• Nombre de visites :
  • 791
  • 9/2/2013
  • Date :

Yüce Peygamberin Muazzam Ahlakı [1]

yüce peygamberin muazzam ahlakı

Adem ve Havva’nın (a.s.) çocukları arasında bir tek insandır ki, gökler ayağı altındadır ve Allah’ın aşkı gök gibi başı üstündedir. O, Kab-ı Kavseyn’in fethedenidir ve Allah’ın dostluğu makamı edinen bir insandır. İmkan alemi ve bütün varlık Muhammed ibni Abdullah (s.a.a.) yüzünden var olup evrene katıldılar.

Muhammed (s.a.a.) öyle bir insandır ki, Allah’ın kulluk makamı (1) , İman (2) , ismet (3) , taharet (temizlik) (4) , risalet (peygamberlik) (5) , hükümet (6) , öncelik (7) , müslümanların ilki olma ve Allah’ı ibadet edenlerin en muhlisi olma ve ibadet edenlerin en çok Allah’tan korkanı olma (8), bazı özellikler örneğin: muazzam fazileti (9) , azap engeli olma (10), Allah’ın tarafından yardım edilmişlik (11), şefkatli ve merhametli olma (12), Miraç misafiri olma (13), bütün insanlara rahmet olma (14), iyi örnek olma (15) ve peygamberlerin sonuncusu olması O’nu bir güneş gibi eşsiz kılmıştır.

Hz Muhammed (s.a.a.) Allah’ın insanlara rahmet bahanesi için ve O’nun kudsî rahmetinin aracısıdır. Ancak bazı akılsızlar İslamın ortaya çıktığı zaman ve onun kalpleri okşayan davet sesinin çıkışından beri onun merhametli kalbini kendi cahilce mücadeleler ve edepsizlikler ile incittiler. Bu rahmet peygamberi ve bu kutlu Resul her zaman Allah’ın rahmetinin müjdecisidir ve kuşkusuz onun merhametli kalbi insanların hidayetinden başka bir şey istemiyordu.

Cahiliyet devri Araplarının neslinden olan ve Muhammed’in (s.a.a.) kalpleri okşayan sesini duymayan bugünkü akılsızların saygısızlıkları da aynen İslamın ilk yıllarında günü O hazretin gözlerinde gece gibi yapan karartan eziyetleri hatırlatıyor; ancak O hazret (s.a.a.) her zaman onlara hayır duası ediyordu.

Ancak bilgili düşmandan ziyade cahil dost kınanmalıdır; çünkü rahmet Peyagmberi’nden (s.a.a.) bir kederli görüntü sergilemekte ya da onun kutsal varlığını gereğince göstermekten acizdir.

Aşağıdaki yazı Hz Muhammedin (s.a.a.) özelliklerinden bazılarını açıklamaya çalışmıştır ve bu O gök cilvesini tanıtmak için bir yaklaşım olabilir.

Onun bakış açısına göre, toplumun bütün bireyleri zalimler karşısında dayanmakla görevlidirler ve yerlerinde oturup seyretmemelidirler. Kendisi şöyle buyururdu: Kardeşine zalim da olsa mazlum da olsa yardım et! Sahabeler sordu: Mazluma yardım etmeyi anladık da ancak zalime nasıl yardım edelim? Buyurdu: Onun elini tutun ve zulüm yapmasına izin vermeyin!

Muazzam Ahlak:

Hz Muhammed (s.a.a.) en mükemmel insan ve peygamberlerin en yücesidir. Onun azemetini anlamak için zaten Kur’anı Kerim’de Allah’ın onu bütün dünyadaki insanlara örnek olarak tanıtması yeterlidir: ‘لَقَدْ کانَ لَکُم في رَسُول اللّهِ اُسْوَهٌ حَسَنَهٌ’


Resulullah (saa)’in Merhameti(1.Bölüm)

Allah’ın Resulünün (s.a.a.) İbadeti [1]

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)