تبیان، دستیار زندگی

چرا کودکان دزدی می کنند؟

چگونه با کودکی که دزدی می کند رفتار کنیم؟

کودکان ۶ تا ۱۲ سال، نه‌تنها مفهوم مالکیت را درک می‌کنند، بلکه به‌تدریج قادرند به‌اشتباه بودن عملشان نیز پی ببرند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

 

دزدی در کودکان

برادری 10 ساله دارم که جدیداً بدون اجازه از کیف ما پول برمی‌دارد. لطفاً بفرمایید چه رفتاری در برابر این کار با او داشته باشیم؟


کودکان ۶ تا ۱۲ سال، نه‌تنها مفهوم مالکیت را درک می‌کنند، بلکه به‌تدریج قادرند به‌اشتباه بودن عملشان نیز پی ببرند. زمانی که شروع به درک این‌گونه مفاهیم می‌کنند، والدین باید حدومرزهای مالکیت و رفتارهایی را که به آن‌ها «دزدی» گفته می‌شود، برایشان روشن سازند.

لذا اگر در این بازه سنی دزدی صورت گرفت عمدتاً چند عامل مهم درگیر است:
۱- جلب‌توجه
۲- کمبود مالی
۳- انتقام گرفتن
۴- پذیرفته شدن در جمع همسالان حال خودتان بررسی کنید و ببینید این کودک به چه دلیل دست به این رفتار می‌زند؟

ضمناً به این موارد هم توجه داشته باشید:
- در گام اول مفهوم دزدی را برای کودک خود به‌طور واضح شرح دهید: «دزدی یعنی برداشتن چیزی که مال شما نیست، بدون اجازه صاحب آن». دزدی را همیشه یک کار نادرست بنامید و هیچ استثنایی برای آن قرار ندهید. مرتب به فرزندتان یادآوری کنید و آن را یک هشدار جدی بدانید و به‌سادگی از کنار آن نگذرید.

- وسایل کودکتان را هرچند وقت یک‌بار بررسی کنید تا مطمئن شوید وسیله‌ای جدید که شما آن را تهیه نکرده‌اید به آن‌ها اضافه نشده باشد.

- در مورد خاطراتتان که درباره صداقت و درستکاری است صحبت کنید؛ مثلاً زمانی که صندوقدار به‌اشتباه باقیمانده پول بیشتری به شما داد و شما آن را برگرداندید.

- به تمام رفتارهایی که کودک از روی صداقت و مسئولیت‌پذیری انجام می‌دهد، پاداش بدهید. بر تمام خصوصیات مثبت در کودکتان تأکید کنید.

- یک موقعیت ساختگی ایجاد کنید که کودکتان ترغیب شود تصمیم خوب و درست بگیرد. زمانی که با شرایط دشوار روبرو می‌شود، به‌عنوان‌مثال ۱۰۰۰ تومان روی میز قرار دهید و طوری وانمود کنید که از وجود آن بی‌خبر هستید، به او اجازه دهید در برابر وسوسه با نفس خود مبارزه کند یا کودک خود را به مغازه بفرستید و ۵۰۰۰ تومان در اختیارش بگذارید درحالی‌که آن چیزی که باید خریداری شود، ۱۰۰۰ تومان است، مطمئن شوید که کودک، باقی‌مانده پول شمارا برمی‌گرداند.

- در مورد رفتار منفی کودک از او توضیح بخواهید. هرگز او را با انسان‌های منفی مقایسه نکنید.

- وقتی از کودکتان رفتاری منفی دیدید، تمام جوانب آن را برای وی توضیح دهید و سعی کنید موضوع را برایش روشن سازید.

- در هیچ زمانی دزدی را کوچک نشمارید. اجازه دهید کودکتان مسئولیت آن را بپذیرد و مقصر را همسالان و اعضای خانواده ندانید. هیچ بهانه‌ای را قبول نکنید. دزدی را در هرزمانی ناپسند بدانید.

دزدی را همیشه یک کار نادرست بنامید و هیچ استثنایی برای آن قرار ندهید. مرتب به فرزندتان یادآوری کنید و آن را یک هشدار جدی بدانید و به‌سادگی از کنار آن نگذرید.


- جریمه‌ای که برای دزدی در نظر می‌گیرید باید بلافاصله باشد. به‌عنوان‌مثال در کارهای خانه مثل نظافت، او را سهیم کنید یا برای مدتی از دوچرخه‌سواری محرومش کنید.

- با توجه به چیزی که کودک دزدیده او را برای مدتی از آن محروم کنید. به‌عنوان‌مثال اگر یک شکلات برداشته برای ۳ هفته از خرید شکلات خودداری کرده و این مدت را در تقویم ذکر کنید.

- فرق بین دزدی و امانت گرفتن را می‌توانید با مثال‌هایی برای کودک توضیح دهید. امانت گرفتن از کتابخانه و پس دادن مجدد آن.

- گاهی دزدی برای جلب‌توجه والدین است. به کودک، راه‌هایی که می‌تواند شما را خوشحال کند و توجهتان را جلب کند، شرح دهید.

- با فرزند خود رابطه دوستانه داشته باشید. به کودک بیاموزید که خواسته‌اش را با شما در میان بگذارد.

- هرگز کودک را وادار به اعتراف کردن و قسم خوردن نکنید، چون این کار، شما را از یافتن دلیل رفتار دور می‌کند. در عوض به او بگویید امیدوارم راست بگویی و این‌گونه نباشد.

- حتماً برای کودک خود پول‌توجیبی مقرر کنید.
منبع: پرسش و پاسخ های عمومی مشاوره شیوه های تربیتی مرکز مشاوره تبیان