• Nombre de visites :
  • 783
  • 12/3/2017
  • Date :

ABD'li savcıların Trump'ın yeni kararına muhalefeti sürüyor

abdli savcıların trumpın

 

Washington, Havai, New York ve Massachusetts eyaletlerinin ardından Maryland eyalet savcıları da, ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni göçmen karşıtı kararına karşı çıktılar.

ABD'de Başkan Donald Trump'ın göçmen karşıtı kararına karşı çıkan eyalet savcılarının sayısı giderek artıyor. Bu bağlamda Washington, Havai, New York ve Massachusetts  eyaletlerinin ardından Maryland eyalet savcıları da, ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni göçmen karşıtı kararına karşı çıktılar. Maryland savcılığı da ABD Başkanı Trump'ın yeni kararnamesine karşı çıkan savcılıklara katılarak, bu kararname hakkında dava açacağını duyurdu. Böylece Başkan Donald Trump'ın göçmen karşıtı kararına muhalefet eden eyalet sayısı 6'ya yükseldi.

Donlad Trump, yeni göçmen karşıtı kararnamesinde, Irak vatandaşlarını seyahat yasağı getirilen 7 Müslüman ülke listesinden çıkardı. 6 Mart'ta yayınlanan kararnamede daha önceki kararnamede ismi geçen 7 ülkeden 6 ülke yerinde kalırken Irak listeden çıkarıldı, ancak bu durum ABD'li savcıların tepki ve itirazlarına engel olmadı.

Bu arada Muhtelif eyalet savcılarının, Trump'ın göçmen karşıtı kararına karşı çıkan savcılara katılmasına, ABD Başkanı da tepki göstermeye devam ediyor. Bu bağlamda ABD Adalet Savcılığı Cuma günü önceki Başkanı Barak Obama tarafından atanan federal savcılardan kendi görevlerinden istifa etmelerini istedi. Barak Obama tarafından atanan federal savcı sayısının 46 kişi olduğu bildiriliyor.

ABD Adalet Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre ABD Adalet Bakanı Jeff Session 46 savcının istifasını istedi. Bakanlık sözcüsü Sarah Isgur Flores yaptığı açıklamada Bakan'ın, Trump yönetimine doğru "tekdüze bir geçiş" istediğini belirtti. Flores "ABD'nin savcıları onaylanıncaya kadar, adanmış savcılarımız en saldırgan suçlulara karşı araştırma, kovuşturma ve caydırma görevlerine devam edecekler." açıklamasında bulunurken, Bakan Session kararının Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sean Spicer'ın "ABD Başkanı Donald Trump'ın planlarına zarar vermek isteyen bürokratlardan oluşan bir derin devlet" açıklamasının ardından gelmesi dikkat çekti.

Ancak Obama'ya mensup savcılar daha görevlerinden istifa etmiş değiller. Trump'ın Adalet Bakanı'nın 46 savcının istifa talebi, Beyaz Saray yönetimi ile ABD yargı sistemi arasındaki karşılaşmanın başka bir boyut olarak değerlendirilebilir.

ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump, Obama tarafından atanan savcıları görevinden alma yetkisine sahip olsa da, ancak zamanlaması ve uygulanma yöntemi, sürpriz bir gelişme olarak görülüyor. ABD'de Guam ve Kuzey Mairna savcılığını beraber yürüten savcı dışında, her biri bir bölgenin sorumluluğunu uhdesinde bulunduran 93 federal savcı görev yapıyor. Savcıların merkezi yönetimi temsil ettikleri için başkan tarafından atanıyorlar. 

Gelinen noktada ise Donald Trump'ın tartışmalı göçmen karşıtı kararının ardından Obama'ya mensup savcılar ile başkan arasında adeta bir kavga yaşanıyor. Böyle bir ortamda, Obama tarafından atanan federal savcıların görevden alınması ciddi bir mesele haline gelmiş ve bir çok soru işaretlerine neden olmuştur.

Hatırlanacağı üzere, Ülkenin kuzeybatısında yer alan Washington eyaletinin Seattle kentinde görev yapan federal yargıç Robart 27 Ocak 2017'de, vize yasağının ABD genelinde geçici olarak durdurulmasına karar vermişti.

Adalet Bakanlığı bu olayın ardından temyiz mahkemelerine başvursa da ancak kararda herhangi bir değişiklik olmadı ve istinaf mahkemeleri de yargıç Robart'ın kararını desteklediler. Bunun üzerine Beyaz Saray da ABD Adalet Bakanlığının “mümkün olan en kısa sürede" Başkan Trump'ın kararnamesini tekrar uygulamaya çalışacağını belirten bir açıklama yapmıştı. Bu çerçevede Trump, 6 Mart'ta yeni göçmen karşıtı kararını çıkartarak, 6 Müslüman ülke vatandaşlarının ABD topraklarına girmelerini yasakladı.

Görünen o ki, Trump'ın yeni kararının yargının ciddi muhalefeti yüzünden uygulama aşamasında büyük engellerle karşı karşıya kalabilir./

 Pars Today

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)