصر یخبندانی دیگردر زمین شود.

سه شنبه 24/9/1388 - 5:39
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته