BBC muhabiri eleştirileriyle yankı uyandırdı
02/06/2007
Filistin'de kaçırılan BBC muhabiri Johnston, Filistin dramını anlatıp, 'Irak ve Afgan işgallerinden ABD ve biz sorumluyuz' dedi.
Filistin'de kaçırılan BBC muhabirinin ilk görüntüsü yayımlandı. Johnston, Filistin dramını anlatıp, 'Irak ve Afgan işgallerinden ABD ve biz sorumluyuz' dedi.
Filistin'in Gazze kentinde 12 Mart'ta 'İslam Ordusu' adlı küçük bir silahlı grup tarafından kaçırılan BBC muhabiri Alan Johnston aylar sonra ilk video görüntüsüyle ses verirken, memleketi Britanya'ya eleştiriler yöneltti.
BANA İYİ BAKIYORLAR
Filistin Halk Direniş Komiteleri'nden koparak 'İslami devlet kurma' hedefiyle ortaya çıkan örgütün internetten yayımladığı görüntüde Johnston, "Her şeyden önce beni kaçıranlar bana çok iyi davranıyor.
Beni iyi besliyor, karşı şiddet uygulamıyorlar. Sağlığım yerinde" diye söze başladı. Kırmızı tişörtle görünen 45 yaşındaki İskoç kökenli gazeteci, Batılı ülkelere Filistin'e uygulanan ambargonun kaldırılması çağrısı yapıp, "Üç yılda Filistinlilerin büyük acılarına tanık oldum, bu kabul edilemez. Her gün Filistinliler nedensiz tutuklanıp hapse atılıyor.
Her gün insanlar öldürülüyor. Ekonomik eziyet korkunç boyutta, özellikle burada, Gazze'de. Batı destekli 40 yıllık işgal sonrası burası tamamen umutsuz" dedi. Filistinlilerin sesini duyuran bir kişi olarak bilinen Johnston, "Tarihte Britanya, Filistin halkının acılara yol açan İsrail devletinin kurulması için çalıştı" hatırlatmasını da yaptı. "Irak'taki durumdan ve sadece yaşamak isteyen sıradan Afganların sıkıntılarından
Amerikalılarla birlikte biz Britanyalılar sorumluyuz. Hükümetimiz, halklarının iradesine rağmen İslam topraklarını işgale çalışıyor" diyen Johnston'ın "Aileme, aileme." sözlerinin ardından ses kesildi.
Son bölümde, İslam Ordusu Londra saldırılarıyla bağlantılı olduğu suçlamasıyla 2005'te tutuklanan Ebu Kutada ile birlikte tüm Müslüman esirlerin bırakılmasını istedi. Jonston'un, "Burada, Gazze'de" demesi çekimin Gazze'de yapıldığına yoruldu. Britanya Başbakanı Tony Blair, "Bırakılması için elimizden geleni yapıyoruz" derken Dışişleri görüntülerin yayımını 'ailesinin sıkıntısını artırır' endişesiyle kınadı.
Ama ailesi, "Böyle görmek acı verse de sağ olduğunu bilmekten mutluyuz" dedi. Filistin Başbakanı İsmail Haniye ise, "Johnston'a zarar verilmemeli ve bırakılmalı.
Bunun İslam ve Filistin davasına faydası yok" çağrısı yaptı.
Örgüt, 9 Mayıs'ta Johnston'ın sadece BBC kartını gösteren video görüntüsü yayımlamıştı. Gazetecinin bırakılması için başlatılan kampanyaya 100 bin kişi imza attı.