• Nombre de visites :
  • 2374
  • 8/6/2009
  • Date :

Gençlikten istifade edin (4)

genç

İmam Cafer Sâdık (as şöyle buyurmaktadır:

Ziraatçılar, halkın hazineleridir. Yere güzel taneler ekerler, Allah da onları yerden çıkarır. Ziraatçılar kıyamette herkesten üstündürler, Allah'a daha yakındırlar. Onlar "Mübarek" adıyla anılırlar.[1]

  Allah'ın Resulü'ne şöyle sordular: "Malların en iyisi nedir?" "Sahibinin iyi bir şekilde yürüttüğü ve ürünü topladığı zaman da vacip olan hakkını eda ettiği ziraattır." Sonra şöyle soruldu: "Ziraattan sonra hangisi iyidir?" Buna karşılık da şöyle buyurdu: "Sahibinin otlağa götürdüğü, namazını kılıp zekâtını verdiği koyunlardır." Sonra şöyle soruldu: "Koyundan sonra hangisi iyidir?" O, şöyle cevap verdi: "Evinden hayırla çıkıp akşamüzeri yine hayır ve bereketle evine dönen inektir." Sonra şöyle soruldu: "İnekten sonra hangisi iyidir?", Ona da şu cevabı verdiler:

  "Kökü toprakta olan ağaçlar, kökü kurak toprakta olmasına rağmen meyve veren ağaç. Hurma ağacı iyi bir ağaçtır. Her kim ki onu satarsa, yerine yeni bir ağaç dikmedikçe parası, tufan gününde bir dağın zirvesine konmuş kül gibidir.[2]

Yüce Peygamberimiz (s.a.a) şöyle buyurmaktadır:

  Her kim bir ağaç dikerse, Allah o ağacın meyveleri sayısınca onun amel defterine sevap yazar.[3]

Nefsinizin Temizliği ve Kemali İçin Çalışın

  Gençlerin nefsi, tıpkı berrak bir su gibi temiz, sefalı ve lekesizdir. Bu dönemde gencin salim ve Allah'ı arayan fıtratı uyanır ve yaratıcısına yönelir. Henüz günaha bulaşmamıştır ve günahı terk etmesi kolaydır. Henüz, dünya, mevki ve makam sevgisi gönlünde yer etmemiştir. Gençlik çağı, kendini yetiştirmek, temizlemek, geliştirmek ve âhirete azık hazırlamak için en iyi dönemdir.

  Ne mutlu şimdiden (gençlik çağlarında) nefsini yetiştirip geliştirmeyi düşünenlere; daha bu dönemde Allah'a dinî görevlerini yapmaya söz vermişlerdir. Temiz ve lekesiz nefislerini temiz olarak saklamaya ve onu günahla karartmamaya karar vermişlerdir.

  Ne mutlu o gençlere ki, gençliklerini fırsat bilerek Allah'a yönelir ve nefsini geliştirip tekâmüle erdirirler. Onlar Allah'ı her yerde anarlar ve Allah'ın her yerde hazır ve nazır olduğunu bilirler. Dinî görevlerini yerine getirirler.

  Namazlarını vaktinde ve kendine özgü şartlarında ve adabınca kılarlar. Bu vesileyle Allah'a dua ve niyaz ederler, sorun yaşamaları hâlinde Allah'a sığınırlar ve ondan yardım dilerler. Ramazan orucunu adap ve şartlarına uygun olarak tutarlar. Zulüm ve haksızlıkla mücadele ederler, mahrumları ve mazlumları korurlar. Kısaca, dua, ibadet ve zikir ehlidirler. Allah böylesi gençleri sever ve onları rahmetine nail kılar.

Allah'ın Resulü (s.a.a) şöyle buyurmaktadır:

Yedi grup genç vardır ki,onlar kıyamette Allah’ın lütfunun gölgesinde olacaklardır.Birincisi adil imam,diğeri Allah’a itaatle yetiştirilmiş genç. [4]

Allah'ın Resulü (s.a.a) şöyle buyurmaktadır:

  Allah katında hiçbir şey, Allah'a rücu eden gençten daha sevimli değildir.[5]

Yüce Peygamberimiz (s.a.a) şöyle buyurmaktadır:

  Kim Allah'tan sakındığı için bir günahı terk ederse, Allah da kıyamette onu hoşnut eder.[6]


[1]- el-Kâfî, c.5, s.261

[2]- el-Kâfî, c.5, s.260

[3]- Nehcü'l-Fesahe, s.553

[4]- Mecmau'l-Beyân, c.2, s.385

[5]- Nehcü'l-Fesahe, s.554

[6]- el-Kafî, s.2, s.81

Gençlikten istifade edin (3)

Gençlikten istifade edin (2)

Gençlikten istifade edin (1)

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)