تبیان، دستیار زندگی

نشست نقد و بررسی اطلس پشتیبانی و مهندسی جنگ جهاد برگزار شد

نشست تخصصی نقد و بررسی فاز اول از اطلس پشتیبانی و مهندسی جنگ جهاد بعد از ظهر روز دوشنبه ۲۹ بهمن ماه با حضور مدیران، پژوهشگران و صاحب نظران در حوزه دفاع مقدس و فرماندهان پشتیبانی و مهندسی جنگ جهاد در سالن توسعه وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بررسی اطلس پشتیبانی و مهندسی جنگ جهاد

در ابتدای این نشست مدیرکل امور ایثارگران وزارت جهاد کشاورزی ضمن اشاره به اینکه این رونمایی و نشست همزمان با سالگرد عملیات والفجر۸ و جشن چهل سالگی انقلاب اسلامی برگزار می شود، گفت: چهل سال افتخار آفرینی جهاد و چهل سال فرهنگ مدیریت جهادی ما را بر این داشت تا کارهایی را که جهاد در دوران دفاع مقدس انجام داده است را قدر بدانیم و به حفظ و نشر آن همتی ویژه گماریم.

دکتر حجت ترشیزی با اشاره به اینکه یکی از برنامه های بلند مدت ما در اداره کل امور ایثارگران، ذخیره سازی اسناد و حفظ و نشر آثار دفاع مقدس بوده است تصریح کرد: ما به غیر از این پروژه ، پروژه های دیگری را نیز در دست اقدام داریم که از جمله آن می توان به مستند سازی بیش از ۹۰ درصد زندگینامه و وصایای شهدای جهادگر اشاره کرد.

وی در ادامه با بیان اینکه پروژه تدوین تاریخچه تشکیل و فعالیت های قرارگاه های پشتیبانی و مهندسی جنگ جهاد و گردان های تحت امر آنها در دست انجام است، افزود: تاریخچه قرارگاه حمزه سید الشهدا(ع) و تمامی گردان های آن آماده شده است و تدوین تاریخچه قرارگاه های نجف و کربلا با همکاری کانون سنگرسازان بی سنگر در حال تهیه است و فرماندهان قرارگاه نوح نبی (ع) نیز تدوین این تاریخچه را در دستور کار خود قرار داده اند.

مدیرکل امور ایثارگران وزارت جهاد کشاورزی، معرفی و تشریح بهتر اقدامات جهاد و خدمات سنگرسازان بی سنگر در دوران دفاع مقدس را یکی از اهداف این پروژه ها بر شمرد و گفت: به منظور آشنایی بیشتر عزیزانی که در اردوهای راهیان نور شرکت می کنند، تصمیم بر آن شد که یکی از کارهای شاخص مهندسی جنگ جهاد یعنی پل بعثت، در محل یادمان عملیات والفجر ۸ در اروندکنار با ۵۰ لوله باقیمانده از دفاع مقدس بازنمایی شود که به همت و تلاش سازندگان آن در دوران جنگ تحمیلی از جهاد خراسان، این پروژه در حال انجام است.

در ادامه این نشست، مهندس حسینعلی عظیمی از فرماندهان پشتیبانی و مهندسی جنگ جهاد و مدیر موسسه پژوهشی، فرهنگی و هنری سنگرسازان بی سنگر و مجری این پروژه، به مراحل تهیه این اطلس اشاره کرد و گفت: پس از پایان جنگ ، بی مهری هایی نسبت به زحمات و اقدامات جهاد در دوران جنگ تحمیلی صورت گرفت که بحمداله به دلیل تلاشها و مستندسازی های صورت گرفته طی سالهای اخیر، این معضل تاحدودی مرتفع شده است که امیدواریم با کامل شدن این اطلس، بخش قابل توجهی از این مظلومیت جهادگران مرتفع شود.

وی در تشریح دلیل این که برای فاز اول این پروژه، منطقه فاو و اروندکنار را انتخاب نموده اند افزود: از آنجا که بیشترین حجم مستندات باقیمانده از دوران جنگ تحمیلی از منطقه عملیاتی والفجر ۸ بود و یکی از شاخص ترین شاهکارهای پشتیبانی و مهندسی جنگ جهاد (پل بعثت) در این منطقه احداث شده بود، تصمیم بر آن شد که فاز اول در این منطقه اجرایی شود.

عظیمی تاکید کرد: در تهیه این اطلس از اطلاعات فرماندهان مهندسی و رزمی جنگ جهاد استفاده و ۱۹۷۰ عارضه و ۵۲۳ فعالیت انجام شده توسط جهاد سازندگی شناسایی شد که این عوارض شامل احداث: ۳ کانال، ۱۰ دکل دیده بانی، ۷ دژ کانال، ۲۳ خاکریز، ۶ پل بر روی اروند، ۳۰ پل جاده ای، ۸ ایستگاه پمپاژ، ۸ سنگر مهمات، ۱۴ اسکله، ۲ لوله سوخت و آبرسانی از داخل اروند، ۱۵۹ جاده، ۱۳ مقر جهاد سازندگی، ۲۸ پد و ۶ مکان دیگر است.

مدیر موسسه پژوهشی، فرهنگی و هنری سنگرسازان بی سنگر تصریح کرد: نقشه های باقمیانده از آن دوران به دلایلی از جمله نیاز به شرایط ویژه جهت نگهداری، در حال از بین رفتن بود که به همت همکاران ما اسکن و مستند سازی شد اما به دلیل فاصله زمانی و فراموشی وقایع توسط فرماندهان، بازیابی اصل موضوعات و شرح دقیق اتفاقات با سختی ها و مشکلاتی همراه بود.

عظیمی برگزاری جلسات مکرر و مستمر با حضور افراد مطلع و صاحب نظر و بررسی نقشه ها و کالک های عملیاتی توسط فرماندهان جهاد در دوران دفاع مقدس را از مهمترین منابعی دانست که در تهیه این اطلس از آن بهره گیری شده است.

در ادامه این نشست بخش کوتاهی از این اطلس به صورت تصویری و در قالب GIS برای حاضران نمایش داده شد و فرماندهان پشتیبانی و مهندسی جنگ جهاد، صاحب نظران و متخصصین در حوزه های مرتبط در خصوص آن اظهار نظرنمودند.

در پایان این نشست، مشاور وزیر جهاد کشاورزی در امور ایثارگران، ضمن تشکر از حضور صاحب نظران در حوزه دفاع مقدس و تحلیل و بررسی های کارشناسانه ایشان گفت: قطعاً فعالیتها و خدمات جهاد در دوران دفاع مقدس، در این زمان محدود و در یک مقطع زمانی مربوط به عملیات والفجر ۸ قابل تشریح نیست و همانطور که حضرت امام (ره) نیز فرمودند آن زحمات بی وقفه جهادگران در قالب این الفاظ نمی گنجد.

دکتر مهدی گلی ضمن استقبال از برگزاری این نوع جلسات بحث و بررسی جهت هم افزایی و همفکری بیشتر در زمینه مباحث تخصصی حوزه دفاع مقدس افزود: امیدواریم که بتوانیم در جلساتی مستمر و به صورت جامع تر، بیش از پیش از نظرات کاربردی عزیزان بهره برداری کنیم.

منبع :پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی