• Nombre de visites :
  • 6251
  • 7/10/2008
  • Date :

LORİSTAN

loristan

Doğanın Hayret Uyandıran Tablosu   

     Loristân eyaleti, kuzey yönünden, Merkezî eyalete bağlı Hamin ve Erak şehirleri ve Hamedan eyaletine bağlı Melâyir ve Nihâvend şehirleri ile; güney yönünden, Huzistân eyaleti ile; doğu yönünden, Isfahan eyaletine bağlı Feriden ve Golpeygân şehirleri ile ve batı yönünden Bahteran ve İlâm eyaletleri ile çevrilidir.  

Felek’ül-Eflâk Kalesi

   Hürremabâd’daki görkemli Felekü’l-Eflâk (Felekler Feleği) diğer bir isimle Şapurhavât Kalesi’nin geçmişi Sasanîler dönemine ulaşır. Kale on iki burca sahip olup, her bir burç ay boyunca gün ortasının göstergesi olmuştur. Kalae hisarında bulunan şerefelerde savunma amaçlı küçük pencereler mevcuttur. 

doğanın hayret uyandıran tablosu

Gehr Gölü

   Gehr Gölü, ülkede bulunan doğal dağlık göllerin en güzellerinden birisidir. Bir firuze taşı gibi bölgenin kalbinde saklı kalmıştır.  

gehr gölü

Oşturânkûh

   Kendine özgü çevre koşulları ve yaşam alanı özellikleriyle yabani hayvanların özelde memeli hayvanların yaşamaları ve üremeleri için uygun bölgelerden olan Oşturânkûh, Loristân’ın en çekici bölgelerinden birisidir. Zagres ormanlarının kalbinde yer almasından dolayı Oşturânkûh denizden üç bin beş yüz metre yüksek soğuk zirvelere ve ayrıca nispeten sıcak derelere sahiptir. 
felek’ül-eflâk kalesi

Do-Rûd Koruluğu Şelalesi

   Her yıl grupları kendisine çeken Loristân’ın doğal güzelliklerinden bir başkası olan Nûr-jiyan Şelalesi, aynı isimle anılan Hürremabâd’ın otuz kilometre güneybatısındaki ormanlık bölgede yer alır. Kör balık adı verilen balık türü dünya üzerindeki en nadir balık türlerinden birisidir. Bu balık türü Hürremabâd’ın yedi dar şehir bölgesindeki mağarada bulunmaktadır.  

el sanatları ve hediyelik

El Sanatları ve Hediyelik

   Kilim, keçeden yapılan kilim (câcîm-mâşte), nevresim, masa örtüsü, seccade,kadın çarığı, keçe, ahşap işlemeciliği, tahta oymacılığı, seramik, hayvansı bal yağı, Burucerd tatlısı, Burucerd helvası Loristân eyaletinin başta gelen el sanatları ve hediyeliklerindendir


LORİSTAN (Resim Galerisi)

Deşti Şakayık-Loristan

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)