• Nombre de visites :
  • 1975
  • 14/8/2016
  • Date :

İmam Ali'ye Ait El Yazması Kur'an-ı Kerim Nüshası Baskıya Hazırlanıyor
imam ali’ye ait el yazması kur’an-ı kerim

Kutsal Rrezevi Külliyesi Merkez Kütüphanesinin enfes eserlerinden biri olan İmam Ali'ye ait el yazması Kur ٙan-ı Kerim nüshası, ilk kez İran'da basılıyor.
Astan News ٙun bildirdiğine göre, Kutsal Rezevi Külliyesi el yazması eserleri arasında en eski eser sayılan İmam Ali (a.s)'a ait el yazması Kur'an-ı Kerim nüshası ilk kez olarak Dr. Tayyar Altıkulaç'ın gözetimi altında Kutsal Rezevi Külliyesi basın yayın merkezi tarafından baskıya hazırlanıyor.
Kur'ân-ı Kerim'in en eski elyazması metinleri, en eski mushaf nüshalarına ışık tutan en ünlü isimlerden birisi Türk Dr. Tayyar Altıkulaç'tır.
Türkiye eski Diyanet İşleri Başkanı Dr. Altıkulaç, yaptığı açıklamada, Kutsal Rezevi Külliyesi Merkez Kütüphanesindeki Ehl-i Beyt (a.s) İmamlarına ait el yazması Kur'an-ı Kerim nüshalarının kuşkusuz en eski Kur ٙan-ı Kerim nüshaları olduğunu kaydederek, ٜBen iki sebepten dolayı bu özel nüsha üzerinde durdum. Birinci nedenim sadece 10 yaprağı eksik olmakla bu nüshanın yaklaşık tam nüsha sayılması ve ikinci nedenim ise bu nüshanın İmam Ali (a.s)'a ait olmasıdır.
Türkiye İslami Bilimler Araştırma Merkezi İSAM Başkanı Dr. Altıkulaç açıklamasının devamında şöyle dedi:
Şimdiye kadar dünyanın en eski Kur'an-ı Kerim nüshalarının sekizi üzerinde araştırma ve inceleme yaptım ve şimdiye kadar üzerinde inceleme yaptığım nüshaların 6'sı basılmıştır ve 2 nüsha da baskıya hazılanmaktadır. Bütün bu nüshalarda bazı eksik sayfalar söz konusudur, fakat ilginç ve  önemli olan nokta bu nüshaların hiçbirisinin metinlerinin diğer nüshalarla en ufak farkı olmamasıdır.
İmam Ali (a.s)'a ait Kur'an-ı Kerim nüshasının diğer Kur'an-ı Kerim nüshalarıyla farklı olduğu yönündeki iddialara değinen Dr. Altınkulaç, şöyle dedi:
Yaptığımız incelemerde ortaya çıkan husus şudur ki, İmam Ali (a.s)'a ait olduğu söylenen Kur'an nüshası ile diğer eski Kur'an nüshaları arasında her hangi bir fark yoktur ve birbiriyle tam olarak uyuşmaktadır ve bu konu bizim için önemli bir konudur ve İran'lı kardeşlerin bu Kur'an nüshasını baskıya hazırlaması, çok faydalı bir adımdır.
Söz konusu Kur'an-ı Kerim nüshasının hangi tarihte kaleme alındığıyla igili açıklama yapan Dr. Altınkulaç, El yazması nüshanın hangi tarihte yazıldığının kesin olarak belirlenmesi konusunda 2 zaman dilimini incelemeliyiz ki bunun sonucunu bu mushafın basılı nüshasının giriş bölümünde anlatacağım.  dedi.
78 yaşında olan dünyaca ünlü el yazması eserler araştırmacısı Dr. Tayyar Altıkulaç, hazlihazırda 29 Mayıs üniversitesi mütevelli heyeti üyesi olmakla beraber, emeklilik dönemini dünyanın en eski Kur'an-ı Kerim nüshaları üzerinde inceleme yapmaya adamış bulunuyor. İstanbul Topkapı Müzesi mushafı, Meşhed Elhüseyni kahire nüshası, İmam Ali (a.s)'a ait San'a mushafı, Alman Tübingen mushafı, Paris milli kütüphanesi mushafı vb. eseler Dr. Altınkulaç'ın üzerinde inceleme yaptığı mushaflardan bazılarıdır.Dr. Altıkulaç, ilk kez olarak eski el yazması Kur ٙan-ı Kerim nüshasının incelenmesi ve baskıya hazırlanamsı bağlamında İran ile işbirliği yapmaktadır.
Mehr haber
  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)