تبیان، دستیار زندگی

نقش رژیم غذایی کتوژنیک در درمان بیماری صرع

رژیم غذایی کتوژنیک و بخور و نخورهای آن

کتوژنیک به معنای تولید کتون(استون) در بدن می باشد. هنگامی که بدن از چربی به عنوان منبع انرژی استفاده می کند، کتون به وجود می آید.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
کتوژنیک

رژیم غذایی کتوژنیک چگونه است و آیا در درمان بیماری صرع موثر است؟


کتوژنیک به معنای تولید کتون(استون) در بدن می باشد. هنگامی که بدن از چربی به عنوان منبع انرژی استفاده می کند، کتون به وجود می آید. غالبا بدن از کربوهیدرات (مانند: شکر، نان و ماکارونی) برای تامین انرژی استفاده می کند، اما چون در این رژیم کربوهیدرات بسیار کم می باشد، چربی به جای کربوهیدرات برای تامین انرژی و سوخت و ساز مصرف می شود. کتون ماده خطرناکی نیست و آن را می توان در خون، ادرار و در هوای تنفسی بازدم یافت.

کتون انتقال پیام های عصبی را در بدن کند می کند، لذا باعث کاهش حملات صرعی در این افراد می شود. رژیم کتوژنیک که به نام رژیم تری گلیسیرید نیز معروف است، رژیمی است که به ازای هر 1 گرم کربوهیدرات و پروتئین، 3 تا 4 گرم چربی دارد.

انواع مختلف غذاهایی که چربی را فراهم می کنند، عبارتند از: کره، خامه، مایونز و روغن (روغن کانولا یا زیتون).

به دلیل این که مقدار کربوهیدرات و پروتئین در این رژیم باید محدود شود، لذا برای اجرای این رژیم باید نزد متخصص تغذیه بروید. بسیاری از تحقیقات نشان داده است که رژیم کتوژنیک می تواند حملات صرعی را کم کند، مخصوصاً در کسانی که با دارو، صرعشان کنترل نمی شود.

دریافت مقدار کافی آب و مایعات نیز باید دقیقاً مورد توجه قرار گیرد، زیرا با پیروی از این نوع رژیم غذایی احتمال کم آبی بدن وجود دارد.

اگر شما رژیم کتو را برای کاهش وزن می گیرید، بهتر است هم کربوهیدرات کل مصرفی و هم کربوهیدرات خالص مصرفی را کنترل کنید. پروتئین و باقیمانده چربی روزانه شما باید به اندازه نیاز مصرف شود.

هرچه کربوهیدرات مصرفی خود را محدود تر کنید، زودتر به رژیم کتوژنیک عادت خواهید کرد.

در این رژیم از مقدار متعادلی میوه و سبزی تازه و مقدار کمی نان و مواد نشاسته‌ای نیز استفاده می‌گردد. همچنین بهتر است مصرف قند و شکر محدود شود.

بخور و نخورهای رژیم کتوژنیک 


این موارد را نخورید
دانه: گندم، ذرت، برنج، غلات و غیره
غذاهای شیرین: عسل، نوشابه، آبمیوه، کیک، آب نبات، بستنی و غیره
میوه: سیب، موز، پرتقال و غیره
گندم: سیب زمینی، هویج، و غیره

هرچه کربوهیدرات مصرفی خود را محدود تر کنید، زودتر به رژیم کتوژنیک عادت خواهید کرد.


این موارد را بخورید
گوشت: ماهی، گوشت گاو، گوسفند، مرغ، تخم مرغ و غیره
برگ سبز: اسفناج، کلم و غیره
سبزیجات: بروکلی، گل کلم و غیره
لبنیات با چربی بالا: پنیر های سخت، خامه با چربی بالا، کره و غیره
آجیل و دانه: گردو، دانه های آفتابگردان، و غیره
آووکادو و انواع توت ها: تمشک، تمشک و دیگر انواع توت هاى با گلیسمی پایین
شیرین کننده ها: استویا، اریتیتول، میوه جادو و سایر شیرین کننده های کم کربوکسیل
چربی های دیگر: روغن نارگیل، سس سالاد با چربی بالا، چربی های اشباع شده و غیره

چه کسانی نباید از رژیم کتوژنیک استفاده کنند؟

اگر هر یک از شرایط زیر را دارید نخست با پزشک خود در این باره صحبت کنید تا مطمئن شوید که رژیم غذایی کتوژنیک برای شما بی خطر باشد، به ویژه اگر دیابت نوع یک دارید.
افرادی که از فشار خون رنج می‌برند.
افراد دارای بیماری دیابت (بخصوص دیابت نوع1)
مادرانی که درحال شیردادن به فرزندان خود هستند.

گفتنی است بیماران صرعی بهتر است از غذاهای با طبع سرد استفاده نکنند، میوه‌ها و غذاهایی نظیر: خیار، کاهو، غذاهای کنسرو شده(سوسیس، کالباس و ...) گوجه فرنگی، ترشیجات.

هنگامی که بدن شما ذخایر چربی اش را می سوزاند، می تواند برای کلیه شما سخت باشد. آغاز رژیم لاغری کتوژنیک یا عوض کردن آن با یک رژیم دیگر با عجله و سرعت، می تواند نامناسب باشد(به خصوص اگرشما چاق هستید). زیرا می تواند باعث بیماری های نظیر دیابت، بیماری های قلبی یا فشار خون بالا شود. اگر این شرایط را دارید، رژیم خود را به آهستگی و فقط با نظر پزشک تغییر دهید.

عوارض رژیم غذایی کتوژنیک به طور معمول خطرناک نیستند. از عوارض آن می توان به یبوست، کاهش قند خون یا سوء هاضمه اشاره نمود. البته در رژیم با کربوهیدرات کم، اثرات دیگری نظیر ایجاد سنگ کلیه یا افزایش سطح اسید بدن شود (اسیدوز).

برای تنظیم دقیق برنامه غذایی باید به متخصص تغذیه مراجعه کنید.

منبع: پرسش و پاسخ های عمومی مشاوره سلامتی مرکز مشاوره تبیان