• Nombre de visites :
  • 1782
  • 5/4/2012
  • Date :

Bölge Devrimlerini Hangi Olaylar Etkiledi? -3

bölge devrimlerini hangi olaylar etkiledi?

””Bu durumda,  Batılılar Arap ülkelerindeki piyonlarını gözden çıkarmış mı oluyorlar, yoksa halklar bu piyonların hangi yollarla gençleri yanılttıklarını mı öğrendiler?

  ””Ben Batılıların, sömürgeci sistemlerin ve bilhassa Amerika’nın 350 milyonluk Arap âleminin ayaklanmasına hazırlıksız yakalandığına inanmaktayım. Onlar hiçbir şekilde halkın bir gün Hüsnü Mübarek’i veya Bin Ali’yi devireceklerini düşünmüyorlardı. Batılılar Tunus ve Mısır olaylarından sonra tehlikeyi hissettiler ve 22 Arap ülkesini kaybetmekten korktular. Özellikle devrimler arasındaki fasılanın az olması bu düşüncemizi onaylamaktadır. Onlar bugün zararlarını en asgariye seviyeye indirmeye çalışıyorlar. 350 milyonluk Arap âlemi ve 22 İslam ülkesinin karşısında açıkça durmamaları gerektiğini iyi biliyorlar. Bu yüzden halkçı sloganlar dillendirmeye ve özgürlük ile demokrasi gibi kavramları kullanmaya başladılar. Tabiî perde arkasında bir gün Mübarek’in yanında bir gün de halkın yanında yer alarak kendileri ile çelişkiye düştüler.

  Arap ülkeleri tarihinde ve bilhassa Mısır, Tunus ve Yemen’de ilke defa Amerika bayrağı yakıldı. Yemen halkının bir bütün olarak “Kahrolsun Amerika”‌ demesi daha önce imkânsızdı. Düne kadar Yemen ve Tunus halkları devletlerinden korkuyorlardı ama bugün bu korku Amerika askeri üslerine intikal etmiştir. Bugün hiçbir Arap ülkesinin yöneticisi halkı arasına çıkmaya cesaret edememektedir. Hatta açıkça Amerika’nın lehine bir şey bile yapmaya korkuyorlar. Kısa bir süre önce Amerikalı bir yetkili “Geçmiş politikalarımızı bir tarafa bırakmak zorundayız. Daha düne kadar Yemenli ve Mısırlı yöneticilere açtığımız bir telefonla hemen sorunlarımız çözülüyordu. Ama bugün kime telefon açalım? Kaç milyon Mısırlı ve Yemenliyi arayalım”‌ demişti.

    Bu yüzden Batılılar içinde bulunduğumuz şartlardan ötürü halk arasında, devrimci gruplar ve partiler içinde nüfuz etmeye çalışmaktalar ve programlarını da buna göre yapıyorlar. Yemen’de örtülü devrimci bir kadını kutlayarak ona Nobel ödülü verdiler ve Amerika’ya davet ettiler. İlk defa başörtülü bir kadına Nobel ödülü veriyorlar. Bunlar bölgedeki halkın İslamcı taleplerinin önünü alamayacaklarını gördükleri zaman İslami hareketlerde etkin olan gençleri Amerika’yı örnek olarak kabul etmeye teşvik etmeye başladılar. Gençlerin İslami taleplerden el çekmelerini istedikleri için seküler ve laik örnekleri önlerine koydular. Bu hedeflerini ulaşmak için yüksek miktarda para harcıyorlar.

 Mısır’da İran’ındaki gibi “Bahtiyar”‌ türü objelerden yararlandılar ama seçimlerde yenildiler. Tunus’un şimdiki Başbakanı el-Nahda İslami hareketindendir. Dışişleri Bakanı İslami şahsiyetlerden biridir. Hatta Tunus’un laik çehreleri bile İslam karşıtı değillerdir. Tunus’taki laik kanat önderlerinden biri şöyle demişti: “Ben, İslami hareketlerin Tunus’ta zulme maruz kaldıklarına inanıyorum. Bizlerin İslami hareketteki kardeşlerimizle işbirliği yapmamız gerekir.”‌ Tunus devriminden sonra İslamcı, laik ve milliyetçi gruplar arasında birlik oluştu ve ihtilafların önü alındı. Bugün bütün Tunuslu gruplar asıl sorunlarının Amerika olduğunu ve bir arada yaşayarak ülkelerine hizmet etmeleri gerektiğini söylemektedirler. Bu Amerika istihbarat kurumları için büyük bir yenilgidir.


Bölge Devrimlerini Hangi Olaylar Etkiledi? -2

Bölge Devrimlerini Hangi Olaylar Etkiledi? -1

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)