Başkalarının Günahından Bana Ne?!
Bazıları, "Herkes dilediği gibi yaşar, ateş düştüğü yeri yakar." veya "Günah işleyen kimseyle beni aynı kabre koyacak değiller ya?" gibi sözlerle bahaneler öne sürerek haksızlık ve bâtıl karşısında susarlar. Oysa ateş sadece düştüğü yeri yakmamakta, pekalâ çevreye de sıçrayabilmektedir; ayrıca günah işleyenle aynı mezara konulmasak da, aynı toplumda, aynı atmosferi solumakta olduğumuzu görmezden gelemeyiz.
Bir toplumda işlenen suç, o toplumu etkiler ve pekala başkalarına da sıçrayabilir. Kanuna ve usule aykırı davranışlar toplumun tamamını olumsuz yönde etkiler; tıpkı sigara içen birinin havayı kirletmesi gibidir bu. Bir yalan, bütün ilişkileri bozmaya yeter; bir kem bakış, harama nazâr ediş yoldan çıkmalara, zinaya ve veled-i zinaların dünyaya gelmesine yol açar ve zinadan dünyaya gelen o çocuk her gün yüzlerce fitne ve fesat işler.
Bir günah, bazen nice günahların işlenmesine ortam hazırlar. İçki, sadece içeni sarhoş etmekle kalmaz, sarhoşun binlerce çirkinliği yaratmasına da sebep olur. Bir hadis-i şerifte, "Toplumda işlenen günah, tıpkı denizdeki bir gemide açılan delik gibidir." buyrulmaktadır. Sadece kendi oturduğu yeri delen bir yolcunun yaptığı bu iş, geminin batmasına ve bütün yolcuların boğulmasına ortam hazırlar.
Kısacası birinin günahının, başkalarına hiçbir zarar vermediği düşüncesi yanlıştır. Hz. Resulullah (s.a.a), "Gizlice işlenen bir günah, sadece işleyene zarar verir; ama aleni şekilde işlendiğinde bütün toplumu tehdit eder."(1) buyurmaktadırlar.
------------------------------------------------
(1)- Bihar'ul-Envar, c.97, s.78, Mizan'ul-Hikme'den naklen.
Susan Toplum, Ölü Toplumdur
En iyi Ümmetin Belirtisi
BARIŞ VE GÜVENLİĞİN KAYNAĞI: İSLAM AHLAKI
AHLAKA OLAN İHTİYAÇ VE ONUN ÖNEMİ