• Nombre de visites :
  • 3400
  • 24/11/2008
  • Date :

Sinirlenmemek için...

öfke

      Konuşma becerisine hayatımızı kolaylaştıran bir değer olarak saygı göstermeliyiz. 

      Sinirlenmek, fiziki ve sözlü saldırı ile düşmanlık arasındaki köprüdür, dolayısıyla saldırı ve düşmanlığı azaltmak için sinirlenmeği azaltmak kaçınılmazdır.

       Stres ve depresyonla nasıl baş etmemiz gerektiği konusunda birçok kitap yazılmasına rağmen sinirlenmekle baş etmek konusunda pek kitap yazılmamıştır. Bunun nedeni ise belki de sinirlenmeğe olan yanlış bakış açımızdan kaynaklanıyor, birçoğumuz sinirlenmeyi kötü bir şey olarak görmemekle birlikte birçoğumuz da ona karşı koymayı gerekli görmüyoruz, oysaki sinirlenmek dışa vurduğu zaman, büyük yıkımlara neden olabiliyor içe yansıdığı zaman ise aynı etkiyi sinirlenen kişide gösteriyor. 

      Saldırgan eylemlerimizi ve bunun yanı sıra oluşan düşmanlıkları azaltmak istiyorsak sinirimizi kontrol etmeği öğrenmek zorundayız.

      Sinirimizi kontrol etmenin yolları:

      1-      Başka bir açıklama peşinde olun.

       Birisi bizi eleştirdiği zaman veya bize saygısızlık edercesine bir davranışta bulunduğunda aslında böyle bir niyeti olmayabilirde; ne söylediğinin farkında olmayabilir veya aşırı sinirli olabilirde.

       Bir gün, araba kullanırken başka bir sürücünün kırmızı ışıktan geçmesi sonucu bir kaza yaptım ve arabamın ön kısmı hasar gördü, doğal olarak çok sinirlendim. Aşağı indiğimde ise karşımdaki sürücü eşinin kanser olduğunu daha yeni öğrendiğini ve bu yüzden biran evvel hastaneye ulaşmaya çalıştığını söyleyerek benden özür dileyince, sinirim tamamen gitti.

     2-      Dikkatinizi başka bir yöne verin.

       Siniri kontrol etmenin en güzel yollarından birisi, ilgi duyduğunuz işle uğraşmaktır, örneğin spor yapabilir, kitap okuyabilir ya da televizyon seyredebilirsiniz.

      3-      Şakalaşın.

       Mizah, sinirin tam karşısında olduğu için sinirlendiğiniz anda şaka yapmanız, ateşin üstüne dökülen su gibi etkili olacaktır. Sinirlendiğinizde sinirli halinizi gözünüzün önünde canlandırarak gülmeniz veya ortamdaki gergin havayı bir şekilde şakalaşarak yumuşatabilmeniz, aslında sizin ne kadar güçlü bir kişiliğe sahip olduğunuzu da etrafınızdaki insanlara gösterecektir.

       Gergin ortamları önceden kestirip bu ortamları nasıl yumuşatabilmenizi önceden düşünüp plan yapmanız daha başarılı olmanıza yol açacaktır.

       4-      Nelerin sizi sinirlendirdiğine bakın.

Sinirlendiğiniz anları yazın, bu şekilde hangi durumlarda sinirlendiğinizi daha iyi anlayabilirsiniz. Örneğin birçok kişi eleştirildiği zaman sinirleniyor. Sizi sinirlendiren faktörleri bildiğiniz zaman, onlarla nasıl baş edeceğiniz konusunda daha iyi plan yapabilirsiniz.

       5-      Kendinizle konuşun.

       Birçok kişi kendisiyle konuşuyor, insanın kendisiyle konuşabilmesi birçok kişinin sinirine hâkim olmasına sebep olabiliyorken bazılarında da sinirin artmasına sebep oluyor. Bu yüzden önce hangi gruptan olduğunuza bakın ve daha sonra sinirinizi yatıştırmak için bu yöntemi uygulamak yönünde karar verin.

        6-      Hayatın her zaman adaletli olmadığını kabul edin.

      Dünyanın kusursuz olduğunu zanneden kişiler, her zaman ve her yerde sinirleniyorlar. Dünyanın kusursuz olmadığını kavramadıkça sürekli sinirli olacağınızdan emin olabilirsiniz.

       Terbiyesizce bir davranışa maruz kalabiliriz, bir misafirliğe davet edilmeyebiliriz veya arabamızın lastiği eskilmiş olabilir, sinirlenmek veya sinirlenmemek bizim elimizdedir. Dünyanın bazen çok acımasız olduğunu anlamalıyız.

Gerçek şu ki birçoğumuz uyum sağlamak konusunda sorunlar yaşıyoruz, ama uyum sağlamak sürekli sinirli olmaktan daha iyidir. Uyum sağlamak becerisini bize sakin bir hayat sağlayan önemli bir değer olarak görebiliriz.

       7-      Anlaşın.

      Genellikle sinirin yanı sıra tartışmayı da görebilirsiniz; siniri azaltmanın yollarından birisi de konuşmaktır. İnsanlar konuşarak karşı tarafın talep ve isteklerini daha iyi anlayarak anlaşma yoluna gidebilir ve sürtünme ortamının yarattığı siniri ortadan kaldırabilirler.

        Gerçek şu ki birçoğumuz, konuşup anlaşmayı sevmiyoruz ama bunu bilmeliyiz ki konuşup anlaşmak, uzun süre sinirli olmaktan daha iyidir. Konuşmak becerisine hayatımızı kolaylaştıran bir değer olarak saygı göstermeliyiz.

        Çeviri:Zehranet.

 


Öfke ve Gazap

Sabrın Sonuçlarına Dair

STRES ve YAŞAM

Strese Mahkûm muyuz?

 

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)