تبیان، دستیار زندگی

احکامی برای بانوان محجبه

آیا پوشاندن پا در بانوان اجباری است؟

برای بانوان پوشاندن پا تا مچ، هنگام نماز واجب نیست؛ ولی در صورتی که در حضور نامحرم نماز بخوانند باید این مقدار را نیز بپوشانند که ممکن است این مقدار را بدون پوشیدن جوراب بپوشانند که در این صورت پوشیدن جوراب الزامی نیست.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
بانوان
پوشش زن به چه اندازه باید باشد؟ آیا پوشیدن جوراب واجب است؟ (آیت الله خامنه ای)
برای زن واجب است تمام بدن غیر از دایره صورت و دست ها تا مچ را از دید نامحرم بپوشاند؛ ولی هنگام نماز علاوه بر دایره صورت و دست ها تا مچ پوشاندن پاها تا مچ نیز واجب نیست، بنابراین پوشاندن پا در مقابل نامحرم واجب است این که از جوراب استفاده شود یا پوشش دیگری به خود فرد بستگی دارد. بعضی از افراد پوشش هنگام نماز و پوشش در مقابل نامحرم را اشتباه می گیرند، هنگام نماز پوشاندن پا تا مچ واجب نیست که ارتباطی با پوشش در مقابل نامحرم ندارد. و اگر هنگام نماز نامحرم حضور داشته باشد، پوشاندن پا نیز واجب می شود

لطفا حکم حجاب و پوشش را در رابطه با قسمت مچ پا به پایین بفرمایید.ایا پوشیدن جوراب ضخیم(مثل جوراب های مردانه) کفایت میکند یا باید علاوه بر پوشیدن جوراب ضخیم، حجم پا را هم از نامحرم پوشاند؟
در مورد این که آیا پا ـ منظور تا مچ پا است ـ واجب است که در برابر نامحرم پوشیده شود یا نه، اختلاف نظری میان مراجع معظم تقلید وجود دارد. اکثر مراجع عظام می فرمایند: پوشاندن کف و روی پا در برابر نامحرم واجب است. ولی آیت الله مکارم می فرماید: پوشاندن کف و روی پا در برابر نامحرم واجب نیست.
مرحوم آیت الله تبریزی نیز پوشاندن کف و روی پا در برابر نامحرم را، بنابر احتیاط واجب لازم می دانستند.
در پوشاندن کف و روی پا از نامحرم، پوشیدن جوراب کفایت می کند.

آیا در نماز برای بانوان پوشیدن جوراب واجب است؟
در خصوص نماز، پوشاندن رو و کف پا لازم نیست، مگر این در برابر نامحرم باشد. (آیت الله مکارم)
برای بانوان پوشاندن پا تا مچ، هنگام نماز واجب نیست؛ ولی در صورتی که در حضور نامحرم نماز بخوانند باید این مقدار را نیز بپوشانند که ممکن است این مقدار را بدون پوشیدن جوراب بپوشانند که در این صورت پوشیدن جوراب الزامی نیست. (آیت الله وحید)

پوشیدن جوراب های نازک مثل پارازین برای خانم ها چه حکمی دارد؟ آیا پوشیدن کفش کالج به علت معلوم بودن روی پا اشکال دارد؟ (آیت الله بهجت)
حکم کلی اینست که پوشیدن چیزی كه از جهت رنگ یا شكل و یا نحوه پوشیدن، باعث توجه اجنبی شود و موجب فساد و ارتكاب حرام گردد جایز نیست. جوراب‏های نازكی كه پوست پا از آن نمایان باشد، حكم پوشش ندارد و خانم‏ها باید از پوشیدن این‏گونه جوراب‏ها در مقابل نامحرم اجتناب كنند.

پوشیدن جوراب سفید یا رنگی در مقابل نامحرم چه حکمی دارد؟ (آیت الله خامنه ای)
استفاده از جوراب سفید و یا رنگی، به این شرط که نازک نباشد، در مقابل نامحرم جایز است؛ ولی مناسب است از پوششی که باعث جلب توجه نامحرم می شود استفاده نفرمایید.

استفاده از جوراب سفید و یا رنگی، به این شرط که نازک نباشد، در مقابل نامحرم جایز است؛ ولی مناسب است از پوششی که باعث جلب توجه نامحرم می شود استفاده نفرمایید.


پوشیدن جوراب رنگ پا در مقابل نامحرم چه حكمی دارد؟
اگر پا از پشت آن جوراب پیدا نباشد و سبب مفسده و جلب توجه نیز نشود اشكالی ندارد. (آیت الله خامنه ای)
اگر زینت محسوب شود یا جلب توجه کند اشکالی دارد؛ والا نه.(آیت الله سیستانی)

آیا پوشیدن صندل بدون جوراب اشکال دارد یا خیر ؟
برای شما پوشانیدن تمام پا از نامحرم واجب است و پوشیدن صندل بدون جوراب چون باعث دیده شدن پای شما می شود جایز نیست .

حکم پوشیدن ساپورت و شلوار لی یا شلوار جین و روسری و کفش رنگی و مانتوی کوتاه در زیر چادر چیست؟
برای پوشش شرایطی ذکر شده از جمله اینکه برجستگی‌های بدن مشخص نباشد. در مورد ساپورت، این‌گونه است که تمام هندسه‌ی بدن مشخص است؛ بنابراین حجاب کاملی نیست اما نسبت به نوع‌های رنگی شلوار جین و لی، اگر زیر چادر باشد و پیدا نباشد، حکم خاصی ندارد؛ به فرض اینکه پیدا هم باشد اگر به‌ قدری چسبان نباشد که هندسه‌ی بدن مشخص باشد -یعنی یک مقداری گشاد باشد که برجستگی بدن مشخص نباشد- و اینکه رنگش به‌گونه‌ای نباشد که فرد انگشت‌نما شود و به‌اصطلاح لباس شهرت نباشد، اشکالی ندارد.

آیا استفاده از چادر براق و رنگارنگ در برابر نامحرم اشکال دارد؟
نه، اشکالی ندارد مگر اینکه به‌گونه‌ای باشد که جلب توجه نامحرم کند یا در حدی است که فرد انگشت‌نما می‌شود.

پوشیدن کفشهای پاشنه‌ بلند برای بانوان چه حکمی دارد؟
اگر موجب جلب توجه نامحرم شود یا خانم انگشت نما میشود جایز نیست اما اگر در آن حد نباشد اشکالی ندارد.

منبع: پرسش و پاسخ های عمومی مشاوره مذهبی مرکز مشاوره