تبیان، دستیار زندگی

با اصلاح مزاج از درد مفاصل پیشگیری کنید

درمان درد مفاصل با طب سنتی

روماتیسم (RHEUMATISM) یک واژه غیراختصاصی در پزشکی است که در مورد گروهی از بیماری‌ها که استخوان‌ها و مفاصل و بافت همبند را درگیر می‌کنند به کار می‌رود.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
زانو درد
از عید امسال دچار درد در قسمت زانوی چپم شده ام و با مراجعه به پزشک قرص های غضروف ساز برایم تجویز کردند ولی متأسفانه هنوز خوب نشده. بفرمایید علت چیست و طب سنتی در این رابطه چه توصیه هایی دارد؟
تنها با مصرف قرص یا کپسول غضروف ساز رفع مشکل نمی‌شود، باید علت بیماری یا درد زانو مشخص شود. امکان ابتلا به آرتروز یا روماتیسم هم وجود دارد. برای آشنایی بیشتر با این مشکل مطالب زیر ارائه می‌شود و درمان هم با مراجعه به طبیب باتجربه طب سنتی بهتر است انجام گیرد.

روماتیسم (RHEUMATISM) یک واژه غیراختصاصی در پزشکی است که در مورد گروهی از بیماری‌ها که استخوان‌ها و مفاصل و بافت همبند را درگیر می‌کنند به کار می‌رود. آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی یک بیماری سیستمیک و مزمن است که شیوع این بیماری در جهان حدود یک درصد است و معمولاً در سنین میان‌سالی و در دهه‌های سوم تا پنجم بروز می‌نماید و در زنان شایع‌تر است.(نسبت زن به مرد در حدود ۳ به یک است.)

سینوویت (التهاب کپسول مفصلی) مزمن التهابی است که اکثراً مفاصل را درگیر می‌کند و باعث تخریب غضروف و ایجاد ضایعات استخوانی می‌شود. آرتریت روماتیسم مفصلی مشخصاتی دارد که باعث تمایز آن با سایر انواع آرتریت‌ها (التهاب مفاصل) می‌شود. به‌عنوان‌مثال آرتریت به‌صورت قرینه است یعنی اگر یک زانو یا دست درگیر باشد به‌احتمال‌زیاد طرف مقابل نیز درگیر است. مفاصل درگیر مفاصل متاکارپوفالنژیال، متاتارسوفالنژیال، مچ دست و مفاصل بین بندانگشتی اول هستند. در برخی بیماران بیماری از شدت کمی برخوردار بوده و با حداقل ضایعات مفصلی، در مدتی کوتاه همراه هست، در برخی دیگر ضایعات پیش‌رونده و مزمن، به‌صورت پلی آرتریت می‌باشند و باعث اختلال عملکرد مفاصل می‌شود.

نشانه‌ها اختلالات مفصلی

سفتی صبحگاهی مفاصل
تورم مفاصل
درد مفصلی
ضعف و خستگی ندول‌های روماتوئید
در طب کلاسیک علت ناشناخته است ولی در ایجاد این بیماری ایمنی سلولی و ایمنی هومورال هر دو نقش دارند. این افراد نسبت به دیگران شانس ابتلای بیشتری به بیماری‌های مزمن مانند پوکی استخوان، آلرژی، بدخیمی‌ها، عفونت‌ها، بیماری‌های گوارشی، بیماری‌های قلبی– عروقی و فشارخون دارند. سینوزیت مزمن در آرتریت روماتوئید.

در طب سنتی علت غلبه بلغم (سردی و تری) در بدن مخصوصاً در مفاصل هست، این بیماری در اثر مجاورت در محل‌های مرطوب به وجود می‌آید و بیشتر افراد چاق و سفیدپوست افرادی که سن آن‌ها بیشتر از 50 سال هست؛ و کسانی که شغل آن‌ها همراه با رطوبت هست مانند باغبان‌ها به این عارضه مبتلا می‌گردند.

بیشتر افرادی که مبتلا به این بیماری هستند از این علائم رنج می‌برند:

درد استخوان‌های ساق پا و کمر
احساس سستی و خستگی در بدن
خستگی زودهنگام در اثر پیاده‌روی
و در بعضی‌اوقات دچار سرگیجه می‌شوند

در طب سنتی اصلاح مزاج (برطرف کردن سوء مزاج) و تنظیم تغذیه شرط اساسی درمان است و معمولاً درمان طولانی‌مدت است و گاهی بیش از 120 روز طول می‌کشد.


درمان در طب کلاسیک

درمان شامل مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (آسپرین، پیروکسیکام، دیکلوفناک، ایندومتاسین، ناپروکسن و بروفن و ...) است. در موارد شدید از استروئیدها مانند پردنیزولون استفاده می‌شود که عوارض جانبی زیادی دارد. داروهای ضدالتهاب غیر استروییدی که برای کنترل علائم مصرف می‌شود ممکن است عوارضی مانند مشکلات گوارشی ایجاد نمایند.

داروهای تعدیل‌کننده سیستم ایمنی مانند داروهای ضد مالاریا (هیدروکسی کلروکین)، سولفاسالازین و مینوکسی سیلین نیز به کار می‌روند.
در طب سنتی اصلاح مزاج (برطرف کردن سوء مزاج) و تنظیم تغذیه شرط اساسی درمان است و معمولاً درمان طولانی‌مدت است و گاهی بیش از 120 روز طول می‌کشد.

درمان در طب سنتی 

- بادکش گرم و خشک قسمت‌های مختلف بدن 14 تا 40 مرحله
- ماساژ اندام‌های بدن با روغن سیاه‌دانه یا روغن بادام تلخ و اسانس نعنا
- رفع یبوست با مصرف انجیر یا زیتون روزی 7 عدد
- استفاده از شربت زنجبیل و عسل روزی یک لیوان
- اسفند روزی یک قاشق چای‌خوری با آب
- دوسین در آقایان روزی یک قاشق مرباخوری
- پودر سنجد + شیر + عسل روزی یک استکان
- سركنگبین روزی 2 لیوان صبح و شب
- رازیانه و عسل روزی یک استکان
- ترک سردی‌ها از برنامه غذایی
- حجامت عام، ساكرال و موضعی بسته به نیاز بیمار
- ایجاد تحرک و ورزش
- زالوی موضعی در صورت نیاز
- خوراک ارده + شیر و نخود آبگوشت در برنامه غذایی
- روغن گزنه موضعی
- فصد اندامها در صورت تشخیص و نیاز

منبع: پرسش و پاسخ‌های عمومی مرکز مشاوره تبیان