تبیان، دستیار زندگی

مقایسه فتوسنتز با روش کلروفیل سنجی در سه گیاه همیشه سبز تهران

رنگ سبز گیاهان، رنگ برخی از جلبک ها و باکتری ها (قهوه ای، قرمز و بنفش) به نوع واکنش های فتوسنتزی آن ها وابسته است. رنگدانه های مسئول این رنگ ها در این موجودات عامل اصلی جذب انرژی نور خورشیدند. مهمترین این رنگدانه ها در فتوسنتز سبزینه (کلرفیل) موجود در گیاهان سبز است.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
سیزدهمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: مقایسه فتوسنتز با روش کلروفیل سنجی در سه گیاه همیشه سبز تهران
نام ارائه دهنده/دهندگان: دایانا ولی زاده، آرمیتا سلیمانی، سوگند صادقی، آیلین اسدپور، شیوا حیدری
زمینه و نوع پروژه: زیست شناسی گیاهی
درجه سختی: دشوار
نام مدرسه: مجتمع آموزشی حضرت معصومه

مقایسه فتوسنتز با روش کلروفیل سنجی در سه گیاه همیشه سبز تهران
چکیده پروژه
هدف از پژوهش حاضر یافتن گیاهی همیشه سبز، مناسب و مقاوم به تنش های محیطی با توجه به میزان کلروفیل و شدت فتوسنتز مطابق با شرایط اقلیمی شهر تهران بود.

مقدمه
رنگ سبز گیاهان، رنگ برخی از جلبک ها و باکتری ها (قهوه ای، قرمز و بنفش) به نوع واکنش های فتوسنتزی آن ها وابسته است. رنگدانه های مسئول این رنگ ها در این موجودات عامل اصلی جذب انرژی نور خورشیدند. مهم ترین این رنگدانه ها در فتوسنتز سبزینه (کلرفیل) موجود در گیاهان سبز است. کلروفیل در واقع پورفیرین های منیزیم است که ساختارشان با پورفیرین های آهن دار تفاوت دارد. این ساختار شامل دو بخش است: یک بخش سر که همان پورفیرین منیزیم دار است و یک بخش دم که از زنجیره هیدروکربنی آب گریز ساخته شده است. این زنجیره فیتول نیز نامیده می شود.
مقایسه فتوسنتز با روش کلروفیل سنجی در سه گیاه همیشه سبز تهران
 هدف
هدف از پژوهش حاضر یافتن گیاهی همیشه سبز، مناسب و مقاوم به تنش های محیطی با توجه به میزان کلروفیل و شدت فتوسنتز مطابق با شرایط اقلیمی شهر تهران بود.

روش
پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش از نوع پژوهش‌های آزمایشی بود. در پژوهش حاضر برگ های سه گیاه همیشه سبز از تهران جمع آوری شد و چند میلی لیتر از استون را همراه با چند برگ تازه و تمیز در هاون له شد و کاغذ صافی را به شکل نوار در ابعاد 10 در 2 سانتی متر بریده و یک انتهای آن را همانند شکل به صورت پیکان درآورده و با استفاده از قلم موی نازک، خط باریکی در 2 سانتی متری انتهای نوار کاغذی از محلول استخراج شده کشیده شد.

دانش آموزان خط کشیده شده را چند مرتبه پر رنگ کرده وکمی صبر کردند تا خط کشیده شده خشک شود. 2 میلی لیتر اتر نفت را در لوله آزمایش ریخته و لوله را در جا لوله ای قرار دادند و نوار کاغذی را داخل لوله آزمایش قرار دادند، به صورتی که نوک پیکان در اتر نفت قرار گیرد. برای عمودی نگه داشتن کاغذ، انتهای دیگر آن را همانند قلاب به چوب پنبه متصل کرده و اتر نفت جذب کاغذ شده و به علت خاصیت موئینگی به سمت بالا حرکت می کند و در مسیر حرکت، لکه را در خود حل کرده و به بالای کاغذ می برد. دانش آموزان مدتی صبر کردند تا اثر حلال به انتهای بالای کاغذ برسد. بعد از آن کاغذ را از لوله آزمایش خارج کرده تا خشک شود. از حجم و رنگ لکه ها به میزان حدودی کلروفیل پی بردند و و مقایسه گیاهان را انجام دادند.

  مهارت های کسب شده
1. آشنایی با شیوه انجام کار گروهی
2. آشنایی با شیوه های جستجو در اینترنت
3. آشنایی با شیوه انجام پژوهش و نوشتن مقاله
4. آشنایی با نحوه ارائه گزارش عملکرد
5. آشنایی با روش ایده یابی (توفان مغزی)
6. آشنایی با مهارت کاربرد ابزار و وسایل مورد نیاز
7. آشنایی با پروپوزال نویسی
8. آشنایی با نحوه انجام آزمایش

دانش آموزان در پژوهش حاضر از چند نوع گیاه استفاده کردند؟ سه نوع
1. سه نوع
2. پنج نوع
3. هفت نوع
4. نه نوع

 مطالب مرتبط:
تولید مثل جنسی در گیاهان بدون دانه
بررسی وجود کلروفیل در برگ های زرد شده

تهیه کننده: مهدی رحمانی - تنظیم کننده: محبوبه همت