D-8 dünyanın adalet, dostluk ve barış bayrağının taşıyıcısı olabilecektir
İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Malezya’nın ev sahipliğini yaptığı 6. D-8 grubu liderler zirvesinde yaptığı konuşmada, dünyada insani ve ilahi değerlerden uzak kalındığı için adaletten uzak mevcut sistemlerin işlevselliğini kaybettiğini ve D-8'deki işbirliği söz konusu sorunlar için yol açıcı ve dünyanın adalet, dostluk ve barış bayrağının taşıyıcısı olabileceğini söyledi.
Devlet'in internet sitesinin bilgisine dayanarak Mehr haber ajansının verdiği habere göre, Ahmedinejad, Malezya’da gerçekleştirilen 6. D-8 grubu oturumunda önerilerde bulunarak, dünyadaki insani ve ilahi değerlerden uzak kalındığı için adaletten uzak mevcut sistemlerin işlevselliğini kaybettiğini ve D-8'deki işbirliği söz konusu sorunlar için yol açıcı ve dünyanın adalet, dostluk ve barış bayrağının taşıyıcısı olabileceğini söyledi.
Ahmedinejad, Irak’ın durumuna değinerek, Irak işgaliyle işgal güçlerinin milyonlarca insanın hayatıyla oynadığını, milyonlarca insanın kendi ülkesinde fakirlik ve sığınmacılıkla karşı karşıya kaldığını hatırlatarak, Afganistan’da da durumun aynı olduğunu işgal güçlerinin Afganistan’da varlığının uyuşturucu madde üretimi ve güvenliği olumsuz etkilediğini belirtti.
Ahmedinejad, dünyaya hakim uluslararası ekonomik sistemlerin de çıkmaza girdiğini ana tüketim maddeleriyle gıda ürünlerinin aşırı fiyat artışına maruz kaldığını, enerji ve özellikle petrol fiyatlarında yaşana aşırı artışların olumsuz durumlar yarattığını vurguladı.
Ahmedinejad, dünyada yaşanan sorunların zorba ve dayatmacı güçlerin yanlış ve çarpık anlayışının sonucu olduğuna değinerek, uluslararası kurumlarla sistemlerde ilahi ve insani değerlerden uzak yapıların hakim olduğunu, bazı ülkelerin bu durumda en çok yararlanıcı konumunda yer aldığını, bu tür bir ortamda çoklu işbirliği ve karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Ahmedinejad, D-8 grubunun kuruluş felsefesi ve hedefleri doğrultusunda bölgesel sorunlara çözüm arayışı ve uluslararası konularda etkin bir konuma gelebileceğini, D-8 üyesi ülkelerin önemli insan kaynakları, ekonomik, siyasi, bilimsel ve kültürel potansiyelleri bulunduğunu kaydetti.
Ahmedinejad, D-8 üyesi ülkeler arasında sıkı işbirliği ve ilişkilerin gelişmesiyle özellikle ekonomik alanda uluslararası ekonomik krizler karşısında daha istikrarlı bir durum sergilemenin mümkün olacağına dikkat çekerek, dünya zorba güçlerinin döneminin kapanmakta olduğunu ve şimdiden bu zorba güçlerin yer almayacağı dünya düzenlerinin planlarının yapılması gerektiğini, İran’ın D-8 üyeleriyle her türlü işbirliğine hazır olduğunu ifade etti.
İran, D-8 oturumu için çeşitli alanlarda öneriler de sundu.
İran’ın önerileri:
1-Sanayi, Tarım ve Teknoloji alanlarında ortak projelerin yürütülmesi yönünde Finans ve Mali Fonlar gibi ortak yatırım kurumlarının kurulması ve geliştirilmesi.
2-Üye ülkelerin karşılıklı kapasitelerinin kullanılması yönünde enerji işbirliği kurumlarının kurulması.
3-Üye ülkelerin kalıcı ve sürdürülebilir kalkınma çabalarına katkı sağlayacak İslami bankacılık alanında işbirliğinin geliştirilmesi ve işleyen bankacılık sistemi yanında yeni bakancılık sistemleri oluşturulması.
4-Karşılıklı teknik ve mühendislik hizmetlerinden yararlanılması için ortak çalışma grupları oluşturulması, üye ülkelerin ihtiyaçları ve kapasitelerinin yer alacağı atlasların hazırlanması, hukuki ve mali sistemlerin tanıtılması.