• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 16
تعداد نظرات : 22
زمان آخرین مطلب : 5037روز قبل
هوا و فضا
تولد یک ستاره رصد شد
تهران- ستاره شناسان تولد ستاره ای را که می تواند جوانترین ستاره شناخته شده برای ما باشد، رصد کردند.
به گزارش روز شنبه ایرنا به نقل از پایگاه اینترنتی "تایم او ایندیا " این جرم آسمانی که هنوز تا تبدیل شده به یک ستاره بالغ راه زیادی در پیش رو دارد، در مراحل اولیه شکل گیری ستاره است و به تازگی جذب مواد را از پوشش گاز و غبار اطرافش آغاز کرده است.
نتایج این تحقیقات در نشریه اخترفیزیک منتشر شده است.
محققان این طرح از "دانشگاه ییل "، "مرکز اخترفیزیک هاروارد اسمیت سونیان" و موسسه ستاره شناسی "ماکس پلانک آلمان "هستند . محققان ‌این جرم آسمانی را با استفاده از تلسکوپ فضایی "اسپتزر" و آرایه ساب میلی متر در هاوایی کشف کردند.
این ستاره که L1448-IRS2E نام گرفته است در صورت فلکی پرساووش در حدود 800 سال نوری زمین و در کهکشان راه شیری متولد شده است.
ستاره ها در مناطق بزرگ سرد و حجیم از گاز و غبار موسوم به ابرهای مولکولی که در سراسر کهشکان وجود دارد ،‌ شکل می گیرند.
ستاره شناسان تصور می کنند "L1448-IRS2E" در فاز پیش ستاره ای است. این مرحله زمانی است که یک منطقه متراکم از ابر مولکولی نخست شروع به جمع شدن می کند و جاذبه، مواد را به اندازه کافی برای شکل دهی یک هسته متراکم داغ از پوشش اطراف به سوی خود می کشد.
رصد اجرام آسمانی در این مرحله از شکل گیری ستاره بسیار دشوار است چرا که عمر این مرحله بسیار کوتاه است و ستاره نور بسیار کمی از خود متساعد می کند.
در جال جاضر پژوهشگران نور ضعیفی که از غبار اطراف این ستاره تازه متولد شده متساعد می شود ، شناسایی کردند.
درخشش اغلب پیش ستاره ها بین یک تا 10 برابر خورشید است و با غبار زیادی پوشیده شده که در طول موج های فروسرخ می درخشند.
از آنجا که درخشش L1448-IRS2E کمتر از یک دهم خورشید است ، ستاره شناسان معتقدند این جرم آسمانی بسیار کم نورتر از آن است که بتوان آن را یک پیش ستاره واقعی نامید.
با این حال آنها کشف کردند این جرم، جریان های پر سرعت گازی را از مرکز خود متساعد می کند. این امر تایید می کند که این جرم از مرحله پیش ستاره ای گذشته است.
این گروه امیدوار است تا با استفاده از تلسکوپ فضایی جدید "هرشل " که ماه مه گذشته پرتاب شد ، چنین اجرامی را جست و جو و آنها را در اولیه ترین مراحل شکل گیری ستاره رصد کند تا محققان بتوانند شناخت بهتری از چگونگی رشد و تکامل ستاره ها به دست آورند.
يکشنبه 20/4/1389 - 21:2
هوا و فضا
در تصاویر گرفته شده در فضا از زمین، جو سیاره ما رنگارنگ است.

 فضانوردان مستقر در ایستگاه فضایی به تازگی از جو زمین در حال غروب خورشید در اقیانوس هند عكسبرداری كردند كه در این عكس لایه‌های مختلف جو نشان داده شده است.
با اشاره به تفكیك رنگ و میزان روشنایی می‌توان لایه‌های جو زمین را به راحتی تشخیص داد.
دانشمندان اعلام كردند در این تصویر به علت این‌كه از ایستگاه بین‌المللی فضا گرفته شده، به طور واضح لایه‌های جو زمین را دید.
لایه «troposphere» پایین‌ترین لایه جو زمین كه تغییرات آب‌وهوایی در آن اتفاق می‌افتد در این تصویر نارنجی و زرد دیده می‌شود.
این لایه شامل 80 درصد حجم اتمسفر است و از قطرات و بخار آب و ابر تشكیل شده است.
يکشنبه 20/4/1389 - 21:2
اخبار
 
تلسکوپ جدیدی که عنوان بزرگترین دوربین دیجیتال جهان را یدک می کشد، جستجوی آسمانها برای شکار اخترواره هایی که می توانند برای زمین خطر ساز باشند را آغاز کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، تلسکوپ جدید قله آتشفشان "مائویی هالیکالا" آیینه ای 60 اینچی دارد که شاید در مقایسه با تلسکوپ 10 متری "کک" بر فراز قله "مائونا کی" کوچک به نظر بیاید اما دوربین هزار و 400 پیکسلی این تلسکوپ با 1.4 میلیارد پیکسل بر روی تراشه ای 40 سانتیمتری برای تصویربرداری خود کار از آسمان شب، بسیار عظیم بوده و هر شب به جستجوی اخترواره های خطرناک خواهد پرداخت.

به گفته "نیک کایسر" مدیر تلسکوپ شکار اخترواره، مشهور به Pan-STARRS با وجود ابعاد کوچک، این تلسکوپ یکی از پیشرفته ترین تکنولوژی های حال حاضر به شمار می رود. این تلسکوپ می تواند بخشهایی از آسمان را با وسعتی 40 برابر وسعت ماه کامل پوشش دهد. محدوده ای که بسیار وسیع تر از محدوده قابل پوشش هر یک از تلسکوپهای مشابه زمینی یا فضایی به شمار می رود.

شکار اخترواره ها در اصل از 13 می 2010، زمانی که تلسکوپ جدید PS1 جستجوی صخره های فضایی خود را آغاز کرده آغاز شده است. به گفته مقامات این پروژه آغاز این برنامه درست زمانی بود که "جهان به مکانی امن تر برای زندگی تبدیل شد."

اکنون تلسکوپ جدید به ائتلاف علمی PS1 واگذار شده است، گروهی بین المللی از 10 نهاد علمی از آمریکا، آلمان، تایوان، و انگلستان و دانشگاه هاوایی در "مانوا" که ساخت تلسکوپ Pan-STARRS را نیز به عهده داشته است یکی از اعضای آن به شمار می رود. این تلسکوپ نمونه ای آزمایشی از رصدخانه پیشرفته تر P4، تلسکوپی با قدرت چهار برابر تلسکوپ P1  که بر فراز "مائونا کی" در هاوایی قرار خواهد گرفت به شمار می رود. انتظار می رود تلسکوپ P1 طی جستجوی نخستینش برای یافتن اخترواره ها 75 درصد از آسمان را پوشش دهد.

طی سه سال آینده انتظار می رود تلسکوپ جدید 100 هزار اخترواره را شناسایی کرده و میزان خطر ساز بودن هر یک از آنها را برای زمین تعیین کند. این رصدخانه در عین حال باید پنج میلیارد ستاره و 500 میلیون کهکشان را طبقه بندی کند.

این تلسکوپ به گونه ای طراحی شده تا بتواند در طول یک شب بیش از 500 عکس گرفته و چهار ترابایت اطلاعات را که با حجم هزار دی وی دی برابری می کند. به منظور تحلیل و بررسی به مرکز رایانه ای "مائویی" ارسال کند. در این مرکز تصاویر قدیمی و جدید با یکدیگر مقایسه خواهند شد تا اجرامی که به تازگی حرکت کرده و یا درخشش آنها تغییر کرده را شناسایی کنند.

اخترشناسان در عین حال امیدوارند بتوانند از این تلسکوپ در شناسایی کوتوله های قهوه ای، اخترنماهای دور افتاده و انفجارهای ابرنواختری قدرتمند در کهکشانهای دوردست استفاده کنند.

بر اساس گزارش AP، از میان اخترواره های فراوانی که در فضای اطراف زمین در پروازند، تنها 85 درصد از بزرگترین آنها شناسایی شده اند و در عین حال در حدود 15 درصد از اخترواره های بزرگتر از 140 متر که می توانند بر روی زمین تخریبهای منطقه ای وسیعی به بار آورند نیز تا کنون ردیابی و شناسایی شده اند.

يکشنبه 20/4/1389 - 21:1
هوا و فضا
تلسكوپ ناسا 706 سیاره جدید را كه احتمال دارد به زمین شبیه باشند را كشف كرده است.

 تلسكوپ كپلر آژانس فضایی آمریكا «ناسا» با رصد كردم 156 هزار ستاره در كیهان توانست 706 سیاره را پیدا كند كه این سیاره‌ها همانند زمین به دور ستاره‌ای در حال گردش هستند.
كشف این جرم‌های آسمانی حاصل مأموری 43 روزه تلسكوپ كپلر بود و در اولین اطلاعات ارسال شده این نتایج به دست آمده است، به همین دلیل باید آزمایش های لازم روی این 706 جرم كشف شده، انجام شود تا به طور قطع سیاره بودن آن‌ها ثابت شود.
تلسكوپ فضایی كپیلر در طی مأموریت خود ستارگان و تغییر در نورهای آن‌ها را رصد می‌كند تا با اطلاعاتی كه به زمین ارسال می‌كند، دانشمندان بتوانند دانش خود را در مورد زمین و ستاره مادر آن خورشید به دست آورند.
يکشنبه 20/4/1389 - 21:0
هوا و فضا
دانشمندان با استفاده از تلسكوپ جدید هاوایی قاتلان سیارك‌ها را شناسایی می‌كنند.

 دانشمندان با استفاده از تلسكوپ جدید نصب شده در هاوایی قصد دارند، قاتلان سیارك‌ها را شناسایی و پیدا كنند.
دانشمندان بر این باورند كه این تلسكوپ، بزرگ‌ترین دوربین دیجیتالی دنیا را دارد.
مؤسسه ستاره‌شناسی دانشگاه هاوایی اعلام كرد: هم اكنون با استفاده از تلسكوپ جدید نصب شده در هاوایی می‌توانیم اتفاقات را در كیهان بیش از پیش رصد كنیم.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، كیفیت تصاویر دوربین‌ این تلسكوپ یك هزار و 400 مگا پیكسل است.
تیم تحقیقاتی متشكل از 9 مركز تحقیقاتی در آمریكا، آلمان، بریتانیا و تایوان مطالعات روی پیدا كردن قاتلان سیارك‌ها را دنبال خواهند كرد.
يکشنبه 20/4/1389 - 21:0
اخبار
ستاره شناسانی كه 28 سیاره جدید در حال گردش به دور ستاره ها را كشف كرده اند می گویند زمین تنها  
سیاره منحصر به فرد نیست، زیرا آنها به وجود بیلیونها سیاره قابل سكونت پی برده اند
پژوهشگران در همایش این هفته انجمن نجوم آمریكا ادعا كردند كه بیشتر سیاره هایی كه اخیراً كشف شده اند سیاره هایی خارج از منظومه شمسی ما می باشند.
پروفسور «جفری ماركی» از دانشگاه كالیفرنیا گفت: این یافته ها نشان می دهد بر خلاف آنچه تصور می كردیم اقامتگاه ما یعنی زمین، مكانی نایاب و نادر درجهان نیست. در سال گذشته میلادی با همكاری بین المللی پژوهشگرانی از كشورهای آمریكا، انگلیس و استرالیا از میان 37 اجرام جدید آسمانی 28 سیاره كشف شد كه هر یك حول ستاره ای بزرگتر از خود می چرخند. این 37 شیء مشاهده شده را 7 كوتوله قهوه ای رنگ (ستاره های ناقصی كه بزرگتر از ژوپیتر هستند)، 2 توده غول پیكر گاز یا شاید كوتوله های قهوه ای كوچكتر و 28 سیاره تشكیل می دهند. بیشتر این ستاره ها مانند خورشید در منظومه شمسی چندین سیاره دارند كه همگی به دور مدار ستاره شان می گردند. در این بین سیاره ای شبیه نپتون كه حول ستاره «جلیس 436» می چرخد، نظر دانشمندان را به خود جلب كرده است، زیرا به نظر می رسد صخره های آن پوشیده از آب می باشد. آب داغی كه در سطوح شیمیایی غیر خاكی آن است به دلیل فشار شدید حاكم بر این سیاره می باشد. پژوهشگران سوئیسی و بلژیكی برای تحقیق بیشتر، ستاره ای را بین این سیاره و زمین در نظر گرفتند و سپس با تغییرات اندك نور این ستاره توانستند به میزان قطر و چگالی این سیاره پی ببرند. بنا بر اظهارات «ماركی» با توجه به چگالی 2 گرم بر سانتی متر مكعب این سیاره كه دو برابر چگالی آب است بایستی 50 درصد این سیاره صخره و حدود 50 درصد دیگر آن آب و میزان كمی هیدروژن و هلیم باشد. «ماركی» می گوید: در مورد این سیاره مطمئن هستیم كه صخره های آن را پوششهای ضخیم و عظیم الجثه ای از آب فرا گرفته است. آنچه بیش از حد ما را هیجان زده می سازد آن است كه این سیاره مانند زمین پرصخره و دارای میزان زیادی آب كه جز و لاینفك حیات است، می باشد. كهكشان راه شیری 200 بیلیون ستاره دارد كه تخمین زده می شود شاید قریب به 10 درصد آنها سیاراتی قابل سكونت داشته باشند
يکشنبه 20/4/1389 - 20:56
اخبار
اخترشناسان می توانند طی یکی از نادرترین رویدادهای نجومی در 8 جولای 2010 در اروپا شاهد اختفای ستاره ای باشند که به واسطه عبور یک اخترواره از برابر ستاره دلتا مارافسای رخ خواهد داد.

به گزارش خبرگزاری مهر، این خسوف اخترواره ای می تواند تنها اختفای ستاره ای قرن جاری باشد که امکان رصد آن با چشم غیرمسلح نیز وجود دارد. آنچه هنگام خورشید گرفتگی رخ می دهد می تواند برای یک اخترواره، اجرام سنگی یا فلزی که بقایای شکل گیری منظومه خورشیدی به شمار می روند نیز رخ دهد.

در حالی که ردیابی اخترواره های کوچک کاری بسیار مشکل است، تا کنون تقریبا چهارصد هزار اخترواره با ابعادی از چند صد کیلومتر تا چند متر ردیابی شده اند. بیش از 6 هزار و 500 نمونه از آنها اجرام نزدیک به زمین به شمار می روند که می توانند برای سیاره خطر ساز بوده و با آن برخورد کنند و متناسب با ابعادشان خسارتهای کم و زیادی به زمین وارد آورند.

در حالی که یک اخترواره بسیار ریزتر از آن است که بتواند خورشید را بپوشاند یکی از آنها گاه و بیگاه در مقابل یکی از بیشمار ستاره های آسمان شب قرار گرفته، نور آن را مسدود کرده و منجر به بروز اختفای ستاره ای خواهد شد.

از آنجایی که اخترواره ها بسیار سریع حرکت می کنند این پدیده تنها چند ثانیه به طول خواهد انجامید و معمولا ستاره پنهان شده به اندازه ای کم نور است که تنها با کمک تلسکوپ می توان آن را مشاهده کرد.

اما به گفته آژانس فضایی اروپا طی رویداد روز 8 جولای ستاره دلتا مارافسای (Delta Ophiuchi) که با چشم غیر مسلح نیز قابل دید بوده و چهارمین ستاره درخشان صورت فلکی مارافسای (Ophiuchus) نیز به شمار می رود به واسطه عبور اخترواره "روما " که وسعتی برابر 50 کیلومتر دارد از دید پنهان خواهد شد.

این به آن معنی است که پدیده اختفا تنها در مسیری به طول 50 کیلومتر قابل دیدن خواهد بود که از روی مرکز اروپا، اسپانیا و جزایر قناری عبور خواهد کرد.

از آنجایی که اخترواره ها به جز چند نمونه خاص، بسیار کوچکتر از آن هستند که بتوان آنها را با کمک تلسکوپهای زمینی مورد بررسی قرار داد، اختفای ستاره ای یکی از راه های مستقیم برای اندازه گیری ابعاد چنین اجرامی به شمار می رود. زمانی که چند رصد گر چنین پدیده ای را با کمک دوربین تصویربرداری و بر اساس زمان بندی دقیق به ثبت می رسانند می توانند از زمان به ثبت رسیده از پدیده برای تعیین شکل اخترواره استفاده کنند.

بر اساس گزارش ساینس دیلی، از آنجایی که دانشمندان سرعت اخترواره ها را می دانند، مدت زمانی که اختفا به طول خواهد انجامید می تواند نشان دهنده وسعت اخترواره باشد، این اطلاعات به اخترشناسان امکان می دهد شکل و ابعاد اخترواره را بازسازی کنند.

يکشنبه 20/4/1389 - 20:54
هوا و فضا
خورشیدگرفتگی کلی سال 2010 روز یکشنبه 11 جولای (20 تیر) نیمکره جنوبی زمین و بخشهای جنوبی اقیانوس آرام را تاریک می کند.

به گزارش خبرگزاری مهر، این خورشیدگرفتگی کلی زمان اوج آن 5 دقیقه و 20 ثانیه به طول می انجامد. این خورشیدگرفتگی از ساعت 18:15:15 به وقت گرینویچ آغاز می شود و در ساعت 20:51:42 سایه آن به طور کامل از زمین خارج می شود.

منطقه سایه خورشیدگرفتگی در بیشترین میزان حدود 259 کیلومتر خواهد بود. خورشیدگرفتگی در نیمکره جنوبی و با عبور از اقیانوس آرام جنوبی اتفاق خواهد افتاد.

 

 

تصویر مناطق زیر پوشش خورشیدگرفتگی 11 جولای 

استوانه سایه ماه روی اقیانوس آرام جنوبی را تاریک می کند در حالی که جزایر کوک و جزیره معروف ایستر تنها مناطق خشکی خواهند بود که به ملاقات خورشیدگرفتگی کامل می روند.

براساس گزارش Island Crisis ، مناطقی که در آنها خورشیدگرفتگی جزئی ایجاد شده از نیمسایه ماه دیده می شود فضای وسیعتری از اقیانوس آرام جنوبی و بخشهایی از آمریکایی جنوبی به ویژه آرژانتین، شیلی، پرو و بولیوی را می پوشاند.

خورشیدگرفتگی بعدی که از نوع جزئی است 4 ژانویه 2011 رخ می دهد.




يکشنبه 20/4/1389 - 20:52
هوا و فضا

اکنون کارشناسان ناسا نسبت به خطرات بالقوه ای که توفان عظیم خورشیدی در فاصله 150 میلیون کیلومتری و در سال 2013 می تواند برای زمین داشته باشد هشدار دادند.

دانشمندان ناسا پیش بینی کردند که توفان خورشیدی که قرار است در سال 2013 رخ دهد می تواند برای زمین به یک فاجعه بزرگ و حتی نابودی دنیا تبدیل شود.

 مهر، در تقویم مایاها 21 دسامبر 2012 به عنوان پایان دنیا پیش بینی شده است. اکنون گروهی از دانشمندان ناسا با بررسی رفتار خورشید هشدار دادند که پایان دنیا با یکسال تاخیر می تواند در سال 2013 رخ دهد.

ارزیابیهای ناسا نشان می دهد که توفان خورشیدی سال 2013 یک فاجعه بزرگ است چون شدت آن 20 برابر ویرانگرتر از اثرات ناشی از عبور توفان کاترینا در آمریکا است و می تواند عملکرد شبکه های تلویزیونی و اینترنت را به شدت مورد تهدید قرار دهد.

دانشمندان ناسا در این خصوص اظهار داشتند: "زمین و فضا به روشی کاملا جدید برای تاریخ بشریت با هم تمام خواهند گرفت."

فوریه گذشته که ناسا رصدخانه دینامیک خورشید (SDO) را پرتاب کرد محققان لابرتوار روترفورد در آکسفورد شایر انگلیس در خصوص اثرات بادهای خورشیدی بر روی بازیهای المپیک 2012 هشدار دادند.

اکنون کارشناسان ناسا نسبت به خطرات بالقوه ای که توفان عظیم خورشیدی در فاصله 150 میلیون کیلومتری و در سال 2013 می تواند برای زمین داشته باشد هشدار دادند.

به گفته این محققان، در حال حاضر فعالیت خورشیدی بسیار شدید شده است و در سالهای آینده نیز میزان آن افزایش خواهد شد و منجر به بروز یک فاجعه بی سابقه خواهد شد. این توفان بر روی سیستمهای انرژی و ارتباطات زمین اثر خواهد گذاشت و عملکرد پلاسمای خورشیدی به شدت زندگی مملو از فناوری امروز را مختل خواهد کرد.

براساس گزارش تلگراف، این توفانها می توانند تمام ابزارها از آی- پاد تا ماهواره ها را در معرض نابودی قرار دهند و منجر به قطع برق در بسیاری از مناطق دنیا شوند.

رصدخانه SDO در ماههای اخیر تصاویر منحصربفردی از لکه های خورشید در فتوسفر (لایه خارجى بسیار داغ اتمسفر خورشید) را ارائه کرده است. این لکه های درخشان که با روشن شدن خود میزان زیادی انرژی آزاد می کنند از این مسئله حکایت دارند که ستاره مادر وارد بیست و چهارمین چرخه فعالیت خود (از زمانی که ستاره شناسان با کمک دستگاههای اپتیکی شروع به رصد آن کرده اند) شده است.

به طور متوسط چرخه ها 11 سال را طی می کنند و بنابراین از حدود دو قرن و نیم قبل دانشمندان با وسواس خاصی اطلاعات مربوط به خورشید را جمع آوری کرده اند.

يکشنبه 20/4/1389 - 20:41
طنز و سرگرمی

میازار موری که دانمه کش است           که جدش در امریکا چاقو کش است

 مورچه را اخر پاییز میشمارند

دیگ به دیگ نمیرسه ولی مورچه به مورچه میرسه

 

چهارشنبه 19/4/1387 - 13:0
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته