• Nombre de visites :
  • 3156
  • 5/3/2014
  • Date :

GAİB İMAMIN NE FAYDASI VARDIR?(1.Bölüm)

gaib imamin ne faydasi vardir?(1.bölüm)

Yüzlerce yıl gaib olan, dini yaymayan, toplumun sorunlarını çözmeyen, muhaliflerin cevabını vermeyen, iyiliği emretmeyen, kötülükten sakındırmayan, mazlumları himaye etmeyen, ilahi hüküm ve hududları uygulamayan, insanlara helal ve haramı açıklamayan bir imamın varlığının ne faydası vardır?"

İnsanlar gaybet zamanında bunlardan elbette mahrumdur. Ama unutmamam gerekir ki imamın varlığının faydası sadece bunlardan ibaret değildir.

Gaybet zamanında başka faydaları da vardır. Bunlardan bir kaç örnek verebiliriz:

1- Daha önce anlatılanlar, bilginlerin kitaplarında gösterilen deliller ve imamet konusunda hadisler esasınca imamın mukaddes varlığı, insan türünün nihai hedefi, insanlığın kamil bireyi, maddi ve rububi alem arasında bir rabıtadır.

Yeryüzünde bir imam olmazsa insan türü yok olur. İmam olmazsa Allah kamil bir şekilde tanınmaz ve hakkıyla ibadet edilmez, imam olmazsa maddi alemle yaratılış düzeni arasındaki ilişki kopar.

İmamın mukaddes kalbi santraldaki elektriği binlerce lambaya ulaştıran transformatör konumundadır. Gayb aleminin feyiz ve nurları önce imamın temiz kalbinin aynasına daha sonra da onun vasıtasıyla diğer fertlerin kalbine yansır.

İmam varlık aleminin kalbi ve insan türünün rehber ve pedagogudur.

Ayrıca bilinmektedir ki bu faydaların varlığında imamın zahir veya gaib olmasının hiç bir etkisi yoktur. Şimdi, buna rağmen yine de "Gaib imamın ne faydası var?" denilebilir mi?

Bu sözler daha çok imamet ve velayetin manasını bilmeyen, imamın sadece bir hüküm bildiren ve had uygulayan insan olduğunu düşünenlerin sözüdür. Halbuki imamet ve velayet makamı bu zahiri makamlardan çok daha yüce bir makamdır.

İmam Seccad (a.s) şöyle buyuruyor: "Biz müslümanların imamı, dünya ehlinin hücceti, müslümanların sorumlusuyuz. Yıldızlar nasıl gök ehlinin güvencesiyse bizler de yeryüzündekilerin güvencesiyiz.

Bizim vasıtamızla gökyüzü yeryüzüne düşmez, meğer ki Allah istesin. Bizim vasıtamızla Hakk’ın rahmet yağmuru yağmakta ve yeryüzü bereketlerini çıkarmaktadır. Eğer biz yeryüzünde olmasaydık, yeryüzü, üzerindekileri yutardı.

Allah Tealâ Adem’i (a.s) yarattığı günden beri yeryüzü hiç bir zaman hüccetsiz kalmamıştır.

Ama bu hüccet bazen zahir ve meşhurdur, bazen de gaib ve gizlidir. Kıyamete kadar da hüccetsiz kalmayacaktır. Eğer imam olmazsa Allah’a (hakkıyla) ibadet edilmez."

Süleyman diyor ki: "İnsanlar gaib imamın varlığından nasıl faydalanabilirler." diye sorduğumda İmam şöyle buyurdu: "Bulutlar arkasında kalan güneşten istifade ettikleri gibi."[1]


[1]- Yanabi-ul Mevedde, c.2, s.217.

ZUHUR ZAMANINI NASIL BİLİNİR?

HZ. MEHDİ’NİN AÇIKLAMALARl YENİDİR

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)