• Nombre de visites :
  • 2163
  • 24/3/2012
  • Date :

Nevruz'un Geçmişi -1

nevruzun geçmişi

Kutlama Antik İran kökleri vardır. onun antik nedeniyle, İran mitolojisinde Nevruz için çeşitli vakıf mitler yaşanmaktadır. Zerdüşt geleneğinde, yedi en önemli Zerdüşt festivallerde altı Gahambars ve Nevruz, bahar ekinoks gerçekleşir. Mary Boyce,  göre,

"Bu mantıklı bir tahmin gibi görünüyor derin doktriner öneme sahip, Farsî halklar için çok kutsal olan Zerdüşt'ün kendisi tarafından kuruldu Nevruz. "

6 Gahanbar ve gündoğumu Nevruz gününün günbatımı arasında kutlanan Hamaspathmaedaya (daha sonra Fravardinegan olarak, onun genişletilmiş şeklinde bilinen) idi. Bu ve Gahanbar Avesta kalan metin adlı tek festivaller arasındadır.

Shahnameh, kadar geri Zerdüşt metinlerinde.  mitik İran Kralı Jamshid (Yima veya Yama Hint-İran, her canlıyı öldürmek için mukadder olan bir katil kış arası insanlığı kurtarmış Jamshid, tarihin Nevruz dönemine) belki hayvancılık ve insanlık tarihinin bir daha yerleşik hayata hayvan avlanırken İndo-İranlıların geçişi sembolize irfan. Shahnameh ve İran mitolojisinde, o Nevruz'un temeli ile yatırılmaktadır. Shahnama ise, taşlar ile çivili bir taht inşa etmiş Jamshid. O şeytanlar göklere toprak üstünde onu yükseltmek vardı; orada o gökyüzünde parlayan güneş gibi tahtına oturdu. Dünyanın yaratıklar, onu ve onun etrafında dağınık mücevherleri merak toplanan denilen bu gün Yeni Gün veya yok / Artık-Ruz. Bu (Farsça takvimin ilk ayı) Farvardin ayının (ingilizce de February) ilk günüydü.

Farsça çalışmalarında 10 yy. Fars bilgini Ebu Rayhan Biruni, "Kitab al-Tafhim li Awa'il Sina'at at-Tanjim" çeşitli ulusların takvim açıklamasını sağlar. Farsça takvim yanı sıra, Araplar çeşitli festivaller, Yahudiler, Sabians, Yunanlılar ve diğer ülkelerin özellikleri bu kitapta yer verilmiştir. İran takvimine bölümünde (تقويم پارسيان), o Nevruz, sadeh, Tiregan, Mehregan, altı Gahanbar, Parvardegaan, Bahmanja, Isfandarmazh ve diğer bazı festivallerden bahseder. Ona göre:. Bu Nevruz evrenin hareketi başladığı ilk günden işaretleri Parsler inanç olduğunu  İranlı tarihçi Ebu Said Gardezi Zeyn el-Zerdüştler bölümü altında Akhba başlıklı eserinde  festival ve (diğer festivaller arasında) Nevruz bahseder özellikle Zerdüşt yüksek ve Nevruz kutlamaları vurgu dikkat çekiyor Mehregan.

Bu proto-Hint-İranlılar takvimin ilk günü gibi bir düğünün olmadığı belli olmamakla birlikte, hem İranlılar ve Hintliler yeni yıl sezon başında olarak sonbaharın ilk günü kabul dair göstergeler var. İranlılar başında hem sonbahar ve ilkbaharda gözlenen nedenleri vardır.


NEVRUZ MERASİMİ (1)

NEVRUZ MERASİMİ (2)

NEVRUZ MERASİMİ (3)

Nevruz Bayramı Hakkında (1)

Nevruz Bayramı Hakkında (2)

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)