• Nombre de visites :
  • 1059
  • 22/1/2013
  • Date :

İmam Rıza (a.s.)’ın Tartışmaları(4.Bölüm)

imam rıza (a.s.)’ın tartışmaları

İmam Rıza (a.s.)’ın Tartışmaları ve Ehli Beyt’i (a.s.) Savunması

Me’mun sordu: Nasıl Allah’ın kastettiği anlam İtrettir ve Ümmetin geriye kalanı değildir? Hz. İmam Rıza (a.s.) buyurdu: Allah Teala bütün ümmeti kastetmiş olsaydı, o zaman bütün ümmet cennette olmalılardı, çünkü (ayetin devamında) onları cennet ehli olarak saymış ve şöyle buyurur: ‘جَنَّاتُ عَدْنٍ يَدْخُلُونَهَا’ ‘Onlar And cennetlerine gireceklerdir’ (kesinlikle bütün İslam ümmeti cennetlik değillerdir) bu yüzden mirasçılık başkalarına değil, pak İtrete aittir.

Ehli beytin masum olması:

Ondan sonra Hz. İmam Rıza (a.s.) şöyle buyurdu: onlar Allah Teala’nın Kur’an’da şöyle vasfettiği kişilerdir: ‘اِنَّما يُرِيدُ اللّهُ لِيُذْهِبَ عَنْکُمُ الرِّجْسَ اَهْلَ الْبَيْتِ وَ يُطَهِّرَکُمْ تَطْهيرا’ ‘Allah Ehli Beyt’ten sadece pisi gidermek istiyor ve size tertemiz yapmak istiyor’ ve onlar Allah’ın Resulü (s.a.a.)’ın şöyle vasfettiği insanlardırlar: ‘Ben sizin aranızda iki kıymetli şeyi Kur’an ve İtretimi (Ehli Beytimi) miras koyuyorum. Bunlar Kevser Havuzu’nda bana gelene kadar bir birinden ayrılmayacaktırlar. Bakın ki, benden sonra onlar ile nasıl davranacaksınızdır. يا أَيُّهَا النَّاسُ لَا تُعَلِّمُوهُمْ فَإِنَّهُمْ أَعْلَمُ مِنْکُمْ Ey millet! Onlara bir şey öğretmeye kalkışmayın çünkü onlar sizden daha bilgindirler.

‘Al-i’dan kastolunan nedir?

Tartışmanın devamında alimler şöyle sordular: Ey Ebelhasan! Acaba İtret aynı ‘Al-i’mıdır yoksa ondan farklı mı? Hz. İmam Rıza (a.s.) buyurdu: İtret aynı Al demektir. Alimler dediler: Hz. Muhammed (s.a.a.)’dan şöyle rivayet edilmiştir ki: Benim ümmetim benim Al-i’mdirlar.

Hz. İmam Rıza (a.s.) buyurdu: (hiç bir zaman Al-i, ümmet olamaz) size soruyorum: peki, Hz. Muhammed (s.a.a.)in Al’ine sadaka vermek haram mıdır, değil midir? Dediler: Evet haramdır. Hz. İmam Rıza (a.s.) buyurdu: Peki ümmete de haram mıdır? Dediler: Hayır. Hz. İmam Rıza (a.s.) buyurdu: bu Al-i ile Ümmetin farkıdır. Ona göre, Al-i ümmet ile aynı değildir. Sonra buyurdu: Size evahlar olsun, nereye doğru gidiyorsunuz?

Kur’an’da İtretin üstünlüğü:

Hz. İmam Rıza (a.s.) Me’mun ve onun hükümeti tarafından çevrelenmişdiyse de fırsat bulduğu her yerde Ehli Beyt’in (a.s.) üstünlüğü ve haklılığını Kur’an’a dayanarak ispat ediyor ve böylece muhalifleri de kabullenmeye mecbur ediyordu.

Önceki tartışmanın devamında şöyle okuyoruz:

Me’mun dedi: acaba Allah Kur’an’da İtreti başkalarına göre üstünmü saymıştır? Hz. İmam Rıza (a.s.) buyurdu: ‘انَّ اللَّهَ الْعَزِيزَ الْجَبَّارَ فَضَّلَ الْعِتْرَةَ عَلَي سَائِرِ النَّاسِ فِي مُحْکَمِ کِتَابِهِ’ (evet) gerçekten de Aziz ve Kahhar olan Allah kitabının muhkem ayetlerinde İtretin başkalarından üstün olduğunu buyurmuştur.

Me’mun sordu: bu üstünlük verme Allah’ın kitabının neresindedir?

Hz. İmam Rıza (a.s.) buyurdu: Allahu Teala’nın bu ayetinde: ‘إِنَّ اللّهَ اصْطَفي آدَمَ وَ نُوحاً وَ آلَ إِبْراهيمَ وَ آلَ عِمْرانَ عَلَي الْعالَمينَ ذُرِّيَّةً بَعْضُها مِنْ بَعْضٍ’ Gerçekten Allah Ademi, Nuhu, Al-i İbrahimi ve Al-i İmran’ı bu alemler üzerine seçkin yaptı.


İmam Rıza (a.s.)’ın Tartışmaları(2.Bölüm)

İmam Rıza (a.s.)’ın Tartışmaları(3.Bölüm)

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)