• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 440
تعداد نظرات : 6
زمان آخرین مطلب : 3554روز قبل
خانواده

همشهری :
یک کارشناس ارشد روانشناسی بالینی گفت: هفت علامت هشداردهنده نشان‌دهنده‌ وجود مشکل در رابطه‌ همسران است که باید به موقع آن‌ها را شناخت.

به گزارش ایسنا، روح‌الله حدادی با بیان این مطلب اظهارکرد: وجود این علایم، هشدار دهنده است. به عنوان نمونه چالش با همسرتان بیش از آنکه در زندگی شما استثنا باشد به قاعده و اصل تبدیل شده است، درک همدلانه، آسایش و راحتی به ندرت در زندگی‌تان یافت می‌شود و یا به یاد نمی‌آورید که چه چیزی در همسرتان در وهله اول برای شما جذابیت پیدا کرد.

وی درباره علایم دیگرهشداردهنده در زندگی مشترک، گفت: در رابطه شما با همسرتان صمیمیت کم است و یا هیچ گونه صمیمیتی دیده نمی‌شود. به عنوان نمونه اتاق‌های خود را جدا کرده‌اید،علاقه کمی به همدیگر دارید و خصومت با همسرتان چنان تسلط دارد که صمیمیت را در زندگی شما غیرممکن می‌کند، زمان بسیار اندکی با همدیگر هستید و به نظر می‌رسد که دوستان شما برایتان مهمتر از همسرتان است.

این کارشناس ارشد بالینی افزود: تصوری که شما از موقعیت‌ها می‌کنید ارتباطی با واقعیت ندارد. برای مثال، احساس می‌کنید همسرتان دوستتان ندارد چون غذایی را که شما پخته‌اید نخورده است یا به آن علاقه ندارد علاوه بر آن برای تغییر هر چیزی در زندگی خود احساس درماندگی و ناامیدی می‌کنید. احساس خشم، تنفر، ناراحتی و ناتوانی احساس‌های غالب در شماست.

وی درباره راه‌های پیشگیری از رسیدن به نقطه بحران در زندگی مشترک گفت: پیش از اینکه رابطه‌تان به نقطه بحرانی برسد، به این هفت علامت هشدار دهنده توجه کنید و قبل از اینکه خیلی دیر شود نزد روان‌شناس یا مشاور بروید یا کتاب‌های کاربردی و معتبر را در زمینه ارتباطات مناسب و مثبت بین همسران مطالعه کنید.

حدادی که با مجله سپیده دانایی گفت‌وگو می‌کرد در پایان اظهارکرد: کتاب‌های بسیار مناسبی در زمینه ارتباط موفق بین همسران به زبان فارسی تالیف یا ترجمه شده است که خواندن آنها برای همه همسرانی که ارتباطشان کمی دچار مشکل شده است توصیه می‌شود علاوه بر آن توجه داشته باشید که بدون کمک، رابطه شما با همسرتان هرگز با گذر زمان بهبود نخواهد یافت. اجازه ندهید احساس‌های تنفر و آزردگی، خشم و خصومت بر زندگی شما غالب شود، چرا که این احساس‌ها رابطه شما با همسرتان را وخیم‌تر و شانس ترمیم رابطه را کمتر می‌کنند.

شنبه 11/5/1393 - 22:32
آموزش و تحقيقات

همشهری  - اصغر اصغری:
همیشه به فصل تابستان که می‌رسیم با حجم قابل‌توجهی از هشدار‌ها درباره لزوم کاهش مصرف برق مواجه می‌شویم اما امسال ماجرا کمی جدی‌تر شده و وزارت نیرو هم از یک بحران خبر داده است.

این روزها باید تدابیری اندیشیده شود و راهكارهایی به دست‌ آید تا انرژی الكتریسیته به‌صورت بهینه مصرف شود؛ هم به‌خاطر بهره‌مندی دیگر هموطنانمان از این نعمت و هم به‌خاطر كاهش هزینه‌های ماهانه خانوار، می‌توانیم بسیاری از راهنمایی‌هایی كه به كمك سیدزمان حسینی، مدیرعامل شركت برق منطقه‌ای تهران در این صفحه آمده را در زندگی روزمره به كار بگیریم.

10 برابر عمر بیشتر
مزیت مهم ال‌ای‌دی‌ها

۱۰ برابر عمر بیشتر لامپ‌های ال‌ای‌دی، مزیتی است كه نمی‌توان از كنار آن به‌راحتی گذشت. هنگام خرید لامپ‌های كم‌مصرف یا لامپ‌های ال‌ای‌دی طبیعی است كه پول بیشتری نسبت به لامپ‌های رشته‌ای می‌پردازید اما با توجه به گستردگی تعداد لامپ‌ها در همه جای خانه و میزان عمر آنها نسبت به لامپ‌های دیگر می‌توان آنها را نوعی سرمایه‌گذاری كوتاه‌مدت و بلندمدت هم به‌حساب آورد. درضمن مابه‌التفاوت قیمت آنها هم در مدت زمان كوتاهی به واسطه كاهش مصرف برق ماهانه‌تان دوباره به جیبتان بازمی‌‌گردد.

3 برابر افزایش
ضریب هزینه‌های اضافی

۳ برابر هزینه مصرف برقتان با استفاده از وسایل برقی پرمصرف در زمان اوج بالا می‌رود. برخی از وسایل خانگی انرژی الكتریسیته زیادی مصرف می‌كنند و به همین دلیل، تا آنجا كه ممكن است نباید آنها را در ساعات اوج مصرف به كار بگیرید. وسایلی مثل اتو، ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی و ... جزو این وسایل هستند. شما می‌توانید با مدیریت زمان از این وسایل در ساعت‌های غیراوج مصرف بهره ببرید.

4 درجه
درجه مناسب یخچال خانه

۴ درجه سانتی‌گراد بالای صفر، بهترین درجه برای استفاده از یخچال است. یخچال و فریز جزو پرمصرف‌ترین وسایل برقی هر خانه‌ای هستند. اگر یخچال و فریزر را روی درجه مناسب آن قرار دهید می‌توانید میزان مصرف این دوقلوهای پركاربرد را كاهش دهید. یادتان باشد برای یخچال درجه‌ای بین ۲ تا ۴ درجه سانتی‌گراد بالای صفر كاملا ایده آل است. برای فریزر اما درجه مناسب ۱۵ تا ۱۸ درجه سانتی‌گراد زیر صفر توصیه می‌شود.

80 درصد كاهش
استفاده از كم‌مصرف‌ها

۸۰ درصد كاهش مصرف برق در خانه را با استفاده از لامپ‌های ال‌ای‌دی می‌توانید ایجاد كنید. استفاده از لامپ‌های كم‌مصرف در سال‌های اخیر در بسیاری از شهرهای كشور رواج یافته است اما هم‌اكنون با ورود لامپ‌هایی كه به «ال‌ای‌دی» شهرت یافته‌اند، می‌توان تا ۸۰ درصد در مصرف برق صرفه‌جویی كرد. برای انتخاب لامپ خانه‌تان ابتدا سراغ لامپ‌های ال‌ای‌دی بروید، لامپ‌های كم‌مصرف و همچنین لامپ‌های فلورسنتی در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

6 برابر مصرف بیشتر
تفاوت گازی‌ها با آبی‌ها

۶ برابر مصرف بیشتر، تفاوت اصلی كولرهای گازی نسبت به آبی است. اگر در شهرهایی مثل تهران كه تقریبا آب و هوایی نیمه خشك دارند زندگی می‌كنید، بهتر است سراغ كولرهای آبی بروید تا بخشی از رطوبت لازم از همین راه وارد محیط خانه‌تان شود؛ پس هنگام انتخاب و خرید كولر، این موضوع را هم مدنظر قرار بدهید. اگر به هر دلیلی خواستید كولر گازی بخرید، حتما سراغ نوع كم مصرف آن‌كه این روزها در بازار وجود دارد بروید.

1 لامپ خاموش
لامپ كمتر، روشنایی بیشتر

یك لامپ كمتر در هر خانه، می‌تواند كشور ما را از بحران كمبود برق نجات دهد. شاید باور كردنش كمی سخت باشد اما آمارهایی كه توسط كار‌شناسان به‌دست آمده نشان می‌دهد كه اگر هر خانوار تنها یك لامپ اضافی را به‌ویژه در ساعت‌های اوج مصرف خاموش كند، همه ایرانی‌ها از نعمت برق برخوردار می‌شوند و دیگر خاموشی به فراموشی سپرده می‌شود. همچنین آمار‌ها نشان می‌دهند اگر یك وسیله برقی اضافه در خانه خاموش شود، در مجموع حدود ۲۰درصد از میزان مصرف كنتور برق شما هم كاسته می‌شود.

7 ساعت
ساعت‌های اوج مصرف

۷ ساعت در هر شبانه‌روز، زمان اوج مصرف برق داریم. هر چه در این مدت از وسایل برقی پرمصرف كمتر استفاده كنید می‌توانید هزینه‌های برق ماهانه خانواده‌تان را به شكلی باورنكردنی كاهش دهید. بیشتر دردسرهای اداره‌های برق شهری هم در همین ساعات ایجاد می‌شود و آنها مجبور می‌شوند در برخی نقاط خاموشی بدهند تا كمبودها جبران شود. ساعت‌های اوج مصرف در تابستان عبارتند از ۱۱ صبح تا ۳ بعدازظهر و ۸ تا ۱۱ شب. بازه‌های زمانی اوج مصرف در صبح و عصر هیچ برتری‌ای نسبت به هم ندارند و هر دو زمان برای رعایت كردن شما كاملا شرایط برابری خواهند داشت.

60 دقیقه زودتر
زمانی برای خاموشی

۶۰ دقیقه زودتر سیستم سرمایشی محل كارتان را خاموش كنید. این یك نكته بسیار مهم درباره كاهش مصرف برق در اداره‌هاست كه كارشناسان رعایت آن را خیلی مؤثر می‌دانند. در همین یك ساعت، هوا به قدری خنك خواهد ماند كه بتواند محیط اداری را از دست گرمای تابستان نجات دهد. یادمان باشد، تابستان تنها فصلی است كه ركورددار بیشترین مصرف برق به‌خاطر استفاده از همین وسایل سرمایشی است.

24 درجه
دمای مناسب كولر گازی

۲۴ درجه سانتی‌گراد، همان درجه مناسب برای كولرهای گازی خانه شما از نظر كارشناسان است. این درست كه تابستان است و هوا حسابی گرم اما دیگر لازم نیست دمای كولر گازی خانه را روی درجه حداقلی قرار دهید؛ چرا كه این كار مصرف برقتان را به شكلی فزاینده بالا می‌برد. درجه پیشنهادی كارشناسان، هوای بهاری را تقدیمتان می‌كند و از طرفی هم فشاری به كنتور برقتان وارد نمی‌آورد.

4000 وات
استاندارد كولر شما

۴ هزار وات، توان مناسب كولر آبی برای یك خانه زیر ۸۰ مترمربع است. برای اینكه مصرف برق خانوار را كاهش دهید باید كولر مناسب با متراژ منزلتان را خریداری كنید. اگر خانه كوچكی دارید، كولرهای با واحد كوچك‌تر بخرید و سراغ مدل‌های پرمصرف نروید. كولرهای آبی ۵۰۰۰ هم برای خانه‌های تا۱۰۰ متر جواب می‌دهد. خانه‌های زیر ۱۰۰ مترمربع با كولرهای گازی زیر ۲۱ هزار كاملا خنك می‌شوند.

توصیه‌هایی برای شما

سیدزمان حسینی، رئیس هیأت مدیره و مدیرعامل شركت برق منطقه‌ای تهران تحصیلات خود را در رشته مهندسی برق تا مقطع كار‌شناسی ارشد ادامه داده و حدود ۲۹ سال سابقه كار در حوزه تخصصی‌اش دارد. او در این گزارش از همه مردم خواسته تا در روزهای گرم سال، توصیه‌های همكارانش را جدی بگیرند تا همه با مصرف بهینه برق، از این نعمت بهره‌مند شوند.

از مصرف زیاد به مصرف كم

هنگام خرید وسایل برقی به نشان و برچسب مصرف انرژی آن دقت كنید. حتما سراغ وسایلی بروید كه برچسب مصرف انرژی A یا B دارند. وسایل خانگی كه دارای برچسب انرژی نباشند معمولا استاندارد نیستند.
لامپ‌های كم‌مصرف ۱۲ ولت ال‌ای‌دی را می‌توان جایگزین لامپ‌های ۱۰۰ وات كرد.
وسایل نوردهنده، لامپ‌ها و حباب‌هایشان را هر چند وقت یك‌بار نظافت كنید تا نوردهی بهتری به محیط داشته باشند.
در طول روز تا آنجا كه ممكن است از نور طبیعی خورشید به جای نورهای مصنوعی برای تأمین روشنایی خانه استفاده كنید. 
برج‌ها و مجتمع‌های مسكونی می‌توانند در محیط‌های مشاع و راه‌پله‌ها از لامپ‌های تایمردار یا دیمردار استفاده كنند.
دستگاه‌ كاهنده مصرف برق تحت هر عنوانی كه به فروش برسند، به هیچ عنوان تأثیری در كاهش برق ندارند و از سوی كار‌شناسان اداره برق نیز تأیید نمی‌شوند.
ماشین لباسشویی و ظرفشویی را هنگامی به‌كار بیندازید كه از حداكثر حجم آن برای شست‌وشو استفاده می‌كنید.

شنبه 11/5/1393 - 22:32
كودك

همشهری  - سمیه اصلانی:
وقتی هیچ برنامه‌ای برای وقت‌های خالی فرزندمان نداریم و همه اوقات خودمان هم با برنامه‌های دیگر پر شده، تلویزیون دایه مهربان‌تر از مادر می‌شود و برنامه‌ریزی و تربیت بچه‌های ما را به‌عهده می‌گیرد.

 ذهن و روح كودك مانند تمام اعضای دیگر او كم‌كم رشد می‌كند و شكل می‌گیرد. اگر معده كودك ما در چندماهگی توان هضم غذای آدم‌بزرگ‌ها را ندارد و همواره و همه‌جا ظرف سوپ كودك در كیف ماست، ذهن او هم توانایی هضم و تحلیل هر برنامه‌ای را ندارد. به همین دلیل اهمیت مدیریت تماشای تلویزیون، كمتر از همراه‌داشتن همیشگی آن ظرف سوپ نیست. شناخت ویژگی‌های سنی كودكان به ما كمك می‌كند تا به نیازهای آنها توجه داشته باشیم و به خوبی بتوانیم غذای روحشان را هم تأمین كنیم.

مدیریت رسانه باخانواده

هر پیام و تصویری می‌تواند بر ذهن كودك ما اثر بگذارد چون هنوز باورها و ساختار ذهنی كودك شكل نگرفته و تشخیص خوب و بد برای او سخت است. اثراتی كه بیشتر اوقات برای ما مخفی است، در ذهن و جان و باور او ماندگار است. در سنین پایین‌ (قبل از مدرسه) كودك قدرت تحلیل ندارد و از هر چه می‌بیند تأثیر می‌پذیرد. در واقع او بیشتر تقلیدی عمل می‌كند و كم‌كم به مرور زمان انتخاب‌گر می‌شود. مثلا اگر در جایی صحنه‌های خشونت یك معلم با دانش‌آموز را ببیند، خودش را جایگزین آن كودك می‌كند و به جای او اندوهگین می‌شود و به این نتیجه می‌رسد كه تمام معلم‌ها عصبانی‌اند. در این سن توضیح‌دادن برای كودك و قانع كردن او كمی سخت است؛ بنابراین پیشنهاد می‌شود قبل از مواجهه با آسیب، جلوی آن را تا جایی كه ممكن است بگیریم.

یادتان باشد:
1- می‌توانید برنامه‌هایی را كه فكر می‌كنید مناسب هستند، از قبل ضبط كنید و در طول روز با فاصله زمانی و نه به‌طور ممتد برای كودك پخش كنید؛ هر چند همین برنامه‌ها هم ممكن است اثرات سوء حاشیه‌ای مثل تنبلی، بی‌اشتهایی و بی‌خوابی، كم شدن فعالیت‌های اجتماعی و كم‌تحركی به همراه داشته باشد.

2- تلویزیون نباید بی‌رویه و همیشه در خانه روشن باشد و كودك هر از گاهی ناخنكی به برنامه‌ها بزند و از هر دری چیزی ببیند و سخنی بشنود؛ در این صورت حكایت غذایی كه قرار است به خورد كودك خود بدهید، همان آش شله قلمكاری می‌شود كه دیگران پخته‌اند؛ با چند وجب روغن اضافه!

3- سعی كنید در زمان تماشای تلویزیون كودك‌تان را همراهی كنید. حواس‌تان به پیام‌هایی كه كودك دریافت می‌كند باشد. در این شرایط اگر تلویزیون برنامه‌ای نامناسب پخش می‌كرد، می‌توانید با یك كار جالب‌تر و كمی خلاقیت، توجه كودك را برای چند دقیقه از تلویزیون پرت كنید.

4- نگذارید تصاویر تلویزیون به‌مدت طولانی كودك‌تان را اسیر كند و به او زمانی برای تفكر و تحلیل ندهد. در این حالت كودك با حجم اطلاعات و تصاویری بمباران می‌شود كه به او مجالی برای انجام هیچ كاری نمی‌دهد. حتما زمان‌های تماشای برنامه‌های تلویزیونی را كوتاه كنید.

5- نیازی نیست كودك تا انتهای هر برنامه‌ای را ببیند. می‌توانید وسط برنامه از او سؤال كنید یا طرح یك بازی را بریزید تا حواسش پرت یا ذهنش فعال‌تر شود: «به‌نظرت این آقا خرسه رفت جنگل چی‌كار كنه؟ بیا صدای این خانم مرغه رو دربیاریم...»

6- یكی از اثرات آگهی‌های بازرگانی و بعضی از برنامه‌های كودك، زودباور شدن كودكان است. كم‌كم كه كودك شما بزرگ‌تر می‌شود و قدرت تحلیل و تفكر او رشد می‌كند، می‌توانید با زبان مناسب و كلمات زیبا و تأثیرگذار با او گفت‌وگو كنید؛ درباره اینكه لزوما هر چه تلویزیون نشان می‌دهد، حقیقت نیست. با مثال‌های ملموس به او كمك كنید تا به مرور قدرت تحلیل پیدا كند و زودباوری‌اش كمتر شود. به‌طور مثال درباره همان معلم عصبانی، چند معلم در فامیل و دوست و آشنا یا از مهد و مدرسه خود كودك نام ببرید و بگویید؛ «مگه همه اینها عصبانی‌اند؟ كلی معلم خوب و زحمتكش و مهربان داریم. هر آدمی ممكنه عصبانی بشه؛ معلم باشه یا شاگرد. خود تو هم ممكنه یه زمانی از دست دوستت عصبانی بشی، پس چه بهتر كه بتونیم عصبانیت‌مون رو كنترل كنیم تا صورت قشنگمون اینجوری زشت دیده نشه.»

7- حتما پیام‌های خوب تلویزیون را هم در ذهن كودك پررنگ كنید. رفتارهای خوب خانوادگی و اجتماعی كه در تلویزیون می‌بینید را با كمك خود او تحلیل كنید؛ رفتار خوب یك كودك با پدربزرگ، برخورد مناسب یك دانش‌آموز با همكلاسی‌اش و رفتار مناسب یك مادر با دخترش یا برعكس.

طبیعی یا مصنوعی، واقعی یا مجازی

ذائقه هر انسان سالمی هر چیز طبیعی را به مصنوعی همان چیز ترجیح می‌دهد. مثل غذای طبیعی و مصنوعی، آبمیوه‌های طبیعی و مصنوعی و... .
شما به‌عنوان والدین یك كودك باید سعی كنید تجربه‌های طبیعی را جایگزین تجربه‌های مصنوعی كنید. می‌توانید بعد از تماشای حیوانات در برنامه‌های تلویزیون، او را به باغ وحش ببرید یا حتی مسئولیت نگهداری یك جوجه در خانه را به او بسپرید. مواجهه واقعی با حیوانات زمین تا آسمان با ارتباط مجازی با آنها تفاوت دارد. كودكی كه عاشق كتاب خواندن است و نه‌ فقط با داستان تصاویر تلویزیونی كه ممكن است به قدرت تخیل و خلاقیت كودك آسیب بزند بلكه با داستان‌های شبانه و بازی‌های نمایشی والدین بزرگ شده، حاضر است شب تا صبح بیدار بماند و كتابش را تمام كند اما ساعتی از این وقت را پای تلویزیون نگذارد.

این را ببین آن را بخر!

كودكان ۳ تا ۴ ساله تفاوت برنامه‌های كودك و تبلیغات را (البته اگر این تبلیغات در خلال برنامه‌های آنها گنجانده نشده باشد) تشخیص می‌دهند اما حدودا تا ۸ سالگی مفهوم تجاری بودن آنها را نمی‌دانند؛ می‌بینند و می‌خواهند و روحیه مصرف‌گرایی پیدا می‌كنند. بسیاری از این تبلیغات بر سلامت تغذیه كودك تأثیر منفی دارد و سرانجام برای خریدن و نخریدن، كشمكش‌هایی بین والدین و كودك به‌وجود می‌آید. بنابراین اگر كودك‌تان به سنی نرسیده كه قدرت تشخیص داشته باشد و نمی‌توانید با او منطقی صحبت كنید، تنها راهی كه دارید، عوض كردن كانال یا خاموش‌كردن تلویزیون است. درست نیست اگر بگوییم تبلیغات بازرگانی چند دقیقه بیشتر نیست و كودكان را شاد می‌كند، چون همین چند دقیقه باعث می‌شود اسیر خواسته‌های غیرمنطقی شوند.

اكشن، بزن بزن، هیجان

كودكان رفتارهای پرخاشگرانه قهرمان داستان‌ها را دوست دارند و تقلید می‌كنند. خصوصا اگر این قهرمان مدام پیروز و محبوب باشد و پاداش هم بگیرد. درست است كه پیشگیری بهتر از درمان است اما اگر به فكر پیشگیری نبودید و كودك شما به این تصاویر و پیام‌ها مبتلا شد، نباید او را رها كنید. اگر سر بزنگاه رسیدید، حواس كودك را با چیزهایی كه دوست دارد پرت كنید. اگر بزرگ‌تر بود، درباره شخصیت خشن داستان با او غیرمستقیم حرف بزنید. اصلا مستقیم برخورد نكنید و به قهرمان داستان توهین نكنید؛ ممكن است در مقابل شما قرار بگیرد. یكباره هم او را منع نكنید چون ممكن است حریص‌تر شود. مثلا درباره شخصیت كارتون «بن‌تن» از او بپرسید؛ «نظرت درباره بن‌تن چیه؟... به‌نظر من وقتی تغییر شكل می‌ده خیلی ترسناك می‌شه، كاش قدرتش از خودش بود نه از ساعتش... اگه ساعتش رو ازش بگیرن دیگه هیچ نیرویی نداره، نه؟ بهتر نبود خودش باشه و تغییر حالت نده؟ قیافه خودش قشنگ‌تر نیست؟ چقدر خشن و عصبانیه؟ و... .»

با این رفتار شما كودك وادار می‌شود فكركرده و داستان را تحلیل كند. فكر كردن درباره شخصیت‌های داستان‌ها و برنامه‌های تلویزیونی، باعث می‌شود صد در صد تحت‌تأثیر قرار نگیرد و از آنها تقلید نكند. اگر شما از قبل داستان قهرمانان واقعی مانند بزرگان و شخصیت‌های ایرانی و اسلامی را برای كودك خود خوانده باشید، می‌توانید شخصیت‌های كارتونی را با آنها مقایسه كنید. بهتر است از خودش كمك بگیرید تا او را به نتیجه برسانید، نه اینكه كودك‌تان را به سمت نتیجه هل بدهید. یك راه پیشگیرانه هم این است كه زندگی كودك خود را با كیف و كفش و دفتر و لحاف و بالشت‌هایی پر از عكس‌های این قهرمانان قلابی پر نكنید.

همه با هم، برای هم، بدون تلویزیون

صبح قبل از هر چیز تلویزیون روشن است، صبحانه و ناهار و شام در آغوش تلویزیون خورده می‌شود، سفره‌های ناهار و شام در نزدیك‌ترین مكان به تلویزیون پهن می‌شود، پدر تمام‌وقت در خانه پای تلویزیون درازكش است و تخمه می‌شكند یا روزنامه ورق می‌زند، مادر در آشپزخانه مشغول پخت‌وپز و شست‌و‌شو است و بچه‌ها یا در آغوش گرم پدر همراه با او غرق در تلویزیون شده‌اند و یا بدتر از آن در اتاق خودشان با تبلت و كامپیوتر و یا تلویزیون اختصاصی مشغول هستند...

وقتی تلویزیون روشن است، صحبت‌ها و گفت‌وگوها كم شده و كم‌كم روابط سرد می‌شود. در یك محیط جذاب و بانشاط و سالم خانوادگی كه پر از برنامه‌هایی غیراز تماشای تلویزیون و بازی با گوشی و پای كامپیوتر محو شدن است، كودكان حرف‌شنوی بهتری از والدین دارند و از آنها بیشتر از سایر گروه‌های اجتماعی و رسانه‌های جمعی تأثیر می‌پذیرند.
پس با خانواده باشیم، شاد باشیم و همیشه باشیم.

آرام، آرام، آرام‌تر

آرامش همیشه خوب است؛ چیزی كه همه آدم‌ها دنبال آن هستند. همه ما به سكوت و پناه بردن به دل طبیعت و خالی كردن ذهن‌مان از صدای بوق و ساختمان‌سازی و جیغ و داد نیاز داریم؛ نیازی كه برای كودك ما خیلی حیاتی‌تر از خود ماست. داشتن خانه آرام و پدر و مادری آرام‌تر، نیاز اساسی این فرشته‌های كوچك یا حتی فرزندان نوجوان و جوان ماست. در انتخاب برنامه‌های تلویزیونی هم این فاكتور حیاتی است. برنامه‌های آرام این امكان را به كودك می‌دهند تا درباره آنچه می‌بیند فكر و اطلاعات دریافت شده را پردازش كند. برعكس، برنامه‌های سریع و ناآرام با موسیقی‌های تند، كودك را گیج و سردرگم می‌كنند و تمركز را از او می‌گیرند؛ برنامه‌هایی كه پر از تصویر و رنگ و آدم و جیغ و سوت و هوراست.

تحقیقات نشان می‌دهد كه برنامه‌های ناآرام و تند و خشن باعث بروز رفتارهای خشونت‌آمیز در كودكان می‌شود. بهترین برنامه‌ها آنهایی هستند كه به كودك فرصت می‌دهند همراه‌شان باشد، با آنها هم‌كلام شود، شعر بخواند یا حتی با آنها ورزش و جست‌و‌خیز كند.

صفر یا صد

افراط و تفریط در هر چیزی مضر است حتی در تماشای تلویزیون. تلویزیون به‌خاطر سرعت بالای تصاویر و حجم زیاد اطلاعاتی كه ارائه می‌كند، برای كودكان زیر۲‌سال ممنوع است. برای كودكان بزرگ‌تر از این سن هم مدیریت والدین باید با جدیت دنبال شود؛ چه درباره مدت‌زمان تماشای تلویزیون و چه درباره مدیریت محتوایی برنامه‌ها.

بسیاری از مطالب آموزشی یا پیام‌های مناسبی كه در قالب یك تصویر یا فیلم چند دقیقه‌ای به كودك آموزش داده می‌شود، گاه به‌مدت‌ها زمان نیاز دارد تا والدین و مربی‌ها بتوانند آن پیام را به كودكان منتقل كنند. بنابراین حذف كامل تلویزیون و خوشحالی از اینكه كودك ما در سنین بالاتر هم هیچ علاقه‌ای به تلویزیون نشان نمی‌دهد هم الزاما خوب نیست.

شنبه 11/5/1393 - 22:32
موفقیت و مدیریت

همشهری  - مرضیه موسوی:
بعضی‌ها وقت برایشان همیشه طلاست. برای این افراد یک پیشنهاد اساسی این است که از خدمات الکترونیک شهر استفاده کنند.

استفاده از این خدمات برای انجام برخی از فعالیت‌ها، مثل كارهای بانكی و پیگیری پرونده‌های مختلف و... كم‌كم برای شهروندان به یك عادت تبدیل شده تا جایی كه برای انجام كارهای دیگر هم سراغ مراجع و سامانه‌هایی را می‌گیرند كه به‌صورت الكترونیكی كار آنها را راه بیندازند. خیلی از نهادها و اداره‌ها و شركت‌ها هم برای راحت‌تر شدن كار خودشان، جلوگیری از ازدحام مراجعان و كاهش زمان رسیدگی به ارباب‌رجوع، با مراكز خدمات الكترونیك مختلف شهر قراردادهایی دارند؛ طوری كه در برخی از موارد، پیگیری موضوع جز از طریق این دفاتر امكانپذیر نیست. لابد تا به حال به دلایل مختلف سر و كارتان با یكی از این مراكز افتاده است. تعداد این مراكز در شهر تهران و شهرهای دیگر كم نیست. با فعالیت برخی از این دفاتر خدمات الكترونیك آشنا شوید.

پلیس +10

اینجا پلیس‌ها حضور ندارند
پلیس +10، همانطور كه از اسمش پیداست، خدمات الكترونیك در حوزه انتظامی را به شهروندان ارائه می‌دهد. پرداخت جریمه‌های رانندگی یكی از خدمات ارائه شده در این دفاتر است. درخواست برای اعزام به خدمت وظیفه عمومی، درخواست معافیت از سربازی و سایر اموری كه به نظام وظیفه مربوط است، در دفاتر پلیس+10پیگیری می‌شود. سراغ كارت هوشمند معافیت از سربازی یا پایان خدمت را نیز از همینجا بگیرید. انگشت‌نگاری و گواهی سوء پیشینه برای استخدام در انواع مشاغل یا برای استفاده‌های دیگر را باید در این دفاتر انجام دهید. برای دریافت گذرنامه هم سر و كارتان با پلیس +10است. كارهایی كه به بحث یارانه‌ها اختصاص دارد، اعم از دریافت نقدی یارانه‌ها، تغییراتی كه در تعداد اعضای خانوار به‌وجود آمده و... از طریق این دفاتر انجام می‌شود. تعویض، تمدید یا گرفتن المثنی برای گواهینامه رانندگی هم نیاز دارد تا یك تُك پا به دفاتر پلیس +10سر بزنید. برای تشخیص گروه خونی و آزمایش‌های دیگر معرفی‌نامه از این دفاتر را فراموش نكنید. صدور كارت سوخت و انجام امور مربوط به آن هم در دفاتر خدماتی پلیس +10قابل پیگیری است.

بانكداری الكترونیك

كارهای بانكی در داخل خانه
حتماً تا به حال از بانكداری الكترونیك در تبلیغات تلویزیونی زیاد شنیده‌اید؛ رفتن تا خود بانك، ایستادن در نوبت‌هایی كه گاهی خیلی طولانی است و بازماندن از سایر كارهای روزانه و بسیاری دیگر از كارهایی كه تا قبل از الكترونیكی شدن بانكداری باید انجام می‌دادید با استفاده از بانكداری الكترونیك قابل دسترسی است و هر شهروندی تنها با اتصال به اینترنت و داشتن رمز كاربری، می‌تواند به كارهای بانكی خود رسیدگی كند. خرید اینترنتی یكی از مزایای استفاده از خدمات بانكداری الكترونیك است؛ پرداخت قبض‌ها از طریق تلفن یا اینترنت، اطلاع از موجودی حساب، آخرین گردش‌های حساب بانكی، پرداخت اقساط، انتقال موجودی و بسیاری دیگر از خدمات بانكی. كافی است كارت الكترونیكی بانك مورد نظر را داشته باشید و برای انجام فعالیت‌های اینترنتی یا الكترونیكی خود، رمز عبور را لازم دارید. عابر بانك‌ها نقش زیادی در بانكداری الكترونیك دارند. بسیاری از خدمات بانك‌ها از طریق این باجه‌های كوچك كنار خیابان امكان‌پذیر است. این روزها تا خرید شارژ تلفن همراه را هم با این عابر بانك‌ها می‌توان انجام داد.

خدمات پورتال های شهرداری

شهرتان یك شهر الكترونیك است
شهر الكترونیك، نیاز به پایگاهی الكترونیكی هم دارد تا با مراجعه به آن بتوان به بخشی از نیازهای شهروندان پاسخ گفت. در واقع برخی از خدمات الكترونیك شهر، این قابلیت را دارند كه توسط خود شهروندان پیگیری شوند. وجود پایگاه‌هایی برای دسترسی به این خدمات در شهر لازم و ضروری به‌نظر می‌رسد. پورتال شهرداری تهران این خدمات را در اختیار شهروندان قرار می‌دهد. مشاهده آخرین وضعیت پرونده شهرسازی، مشاهده قبوض نوسازی و پسماند، مشاهده فیش حقوقی كاركنان شهرداری، فیش حقوقی بازنشستگان و استعلام عوارض خودرو ازجمله امكانات این پورتال است. بانك اطلاعات شهر از دیگر امكانات الكترونیكی شهر است كه با در اختیار داشتن نسخه موبایل آن می‌توان مراكزی مثل داروخانه‌ها، مراكز آموزشی، مراكز درمانی و اطلاعات دیگر شهری را جست‌وجو و مكان‌یابی كرد. وجود شبكه‌های اجتماعی مجازی و پورتال‌های محلی امكان استفاده از نقشه هر محله، اطلاعات گردشگری مجازی، بانك اطلاعاتی و جمعیتی محله، سامانه كتابخانه‌های شهر و... را در دسترس شهروندان قرار می‌دهد.

دفاتر پیشخوان دولت

خدماتی كه در همین كنار شماست
دفات خدماتی پیشخوان دولت در واقع به ارائه خدمات دولتی و عمومی و غیردولتی به‌صورت الكترونیكی می‌پردازند. كاهش تصدی‌گری‌ها و سرعت بخشیدن به پاسخگویی به تقاضاها ازجمله اهداف شكل‌گیری دفاتر پیشخوان دولت است. خدماتی مثل پست، پست بانك، خدمات ارتباطات و... در این دفاتر ارائه می‌شود. مثلاً برای رفع قطعی تلفن همراه خود یا برق و تلفن خانه بر اثر عدم‌پرداخت به موقع، باید به این دفاتر مراجعه كنید. تعویض سیم‌كارت تلفن همراه یا گرفتن سند آن هم در دفاتر پیشخوان دولت پیگیری می‌شود. شاید یكی از دوست داشتنی‌ترین خدماتی كه دفاتر پیشخوان دولت انجام می‌دهند، در زمینه تلفن همراه باشد كه آن هم رسیدگی به درخواست شهروندان برای جلوگیری از ارسال پیامك‌های تبلیغاتی برای آنهاست. دَك كردن مزاحم‌های تبلیغاتی برای برخی از شهروندان به‌صورت یك خواسته جدی در آمده است. خدمات مربوط به ثبت احوال، شناسنامه و كارت ملی در دفاتر پیشخوان دولت ارائه می‌شود. در حال حاضر بیش از 60هزار دفتر پیشخوان دولت در سراسر كشور مشغول به‌كار هستند.

كتابخانه الكترونیك

كتاب بخوانید، آن هم در اینترنت
گاهی لازم است قبل از مراجعه به كتابخانه‌، از اینكه كتاب مورد نظرتان در دسترس است یا نه مطمئن شوید تا این همه راه را، بیهوده نرفته باشید. «سامانه كتابخانه شهر» كمك می‌كند تا از طریق اینترنت، به اطلاعات مورد نیازتان درباره كتابخانه‌های عمومی شهر دسترسی پیدا كنید و قبل از رفتن به كتابخانه، كتاب مورد نظر خود را جست‌وجو و رزرو كنید. این امكان برای شهروندانی میسر است كه قبلاً در كتابخانه‌های شهر عضو شده باشند و اطلاعات‌شان در سامانه كتابخانه‌های شهر وجود داشته باشد. این سامانه امكانات زیادی را در اختیار شهروندان مخاطب قرار می‌دهد. ازجمله اینكه با جست‌وجو درباره یك كتاب در كتابخانه مورد نظر، اگر آن كتاب در كتابخانه موجود نباشد، سامانه به سراغ كتابخانه‌های اطراف می‌رود و در صورت وجود آن كتاب در كتابخانه‌های دیگر، سامانه آن را برای كاربر رزرو می‌كند. این جست‌وجو در سطح كتابخانه‌های محله و منطقه و در نهایت كل شهر وجود دارد. یعنی هر شهروند با عضویت در یكی از كتابخانه‌های عمومی شهر، می‌تواند از امكانات تمام كتابخانه‌ها استفاده كند.

700دفتر طلایی

دفاتر خدمات الكترونیك نیروی انتظامی یا همان پلیس +10در تهران كم نیستند. قطعاً در هر منطقه‌ای حداقل 2 دفتر پلیس +10وجود دارد. در كل بیش از 700دفتر خدمات الكترونیك نیروی انتظامی در سراسر كشور وجود دارد. این دفاتر در شهرهایی كه جمعیت بالای 50هزار نفر داشته باشد دایر می‌شود.

نمونه‌ای در دستان شما
یك نگاه به كارت‌بلیت‌های الكترونیكی متروی‌تان بیندازید؛ كه نمونه بارزی است از خدمات شهری كه الكترونیك شده. این كارت‌ها شما را از ایستادن در صف‌های گاهی طولانی مدت تهیه بلیت یا پرداخت سنتی كرایه اتوبوس معاف كرده‌اند.ضمن آنكه از تخفیف هم بهره می‌برند.

خانه‌های آی. تی
خانه‌های آی. تی در سرای محله‌ها هم یكی از مراكزی است كه خدمات الكترونیكی را در اختیار شهروندان قرار می‌دهند. در واقع شهروندان با استفاده از سامانه‌های مستقر در این خانه‌ها می‌توانند نیازهای روزمره خود را به‌صورت الكترونیكی دنبال كنند. فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی بیشترین حجم محتوای برنامه خانه‌های آی. تی است؛ جایی كه شهروندان، به راحتی می‌توانند به آنها مراجعه كنند.

سایت ‌شهری برای همه
به سایت Tehran. ir مراجعه كنید. این آدرس سایتی است كه شهرداری تهران خدمات الكترونیك خود را در آن قرار داده تا شهروندان بتوانند با دسترسی آسان از آن استفاده كنند. سامانه 137و 1888، آدرس‌یاب شهری، مشاهده پرونده شهرسازی، جست‌وجوی اموات در بهشت زهرا(س) و خدمات الكترونیك دیگر در این سایت بارگذاری شده‌اند.

گردشگری بی‌حضور فیزیكی
وقتی همه امور شهری قابلیت الكترونیكی شدن را دارند حتماً در حوزه گردشگری هم می‌توان پای خدمات الكترونیكی را وسط كشید. گردشگری مجازی در تهران، سامانه‌ای است كه در سایت شهرداری تهران قابل دسترسی است.

شنبه 11/5/1393 - 22:32
اقتصاد

همشهری  - سیده دره مدنی لاریجانی:
بدون شک بالارفتن میزان مصرف در خانواده، عدم‌توازن بین درآمد و هزینه‌ها را در پی دارد. این ناهماهنگی و عدم‌توازن سبب ایجاد حس ناکامی و افزایش اضطراب و استرس بین اعضای خانواده شده و در نهایت صبر و تحمل آنان در مقابل مشکلات اقتصادی کم می‌شود.

این مسئله بنیان خانواده را تهدید كرده و از عوامل مهم و اصلی تنش و طلاق محسوب می‌شود. باید پذیرفت كه زندگی، آمیخته از فراز و نشیب‌ها، كمبودها، موانع و مصیبت‌های فراوانی است كه هر كدام از آنها موجب بروز فشار روانی می‌شود. اگر فرد تسلیم این حوادث شود هرگز به آرامش واقعی نمی‌رسد. صبر و استقامت یكی از عواملی است كه قدرت مدیریت انسان را در زمان بحران افزایش می‌دهد.

برنامه‌ریزی

از مهم‌ترین اصول برنامه‌ریزی، تعیین اهداف كوتاه‌مدت وبلندمدت است. در برنامه ریزی باید شرایط امروز خانواده، اهداف مالی در آینده نزدیك و دور و روش‌های رسیدن به این اهداف مورد توجه قرارگیرد. برای شروع می‌توانید از نمونه‌های زیر استفاده كنید: 
برنامه‌ریزی برای دراز مدت: خرید ملك و مستغلات، برنامه‌ریزی برای دوران بازنشستگی و...
برنامه‌ریزی كوتاه‌مدت: بازسازی خانه، خرید ماشین جدید و...
سایر سرمایه‌گذاری ها: سرمایه‌گذاری در بورس سهام، اوراق‌بهادار، گواهی سپرده، خرید سهام شركت‌های دیگر و... .
پس از تهیه لیست، باید میزان مبلغ و روش‌هایی كه برای رسیدن به هر یك از این اهداف نیاز دارید را محاسبه كنید.

تعیین هزینه‌ها

تمام هزینه‌های زندگی را در چند گروه تقسیم‌بندی كنید. حالا ببینید كه از بین هزینه‌های موجود كدام‌یك از آنها نیازهای اصلی و ثابت هستند و چه مواردی در درجات غیرضروری و متغیر قرار می‌گیرند؛ به‌طور مثال اجاره خانه، قسط وام، پرداخت قبض‌های آب، برق و تلفن، خرید مواد غذایی و... را در گروه نیازهای اولیه جای دهید و مواردی چون خرید هدیه، سفارش غذا از رستوران، كارواش، خرید لوازم خانگی نو و جدید را به بخش نیازهای ثانویه اضافه كنید. بعد تمام این اعداد را با هم جمع كنید تا كل هزینه ماهانه‌تان مشخص شود. هزینه نیازهای اصلی را جدا از نیازهای فرعی محاسبه كنید. شاید مجبور باشید كه بعضی از آنها را به‌طور كلی از فهرست حذف كنید.

پس‌اندازكردن

هرچند این دستور به یك جمله شعاری تبدیل شده اما هنوز هم می‌تواند كارایی خودش را داشته باشد. هر مقدار كم از پول پس‌انداز شده می‌تواند در زمانی كوتاه به مقداری زیادتر تبدیل شود. به ندرت پیش می‌آید كسی پس انداز كردن را جزو برنامه منظم زندگی خود قرار دهد اما توصیه ما به شما این است كه سعی كنید هر‌ماه به‌طور مداوم و منظم هر چقدر كه می‌توانید، حتی ۲۰۰۰۰ تومان پس‌انداز كنید.

یكی از راه‌های پس‌اندازكردن این است كه می‌توانید پول خردهایی كه هر روز به‌دست شما می‌رسد را در جایی مثل یك قوطی بیندازید. شاید با همین پول‌ها بتوانید یكسری از هزینه‌های كوچك مثل تهیه هدیه برای دوستان و آشنایان را تأمین كنید.

راه دیگر برای پس انداز این است كه صندوق‌های قرض‌الحسنه خانوادگی تشكیل بدهید و عضو آن شوید. بدین‌ترتیب اگر هم نخواهید مجبورید هر‌ماه مبلغی را به این صندوق اضافه كنید. علاوه بر اینكه از وام آن صندوق هم می‌توانید استفاده كنید.

با دقت صرفه‌جویی كنید

بهتر است برای خرید به فروشگاه‌های بزرگ یا تعاونی‌ها مراجعه كنید. اول آنكه این فروشگاه‌ها برای كالاهای مورد نیاز شما تخفیف‌هایی را درنظر می‌گیرند كه در سر جمع حسابتان بسیار مؤثر خواهد بود. از سوی دیگر با خرید از این مراكز، دیگر لازم نیست به فروشگاه‌های متعدد و به‌صورت مكرر مراجعه كنید و به این ترتیب شما می‌توانید در زمان و هزینه حمل‌ونقل خود صرفه‌جویی كنید. همچنین لیست وسایل موردنیاز خود را قبل از رفتن به خرید تهیه كنید و به همان میزان پول نقد به همراه خود ببرید و دقیقا مطابق لیست خود خرید كنید. این كار باعث می‌شود هم نظم و ترتیب بهتری به خرید بدهید و هم اینكه از خرید كالاهای بی‌مورد پرهیز كنید.

تا جایی كه امكان دارد از وسایل نقلیه عمومی مثل مترو و اتوبوس برای جابه جایی خودتان استفاده كنید. با این كار می‌توانید مبلغ قابل توجهی از هزینه‌های رفت‌وآمد یا هزینه بنزین را كاهش بدهید.

در مصرف آب، برق، گاز و تلفن نیز صرفه‌جویی كنید تا مبلغ فیش‌های پرداختی شما كاهش یابد؛ از لامپ‌های كم مصرف استفاده كنید و زمانی كه از خانه بیرون می‌روید چراغ‌ها را خاموش كنید.

تجمل‌گرایی نكنید

از تغییر دكوراسیون و تهیه لوازم غیرضروری خودداری كنید. این مسئله، خانواده را متحمل فشار اقتصادی فراوانی می‌كند. فقط به خرید لوازم و كالای مورد نیاز واقعی در خانه اكتفا كنید. سادگی نیز برای خودش، فلسفه و زیبایی‌هایی دارد و البته سادگی، مترادف با بد زندگی كردن نیست. باید تعریف هركدام از این واژه‌ها را در ذهنتان تغییر بدهید. می‌توانید به كمك خلاقیت خود و خانواده‌تان در خانه تغییرات محسوسی ایجاد كنید بدون اینكه مجبور باشید پول بیشتری خرج كنید؛ مثلا می‌توانید دیوارها و وسایل چوبی خانه را خودتان رنگ‌آمیزی كنید و یا اینكه از وسایل كهنه و قدیمی كه در انباری خانه خاك می‌خورد، یك وسیله جدید با یك رنگ جدید تولید كنید.

تجمل‌گرایی نكنید

از تغییر دكوراسیون و تهیه لوازم غیرضروری خودداری كنید. این مسئله، خانواده را متحمل فشار اقتصادی فراوانی می‌كند. فقط به خرید لوازم و كالای مورد نیاز واقعی در خانه اكتفا كنید. سادگی نیز برای خودش، فلسفه و زیبایی‌هایی دارد و البته سادگی، مترادف با بد زندگی كردن نیست. باید تعریف هركدام از این واژه‌ها را در ذهنتان تغییر بدهید. می‌توانید به كمك خلاقیت خود و خانواده‌تان در خانه تغییرات محسوسی ایجاد كنید بدون اینكه مجبور باشید پول بیشتری خرج كنید؛ مثلا می‌توانید دیوارها و وسایل چوبی خانه را خودتان رنگ‌آمیزی كنید و یا اینكه از وسایل كهنه و قدیمی كه در انباری خانه خاك می‌خورد، یك وسیله جدید با یك رنگ جدید تولید كنید.

برنامه‌ریزی برای سفر

مسافرت، بخش مهمی از زندگی ما آدمهاست كه شادی و طراوت و حس امید را در ما زنده می‌كند اما مشكل اساسی آن مخارج زیادی است كه برای خانواده به‌دنبال دارد. برنامه‌ریزی دقیق و منظم درسفرهای پیش رو به صرفه جویی در زمان و پول شما كمك زیادی می‌كند؛ مثلا با استفاده از تورهای گردشگردی یا وب‌سایت‌های مرتبط با خدمات مسافرتی در هزینه‌های خود صرفه‌جویی كنید. یكی از بهترین راه‌ها برای مسافرت ارزان‌تر و باكیفیت‌تر مسافرت دسته جمعی با افراد فامیل است. سفرهای گروهی فامیلی باعث می‌شود هزینه‌های سفر بین افراد تقسیم شود. همچنین می‌توانید برای كمتر شدن خرج از چادرهای سفری به جای هتل‌ها و متل‌ها استفاده كنید.

شنبه 11/5/1393 - 22:31
اقتصاد

همشهری  - مریم انصاری‌سعید:
دسته‌چک تا وقتی که در دست آدم‌پولدارهای فیلم‌های سینمایی است و قرار است حق و حقوق کسی را پرداخت کند، دلبری می‌کند اما همین برگه‌های باریک باارزش وقتی دست شرخر بیفتند و پولی در ازای‌شان به کسی نرسد، می‌شوند مایه دردسر؛ دردسری که بیشتر اوقات از روی بی‌اطلاعی بر سر صاحب چک بخت برگشته نازل می‌شود و تا طرف بخواهد به‌خودش بجنبد، چند سالی از زندگی‌اش را‌ از دست داده است.

 اوضاع چك و سفته بی‌محل به قدری آشفته است كه 24درصد از كل زندانی‌های كشور فقط به همین دلیل در زندان هستند و بانك‌ها هم تا جای امكان برای صدور دسته‌چك سخت می‌گیرند. با این حال شاید لازم باشد یك‌بار تمام اما و اگرهای چك و سفته را با هم مرور كنیم و امیدوار باشیم كه دیگر كسی به‌خاطر ندانستن قوانین مربوطه اسیر زندان نشود.

تاریخچه
2500 سال پیش

قدمت نخستین چك ایرانی به زمان هخامنشیان و بانكداری در دوران پیش از اسلام برمی‌گردد. چك، واژه‌ای فارسی و به‌معنای نوشته‌ای است كه با آن از پولی كه در بانك دارید می‌توانید مبلغی را دریافت كنید یا به كسی حواله بدهید. چك در طول زمان تغییرات زیادی داشته. به طور مثال: «چك، پول نقد است»، این اصطلاح رایج كه حتما به گوش شما هم خورده یكی از نزدیك‌ترین تعاریف چك است. از نظر بانكی چك نوشته‌ای است كه به واسطه آن صادركننده چك، پولی را كه در تاریخ معینی در بانك دارد، به دیگری واگذار می‌كند. این دیگری می‌تواند شامل خود صادركننده چك هم بشود و شما چك را در وجه خودتان بنویسید. هركدام از برگ‌های چك پای 3نفر را وسط می‌كشند؛ یعنی غیر از شما كه مبلغ چك را می‌نویسید و امضا می‌زنید، بانك و كسی كه چك را دریافت می‌كند یا ذی‌نفع هم در روند پول كردن چك حضور دارند. دسته‌چك‌های فعلی 25یا 50برگی هستند و اگر شما تازه دسته‌چك گرفته باشید تا چند سال باید با دفترچه‌های 25‌برگی كار كنید.

انواع
تضمین‌شده و برگشتی

با اینكه بیشتر ما چك را فقط همان كاغذی می‌دانیم كه با تاریخ و مقدار مشخص در وجه شخص خاصی صادر شده، چك اقسام دیگری هم دارد. حتما شما هم این نوشته معروف را پشت شیشه فروشگاه‌ها یا پای صندوق‌ها دیده‌اید كه صرفا از پذیرش چك‌های كارمندی حكایت می‌كند. اما این چك‌ها از نظر بانكی، چك‌های منحصربه فردی نیستند و تنها تفاوتشان این است كه دارندگان‌ آنها كارمندان دولت هستند. چك‌ها براساس اعتبار و شخص صادركننده چك به 4دسته اصلی تقسیم می‌شوند.

چك عادی

همین چكی كه امروز از طلبكارتان گرفته‌اید، چك عادی محسوب می‌شود؛ چكی كه صاحب حساب به نام كسی كه از او پول می‌خواهد، صادر می‌كند و شما فقط درصورتی كه همان فردی باشید كه چك به نام او نوشته شده، می‌توانید چك را نقد كنید. مشكل اصلی این چك‌ها غیرقابل اعتماد بودن آنهاست؛ یعنی تا وقتی كه بانك پولتان را نقد نكرده، نمی‌توانید از پر بودن حساب صاحب چك مطمئن باشید. به توصیه بانك‌ها، چك‌های عادی را باید فقط از افراد معتبر قبول كنیم نه كسی كه هیچ‌شناختی راجع به كسب و كارش نداریم.

چك تضمین‌شده

درست برخلاف چك‌های عادی، چك تضمین‌شده از طرف صاحب حساب صادر نمی‌شود و این بانك است كه به شما چك می‌دهد و پرداخت آن را تضمین می‌كند. پس هر كسی می‌تواند از بانك‌ها تقاضای چك تضمین‌شده داشته باشد. براساس قانون، چك‌های تضمین‌شده به هیچ وجه قابل توقیف و مسدودشدن نیستند و از نظر حقوقی هیچ اتفاقی اعتبار این چك‌ها را از بین نمی‌برد.

چك مسافرتی

این چك‌ها كه حدود 10سالی می‌شود وارد زندگی پولی ما شده‌اند، مثل چك‌های تضمینی از سوی بانك صادر می‌شوند و در هركدام از شعبه‌های بانك مربوطه یا كارگزاران بانك می‌توانید آن را نقد كنید. مهم‌ترین هدف چك‌های مسافرتی، جلوگیری از این طرف و آن طرف بردن پول و خطراتی است كه به واسطه آن به‌وجود می‌آید؛ این چك جایگزینی برای جابه‌جایی پول‌های درشت است.

چك سفیدامضا

چك سفیدامضا یا تاراج تمام زندگی، خیلی با هم فرقی نمی‌كنند. وقتی شما بدون نوشتن رقم و اسم گیرنده و تاریخ، فقط چك را امضا بكنید، یعنی اجازه می‌دهید كه حامل این چك هر رقمی كه دلش می‌خواهد از حسابتان برداشت كند و اگر آهی در بساط نداشتید، چك را برگشت بزند. قانون سمت كسی است كه چك را در دست دارد. پس خوب حواستان را جمع كنید تا چك سفیدامضا نداشته باشید. خیلی‌ها برای ضمانت از چك سفیدامضا استفاده می‌كنند كه كار خطرناكی است.

چك برگشتی

قبل از نوشتن چك باید از مقدار پول حسابمان اطمینان داشته باشیم، اگر اعتبار لازم برای وصول چك در حساب‌ ما وجود نداشته باشد، چك برگشت می‌خورد. علاوه بر این اگر حساب شما به هر دلیلی مسدود باشد یا با وجود اشكال با نمونه امضا در بانك و یا قلم‌خوردگی مواجه شود، چك غیرقابل پرداخت می‌شود. در این صورت كسی كه چك را به نام او نوشته‌اید، می‌تواند بعد از مراجعه به بانك و گرفتن گواهینامه عدم‌پرداخت از بانك برای اعلام وضعیت چك و طرح شكایت به دادسرا برود تا چك بلامحل یا برگشتی اعلام شود. از اینجا به بعد حكم جلب صادركننده چك بلامحل در دست شاكی است و می‌تواند هر آن او را به زندان بیندازد. براساس قوانین جدید هم تمامی بانك‌ها و مؤسسات اعتباری غیربانكی از «اعطای هرگونه تسهیلات»، «افتتاح هرگونه حساب سپرده جدید»، «ارائه دسته‌چك»، «گشایش اعتبار اسنادی»، «صدور ضمانت‌نامه» و «ارائه خدمات بانكی الكترونیك» به دارندگان سابقه چك برگشتی منع شده‌اند. پس قبل از اینكه چك بنویسید، تمام شرایط موجود را بررسی كنید و بی‌گدار به آب نزنید.

به زندان نمی‌افتید اگر...

اصولا بعد از برگشت چك، دادسرا به دارنده چك اجازه تعقیب قضایی می‌دهد اما شرایطی هم در قانون پیش‌بینی شده كه در آنها اجازه تعقیب قضایی صادركننده چك بلامحل وجود ندارد:
ظرف 6‌ماه پس از تاریخ صدور چك، دارنده چك برای وصول وجه آن به بانك مراجعه نكرده باشد.
6‌ماه پس از تاریخ صدور گواهی عدم‌پرداخت از جانب بانك، دارنده چك درخواست تعقیب جزائی نداده باشد.
درصورتی كه چك بلامحل بعد از برگشت به شخص دیگری منتقل شده باشد كه در این صورت شخص اخیر حق تعقیب جزائی ندارد، مگر اینكه وارث دارنده چك باشد.
درصورتی كه صادر‌كننده چك فوت كند.
درصورتی كه صادر‌كننده چك قبل از تاریخ شكایت دارنده آن، وجه آن را نقداً به دارنده چك پرداخته و لاشه چك را دریافت داشته باشد.
درصورتی كه بعد از شكایت، شاكی ترتیب انتقال چك مورد شكایت را به دیگری بدهد هم تعقیب جزائی متوقف می‌شود.
درصورت گذشت شاكی (دارنده چك بلامحل).
درصورتی كه صادر‌‌كننده ثابت كند كه چك مفقود، سرقت، جعل شده یا از طریق كلاهبرداری یا خیانت در امانت و یا جرائم دیگری مانند تهدید و اجبار به‌دست آمده است.
صدور چك به‌صورت سفید امضا، مشروط، بابت تضمین، وعده‌دار و تأمین اعتبار.
درصورت جنون متهم (با استناد به ماده ۵۱ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۷۵).
اگر شاكی بعد از صدور حكم قطعی گذشت كند؛ البته در این صورت اجرای حكم موقوف می‌شود و محكوم‌علیه فقط باید مبلغی معادل یك سوم جزای نقدی مقرر در حكم را پرداخت كند كه به دستور دادستان به نفع دولت ضبط خواهد شد.

چك حامل

چك در وجه حامل چكی است كه صاحب حساب با صدور آن به هر كسی كه چك را در دست داشته باشد، امكان وصول وجه آن ‌را می‌دهد؛ یعنی چك می‌تواند چندبار این دست و آن دست شود و در آخر كسی كه چك به او رسیده، آن را وصول كند.

شنبه 11/5/1393 - 22:31
خانواده

همشهری  - گاهی با بهانه‌های خیلی کوچک شروع می‌شود و گاهی با دلایل خیلی جدی؛ گاه سابقه‌های دیرینه دارد و گاه در چشم به‌هم زدنی اتفاق می‌افتد؛ بعضی اوقات میان ۲ نفر اتفاق می‌افتد و بعضی وقت‌ها یک فامیل را به ۲ دسته تقسیم می‌کند؛ اختلافات خانوادگی، مشکلی است که سرزده از راه می‌رسد و باعث ایجاد کدورت و قهر و قطع ارتباط میان خانواده‌ها می‌شود.

قدیم‌ترها همیشه وظیفه رفع و رجوع كردن و برقراری صلح و آشتی برعهده ریش‌سفیدها و بزرگ‌ترها بود. حالا اما اوضاع كمی فرق كرده.جوان‌ها هم وارد میدان شده‌اند جوان‌هایی كه میانداری می‌كنند و برای آشتی‌دادن میان 2‌خانواده پیشقدم می‌شوند. اما برای آنكه یك آشتی‌دهنده خوب باشید چه مقدماتی لازم است؟ اگر با ما همراه باشید راه‌های میانبر تبدیل شدن به یك آشتی‌دهنده موفق را با هم مرور می‌كنیم.

تبدیل شدن به یك آشتی‌دهنده خوب آن‌قدرها هم كار سختی نیست. شما باید یكسری خصوصیات مثبت را در خود تقویت كنید تا از یك‌طرف توانایی‌های لازم برای مدیریت یك موقعیت پیچیده را داشته باشید و از سوی دیگر 2طرف شما را به‌عنوان یك میانجی عادل، بی‌طرف و توانمند قبول كنند. همه اینها لازمه‌اش این است كه شما چهره مثبتی از خود در میان خانواده به جای گذاشته باشید. در میهمانی‌های فامیل حضور فعال داشته باشید. در مشكلات و سختی‌ها، عزا و عروسی در كنار خانواده باشید. در گفت‌وگوهای فامیلی فرد فعالی باشید. فردی با محبت و حساس به نیازهای خانواده و اقوام باشید. در موقعیت‌هایی كه پیش می‌آید تصمیمات منطقی بگیرید و در یك كلام اقوام و فامیل، شما را به‌عنوان یك فرد منطقی، مهربان، با تدبیر و عادل بشناسند.

از كجا شروع كنیم؟

ابتدا شما باید با هر كدام از طرفین اختلاف در یك زمان و مكان مناسب و در جلسه‌ای خصوصی صحبت كنید و حرف‌های آنها را به‌خوبی بشنوید. اینكه ریشه اختلاف از كجا به‌وجود آمده و چرا طولانی شده؛ اینكه حساسیت‌های هر كدام از طرفین روی چه موضوعاتی است؛ درباره اینكه چه چیزی بیشتر از همه ناراحتشان كرده، توقعشان از طرف مقابل چیست و تا چه حد آمادگی بخشیدن طرف مقابل را دارند ازجمله چیزهایی است كه شما باید در این جلسه طولانی از میان هزاران كلمه درددل و دلخوری و شكایت، با صبر و حوصله و گوشی شنوا كشف كنید.

طرفین را آماده كنید

بعد از شنیدن درددل‌ها و صحبت‌های طرفین، شما باید در همان جلسه اول كه به‌صورت خصوصی با او برگزار می‌كنید، صحبت‌های اولیه را انجام بدهید تا طرفین برای جلسه بعدی كه با حضور 2 طرف برگزار خواهد شد آماده شوند. یادتان باشد هرچند شما برای حل اختلاف 2 نفر باید ریشه‌های اختلاف را شناسایی و آنها را حل كنید اما شاه‌كلید شما برای باز كردن قفل اختلاف 2طرف تحریك عواطف و احساسات ویژه آنهاست. شما باید بتوانید به خوبی احساسات 2 طرف را با مسئله درگیر و با ایجاد جوی عاطفی گلدان قلب آنها را برای كاشت گل آشتی آماده كنید. حالا نوبت به این می‌رسد كه به شما بگوییم چطور فضای عاطفی ایجاد كنید.

مواد لازم برای ایجاد یك فضای عاطفی

از احادیث موجود در مذمت قهر و كینه استفاده كنید. این احادیث و روایات می‌توانند كمك خیلی خوبی باشند. به‌عنوان مثال پیامبر اسلام(ص) می‌فرمایند: هر دو نفر مسلمانی كه از همدیگر قهر كنند و 3 روز بر آن حال بمانند و با هم آشتی نكنند هر دو از اسلام بیرون روند و میانه آنها پیوند و دوستی دینی نباشد، پس هر كدام از آن دو به سخن گفتن با برادرش پیشی گرفت، او در روز حساب پیشرو به بهشت باشد. صحبت از كوتاهی عمر و زودگذر بودن دنیا و فرصت كم برای با هم بودن هم یكی دیگر از راه‌های ایجاد یك موقعیت عاطفی است. راه دیگر شما برای عاطفی‌كردن فضا، صحبت از خوبی‌های طرف مقابل، ذكر مواردی از محبت‌های احتمالی قبلی او، یادآوری خاطراتی از روزهای دوستی آنها و صحبت درباره مشكلات احتمالی او و مواردی از این دست است كه می‌تواند محبت طرفین را نسبت به یكدیگر جلب كند.

آرامشی به نام بخشش

آخرین نكته‌ای كه در صحبت‌های ابتدایی می‌تواند به‌كار شما بیاید صحبت از اهمیت بخشش در آرامش فرد است. معمولا افراد با درگیر شدن در اختلافات و به دل گرفتن كینه بیش از هر چیز و هر كسی اول خود را اذیت می‌كنند. وقتی كسی از دیگری دلخور و ناراحت می‌شود و او را مقصر می‌داند دائما مشغول آزار رساندن به‌خود است و درگیر افكار منفی می‌شود، درحالی‌كه طرف مقابل اصلا از احساسات و افكار او باخبر نیست و این فرد صرفا به‌خود آسیب می‌زند. اما فرد با تغییر نوع نگاه خود به مسائل و بخشیدن طرف مقابل به آرامش و وسعت روحی و فكری برسد. اگر من نتوانم كسی كه مرا به میهمانی دعوت نكرده یا با كلامی من را رنجانده ببخشم بیشتر به‌خودم آسیب می‌رسانم، حرص می‌خورم و ذهن خود را آشفته می‌كنم، نمی‌توانم بخوابم و رفتار مناسبی با همسر و فرزندانم داشته باشم، درحالی‌كه می‌توانم با بخشیدن طرف مقابل به‌راحتی به آرامش برسم. مجموعه مواردی كه تا الان مرور كردیم می‌توانند طرفین اختلاف را برای مرحله بعدی كه جلسه اصلی حل اختلاف با حضور 2طرف اختلاف و شما به‌عنوان میانجی و مدیر جلسه است، آماده كنند. جلسه اصلی حل اختلاف از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. شما باید در این جلسه با اعتماد به نفس كامل و با دقت و مهارت و تسلط كافی، فضا را برای مصالحه 2طرف فراهم كنید و با حل اختلافات كار را به روبوسی و آشتی ختم كنید. شاید باور نكنید، اما خود روبوسی‌كردن بخش مهمی از پایان احساسات منفی نسبت به یكدیگر است، پس جلسه را بدون روبوسی پایان ندهید.

كی و كجا؟

جلسه آشتی باید در زمان و مكان مناسبی برگزار شود. بسیار مهم است زمانی را برای بحث و حل اختلاف انتخاب كنید كه قادر باشید بـیشترین نتیجه را از آن به‌دست آورید. اگر طرفین خسته و گرسنه باشند یا از لـحـاظ روحـی و عـاطفـی آزرده خاطر بوده یا عجله داشته باشند بحث و حل اختلاف به نتیجه مطلوبی نخواهد رسید. استفاده از موقعیت‌های خاص مانند اعیاد یا دور هم جمع شدن فامیل برای یك میهمانی یا عروسی می‌تواند موقعیت مناسبی را برای شما فراهم كند. محل برگزاری جلسه باید جایی خلوت و آرام باشد؛ جایی كه طرفین بتوانند به دور از هیاهو و سر و صدا و بدون حضور افراد اضافی و رفت‌وآمد بچه‌ها بر حل اختلاف تمركز كنند.

مهارت‌هایی كه به آنها نیاز دارید

برای برگزاری جلسه آشتی شما به‌عنوان مدیر جلسه و تسهیل‌گر ارتباط 2 طرف باید یكسری توانایی‌ها را به‌دست آورده و نكاتی را رعایت كنید:

1- شما باید به تكنیك حل مسئله مسلط باشید. معمولا افراد مشكلات خود را خیلی مبهم و پیچیده بیان می‌كنند. شما باید با جمع‌بندی صحبت‌های طرفین در جلسات قبل بتوانید دقیقا بیان كنید كه اختلاف 2طرف بر سر چیست؟ از كی به‌وجود آمده؟ عوامل به‌وجود آمدن اختلاف چه بوده و هر كدام از طرفین چه نقشی در ایجاد اختلاف داشته‌اند؟

2- در طول جلسه از طرفین بخواهید كه از جملات «من» استفاده كنند؛ یعنی در صحبت‌هایشان از طرف خودشان صحبت كنند، احساسات خود را بیان كنند و ناراحتی‌های خود را بگویند و از اتهام زدن، برچسب زدن، بی‌احترامی و صحبت كردن از جانب طرف مقابل پرهیز كنند. استفاده از جملاتی كه با كلمه من شروع می‌شود می‌تواند تا حد زیادی به این كار كمك كند.

3- از طرفین بخواهید موضوعی را كه می‌خواهند مطرح كنند صریح و مشخص و بی‌پرده بگویند و درباره موضوع و رفتار به‌خصوصی بحث كنند نه درباره شخصیت یا كلیت فرد مقابل.

4- سعی كنید در طول جلسه بحث‌ها بیشتر پیرامون حال و آینده باشد و حتما از شخم زدن گذشته بپرهیزید.

5- از طرفین بخواهید به هیچ‌وجه در میان صحبت یكدیگر نپرند و به هركدام زمان مشخصی بدهید تا نظرات خود را بیان كنند.

6- به هیچ وجه سعی نكنید اختلاف میان 2 طرف را انكار كنید. دائما برای رسیدن به مرحله روبوسی و دست‌دادن عجله نكنید. یك روبوسی ساده و بدون حل مشكلات هیچ كمكی به طرفین نخواهد كرد. اختلافات را به رسمیت بشناسید و اجازه دهید ریشه‌های آنها با صحبت 2 طرف و مدیریت شما خشكانده شود.

7- هیچ‌گاه اجازه ندهید یكی از 2 طرف، دیگری را به حاشیه كشانده یا به‌اصطلاح به گوشه رینگ ببرد. هرگاه مشاهده كردید احساسات منفی بـه اوج خـود رسیده‌اند بحث را متوقف و زمـان دیـگری را برای از سرگیری بحث تعیین كنید.

8- در پایان صحبت‌ها سعی كنید آنها را جمع بندی كرده و راه‌حل‌های ممكن را برشمارید و توافق 2 طرف را برای اجرای راه‌حل‌های پیدا شده در طول جلسه جلب كنید.

9- به خاطر داشته باشید كه ما در اینجا مهارت‌های لازم برای برگزاری موفق یك جلسه آَشتی‌كنان را مرور كرده‌ایم اما اجرای صحیح و كامل این مهارت‌ها تا حدود زیادی به قدرت و تسلط شما در اجرای آنها بستگی دارد. و بالاخره اینكه به شما تبریك می‌گوییم، حالا زمان پایان خوش داستان رسیده است؛ وقت روبوسی است.

شنبه 11/5/1393 - 22:31
موبایل

همشهری  - نگار شهیددخت:
بسیاری از کاربران و صاحبان تلفن‌های همراه هوشمند از تمامی امکانات و خدماتی که گوشی‌های آنها می‌توانند ارائه کنند اطلاع ندارند و حتی گاهی از نبود برخی از گزینه‌ها نیز گلایه می‌‌کنند، غافل از اینکه رازهای زیادی در گوشی‌های همراهشان نهفته شده که کمتر کسی از آنها با خبر است.

 آیا می‌دانستید كه آیفون شما رازهایی دارد كه آنها را از شما پنهان می‌كند؟ این كارهای متفاوت قطعا شیوه استفاده شما از آیفون را تغییر خواهد داد. حتی اگر چندین سال است كه از آیفون استفاده می‌كنید، باز هم برخی چیزها هست كه در مورد گوشی خود نمی‌دانید.

عكاسی به‌طور همزمان
برای شما هم تا به حال پیش آمده عكسی كه می‌گیرید خوب از آب درنیاید؟ آیفون شما می‌تواند در یك زمان تعداد زیادی عكس بگیرد. فقط باید دكمه عكس گرفتن را برای چند ثانیه نگه دارید تا چندین عكس به‌طور همزمان گرفته شود. حالا می‌توانید از بین عكس‌هایی كه گرفته‌اید بهترین را انتخاب كنید.

بستن 3 اپلیكیشن با یك حركت
اگر بخواهید چند اپلیكیشن را خیلی سریع ببندید، برای این‌كار نیاز نیست به جان گوشی خود بیفتید و هر دفعه یك اپلیكیشن را به بالا بكشید تا بسته شود، شما می‌توانید خیلی راحت با كشیدن 3 انگشت خود روی صفحه به سمت بالا همزمان و در یك حركت 3اپلیكیشن را با هم ببندید.

اگر شارژ ندارید با iMessage پیام دهید
زمانی كه در یك پرواز به وای‌فای متصل هستید اما شارژ گوشی شما تمام شده، شما هنوز هم می‌توانید به دوستانی كه از آیفون استفاده می‌كنند پیام بفرستید.به Settings >  Messages بروید و مطمئن شوید Send as SMS غیرفعال باشد و سپس iMessage فعال خواهد بود.

آنچه تایپ كرده‌اید را پاك كنید
تایپ كردن روی یك صفحه نمایش كوچك می‌تواند مشكل باشد و احتمالا هنگام تایپ كردن شما هم اشتباه خواهید كرد. به همین‌خاطر است كه اپل این ویژگی جالب را ایجاد كرد. فقط كافی است هنگام تایپ كردن آیفون خود را كمی تكان دهید تا با چندین گزینه برای پاك كردن نوشته خود روبه‌رو شوید.

شارژ كردن سریع
اگر نیاز دارید كه آیفون خود را خیلی سریع شارژ كنید می‌توانید Airplane Mode را فعال كنید تا آیفون شما با 2 برابر سرعت قبلی شارژ شود.

كنترل با سر
تا به حال خبر داشتید كه می‌توانید آیفون خود را با سرتان هدایت كنید؟ در بخش Settings و قسمت Accessibility ویژگی Switch Control را فعال كنید و با سر خود آیفون را كنترل كنید.

یادآوری‌های جغرافیایی
اصلا لازم نیست همه كارهایتان را به‌خاطر بسپارید فقط باید به اپ Reminders اعتماد كنید. 
این اپ می‌تواند هر وقت به موقعیت جغرافیایی خاصی رسیدید چیزی را به شما یادآوری كند؛ مثلا می‌توانید به آیفون خود بسپارید كه هر وقت به خانه نزدیك شدید یك شاخه گل بخرید! برای این كار یك یادآوری در اپ Reminders ثبت كنید و بعد روی آیكون Info در كنار همان یادآوری تپ كنید و ویژگی Location را فعال كنید.

 

ذخیره باتری
در اندروید استفاده از برنامه‌های مختلف باعث كم شدن عمر ذخیره شارژ باتری می‌شود. چون اندروید برنامه‌ها را باز نگه می‌دارد خیلی‌ها معتقدند یكی از دلایل زود شارژ تمام كردن محصولات اندروید نیز همین است. برای اینكه برنامه‌هایی كه در مدت زمان زیادی از آنها استفاده نمی‌شود در اندروید خودشان بسته شوند به این آدرس بروید و تنظیمات را تغییر دهید. Settings> Running Services و دكمه Stop را فشار دهید.

گوشی خود را خودكار كنید
گوشی هوشمند اندروید را می‌توان به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی كرد كه به‌طور خودكار حین كار «بی‌صدا» شود یا شب هنگام، اتصال اینترنتی‌اش را قطع كند. تنها برنامه‌ای كه نیاز دارید ابزاری نظیر AutomateIT، Tasker یا Phone Schedule است.

استفاده آفلاین از نقشه
اگر مایل به سفر به منطقه‌ای هستید كه فاقد دسترسی به اینترنت است یا اینكه مسیر مشخصی را هر روز طی می‌كنید، می‌توانید اطلاعات نقشه گوگل را روی دستگاه خود دانلود كنید. برای این منظور به نقشه گوگل رفته و كلید منو را بزنید. حالا روی گزینه «دسترسی آفلاین» (Make Available Offline) كلیك كرده و منطقه موردنظر را مشخص كنید. توجه داشته باشید كه این اطلاعات می‌تواند تا 100مگا بایت از گنجایش داخلی را مصرف كند.

سوئیچ كردن سریع
برای سوئیچ كردن بین كیبوردها، به جای غرق شدن در منوی تنظیمات، می‌توانید این كار را در محیط اپلیكیشن‌های خود انجام دهید. برای این كار اشاره خود را روی فیلد متن نگه دارید و سپس گزینه Input method را انتخاب كنید، سپس كیبورد جدیدتان را از لیست انتخاب كنید.

ایجاد فولدر با یك اشاره
در home screen می‌توانید با Drag & Drop یك اپلیكیشن روی اپلیكیشن دیگر، یك فولدر ایجاد كنید. برای تغییرنام فولدر روی آن اشاره كرده سپس روی نام آن اشاره كنید.

گرفتن عكس از روی صفحه
برای این‌كار باید از كلید‌های تركیبی هوم + پاور به‌طور همزمان استفاده كنید (این ترفند در اكثر ورژن‌های اندروید جواب می‌دهد اما گرفتن اسكرین شات از ورژنی به ورژن دیگر متفاوت است).

گوشی یا یواس‌بی؟
برای پر كردن تلفن اندرویدی خود از انواع فایل‌ها كافی است آن را به كامپیوتر وصل كنید و پانل كشویی اطلاعات گوشی را باز كنید. روی گزینه USB connected كلیك و با باز شدن منوی موردنظر گزینه Mount را انتخاب كنید. در این حالت گوشی شما برای كامپیوتر حكم هارددرایو را خواهد داشت و می‌توانید هر برنامه و فایلی را كه می‌خواهید بكشید و داخل گوشی بیندازید.

 

شنبه 11/5/1393 - 22:31
ادبی هنری

همشهری - امیرحسین صالحی:
صحبت‌های بعضی‌ها آنقدر آرامش‌بخش است که دلت نمی‌خواهد از کنارشان بلند شوی به‌ویژه اگر آن حرف‌ها و خاطرات ریشه در کودکی تو نیز داشته باشد و سهمی از زندگی تو هم باشد.

 این خاطره تنها در ذهن من نیست بلكه خاطره‌ای است مشترك بین همه هم نسلی‌های من كه تداعی‌كننده دوران خوش مدرسه است؛ خاطره‌ای به سرخی یاقوت و به ترشی و شیرینی انار. كیست كه با خواندن جمله قبل یاد «صد دانه یاقوت» كتاب ادبیات فارسی دوره ابتدایی نیفتاده و اسم شاعر آن در ذهنش تداعی نشده باشد؟ «مصطفی رحماندوست» كه شعرهایش بخشی از ادبیات كودكان ما را ساخته است هنوز برای كودكان شعر می‌گوید و هدفش رفاقت بین بچه‌ها و كتاب‌هاست. یك روز گرم تابستانی با او در دفترش قرار گذاشتیم تا ببینیم دغدغه این روزهای شاعر دانه‌های انار چیست و آیا كودكان هنوز سهمی از دنیای او دارند؟ با او درباره اهمیت دوره كودكی، نگرانی‌های او و ادبیات كودكان سخن گفتیم.

  • شما سال‌هاست كه در حوزه ادبیات كودكان فعالیت می‌كنید. از آن سال‌های اوایل انقلاب تا الان چقدر اوضاع فرق كرده است؟

الان وضع ما هم خیلی خوب است و هم خیلی بد. ما نسبت به كشورهای منطقه در سطح بسیار بالا و خوبی قرار داریم. ما در آسیا اگر ژاپن را درنظر نگیریم و چین را قاره‌ای دیگر حساب كنیم وضعیت خیلی خوبی داریم. اما از طرف دیگر ما در كشوری زندگی می‌كنیم كه سابقه فرهنگ بسیار غنی‌ای دارد و دارای ادبیات عامیانه خیلی قوی و خوبی است و شاید به جرأت باید گفت كه دست كمی از ادبیات عامیانه كشورهای آمریكای لاتین هم ندارد. اما از ادبیات عامیانه آمریكای‌لاتین، ادبیات امروز آمریكای لاتین بیرون آمده كه در همه دنیا ترجمه شده و خوانده می‌شود ولی از ما هنوز چیزی درنیامده است. سابقه ادبیات كلاسیك ما هم كه كاملا مشخص و قوی است. با اینكه همه ادعای ما این است كه انقلاب ما فرهنگی است اما به نسبت انتظاری كه از آن پیشینه و این ادعا می‌رود، جای خیلی كمی را در حوزه ادبیات كودك و نوجوان اشغال كرده‌ایم. الان باید ادبیات ما در دنیا درحال بازنویسی و ترجمه باشد و همه جا ادبیات كودك و نوجوان ما را سرلوحه قرار دهند چرا كه زمینه‌های این امر فراهم است اما این اتفاق نیفتاده است. البته ناگفته نماند كه زبان و ادبیات فارسی محدودیت‌های جغرافیایی و فرهنگی خاص خود را دارد و هر كشور و فرهنگی نمی‌تواند اصطلاحات آن را در زبان خود هضم كند ولی باز در حد بضاعت هم ادبیات ما به‌خصوص در حوزه كودك و نوجوان فراگیر نشده و حتی شاید در خود كشور هم آنطور كه باید و شاید برای كودكان جا نیفتاده باشد. بعد دیگر قضیه هم این است كه خود نویسنده‌های ما هم نتوانسته‌اند سری در سرها در بیاورند كه دیگران بیایند سراغشان. هرچند كه ما هر سال 10تا كتاب داریم كه ترجمه می‌شود یا 10تا تصویرگر داریم كه هرسال جایزه جهانی می‌گیرند اما این حركتی نیست كه باید باشد تا حوزه ادبیات كودك و نوجوان ما تكان بخورد و از این حركت كند و لاك‌پشتی خارج شود . متصدیان امر و خود نویسندگان ما باید برنامه‌ای ملی داشته باشند تا بتوانیم به خوبی این فرهنگ خوب را به سایر كشورها صادر كنیم و از آن بهره‌برداری لازم را داشته باشیم.

  • خوب یعنی مشكل تنها نبودن برنامه‌ریزی ملی است یا علت دیگری هم دارد؟

قسمتی از این موضوع هم بر‌می‌گردد به جدی نگرفتن مطالعه در كشور. شما فكر كنید؛ در كشوری 75میلیونی كه نزدیك به 20میلیون مخاطب كودك و نوجوان داریم كتاب‌های این حوزه با تیراژ 1000یا نهایتا 2هزار نسخه چاپ می‌شود و این واقعا پدیده خنده‌داری است كه اصلا قابل توجیه نیست. آماری كه قوه قضاییه می‌دهد در سال چیزی حدود 10میلیون پرونده دعوا وارد این دستگاه می‌شود؛ یعنی ما با كشوری روبه‌رو هستیم كه سالی حداقل 20میلیون نفر دعواكار داریم و این یعنی بحران در روح و روان اجتماع. چیزی كه می‌تواند این وضعیت را بهبود ببخشد ادبیات، دین و هنر است. جامعه ما اگر واقعا اهل مطالعه بود این آمار به‌شدت كاهش پیدا می‌كرد. شما وقتی مجموعه تیراژ روزنامه‌های ما را می‌بینید چیزی حدود 2/5میلیون است و این در حالی است كه در ژاپن فقط روزنامه «آساهی» 14میلیون تیراژ دارد. پس ما اهل مطالعه نیستیم و فقط حرف می‌زنیم؛ برای اینكه مردم كشور از خواندن و مطالعه لذت ببرند هیچ برنامه‌ای تدوین نشده است و هیچ‌جایی نیست كه متولی كتابخوان كردن مردم باشد تا این تنش‌های اجتماعی را كه از كودكی افراد شروع می‌شود و ریشه در این دوره دارد، كاهش دهد.

  • مسئله‌ای كه نسل فعلی ما با آن درگیر است ورود بازی‌های كامپیوتری در زندگی و نقش پررنگ تكنولوژی در زندگی بچه‌ها و والدین است؛ ما چطور با این شرایط می‌توانیم نسل جدید كودك و نوجوان را با كتاب و ادبیات آشتی دهیم؟

قطعا نمی‌توان بچه‌ها را از پای لپ‌تاپ و تبلت و كنسول‌های بازی برداشت و آنها را انداخت در یك كتابخانه سوت و كور كه كتابخوان بشوند. من فروردین‌ماه در كنفرانسی در ایتالیا شركت كرده بودم و سوژه این كنفرانس این بود كه حالا كه بچه‌ها را نمی‌توانیم از پای لپ‌تاپ و تبلت بلند كنیم چگونه كتاب را درون این تكنولوژی جای دهیم. یعنی برای مشكل یك راه‌حل پیدا كنیم. این مشكل با نصیحت حل نمی‌شود بلكه برای آن برنامه‌ریزی اقتصادی می‌كنند و همه حرف‌ها هم در آنجا پیرامون این بود كه این كار چگونه سود خواهد داشت. زیرا دولت نبود كه این كار را مدیریت می‌كرد بلكه خود انتشاراتی‌ها و شركت‌های خصوصی بودند كه در این رابطه فكر می‌كردند.اما در اینجا همه ما چشممان را دوخته‌ایم به امامزاده‌ای به اسم دولت كه بخواهد بچه‌های ما را كتابخوان كند كه قطعا چنین اتفاقی نخواهد افتاد. همه حرف من این است كه وسایل ارتباطی جدید و تكنولوژی روز دنیا ربطی به كتابخوانی بچه‌ها ندارد. همان كشورهایی كه احساس خطر می‌كنند كه وسایل ارتباطی جدید سطح مطالعه را بین بچه‌ها پایین آورده، حرف دیگری هم می‌زنند و آن هم این است كه تیراژ كتاب پایین نیامده است. علم و تكنولوژی قطعا پیشرفت می‌كند و نمی‌توانیم این را حذف كنیم اما وقتی پدر و مادر هم هركدام یك تلفن هوشمند گرفته‌اند دستشان و به هم پشت كرده‌اند و نشسته‌اند پای وایبر و ایسنتاگرام و بیشتر وقت خود را صرف كنترل اینها كرده‌اند معلوم است كه بچه هم از همین‌ها یاد می‌گیرد و بعد دیگر نمی‌توان او را كنترل كرد. ما یاد نگرفته‌ایم كه چگونه باید برنامه داشته باشیم. خانواده‌ها هم در این رابطه مقصر هستند كه به بچه‌ها یاد نداده‌اند كه بازی كردن بازه زمانی مشخصی در روز دارد. مطالعه زمان مشخصی دارد، با دوستان بودن زمان مشخصی دارد، با خانواده بودن زمان مشخصی دارد، خواب زمان مشخصی دارد و حتی خوردن هم بازه زمانی مشخصی دارد. وجود تبلت در مدارس به معنی بازی نیست بلكه معنی استفاده از تكنولوژی را دارد ولی بچه‌های ما در مدارس فقط بازی می‌كنند و بعد هم به هم پز می‌دهند كه چه مرحله‌ای هستند. سبك زندگی ما در همین جا مشكل پیدا می‌كند كه ما برنامه‌ریزی برای بهره بردن از زندگی نداریم واقعا؛ خانواده فكر می‌كند اگر هر روز كامپیوتر بچه را ارتقا دهد یعنی محبت بیشتر درحالی‌كه یك كودك خردسال نیاز به عاطفه واقعی از سوی پدر و مادر دارد. نیاز به این دارد كه گاهی فقط دست او را بگیریم و با او بازی كنیم و به حرف‌هایش گوش كنیم. متأسفانه الان اینطور نیست. نتیجه این هم می‌شود چیزی كه الان می‌بینیم؛ یعنی بعضی بچه‌ها سنشان به 15سال كه می‌رسد دیگر حرف پدر و مادرها برایشان اهمیت ندارد و آن احساس عاطفه‌ای كه باید شكل می‌گرفته تبدیل شده به نوعی تنفر و مانع دیدن پدر و مادر برای ادامه زندگی. می‌خواهم بگویم كودكان با ما غریبه شده‌اند!

  • پس به‌نظر شما نوع رفتار كودك و نوجوان امروز ما ریشه در بی‌توجهی پدر و مادرها به بچه‌ها دارد؟

بله؛ متأسفانه پدر و مادرها به بچه‌ها سبك زندگی درست را آموزش نمی‌دهند. مثلا شما نگاه كنید كه یك خانواده هیچ برنامه‌ای برای زندگی متناسب با درآمد ندارند و طبیعتا همین را به فرزندان خود یاد نمی‌دهند. اینطور نیست كه اگر خانواده‌ای درآمد متوسطی دارد بنا بر همان گوشت و مرغ بخورد یا حتی بعضی وقت‌ها فقط نان و تخم‌مرغ بلكه پدر و مادر قرض هم می‌كنند كه شكم بچه سیر باشد یا موبایلی داشته باشد كه در سراسر دنیا فقط مدیران و افرادی كه كار تخصصی از موبایل می‌خواهند آن را می‌خرند. به بچه‌ها یاد نمی‌دهیم كه گاهی طعم نداشتن هم ممكن است شیرین باشد به شرطی كه واقعا از داشته‌ها لذت ببریم. خانواده‌ها فراموش می‌كنند كه به بچه‌های خود یاد دهند كه فقط «من» مهم نیست بلكه دیگری هم شخصی است كه نظر و عقاید خود را دارد و ما باید به آن احترام بگذاریم. همین هم شده مشكل فعلی كشور ما و این هرج و مرج‌هایی كه بیداد می‌كند چرا كه همه به فكر این هستند كه «من» چه می‌خواهم.

  • خود شما در تربیت كودكانتان چگونه رفتار كردید؟

قطعا نسل ما كه نسل زمان جنگ بود با نسل قبل و نسل بعد تفاوت‌های بنیادین داشت. نسل قبلی ما همه تلاش می‌كردند كه پدر خانواده به‌عنوان حكومت مطلق خانه همیشه سیر باشد چرا كه او نان‌آور بود. نسل ما اینطور نبود و سهم هر كس در خانواده یكسان بود. من و همسرم هم بنا به شرایط جامعه همینطور رفتار می‌كردیم با فرزندانمان ولی اینطور نبود كه فقط «من» در آنها رشد كند بلكه در خیلی از موارد سعی می‌كردم كه اگر خواسته‌ای هم دارند و من هم توانایی اجابت آن را دارم مدتی این امر به تأخیر بیفتد تا طعم نداشتن را هم بچشند. البته نباید از این غافل شد كه همسرم واقعا رابطه ویژه‌ای با بچه‌ها داشت و طوری آنها را تربیت كرد كه واقعا از زندگی‌شان لذت ببرند و خوشبختانه ما امروز نتیجه این تربیت را شاهدیم و می‌بینیم كه آنها هم با همین عشق و محبت مشغول تربیت فرزندانشان هستند.

صد دانه یاقوت؛ سروده جنگ

بعید است كه از بچه‌های دهه60 كسی باشد كه شعر انار را نخوانده و در مدرسه حفظ نكرده باشد. این شعر به ملسی یك انار رسیده بود كه با ذائقه همه بچه‌ها تطبیق داشت و شاید در آن سن فكرها را مشغول می‌كرد كه این مصطفی رحماندوست كیست كه چنین شعری را سروده است. اما شكل‌گیری این شعر ماجرایی دارد خواندنی كه خود رحماندوست هم فكر نمی‌كرد روزی این شعرش اینقدر مخاطب داشته باشد و در ذهن یك نسل ماندگار شود؛ «ماه اول جنگ بود. هنوز سپاه، منظم نشده بود. شهید چمران ارتشی كم‌وبیش نامنظم درست كرده بود. من هم كوله‌بارم را برداشتم و راه افتادم. چون چند نفری از ما در ابتدا چیزی بلد نبودیم روزهای اول در گوشه‌ای به ما آموزش می‌دادند. باز و بسته كردن تفنگ و... . در یكی از روزها در آخر آموزش، كار شناسایی را هم به ما سپردند. مثلا روی فلان تپه بروید و با دوربین دشمن را شناسایی كنید. كارمان كه به پایان رسید در راه بازگشت به ما خبر دادند دشمن شما را دیده و سریع زمین‌گیر شوید. ما كه زیر آتش دشمن بودیم در جایی پنهان شدیم. 3 یا 4 روز همانجا گرسنه و تشنه ماندیم. تا اینكه از طریق پسری خبر رسید خطر رفع شده. اما قبل از رفتن برایمان آذوقه آوردند چون از گرسنگی نای بلند شدن نداشتیم. مقداری نان و ماست و... بود كه در میان آنها 3 انار قرمز هم به چشم می‌خورد. من خواستم ادب به خرج بدهم تا اول دوستان بخورند و در آخر من چند لقمه‌ای بخورم. پس به سراغ انارها رفتم. همین‌كه یكی از آنها را باز كردم دانه‌هایش بیرون پرید. ناگهان به یاد گردنبند مادر مرحومم افتادم كه از یاقوت بود. با خودم گفتم: به راستی دانه‌های انار شكل یاقوت است. اتفاقا در آن دوره با دوستان شاعر قرار گذاشته بودیم تا درباره میوه‌ها شعر بگوییم. من در همان حالت با خودم گفتم: صد دانه یاقوت... و این شعر را سرودم. از همانجا هم برای كیهان بچه‌ها فرستادم. بعدها هم در بازنگری كتاب‌های درسی این شعر در كتاب فارسی دوره ابتدایی جاخوش كرد و شعری شد كه هنوز هر كدام از بچه‌های دهه 60 من را می‌بینند با ذوق و شوق از خاطراتشان با این شعر برایم می‌گویند.»

خاطره

یكی از صحنه‌هایی كه خیلی باعث ناراحتی من شد مربوط به فیلم كوتاهی از حملات اخیر رژیم صهیونیستی به غزه بود. پدری پس از مرگ فرزند خردسالش همینطور روی جنازه او افتاده بود و بدون گریه به فرزندش نگاه می‌كرد. موقعی كه می‌خواستند او را جدا كنند پدر از فرزندش جدا نمی‌شد و این نشان می‌داد كه چقدر ارتباط عمیق عاطفی بین آنها بوده است. واقعا از این دنیای بیرحمی كه توسط یك مشت اشغالگر به‌وجود آمده متنفر شدم و احساس انزجار كردم.

موقعی كه زلزله رودبار اتفاق افتاد من هم به این شهر رفتم تا شاید كمكی از دستم بربیاید. شب بود و تاریك شده بود كه داشتم در این خرابه‌های شهر زلزله‌زده راه می‌رفتم و صدای دختر كوچكی توجهم را جلب كرد. «گنجشك لالا/ سنجاب لالا... آمد دوباره/ مهتاب لالا» ترانه‌ای بود كه من سال‌ها پیش در رادیو خوانده بودم و حالا كودكی محزون عروسك به‌دست مشغول خواندنش بود. واقعا پاهایم یاری نكرد و با هر حالی‌كه بود خودم را به او رساندم و دیدم كه قادر به راه رفتن نیست. بغلش كردم و به نیروهای امداد سپردمش. گذشت تا اینكه تقریبا 10سال پیش كارگاه قصه‌گویی داشتم برای مربیان و معلمان كه خانمی با ویلچر آمد جلو و سلام داد. وقتی خودش را معرفی كرد فهمیدم كه همان دختری است كه در رودبار دیدم.

كتابخانه‌ای برای كودك و نوجوان

یكی از فعالیت‌های مصطفی رحماندوست ایجاد كتابخانه ملی كودك و نوجوان در كتابخانه ملی است كه خود او در این رابطه می‌گوید: «تا الان نزدیك 6هزار عنوان كتاب در این كتابخانه بارگذاری شده است تا همه كسانی كه به حوزه ادبیات كودك و نوجوان علاقه دارند بتوانند از این منبع استفاده كنند. این كار ادامه خواهد داشت و باید به جایی برسیم كه همه كتاب‌های كودك و نوجوان ایران در آنجا قابل دسترسی باشد. علت این هم كه به‌صورت دیجیتال است اینكه سایر كشورها بتوانند به راحتی به این منبع دسترسی داشته باشند و اینطور ما بتوانیم در گسترش فرهنگ و ادبیات ایرانی- اسلامی در حوزه كودك و نوجوان نقشی ایفا كنیم.» رحماندوست همچنین درباره كتابخانه‌ای كه در منطقه 3 شهرداری تهران به نام او نامگذاری شده است هم گفت كه «این حركت خوبی است كه از سوی مسئولان شهرداری صورت گرفت برای زنده نگه‌داشتن نام مفاخر زنده كشور. البته من نام مصطفی رحماندوست روی یك كتابخانه را یك نام شخصی نمی‌بینم بلكه نام یك جریان فكری است كه به ادبیات كودك و نوجوان ارج می‌نهد و این نشانه بلوغ فرهنگی بین مسئولان حوزه شهری است و امیدوارم همچنان هم ادامه داشته باشد.»

3مجموعه كتاب برای خردسالان

ترانه‌های نیایش: مجموعه‌ای است 10جلدی كه دعاها و نیایش‌های دینی را به زبان ساده و امروزی برای بچه‌ها بازگو شده و رحماندوست سعی كرده كه بچه‌ها در این كتاب با ماوراء الطبیعه ارتباط بیشتری بگیرند.

قصه‌های مثل‌ها: مجموعه‌ای ارزشمند از ضرب‌المثل‌های ایرانی كه خود رحماندوست درباره این كتاب‌ اینطور می‌گوید: «خیلی از ضرب‌المثل‌های معروف را در این كتاب جمع كردم كه اكثر پدرها و مادرها با اینها خاطره دارند و شیوه شكل‌گیری آنها را توضیح داده‌ام تا وقتی آنها را برای بچه‌هاشان می‌خوانند هم خودشان لذت ببرند و هم بچه‌ها؛ در ضمن بدانند كه ریشه این ضرب‌المثل چه بوده و از كجا آمده است.»

مجموعه شعرهای «قصه 5 انگشت» و «بازی با انگشت‌ها»: این مجموعه ریشه در ادبیات فولكلور ایران دارد و تعدادی از اشعار این مجموعه به زبان سوئدی نیز ترجمه شده‌است. در این كتاب به خانواده‌ها آموزش داده شده كه چطور با گرفتن دست فرزندان می‌توان هم آنها را سرگرم كرد و هم عاطفه را به دست‌های یك كودك خردسال منتقل كرد.

شنبه 11/5/1393 - 22:31
مد و لباس

همشهری  - مریم سعیدنژاد:
لباس یکی از مهم‌ترین نیازهای اولیه بشر بوده و هست. در گذشته بیشتر پوشاک مردم مخصوصا ایرانی‌ها از مواد طبیعی مثل پشم، ابریشم، چرم، کتان و... دوخته می‌شد اما به مرور با پیشرفت صنعت پارچه و پوشاک، الیاف مصنوعی وارد زندگی مردم شدند.

 این روزها دوباره با رونق گرفتن پوشاك الیاف طبیعی ایرانی بین مردم الیاف طبیعی به زندگی ایرانی‌ها برگشته است؛ پوشاكی كه نه‌تنها برای پوست مفیدند بلكه مشكلات الیاف مصنوعی را هم ندارند. چند سالی هست كه چند برند معتبر داخلی مشغول تهیه انواع پوشاك الیاف طبیعی آن هم با مدل‌های كاملا ایرانی شده‌اند و به‌خاطر تنوع مدل‌ها و كیفیت پارچه‌ها طرفداران زیادی هم مخصوصا بین جوان‌ها پیدا كرده‌اند. این لباس‌ها مخصوصا به‌خاطر خنكی در تابستان‌ها پرفروش ترند. سری زدیم به بازار الیاف طبیعی‌ها تا سر از چند و چونشان دربیاوریم.

قیمت مناسب و طرح‌های ایرانی

حالا دیگر فروشگاه‌های متنوع الیاف طبیعی‌ها در سطح شهر و حتی كشور پرا كنده شده‌اند و به‌راحتی می‌توانید یكی از آنها را پیدا كنید. خیلی‌هایشان سایت‌های اینترنتی هم دارند و اخبار، آدرس و مدل‌های جدیدشان را درون سایت می‌گذارند. آندیا، تندرست، هزار‌دستان، بارمان، زاگرس و... تنها چند نمونه از برندهای معروف الیاف طبیعی‌ها هستند كه با یك جست‌وجوی كوچك در اینترنت و پیدا كردن سایت‌شان می‌توانید آدرس مراكز فروش‌شان را پیدا كنید. فروشگاه‌های این مدل لباس‌ها به‌راحتی بین بقیه فروشگاه‌های اطرافشان قابل شناسایی هستند و معمولا تزئینات خاصی مثل انارهای آویزان از در و دیوار، حصیربافی و گلیم بافی و... كه لباس‌ها بینشان قرار گرفته‌اند ویترین اكثر این مدل فروشگاه‌ها را تشكیل می‌دهند. البته فروشگاه‌های متفرقه و بازارهای سنتی هم فروشنده این لباس‌ها هستند. كمی قبل‌تر این مدل لباس‌ها بیشتر به اسم لباس سنتی شناخته می‌شدند و بیشتر مورد پسند هنرمندها بودند، اما حالا با تنوع بیشتر در مدل‌ها همه‌گیر‌تر و عام‌تر شده‌اند. بلوز، شلوار، جلیقه، روسری و شال، كفش و كیف، مانتو، پانچو، سارافون، كت، پیراهن‌و... با انواع رنگ‌ها و مدل‌ها در فروشگاه‌های الیاف طبیعی موجودند. بین اینها پانچو، مانتو و سارافون از همه پرفروش‌ترند.

به غیراز ارگانیك و طبیعی بودن این لباس‌ها طرح‌های ایرانی‌شان خیلی به چشم می‌آید. طرح‌هایی به شكل كتیبه‌های ایرانی، بته جقه و ترمه، اشعار فارسی با خط نستعلیق و دیگر طرح‌های ایرانی متنوع روی لباس‌ها چاپ یا دوخته می‌شود و خود طرح دوخت و برش لباس‌ها هم ایرانی است. آزاد و راحت بودن لباس‌ها و خنكی و سبكی‌شان هم حسابی طرفدار دارد. این لباس‌ها زنانه و مردانه دارند و قرار است مدل‌های بچه‌گانه‌شان هم تولید شود.

ویژگی مهم دیگر قیمت مناسب این لباس‌هاست. درحالی‌كه یك مانتوی مناسب در فروشگاه‌های شهر چیزی حدود 100تا 200هزار تومان قیمت دارد، مانتوهای زیبا و متفاوت الیاف طبیعی براساس مدل و طرح و پارچه تنها بین 25تا 100هزارتومان قیمت دارند.این پوشاك نه‌تنها بین ایرانی‌ها بلكه در خارج از كشور هم طرفدار پیدا كرده و صنعت رو به رشدی محسوب می‌شود. این را می‌شود از مشتری‌های فروشگاه هم فهمید. خانم جوانی كه بین قفسه دنبال پیدا كردن مانتوی موردنظرش است با خوشحالی از این مدل‌ها می‌گوید: «وقتی برای بار اول این لباس‌ها را دیدم به‌نظرم جالب و زیبا نبودند. البته زیبایی‌شان وقتی پوشیده می‌شوند معلوم می‌شود. بعد از یك‌بار خرید حالا مشتری ثابت این لباس‌ها شده‌ام.»

چرا الیاف طبیعی؟

پوشیدن لباس‌های تهیه شده از الیاف طبیعی مثل كتان، پشم، كنف، ابریشم یا تركیبی از آنها برای سلامت و راحتی پوست بسیار مؤثر است چون پوشاك الیاف طبیعی برخلاف پوشاك الیاف مصنوعی در تنظیم دمای پوست بدن هیچ‌گونه اختلالی ایجاد نمی‌كند. این نوع پوشاك عموما در تماس با پوست آلرژی‌زا و ناراحت‌كننده نیستند و اجازه می‌دهند پوست به‌راحتی تنفس كند؛ به‌طور مثال پشم یك عایق طبیعی است كه در زمستان گرم است و با خاصیت تنفس‌پذیری طبیعی‌ای كه دارد در تابستان خنك است و لباس‌های خیلی مقاومی از آن ساخته می‌شوند كه زود از بین نمی‌روند و به‌صرفه هستند. الیاف گیاهی مثل پنبه و كنف به‌خاطر خاصیت مویینگی به راحتی عرق سطحی بدن را به‌خود می‌كشند و در طول الیاف پخش می‌كنند. با این كار از ایجاد بوی نامطبوع بدن جلوگیری می‌شود و در اثر تبخیر این رطوبت‌ها فضای بین بدن و لباس خنك باقی می‌ماند. یك نكته مهم هم اینكه این لباس‌ها از طبیعت‌اند و به طبیعت برمی‌گردند و زباله‌ای از خود روی زمین به جای نمی‌گذارند. درست است كه الیاف مصنوعی شاید در ظاهر زیباتر و متنوع‌تر باشد اما گرمای بیش از حد، عرق كردن بدن و ایجاد آلرژی برای پوست به‌خاطر استفاده از رنگ‌ها و مواد شیمیایی، تجزیه‌ناپذیر بودن، رنگ‌رفتگی در برابر آفتاب و... تنها چند نمونه از مضرات الیاف مصنوعی هستند.

خرید محصولات ارگانیك

همین لباس‌های الیاف طبیعی كه برایتان معرفی كردیم جزو محصولات ارگانیك هستند. البته واژه ارگانیك بیشتر برای مواد غذایی به‌كار می‌رود و منظور موادی هستند كه طعم و كیفیت طبیعی دارند، دارای ماندگاری بالا هستند و در فرایند تولید آنها مواد شیمیایی صنعتی، آلاینده‌های زیست‌محیطی و بهداشتی استفاده نشده است. كیفیت محصولات ارگانیك طبق یك نظام بازرسی و گواهی معتبر بین‌المللی، منطقه‌ای، ملی یا محلی گواهی و تضمین شده است. میوه‌ها و سبزیجات، فراورده‌های گوشتی و پروتئینی، غلات و حبوبات و خلاصه هر محصول خوراكی كشاورزی می‌تواند ارگانیك باشد. حواستان باشد مهم‌‌ترین نشانه ارگانیك بودن محصولات كشاورزی برخورداری از برچسب گواهی رسمی ارگانیك است پس هر محصولی را كه به اسم ارگانیك می‌فروشند نخرید و حتما برچسب روی آنها را چك كنید.

شنبه 11/5/1393 - 22:30
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته