• Nombre de visites :
  • 2211
  • 28/5/2013
  • Date :

Hz. Zeynep (a.s.) ve Fesahat ve Belâgat

hz. zeynep (a.s.) ve fesahat ve belâgat

Hz. Zeyneb’in (a.s.) Faziletleri ve Yüksek Ahlakı

 İbni Ziyad meclisinde onun görünürdeki gücünü aldırmadan bir köşede oturup onun sorularına teveccüh etmemekle onu alçak düşürüyor. Onu Fâsık (ahlaksız) ve Fâcir (küstah) diye adlandırıp şöyle diyor: ‘الحمدلله الذى اكرمنا بنبيه محمد صلى الله عليه وآله وطهرنا من الرجس تطهيراً وانما يفتضح الفاسق ويكذب الفاجر وهو غيرنا’ ‘Bizi hazreti Muhammedin (s.a.a.) peygamberliği ile değerlendirip kirlerden arıtan Allah'a hamd olsun. Gerçekten de fâsık rezil olur. Kötü iş yapan yalan söyler ve o bizden değildir’ (1).

Aynı halde Yezid ve onun kötü konuşmaları ve saçmalamaları karşısında Haydari yiğitliği sergileyip şöyle söyledi: ‘لئن جرت على الدواهى مخاطبتك انى لاستصغر قدرك واستعظم تقريعك واستكبر توبيخك’ ‘Devranın baskıları beni seninle konuşmaya mecbur etse de bil ki, senin benim için bir değerin yoktur ancak seni serzeniş etmeyi ve kınamayı büyük görüyorum’ (2).

1-       Fesahat ve Belâgat:

Fesahat ve belâgat ile konuşmak isteyen her hatip doğal istidattan başka defalarca pratikte de çalışmalıdır. Hitabe yapıldığı zaman ise doğru ve dürüst bir hitabe yapmak için psikolojik ve fiziksel bakımdan da tamamen hazırlıklı olmalıdır. İzleyiciler ise onunla uyum sağlamalıdırlar çünkü aksi takdirde fesahat ve belâgat bir tarafta kalsın hatip konuşamaz bile.

Zeynep (a.s.) bir çalışma yapmadan ve eğitim görmeden, aç, susuz, esirlikten yorgun halde, psikolojik bakımdan kederli, sürgünde ve hakarete uğramış bir haldedir ve onun izleyicileri ise uyum sağlamak değil başına taş ve toprak bile dökmüşler. Buna rağmen sesi şöyle konuşmaya yükseliyor: ‘Ey Kufenin milleti! Ey aldatıcılar ve yalancılar ...’ Zeynebin (a.s.) sözleri o kadar etkileyiciydi ki, halkın yatmış vicdanını uyandırdı ve kadın ile erkek, ihtiyar, genç ve çocuktan ağlama sesi yükseldi.

Huzeym-i Esedi şöyle diyor: ‘yanımda bir ihtiyarı gördüm ki, ağlamaktan sakalı ıslanmıştı ve şöyle diyordu: babam ve annem size feda olsun. Sizin ihtiyarlarınız en iyi ihtiyarlar, gençleriniz en üstün gençler ve kadınlarınız en iyi kadınlardır. Sizin nesliniz en iyi nesildir; ne alçak düşer ve ne de yenilir. (3)

Notlar:

Bihar ul-Envar, cilt 45, s. 115-154

Aynı, s. 134

Aynı, cilt 45, s. 108 ve 110

Çeviri:Ürün Özedönüş


Hz. Zeyneb’in (a.s.) Faziletleri

Hz. Zeyneb’in (a.s.) Ahlakı

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)