• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 122
تعداد نظرات : 6
زمان آخرین مطلب : 3943روز قبل
قرآن

«نور» را بر دست و صورت خود بپاش، آن را با چشم ببین، بر زبان جاری کن و با او سخن بگو، کاری که مقدمه‌اش «نور»، خودش «نور» و مقصدش نیز «نور» است؛ «نورٌ عَلَی نورٍ».

خبرگزاری فارس: «نورٌ عَلَی نورٍ» که می‌گویند این است

نخستین ادب از آداب تلاوت قرآن، طهارت و پاکیزه بودن قاری قرآن است. اگر کسی بخواهد به خطوط قرآن دست بزند و یا احتمال می‌دهد هنگام قرائت، دستش به خطوط قرآن می‌رسد لازم است با طهارت باشد. دلیل آن را آیه 79 سوره واقعه ذکر کرده‌اند که خداوند فرمود: «لا یَمَسُّهُ اِلّا المُطَهَرُون؛ جز پاکان دست بر آن (قرآن) نزنند». به جز دست پاکان نیاید به آن/ فرستاده آمد ز رَبّ جهان

مفسر عالی‌قدر قرآن علامه شُبَّر در «تفسیرالقرآن‌الکریم» درباره این آیه می‌نویسد؛ «لا یَمَسُهُ اِلّا المُطَهَرُون مِنَ الحَدَثِ اَوِ الکُفر»، یعنی کسانی می‌توانند به قرآن دست بزنند که از حدث یا کفر مبرّا باشند. حدث عبارت است از چیزهایی که وضو را باطل کند.

قرآن خواندن همراه با طهارت تعظیم و احترام به کلام خداست

منظور از مَسّ قرآن، رساندن و تماس اعضای بدن با خط قرآن است. کسی می‌تواند قرآن را مس کند که طهارت داشته باشد. منظور از طهارت، غسل و وضو است. کسی که غسل به عهده دارد برای دست زدن به قرآن، ابتدا باید غسل کند، در غیر این صورت برای مَسّ قرآن واجب است وضو بگیرد.

فلسفه این حکم الهی ـ طهارت هنگام مَسّ قرآن ـ روشن است. قرآن کلام خدا است و احترام آن بر همگان لازم است. به این جهت همه مسلمانان وظیفه دارند هنگام مَسّ قرآن، با طهارت باشند.

در رساله‌های عملیه مراجع بزرگوار تقلید سفارش شده است، هنگام قرائت قرآن، حتی اگر دست و یا بدن هم با خطوط و قرآن تماس نگیرد؛ بهتر است انسان با وضو باشد. با وضو بودن ثواب قرائت را بیشتر می‌کند.

قرآن خواندن مسیری که ابتدا تا انتهایش نورانی است

خدا در موارد متعددی قرآن را «نور» معرفی کرده است، از جمله در این آیه کریمه: «و اَنزَلنا إلَیکُم نوراً مبیناً؛ و نور آشکاری به سوی شما نازل کردیم».

از طرفی در کلام پیشوایان دینی، وضو نیز «نور» معرفی شده است: «اِنَّ الوُضوءَ عَلی الوُضوءِ نورٌ عَلی نور؛ وضو ساختن بر روی وضوی قبلی، نوری بر روی نور است».

ذات اقدس اله، خود نور مطلق و منشأ نور است؛ «الله نورالسَمواتِ وَ الاَرضِ»؛ کتاب او نور است، وضو هم نور است، حال اگر هنگام قرائت کتاب خدا، قاری قرآن با وضو باشد قطعاً بهره‌ای از نور خدا و قرآن نصیب او خواهد شد.

وضو سبب پاکی، و زدودن سستی و خواب

از امام علی بن موسی الرضا علیه‌السلام نقل شده است که آن امام همام فرمود: «همانا به وضو گرفتن دستور داده شده است تا هنگامی که بنده برای مناجات در مقابل خدای توانا می‌ایستد، پاک باشد و اینکه فرمانبردار دستورهای او بوده و از نجاسات و پلیدی‌ها پاک باشد، علاوه بر این، وضو سستی را از بین می‌برد و خواب را دور می‌کند.»

دوشنبه 17/4/1392 - 22:40
قرآن

برخی از افراد در گورستان زندگی می‌کنند و آن گورستان همان خانه‌ آنهاست، تاریک و ظلمانی و هیچ نوری در آن جاری نیست.

خبرگزاری فارس: خانه‌هایی که فرقی با گورستان ندارند

در میان اماکن دو مکان برای تلاوت قرآن شرافت بیشتری دارد؛ «خانه» و «مسجد». پیامبر اسلام(ص) در این باره فرمود: «خانه‌های خود را با تلاوت قرآن نورانی کنید و آنها را گورستان نسازید همانگونه که یهودیان و مسیحیان چنین کردند و خانه‌های خویش را از عبادت تهی ساختند. هر خانه‌ای که در آن قرآن زیاد تلاوت شود خیر و برکت آن افزون گردد و اهل آن در وسعت قرار می‌گیرند و آن خانه برای اهل آسمان نورافشانی می‌کند آنگونه که ستارگان بر اهل دنیا نور می‌دهند». (اصول کافی، جلد 2، ص 446)

از کلام پیامبر(ص) چنین استفاده می‌شود منازلی که در آنها قرآن خوانده نمی‌شود مانند گورستان تاریک و ظلمانی است، کسی که اهل قرآن نیست و با آن انسی ندارد دل‌مرده است و خانه او گورستانی بیش نیست.

حقی که قرآن بر گردن ما دارد

قرآن‌هایی که در منازل، مساجد و اماکن متبرک وجود دارد هر کدام حقی به گردن مسلمانان دارد، ادای حقوق آنها، بازکردن، نگاه کردن و قرائت آنها است.

در همه خانه‌ها معمولاً یک جلد قرآن وجود دارد، عده‌ای از خانم‌های خانه‌دار سلیقه به خرج می‌دهند و آن را در جاهای پارچه‌ای و تمیز قرار می‌دهند و در جای بلندی دور از دسترس کودکان قرار می‌دهند. این کار پسندیده‌ای است، اما این کار ادای حق قرآن نیست بلکه رعایت حق قرآن، قرائت آن است.

امام صادق(ع) می‌فرمایند: سه چیز در پیشگاه خداوند از سه گروه شکایت می‌کند؛ مسجدی که همسایگانش در آن نماز نخوانند و عالمی که بین ناآگاهان باشد (و از علم او استفاده نکنند) و قرآنی که غبار گرفته و خوانده نشود.

دوشنبه 17/4/1392 - 22:38
قرآن


شاید جالب باشد بدانیم پیامبر اکرم(ص) که خود قرآن مجسمند و قلب عظیم‌شان ظرف قرآن کریم است، وقتی به تلاوت قرآن کریم می‌پرداختند، به دنبال چه چیزی بیش از آنچه در سینه داشتند، می‌گشتند.

خبرگزاری فارس: آنچه پیامبر اعظم(ص) در تلاوت قرآن جستجو می‌کردند

شما برادر و خواهر مسلمان اگر بتوانی قرآن را با اخلاص بخوانی، پاداشی بس بزرگ در انتظار تو است. بنگر پیام‌آور قرآن در این زمینه چه می‌گوید:

«کسی که برای رضایت خدا و به خاطر فهمیدن دین خدا قرآن بخواند، پاداش او مانند همه پاداشی است که خدا به فرشتگان، پیامبران و رسولان خود می‌دهد».

بسیاری از مردم در عبادت‌ها و قرائت قرآن دنبال کمیت و زیادی آن هستند و نه کیفیت آن. حال آنکه در عبادت کیفیت شرط است. کیفیت هم عبارت است از: اخلاص در عمل، توجه به متن عبادت و قبولی آن.

عارف بزرگ «فیض کاشانی» در این زمینه می‌نویسد:

خیلی در بند این نباشید که عمل کم است، بلکه از بابت قبولی آن نگران باشید زیرا رسول خدا صلی‌الله علیه و آله به «معاذبن جبل» فرمود: عمل را خالص گردان که عمل خالص اندکش هم تو را سود می‌بخشد... و بدان، عملی که به خاطر ریا و خودنمایی باشد، مسلماً به ضرر تو است و موجب عذاب و عقوبت خواهد شد.

اگر اراده کنیم قرآن را با اخلاص بخوانیم و در این راه کوشش کنیم به طور حتم خداوند ما را یاری خواهد کرد. البته دعا و از خدا خواستن، و توسل به اهل بیت علیهم‌السلام نیز شرط است. از او بخواهیم که: پروردگارا! ما را به خواندن کتابت دعوت نمودی، اجابت کردیم؛ ما را کمک کن تا در تمام مدت تلاوت، فقط رضایت تو را در نظر بگیریم.

از هر کرانه تیر دعا کرده‌ام روان / باشد کزان میانه یکی کارگر شود

امام صادق علیه‌السلام در زمینه حفظ قرآن، دعایی رااز پیامبر عظیم‌الشأن اسلام صلی‌الله علیه و آله نقل می‌کند که در بخشی از این دعا از خدا چنین درخواست شده است:

«وَاجعَلنی أَتلُوهُ عَلَی النَحوِ الَّذی یَرضیکَ عَنّی؛ [خدایا] مرا به تلاوت آن (قرآن)، آنگونه که باعث خشنودی تو است وادار کن».

دوشنبه 17/4/1392 - 22:38
رمضان


روز اول ماه مبارک بود، چیزی تا افطار نمانده بود، برادرم بی‌حال روی تخت دراز کشیده بود و چشمانش را بسته بود، می‌دانستیم با اضافه‌وزن و علاقه‌ وافری که به خوراکی‌ها دارد، روزه گرفتن برایش کمی سخت‌تر است. مادرم در آشپزخانه مشغول آماده‌کردن بساط افطار بود، من هم کنترل تلویزیون را به دست گرفته بودم و بین شبکه‌ها می‌گشتم. پدرم که تازه از راه رسیده بود، نان بربری را به دست مادرم داد و رو به من گفت: «اذان هر پنج شبکه با هم پخش می‌شود، اینقدر این کانال، اون کانال نکن!» لبخندی زدم و دست از سر تلویزیون برداشتم، سراغ مادرم رفتم تا کمی کمکش کنم.

مدت‌ها بود همه با هم سر یک سفره ننشسته بودیم، اذان که گفتند، برادرم بدون یک لحظه مکث لیوان شیری را که از قبل آماده کرده بود سرکشید، پدرم زیر لب دعای افطار را زمزمه کرد و آرام گفت: قبول باشد!

این داستان ماه‌های مبارکی است که هر سال فارغ از هر اتفاقی ما را دور هم جمع می‌کند. ماه‌های مبارکی که آغاز و پایانش به دست طلوع و غروب خورشید رقم می‌خورد و هیچ قانونی جز قانون هستی آن را اداره نمی‌کند. ساعت افطارش به ساعت اضافه‌کاری اداره ربطی ندارد و ساعت سحرش پیر و جوان نمی‌شناسد. ماهی که فرصت می‌دهد هم به خودمان برسیم و با خودمان خلوت کنیم، هم جویای احوال آشنایانی شویم که قدیم‌ترها با آنها دوست بوده‌ایم!

ماه رمضان با آمدنش شیوه‌ اغلب زندگی‌ها را دگرگون می‌کند، نوع تغذیه، الگوی استراحت و خواب، میزان ساعات کاری و حتی شیوه‌ مصرف و خرید هم در این ماه تغییر می‌کند، در واقع تغییر در سبک زندگی، یکی از سوغاتی‌های این ماه است که می‌تواند زمینه‌ساز تغییرات دیگر شود.

این سفره‌ها برای شما هم آشناست

از کمی قبل از غروب آفتاب، یک سفره با هزار رنگ چیده می‌شود. چای، شیرگرم، نان و پنیر و سبزی و گردو، گوجه و خیار، خرما، زولبیا و بامیه، شله زرد، سوپ و... تازه این بخش افطاری سفره است، نیم ساعت دیگر قرار است زرشک‌پلو و مرغ، پلو و خورش​ با سالاد فصل و سالاد شیرازی و ماست و خیار و... در همین سفره به زحمت جا پیدا کنند. سفره‌ای که برای پنج مهمان چیده شده است، اما کفاف 50 نفر را هم می‌دهد!

برای امسال در خانه‌ام قانونی وضع کرده‌ام، می‌خواهم سفره‌های افطارم ساده باشد و برای شام یک نوع غذا بیشتر درست نکنم. شاید وقتی خویشاوندانم را برای افطار دعوت کردم و آنها سادگی سفره‌ام را دیدند، خودشان هم، همین تصمیم را بگیرند. می‌خواهم با سادگی سفره‌ام، بگویم که دوست داشتم در ثواب روزه‌هایشان شریک شوم، بی‌هیچ تجمل و تکلفی. من می‌خواهم از خودم شروع کنم، شما چطور؟

رمضان، بهار قرآن

روزی یک جزء قرائت قرآن؛ چند سالی بود که این قانون را همراه با تلویزیون یا رادیو اجرا می‌کردم، روز اول ماه مبارک قرآنم را از کتابخانه در می‌آوردم و کنار تلویزیون می‌گذاشتم. هر روز سر یک ساعت مشخص، می‌نشستم و یک جزء قرآنم را می‌خواندم. امسال اما تصمیم دیگری گرفته‌ام، می‌خواهم هر روز چند صفحه قرآن، با معنی بخوانم، می‌خواهم به خودم اجازه دهم که قرآن در من اثر کند، می‌خواهم امسال شروعی شود برای این‌که در تمام سال قرآن بخوانم. اصلا شاید با همسرم صحبت کردم تا کمی قبل از افطار و کمی بعد از سحر همگی با هم قرآن بخوانیم. هر سال از دیگران می‌شنوم قرآن خواندن باید با تدبر و اندیشه باشد، از شما چه پنهان که گاهی در مهمانی‌ها یا در جمع دوستان همین نکته را با لحنی آموزنده(!) به آنها می‌گویم، اما دریغ از این‌که خودم انجامش دهم، ولی من امسال می‌خواهم از خودم شروع کنم، شما چطور؟

ماهی برای بخشش

ماه رمضان ما را به خودمان نزدیک می‌کند، اجازه می‌دهد کمی زلال‌تر و شفاف‌تر به خودمان نگاه کنیم. با کمی صداقت، سهم‌مان را از تمام اتفاقات ریز و درشت پیدا کنیم، ببخشیم و برای بخشیده شدن به دیگران فرصت دهیم. یک‌سالی می‌شود که از خواهرم خبری ندارم، از وقتی که چند اتفاق کوچک، فاصله‌ای بزرگ بین‌مان انداخت. حسابی دلتنگش شده‌ام، از دیگران سراغش را می‌گیرم، اما دلم آرام نمی‌شود. همیشه منتظر بودم او یک قدم بیاید تا من صد قدم به سویش بروم و آشتی کنیم، اما امسال می‌خواهم خودم این یک قدم را بردارم. شاید او صد قدم نیاید، اما این یک قدم من، ارزش صدها قدم را دارد. شماره همراهش را از برادرم گرفته‌ام خجالت می‌کشم که زنگ بزنم، اما می‌خواهم برایش یک پیام بفرستم، بنویسم «سلام آبجی، نماز و روزه‌هاتون قبول! دلم براتون تنگ شده، برای افطار منتظرتون هستم، منتظر همتون». من می‌خواهم از خودم شروع کنم، شما چطور؟

فرصتی برای خلوت

از قبل از افطار شروع می‌شود، تا آخر شب هم ادامه دارد، تازه اگر تکراری‌هایش را هم بخواهید دنبال کنید تا وقت سحر می‌توانید پیش بروید، سریال‌های ماه رمضان را می‌گویم. دست صدا و سیما درد نکند، مبادا خیال کنید می‌خواهم زحمت آنها را زیر سوال ببرم، هرگز! فقط می‌خواهم بگویم مبادا این سریال‌ها شما را غرق در تلویزیون کند، تا جایی که یادتان برود، درهای آسمان در اولین شب ماه رمضان گشوده شده و تا آخرین شب بسته نمی‌شود. می‌خواهم بگویم حیف است که تمام ساعاتِ این ماه عزیز، پای تلویزیون بگذرد. رمضان فرصتی است برای خلوت‌کردن با خود و فکر کردن درباره خداوند و خلقت و خویشتن. من می‌خواهم وقت‌های ماه رمضان امسالم را عادلانه تقسیم کنم، هم درونم را تماشا کنم و گاهی خلوت گزینم، هم بیرونم را ببینم و گاهی با دیگران همراه شوم. شما چطور؟

خوردنی‌ها و نخوردنی‌ها

سحر

اگر تصمیم گرفته‌اید برای سحری کباب، جوجه‌کباب، ماهی، کوکو سبزی یا کتلت درست کنید، بهتر است در تصمیم‌تان تجدیدنظر کنید، چرا که این غذاها به دلیل خشکی که دارند شما را دچار عطش می‌کنند، در عوض بهتر است سراغ غذاهای دیرهضمی بروید که تا هشت ساعت در معده‌ شما دوام می‌آورند. مثل چی؟ مثل حبوبات، غلات، خرما و حلیم (حالا راز آن صف‌های طولانی جلوی حلیم‌فروشی را فهمیدید!) از موز و بادام هم غافل نشوید؛ با توجه به طولانی بودن روز تا دلتان می‌خواهد میوه، سبزی‌های آبدار، کاهو، خیار، هندوانه و خربزه بخورید؛ اگر خوب دقت کنید می‌بینید که در این فهرست خبری از چای نیست! به این سبب که چای موجب افزایش میزان ادرار و دفع مواد معدنی مورد نیاز بدن، در طول روز می‌شود. هنگام سحر دست از سر نمکدان بردارید و اینقدر روی غذاها یا میوه‌ها نمک نپاشید، این همه شوری برای دفع شدن نیاز به آب دارد، از ما گفتن بود!

افطار

از آنجا که معده‌تان نزدیک 19 ساعت است که رنگ غذا ندیده است، کمی صبور باشید خوردن سه لیوان آب یخ، درست است که تشنگی را برطرف می‌کند، اما در عوض شما را دچار معده درد و بی‌حالی می‌کند، با یک نوشیدنی ولرم شروع کنید، شیر گرم یا چای رقیق با خرما انتخاب‌های خوبی است، برای افطاری نان و پنیر و سبزی، گوجه و خیار، کمی سوپ یا آش کافی است. دور غذاهای چرب و پرحجم را خط بکشید که این غذاها سبب هنگ‌کردن معده‌تان خواهد شد! به یاد دارید که برای سحری غذاهای دیرهضم خورده بودید حالا وقت خوردن غذاهای زودهضم است، غذاهایی که حاوی قند و آرد سفید و زود هضم‌ هستند، شله‌زرد هم جزو غذاهای زود هضم است.

شام

بهتر است وعده شام همراه افطار باشد، این را هم بگوییم که افطار به خودی خود یک وعده غذایی کامل است. از خوردن غذاهای ادویه‌دار هم خودداری کنید که سبب می‌شود تا فردا شب همین موقع احساس عطش داشته باشید، در عوض غذاهای بخارپز و آب‌پز انتخاب‌های خوبی برای شام هستند، فعلا از غذاهای چرب و سرخ کرده هم خبری نیست! تا زمان قبل از خواب مقدار زیادی آب، آبمیوه و میوه استفاده کنید تا آب مورد نیاز بدنتان تامین شود.
دوشنبه 17/4/1392 - 22:37
نوجوان و جوان
اوقات فراغت فرزندانمان را چگونه پر کنیم؟


تابستان یعنی هوای گرم، یعنی روشن شدن کولرها و پنکه‌ها، یعنی تفریح و استراحت، یعنی تعطیلی مدرسه‌ها، یعنی سفر و... تابستان یعنی گذراندن روزهای طولانی زیر آفتاب داغ. انگار روزهای طولانی تابستان با بقیه روزها و ماه‌ها فرق دارد؛ نه فقط برای دانش‌آموزان که برای تمام افراد، همه آنهایی که برای سه ماه تابستان برنامه‌های متفاوتی طرح می‌کنند و می‌خواهند این فصل را به شکل دیگری بگذرانند.

 تابستان برای دانش‌آموزان اما رنگ و بوی دیگری دارد؛ آنها تابستان را طور دیگری معنا می‌کنند و می‌دانند تابستان یعنی تعطیلی درس و مدرسه، یعنی فراغت و بیکاری حالا در این روزهای تعطیل چکار باید کرد؟ این اولین پرسشی است که معمولا به ذهن پدرها، مادرها و بچه‌ها می‌رسد، پس از آن هم گاهی تمام اعضای خانواده همراه با هم بدرستی برای گذراندن یک تابستان پربار برنامه‌ریزی می‌کنند و متاسفانه گاهی هم سه ماه تعطیلات تابستان به بطالت می‌گذرد.

در حالی که مسلما با داشتن یک برنامه دقیق و حساب‌شده می‌توان به بهترین شکل ممکن از این روزهای تعطیل استفاده کرد، البته برنامه‌ریزی و استفاده کردن از روزهای تعطیل تابستان به هیچ وجه به معنای ثبت‌نام در ده‌ها کلاس درسی مختلف یا شرکت در چندین و چند کلاس‌ ورزشی متفاوت نیست، بلکه همه چیز باید در کنار هم، بدرستی و به میزان مشخص در نظر گرفته شود؛ همان‌قدر که ورزش و تقویت درس‌ها مهم است، استراحت و تفریح هم می‌تواند در بهبود عملکرد دانش‌آموزان تاثیر بگذارد.

با بچه‌ها همراه شوید

چه کسی گفته فقط برای کارهای سخت و پیچیده باید برنامه‌ریزی کرد؟ چرا بعضی‌ها فکر می‌کنند انجام دادن کارهای ساده یا حتی تفریح کردن و گذراندن اوقات فراغت به برنامه‌ریزی نیازی ندارد؟

تا همین چند ده سال پیش، وقتی تابستان از راه می‌رسید با توجه به رونق کشاورزی و دامپروری برخی از بچه‌ها به پدر و مادر کمک می‌کردند و بعضی از بچه‌ها راهی کوچه و خیابان می‌شدند. دوچرخه‌ها از انباری خانه‌ها بیرون می‌آمد و فروش توپ‌های پلاستیکی هم بیشتر از قبل می‌شد. در روزهای گرم تابستان، همیشه کوچه‌ها پر بود از بچه‌هایی که سوار دوچرخه‌های‌شان بودند یا در حال بازی با توپ‌های پلاستیکی. گروهی هم که دوست نداشتند در کوچه و خیابان بازی کنند، داخل خانه می‌نشستند و خودشان را با بازی‌های مختلف سرگرم می‌کردند. آن روزها حتی سر ظهر هم بچه‌ها زیر آفتاب داغ تابستان می‌دویدند و بازی می‌کردند و اگر اصرار پدر و مادر نبود، حتی حاضر نمی‌شدند در آن ساعت‌ها که آفتاب با تمام توان می‌تابید نیز به داخل خانه بروند. حالا اما شرایط فرق کرده؛ حالا دیگر مثل قدیم‌ نیست و بچه‌ها براحتی نمی‌توانند خودشان را سرگرم کنند. این روزها اوقات فراغت شکل دیگری به خودش گرفته و حالا همه خانواده‌ها به فکر برنامه‌ریزی برای گذراندن هر چه بهتر این روزها هستند. برای همین هم سر و کله کلاس‌های مختلفی پیدا شده که در این روزها برگزار می‌شود. عده‌ای هم بازی‌های کامپیوتری را جایگزین دیگر تفریحات می‌کنند و وقتی تابستان از راه می‌رسد، به بچه‌ها اجازه می‌دهند بیشتر از قبل پای کامپیوتر و تلویزیون بنشینند و بازی کنند. در حالی که خوب است قدر این سه ماه تعطیلات تابستانی را بدانیم و آن را به بهترین شکل ممکن بگذرانیم. مطمئن باشید شیوه‌های ساده و البته متفاوتی برای سرگرم شدن در روزهای تعطیل تابستان وجود دارد که می‌توانید از آنها کمک بگیرید.

بازی در فضای باز

اگر خانه‌تان حیاط دارد و فضای کافی برای جست‌وخیز بچه‌ها دارید یا اگر فرصت می‌کنید و گاهی فرزندتان را به پارک می‌برید، خوب است بازی‌هایی مثل دوچرخه‌سواری، توپ‌بازی، گرگم به هوا، قایم‌باشک و... را حتما در برنامه‌های تفریحی کودک قرار دهید. این بازی‌ها نه تنها می‌تواند فرزندتان را سرگرم کند که فعالیت جسمی خوبی هم برای او به حساب می‌آید، فقط باید فضای مناسب را در اختیارشان بگذارید تا آنها هم با خیال راحت مشغول دویدن و بازی کردن شوند.

البته در صورتی که داخل آپارتمانی کوچک زندگی می‌کنید و چنین شرایطی را در اختیار ندارید، خوب است حتما چند ساعتی در هفته به پارک‌ها و فضاهای باز بروید تا کودکان و نوجوانان بتوانند براحتی انرژی‌شان را تخلیه کنند و احساس بهتری به دست آورند.

بازی‌هایی برای آپارتمان‌نشین‌ها

خیلی از پدر و مادرها فکر می‌کنند زندگی کردن در آپارتمان‌های کوچک و نقلی امروزی، فرصت بازی را از بچه‌ها گرفته و آنها ناچارند اوقات فراغتشان را بیرون از خانه سپری کنند، اما مگر می‌شود جایی را بخوبی خانه پیدا کرد؟ مگر بچه‌ها می‌توانند تمام ساعت‌های روز را در کلاس‌ها سپری کنند یا داخل کوچه و خیابان بچرخند؟

مطمئن باشید با کمی فکر و خلاقیت، بازی‌ها و سرگرمی‌های مناسبی پیدا می‌کنید که داخل خانه هم بتوانید مشغول انجام دادن آنها شوید. خواندن کتاب و مطالعه یکی از بهترین روش‌ها برای پر کردن اوقات فراغت است که بچه‌ها در هر سن و سالی می‌توانند آن را انجام دهند؛ با این حال، اگر می‌خواهید ذوق و علاقه بیشتری برای کتاب خواندن ایجاد کنید، می‌توانید برای فرزندتان مسابقه بگذارید، مثلا او می‌تواند انتهای یک داستان را مطابق میل خودش تغییر دهد و برای شما تعریف کند، شما هم در صورتی که از داستان او خوشتان بیاید، به او هدیه‌ای کوچک خواهید داد؛ همچنین می‌توانید همراه فرزندتان داستانی را که خوانده است، بازی کنید و نقش‌ شخصیت‌های مختلف داستان را به کودک بدهید تا به این شیوه سرگرم شود.

نقاشی کردن و درست کردن کاردستی‌های مختلف همراه با کودکان هم یکی دیگر از راه‌هایی است که می‌توانید فرزندتان را سرگرم کنید.نوجوانان و بچه‌هایی که سنشان کمی بیشتر است، معمولا با این کارها راضی نمی‌شوند و باز هم احساس خوبی ندارند، اما برای این گروه هم بازی‌های خاصی وجود دارد که به کمک آنها می‌توانید سرشان را گرم کنید؛ بازی‌هایی مثل اسم ـ فامیل و نقطه‌بازی از جمله این کارهاست.البته شاید بچه‌ها ابتدا خیلی ذوق و شوق نشان ندهند، اما باید یادمان باشد آنها به چنین فعالیت‌هایی عادت ندارند و فقط یاد گرفته‌اند خودشان را با تلویزیون و رایانه سرگرم کنند، برای همین باید به آنها فرصت بدهید تا با این نوع فعالیت‌ها هم آشنا شوند و از انجام آنها لذت ببرند.

روزهای طولانی تابستان همراه با اعضای خانواده

خیلی وقت‌ها، یادمان می‌رود در کنار همه کارهای کوچک و بزرگی که داریم، باید به خانواده‌مان هم برسیم. گاهی فراموش می‌کنیم همان‌قدر که کار کردن بیرون از خانه و کسب درآمد مهم است، چند دقیقه‌ای نشستن کنار اعضای خانواده و صحبت کردن با آنها هم اهمیت دارد که صدالبته اگر ارزشش بیشتر از مسائل مادی نباشد، کمتر از آن هم نیست.

با این حال، باز هم نسبت به این موضوع بی‌تفاوت هستیم و خیلی برایش برنامه‌ریزی نمی‌کنیم. حالا اما فرصت خوبی است. این روزهای تعطیل تابستانی، وقتی است که می‌توانید بیشتر از قبل دور هم جمع شوید. حالا که دیگر نگران درس و امتحان بچه‌ها نیستید و آنها هم فرصت کافی برای بودن کنار شما دارند.

روزهای طولانی تابستان از راه رسیده؛ پس ساعات بیشتری را با هم بگذرانید. حیف است در این روزهای گرم و طولانی، فقط خمیازه بکشید یا زیر باد کولر دراز بکشید. از جایتان بلند شوید، دست بچه‌ها را بگیرید و از خانه بیرون بزنید. فرقی نمی‌کند مقصدتان کجاست، می‌خواهید به شهر دیگری سفر کنید یا فقط تا پارک سر خیابان بروید، مهم این است که تصمیم گرفته‌اید چند ساعتی را با اعضای خانواده بگذرانید؛ به دور از هرگونه فکر و مشغله دیگری مطمئن باشید این با هم بودن‌ها و حرف‌زدن‌ها، خاطره‌های شیرینی برایتان می‌سازد؛ فقط باید کمی برایشان بیشتر وقت بگذارید.

البته لزومی هم ندارد حتما از خانه خارج شوید اگر هوا گرم است، اگر طاقت رفتن به فضای باز را ندارید و اگر نمی‌خواهید از خانه خارج شوید، می‌توانید داخل خانه چند دقیقه‌ای دور هم بنشینید، یک فنجان چای بنوشید و فارغ از مشکلات درسی بچه‌ها و نگرانی‌های معمول روزمره با همدیگر صحبت کنید.

اگر تا به حال چنین فرصتی نداشته‌اید، این تابستان وقتش است؛ این کار را امتحان کنید، مطمئن باشید به نفعتان خواهد بود.

هم تفریح و هم استراحت

گاهی، اوقات فراغت فرصتی می‌شود برای تنبلی و وقت تلف کردن؛ همان وقت‌هایی که به بهانه گذراندن اوقات فراغت تمام روز را در رختخواب می‌مانیم، همان روزهایی که می‌گوییم می‌خواهیم اوقات فراغتمان را بگذرانیم، ولی حتی حوصله خواندن چند خط کتاب را هم نداریم، همان وقت‌هایی که بارها آن را دیده‌ایم یا خودمان تجربه کرده‌ایم.

خیلی وقت‌ها گذراندن اوقات فراغت با وقت تلف کردن اشتباه گرفته می‌شود، در حالی که واقعا این‌طور نیست البته گروهی هم هستند که از ترس این‌که مبادا وقتشان تلف شود، تمام روزها و ساعت‌هایی را که آزاد هستند و کار خاصی ندارند، با برنامه‌های مهم و معمول روزانه پر می‌کنند، این افراد هم از روزهای تعطیل خود لذتی نمی‌برند و از آن استفاده‌ای نمی‌کنند.

در صورتی که باید بدانیم اوقات فراغت نه به معنای فرصتی برای وقت تلف کردن است و نه به معنای کار کردن بیش از حد؛ بلکه همه چیز باید در حد تعادل برنامه‌ریزی و انجام شود.

استراحت و تفریح را فراموش نکنید

مسلما این روزها بهترین فرصت برای رفع خستگی و استراحت کردن است، با این‌که بارها در​باره برنامه‌ریزی صحیح برای گذراندن روزهای تعطیل صحبت می‌شود، نباید فراموش کنیم استراحت هم بخش مهمی از نیازهای انسان است که حتما باید مورد توجه قرار گیرد، این موضوع بخصوص در مورد دانش‌آموزان که 9 ماه مشغول درس و مطالعه بوده‌اند نیز باید در نظر گرفته شود، البته علاوه بر استراحت، انسان به تفریح و سرگرمی هم نیاز دارد.

بنابراین حواستان باشد برنامه تابستانی بچه‌ها را طوری تنظیم نکنید که تفریح جایی در آن نداشته باشد؛ چراکه با این وضع، بچه‌ها خسته و دلزده خواهند شد و توانایی لازم برای شروع یک سال تحصیلی جدید را نخواهند داشت.

این در رحمت تابستان‌ها باز می‌شود

امتحان‌ها که به پایان می‌رسد و مدرسه‌ها که تعطیل می‌شود، انگار زنگ مسابقه‌ای برای پدر و مادرها به صدا درمی‌آید؛ مسابقه‌ای با شرکت بچه‌ها و صد البته کمترین میزان مشارکت و نظر خواستن از آنها.

آغاز تابستان خط شروع این مسابقه است. هوای گرم و آفتاب سوزان و ترافیک و نداشتن وقت و هزار دلیل و مانع دیگر​جایی برای صبر و تامل باقی نمی‌گذارد. وقتی زنگ مسابقه شنیده شد، همه برای رسیدن به موفقیت شروع به دویدن می‌کنند. می‌دوند تا کلاس‌ها را یکی بعد از دیگری فتح کنند. می‌دوند تا لحظه لحظه وقت بچه‌ها را غنی‌سازی کنند. تلاشی خستگی‌ناپذیر آغاز می‌شود، آنچنان که تو فکر می‌کنی پدرها و مادرها همه نداشته‌ها و دست‌نیافته‌هایشان را در آینده فرزندان دنبال می‌کنند؛ انگار در خط پایان دست آن پدر و مادری بالا می‌رود که برنامه پر و پیمان‌تری برای فرزندانشان تدارک دیده باشند و آنان که در این مرحله باید فقط بنشینند و نگاه کنند و سپس تا آخر تابستان یک نفس بدوند، بچه‌هایی هستند که هنوز نفسشان از ماراتن 9 ماهه مدرسه و امتحاناتش تازه نشده است و آنها موظفند از این کلاس به آن کلاس بروند؛ آن هم بدون کوچک‌ترین اعتراض بچه‌های معصومی که با بسته شدن در مدرسه، در دیگری به رویشان باز می‌شود؛ دری به‌نام کلاس‌های تقویتی، زبان و....

در این میان آنهایی که یکی دو سالی دیگر باید روی صندلی کنکور بنشینند، حسابی درگیرند. خدا صبرشان دهد که برای نفس کشیدن باید دنبال فرصتی خالی باشند. ذهن این گروه بیش از بقیه پر می‌شود از فرمول‌ها، محفوظات، قواعد و مجموعه عظیمی از کلمات و اعداد که تنها تا در ورودی دانشگاه همراهی‌شان می‌کند و از آن پس بیشتر‌شان به باد فراموشی سپرده می‌شود و تنها خاطراتی گاه خوش و گاهی ناخوشایند از آنها در گوشه و کنار ذهن جوانان باقی‌ می‌ماند.

در این مجال تنها یک حرف با پدرها و مادرها داریم و آن این‌که حداقل حق بچه‌ها مشورت با آنهاست. یادمان نرود ما داریم برای آنها تصمیم می‌گیریم. برای سه ماهی که متعلق به آنهاست لااقل یک جلسه خانوادگی تشکیل دهیم و بچه‌ها بنشینند، از خواسته‌ها و علایقشان بگویند و پدر و مادر هم نظرات خودشان را بیان کنند. از میان این گفت‌وگو نکته‌هایی به دست می‌آید که براساس آنها بهتر می‌توان تصمیم گرفت.

درست است که گاهی بچه‌ها تحت تأثیر روحیه نوجوانی تصمیم‌های ناپخته‌ای می‌گیرند، اما این‌که همه برنامه‌های تابستانی آنها را هم ما بزرگ‌ترها برنامه‌ریزی و مدیریت کنیم، کار درستی نیست. همه می‌دانند که تلاش والدین برای موفقیت بیشتر بچه‌هاست، اما خواسته‌های آنها هم مهم است. به یقین آنچه از جمع این دو دیدگاه حاصل می‌شود، بهتر و بیشتر بر دل نوجوانان می‌نشیند و آنها با علاقه بیشتری آن را دنبال می‌کنند.

بعد از ظهرهای گرم و طولانی

روزی که در برخی مدارس کشور، دفاتر مشاوره راه‌اندازی شد و مشاورانی بر مسند مشورت نشستند تا پدرها و مادرها را با چند و چون روحیات بچه‌ها و نیازهایشان بیشتر آشنا کنند، دل خیلی‌ها خوش شد که شاید در پس این گپ و گفت‌ها عطش والدین برای سبقت گرفتن در پر کردن برنامه تابستانی بچه‌ها هم قدری کاسته شود. فکر کردند شاید آشنا شدن با نیازهای واقعی فرزندان، پدر و مادر را متقاعد کند که طور دیگری رفتار کنند؛ خود را حاکم مطلق بر سرنوشت بچه‌ها ندانند و باور کنند آن کوچولوهای دیروز حالا دیگر لازم است در چگونگی زندگی و تعیین فردای خود نقش داشته باشند. همه اینها بسیار شیرین بود. رویاهایی که در بسیاری موارد تعبیر خوبی نداشت، چرا که خیلی زود متوجه شدیم و شدند که برخی از آن مشاوران که باید راه نشان می‌دادند، بیشترین تلاش‌شان در مسیر متقاعد کردن پدر و مادرهاست که آقای عزیز، خانم محترم، کلاس‌های تقویتی مانند مکمل‌های ویتامین برای بدن بچه‌ها، لازمه سامانه آموزشی ماست و خبر خوش می‌دادند که بهترین کلاس‌های تقویتی نیز همین بغل‌گوشتان و در مدرسه خودمان برپا شده و می‌شود در میانه این صحبت‌ها هم فهرست بلند بالایی از اسامی استادان شناخته شده و ناشناس روی میز می‌گذاشتند که به والدین تاکید کنند، ببینید ما چقدر به فکر شما و فرزند دلبندتان هستیم! اصلا از این بهتر می‌شود؟ و این شد که حداقل تنوع هم از آن بچه‌های معصوم دریغ شد؛ آخر پیش از این برای رفتن به کلاس‌های جورواجور تابستانی باید مسیرهای جدید پیموده​ و فضایی نو تجربه می شد ، که با تشکیل کلاس‌های تقویتی با استادان مجرب (که فقط خدا می‌داند چند نفر هستند و چقدر مجرب!) همه کلاس‌ها در همان مدرسه تشکیل و چرخه 9 ماهه مدرسه رفتن، یک ساله شد.

اینها همه نشان از آن دارد که از نگاه بعضی‌ها برنامه‌های ویژه اوقات فراغت، یک سبد بزرگ مالی است که هرکس باید تا آنجا که می‌تواند سهم خود را از آن بردارد. در این میان هم کمتر کسی به فکر بچه‌هایی است که باید بیایند و سر این کلاس‌ها بنشینند و بعدازظهرهای گرم و طولانی تابستان را با فکر تفریح، به حفظ کردن فرمول‌ها، شعرها و تاریخ‌ها بگذرانند.

شاید آنها که بیش از همه باید به فکر باشند، پدر و مادری هستند که با صرف هزینه‌های نه‌چندان اندک، برنامه تابستانی بچه‌ها را پر می‌کنند. اگر خواننده این مطلب هستید، امیدواریم امسال شیوه جدیدی را تجربه کنید. یک روز مناسب که همه اهل خانه فرصت کافی داشته و سرحال باشند، دور هم جمع شوید و تلاش کنید همه نظر خود را در مورد برنامه‌های تابستان و آن‌طور که دوست دارند اوقات فراغتشان را بگذرانند،​ بیان کنند. در پایان هم شما حرف‌ها را جمع‌بندی کنید و با صلاح​​ خودتان یک برنامه پیشنهادی ارائه دهید.

پس از یک گفت‌وگوی دیگر، این برنامه کاملا اجرایی می‌شود؛ برنامه‌ای که همه اهل خانه در آن سهمی داشته‌اند و به یقین در اجرایش بیشتر و بهتر همکاری و همراهی خواهند کرد.

امیدواریم با این شیوه، هم شما و هم بچه‌ها تابستان خوبی را پشت سر بگذارید.
دوشنبه 17/4/1392 - 22:35
قرآن

پیامبر مکرم اسلام پیش از تلاوت قرآن کریم و نماز شب کاری انجام می‌داد که از خلقیات پیامبران معرفی شده است.

خبرگزاری فارس: کاری که مقدمه تلاوت قرآن و عبادت پیامبر اسلام(ص) بود

در کتاب‌های حدیث و تاریخ آمده است که یکی از ویژگی‌های رسول خدا(ص) آن بود که هنگام عبادت، خصوصا تلاوت قرآن کریم و نماز شب، دندان‌هایشان را مسواک می‌زدند و مسلمانان را بارها به این کار توصیه کرده‌اند.

پیامبر خدا(ص) به یارانشان در این باره چنین فرمود: «راه قرآن را پاکیزه نگه دارید، گفته شد: ای رسول خدا(ص) راه قرآن چیست؟ پیامبر فرمود: دهان‌های شماست.پرسیدند با چه چیزی؟ فرمود: با مسواک. (میزان‌الحکمة، ج 8، ص 85 و 86). 

یکی از ویژگی‌های اخلاقی پیامبران، پاکیزه نگه داشتن دهان و دندان بوده است. در این زمینه امام صادق(ع) فرمود: «مِن أَخلاقِ الأَنبیاءِ السِّواک؛ مسواک زدن یکی از ویژگی های اخلاقی پیامبران است» (بحارالانوار، ج 76، ص 131). در پیامبر ما حضرت محمد(ص) این ویژگی به شکل برجسته مشاهده می‌شود.

دوشنبه 17/4/1392 - 22:33
بیماری ها


 

کری ناگهانی یا سکته گوش عارضه‌ای است كه بدون علت مشخص و در شرایط استرس‌زا ایجاد شده و به اختلالات سیستم ایمنی بدن منجر خواهد شد.
این نوع کاهش شنوایی به‌طور معمول در یک گوش اتفاق می‌افتد اما نکته مهم‌تر این است که ابتلا به بیماری‌های ویروسی، عفونت‌های گوش و نیز مصرف برخی داروها می‌تواند منجر به کری ناگهانی یا سکته گوش شود.
دکتر محسن نراقی، جراح و متخصص گوش و حلق و بینی در این باره می‌گوید كه کری ناگهانی کاهش شنوایی حسی عصبی است و به واسطه آن، شخص، ناگهانی متوجه می‌شود که گوشش سنگین شده یا شنوایی‌اش از بین رفته است. آسیب‌های ناگهانی به گوش، فشار ناشی از یک ضربه صوتی تحت تاثیر موج انفجار، شکستن دیوار صوتی یا صدای ترقه است، عفونت‌ها یا تومورهای گوش نیز در مواردی می‌تواند به عارضه سكته گوش منتهی شود. مصرف خودسرانه داروهایی مانند جنتامایسین، آسپیرین و بروفن موجب کاهش شنوایی حسی- عصبی در فرد می‌شود.
افراد مبتلا به این بیماری در صورت مراجعه سریع به پزشک، درمان خواهند شد؛ اما اگر به سرعت به پزشک مراجعه نکنند، این بیماری منجر به بروز عوارض خیلی خطرناک و وخیم می‌شود.

يکشنبه 9/4/1392 - 21:26
ایرانگردی
«در بهشت» نیشابور و «جهنم دره» خوی 2 مقصد روستایی برای گردشگران طبیعت است


فصل تابستان رسیده است و تدارک سفر به مناطق گردشگری و البته بکر شاید بهترین گزینه تفریحی باشد؛ مناطقی که با وجود برخورداری از جاذبه‌های مختلف می‌توانند به مقصدی شگفت برای یک سفر تابستانی تبدیل شوند اما متاسفانه کمتر شناخته شده‌اند.

گذشته از جاذبه‌های دو منطقه‌ای که یکی در شرق و دیگری در غرب ایران واقع شده است نام آنها نیز آدم را برای سفر کردن وسوسه می‌کند؛ «دربهشت» نیشابور و «جهنم‌دره» خوی.

بنابراین اگر اهل سیر در طبیعت بکر و دست‌نخورده هستید، پیشنهاد ما به شما این دو منطقه و البته جاذبه‌های شهرهای اطراف آن است که با تمام جذابیت‌هایش سفری خاطره‌انگیز را برایتان رقم خواهد زد.

دربهشت، روستایی سبز

نیشابور، جاده باغرود و سرانجام دربهشت؛ روستایی سرسبز و پوشیده از درختان که چشم هر گردشگر و طبیعت دوستی را نوازش می‌دهد. این روستا با طبیعت دل‌انگیز خود سخاوتمندانه آغوش سبز و پرطراوتش را به روی گردشگران می‌گشاید.

هر ساله گردشگران مذهبی بسیاری با هدف زیارت حرم مطهر امام رضا(ع) قصد سفر به استان خراسان رضوی می‌کنند؛ قطعا با بازدید از جاذبه‌های طبیعی، بکر و دست‌نخورده در مسیر رسیدن به پایتخت معنوی کشورمان می‌توان با یک تیر چند نشان را هدف گرفت و به این سفر زیارتی کمی چاشنی سیاحت را نیز اضافه کرد.

یکی از روستاهای گردشگری در این مسیر ‌دربهشت‌ در جاده باغرود نیشابور است که البته شهرستان نیشابور و باغرود نیز خود حرفی برای گفتن در زمینه گردشگری و طبیعت گردی دارد اما هدف معرفی و شناساندن مناطق گردشگری کمتر شناخته شده است.

گذشته از باغات سرسبز موجود در روستای دربهشت که محصولاتی چون گیلاس، آلبالو، سیب، هلو، گلابی و گردو دارد، وجود امامزاده عبدالله در دل این همه سرسبزی حال و هوای سفرتان را عوض می‌کند.

آرامگاه عبدالله از فرزندان امام محمدباقر(ع) در جوار روستاهای کوهپایه‌ای دربهشت و رود قرار گرفته است که فضایی سرسبز و پوشیده از درختان و توام با نوای پرندگان را پیشکش زائران می‌کند.

نوزدهم مردادماه سال 84 بنای آرامگاه امامزاده عبدالله، به شماره‌ 12875 در فهرست آثار ملی ثبت شده است.

گردشگری روستایی در پایتخت معنوی

استان خراسان رضوی به واسطه برخورداری از جاذبه‌های طبیعی و روستایی می‌تواند علاوه بر گردشگری مذهبی به مقصدی برای گردشگران طبیعی و علاقه‌مند به روستاگردی تبدیل شود.

روستاهای این استان با تنوع فرهنگی و جاذبه‌های خاصی که دارند می‌توانند در زندگی این مردم نقش موثری ایفا کنند، شناسایی این جاذبه‌ها و در پی آن معرفی آنها در قالب اقلام تبلیغاتی نظیر بروشور، پوستر، کتابچه، بنر، لوح فشرده و... امری مهم در توسعه گردشگری روستایی است.

رونق طبیعت‌گردی در استان خراسان‌رضوی می‌تواند ضمن حفظ محیط زیست، جاذبه‌های بیشتری برای مسافران استان ایجاد کند. طبق نظر برخی کارشناسان، ارکان اصلی طبیعت‌گردی شامل تاثیر زیست محیطی، توجه به فرهنگ مناطق میزبان، جلب رضایت گردشگران و سرانجام سود اقتصادی میزبانان اکوتوریسم است.

به گفته کارشناسان، برای توسعه و رونق اکوتوریسم در استان خراسان رضوی و بهره‌برداری از ظرفیت‌های ناشناخته آن باید برنامه‌ای جامع برای طبیعت‌گردی استان تدوین شود آن‌گاه داده‌های مکانی برای هر یک از جاذبه‌های مختلف طبیعت‌گردی در استان تدوین شده و پایگاه اطلاع‌رسانی جامع برای معرفی جاذبه‌های طبیعت‌گردی استان ایجاد شود.

جهنم‌دره، طبیعتی بکر

سفرمان به دربهشت پایان می‌یابد و حال نوبت به سیاحت در ‌جهنم دره‌ است که البته به علت داشتن مسیر ناهموار و حیوانات وحشی، تنها گروه‌هایی خاص به این مناطق می‌روند، اما اگر قصد سفر به آذربایجان غربی و شهرستان خوی را دارید گذر از این منطقه و تماشای زیبایی‌های آن نیز خالی از لطف نیست.

جهنم دره منطقه‌ای سبز است که به دلیل صعب‌العبور و همچنین دور بودن از دست‌یازی بشر به این منطقه از سالیان دور دست‌نخورده باقی مانده است.

این منطقه یکی از جاذبه‌های گردشگری روستای قریس در حاشیه شهر خوی به شمار می‌رود به طوری که روزهای تعطیل اهالی این شهرستان برای گشتی کوتاه به روستای قریس می‌آیند و در مقابل زیبایی منحصر به فرد ‌جهنم دره‌ لحظاتی را به استراحت می‌گذرانند.

قطعا کوه‌های سر به فلک کشیده، یکی از مناطق مورد علاقه کوهنوردان است. در جهنم دره نیز گروه‌های کوهنوردی خاصی که مجهز به وسایل کامل کوهنوردی بوده‌اند، موفق به فتح آن شده‌اند.

نهفته‌های روستای قریس

در روستای قریس کلیسایی فراموش شده متعلق به دوره قاجار وجود دارد که بیست‌و‌پنجم اسفند سال‌1379 با شماره 3381 در فهرست آثار ملی کشورمان به ثبت رسیده است.

همچنین تفرجگاه دره قریس نمادی از عظمت و شکوه خلقت آفریدگار بی‌همتا، در دل کوه‌های سر به فلک کشیده صفائیه شهرستان خوی قرار دارد.

قله‌های بلند با پوششی از درختان جنگلی، دره‌های عمیق با آبشارها و چشمه‌های جوشان، عوارض طبیعی دل‌انگیز، صخره‌های مرتفع، چشمه‌های آب‌معدنی، پوشش گیاهی انبوه، پرندگان و جانوران وحشی از پدیده‌هایی است که خداوند در این منطقه به تصویر کشیده است.

دره قریس در ۲۵ کیلومتری شمال غرب شهرستان خوی و در مسیر جاده خوی بخش صفاییه قرار گرفته که روزانه صدها نفر از دوستداران طبیعت از شهرهای شمال آذربایجان غربی برای گردش و تفریح به آن سفر می‌کنند.

آبشار و مرداب چیر که از زیباترین پدیده‌های طبیعی آذربایجان غربی است در این دره واقع شده و مامن هزاران پرنده آبزی، کنار آبزی و انواع جانداران و پستانداران کوچک است.

همچنین همزمان با فصل زمستان و بارش سنگین برف، گروه‌های بسیاری از گردشگران در فصل زمستان نیز برای انجام ورزش‌های زمستانی، کوهنوردی، صخره نوردی به این منطقه سفر می‌کنند.

تماشای جاذبه‌های خوی را از دست ندهید

سفرنامه‌نویسان در توصیف شهرستان خوی این گونه نوشته‌اند: «هنگامی که به شهر خوی می‌رسیم صحنه دگرگون می‌شود؛ مسافر از دور نوک ساختمان‌ها و گنبدهای زیبای این شهر را در هوا معلق می‌بینند.

اگر ورود مسافران همزمان با فرا رسیدن پاییز باشد عطر گل‌های وحشی و منظره میوه‌ها بهترین یادآور خرمی و زیبایی این شهر است. دیدن روی مردمانی سر‌خوش و شاداب و خوشدل و خوش بیان، به مسافران نوید می‌دهد در اینجا به سرزمین متمدنی گام نهاده‌اند.»

همین توصیف زیبا کافی است‌ عزمتان را برای سفر به این شهرستان جزم کرده و کوله بار سفر برداشته تا از نزدیک شاهد زیبایی‌ها و نعمت‌های خدادادی در این خطه از کشورمان باشید.

شهرستان خوی به واسطه شرایط خاص جغرافیایی دارای چشمه‌های آب معدنی متعددی است که این چشمه‌ها از جاذبه‌های طبیعی منطقه به شمار می‌آیند. همچنین وجود مساجد قدیمی، کلیساها، بازار قدیمی خوی، قلعه‌های قدیمی، برج‌ها، کاروان سراها، حمام‌ها و اماکن قدیمی حکایت از پیشینه غنی تاریخی این منطقه دارد.‌بنابراین در سفر به این شهرستان و تماشای جهنم دره، بازدید از جاذبه‌های شاخص و آثار باستانی این شهرستان نظیر مناره شمس تبریزی، مسجد مطلب‌خان، دروازه سنگی، پل خاتون، غار علی شیخ، چشمه کلوانس، قلعه باستانی بسطام، کاروانسراهای خوی، دروازه سنگی، سنگ نبشته بسطام، موزه خوی و... را هم از دست ندهید.
يکشنبه 9/4/1392 - 21:26
بیماری ها
حفظ آمادگی بدنی و توده ماهیچه‌ای مناسب یکی از مهم‌ترین نکات برای پیشگیری از بروز کمردرد است


خم که می‌شود، راست کردن کمر برایش دردآور است؛ گاهی هم آن قدر درد در کمر می‌پیچد که حتی فکر راه رفتن و تکان خوردن هم آزارش می‌دهد، اما باز هم دست روی دست گذاشته و منتظر است. فقط می‌گوید «باید تحمل کرد، کمر‌درد که درمان ندارد!»

فکر می‌کند کمر‌درد اگر بخواهد بیاید، می‌آید و کاری به‌ما ندارد، در حالی که متخصصان نظر دیگری دارند و می‌گویند می‌توان از بروز کمردرد هم پیشگیری کرد یا آن را به موقع درمان کرد. آنها می‌گویند کمردرد مشکلی شایع است، ولی درمان دارد و نباید نسبت به آن بی‌توجه بود؛ بویژه زمانی که علائم و نشانه‌های خطر هم همراهش باشد.

کمردرد، شایع و همه‌گیر

کمردرد پیر و جوان نمی‌شناسد. هم سالمندان را درگیر می‌کند و هم جوانان را؛ اگر با آن نسازیم و مراقبش نباشیم، باید منتظر بنشینیم تا از راه برسد. آن‌طور که دکتر ابوالاحرار می‌گوید کمردرد مشکلی شایع است و حدود 90 درصد افراد حداقل یک‌بار در طول عمرشان آن را تجربه می‌کنند. حتی مطالعات نشان می‌دهد 5 تا 25 درصد افراد به طور کلی دچار کمردرد هستند.

یک کمردرد و ده‌ها علت!

کار زیاد موجب کمردرد می‌شود یا بیکاری و بی‌تحرک نشستن؟ ورزش کردن برای بهبود این درد موثر است یا آن را تشدید می‌کند؟ کمردرد همیشه در اثر مشکلی خاص ایجاد می‌شود یا گاهی بدون علت است؟ این سوال‌ها و ده‌ها سوال دیگر در ذهن خیلی از ما می‌چرخد، ولی آن‌طور که متخصصان می‌گویند کمردرد به علل متفاوت بروز می‌کند.

دکتر نوید ابوالاحرار، فلوشیپ فوق ‌تخصصی درد در گفت‌وگو با «جام‌جم» درباره علل بروز کمردرد توضیح می‌دهد: حرکت‌های ناگهانی یا برداشتن اجسام سنگین با وارد کردن فشار زیاد می‌تواند باعث ایجاد کمردرد شود. از‌طرف دیگر، ضعف ماهیچه‌های اطراف کمر هم عاملی برای بروز این مشکل به حساب می‌آید.

وی با اشاره به آسیب دیسک‌ بین‌ مهره‌ای، خاطرنشان می‌کند: یکی از شایع‌ترین علل بروز کمردرد، آسیب دیسک‌ بین مهره‌ای است. البته اگر در سنین بالا، برای افراد ام‌آر‌آی انجام شود، ممکن است مشخص شود که فرد دچار این مشکل بوده، ولی تمام این افراد هم به عمل جراحی نیاز پیدا‌نمی‌کنند. به عبارت دیگر، در بسیاری از موارد بدون عمل جراحی هم می‌توان این مشکل را درمان کرد.

دکتر ابوالاحرار در این‌باره توضیح می‌دهد: تنها در مواردی خاص نیاز است که از عمل جراحی کمک گرفته شود؛ در شرایطی که آسیب عصبی دائم ایجاد شده است، هنگامی که فرد دچار اختلال حرکتی می‌شود یا در مواقعی که بیمار دچار بی‌اختیاری ادرار و مدفوع است؛ بنابراین می‌توان گفت خوشبختانه تعداد کمی از بیماران برای درمان کمردرد به عمل جراحی نیاز پیدا می‌کنند.

ورزش کنید تا کمردرد نگیرید

هیچ ‌کس دوست ندارد کمر درد را تجربه کند، ولی همان‌طور که گفته شد حدود 90 درصد افراد حداقل یک‌بار در طول عمرشان دچار چنین مشکلی خواهند شد. برای همین هم دکتر ابوالاحرار با تاکید بر اهمیت پیشگیری، می‌گوید: یکی از مهم‌ترین نکات برای پیشگیری از بروز کمردرد استفاده از یک برنامه ورزشی منظم و مناسب است تا به کمک آن بتوانیم آمادگی بدنی را حفظ کرده و قدرت ماهیچه‌ها را افزایش دهیم؛ بخصوص ماهیچه‌های اطراف ستون مهره‌ها که نقش موثری در انتقال وزن بدن و حفظ تعادل ایفا می‌کند.

از طرف دیگر باید با انجام حرکات کششی مناسب به افزایش طول ماهیچه‌ها نیز کمک کنیم، چراکه بیشتر شدن طول ماهیچه‌ها موجب افزایش انعطاف‌پذیری آنها می‌شود. به عبارت دیگر، ماهیچه‌های بدن هم باید طول بیشتری پیدا کرده و انعطاف‌پذیرتر شود و هم این‌که توده ماهیچه‌ای باید قدرت بیشتری داشته باشد تا بتواند در برابر فشارهایی که به کمر وارد می‌شود، مقابله کند.

بنابراین به گفته این پزشک متخصص، حفظ آمادگی بدنی و توده ماهیچه‌ای مناسب یکی از مهم‌ترین نکات برای پیشگیری از بروز کمردرد است.

نحوه صحیح نشستن، خوابیدن، ایستادن، کار کردن و بلند کردن اجسام نیز از دیگر مواردی است که حتما باید مورد توجه قرار گیرد. دکتر‌ابوالاحرار با اشاره به این موضوع، توضیح می‌دهد: هنگام نشستن یا کارکردن در وضع نشسته، حتما باید از صندلی مناسب استفاده کنید. همچنین با قرار دادن یک بالش یا حوله لوله شده پشت صندلی نیز باید قوس طبیعی کمر را حفظ کنید. حواس‌تان باشد زمانی که در حالت نشسته هستید، زانوها و لگن باید در یک سطح قرار بگیرد. هنگام بلند کردن اجسام سنگین از روی زمین هم باید اجازه دهید پاهای شما این کار را انجام دهند. یعنی برای این کار خم نشوید و کمرتان را به صورت عمود نگه دارید و از بلند کردن و چرخاندن همزمان نیز اجتناب کنید.

این نشانه‌ها را نادیده نگیرید

اگر روزی کمردرد به سراغتان بیاید، چه کار می‌کنید؟ چند روز کار را تعطیل کرده و استراحت می‌کنید یا از ورزش و حرکات فیزیکی کمک می‌گیرید؟ قرص‌ مسکن می‌خورید یا کمرتان را ماساژ می‌دهید؟ اگر همیشه چنین کارهایی را انجام می‌دهید و منتظر می‌مانید تا درد برطرف شود، خوب است نظر دکتر ابوالاحرار را بدانید که می‌گوید مواقعی که کمردرد همراه با نشانه‌های خاصی بروز می‌کند، حتما باید به‌پزشک مراجعه و با او مشورت کنید.

وی می‌افزاید: معمولا اولین کاری که پس از مواجه شدن با کمردرد باید انجام شود، استراحت کردن است،چون در بسیاری از موارد، کمردردها علت خاصی ندارد و فقط التهابی موقتی است که با استراحت هم بهبود می‌یابد، اما زمانی که علائم خطر هم همراه آن وجود داشته باشد حتما باید به پزشک مراجعه و براساس نظر او اقدام کنید.

دکتر ابوالاحرار به علائمی اشاره می‌کند که می‌تواند نشان‌دهنده مشکلی جدی باشد و می‌گوید: در صورت بروز کمردرد، اگر استراحت کردید و از درمان‌های اولیه خانگی مانند مصرف مسکن‌ها یا استفاده از گرما هم کمک گرفتید، ولی درد بهبود نیافت و بیشتر از سه روز هم ادامه پیدا کرد، حتما باید به پزشک مراجعه کنید. علاوه بر این، زمانی که کمردرد در طول روز ثابت و یکنواخت است و ارتباطی با میزان فعالیت یا استراحت ندارد هم باید آن را جدی بگیرید؛ به خصوص کمردردهایی که در طول شب و هنگام خوابیدن بدتر می‌شود.

وی می‌افزاید: اگر احساس کنید درد به سمت ساق، مچ یا کف‌پا تیر می‌کشد یا احساس بی‌حسی و سوزن‌سوزن شدن در پاهایتان داشته باشید نیز حتما باید با پزشک مشورت کنید. علائم دیگری مانند ایجاد بی‌اختیاری ادرار یا مدفوع، درد همراه با ضربان (نبض) در شکم یا تب هم حتما باید بررسی شود.

این پزشک متخصص به دیگر علائم مهمی که می‌تواند همراه با کمردرد بروز کند، اشاره کرده و می‌گوید: کمردردهایی که در اثر سقوط یا ضربه ایجاد می‌شود، همراه با کاهش وزن بی‌دلیل بروز می‌کند، برای اولین بار پس از پنجاه‌‌سالگی شروع می‌شود یا برای کسانی اتفاق می‌افتد که سابقه سرطان، پوکی استخوان، استفاده از کورتیکواستروئیدها یا مواد مخدر دارند و به بررسی‌های بیشتر نیاز دارد.

به گفته وی، اگر فرد می‌داند پس از انجام کاری سنگین دچار کمر درد شده است، در مرحله اول باید استراحت کند و به کمک حمام آب گرم و گرم نگه داشتن ناحیه درد وضع را بهبود بخشد. اما اگر کمر درد با هر یک از علائم خطری که ذکر شد همراه باشد، حتما باید به پزشک مراجعه کرد.

وی تاکید می‌کند: در دوره حاد کمردرد و طی روزهای اول، نباید هیچ ورزش و فعالیت فیزیکی‌ای را انجام دهید، چرا که در این مرحله ممکن است التهاب با فعالیت ورزشی بیشتر ‌شود، ولی زمانی که شدت التهاب کاهش پیدا کرد و درد کمی کمتر شد، بیمار می‌تواند فعالیت‌هایش را شروع کند.

به گفته دکتر ابوالاحرار، پیاده‌روی روی سطح صاف بهترین فعالیت است و پس از این‌که بدن گرم شد، بتدریج بیماران می‌توانند حرکات کششی ملایم را انجام دهند. به‌کمک این فعالیت‌ها ماهیچه‌هایی که در حالت انقباض باقی مانده‌اند، کم‌کم آزاد می‌شود و احتمال بروز مجدد انقباض‌ها هم کاهش می‌یابد.
يکشنبه 9/4/1392 - 21:24
دنیای گیاهان و حیوانات
پرندگان صدها میلیون سال است در سراسر کره زمین پراکنده شده‌ و توانسته‌اند خود را با انواع زیستگاه‌ها به استثنای قفس سازگار کنند. طرفدارهای نگهداری از پرندگان در منازل کم نیستند، بدون تردید این احساس علاقه به پرندگان ستودنی است، اما آیا آگاهی لازم هم وجود دارد؟ به راستی ما تا چه‌اندازه از اثرات مثبت و منفی نگهداری پرندگان در منزل اطلاع داریم؟

فقط به خود فکر نکنید

تحقیقات نشان داده پرندگان محبوس در قفس در مقایسه با سایر همنوعان خود نسبت به عوامل بیماریزا آسیب‌پذیرتر هستند. علاوه بر آن نزدیکی پرندگان با انسان‌ها می‌تواند سرمنشأ مشکلات زیادی برای آنها باشد که بسیاری از آن غافل هستند. پرهای کنده‌شده و بقایای فضولات پرندگان می‌تواند حامل انواع باکتری‌ها، قارچ‌ها، ویروس‌ها و حتی انگل‌ها باشد. واقعیت این است که این معادله دو طرفه معمولا نتیجه‌ای جز باخت هر دو طرف ندارد. بسیار دیده شده تشخیص ندادن بیماری، پرنده بیگناه را محکوم به مرگ کرده و صاحب پرنده حتی متوجه زجری که پرنده کشیده نیز نشده است. نگهداری پرندگان در محیط‌های بسته با هوای راکد به هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود. لذا بهتر است کسانی که می‌خواهند پرنده‌ای بخرند اول به محل زیست آن فکر کنند.

تاثیر غذاهای نامتعارف بر پرندگان

تحقیقات نشان داده است بسیاری از پرندگان محبوس با مشکل ته‌نشینی آهن در بدن مواجه هستند. آهن عنصری است که وجود آن برای بسیاری از مهره‌داران از جمله انسان ضروری است، اما همین عنصر می‌تواند در بدن پرندگان نقش کاملا متفاوتی ایفا کند. تاثیر سمی بودن آهن در بدن پرندگان از یک جنس به جنس دیگر متفاوت است، اما در مجموع انباشت آهن در کبد و سایر ارگان‌ها باعث خواهد شد متابولیسم طبیعی در بدن پرندگان به هم بخورد. در دهه 1970 میلادی مشخص شد دلیل مرگ نابهنگام بسیاری از پرندگان خانگی، انباشت آهن در جگر، قلب و طحال آنهاست. مرغان مینا بشدت نسبت به افزایش آهن حساس هستند. پرنده‌شناسان معتقدند غذاهای تجاری موجود در بازار نیز نقش بسزایی در این باره دارند. هموسیدروسیس یا همان بیماری افزایش آهن باعث می‌شود به لیزوزوم‌ها که یکی از اندام‌های درون یاخته‌ای است، آسیب وارد شود و آنها از خود یون آهن آزاد کنند. لیزوزوم‌ها در اصل حاوی آنزیم‌های گوارشی بویژه آنزیم‌های هیدرولیتیک یا تجزیه‌کننده آب هستند که در هضم مولکول‌های بزرگ موثرند. یون آهن آزادشده از لیزوزوم‌ها باعث می‌شود غشاء‌های سلولی و پروتئین‌ها نه تنها آسیب ببینند بلکه بسرعت هم اکسیده شوند. ادامه این روند در نهایت بافت‌ها و ارگان‌ها را فیبروزه خواهد کرد. فیبروز به التهاب عضلانی که اغلب با درد همراه است، گفته می‌شود. چنانچه این التهاب در اندام‌های حیاتی بدن رخ دهد، نتیجه آن مرگ نابهنگام و دردناک پرنده خواهد بود.

سرماخوردگی ساده یا بیماری حاد؟

بیماری‌های باکتریایی، از موارد شایع در طوطی‌هاست هر چند سایر پرندگان نیز می‌توانند به آنها مبتلا شوند. یکی از این بیماری‌های شایع کلامیدیوفیلاپسی تاسی است. این باکتری می‌تواند مولد عفونت‌های مهلک و کشنده‌ای در پرندگان و حتی انسان‌ها باشد. علائم اولیه این بیماری در انسان و پرنده کاملا مشابه آنفلوآنزاست. عفونت در پرندگان باعث آلوده شدن سلول‌های مخاطی می‌شود. پرندگانی با چشم‌های مرطوب و آبریزش بینی احتمالا به این بیماری مبتلا هستند. تنفس مدفوع خشک یا جابه‌جا کردن بافت‌های آلوده می‌تواند باعث انتقال بیماری به بدن انسان شود. عمده‌ترین راه انتقال این نوع باکتری به بدن از طریق تنفس، تماس یا خوردن صورت می‌گیرد. طوطی، کبوتر و بوقلمون از بهترین ناقلین این باکتری محسوب می‌شوند زیرا باکتری می‌تواند در بدن آنها باقی بماند و بر اثر فشارهای عصبی یا سوءتغذیه فعال شود. تحقیقات نشان داده احتمال بروز این بیماری در پرندگانی که در قفس نگهداری می‌شوند، بیشتر از سایرین است. پرنده‌ای که به این باکتری آلوده شده باشد، بسرعت باید قرنطینه شود. بهترین راه پیشگیری از این بیماری حفظ بهداشت و پرهیز از هر نوع فشار عصبی به پرندگان است.

بیماری‌ سالمونلا و ...

سالمونلا باکتری دیگری است که می‌تواند حیات پرندگان را با خطر جدی مواجه کند. البته سالمونلا در میان پرندگان وحشی کمتر شایع است و بیشتر می‌توان آن را در مرغان و ماکیان‌ خانگی جستجو کرد. از نشانه‌های بارز این بیماری در پرندگان می‌توان به اسهال شدید اشاره کرد، اما گاهی اوقات دیده شده پرندگانی که به این باکتری مبتلا بوده‌اند، هیچ نوع نشانه ظاهری نداشته‌اند. این باکتری می‌تواند بسرعت به سایر پرندگان و حتی انسان منتقل شود. بهترین راه پیشگیری از آن نیز حفظ بهداشت، قرنطینه کردن پرنده و مراجعه سریع به دامپزشک است. ای‌کولای بیماری باکتریایی دیگری است که می‌تواند بسرعت در میان پرندگان شایع شود و احتمال انتقال آن به انسان‌ نیز وجود دارد. علائم این بیماری کاملا شبیه به سالمونلاست.

میکوباکتریوم نیز باکتری مولد سل در پرندگان است. این بیماری خیلی نادر است، اما به هر صورت احتمال انتقال آن به انسان وجود دارد. پرندگانی که به این بیماری مبتلا می‌شوند اغلب هیچ نشانه‌ای بجز استرس زیاد از خود نشان نمی‌دهند. پاستئورلاها نیز باکتری‌های بیماریزایی هستند که تشخیص آنها در پرندگان سخت است. این پاتوژن که از طریق گازگرفتگی حیواناتی همچون گربه یا سگ به پرندگان منتقل می‌شود، در نهایت می‌تواند انسان را نیز آلوده کند.

بیماری‌های شایع قارچی در پرندگان

آسپرژیلوس یکی از عوامل بیماریزای قارچی است که اغلب بر اثر محبوس کردن پرندگان در یک فضای محدود ایجاد می‌شود. این بیماری بیشتر میان طوطی‌ها بخصوص کاسکو و قوها شایع است. از نشانه‌های ابتلا به این بیماری در پرندگان حالتی مشابه حالت سرماخوردگی، باز و بسته کردن مداوم دهان و عطسه کردن زیاد است. در این شرایط پرنده هم ضعیف می‌شود و هم اغلب بسیار عصبی است. این بیماری که درمان آن سخت است، ریشه در رعایت نکردن بهداشت دارد. بسیاری از وسایلی که در قفس پرندگان وجود دارد اعم از چوب یا اسفنج‌های زیر قفس به دلیل جذب رطوبت می‌توانند مولد این بیماری باشند. برای پیشگیری از این بیماری بهتر است هر منبع رشد قارچی را در قفس از بین ببرید.

تغذیه زیاد همیشه هم خوب نیست

برفک بیماری قارچی دیگری است که بیشتر در میان طوطی‌ها بخصوص طوطی‌های کاکل سفید شایع است. منشأ این بیماری تغذیه نادرست است. در حقیقت تغذیه مداوم و بی‌رویه عامل ابتلا به برفک است. بسیاری از کسانی که پرنده نگه می‌دارند، عادت دارند دائم به حیوان غذا ‌دهند. شاید در ظاهر این کار دلسوزانه باشد، اما اگر شما اجازه ندهید ظرف غذا خالی شود و سپس آن را پر کنید، ظرف غذا به نوعی قارچ آلوده خواهد شد. برای درمان پرنده‌ای که به این قارچ مبتلا شده، معمولا از داروهای ضد قارچ استفاده می‌کنند، اما در برخی مواقع نیز تنها راه درمان جراحی خواهد بود.

عفونت‌های ناشی از تک‌یاخته‌ای‌ها

کوکسیدیا، یکی از انواع عفونت‌های تک‌یاخته‌ای است که اغلب میان مرغ و جوجه‌ها شایع است، اما پرندگانی مانند طوطی و فنچ نیز می‌توانند به آن مبتلا شوند. نشانه‌های این بیماری، اسهال خونی یا حتی مرگ ناگهانی است. این بیماری بسرعت میان سایر پرندگان شایع می‌شود و به دلیل مرگ سریع معمولا راه درمانی ندارد. در مری کبوترها و بخصوص جغد بوبوک گاهی توده‌های پنیری شکلی تشکیل می‌شود که نشان از ابتلا به نوعی تک‌یاخته‌ای دارد. این بیماری که بیشتر در میان پرندگان محبوس شایع است، باید بسرعت توسط دامپزشک درمان شود.

عفونت‌های ویروسی

از عفونت‌های ویروسی شایع در پرندگان می‌توان به ویروس پوکس که مولد توده پنیری غده مانند در گلوی پرندگانی نظیر زاغ‌هاست، ویروس انترو در طوطی‌های کاکل سفید جوان و بیماری نیوکاسل که اغلب میان پرندگان آبزی شایع است، اشاره کرد.

عفونت‌های انگلی

کرم‌های انگلی از موارد شایع در بدن طوطی‌ها و بسیاری از پرندگان آبزی است. انگل همیشه از طریق اسهال قابل تشخیص نیست. برخی از کرم‌های انگلی از طریق خوردن حشرات به بدن پرندگان وارد می‌شوند، البته لازمه این امر آن است که حشره پیشتر از تخم کرم‌های انگل تغذیه کرده باشد. انگل‌ها اغلب بلعیدن پرندگان را با مشکل مواجه می‌کنند.

اصول اولیه

اصل اول آن است که تا می‌توانید از پذیرش پرنده در منزل خودداری کنید. دیدن پرندگان در فضای باز همیشه بسیار جذاب‌تر از دیدن آنها در قفس است. دوم رعایت قرنطینه است. پیش از وارد کردن پرنده به محل سکونت خود مدتی آن را در قرنطینه نگه دارید و به دقت شرایط وی را مدنظر قرار دهید. سوم رعایت بهداشت است. قفس پرندگان، آبخوری و لانه آنها باید هر روز تمیز شود. چهارم این که هیچگاه غذا را با آب مخلوط نکنید. بسیاری از عفونت‌ها از همین طریق منتقل می‌شود. به خاطر داشته باشید اگر تلاش دارید پرنده خود را گرم کنید، محیط را برای ورود بسیاری از میکروب‌ها مهیا کرده‌اید. همیشه محل را گرم کنید و نه قفس را. اصل پنجم این است که قبل و بعد از دست زدن به قفس دست خود را بشویید. ثابت شده که صاحبان پرنده همیشه از خود پرنده آلوده‌تر هستند. ششم این که مراقب زخم‌های پرندگان باشید، زیرا زخم می‌تواند سرمنشأ عفونت باشد. هفتم این که قفس پرنده خود را بی‌دلیل شلوغ نکنید. هشتم این که از قفس‌هایی که می‌توانند پرنده را زخمی کنند جدا پرهیز کنید. توصیه می‌شود که قفس‌ها از جنس فولاد ضد زنگ باشد چون تمیز کردن آنها هم راحت‌تر است و در آخر این‌که حتما درباره پرنده خود، بیماری‌ها و مسائل مربوط به آن بیشتر اطلاعات کسب کنید.


يکشنبه 9/4/1392 - 21:16
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته