• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1
تعداد نظرات : 0
زمان آخرین مطلب : 738991روز قبل
نماز

بدون تردید یکی از حساس ترین موضوعات دینی دعوت به مساجد و برپایی نماز در بین جوانان و نوجوانان خصوصاً نسل کنونی است که تمهیدات متناسبی را می طلبد و بدون تلاش و صبر امکان پذیر نمی باشد. امروزه با وجود مساجد ، هیئت ها ، تشکّل های مذهبی و فرهنگی و ... باز هم کمتر توانسته ایم پیوندی عمیق میان جوانان و مساجد برقرار کنیم و دشمن نیز تمام تلاش خود را به کمک هر وسیله ای بکار میبندد تا نسل کنونی را از اسلام و معنویت دور نگه دارد . شاید ابزار مناسب را در اختیار داشته باشیم ولی سوال اینجاست که چگونه می توان زیبایی های نماز و حضور در مسجد را به نوجوانان و جوانان امروزی نشان داد. طبق تجربیاتی که با حضور در جمع دانش آموزانی که سرشار از شور و شوق جوانی هستند بدست می آید خواهیم توانست روشها و راهکارهایی جهت جذب این عزیزان به مساجد پیدا کنیم.

 

·         خانواده

مطمئناً مهمترین و موثرترین افرادی که میتوانند نوجوان نسل کنونی را به بهترین شکل تربیت کنند ، پدر و مادر هستند (یعنی خانواده) خانواده یکی از مهمترین نهادهای اجتماعی است که در شکوفایی شخصیت انسان موثر است. از آنجایی که فرزندان پدر و مادر را الگوی خود می بینند و بخش زیادی از شخصیت تربیتی انسان در دوران کودکی شکل میگیرد باید محیطی مناسب را فراهم نمود . در خانه ای که در آن پدر و مادر نماز نمی خوانند و به مسجد نمی روند نمیتوان انتظار داشت که فرزندان نمازگزاری تربیت شوند. پدر و مادر میتوانند با رفتارها و اعمال خود بهترین معلم برای اولاد خود باشند و علاوه بر این که خودشان نماز بخوانند به نمازخواندن فرزند خویش نیز اهمیت دهند. بنابراین می توان آموزش هایی را برای اولیاء دانش آموزان در نظر گرفت تا روش های تربیتی مناسب را برای ترغیب فرزندان به نماز بکار گیرند. بی شک رسانه های اجتماعی نقشی اساسی در زمینه آموزش برای خانواده ها بر عهده دارند تا معارف دینی را هرچه بهتر و بی واسطه در اختیار آنها قرار دهند . برنامه هایی که از طریق رسانه ملی و شبکه های تلویزیونی پخش میشود و دارای بعدهای تربیتی و آموزشی ، هم برای اولیاء و هم برای خود دانش آموزان باشد میتواند اثرات قابل توجهی در بنیان خانواده گذاشته و میل به تربیت صحیح را افزایش دهد.

 

·         مدرسه

مدرسه به عنوان خانه دوم نوجوانان و جوانان همیشه دارای اهمیت بوده زیرا بخش زیادی از وقت دانش آموزان را به خود اختصاص داده و محیطی آموزشی و تربیتی بشمار میرود . در این میان معلمان نقش اساسی دارند و میتوانند با تبلیغ و ترویج فرهنگ نماز در کلاس تأثیر بسزایی روی دانش آموزان داشته و آنان را برای برپایی نماز تشویق نمایند و همچنین خودشان هم در نماز جماعت مدرسه حاضر شوند تا حرف و عمل یکی شود و دانش آموز بدینوسیله ارتباط معنوی با معلم خود پیدا می نماید.بدین منظور وجود نمازخانه و امام جماعت در مدارس دارای اهمیت ویژه ای می باشد.

 

·        دوستان

 یکی از روشهای عمومی و تاثیر گذار، برقراری ارتباط دوستانه با نوجوانان و جوانان می باشد . این راه علاوه براین که ناهنجاری های احتمالی بوجود آمده در ارتباط با دوستان ناباب را خنثی می نماید از طرفی نیز دوستی با افراد مؤمن و سالم را که بطور کامل به اصول و عقایدشان پایبند هستند را دربردارد و باعث ایجاد انگیزه ای مناسب برای ترک گناه و نماز خواندن برای شخص می باشد. لذا میتوان از طریق بچه های مسجد و پایگاهها و انجمن های اسلامی دانش آموزان برای این منظور تبلیغ نمود و در مدارس نمایندگانی جهت این امر و دوستی با دانش آموزان دیگر ترتیب داد زیرا هیچ تبلیغی تأثیرش به اندازه روش چهره به چهره مفید نمی باشد.

 

·         مساجد ، پایگاههای بسیج ، کانونهای مساجد و ...

بنابر آیه 96 از سوره آل عمران: « إنّ اوّلَ بیتٍ وُضِعَ للنّاسِ للّذی ببکّة مبارکاً و هدیً للعالمینَ » اولین خانه‌­ای که برای عموم مردم بنا شد تا در آن مردم به عبادت و پرستش خدا بپردازند ، کعبه بود . مساجد نقشی محوری در جذب جوانان به حضور در نماز جماعت و فعالیت های فرهنگی و مذهبی دارند و می توان گفت کارکردهای مسجد منحصر به عبادت و راز و نیاز نیست بلکه یکی از کارکردهای مهم آن آثار آموزشی و تبلیغی آن است که امروزه بیش از پیش برای نوجوانان و جوانان ضروری می باشد. مطمئنا مساجدی که در مناسبت های مختلف مراسمات مذهبی و جلسات پرسش و پاسخ برای جوانان برگزار میکنند از مخاطبان و نمازگزاران جوان بیشتری پذیرا خواهند بود . در این میان کانونهای مساجد و پایگاههای بسیج که جلسات هفتگی و حلقه های تربیتی برگزار میکنند نقشی اساسی در جذب نسل کنونی برای حضور در مسجد ایفا میکنند . برنامه های مختلفی که با محوریت مسجد انجام می شود و دارای جاذبه های بیشتری می باشد میتواند به رابطه مسجد و جوانان کمک فراوانی نماید مانند : اردوهای فرهنگی ، فعالیت های ورزشی ، نشست های صمیمی و ... که به ایجاد پیوندی عاطفی با هم سن و سالهای خود آن هم در قالب فعالیت های دینی قوت می بخشد و آثار معنوی و تربیتی فراوانی در ذهن نوجوان باقی میگذارد.

يکشنبه 27/10/1394 - 8:38
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته