• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 16
تعداد نظرات : 0
زمان آخرین مطلب : 739000روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

 


بی‌خوابی از آن آشفتگی‌هایی است که تقریبا همه افراد درجاتی از آن را در مقطعی از زندگی خود تجربه می‌کنند. البته از نقطه‌نظر پزشکی، بی‌خوابی معمولا یک اختلال جدی نیست. ولی همین کمبود خواب می‌تواند روند طبیعی زندگی ما را به هم بریزد و با ایجاد خواب آلودگی روزانه، به عملکرد ضعیف در مدرسه یا کار منجر شود و خطر ابتلا به حوادث را افزایش دهد.



اگر بی‌خوابی به مدت طولانی تجربه شود، می‌تواند به مشکلات سلامت روانی مانند افسردگی و اضطراب ختم شود. شناخت اختلالات خواب و کنترل و درمان آن، به قدری مهم است که در ارتباط با آن، پای صحبت‌های دکتر فرزاد اشرافی، متخص مغز و اعصاب می‌نشینیم.


ابتلا به بیماری بی‌خوابی
به هر گونه مشکل در به خواب رفتن، بیدار شدن مکرر در خلال شب و همراه با ناتوانی یا اشکال در به خواب رفتن دوباره، بیدار شدن خیلی زود در صبح و خوابی که باعث تجدید قوای فرد نشود، بی‌خوابی گفته می‌شود.


البته گاهی مشکلات خواب فرد به طور مستقیم با وضعیت سلامت و بیماری او ربطی ندارد (در بی‌خوابی اولیه). گاهی نیز مشکلات خواب فرد به‌طور ثانویه به علل دیگری مانند یک بیماری مربوط است. از این رو می‌توان بی‌خوابی را به دو دسته روحی، روانی و با علل پزشکی و بیماری‌ها تقسیم کرد.


چه بیماری‌هایی بی‌خوابی می‌آورند؟
بیماری‌های جسمی که می‌توانند باعث بی‌خوابی شوند عبارتند از سینوزیت یا حساسیت‌ها، مشکلات گوارشی مانند ریفلاکس،مشکلات غدد درون‌ریز مانند پرکاری تیروئید، آرتروز، آسم، بیماری‌های مغز و اعصاب مانند بیماری پارکینسون و آلزایمر، درد کمر یا سایر دردهای مزمن.
افراد مبتلا به اضطراب و تنش‌های روحی، شاغلان شیفت شب یا افراد مسن به علت بیماری‌های شایع سنین بالا، بیشترین افراد در معرض ابتلا به اختلالات خواب هستند. در واقع، بیشتر بزرگسالان در مواقع پرتنش زندگی دچار اختلال خواب می‌شوند.


بی‌خوابی با چاشنی اضطراب
اضطراب از طریق تنش‌های روحی شدید، درگیر شدن در افکار وقایع گذشته، نگرانی بیش از حد در مورد آینده و غرق شدن در مسئولیت‌های زندگی می‌تواند عامل بی‌خوابی باشد.
اضطراب ممکن است با اشکال در به خواب رفتن یا بیدار شدن از خواب در طول شب و عدم تمایل به بازگشت به خواب همراه باشد. کار کردن در منزل و اواخر شب و ادامه استرس‌های کاری در منزل، خواب بعدازظهر طولانی‌مدت، کار کردن در مشاغلی که شیفتی هستند و نیز یک شب بیدار بودن مانع به خواب رفتن در شب بعد می‌شود.


تست تشخیص بی‌خوابی وجود دارد؟
تست قطعی برای تشخیص بی‌خوابی وجود ندارد، اما پزشکان از ابزارهای مختلفی برای تشخیص و اندازه‌گیری علائم بی‌خوابی استفاده می‌کنند که بعضی از آنها شامل پرسیدن سوالات، شرح‌حال، پرسشنامه‌ها، انجام برخی آزمایش‌های خون یا انجام مطالعه خواب شبانه است. همه این آزمایش‌ها به پزشک کمک می‌کند تا برنامه درمان مناسب را ارائه کند.


رفتار اختلال خواب با رفتار درمانی یا دارو؟
گرچه به طور معمول خیلی‌ها از درمان دارویی برای رفع بی‌خوابی البته با تجویز متخصص بهره می‌برند، اما روش‌های روانی و رفتاری نیز می‌تواند برای درمان بی‌خوابی مفید باشد.
آموزش آرام‌سازی، کنترل محرک، محدودیت خواب، و رفتار درمانی شناختی چند نمونه از این روش‌ها هستند. تمرینات تنفسی، تمرکز حواس، تکنیک‌های مدیتیشن و شنیدن اصواتی خاص قبل از خواب، می‌توانند در به خواب رفتن و نیز ادامه خواب نیمه شب کمک کنند.


رفتار‌درمانی شناختی (CBT) شامل تغییرات رفتاری (مانند نگه داشتن یک خواب منظم یا کاهش زمان چرت‌زدن بعدازظهر) و سایر روش‌های درمانی روان‌شناختی می‌شود.
درمان‌‌های دارویی متنوعی نیز برای درمان بی‌خوابی وجود دارد. البته تعیین این که کدام دارو ممکن است برای فرد مناسب باشد به علائم بی‌خوابی او و بسیاری از عوامل مختلف سلامت بستگی دارد. به همین دلیل است که به هیچ وجه نباید خودسرانه و بدون تجویز پزشک از این داروها استفاده کرد.
داروهای درمان بی‌خوابی شامل بنزودیازپین‌ها، خواب‌آورهای غیربنزودیازپین و آگونیست‌های گیرنده ملاتونین می‌شود.


تکنیک اصلاح الگوی خواب
نباید تا زمانی که احساس نیاز به خواب ندارید وارد رختخواب شوید و از رختخواب فقط برای خواب استفاده کنید (نه برای خواندن، تماشای تلویزیون و غذا خوردن.)
نباید بیش از 20 دقیقه در رختخواب بیدار بمانید. اگر بعد از 20 دقیقه بیدار ماندید، باید اتاق خواب را ترک کنید و فعالیت‌هایی مانند خواندن یا گوش دادن به موسیقی آرامش بخش انجام دهید.


نباید کارهایی انجام دهید که شما را وادار به بیداری می‌کند؛ مانند غذاخوردن دیر هنگام یا تماشای تلویزیون.
اختلالات خواب ممکن است بلافاصله بهبود نیابند. با این حال، خواب‌آلودگی در طول شب‌های متوالی خود باعث تسهیل فرآیند به خواب رفتن در شب‌های بعد می‌شود.


مصرف خودسرانه دارو اختلال خواب می‌آورد
شاید ندانید که در بیشتر مواقع، اختلالات خواب و بیداری بدون دارودرمانی و از طریق تغییر الگوی تغذیه‌ای رفع می‌شود و مصرف خودسرانه دارو برای درمان اختلالات خواب ممکن است عوارض زیادی به همراه داشته باشد.


دکتر عباس کبریایی‌زاده، متخصص سم‌شناسی و عضو هیات مدیره انجمن علمی داروسازان ایران در این باره به جام‌جم می‌گوید: در بیشتر مواقع اختلالات خواب و بیداری بدون دارو درمانی و از طریق تغییر الگوی تغذیه‌ای همچون تغییر انواع نوشیدنی‌ها و غذاها همچنین تغییر ساعات بیداری برطرف می‌شود. متاسفانه اغلب همکاران روانپزشک از طریق داروهای غیردارویی تلاش می‌کنند مشکلات اختلالات خواب را حل کنند. در حالی که پناه آوردن به داروها و مصرف خودسرانه آن تا مدت‌ها می‌تواند عوارض جبران‌ناپذیری بر جای بگذارد.


این متخصص درباره عوامل موثر در بروز اختلالات خواب می‌افزاید: در مواردی که یک فرد در شروع به خواب رفتن دچار مشکل است یا خواب‌های کوتاه دارد و به مرحله اصلی خواب عمیق نمی‌رسد، عموما عوامل محیطی و فعالیت‌های روزمره تاثیرگذار است. البته عوامل بیو شیمیایی متعدد، بیماری‌های مختلف جسمی و روانی نیز در فرآیند خواب تاثیر می‌گذارد.


وی با اشاره به مهم‌ترین روش‌های کنترل این اختلالات می‌گوید: این روش‌ها شامل از بین بردن عوامل استرس‌زا و مخدوش‌کننده خواب می‌شود؛ عواملی چون استرس و خستگی‌های زیاد، رژیم‌های غذایی مختلف، استفاده از محرک‌های سیستم‌های اعصاب مرکزی مثل کافئین یا برخی داروها.
پونه شیرازی - دانش و سلامت

چهارشنبه 22/6/1396 - 16:7
سلامت و بهداشت جامعه


ما معمولا به کاهش مصرف نمک توصیه می‌شویم و از عوارض مصرف زیاد نمک مانند فشارخون بالا، سکته، حملات قلبی و سایر مشکلات سلامت آگاهی داریم اما مصرف کمتر نمک، همیشه برای سلامت مفید نیست.

به گزارش جام جم، مصرف بسیار کم نمک به هیپوناترمی یا زیاد شدن سطح آب خون منجر می‌شود.
مطالعه‌ای که در سال 2014 انجام شد، نشان داد کسانی که روزانه کمتر از 3000 میلی‌گرم سدیم مصرف می‌کنند با ریسک افزایش مشکلات قلبی و مرگ زودرس مواجهند.
مصرف نمک، کمتر یا بیشتر از میزان مورد نیاز می‌تواند مشکلاتی برای سلامت ایجاد کند. میزان نمک مصرفی مورد نیاز روزانه، مورد بحث کارشناسان قرار دارد. تحقیق سال 2015 نشان داد، 2300 میلی گرم در روز می‌تواند نقطه شروع مطمئنی برای همه افراد باشد.
با وجود توصیه‌ها برای حذف نمکدان از میز غذا، اگر هریک از شرایط زیر را دارید، درمورد کافی بودن نمک مصرفی‌تان با پزشک مشورت کنید:


ورزشکار حرفه‌ای هستید
ورزشکاران معمولا آب زیادی می‌نوشند و به دلیل تعریق زیاد، نمک زیادی از دست می‌دهند. این شرایط می‌تواند به هیپوناترومی منجر شده و عوارضی مانند سرگیجه، ضعف و حتی مرگ را به دنبال داشته باشد. کم شدن نمک بدن همچنین به برهم خوردن تعادل الکترولیت‌ها و بیماری‌های شدیدی منجر می‌شود.


زیاد عرق می‌کنید
اگر به دلیل شرایط کاری یا زندگی در مناطق گرم زیاد عرق می‌کنید یا به طور کلی عادت به تعریق زیاد دارید، احتمالا باید بیشتر از حد معمول نمک مصرف کنید.


رژیم غذایی بسیار سالمی دارید
اگر جزو پاک گیاهخواران هستید، احتمالا بدون آن که متوجه باشید، روزانه کمتر از 500 میلی گرم سدیم مصرف می‌کنید. کارشناسان توصیه می‌کنند برای تعیین دقیق میزان نمک مصرفی از اپلیکیشن‌هایی که میزان مصرف را کنترل می‌کنند استفاده کنید.


از نفخ زیاد می‌ترسید
اگر از کسانی هستید که به دلیل توجه زیاد به تناسب اندام از نفخ هراس دارید و آب مقطر مصرف می‌کنید، احتمالا دریافتی نمک‌تان نزدیک به صفر است. بهتر است بدانید هرچند مصرف آب و نمک به تجمع آنها و ایجاد نفخ منجر می‌شود، اما نفخ مانند چربی ماندگار نیست و با فعالیت بدنی و تعریق از بدن دفع می‌شود.


داروهای دیورتیک مصرف می‌کنید
این داروها باعث از دست رفتن سدیم بدن می‌شوند. کسانی که از این داروها مصرف می‌کنند، بهتر است مصرف سدیم را کاهش ندهند. میزان توصیه شده مصرف سدیم برای این افراد روزانه‌ 2300 میلی‌گرم است.

 

 

 

چهارشنبه 22/6/1396 - 15:53
سلامت و بهداشت جامعه

تصویر رژیم خوش خیم و سرطان بدخیم

 


رژیم خوش خیم و سرطان بدخیم
دستگاه گوارش اولین قسمتی از بدن است که با غذا تماس دارد. به همین دلیل تقریبا همه اختلالاتی که در دستگاه گوارش به وجود می‌آیند به نوعی با تغذیه مرتبط هستند.

به گزارش جام جم آنلاین ، از این‌رو درمان برخی ناراحتی‌های گوارشی فقط تصحیح رژیم‌ غذایی و استفاده از غذاهای مناسب است. به‌عنوان مثال بیماری سلیاک یا حساسیت به گلوتن با حذف گلوتن از رژیم غذایی درمان می‌شود یا در کولیت عصبی، بیماری با خوردن غذاهای خاصی عود می‌کند و با حذف آنها روده‌ها به حالت طبیعی برمی‌گردد. این موارد در بیماری‌های التهابی روده، یبوست و اسهال نیز صدق می‌کند.

رژیم غذایی سالم از دوران کودکی

دوران کودکی، دوران طلایی عمر هر انسانی محسوب می‌شود که سبک زندگی آن دوران بر تمام عمر انسان اثر می‌گذارد. هرچند تغییر عادت غذایی ناسالم در بزرگسالی در بهبود شرایط سلامت موثر است، اما تاثیر خوب آن به اندازه رژیم غذایی سالم در دوران کودکی نیست. مطالعات نشان می‌دهد افرادی که از دوران کودکی فیبر بالایی مصرف کرده‌اند در بزرگسالی کمتر به سرطان روده مبتلا می‌شوند.

چه عواملی باعث ایجاد سرطان روده می‌شود؟

در مورد سرطان روده یا به‌طور کلی سرطان‌های دستگاه گوارش حرف و حدیث‌های زیادی وجود دارد و هنوز عوامل اصلی ایجاد این سرطان‌ها به‌طور کامل مشخص نشده ‌است. با وجود این ما می‌دانیم بسیاری از سرطان‌ها زمینه ژنتیکی دارد و قطعا عوامل محیطی مختلفی از جمله تغذیه در ایجاد آنها موثر است. تغذیه یک عامل قابل‌تغییر است، بنابراین با بهبود آن شرایط بهتر و با عادات غذایی نادرست، شرایط بدتر خواهدشد.
نتایج مطالعات نشان می‌دهد میزان شیوع سرطان کولون بین ژاپنی‌ها به‌دلیل شیوه زندگی و برنامه غذایی متنوعی که دارند پایین است، اما میزان شیوع همین سرطان در ژاپنی‌هایی که به آمریکا سفر کرده‌اند و شیوه زندگی‌شان تغییر کرده به میزان چشمگیری افزایش یافته و مشابه آمریکایی‌ها و مردمان کشورهای غربی شده است. این موضوع نشان‌دهنده نقش پررنگ تغذیه در ابتلا یا عدم ابتلا به سرطان‌های دستگاه گوارش و بروز بدخیمی‌ها در روده یا سایر قسمت‌های بدن است.

مصرف مواد غذایی آماده یا حاوی افزودنی‌ها، موادغذایی کهنه و مانده مانند ترشیجات و شورها، غذاهایی که زیاد سرخ شده‌اند، فست‌فودها و مواد غذایی حاوی اسیدچرب ترانس مانند روغن نباتی برای سلامت دستگاه گوارش مضر است و باید از خوردن آنها خودداری کنید. درست است که روغن نباتی یک روغن گیاهی است، اما برای جامد شدن روغن نباتی فرآیندی روی آن صورت می‌گیرد که باعث می‌شود اسیدهای چرب ترانس آن افزایش پیدا کند. نتایج تحقیقات نشان می‌دهد اسیدهای چرب‌ترانس هم در بروز بدخیمی‌ها نقش دارند.

چند مطالعه که در مورد تاثیر نمک بر ایجاد بدخیمی‌های دستگاه گوارش انجام شده نشان می‌دهد مصرف نمک زیاد بخصوص مصرف غذاهای نمک‌سود شده از جمله ماهی شور، ماهی دودی و‌... در بروز انواع بدخیمی‌ها بخصوص سرطان معده نقش دارد.

همچنین مصرف گوشت‌های قرمز یا گوشت‌های فرآوری‌شده مانند سوسیس و کالباس، موادغذایی کنسروشده یا غذاهایی که سرشار از مواد افزودنی و نگهدارنده است، می‌تواند میزان شیوع بدخیمی‌های روده را افزایش دهد. در مورد رابطه بین مصرف لبنیات و میزان شیوع بدخیمی‌های روده مطالعات ضد و نقیض فراوانی وجود دارد و هنوز نمی‌توان به درستی در مورد نقش لبنیات در کاهش یا افزایش بدخیمی‌های روده و دستگاه گوارش اظهارنظر کرد. به‌طور کلی هر عاملی که باعث شود مواد سمی یا باکتری‌های مضر و بیماریزا بیشتر داخل روده‌ها باقی بماند در ایجاد بدخیمی‌های روده موثر است.

چه بخوریم سرطان روده نگیریم؟

تغذیه در زمینه بدخیمی‌های دستگاه گوارش می‌تواند در دو بخش پیشگیری و درمان نقش داشته باشد. معمولا داشتن یک رژیم غذایی سالم ـ بخصوص اگر از دوران کودکی شروع شده باشد ـ‌ در پیشگیری از بروز سرطان‌های دستگاه گوارش نقش مهمی دارد. به‌عنوان مثال میزان فیبر دریافتی از رژیم غذایی یکی از عواملی است که در کاهش بدخیمی‌های روده دخالت دارد. مصرف سبوس غلات یا میوه‌ها و سبزی‌ها علاوه بر این‌که سرشار از فیبر هستند، آنتی‌اکسیدان‌های فراوانی دارند که می‌توانند در روده عمل سم‌زدایی را انجام می‌دهند.
از این‌رو توصیه می‌شود هر فرد بالغ بین حدود هفت واحد در روز از گروه نان و غلات استفاده کند. البته بهتر است تا جایی که می‌توانید نان کامل و غلات سبوس‌دار مصرف کنید. سبوس علاوه بر فیبر فراوان و ویتامین‌های گروه B، آنتی‌اکسیدان‌های خوبی دارد که می‌تواند نقش پیشگیری‌کننده در بروز سرطان‌های دستگاه گوارش داشته باشد. گروه بعدی، گروه میوه‌ها و سبزی‌ها هستند که باید به‌وفور از این گروه استفاده کنید.

چای، نوشیدنی مهم ما ایرانی‌هاست و با توجه به آنتی‌اکسیدان‌هایی که دارد برای سلامت دستگاه گوارش مفید است. البته به شرط آن‌که از چای تازه و خالص و بدون هرگونه رنگ و افزودنی استفاده کنید. خوشبختانه ما در ایران گیاه چای را کشت می‌دهیم و چای لاهیجان یکی از گونه‌های خوب چای در دنیا محسوب می‌شود.

درباره نوشیدن قهوه هم مطالعات زیادی انجام شده و نتایج تحقیقات نشان می‌دهد نوشیدن دو فنجان قهوه در روز بدون شکر زیاد می‌تواند در پیشگیری از بسیاری بیماری‌ها از جمله بیماری‌های دستگاه گوارش و بیماری‌های متابولیک مانند چربی خون، دیابت و کبدچرب غیرالکلی مفید باشد.

مراقب باشید یبوست نگیرید!

نتایج تحقیقات نشان داده‌اند هر چقدر میزان فیبر دریافتی از رژیم غذایی بیشتر باشد، بروز بدخیمی‌های روده بخصوص روده بزرگ کاهش می‌یابد. درواقع وقتی فیبر رژیم غذایی افزایش پیدا می‌کند فرد کمتر به یبوست مبتلا می‌شود. در نتیجه مواد سمی موجود در روده سریع‌تر عبور کرده و تماسشان با سلول‌های روده کمتر می‌شود، بنابراین درمان یبوست بسیار حائز اهمیت است. چنانچه هیچ مشکل پاتولوژیک و بیماریزایی وجود نداشته و فرد به دلیل رژیم غذایی نادرست به یبوست مبتلا شده باشد باید هر چه سریع‌تر رژیمش را اصلاح کند.

بیماران مبتلا به یبوست باید سه راهکار درمانی را همراه با هم انجام بدهند تا مشکلشان حل شود؛ اول این‌که باید میزان فیبر دریافتی رژیم غذایی‌شان را افزایش دهند. دوم این‌که باید به اندازه کافی و حداقل شش لیوان آب و مایعات فراوان بنوشند. نوشیدن یک لیوان آب به‌صورت ناشتا هم به بهبود عملکرد روده‌ها کمک کرده و حرکت روده‌ها را تسریع می‌کند. مصرف خیس‌کرده میوه‌های خشک ملین در آب هم می‌تواند تاثیر خوبی در بهبود یبوست داشته باشد.

راهکار سوم فعالیت بدنی و تحرک است. هرچه فردی فعالیت بدنی بیشتری داشته باشد حرکات دستگاه گوارشش هم بیشتر می‌شود و کمتر از یبوست رنج می‌برد. فراموش نکنید همه این موارد باید در کنار هم انجام شود و انجام یکی به تنهایی مشکل یبوست را حل نخواهد کرد. متاسفانه مشکل یبوست در سالمندان به این علت که تقریبا هر سه فاکتور فوق در آنها مختل می‌شود بیشتر اتفاق می‌افتد. باید برای سالمندان تسهیلاتی فراهم کرد که بتوانند تا حد امکان تحرک مختصری داشته باشند.
مایعات و نوشیدنی‌ها در اختیارشان باشد تا بتوانند براحتی از آنها استفاده کنند و شرایط توالت رفتن برایشان تسهیل شود. چنانچه سالمندی نتواند از سبزیجات یا میوه‌های تازه استفاده کند، باید انواع خشک یا پخته آنها را مصرف کند تا دچار مشکل نشود. در صورتی که مشکل سالمندی با نکات فوق برطرف نشود، می‌تواند با احتیاط و زیرنظر پزشک گاهی از قرص‌های ملین گیاهی استفاده کند.

چهارشنبه 4/12/1395 - 10:45
سلامت و بهداشت جامعه

تصویر دندان عقل را بکشیم یا نکشیم؟

 

 

 
آخرین سرباز فک انسان
دندان عقل را بکشیم یا نکشیم؟
دندان عقل آخرین دندانی است که در میان دندان‌های دائمی فرد رشد می‌کند. معمولا دندان‌های عقل دو عدد در فک بالا و دو عدد در فک پایین رشد می‌کند، اما گاهی مشاهده می‌شود که فردی دارای دو یا سه دندان عقل بیشتر نیست.

به گزارش جام جم آنلاین ، در موارد نادری هم دیده می‌شود که فرد دندان عقل ندارد و تا پایان عمر هم بدون این دندان‌ها زندگی می‌کند. دندان عقل آخرین دندان دائمی است که معمولا در سنین نوجوانی رشد آن آغاز می‌شود و به همین دلیل به آن دندان عقل می‌گویند.

وقتی دندانپزشک به شما می‌گوید باید دندان عقلتان را بکشید، چون نهفته یا نیمه نهفته است و چنین دندانی نباید به هزار و یک دلیل در دهانتان باقی بماند، این سوال به ذهنتان می‌آید که: اصلا دندانی که جای رویش در فک ندارد چرا وجود دارد؟ پاسخ تمام این سوالات را دکتر منصوره بدیعی دندانپزشک در مطلب زیر تشریح کردند.

بی‌دلیل دندان‌های عقل را نکشید

دندان عقل را نباید بی‌دلیل کشید، مگر این‌که موجب بروز مشکل و ناراحتی شود.

اگر دندان عقل شما در بروز مشکلات خاص دهان و دندان نقش دارد، حتما باید برای کشیدن آن به موقع به دندانپزشک مراجعه کنید، چون بیشتر نگه داشتن آن کار عاقلانه‌ای نیست.

در دهان یک انسان بالغ 32 دندان وجود دارد، چهار عدد از آنها که بعد از بقیه دندان‌ها در آخر قوس‌های دندانی رویش می‌یابند، دندان‌های عقل نامیده می‌شوند، سن تقریبی شروع تشکیل آنها در استخوان فک 9 تا ده سالگی است. تاج در 14 سالگی کامل شده و در سال‌های آخر دوره نوجوانی شروع به رویش در داخل استخوان نموده و بعد از 16 سالگی در دهان ظاهر می‌گردند. وجه مشترک این دندان زمان رویش آنها به داخل حفره دهان است که مصادف با بلوغ فکری است. در زمان رشد و تکامل فکین معمولا جا برای رویش این دندان‌ها فراهم می‌گردد. دندان عقل اگر درست و بجا رویش یابد، مثل بقیه دندان‌ها مفید و مؤثر در سیستم جونده بوده و با وجود تصور غلط عامیانه در این موارد نباید کشیده شوند.

بهترین سن برای جراحی دندان عقل

دندانپزشکان می‌گویند بهترین سن برای جراحی دندان عقل زیر سن 20 سالگی است، چراکه عوارض و درد کمتری دارد. این دندان کمی دیرتر از دندان‌های دیگر رشد می‌کند و در سنین 17 تا 21 سالگی‌ تازه می‌روید. با رشد انسان و کوچک شدن فک، فضا برای رشد دندان عقل محدود شده و در نتیجه دندان عقل خود را به شکل نهفته و نیمه ‌نهفته نشان می‌دهد.

این دندان‌ها در بسیاری از موارد، مشکل‌ساز بوده و به جراحی ختم شده‌اند. دندان‌های عقل بعد از پوسیدگی، موجب پوسیدگی دندان‌های مجاور و عفونت در اطراف می‌شوند.

خارج کردن دندان عقل نهفته می‌تواند با موفقیت برای بیماران در تمام گروه‌های سنی انجام شود و شرایط سنی خاصی ندارد. با این حال از نقطه نظر آمار، تحقیقات نشان داده است که افراد نسبتا مسن‌تر در معرض خطر بیشتری از نظر عوارض وجود دارد.

دندان نهفته و مشکلات آن

دندان نهفته دندانی است که از زمان رویش آن گذشته و به دلایل متعدد قادر نیست که در ردیف مناسب سایر دندان‌ها قرار گیرد. چنین دندان عقلی ممکن است در بافت نرم یا سخت گیر کرده باشد. مشکلاتی که دندان‌های نهفته عقل می‌توانند ایجاد کنند، عبارت است از التهاب بافت نرم پوشاننده این دندان‌ها که در اغلب موارد در ارتباط با دندان‌های نیمه رویش یافته اتفاق می‌افتد، پوسیدگی دندان عقل یا پوسیدگی در ناحیه مجاور دندان عقل و خطر صدمه رسیدن به دندان مجاور.

دردسرهای کشیدن دندان‌های عقل در سنین سالمندی

با افزایش سن، ریشه‌ها قطورتر شده و ممکن است کشیدن دندان را سخت‌تر کند.

التیام ضعیف‌تر بعد از کشیدن دندان

پوسیدگی دندان‌های مجاور

احتمال فک‌جوش شدن دندان

احتمال شکسته شدن استخوان در افراد پیر در حین جراحی و درآوردن دندان، کاهش تحمل بیمار به دلیل شرایط سنی و درمان‌های پزشکی از قبیل مصرف داروهای قلبی، ریوی و...

وقتی عقل راهش را گم می‌کند

گاهی دندان عقل شما کاملا به صورت افقی در استخوان فک قرار گرفته است و به‌جای این‌که عمودی بالا بیاید به سمت جلو، حرکت می‌کند. در این شرایط ریشه دندان آسیای دوم را قربانی حرکت نادرست خود می‌کند.

اگر شما در این شرایط برای جراحی دندان عقل‌تان اقدام نکنید، پس از مدتی ریشه دندان آسیای دومتان تحلیل می‌رود و باید ریشه این دندانتان را نیز درمان کنید. بنابراین با گرفتن یک عکس رادیوگرافی، از رویش صحیح دندان عقلتان مطمئن شوید.

چهارشنبه 4/12/1395 - 10:44
سلامت و بهداشت جامعه

 


متخصصان توصیه می کنند؛
راه های طبیعی بهبود سلامت مغز را بشناسید!
محققان توصیه می کنند با بکارگیری برخی راهکارهای طبیعی سلامت روان خود را بهبود بخشید.


به نقل از مهر، محققان برخی راهکارهای طبیعی را برای بهبود سلامت مغز توصیه می کنند که شامل موارد زیر هستند.


خواب کافی داشته باشید
بسیاری از افراد از خواب کامل ۸ ساعتی در طول شب غافل هستند. عدم خواب کافی موجب افزایش استرس و حتی گرسنگی می شود. برای داشتن یک خواب خوب و منظم، هر شب سر یک ساعت معین به رختخواب روید، قبل از خواب از نور مانیتور و موبایل پرهیز کنید و دمنوش های آرامش بخش بنوشید.


ماست بخورید
مطالعه اخیر محققان نشان می دهد پروبیوتیک یافت شده در ماست و مکمل ها می توانند موجب کاهش اضطراب و استرس شوند. اختلالات اضطراب از متداول ترین مشکلات سلامت روان هستند.
تمرین تمرکز حواس
نوعی مدیتیشین موسوم به تمرکز حواس، شیوه معروفی برای تسکین اضطراب و افسردگی روزانه است. این تکنیک لازم است که شما مجددا بر حواس تان تمرکز نمایید، نظیر توجه بیشتر به رنگ ها و بوهای متفاوت در اطراف تان یا طرز نفس کشیدن تان. تحقیقات نشان می دهد در بسیاری موارد تمرکز حواس شیوه موثر درمان دوری از افکار منفی است.


کاهش مصرف قهوه
گاهی اوقات کاهش مصرف قهوه می تواند به بهبود سلامت روان کمک کند. اگرچه برخی مطالعات هم نشان داده اند که مصرف قهوه از مغز در مقابل زوال عقل یا سایر اختلالات شناختی محافظت می کند اما مصرف بیش از ۴ فنجان در روز، یا حدود ۴۰۰ میلیگرم کافئین، می تواند عوارض جانبی شدیدی به همراه داشته باشد و فرد را در آستانه بی قراری، تحریک پذیری، ضربان تند قلب و عصبانیت قرار دهد.


در معرض نور خورشید باشید
ویتامین D فواید متعددی برای سلامت دارد. تحقیق جدید نشان می دهد عدم وجود ویتامین کافی در بدن موجب افزایش علائم منفی در سلامت روان می شود. یافته های اخیر، رابطه بین میزان پایین ویتامین D و اختلالات شناختی را در سرعت پردازش و فصاحت کلام نشان داده است.

چهارشنبه 4/12/1395 - 10:32
ورزش و تحرک

کار با وزنه و انجام تمرینات قدرتی به شیوه ای کارآمدتر نسبت به مصرف لبنیات تراکم استخوانی را افزایش می دهد.
به نقل از عصر ایران ، کار با وزنه یا تمرینات قدرتی در کنار تمرینات هوازی می توانند یک برنامه روتین تناسب اندام خوب و کامل را شکل دهند. در ادامه با برخی دلایل توجه بیشتر به تمرینات قدرتی در کنار تمرینات هوازی بیشتر آشنا می شویم.

استخوان های قوی‌تری خواهید داشت

کار با وزنه و انجام تمرینات قدرتی به شیوه ای کارآمدتر نسبت به مصرف لبنیات تراکم استخوانی را افزایش می دهد. حتی بنیاد ملی پوکی استخوان آمریکا انجام تمرینات قدرتی برای ساختن استخوان هایی قوی و پیشگیری از زمین خوردن و شکستگی در بیمارانی که از بیماری استخوان رنج می برند را توصیه می کند.

حجیم نخواهید شد

بسیاری از بانوان نگران هستند که انجام تمرینات قدرتی موجب شود تا ظاهری مردانه پیدا کنند و مقدار چشمگیری عضله در بدن آنها شکل بگیرد. اما باید به این نکته اشاره دارد که ترکیب شیمیایی بدن بانوان ذاتا مقدار کمتری از تستوسترون را ترشح می کند، که هورمون اصلی عضله سازی سریع در مردان محسوب می شود. اگر برنامه های تمرینی متنوع را دنبال کنید و وزن خود را در سطوح مناسب حفظ کنید، از بدنی قوی و متناسب و نه عضلانی و حجیم برخوردار خواهید شد.

سوخت و ساز افزایش خواهد یافت

در شرایطی که ممکن است فکر کنید تمرینات هوازی عامل کلیدی در چربی سوزی محسوب می شوند، اما مقدار کالری که توسط عضله در حالت استراحت بدن نسبت به چربی سوزانده می شود، بیش از دو برابر است. و عضله بیشتر به سوزاندن چربی بیشتر در زمان خواب یا هنگامی که روی مبل نشسته اید، کمک خواهد کرد. این عاملی کلیدی برای سوخت و سازی سریع است زیرا حتی فعال‌ترین بانوان نیز احتمالا زمان بیشتری را در حالت نشسته یا خوابیده تا در حال حرکت سپری می کنند.

با افزایش سن دردسر کمتری خواهید داشت

به واسطه فهرست طولانی فواید، از جمله استخوان های قوی‌تر، سوخت و ساز سریع‌تر، ترمیم و حفظ بهتر توده عضلانی، و سطوح پایین‌تر استرس، تمرینات قدرتی برای افرادی که در جوامع مسن حضور دارند، حیاتی است. کار با وزنه در سنین بالاتر باید با حرکاتی آرام و سبک آغاز شود. به آنچه بدن شما می گوید توجه داشته باشید و اگر چیزی درست نیست تغییرات و تنظیمات لازم را انجام دهید تا بدن عملکرد بهتری داشته باشد.

در دیگر بخش های تناسب اندام نیز ارتقا خواهید یافت

شما انتظار دارید تا با دنبال کردن برنامه منظم تمرینات قدرتی خود قوی‌تر شوید، اما می توانید انتظار افزایش سرعت خود در انجام حرکات و انعطاف پذیری بیشتر را نیز داشته باشید. بر همین اساس است که دنبال کردن تمرینات قدرتی برای دوندگان و دیگر ورزشکاران استقامتی نیز عاملی کلیدی محسوب می شود.

خواب بهتری خواهید داشت

هنگامی که نرخ سوخت و ساز بدن افزایش می یابد و با سطوح انرژی مطلوب فعالیت های خود را انجام می دهید، در به خواب رفتن نیز با مشکلات کمتری مواجه خواهید شد. هنگامی که فعالیت بیشتری دارید متوجه می شوید که بدن نیز سریع‌تر و راحت‌تر به خواب می رود.

از انرژی بیشتری برای زندگی روزمره خود برخوردار خواهید شد

اگر یک برنامه تمرینات قدرتی را به طور منظم دنبال کنید از آمادگی بیشتری نیز برای انجام فعالیت های خارج از باشگاه برخوردار خواهید شد. تمرینات قدرتی مناسب و درست به آمادگی بدن برای دنبال کردن زندگی روزمره کمک خواهند کرد. بازی کردن با فرزندان، بلند کردن جعبه ها و قرار دادن آنها در قفسه ها، پیاده روی در جنگل، و بالا رفتن از پله ها بدون این که با تنگی نفس مواجه شوید، تنها تعداد اندکی از کارهایی هستند که راحت‌تر انجام خواهید داد.

اعتماد به نفس شما افزایش خواهد یافت

بیشتر افراد از افزایش اعتماد به نفس خود پس از دنبال کردن منظم تمرینات قدرتی شگفت زده می شوند و همچنین، زمانی که به هدفی جدید دست می یابند، هر چه بیشتر به خود افتخار می کنند. تمرینات قدرتی افزون بر آثار جسمانی می توانند اثر روانی چشمگیری نیز بر طرز فکر فرد داشته باشند. تمرینات قدرتی نه تنها موجب می شوند تا از ظاهر بهتری برخوردار شوید، بلکه احساس بهتری را نیز تجربه خواهید کرد.
چهارشنبه 4/12/1395 - 10:28
خواص خوراکی ها

 

خواص تخم شربتی؛
تاثیر فوق العاده «تخم شربتی» در کاهش اشتها

با خواص دانه چیا، داروی گیاهی که در رمان بسیاری از بیماری‌ها مفید است، آشنا شوید.

به نقل از باشگاه خبرنگاران، تخم شربتی یکی از دانه‌های گیاهی بسیار غنی از فیبر و انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی از جمله، پروتئین، چربی، کلسیم، منگنز، ،منیزیم، فسفر ، پتاسیم و گروه ویتامین های B است.

تخم شربتی در کشورها و سایر فرهنگ‌ها به نام دانه چیا شناخته می‌شود و یک ماده خوراکی حاوی مقادیر بسیار بالای آنتی اکسیدان، فیبر و مواد ضد التهابی است و حتی در کتیبه‌ها و آثار بدست آمده از دو تمدن آزتک و مایا در آمریکای جنوبی نشانه‌هایی از خوردن این دانه مقوی وجود دارد.

در تخم شربتی هیدروکربن به میزان زیاد وجود دارد و می‌تواند به عنوان یک ماده مغذی برای کمک به تقویت بنیه بدنی ورزشکاران مورد استفاده قرار گیرد.

پروتئین موجود در این ماده غذایی می‌تواند مانند یک مکمل تغذیه‌ای مورد استفاده قرار گرفته و مانع از پر خوری و افزایش اشتها در افراد شود.

از ویژگی‌های دانه تخم شربتی جذب آب به میزان زیاد بوده و می‌تواند مثل یک داروی تقویتی به عملکرد بهتر معده و روده منجر شود.

از سایر مواد مفید در ترکیب تخم شربتی می‌توان اسیدهای آمینه را نام برد، همچنین کالری کم موجود در این دانه می‌تواند دیابت را در مبتلایان مهار کند.

کارشناسان برای بدست آوردن بهترین نتیجه درمانی از این دانه خوراکی توصیه می‌کنند افراد آن را با آب مخلوط و مصرف کنند و البته برای بهبود طعم و مزه به آن می‌توانند گلاب یا زعفران به آن اضافه کنند.

گفتنی است؛ افزودن شکر و قند باعث اثربخشی کم دانه تخم شربتی می‌شود و بهتر است از گلاب و هل به عنوان طعم دهنده استفاده شود.

در طب باستانی بیشتر کشورها از جمله ایران بسیاری از بیماری‌ها از طریق تخم شربتی درمان و مصرف شربت تخم شربتی به شیوه ایرانیان در دنیا رایج و بسیار پرطرفدار است.

سه شنبه 19/11/1395 - 10:11
سلامت و بهداشت جامعه


 

رییس انجمن دندان پزشکان عمومی ایران مطرح کرد
کدام میوه‌ها برای سلامتی دندا‌ن‌ها مفیدند؟
رییس انجمن دندان پزشکان عمومی ایران، گفت: مصرف سبزی‌ها، میوه‌هایی مانند هویج و کلم می توانند به سلامت دندان ها کمک کنند، استفاده از نان و سیب نیز می‌تواند به جلوگیری از بیماری‌های لثه کمک شایانی کند.
به نقل از فارس، باقر شهنی‌زاده گفت: بنده اعتقاد جدی دارم که جرم دندان به مراتب ضرر بیشتری نسبت به جرم گیری دارد و اگر عمل جرم گیری با دستگاه های استاندارد انجام شود، نه تنها ضرری ندارد بلکه قطعا برای سلامتی دهان نیز مفید است.جرم گیری هیچ آسیبی به مینای دندان وارد نمی‌کند.
وی افزود: باید بدانیم بعد از جرم گیری دندان‌ها، ضخامت‌های روی دندان ها تمیز شده که این ضخامت‌ها محلی برای جمع شدن مجدد جرم است، این محل ها باید توسط وسایل صیقل دهنده مانند مسواک و برس های دندان صیقل داده شود و از تجمع جرم در آن مکان ها پیشگیری صورت گیرد.
رییس انجمن دندان پزشکان عمومی ایران توضیح داد: گفت: مصرف سبزی‌ها، میوه‌هایی مانند هویج و کلم می توانند به سلامت دندان ها کمک کنند، استفاده از غذاهای سخت باعث صیقل دادن دندان ها و سلامت دندان ها می شود، استفاده از نان و سیب نیز می تواند به جلوگیری از بیماری های لثه کمک شایانی کند.
شهنی زاده گفت: آفت دهان زخم دردناکی است که بعد از ایجاد شدن و طی کردن دوره پانزده روزه بهبود میابد، این زخم‌ها در روزهای اول درد ندارند و به صورت جوش در دهان ایجاد می‌شود که با مصرف شیرینی و ترشی‌ها تحریک شده و می‌ترکد که از این زمان سوزش و درد در دهان ایجاد می شود اگر این زخم ها بزرگ باشند، صحبت کردن فرد را نیز با اختلال مواجه می کند.
وی در خصوص علل ایجاد آفت دهان افزود: استرس، نگرانی و نقص سیستم ایمنی بدن باعث ایجاد شدن آفت می شود. آفت دهان درمان قطعی ندارد اما می توان با مصرف برخی داروها مثل دهان شویه تتراسایکلین، قرص بتامتازون و مصرف شربت ویتامین ها درد را کاهش داد و درمان را تسریع کرد. همچنین پمادهای جدیدی نیز وارد بازار شده است که در بزاق دهان حل نمی شود و یک لایه پوششی بر روی زخم ایجاد می کند که باعث کاهش درد خواهد شد.

سه شنبه 19/11/1395 - 10:8
بیماری ها

http://media.jamejamonline.ir/Media/Image/1395/09/19/636169104420434336.jpg

 


درد قفسه سینه در اکثر افراد این معنی را می دهد که خطر حمله قلبی بسیار نزدیک است اما بسیاری از این دردها در واقعیت هیچ ارتباطی با مشکلات قلبی ندارند.

به نقل از آوای سلامت ،درد قفسه سینه غیر قلبی یاNCCPاز جمله دردهایی که قریب به 25 درصد از مردم ایالات متحده آن را تجربه کرده اند و بنا به 8 دلیل پزشکی بروز می کند:

بیماری ریفلاکس معده: بیماری ریفلاکس یا همانGERDشایع ترین علت درد قفسه سینه غیر قلبی است. بازگشت محتویات معده به مری منجر به بروز این بیماری می شود و از طریق تصویربرداری می توان آن را تشخیص داد. درمان ریفلاکس معده نیاز به یک رویکرد گام به گام شامل تغییر شیوه زندگی و کنترل ترشح اسید معده دارد. تغییرات در شیوه زندگی شامل کاهش وزن، اجتناب از وعده های غذایی حجیم، عدم خوابیدن بعد از بلع غذا، اجتناب از الکل، نعناع، کافئین، شکلات، آب مرکبات و ... است. دارودرمانی شامل داروهای آنتی اسید، مسدودکننده هایH2و مهارکننده های پمپ پروتون برای کاهش اسید معده توصیه می شود.

اختلالات حرکتی مری: یک علت کمتر شایع برای ابتلا به درد قفسه سینه غیر قلبی است. نمونه هایی از این اختلالات عبارت است از اسپاسم منتشر مری، اختلالات حرکتی مری به هر گونه اختلال در بلع غذا یا اسپاسم در واکنش آلرژیک به غذاهای خاص گفته می شود.

التهاب مری: التهاب مری یا ازوفاژیت همراه با دشواری بلع، بلع دردناک، درد قفسه سینه بخصوص پشت جناغ ضمن خوردن غذا، تهوع، استفراغ و درد شکم خود را نشان می دهد. بسیاری از شناسه ها و نشانه های التهاب مری در اثر تعدادی از حالات مختلف به وجود می آید که بر دستگاه گوارش تاثیر دارند. در صورت وجود نشانه های زیر باید به پزشک مراجعه کرد:

بیش از چند روز طول بکشد.

آنقدر شدید باشد که غذا خوردن دشوار شود.

با نشانه هایی از جمله سردرد، تب و دردهای عضله همراه باشد.

با آنتی اسیدهای معمولی رفع نشده یا بهبود نیابد.

همراه با درد قفسه سینه باشد که بیش از چند دقیقه طول می کشد.

آمبولی ریوی: آمبولی ریه انسداد ناگهانی در عروق ریه است علت آن معمولا یک لخته خون در پا به نام ترومبوز ورید عمقی است که این لخته می شکند و از طریق جریان خون به ریه ها سفر می کند. آمبولی ریه یک بیماری جدی است که می تواند سبب آسیب دائمی به ریه ی آسیب دیده، سطوح پایین اکسیژن در خون و آسیب به ارگان های دیگر بدن در اثر نرسیدن اکسیژن کافی به آن شود. آمبولی ریه می تواند با تنگی نفس، درد قفسه سینه یا سرفه خونی همراه باشد. بهترین درمان برای آمبولی ریوی پیشگیری است به حداقل رساندن خطر ابتلا به ترومبوز ورید عمقی کلیدی در جلوگیری از یک بیماری بالقوه کشنده است.

سرطان ریه: سرطان ریه یکی از علل اصلی مرگ ناشی از سرطان در ایالات متحده و در هر دو جنس است. سیگاری ها و کسانی که در معرض دود دست دوم هستند، بیشتر خطر ابتلا به این سرطان را دارند. سرطان ریه ممکن است موجب درد در قفسه سینه، شانه یا ناحیه کمر شود که گاهی با سرفه نیز همراه است. اگر متوجه هر نوع دردی در قفسه سینه شدید با پزشک خود مشورت کنید. همچنین باید توجه داشته باشید که درد در منطقه خاصی از قفسه سینه متمرکز شده یا در سرتاسر آن منتشر می شود. یکی از علل درد در قفسه سینه بزرگ شدن غدد لنفاوی یا متاستاز توده سرطانی به دیواره قفسه سینه، پرده جنب یا دنده هاست.

اختلالات روانپزشکی: برخی از اختلالات روان پزشکی از جمله اضطراب و افسردگی از علل شایع درد قفسه سینه غیر قلبی هستند. اینطور مشخص شده که مبتلایان به این اختلالات سه برابر بیش از دیگران مبتلا به درد قفسه سینه می شوند. درمان های خاص برای اضطراب شامل داروهای ضد اضطراب از جمله دیازپام، یا آلپرازولام است. اضطراب مزمن یا افسردگی با مهارکننده های بازجذب سروتونین مانند فلوکستین، پاروکستین، سیتالوپرام و ... درمان می شوند.

سه شنبه 19/11/1395 - 10:5
سلامت و بهداشت جامعه
http://media.jamejamonline.ir/Media/Image/1393/09/16/635535333124104562.jpg

 


یک کارشناس طب سنتی در گفت‌و‌گو با تسنیم تشریح کرد؛
نحوه استفاده از «نمک داغ‌شده» برای رفع کمردرد
یک کارشناس طب سنتی درمان‌های خانگی برای رفع کمردرد را تشریح کرد.

به نقل از تسنیم، سید جواد علوی درباره درمانهای خانگی برای رفع کمردرد اظهار داشت: کمردردهای شدید ناشی از فشارهای عضلانی خود به خود برطرف می‌شوند با وجود این، درمان‌های خانگی که می‌توانند تسکین‌دهنده باشند عبارتند از حمام با آب گرم و استفاده از کیسه‌ آب گرم.
وی افزود: روغن‌مالی با روغن بادام شیرین یا بابونه و گرم نگه‌داشتن با کیسه آب گرم و بهتر از همه، نمک داغ‌شده و در پارچه پیچیده یا شن داغ، مؤثر است و باید گفت که طبع نمک گرم اما آب و شن، سرد است.
این کارشناس طب سنتی تصریح کرد: درصد بالایی از مبتلایان به دیسک کمر با درمان غیرجراحی بهبود می‌یابند, تمرینات کششی یکی از روش‌هایی است که در درمان دیسک کمر و کمردرد مفید است البته باید زیرنظر و با تجویز طبیب باشد.
علوی یادآور شد: مالیدن روغن کنجد به مفاصل دردناک سرد بلغمی مخصوصاً در صبحگاه فصول و اقلیمهای سرد، بسیار به بهبود درد و تورم مفصل (مچ، زانو، فقرات...) کمک می‌کند.
وی اضافه کرد: مالیدن روغن شوید روی عضلات بزرگ که گرفتگی پیدامی‌کنند (کمر، گردن، پشت ساق) یا مفاصل سرد دارای درد و ورم، برای رفع درد و گرفتگی توصیه می‌شود.
این کارشناس طب سنتی تصریح کرد: مصرف همزمان ماهی و تخم‌مرغ موجب اسپاسم و انقباض شدید برخی عضلات بدن یا دیواره احشای داخلی می‌شود و با درد شدید و آسیبهای دیگری همراه است.
علوی خاطرنشان کرد: کسانی که دچار درد شکم و قولنج و گرفتگی عضلات یا درد و تورم مفاصل هستند یا روی پوست لکه‌های سفید دارند از مصرف ماست به‌خصوص نوع ترش آن در فصول سرد و شب‌هنگام به‌شدت پرهیز کنند.

سه شنبه 19/11/1395 - 10:3
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته