• Nombre de visites :
  • 2398
  • 24/10/2007
  • Date :

SECDE HÜKÜMLERİ

S.498: Çimento, mozaik üzerine secde ve teyemmüm etmenin hükmü nedir?

C: Bunların üzerine secde etmenin sakıncası yoktur; ancak teyemmüm etmek sakıncalıdır; ihtiyat gereği bunlara teyemmüm edilmemelidir.

S.499: Elleri, namaz kılarken küçük delikleri olan mozaik üzerine koymanın sakıncası var mıdır?

C: Soruda farz edildiği gibi olursa sakıncası yoktur.

S.500: Alnın toprağa değmesini engelleyecek kadar kir tabakası oluşmuş ve siyahlaşmış mühüre secde etmenin sakıncası var mıdır?

C: Kir, alınla toprak arasında engel oluşturacak miktarda olursa secde ve namaz batıldır.

S.501: Secde ederken alnı ve özellikle secde yeri türban veya çarşafla örtünmüş olan kadın -bu halde kıldığı- namazlarını yenilemesi farz mıdır?

C: Secde esnasında bunun farkında olmazsa namazlarını yenilemesi farz değildir.

S.502: Bir kadın secde yaptığında alnının tamamen toprağa değmediğini, başörtüsü veya çarşafın engel olduğunu anlarsa başını mühürden kaldırıp engeli giderdikten sonra tekrar secdeye koymasının hükmü nedir?Engeli giderip yeniden başını mühüre koyması müstakil secde sayılırsa kıldığı namazların hükmü nedir?

C: Alnının toprağa değmesi için başını kaldırmadan oynatmalıdır; toprağa secde etmek için başını yerden kaldırması bilgisizlik veya unutkanlıkla olursa ve bu işi yalnızca bir rekatta ve iki secdenin birinde yaparsa namazı sahihtir ve yenilemesi farz değildir. Ancak; toprağa secde etmek için başını yerden kaldırması kasıtlı olur veya bu işi bir rekatın iki secdesinde de yaparsa namazı batıldır ve yenilemesi farzdır.

S.503: Secde halinde yedi uzvun yere temas etmesi farzdır; ancak, biz savaşta ma'lul olduğumuz için özel sağlık durumumuz nedeniyle tekerlekli sandalye kullanmaktayız, bu yüzden namazda ya toprağı kaldırıp alnımıza koyuyoruz veya mührü sandelyenin koluna bırakarak onun üzerine secde yapıyoruz; bu amelimiz sahih midir?

C: Mühür* ü sandelyenin koluna bırakarak ona secde etmeniz mümkünse öyle yapın ve namazınız sahihtir, aksi durumda -bunu yapamıyorsanız- işaretle bile olsa rüku ve secdeyi mümkün olan her şekilde yerine getirin ve bunun sakıncası yoktur. Allah'ın izniyle muvaffaksınız.

S.504: Mukaddes ziyaret yerlerinde -haremlerde- yere döşenen mermer taşlarının üzerine secde etmenin hükmü nedir?

C: Mermer taşının üzerine secde etmenin sakıncası yoktur.

S.505: Secdede ayağın baş parmağına ilaveten diğer parmakların da yere temas etmesinin hükmü nedir?

C: Sakıncası yoktur.

S.506: Son zamanlarda namaz için rekat ve secdelerin sayısını belirleyen ve bir hadde kadar şüpheyi gideren mühr-ü emin diye bir mühür yapmışlar. Bunu yapan şirket, taklid mercilerinin bunun üzerine secde edilmesini câiz bildiklerini iddia ediyor; mühürün altında çelikten bir yay var; dolayısıyla alın üzerine koyulduğunda mühür aşağı doğru hareket etmektedir. Bunun üzerine secde etmenin sahih olup olmadığı konusunda görüşünüz nedir?

C: Üzerine secde edilmesi sahih olan şeylerden olursa ve alnı üzerine koyduktan ve bastıktan sonra sabit durursa üzerine secde etmenin sakıncası yoktur.

S.507: Secdeden kalkıp oturunca hangi ayağımızı diğerinin üzerine koymalıyız?

C: Sağ ayağın üstünü sol ayağın içi kısmının üzerine koymak müstehaptır.

S.508: Secde ve rükuda farz zikiri okuduktan sonra hangi zikri okumak daha faziletlidir?

C: Farz zikrin kendisini tek sayıyla bitirmek kaydıyla tekrarlamak; ve secdede buna ilaveten dünyevî ve uhrevî hacetler için dua etmek müstehaptır.

S.509: Radyo veya teyip kasetinden secde ayeti dinlenildiğinde şer'î vazife nedir?

C: Teyip kasetinden secde ayetini dinlemekle secde farz olmaz; ancak, secde ayeti radyodan veya hoparlörden naklen (canlı olarak) yayınlanırsa ihtiyaten secde etmek farzdır.

--------------------------------------------------------------------------------

* Üzerine secde edilen toprak.




  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)