• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 11
تعداد نظرات : 3
زمان آخرین مطلب : 4708روز قبل
شخصیت ها و بزرگان
وصاياي امام خميني (ره) در بيمارستان به مقام معظم رهبري

آنچه در پي مي‌آيد خاطره‏اي از رهبر معظم انقلاب اسلامي آيت‌الله خامنه‌اي درباره توصيه امام خميني(ره) به ايشان است؛ توصيه‏اي كه همچنان براي امروز ما درس‏آموز است:

بهار سال 1365، روزى را كه امام (ره) در بستر بيمارى بودند، فراموش نمى‌كنم. ايشان دچار ناراحتى قلبى شده بودند و تقريباً ده، پانزده روزى در بستر بيمارى بودند.
در آن زمان من در تهران نبودم. آقاى حاج احمد آقا به من تلفن كردند و گفتند سريعاً به آن‌جا بياييد؛ فهميدم كه براى امام(ره) مسأله‌اى رخ داده است. آناً حركت كردم و پس از چند ساعت طى مسير، خود را به تهران رساندم. اولين نفر از مسؤولان كشور بودم كه شايد حدود ده ساعت پس از بروز حادثه، بالاى سر ايشان حاضر شدم.
خدمت امام(ره) رفتم و هنگامى كه نزديك تخت ايشان رسيدم، منقلب شدم و نتوانستم خودم را نگهدارم و گريه كردم. ايشان تلطف فرمودند و با محبت نگاه كردند. بعد چند جمله گفتند كه چون كوتاه بود، به ذهنم سپردم؛ بيرون آمدم و آنها را نوشتم.
در آن لحظاتي كه امام(ره) ناراحتى قلبى پيدا كرده بودند، ايشان انتظار و آمادگى براى بروز احتمالى حادثه را داشتند، بنابراين مهمترين حرفى كه در ذهن ايشان بود، قاعدتاً مى‌بايد در آن لحظه‌ى حساس به ما مى‌گفتند. ايشان فرمودند: «قوى باشيد، احساس ضعف نكنيد، به خدا متكى باشيد، «اشدّاء على الكفّار رحماء بينهم» باشيد، و اگر با هم بوديد، هيچ‌كس نمى‌تواند به شما آسيبى برساند».
به نظر من، وصيت سى‌صفحه‌اي امام(ره) مى‌تواند در همين چند جمله خلاصه شود.
خبرگزاري فارس به نقل از khamenei.ir

جمعه 13/3/1390 - 10:25
خواستگاری و نامزدی

یه پیام از یک دوست: 

برای به دست آوردن چیزهایی که تا به حال نداشتیم

       باید فردی بشیم که تا به حال نبودیم!

پنج شنبه 25/7/1387 - 13:1
خواستگاری و نامزدی

یه پیام از یک دوست: 

امروز، اولین روز از بقیة عمر شماست، پس اگر خود را برای آینده آماده نسازید، بزودی متوجه خواهید شد كه متعلق به گذشته هستید.

پنج شنبه 25/7/1387 - 12:58
کامپیوتر و اینترنت
شرکت اَپِل (.Apple Inc) پیشتر شرکت کامپیوتری اپل (.Apple Computer Inc) یک شرکت چند ملیتی آمریکایی است که در شهر کوپرتینو در ایالت کالیفورنیا، واقع در دره سیلیکون کشور آمریکا قرار دارد و کسب و کار اصلی آن فناوری‌های رایانه‌ای است.

این شرکت در دهه‌ٔ هفتاد میلادی با معرفی ریزرایانه‌های اپل I، اپل II، اپل III و پس از آن مکینتاش به بازار به آغاز و گسترش نوعی رایانه‌ شخصی کمک فراوانی نمود.

اپل معمولاً به تولید سخت‌افزارهای نوین و دارای طراحی صحیح معروف است. از محصولات سخت‌افزاری این شرکت می‌‌توان آی‌پاد، آی‌مک، آی‌فون را نام برد.

همچنین این شرکت در زمینه‌ٔ تولید نرم‌افزار هم فعالیت دارد. نرم‌افزارهای آی‌تونز، آی‌لایف و سیستم عامل مورد استفاده در رایانه‌های این شرکت مک اواس ده نیز نمونه‌هایی از فعالیت نرم‌افزاری این شرکت هستند.

مدیریت اجرایی این شرکت برعهدهٔ استیو جابز است. وی همراه با استیو وزنیاک بنیانگذار شرکت نیز بوده‌است.

تاسیس اپل (۱۹۷۶ تا ۱۹۸۰)

کمپانی اپل در سال ۱۹۷۱ با دوستی استیو وازنیاک ۲۱ ساله مهندس کامپیوتر و استیو جابز ۱۶ ساله متولد شد به طوری که با گذشت شش سال از آشنایی این دو نفر در سال ۱۹۷۷ این کمپانی با معرفی کامپیوتر شخصی Apple I که در گاراژ خانه جابز به صورت دستی ساخته شده بود رسما با نام تجاری Apple Computer Inc به بازار تکنلوژی وارد شد و توانست ظرف مدت کوتاهی با فروش تعدادی از این مدل کامپیوتر شخصی، اعتباری برای خود دست و پا کند. بلافاصله در سال ۱۹۷۷ اپل نوع دیگری از کامپیوتر شخصی یعنی Apple II را وارد بازار کرد که به دلیل مجهز بودنش به فلاپی درایو ۵٫۲۵ اینچی از رقبای دیگر خود در آن دوره نظیر Commodore که از نوار مغناطیسی برای ذخیره سازی اطلاعات استفاده می‌کرد، پیشی گرفت. در سال ۱۹۸۰ اپل سعی کرد با معرفی مدل Apple III که به نوعی بهینه شده سری Apple II به شمار می‌آمد با بزرگ‌ترین رقیب آن دوره یعنی آی‌بی‌ام که با تجهیز کامپیوترهای خود به سیستم عامل DOS توانسته بود سهم زیادی از بازار فروش را به خود اختصاص دهد، وارد رقابت جدی شود اما به دلیل ایراداتی که در طراحی این مدل وجود داشت مجبور شد تا صدها دستگاه از Apple III فروخته شده را به کمپانی برگردانده و از همین جا با تعیین و تشخیص راه‌حل‌های ممکن برای رفع مشکل مدل Apple III ایده ساخت مدلی جدید خلق شد.


 

لیزا و مکینتاش (۱۹۸۱ تا ۱۹۸۹)

در سال ۱۹۸۳ اپل با ارائه مدل «لیزا» (Lisa) که اولین کامپیوتر مجهز به ماوس و سیستم عامل دارای واسط گرافیکی، آیکون‌ها و پنجره‌ها بود توانست انقلابی بزرگ در زمینه کامپیوترهای شخصی به وجود آورد. بعد از آن در سال ۱۹۸۴ سیستم عامل مکینتاش توسط اپل در حالی روانه بازار شد که تبلیغات بسیار گسترده ای برایش انجام گرفته بود. ظهور مکینتاش و ارائه نسخه‌های مختلف برنامه‌های نشر رومیزی توسط کمپانی ادوبی (Adobe) نظیر PageMaker و بعدها برنامه ساخت انیمیشن موجب شد تا مکینتاش در بین انتشارات و سازندگان فیلم و موسیقی طرفداران بسیاری پیدا کند. بسیاری از نرم‌افزارهای مشهور کنونی مانند مایکروسافت ورد و ادوبی فتوشاپ اولین بار برای کامپیوتر مکینتاش نوشته شدند.

اواسط دهه ۱۹۸۰ اپل دارای دو دپارتمان بود: یکی روی سری‌های Apple II که خاص کاربران خانگی بود و دیگری روی سیستم‌های مکینتاش که مخصوص کاربران حرفه ای طراحی شده بود و به نوعی روی این دو دپارتمان تحقیقات بسیاری را انجام داد اما با تمام این تلاش‌ها و تحقیقات مکینتاش نتوانست به سهم بازاری مشابه دهه ۷۰ کامپیوترهای Apple II دست پیدا کند، اما همچنان به رقابت خود با کامپیوترهای IBM ادامه داد.


 

دوران طلایی (۱۹۸۹ تا ۱۹۹۱)

ارائه مدل جدیدی از کامپیوترهای قابل حمل توسط اپل در سال ۱۹۸۹ به نام Macintosh Portable کلید خورد و بعد از آن نوت بوک PowerBook وارد بازار شد. نوت بوکی که با همکاری کمپانی سونی و به کارگیری باتری‌های دو ساعته، صفحه مانیتور ۹ اینچی و هارد درایو ۲۰ مگابایتی به فرمی کاملاً ارگونومیک طراحی شده بود توانست در سال ۱۹۹۱ سود زیادی را نصیب این کمپانی کند. این دوران به قدری در دوران کاری اپل سودآور و درخشان به شمار می‌آید که از آن به عنوان "دوران طلایی" یاد می‌کنند.


 

(1990 تا 1993)PowerBook و نزول

با یادگیری چند درس دردناک بعد از معرفی کامپیوتر حجیم مکینتاش پرتابل در 1989 ،اپل به طراحی صنعتی روی آورد و استراتژی خود را بر پایه ارایه سه مدل کامپیوتر قابل حمل بنا کرد. یکی از این مدل ها توسط Sony (که دارای مهارت در طراحی قطعات الکترونیکی کوچک،بادوام و کارا بود) ارایه شد. PowerBook 100 در سال 1991 ارایه شد و استاندارد شکل و ترکیب ارگونومیک کامپیوترهای لپتاپ را بنا کرد. این محصول شهرت اپل را به عنوان یک تولیدکننده ی با کیفیت هم در زمینه کامپیوتر های رومیزی و هم کامپیوترهای قابل حمل تثبیت کرد. موفقیت PowerBook و چند محصول دیگر اپل در این مدت باعث افزایش سود مالی شرکت شد. مجله MacAddict سالهای 89 تا 91 را دوره اول طلایی مکینتاش نامگذاری کرد.

ولی دوره طلایی ادامه پیدا نکرد. مایکروسافت ویندوز یک رابط جدید را به نمایش گذاشت که به عقیده بسیاری از مردم از نظر کارایی به راحتی مکینتاش بود. اپل، مایکروسافت را متهم به کپی برداری از روی مکینتاش کرد ولی ویندوز به پیشرفت خود ادامه داد. در طول دهه 90، اپل خط تولید خود را گسترش داد.اپل تنوع زیادی از محصولات را ارایه می داد. هزینه ی تولید این گوناگونی محصولات از یک طرف و گسترش محبوبیت مایکروسافت ویندوز که با تبلیغات زیادی همراه بود از طرف دیگر منجر شد اپل تا مرز ورشکستگی پیش رود.


 

 همکاری بزرگ (۱۹۹۴ تا ۱۹۹۷)

در اوایل دهه 90 اپل به این نتیجه رسید که برای باقی ماندن در دنیای کامپیوتر باید مکینتاش را بازنویسی کند.احتیاجات کاربران و برنامه های کامپیوتری با سخت افزار و سیستم عامل های فعلی قابل پاسخگویی نبودند.در سال 1994 اپل طرفداران خود را با اتحاد با رقیب قدیمی خود یعنی IBM و موتورلا غافلگیر کرد.این یک پیشنهاد جدید بود برای تولید یک کامپیوتر جدید بود که از سخت افزار IBM و موتورلا و نرم افزار اپل استفاده می کرد.اپل با اتحاد AIM (Apple IBM Motorola) امید داشت که از مایکروسافت تنها رقیبش جلو بیفتد.بعد از آن اپل خط تولید Power Macintosh را راه اندازی کرد که از پردازنده PowerPC IBM به جای سری 68k موتورلا استفاده می کرد.سیستم عامل اپل برای پردازنده جدید بازنویسی شد.

در اواسط دهه 90 اپل بر روی بهبود قابلیت های سیستم عامل مکینتاش کار می کرد، بعد از اولین تلاش برای تغییر کدهای آن اپل به این نتیجه رسید که بهتر است نوشتن یک سیستم عامل جدید را آغاز کند و بعد آن را مطابق رابط کاربری مکینتاش اصلاح کند.بعد از شکست پروژه مشترک با IBM برای نوشتن سیستم عامل جدید، اپل سیستم عامل NEXTstep را که محصول شرکت استیو جابز بود را خریداری کرد. این باعث بازگشت جابز به اپل شد.در 9 جولای 1997 هیئت مدیره اپل جابز را بعد از 12 سال ضرر مالی و ارزش سهام پایین به سمت مدیرعامل منصوب کرد. جابز کار خود را به عنوان مدیرعامل موقت شروع کرد و دست به اصلاحات گسترده ای در ساختار اپل زد.


 

 شروع دوباره (۱۹۹۸ تا ۲۰۰۵)

در 1998 یک سال بعد از برگشت جابز به شرکت، اپل یک مکینتاش کامل را به نام iMac به بازار معرفی کرد ،یک طراحی جدید که بیشتر استانداردهای اپل را مانند SCSI و ADB را حذف کرده و به جای آن دو درگاه USB قرارداده بود. در حالی که از نظر فنی چندان قابل توجه نبود دارای یک خاصیت ابتکاری جدید بود یعنی پوسته پلاستیکی شفاف که در رنگ های آبی و سفید ارایه می شد. 800,000 سیستم iMac در سال 98فروخته شد. بعد از سال 93 این اولین سالی بود که اپل به سود می رسید. در سال 2001 اپل سیستم عامل Mac OS X را ارایه کرد که بر پایه NEXTstep و Unix BSD بنا شده بود. OS X بین مشتریان و حرفه ای ها به ثبات و قابلیت اعتماد بالا همراه با ضریب امنیتی یونیکس و با یک رابط کاربری که استفاده آسان از آن را تضمین می کرد شناخته شد. در اواخر 2001 اپل اولین iPod که دستگاه پخش دیجیتال موسیقی قابل حمل بود را ارایه کرد. محصولی که بافروش بیش از 42 میلیون به طرز شگفت آوری موفقیت آمیز بود. iPod با iTunes (که برنامه ای برای فروش موسیقی به قیمت هر آهنگ 99 سنت است) همراه شد.تا فوریه 2006 بیش یک میلیارد آهنگ قابل بارگیری از اینترنت برای iPod وجود دارد. در مارس 2005 اپل پشتیبانی خود را از تکنولوژی جدید Blu-Ray سونی اعلام کرد و به Blu-Ray Association پیوست. جابز در ژوین 2005 در یک سخنرانی از فروش کامپیوترهای جدید مکینتاش با پردازنده اینتل در ژانویه 2006 خبر داد. وی همچنین گفت که انتقال مکینتاش از PowerPC به Intel تا سال 2007 طول خواهد کشید.


 

عصر اینتل (۲۰۰۶ تا کنون)

اپل در دهم ژانویه 2006 اولین کامپیوترهایش را با پردازنده اینتل ارایه کرد. لپ‌تاپ جدید MacBook Pro جایگزین سری قدیمی PowerBook شده است که حدود 4 برابر سریعتر است[نیازمند منبع] و آی‌مک جدید که 2تا 3 برابر سریعتر شده است. هر دو از پردازنده های اینتل با تکنولوژی Core Duo استفاده می کنند. مشارکت اپل و اینتل یک اصطلاح جدید را میان کاربران کامپیوتر به وجود آورده است، مکتل “Mactel” در جواب عبارت “Wintel” که به کامپیوترهایی که با پردازنده Intel و سیستم عامل Windows کار می کردند اطلاق می شد ساخته شده است.البته این عبارت هیچگاه توسط یک مقام رسمی دو شرکت استفاده نشده است و بیشتر در میان طرفداران رواج پیدا کرده است

 نماد اپل

نماد اصلی اپل توسط استیو جابز و رون وین طراحی شده بود که ایزاک نیوتن را نشان می داد درحالی که زیر یک درخت سیب نشسته است .هرچند این طرح خیلی زود با طرح مشهور سیب رنگین کمان که یک گاز از کنار آن گرفته شده تعویض شد.این یکی از طرحهایی بود که راب یانوف در سال 1976 به جابز نشان داده بود.در سال 1998 نماد اپل تک رنگ شد بدون اینکه رنگ خاصی برای آن به کار رود، برای مثال سیب بر روی PowerMac G5 و Apple iMac خاکستری است، در Mac OS X به صورت پیش فرض آبی است. در صفحه بوت OS X 10.3 و OS X 10.4 رنگ کرومی دارد و بر روی iBook و PowerBook G4 وMacBook Pro سفید است. نماد اپل یکی از شناخته شده ترین نمادها در جهان است و به طور برجسته در تمامی محصولات اپل و فروشگاهها دیده می شود.

پنج شنبه 25/7/1387 - 12:54
آموزش و تحقيقات

ویکی‌پدیا دانش‌نامه‌ای است همگانی و آزاد؛ بدین معنی که همه می‌توانند به نوشتن و ویرایش نوشتارهای موجود در آن بپردازند. البته این نوشتارها و ویرایش‌ها باید مطابق با اساس‌نامه‌ٔ ویکی‌پدیا باشند؛ یعنی مطالب بی‌طرفانه و بدون پایمال کردن حق نشر دیگران نوشته شده باشند. مدیریت بررسی نوشتارها توسط گروهی از گردانندگان انجام می‌شود. کسانی که در امر تکمیل این پروژهٔ بی‌پایان مشارکت می‌کنند، به هم‌زبانان خود یاری رسانده‌اند تا در امر گردآوری بی‌همتاترین دایرة‌المعارف جهانی سهمی داشته باشند.

ویکی‌پدیا به لحاظ ساختاری نیز بی‌همتاست ، چونان بدنی ارگانیک عمل می‌کند ، یعنی آنکه کولونی نیست ؛ اصول کلی در آن راه را برای هر عضو به جهت بهبودی ساختارش روشن می‌سازد ، پس پراگماتیک نیز هست.

ویکی‌پدیا شامل درخشان‌ترین اصول همکاری‌های نزدیک گروهی در تاریخ بشری است که تاکنون نظیر آن در تاریخ مشاهده نشده؛ از آن جمله‌ : «ویکی پیدا محل تمرین دموکراسی نیست...» یا «هرگز در مورد چیزی رای نگیرید مگر آن‌که واقعا ناگزیر از انجام آن باشید...»

اصول هوشمندانه ویکی‌پدیا از آن موجودی زنده و پویا ساخته که لحظه به لحظه به سوی تعالی پایان‌ناپذیری پیش می‌رود.

ویکی‌پدیا انسان واحد خردمندی است که سلول‌های پیکره‌اش از میلیون‌ها میلیون تک‌انسان ارگانیک تشکیل یافته ‌است.

پنج شنبه 25/7/1387 - 12:46
اخبار

پانزدهمین جشنواره تئاتر کودک و نوجوان که از 16 مهر ماه در اصفهان آغاز شده بود ،تا ساعاتی دیگر و با معرفی برگزیدگان در 2 بخش بین الملل و ایران به کار خود پایان خواهد داد. 

در مراسم اختتامیه پانزدهمین جشنواره ،وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ،معاون هنری وزیر فرهنگ، مدیر مركز هنر‌های نمایشی كشور، استاندار و معاونین استانداری اصفهان، شهردار و معاونین شهرداری اصفهان، مدیر كل و معاونین اداره ارشاد اسلامی اصفهان، رئیس و معاونین سازمان رفاهی تفریحی شهرداری اصفهان، رئیس و معاونین آموزش و پرورش استان اصفهان، مدیران سازمان‌ هلال احمر و كانون پرورش فكری كودكان و نوجوان و دیگر سازمان‌ها در آیین اختتامیه پانزدهمین جشنواره بین المللی تئاتر كودك و نوجوان در اصفهان شركت خواهند كرد.

گفتنی است اجرای موسیقی توسط كودكان و نوجوانان، نمایش برشی از پربازدید‌ترین نمایش‌های اجرا شده در طول جشنواره، پخش تیزر و كلیپ‌های پانزدهمین جشنواره و مقایسه تصویری در میان عملكرد جشنواره كودك در دوره‌های سیزدهم، چهاردهم و پانزدهم، از مهم‌ترین برنامه‌های آیین اختتامیه پانزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر كودك و نوجوان در اصفهان است. 

شنبه 20/7/1387 - 8:51
دانستنی های علمی

اشرف الكتاب

 

مرحوم آقا زين العابدين فرزند محمدتقي حدود سال 1187ق در اصفهان متولد شد .خط را نزد آقا محمود خوشنويس اصفهاني وآقا عبدالغفار اصفهاني فراگرفت وبا مشق نمودن از روي خط ميرزا احمد ني ريزي به اوج قله نسخ نويسي در زمان خود رسيد وخوشنويس دربار فتحعلي شاه وناصرالدين شاه قاجار شد ودر زمان ناصرالدين شاه ملقب به اشرف الكتاب گرديد. از همين رو سلطاني رقم مي كرد.

خط نسخ تا قرن يازدهم شيوه كهن كه آميخته با ثلث بود طي مي نمود و در قرن دوازدهم اساتيدي چون آقا ابراهيم وخصوصاً ميرزا احمد نيريزي نسخ را از ثلث جدا نموده وشيوه اي نوين در نسخ نويسي ابداع كرده . اين سبك در دوره اي بعد ادامه پيدا كرد وكساني چون آقا محمد هاشم اصفهاني وپس از وي اشرف الكتاب پيروان برجستة اين سبك بودند . اشرف الكتاب شيوه وسبكي خاص در نوشتن نسخ داشت كه از شيوة ديگر معاصران نامدارش « عرصه نسخ نويسي مانند آقا غلامعلي خوشنويس اصفهاني ممتاز بود ومحكمتر وجا افتاده تر مي نوشت و قلمش به سان سربي بر كاغذ نقش مي بست.

در مكتب اشرف الكتاب شاگردان بسياري تربيت شدند كه برخي در زمان خوداو به مقام عالي در خوشنويس رسيده ودر عرصه هنر نسخ نويسي تجلّي نمودند. استاداني چون:

ميرزا علي رضا معروف به ميرزا آقا جان  متخلص به « پرتو » كه از جمله بهترين شاگردان اشرف الكتاب بود.

شرف المعالي سيد سيد محمد اصفهاني متخلص به بقا كه در ثلث و نسخ از اعاظم خوشنويسان بود.

ميرزا محمد علي سلطان الكتاب اصفهاني از اساتيد برجسته خط نسخ ، ثلث و رقاع.

ميرزا محمد علي خوشنويس جد خاندان قدسي كه همه در عرصه خوشنويس وادب صاحب نام مي باشند.

اشرف الكتاب در دوران طولاني عمرش كه غريب صدو ده سال مي باشد كتب ادعيه وحديث وايات بياري از قرآن مجيد را كتابت نمود كه بسياري از آثار رقم را روي به جا مانده است ومجموعه تاريخي، فرهنگي ومذهبي تخت فولاد در راستاي احياء گنجينه هاي فرهنگي وهنري تخت فولاد ، در حركتي ارزشمند مجموعه اي از آثار ارزشمند كه شامل زيارت امير المومنين (ع) زيارت عاشورا ودعاي علقمه مي باشد، تحت عنوان ولايت عشق به چاپ رسانده است .آقا زين العبدين با اينكه نزديك به صد وده سال از عمرش مي گذشت به هيچ وجه سستي وناتندرستي ورعشه در دستش پيدا نشد وهمچنان به محكمي وقرصي عهد جواني كتابت مي كرد وبه عقيدة برخي از اساتيد خط در پيري شيرين تر وقرص تر مي نوشته است.

ميرزا عبدالله سرگشته در وصف خط اشرف الكتاب چنين سروه است:

به پيش خط خوش اشرف الكتاب

زخط سبز ، نكويان همه دهان بستند

 

سرانجام دست توانا وكلك اعجاز انگيز اين نابغه دوران در نهم شعبان 1295ق از كار افتاد وچشم از جهان فاني فرو بست ودر صحن شرقي تكيه آقا حسين خوانساري در تخت فولاد به خاك سپرده شد.

آقا زين العابدين اصفهاني ملقب به اشرف الكتاب نسخ نويس برجسته ايران در زمان قاجار مي باشد.

 

چهارشنبه 9/8/1386 - 15:56
دانستنی های علمی

ملا علي اكبر اژه اي  

در نيمه دوم قرن دوازدهم هجري ستاره اي در آسمان علمِ و فقاهت تشيع درخشيد كه تلألو درخشش آن تا ابد روشنگر راه مشتاقان علم و حقيقت خواهد بود و او كسي نيست جزملا علي اكبر ا‍ژه اي از چهره هاي     درخشان علمي و فرهنگي اصفهان در قرن سيزدهم هجري، وي در روستاي اژه از توابع رويدشت در دامان خانواده­اي اهل فضل و تقوي پاي به عرصه گيتي نهاد و پرورش يافت.

نياكانش همه از علما و بزرگان عرصه علم و فقاهت بوده اند. ملا علي اكبر مرحوم محمد شريف بن شمس الدين محمد مشهور به مولانا شريفا  (آقاي شريفاي اژه اي اصفهاني) از علماي صاحب نام عصر صفوي بود كه شاگردي شيخ بهايي را نموده و از استادان عالم و محقق بزرگ شيعه مرحوم ملا محمد باقر مجلسي به شمار مي­رفت و به سال 1087ق درگذشت و در رويدشت به خاك سپرده شد اينك مزارش زيارتگاه اهل دل است. همچنين آخوند ملا اكبر از نوادگان دختري علامه فاضل اصفهاني (فاضل هندي) به شمار مي­ رود. آخوند ملا علي اكبر قدم در راه نيكان گذاشت و براي كسب معرفت به اصفهان آمد و از محضر بزرگاني همچون ميرزا ابوالقاسم مدرس خاتون آبادي از چهره هاي درخشان و مدرسين برجسته مدرس چهارباغ و آقا محمد بيدآبادي عالم و فاضل متأله و عارف برجسته قرن دوازدهم بهره مند شد و خود چشمة خودشان علم و حكمت گرديد و به ­مقام اجتهاد نائل آمد در زمينه هاي فقه، اصول و حكمت جامع علوم گرديد. وي از جمله علماي اصولي است كه با عقايد شيخ احمد احسائي زعيم فرقة شيخيه و ميرزا محمد اخباري سخت مخالف بود و در رد عقايد آنها رسالاتي نوشت. از جمله اين رديه­ها: رساله اي در رد پادري نصراني كه شبهاتي به دين اسلام وارد آورده است و رديّه بر برخي رسائل شيخ احمد احسايي ورديّه­اي بر حاج ميرزا محمد اخباري كه منكر اساس اجتهاد در احكام شرعي بوده است.

وي داراي شخصيتي با وي‍ژگيهاي بارز اخلاقي بود و صاحب روضات او را فقيهي متكلم و واعظي متبحر عنوان مي كند و از فصاحت و بلاغت، زهد و تقوي و مقام بلند عرفاني اش بسيار ياد مي كند. مرحوم عبدالكريم گزي هم در بيان شخصيت او مي نويسد: « اين بزرگوار از اهل زهد و تقوي و رياضات شاقّه و قناعت و تهجّد و نماز شب و حالت خوش بوده....»

ملا علي اكبر ا‍ژه اي كلامي دلنشين داشت و مواعظ  و نصايحش كه با حلاوت خاص بيان شده دل را جلا مي دهد:« اگركسي­ديده بگشايد و ساعتي سر برگريبان­ تفكر فرو برد ودر احوال خود تفكر نمايد خواهد يافت كه اين عمر مانند كشتي بر روي دريا در گذراست ومردم مسافرند. اول منزل­گهواره و وقت­تولد و آخر­منزل لحد و قبر و وطن يا بهشت است يا جهنم»

اين عارف انديشمند اندوخته­هاي علمي خود را در قالب كتب و رسالات متعددي براي آيندگان به يادگار گذارده و آثار ارزشمندي در علوم مختلف از وي به جا مانده است. از جمله :

-  رساله نماز شب كه دربارة چگونگي نماز شب و آداب و ثواب آن بوده و به نوعي بيانگر شخصيت مؤلف است.

-      رساله سير آسماني در معراج،- ارشاد الواعظين وانحاج الطالبين در اجتهاد و...

اين استاد فرزانه شاگردان بسياري تربيت نمود از جمله از آنها حاج ميرزا زين العابدين خوانساري  پدر صاحب روضات ملا علي اكبر در محله جوباره سكونت داشت و در مسجد علي در محله هارونيه امامت جماعت را داشت و در همين مدرسه هم تدريس مي نمود . وي در كسوت فقر و درويشي روزگار مي­گذرانيد در تهجد و شب زنده داري بسيار استوار بود.

سرانجام مرغ جان اين عالم رباني در يازدهم شوال 1232 ق از قفس خاكي تن رها شد و به افلاك پرگشود و پيكرش را در تخت فولاد در جوار قبر مرحوم ملا اسماعيل خواجويي به خاك سپردند.

 

 

چهارشنبه 9/8/1386 - 15:50
دانستنی های علمی

 

شاعر خوشنویس معروف، ارشد اولاد

 میرزا محمّدعلی مسکین اصفهانی.

مسکین دو فرزند مشهور داشته است: یکی میرزا عبدالرحیم افسر و دیگری میرزا شکرالله منعم.

افسر در خوشنویسی نستعلیق به روزگار خود در اصفهان بی مانند بود. وی سبک و شیوه ای فاخر و شاخص داشت تا جایی که خوشنویسان بعد از او نظیر فرزندش میرزا فتح الله خان جلالی و شاگردان مهم و معروف او یعنی میرزا اسدالله رجالی و میرزا عبد الجواد خطیب، جمله پیروان آن سبک و شیوه دلپذیر و ممتاز بودند.

استاد همایی درباره افسر می نویسد: یگانه استاد معروف نستعلیق بود که تالی میر عماد می نوشت و او را میر ثانی می گفتند. در خط شاگرد آقا محمّد باقر سمسوری اصفهانی است که در نستعلیق نویسی خامه سحر نما داشت و نمودار خطش بر سنگ لوح مادر شاهزاده موجود است.

مرحوم افسر در شيوه خط پیرو میر عماد بود اما از خود تصرفات و ابتکارات تازه داشت و خط شکسته نستعلیق جدید را هم او وضع، یا موضوع سابق را تکمیل کرد. صيت شهرتش از اصفهان به طهران و سایر بلاد ایران رسید.

دیوان بیگی در حدیقة الشعراء او را یاد کرده و می نویسد:

اسمش عبدالرحیم خلف الصدق میرزا محمّدعلی مسکین ....خودش در احوال و اخلاق، آن پدر را پسر است و در خط نسخ و تعلیق استاد پرهنر، سوادش نیز خوب است. اقسام شعر را هم خوب می گوید، و می­گویند: در علم طبابت هم ربط کلی دارد اما معالجه نمی­کند.

 این خوشنویس توانا به شاعری نیز نامبردار بود و در انجمن های ادبی که در اصفهان تشکیل می شد از صدر نشینان به شمار می رفت. عمان سامانی (متوفی 1322) در قصیده انجمنیه خود از افسر چنین یاد می کند:

وان دگر افسر که می شاید به بازار سخن

 رشته اشعار او را گوهر جان ها ثمن

خاطرش را هرچه اندر روضه باغ ارم                            

خامه اش را هر چه اندر ناف آهوی ختن

مرحوم افسر شاگردان بسیار تربیت کرد. استاد همایی می نویسد: بهترین شاگردان او میرزا عبدالوهاب نامی بود که به جوانی در زمان حیات استاد درگذشت، و بعد از وی به اتفاق همه ارباب خبرت، برگزیده ترین شاگردان افسر مرحوم پدرم میرزا ابو القاسم طرب بن همای شیرازی بود، متوفی 1330 ﻕ که در رعايت احترام استادش بي اندازه جهد داشت ....مرحوم افسر هم در حق او عنايت خاص مبذول می داشت و با این که در بخل و ضنّت شهرتی داشت دقیقه ای از تعلیم رموز خط به وی فروگذار نمی­کرد.

 از جمله آثار چاپ شده خط افسر شماره های اول جریده فرهنگ است که در اصفهان طبع و نشر می یافت و شماره های بعد را پسر هنرورش مرحوم میرزا فتح الله خان جلالي مي نوشت.

و نیز از خطوطش کتیبه حجاری شده سر درب شبستان مسجد مصلای تخت فولاد است که اشعارش از مانی است.[v]

مرحوم همایی می نویسد: وفاتش علی التحقیق بعد ازسنه 1308 و به بعض احتمالات در سال 1315قمری است. دلیل نگارنده این است که قطعات خط او را با امضای صریح و قید تاریخ 1308 دیده ام، و احتمال این که در 1315 فوت شده باشد مستند است به قول بعضی از معمرین شعرای اصفهان که زمان افسر و انجمن  شعرا را که وی در آن حاضر می شده است درک کرده بودند.

 

 

چهارشنبه 9/8/1386 - 15:34
دانستنی های علمی

 

 

بابارکن الدین

نامش«مسعود بن عبدالله»و لقبش«رکن الدین»و از اهالی بیضاء «در شیراز استان

 فارس»است اما نسبت «انصاری» که برخی به وی داده اند   بی مدرک بوده و نا

م کاملش«بابارکن الدین مسعود بن عبدالله بیضاوی» است.

«بابا» در قدیم به دو گروه اطلاق می شد و یکی از آن دو گروه عارفان و زاهدان

و قطبها بودند؛ این عده اغلب در قرنهای هشتم و نهم در اصفهان می زیستند و قبرها

ی زیادی از اینها در اصفهان است و از آن رو که رکن الدین مسعود هم از این گرو

ه بود وی نیز بابا لقب گرفت. تاریخ تولد وی روشن نیست اما وفاتش د

ر(یکشنبه26/ربیع الاول769ق)رخ داده است.

وی آنگونه که خود نوشته از کودکی معانی توحیدی را ادراک می کرده و در عرفا

ن علمی شاگرد کمال الدین عبدالرزاق کاشانی و داوود بن محمود قیصری بوده درطریقه

 سیر و سلوک نیز ظاهرا از سلسله سهروردیان است و گویند استادش درعرفان عمل

ی بابابیات است. همچنین نوشته اند که شاه نعمت الله ولی مقدمات علوم رانز

 رکن الدین شیرازی تحصیل کرد. مرقد بابارکن الدين- که در زمان حیات خود نیزب

ا عزت  و احترام می زیست- پس از رحلت وی تاکنون محل توجه و زیارت و توسل

 مردم و بزرگان و عرفا بوده و سالها پس از رحلتش کرامتی هم از او رخ داد:

روزی مرحوم بهاءالدین محمدعاملی- مشهور به شیخ بهائی- با عده ای از بزرگان به

 زیارت اهل قبور می روند. به قبرستان تخت فولاد که    می رسند هنوز نفس تازه نکرد

ه بودند که شیخ بهائی به اطرافیان خود فرمود: «من چیزی شنیدم آیا شما ه

م شنیدید؟» حاضران گفتند:«ما چیزی نشنیدم و اصلاً کسی سخنی نگفت !» مرحو

م شیخ بهائی جمله ای را که شنیده بودبه آنان نگفت و به خانه بازگشت و در خانه ر

ا به روی خود بست و شروع به گریه و تضرع وتوجه به آخرت نمود و تقریبا شش

 ماه بعد، دارفانی راوداع کرد و جسدش را از اصفهان به مشهد برده و دفن کردند.

مرحوم محمد تقی مجلسی می نویسد: من از نزدیکان شیخ بهائی بودم و او به من فرمود

: «من به آماده شدن برای مرگ خبرداده (وامر) شدم» و آن جمله ای که2

62 سال پس از رحلت بابارکن از قبر وی , خطاب به شیخ بهائی گفته شد

 این بود: «شیخنا! درفکرخودباش !»

بقعه بابارکن یکی از اماکن عبادت و ریاضت مرحوم شیخ حسن علی نخودکی

  اصفهانی بود. مرحوم حاج کرباسی نیز به رکن الدین اعتقاد تام داشت و به زیارتش

 می رفت. بزرگ دیگری که به زیارت وی می رفت فقیه عارف حضرت آیت الل

ه سیدعبدالکریم رضوی کشمیری بود. مرحوم کشمیری از قبور علماء به قبر

 استادش مرحوم آیت الله سید علی قاضی در وادی السلام نجف و بابارکن الدی

ن در قبرستان تخت فولاد اصفهان زیاد اهمیت می داد و این دو را ممتاز می شمرد

 و می فرمود: «بابارکن الدین روح و ریحان است» و نیز می فرمود: « بر مرق

د رکن الدین خواستم بفهمم ذکر او چه بوده الهامم شد که ذکرش(لااله الاالله) بوده است».

بابارکن الدین شرحی مبسوط به زبان فارسی بر کتاب فصوص الحکم از محیی الدین

 ابن عربی نگا شته و خود در حل مشکلات و رموز آن از نعمان خوارزمی استفاد

ه کرده و به تشویق همین استادش آن را به  پایان رسانده بابا خود می نویسد: «نمی خواست

م شرحم را از مسوده         پاک نویس کنم اما در رویائی به من فرمودند: «و اما ب

ه نعمه ربک فحدث!»و در اثر این امر،آن را به انجام رساندم . شرح رکن الدین بر فصوص

  «نصوص الخصوص فی ترجمه الفصوص» نام دارد و خلاصه ای از شرحهای قبلی

 این کتاب مخصوصا شرح کاشانی و قیصری است به علاوه مطالب و ره آوردهای علمی و

 عرفانی تازه خود،که بر آنها افزوده است. در مقدمه این کتاب گفته که قصد دارد کتابی د

ر کلیات عرفان بنگارد و معلوم نیست آیا آن را نوشته یا خیر؟ اثر دیگرش«معلوم الخصوص

 من مفهوم الفصوص»است که ناتمام مانده؛ همچنین کتابی به نام «کشف الضر فی نظم الدر

»در شرح قصیده تائی بزرگ ابن فارض و رساله ی دیگری هم بنام «قلندریه»دارد.

بابارکن الدين از قدیمی ترین دانشمندانی است که در اصفهان به خاک سپرده شده و تا چندی پس

 از عهد صفوی قبرستان تخت فولاد را هم           « قبرستان بابا رکن الدین» می گفتند حتی پل

 خواجو را -که در معبر آن مقبره واقع شده«پل بابارکن الدین» می نامیدند.

اصل بنای بقعه اش مربوط به دوره مغولی است و سپس درعهد صفوی- در زمان شاه عباس

 اول ودوم- مرمتی در آن به عمل آمده و در     دوره های بعد چند باردیگر هم تعمیر و تزئین شده

 است. گنبدش به صورت«کلاه درویشان»  یعنی ترک ترک و به شکل هرمی وکثیرالاضلاع ساخته

 شده؛ دارای خصوصیت نجومی و ساعت افتابی است به این صورت که حرکت سایه و نور افتاب

 از هر ترکی تا ترک دیگر معادل یک ساعت است. گنبد، دوازده ترک دارد وبنای بقعه، بر پنج

 پایه یا پنج قائده استوار است. قبر بابارکن در صفه یا ایوان کوچکی که در سمت چپ شخصی

 که وارد بقعه می شود قرار دارد.

 

مجموعه تاریخی،فرهنگی و مذهبی تخت فولاد

 

 

 

 

                                     

چهارشنبه 9/8/1386 - 15:23
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته