• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 4
تعداد نظرات : 0
زمان آخرین مطلب : 5702روز قبل
دانستنی های علمی

 قسمت چهارم :

ولی بی تردید، آنچه برای همه جالب است، داستان فرو افتادن سیب است. در واقع نیمی از این داستان واقعیت دارد. سیبی در کار بوده، ولی این سیب بر سر نیوتن نیفتاده است. در مدتی که وی در لینکلن شایر به سر می برد، موضوعی ذهنش را مشغول کرده بود. چرا ماه به دور زمین می‌چرخد؟ و چرا بر اساس نیروی گریز از مرکز مماس بر مدار خود به فضا پرتاب نمی‌شود؟ چه نیرویی آن را در مدار خود نگه می‌دارد؟در آن زمان فقط چند دهه از کشف «خاصیت اینرسی» توسط گالیله می‌گذشت.طبق این خاصیت، جسمی که در حال حرکت است، همواره به حرکت خود ادامه می‌دهد مگر اینکه نیرویی برآن اثرکند؛ اما گالیله تصور می‌کرد که تمایل طبیعی یک جسم در حال حرکت، حرکت در مسیری منحنی شکل است.گالیله چنین استدلال می‌کرد که چون زمین گرد است، بنابراین حرکت مستقیم در سطح افقی، به معنای حرکت در مسیری منحنی شکل است. مدتی بعد دکارت کشف کرد که تمایل طبیعی اجسام، حرکت بر روی خط مستقیم است، نه مسیر منحنی.نیوتن مقدار نیروی گریز از مرکز را که در نتیجه چرخش زمین به وجود می‌آید، محاسبه کرد و نشان داد که این نیرو 300 بار کوچک تر از نیروی جاذبه ای است که از سوی زمین بر اجسام وارد می‌شود. به همین جهت، اجسام با وجود نیروی گریز از مرکز، اجسام به فضا پرتاب نمی‌شوند.پس از این کشف، نیوتن به این فکر افتاد که حوزه تأثیر جاذبه، ممکن است تا فضای خارج از زمین هم امتداد داشته باشد و اینجاست که داستان سیب مطرح می‌شود. روزی هنگامی که نیوتن سخت مشغول تفکّر درباره نیروی گریز از مرکز  و جاذبه بود، سیبی را در حال سقوط از درخت دید. اگر نیروی جاذبه تا بالای شاخه های درخت اثر می‌گذاشت، آیا نمی‌توانست از آن هم فراتر رود؟ اصلاً چرا حوزه تأثیر این نیرو باید محدود باشد؟ شاید این نیرو بر روی ماه هم اثر می‌گذارد؟نیوتن به این نتیجه رسید که نیروی نگهدارنده ماه در مداری ثابت، باید با مجذور فاصله آن از مرکز زمین، نسبت عکس داشته باشد. او پس از انجام یکسری محاسبات، دریافت که این نیرو تقریباً با نیروی جاذبه در سطح زمین برابر است.

حال دیگر نیوتن به راحتی می‌توانست علت گردش سیارات به دور خورشید را درک کند. او نظر خود را تعمیم داد و «قانون جاذبه عمومی» را کشف کرد.

 ادامه دارد....................

 

جمعه 22/6/1387 - 15:51
دانستنی های علمی

 قسمت سوم:

با وجود اینکه تنها شرط فارغ التحصیلی در این دانشگاه، چهار سال اقامت در آن بود،ولی فقط یک‌سوم از دانشجویان موفق به دریافت مدرک می‌شدند.می‌توان دریافت که آنچه نیوتن می‌آموخت، نتیجه مطالعات خودش(مخصوصاً بر روی آثار گالیله و دکارت) بود. نیوتن دانشجویی ممتاز و نمونه بود و به همین جهت در آوریل 1664 میلادی یک کمک هزینه تحصیلی از سوی دانشگاه به او اعطا شد.وی سرانجام در ژانویه 1665 میلادی موفق به دریافت دانشنامه لیسانس شد. البته او به خاطر دریافت کمک هزینه، می‌توانست تا1668 میلادی در کمبریج بماند و فوق لیسانس خود را نیز دریافت کند.نیوتن قبل از فارغ التحصیلی به خاطر علاقه‌ای که به تجربه و آزمایش داشت، دست به یکسری آزمایش خطرناک زد. او قصد داشت به مطالعه تصاویری بپردازد که پس از نگاه کردن به یک منبع نورانی شدید، در چشم به وجود  می‌آید. وی هیچ ابزاری برای آزمایش نداشت. به همین جهت مجبور بود این آزمایش را بر روی خود انجام دهد. او برای انجام این کار، با یک چشم تا حدی که امکان داشت به خورشید خیره شد و تقریباً خود را کور کرد و برای اینکه بینایی اش را دوباره به دست آورد، چندین روز در اتاقی کاملاً تاریک حبس شد، ولی نیوتن سر نترسی داشت و باز هم چنین آزمایش هایی را تکرار کرد.نیوتن پس از فارغ التحصیلی، مطالعاتی را آغاز کردکه منجر به کشفیّات جدیدی در زمینه ریاضیات شد. او قبلا‍ً مطالعه در مورد نور را آغاز کرده بود و همچنان به بررسی های خود ادامه می‌داد.نیوتن هجده ماهی را در لینکلن شایر گذراند؛ که دارای چنان اهمیتی است که (دوران زرّین) نامیده می‌شود.طی مدتی که در وولستورپ بود، به شدت به مطالعه و تحقیق پرداخت. در واقع، مهمترین اکتشافات نیوتن در زمینه ریاضیات، فیزیک و مکانیک در همین دوران صورت گرفته است. او پنجاه سال بعد، این دوران را چنین توصیف میکند:«در آن روزها(سالهای 1665و1666م) من بیش از هر زمان دیگری در زندگی ام مستعد اختراع و تفکر در ریاضیات و فلسفه بودم».

در پایان 1666 میلادی او فقط بیست و چهار سال داشت. موفقیت هایی که نیوتن جوان در زمینه ریاضیات به دست آورد، حقیقتاً فوق العاده بود. او موفق به کشف شاخه ای از ریاضیات شدکه امروزه «حساب دیفرانسیل و انتگرال» نامیده می شود.

 

ادامه دارد................

پنج شنبه 21/6/1387 - 14:49
دانستنی های علمی

 قسمت دوم:

مدرسه‌ی جدید آیزاک در واقع مدرسه‌ی دستورزبان بود و در آن، پایه‌ی ادبیات یونان و روم باستان به زبان یونانی و لاتین و مقدار کمی هم ریاضیات تدریس می شد. آموزش زبان لاتین، کمک بسیار زیادی به مطالعات بعدی نیوتن کرد، چرا که این زبان در واقع زبان علمی سراسر اروپا بود و اکثر کتابهای مهم علمی به همین زبان نوشته می شد.آیزاک در مدرسه هم به اندازه زمانی که نزد پدربزرگ و مادربزرگش زندگی   می کرد، تنها بود. او دوستان کمی داشت. یکی از همکلاسی هایش او را جوانی آرام و عاقل توصیف کرده است.آنچه که نیوتن را در تمام مدت تحصیل خشنود می‌کرد، مطالعه در تنهایی و ساختن ابزارها و ماشینهای مکانیکی بود.او آسیاب بادی کوچکی ساخته بودکه همانند یک آسیاب واقعی کار می‌کرد.نیوتن در در اواخر 1659 میلادی، در حالی که تقریباً هفده ساله بود، مدرسه را برای یادگیری نحوه‌ی اداره‌‌ی مزرعه ترک کرد. ولی هرگز نمی توانست مزرعه دار خوبی شود. او همیشه هنگام انجام کار، مطالعه می‌کرد و به این ترتیب کاملاً از کارهایش غافل می‌ماند. اغلب وقتی که مادرش او را دنبال کاری می فرستاد، سفارش مادر را فراموش می‌کرد و به حل مسایل ریاضی می‌پرداخت.اواز زراعت بیزار بود و به جای اینکه در مزرعه مشغول کار شود، یا به مطالعه می‌پرداخت و یا به فکر فرو می‌رفت.در پاییز 1660 میلادی (سال برگشت مجدد سلطنت به انگلستان) آیزاک به مدریه بازگشت تا خود را برای ورود به دانشگاه کمبریج آماده کند. او در ژوین 1661 میلادی با برخورداری و نفوذ همفری بابینگتون، وارد کالج ترینیتی شد و در هشتم ژوییه به طور رسمی در دانشگاه پذیرفته شد. نیوتن در این زمان هجده ساله بود، در حالی که اکثر دانشجویان جدید دوره‌ی لیسانس، چهارده ساله بودند. بیشتر این دانشجویان، اشراف زاده های ثروتمندی بودند که چندین مستخدم همراه خود داشتند.مادر نیوتن با اینکه امکانات مالی فراوانی داشت، زن بسیار مقتصدی بود. او سالانه 700 پوند درآمد داشت، ولی فقط 10 پوند برای مخارج سالیانه‌ی تحصیل نیوتن در نظر گرفته بود. به این ترتیب، نیوتن نه تنها بدون مستخدم بلکه با حداقل امکانات روانه‌ی دانشگاه شد. به همین جهت مجبور بود برای تأمین مخارجش، به اعضای دانشگاه و حتی به دانشجویان ثروتمند خدمت کند.

نیوتن در یک سال و نیم اول اقامتش در کمبریج، کاملاً تنها و منزوی بود.او در این مدت، هیچ دوست و هم صحبتی نداشت وتمام وقتش را صرف مطالعه می‌کرد.این وضع، تا اوایل 1663 میلادی که با "نیکولاس ویکینز" آشنا شد، ادامه یافت.

 ادامه دارد..........

 

پنج شنبه 21/6/1387 - 14:45
دانستنی های علمی

زندگی و کار نیوتن

قسمت اول:آیزاک نیوتن در خانواده ای مزرعه دار به دنیا آمد. تحصیل در این خانواده به هیچ وجه مرسوم نبود‌؛ به طوری که پدر و پدرجّد او حتی قادر به خواندن و نوشتن نام خود نبودند.طبق تقویم انگلستان ، آیزاک نیوتن در ایّام کریسمس به دنیا آمد. در آن زمان ، تقویم این کشور با تقویم دیگر کشور های اروپایی فرق داشت. در واقع، تقویم گریگوری از 1582 میلادی در کلیه کشور های کاتولیک معمول شده بود، ولی در انگلستان به علت بدگمانی هایی که نسبت به پاپ گریگوریوس وجود داشت، این تقویم تا 1752 میلادی مورد استفاده قرار نگرفت. طبق تقویم گریگوری، آیزاک نیوتن در چهارم ژانویه 1642میلادی متولد شده بود.آیزاک به هنگام تولّد، نوزادی نارس بود. همان طور که خود او بعدها با علاقه این موضوع را تعریف میکرد، به گفته مادرش او به هنگام تولد آنقدر کوچک بود که که در یک شیشه یک لیتری جا می‌گرفت. به این ترتیب، هیچ امیدی به زنده ماندن او نبود. با این حال، او زنده ماند و رشد کرد تا اینکه در سه سالگی تغییری در زندگی اش به وجود آمد.در واقع، شروع جنگ های داخلی انگلستان در 1642 میلادی، زندگی بسیاری از مردم این کشور را زیر و رو کرده بود. این جنگ ها که تا 1648 میلادی ادامه داشت، با دستگیری "چارلز اول" به دست "ملیّون" و اعدام او در 1649 میلادی به اتّهام خیانت، کشتار مردم و دشمنی با کشور، به پایان رسید. نیوتن هشت سال از حساس ترین اوقات زندگی اش را در تنهایی و انزوا، نزد پدربزرگ و مادر بزرگ سالخورده اش گذرانده بود.این هشت سال، تجربه ناخوشایندی برای نیوتن بود. روابط او با پدر بزرگ   اشراف زاده اش به گونه ای بود که هرگز نامی از جیمز آیزکاف، در نوشته ها و یادداشتهایش نبرده است و در وصیت نامه‌ی پدربزرگش هم، هیچ اشاره ای به نام آیزاک نشده است. اوضاع برای اوآن قدر ناگوار بود که وقتی چند سال بعد لیستی از گناهانش تهیه کرد، یکی از آنها "تهدید به سوزاندن پدربزرگ و مادر بزرگم به همراه خانه شان " بود. هرچند این سال ها برای آیزاک تجربه تلخی محسوب می شد، ولی در واقع همین شرایط باعث شد که او امکان تحصیل پیدا کند.

در 1653 میلادی آیزاک به خانه‌ی مادرش برگشت، ولی کمتر از دو سال بعد در حالی که دوازده ساله بود، وولستورپ را لرای ادامه‌ی تحصیل ترک کرد. او در مدرسه ای در "گرانتام" واقع در هشت کیلومتری وولستورپ فرستاده شد.

 

 ادامه دارد......
سه شنبه 19/6/1387 - 16:2
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته