• Nombre de visites :
  • 1933
  • 19/9/2012
  • Date :

İhanet filmine İran'dan telin

ihanet filmine irandan telin

Hz. Muhammed'e hakaret içeren filme tepki yağıyor

 İran İslami İrşad ve Kültür Bakanı Hüseyni :

“ İslam peygamberine yönelik çirkin ve küstah hakaret içeren filmin yapımı ve yayınlanması şiddetle kınıyoruz.”‌

İran İslami İrşad ve Kültür Bakanı Seyyid Muhammed Hüseyni tarafından yapılan açıklamada, İslam Peygamberi (saa)’a yönelik çirkin ve hakaret içeren filmin, Amerika'daki kapitalist anlayışın desteğiyle, siyonistlerin cesaretiyle yapıldığına dikkat çekildi. Amerikalı yetkililerin, inanç, düşünce ve fikir özgürlüğü bahanesiyle,  rahmet ve mağfiret Peygamberi Hz. Muhammed (saa)’a hakaret ve çirkin saldırının yapılması, müslümanları derinden yaraladığı, İbrahimî dinlerin takipçilerini derinden üzdüğünü hatırlatarak, bir süredir, ABD  tarafından Kur'an-ı Kerim’in yakılması gibi İslami değerlere yönelik çirkin saldırı ve  şeytanca olaylara tanık olmaktayız ifadesine yer verildi.

İran İslami İrşad ve Kültür Bakanı Seyyid Muhammed Hüseyni  ayrıca bu tür çirkin hakaret ve hareketlerde, Beyaz Saray'ın önde gelenlerinin suçlu olduğu, Mısır ve Libya'da yaşanan öfke ve nefretin de bu  küstah hakaretlere duyulan bir tepki olduğu hatırlatıldı.

Tahran üniversitesi ve ABD'nin Tahran'daki çıkarlarını koruma bürosu olarak kullanılan İsviçre büyükelçiliği önünde gösteri yapılacağı ve İslam peygamberine hakaret içeren küstah filmin telin edileceği bildirildi.

Tunus'taki ABD Büyükelçiliği önünde düzenlenen protesto gösterilerinde de 2 kişinin öldüğü, 22 güvenlik görevlisi ile 28 göstericinin yaralandığı bildirildi.

Öte yandan Hz. Peygamber (saa)’a hakaret içeren filme dünya genelinde tepki yağdı. Yemen ve Tunus'taki protesto gösterilerinde güvenlik güçleri ve göstericiler arasında çıkan çatışmada 6 kişi öldü, en az 98 kişi yaralandı.

Mısır'da ABD Büyükelçiliği'nin önündeki protesto gösterisinde polisin müdahalesi sonucu bir gösterici hayatını kaybetti.

Lübnan'ın kuzeydoğusundaki Tripoli kentinde de Amerikan ''Kentucy Fried Chicken'' ve Hardee restoranlarını yakmaya çalışan filmi protesto eden göstericilere polisin açtığı ateş sonucu bir kişi hayatını kaybetti, 25 gösterici ve 18 polis de yaralandı.

Sudan'ın başkenti Hartum'da Alman Büyükelçiliği'ne saldıran yüzlerce kişi büyükelçilik binası içindeki bir aracı yaktı. Polis, göstericileri göz yaşartıcı bomba kullanarak dağıttı. Büyükelçilik binasında ciddi bir hasarın meydana gelmediği gösterilerde bazı elçilik çalışanlarının yaralandığı bildirildi. Göstericilerin büyük bölümü dağıtılırken bir kısmı da İngiltere'nin Hartum Büyükelçiliği yakınında protesto gösterisine devam etti.

Hindistan'ın Keşmir bölgesinde binlerce kişinin katıldığı gösteride ABD bayrağı yakıldı ve ABD Başkanı Barack Obama'ya terörist denildi. Keşmir'in önde gelen dini lideri, Amerikalıların kenti hemen terketmesi çağrısında bulundu.

Bahreyn'in başkenti Manama'da Cuma namazının ardından bir araya gelen yaklaşık 2 bin kişi ABD ve İsrail bayrakları yaktı.

Bangladeş'in başkenti Daka'da Cuma namazı sonrası toplanan yaklaşık 5 bin kişi ABD ve İsrail bayrakları yakarak, film yapımcısına ölüm çağrısında bulundu. Polis grubun ABD Büyükelçiliği'ne yaklaşmasına izin vermedi.

Afganistan'ın Celalabad kentinde yaklaşık bin 500 gösterici ''ABD'ye ölüm'' sloganı attı, Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'den ABD ile ilişkileri kesmesini istedi.

Irak'ın başkenti Bağdat'ın Azamaiyah semtinde bir araya gelen göstericiler, ''ABD'ye Hayır! İsrail'e Hayır'' ve ''Peygamberimiz için kendimizi feda etmeye hazırız'' şeklinde slogan attı. Bağdat'ın Sadr bölgesinde ve Basra kentinde de yüzlerce kişi protesto gösterisi yaptı. Basra'da ABD bayrağı yakan göstericiler, ''Özgürlük 2 milyar Müslümana hakaret etmek değildir'' ifadesinin bulunduğu pankart taşıdı.

Pakistan'da da binlerce kişi Cuma namazının ardından protesto gösterisi yaptı. Olaysız sona eren gösterisi sırasında Polisin, ABD Büyükleçiliği çevresinde aldığı güvenlik önlemi dikkati çekti.

Suriye'nin başkenti Şam'daki ABD Büyükelçiliği yakınında bir araya gelen yaklaşık 200 gösterici, ABD aleyhinde slogan attı. Göstericiler, ''Peygamberi Muhammed olan bir ümmet asla diz çökmez'' ifadesinin yer aldığı pankart taşıdı.

İngiltere'nin başkenti Londra'da da yaklaşık 250 kişi ABD Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi yaptı.

İstanbul Beyazıt Meydanı'nda bir araya gelen yüzlerce kişi de filmi protesto etti.

Batı Şeria'daki Nablus kentinde de yaklaşık 200 kişinin katıldığı protesto gösterisinde ABD karşıtı sloganlar atıldı.

Hz. Muhammed'e hakaret eden Amerikan yapımı filme bir tepki de Avustralya'dan yükseldi. Sidney'de toplanan eylemciler polisle çatıştı.  Yaklaşık 200 kişiyle başlayan eyleme katılım gün içinde arttı. Eylemciler Amerikan Konsolosluğu önünde toplandı, polisin müdahalesiyle karşılaşınca şehir merkezine yürümeye başladı. Polis, merkeze giden anayolları kapattı.Polis, eylemcilere müdahale ederken kimyasal sprey kullandı.Olaylarda 6 polis yaralandı, 8 eylemci gözaltına alındı.


  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)