• Nombre de visites :
  • 5514
  • 16/8/2008
  • Date :

HUZİSTAN

deniz gezisi

Fısıldayan Gelin Kervanı

    67282 km2"den fazla yüz ölçümüyle Hûzistân eyaleti İran’ın güneybatısında yer alır. Hûzistân eyaleti kuzeyde Loristân eyaleti, kuzey doğuda İsfahan eyaleti, kuzey batıda İlâm eyaleti ve doğu ve güney doğu yönünden Çaharmahal ve Bahtiyarî  eyaletleri ile  çevrilidir. Eyaletin güneyinde Fars Körfezi bulunmaktadır.   Görülecek Yerler:  

Şûşter Şelaleleri

şelale

    Hûzistân eyaleti eskiden beri turistleri çekmek önemli ve çeşitli boyutlara sahip olmuştur. Eyaletin çekiciliği biçim ve nitelik açısından iki bölüme ayrılır:

1-  Doğal çekicilikler; Şûşter’deki şelaleler, Endimşek’teki Dez baraj gölü, Mescid-i Süleyman’daki Şehid Abbaspûr baraj gölü, Bağmelek’deki İmamzâde Abdullah türbesi ve Karûn ve Ervend ırmaklarında kayık çekmek eyaletin doğal çekiciliklerine örnek verilebilir.

2- Antik çekicilikle ve dinî ziyaret yerleri; Hûzistân eyaleti önceki uygarlıkların ortaya çıkış ve yıkılış dönemlerinden kalma birçok anıta sahiptir.  

Danyal Nebî

danyal nebi mezarı

   Dinî ziyaretlerin varlığı her yıl yurt içi ve dışından bu eserleri seven binlerce insanın bu bölgeye yolculuk yapmalarına sebep olmaktadır. Ayrıca Danyal Nebi kabri İran’daki Musevîlerin en önemli ziyaret mekanıdır. 

El Sanatları ve Hediyelikler

el sanatları

   Hûzistân eyaletinin en önemli el sanatı ürünleri şunlardan ibarettir: Halı dokumacılığı, nakışçılık, çefiye (Arap erkeklerinin kullandığı bir tür baş örtüsü) dokumacılığı, maknaa (kadınların kullandığı bir tür baş örtüsü) dokumacılığı, keçe-kilim (câcîm) dokumacılığı, Bu ürünleri dokuma merkezleri Şûşter, Dezfûl ve Şâdegân şehirleridir.

Kaynak: İrankültürevi


Tahran’da Bulunan Turistik Yerler

İsfahan

Yezd

Tebriz

Şiraz

MAZENDERAN

Gilan - İran

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)