Ölü Deniz'in suyu azalıyor!
Suyu azalan Ölü Deniz'e, Kızıl Deniz'den su bağlanacak
Ürdünlü, İsrailli ve Filistinli yetkililer, seviyesi giderek düşen Ölü Deniz'e, Kızıl Deniz'den su getirilmesi projesi için fizibilite çalışmalarına başlandı.
Konuyla ilgili ortak açıklamada, Fransa, Hollanda, Japonya ve ABD'nin finanse edeceği fizibilite çalışmasının iki yıl süreceği ve maliyetinin 15 milyon doları bulacağı belirtildi.
Fizibilite çalışmasında, 2050'de kuraklık tehdidiyle karşı karşıya bulunan Ölü Deniz'e Kızıl Deniz'den su getirecek bir kanal inşa edilip, edilemeyeceği ele alınacak.
Bu kapsamda projenin öncelikle çevreye etkileri ve Kızıl Deniz'le Ölü Deniz'in sularının karışmasının ne gibi sonuçları olacağı değerlendirilecek.
Projenin başlatılması sebebiyle, Ölü Deniz'de Ürdün Su Bakanı Muhammed Zafer Elalem, İsrail Altyapı Bakanı Binyamin Ben Eliezer ve Filistin Devlet Başkanı ekonomi danışmanı Muhammed Mustafa'nın yanı sıra Dünya Bankasının Avrupa, Japonya ve Kuzey Amerika temsilcilerini biraraya getiren bir toplantı düzenlendi.
Proje, aslında bir göl olan ve her geçen gün kurumakta bulunan Ölü Deniz'in canlandırılmasını amaçlıyor. Daha sonra çevre ülkelerin tarımsal sulama ve elektrik enerjisi üretimi için gölden faydalanması hedefleniyor.
Bu iddialı projenin yaşama geçirilmesi, suya hasret bölgenin kaderini değiştirebileceği ifade ediliyor.
Proje uyarınca, Kızıl Deniz'in 180 kilometre uzunluğunda bir boru hattıyla Ölü Deniz'e bağlanması planlanıyor. Böylece, su seviyesi endişe verici boyutlara düşen Ölü Deniz hayata döndürülecek.
Ölü Deniz, deniz seviyesinin dört yüz metre altında olması nedeniyle Kızıl Deniz'den aktarılacak sudan elektrik enerjisi üretimi için de faydalanmak mümkün olabilecek.
Kızıl Deniz'in aşırı tuzlu olduğu bilinen suyu bölgeye kurulacak bir tesisle tuzdan arındırılacak. Böylece su, tarımsal kullanım için iyileştirilecek.
Proje kağıt üzerinde birçok kişi tarafından harika olarak nitelenirken, hem mali, hem de siyasi sorunların projenin geleceğini tehlikeye sokabileceğinden endişe ediliyor. Milyarlarca dolara mal olacak projeye katkıda bulunacak bağışçı ülkelerin, bir barış anlaşması imzalanmadan para vermeye yanaşmayabileceği belirtiliyor.
Projenin hayata geçirilmesinin yıllar alabileceği de ifade ediliyor.
Su, Ortadoğu için son derece tartışmalı bir konu. Birçok uzmana göre, gelecekte su yüzünden bölgede savaşların çıkma olasılığı dahi bulunuyor.
netgazete