• Nombre de visites :
  • 4181
  • 22/12/2010
  • Date :

Yezd Kenti

yezd kenti

Yezd (Farsça:يزد,Yazd) , İran'ın orta kısmında, Yezd Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir.

Ülkenin orta kısmında yeralan eyaletin kuzeyinde Semnan ile Razavi Horasan, doğusunda Güney Horasan, batısında İsfahan ile Fars ve güneyinde Kirman eyaletleri bulunur. Eyalet, 73.467 km ² 'lik bir alana sahiptir ve 2005 yılı nüfusu 958,318 kişidir. Yönetim merkezi olan Yezd şehri, İran'ın en eski ve tarihi şehirlerinden biridir ve Zerdüştçülüğün önemli bir merkezidir..

Tarihçe

yezd kenti

Şehrin 3000 yıllık geçmişi vardır.Şehrin ilk kurucularının Med'ler olduğu ve şehrin o dönemdeki adının Ysatis olduğu bilinmektedir.Daha sonraki Sasani hakimiyeti sırasında şehrin adı, o zamanki hükümdar Yazdegerd'e ithafen Yezd olarak değiştirildi.Ve şehir bir Zerdüşt merkezi haline geldi.Daha sonra İslam orduları tarafından alınan şehre Müslümanlar hakim oldu.

yezd kenti

Şehir, ıssız ve yol güzergahlarından uzak bir konumda olması nedeniyle,fazla bir tahribata uğramamıştır.Hatta Moğol İstilası zamanında İran'ın diğer bölgelerinden kaçan halk buraya sığınmıştır.1272'de şehri ziyaret eden Marco Polo, şehrin ipekli dokumalarından ve büyük bir ticaret merkezi olduğundan bahseder.

 Günümüzde Yezd

yezd kenti

En son idari bölümlemeye göre Yezd eyaleti yedi metropol, on beş şehir, on dört ilçe ve otuz sekiz köyden oluşmaktadır. Büyük şehirleri (metropol) şunlardan ibarettir: Ebrkûh, Erdekân, Bafek, Teft, Mehriz, Meybed ve Yezd.

Eski zamanlardan beri kaliteli halı ve kilimleri ile tanınan Yezd,günümüzde İran'ın tekstil merkezidir.Şehirdeki diğer önemli sanayi kolları; inşaat malzemeleri ve seramik üretimi,ülke çapında meşhur şekerlemeleri,kablo ve teknoloji sanayinde kullanılan yan ürünler.

yezd kenti

Turizm ise oldukça gelişmiştir.Eski bir şehir ve Zerdüştlüğün merkezi olması Yezd'in turizmde önemli merkezlerinden olmasını sağlamıştır.Eşsiz mimari eserlerin yanında,Ateş Tapınağı ve burada sürekli yanan ateş ilgi çekici turistik yerlerindendir.

Muhammed Hatemi ve Moşe Katsav burada doğmuş ünlülerdendir.


İran'a Yolculuk - YEZD

Emir Çakmak Mescidi (Yeni Camii Mescidi)-Yezd

Emir Çakmak Mescidi -Yezd

İranı Tanıyalım

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)