تبیان، دستیار زندگی
پروفسور «گرهارد فرایلینگر» که جانبازان شیمیایی را تیمار می کرد پس از سال ها دوباره به ایران آمد. مردی که دولتمردان کشورش او را دروغ گو و جیره خوار ایران معرفی کردند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ایران تمام قد از پروفسور محبوبش تقدیر کرد

پروفسور «گرهارد فرایلینگر» که جانبازان شیمیایی را تیمار می کرد پس از سال ها دوباره به ایران آمد. مردی که دولتمردان کشورش او را دروغ گو و جیره خوار ایران معرفی کردند.

فرآوری: صادق جعفری-بخش فرهنگ پایداری تبیان
پروفسور گرهارد فرایلینگر

هفته گذشت حبیب احمدزاده مستندساز و نویسنده ادبیات دفاع مقدس و فعال عرصه صلح با مصطفی رزاق کریمی، عادل معمارنیا و علیرضا حبیبی به فرودگاه بین المللی امام (ره) می روند تا باافتخار تمام، قدخم کرده و میزبان یک مهمان بزرگ و انسانی به تمام قد انسان، با نود سال سن از اتریش باشند.
 
پروفسور گرهارد فرایلینگر که سی و پنج سال پیش و در دوران جنگ، وقتی اولین هواپیمای حامل مجروحین شیمیایی ایران اعم از زن و بچه و کودک در فرودگاه وین اتریش بر زمین نشست، به درون هواپیما رفت و با تعجب سوختگی هایی را دید که در طول چهل سال پزشکی اش هرگز مشابه آن ها را ندیده بود.


اولین ورود به ایران

آن روزهای سخت شیمیایی جنگ، دولت اتریش و رسانه هایش شروع کردند به توجیهات مختلف تا بتوانند حادثه را صحنه سازی ایران برای فریب جامعه جهانی نشان دهند ولی او تصمیمش را گرفته بود.

پروفسور گرهارد فای لینگر و همراهان با حضور در موزه سینما از تالارهای مختلف این موزه سینمایی دیدن کردند و پس از آن به تماشای فیلم «خاطراتی برای تمام فصول» از ساخته های مصطفی رزاق کریمی نشستند

وقتی او را دروغ گو و جیره خوار ایران معرفی کردند برخلاف میل دولت اتریش و به بهانه سرزدن به چند بیمار مجروح جنگی اش به ایران و سپس جنوب کشورمان سفر کرد و در بازگشت شیشه ای پرتاپر از این مواد را در ساک خود جاسازی و به درون هواپیما برد و در فرودگاه وین به دوراز چشم مأموران امنیتی و گمرک آن کشور به آزمایشگاه خود رساند تا سندی مسلم از به کارگیری سلاح های شیمیایی توسط صدام علیه مردم کشورمان را به اثبات برساند.
 
او بیش از پانصد مجروح شیمیایی و غیر شیمیایی ما در جنگ را مورد تیمار و درمان قرار داده و اکنون بنا به تشخیص دکتر معالجش در آخرین سفر زندگی اش دعوت مردمی ما را پذیرفته و به همراه پسرش به ایران سفرکرده.
 

افشاگری در موزه صلح

وی در بازدید از موزه صلح و دیدار دوباره با جانبازان شیمیایی اشک ها ریخت و ما را از داستان عجیب و افسانه ای پیگیری و افشاء ماجراهای به کارگیری سلاح های شیمیایی در آن دوره ناجوانمردی، علیه رزمندگان و بخصوص زنان و کودکان در شهرها و روستاهایمان بشدت شگفت زده کرد.

پروفسور گرهارد فرایلینگر


 
او و پسرش مارکوس از آنکه هنوز کسی در ایران به یاد آنان است بشدت متعجب بودند، ولی ما به عنوان انسان های ایرانی وظیفه خود می دانستیم تا با این دعوت چندروزه و تنها به عنوان قطره ای کوچک از دریای محبت مردمانمان، در مقابل آن همه صداقت و ایستادگی در مقابل دنیای دون رسانه ها و دولت های ناجوانمرد جهان، از او تشکر و قدردانی هرچند ناچیز داشته باشیم.


تقدیر در موزه سینما


پروفسور گرهارد فای لینگر که در جنگ تحمیلی ایران و عراق به عنوان پزشک معالج جانبازان شیمیایی شده ایرانی را در اتریش درمان کرده است، در موزه سینما موردتقدیر قرار گرفت.

پروفسور گرهارد فرایلینگر

پروفسور گرهارد فای لینگر 23 آذرماه در موزه سینما حاضر و توسط برخی از سینماگران، مدیران سینمایی و جانبازان تقدیر شد.

پروفسور گرهارد فای لینگر و همراهان با حضور در موزه سینما از تالارهای مختلف این موزه سینمایی دیدن کردند و پس از آن به تماشای فیلم «خاطراتی برای تمام فصول» از ساخته های مصطفی رزاق کریمی نشستند.

در دوران جنگ خیلی ها با ما نبودند اما شما شجاعانه کنار حقیقت و مظلومیت ملت ما ایستادید و سپاسگزار هستم که در آن زمان رزمندگان شیمیایی شده ایرانی را تنها نگذاشتید

محمد حیدری، مدیرعامل موزه سینما و دبیر سی و پنجمین جشنواره ملی فیلم فجر در این برنامه گفت: خوشحالیم که در موزه سینما پذیرای حضور شما هستیم. جانبازان عزیز کشور و هنرمندان گرامی امروز و در موزه سینما جمعی صمیمی را تشکیل دادند و لحظات خوب و به یادماندنی را برای سینمای ایران رقم زدند.

رضا میرکریمی، دبیر جشنواره جهانی فجر خطاب به پروفسور گفت: در دوران جنگ خیلی ها با ما نبودند اما شما شجاعانه کنار حقیقت و مظلومیت ملت ما ایستادید و سپاسگزار هستم که در آن زمان رزمندگان شیمیایی شده ایرانی را تنها نگذاشتید و به سهم خود خوشحالم که در این جمع صمیمی هستم و از حضور توأم با انسانیت شما و همراهی صمیمانه جنابعالی با جانبازان شیمیایی شده در دوران جنگ قدرانی می کنیم.

همچنین پرویز پرستویی گفت: پروفسور گرهارد فای لینگر شما به عنوان یک پزشک غیر ایرانی در آن دوران دلاورانه پای مظلومیت همه جانبازان ایستادید و صدای این مظلومیت را به گوش جهان رساندید.

منوچهر شاهسواری مدیرعامل خانه سینما نیز عنوان کرد: ما ایرانی ها یک عبارت داریم که درباره برخی از انسان های خاص استفاده می کنیم و می گوییم که فلانی نظرکرده است و حالا می خواهم بگویم که پروفسور گرهارد فای لینگر و همه جانبازان حاضر در این جمع نظرکرده هستند. چراکه هنر بزرگ انسان بودن را به همه ما یادآوری کردند و فکر می کنم این تقدیر و تشکر باید خیلی زودتر انجام می شد.

رضا کیانیان بازیگر سینمای ایران نیز گفت: برای خودم متأسف هستم که پیش ازاین شمارا نمی شناختم. شما برادر بزرگ من هستید و همیشه به عنوان یک برادر و انسان واقعی در قلبم جای دارید و در ذهنم زنده خواهید ماند.


از کار پدرم خوشحالم

مارکوس فای لینگر فرزند پروفسور درباره حضور خود و پدرش در ایران گفت: در این فرصت نمی خواهم درباره پدرم صحبت کنم بلکه دوست دارم درباره شما صحبت کنم. در این سفر کوتاه و البته رویایی تحت تأثیر رفتار و مهربانی شما دوستان و احترامی که به پدرم گذاشتید قرار گرفتم.
خوشحالم که پدرم توانسته برای مجروحان شیمیایی ایرانی ها در جنگ ایران و عراق کاری بکند و در این سفر فهمیدم که پدرم خدمت شایسته ای را به هم وطنان شما کرده است و برای همین بسیار خوشحالم.

رخشان بنی اعتماد هم در این مراسم عنوان کرد: تشکر می کنم و ادای احترام به پروفسور گرهارد فای لینگر دارم چراکه این پزشک اتریشی به تخصص و علم خود معنایی انسانی بخشید. حضور انسان هایی چون شما که جوانی و زندگی خود را برای نجات سربازان ایران زمین گذاشتند، قابل تقدیر است و ما سینماگران با الفبای سینما به عنوان یک زبان بین الملل در موزه سینمای ایران به پروفسور گرهارد فای لینگر احترام می گذاریم.

جهانگیر کوثری تهیه کننده سینما هم بیان کرد: فیلمی چون «خاطراتی برای تمام فصول» باعث می شود رسانه های جهان به واقعیت جنگ تحمیلی پی ببرند و براثر پذیرش این واقعیت ها است که پروفسور گرهارد فای لینگر رزمندگان شیمیایی شده ما را معالجه می کنند.
خسرو سینایی دیگر فیلم ساز و گیزلا سینایی هنرمند نقاش از دیگر هنرمندان حاضر در جمع نیز ضمن تقدیر از پروفسور سخنانی ایراد کردند.
پس از پایان صحبت های هنرمندان حاضر در جمع هریک از جانبازان شیمایی شده در سخنانی کوتاه از پروفسور گرهارد فای لینگر تشکر کردند.
پروفسور گرهارد فای لینگر هم از اینکه به ایران سفرکرده ابراز خوشحالی کرد و گفت: وظیفه من تنها معالجه مجروحین نبوده است بلکه علاوه بر درمان باید پاسخگوی ستمی که بر انسان روا شده نیز می بودم و از این جهت هم خیلی مورد پرسش قرار گرفتم.

در پایان مراسم محمد حیدری مدیرعامل موزه سینما و منوچهر شاهسواری مدیرعامل خانه سینما با اهدای لوح تقدیر از پروفسور گرهارد فای لینگر تقدیر کردند.


حضور در حوزه هنری


پزشک 90 ساله اتریشی چهارشنبه 24 آذرماه از حوزه هنری بازدید کردند و دیدار صمیمانه ای با رئیس و جمعی از مدیران و هنرمندان این نهاد انقلابی داشتند.

ملت ایران دوستان خودشان را فراموش نمی کنند. اینجا وطن دیگر شماست، امیدواریم بازهم شمارا به همراه خانواده محترمتان در ایران ببینیم

محسن مومنی شریف، رئیس حوزه هنری خطاب به پروفسور بیان کرد: شما در روزگار غریبی و مظلومی ملت ما به نام انسانیت و حقیقت از ما و جانبازان ما دفاع کردید. درزمانی که دولت های قدرتمند چشمانشان را روی حقایق بسته بودند و نمی خواستند صدای مظلومیت مجروحان ما شنیده شود، شما با شجاعت جنایت صدام و حامیانش را در استفاده از بمب های شیمیایی افشا کردید و با مهربانی و دلسوزی برادران مجروح ما را معالجه کردید. امروز که ملت ما قدرتمند شده است و دیگر قدرت های بزرگ دنیا نمی توانند او را نادیده بگیرند، هنرمندان ما به نام ملت ایران از شما تشکر می کنند.
ملت ایران دوستان خودشان را فراموش نمی کنند. اینجا وطن دیگر شماست، امیدواریم بازهم شمارا به همراه خانواده محترمتان در ایران ببینیم.


 از جنگ تا جنگ با پزشکی

در این دیدار پروفسور فرای لینگر ضمن اظهار خوشحالی از دیدار رئیس و تعدادی از مدیران و هنرمندان حوزه هنری بیان داشت: در این سفر به قدری از من مراقبت و تقدیر کردند که خودم هم انتظارش را نداشتم. دیدن ایران و حضور در بین شما من را به یاد گذشته ها انداخت. من در 18 سالگی وارد جنگ تحمیلی شدم که هیتلر به راه انداخته بود و در همان دوران اسیر و بیمار شدم. پس از پایان جنگ تصمیم گرفتم پزشک شوم و در 26 سالگی مدرک پزشکی خود را گرفتم و شروع به درمان بیماران جنگی کردم.
 
وی همچنین با اشاره به فعالیت های مرتضی سرهنگی مدیر دفتر ادبیات و هنر مقاومت حوزه هنری و دیگر مدیران و هنرمندان حوزه هنری که در حوزه جنگ تحمیلی به تولید اثر می پردازند، اظهار کرد: امروز با حضور در حوزه هنری مبحث جدیدی پیش چشمم باز شد. شما کار بسیار بزرگی می کنید و مسئولیت سنگینی بر عهده دارید، چراکه جنگ ساده نیست و فراموش نمی شود.


 گاهی به چشم و زبان نیازی نیست

مصطفی رزاق کریمی که مستندی با عنوان «خاطراتی برای تمام فصول» از زندگی پروفسور گرهارد فرای لینگر و درمان جانبازان ایرانی توسط وی در اتریش ساخته بود نیز گفت: پروفسور فرای لینگر متخصص پوست و سوختگی بود و البته بعدها تخصص جراحی پلاستیک را هم گرفت. می توان گفت در دوران کاری خود به تمام کشورهایی که درگیر جنگ بودند و در جنگ هایشان از بمب شیمیایی استفاده شده سفرکرده و بدحال ترین مجروحان را مداوا کرده است.

پروفسور معالجش، او را به بالکن بیمارستان برده تا شهر وین را نشانش بدهد. وقتی به پروفسور متذکر شدم که مریض نابیناست، گفت که گاهی برای دیدن به چشم نیازی نیست و وقتی به مریض گفتم تو که زبان پروفسور را نمی دانی، گفت گاهی برای شنیدن به زبان نیازی نیست و من امروز احساس کردم که وین را دیده ام

وی تصریح کرد: این پروفسور اتریشی برای درمان مریضان بمباران شیمیایی در ایران، تحقیقات بسیاری بر روی مواد شیمیایی استفاده شده توسط صدام انجام داده است. دو پزشک در اتریش حضور داشتند که همچون او مجروحان جنگی را مداوا می کردند. خاطرم هست یکی از همین مجروحان جنگی بدنش براثر انفجار شیمیایی تکه پاره شده بود و چشمانش نیز نابینا بود. یک روز که به عیادتش رفتم، متوجه شدم در رختخوابش نیست. نگران شدم که نکند منافقین آنجا آمده باشند و بلایی بر سرش آورده باشند. پس از جست وجوی فراوان، متوجه شدم پروفسور معالجش، او را به بالکن بیمارستان برده تا شهر وین را نشانش بدهد. وقتی به پروفسور متذکر شدم که مریض نابیناست، گفت که گاهی برای دیدن به چشم نیازی نیست و وقتی به مریض گفتم تو که زبان پروفسور را نمی دانی، گفت گاهی برای شنیدن به زبان نیازی نیست و من امروز احساس کردم که وین را دیده ام.


 فشار بر کودک ده ساله اتریشی

وی همچنین گفت: در دورانی که در ایران بمباران شیمیایی شد، فرزند فرای لینگر 10 ساله بود و به علت کمکی که ایشان به مجروحان ایرانی می کردند، او تحت فشار قرار می گرفت و در مدرسه او را آزار می دادند. خانواده پروفسور نیز در آن دوران از سوی رسانه ها و برخی مسئولان اتریشی تحت فشار قرار می گرفتند.
 
گفتنی است در اختتامیه جشنواره حقیقت از پروفسور فرای لینگر توسط دو تن از جانبازانش آقایان طبی و پالیزبان تقدیر شد و همه حضار بپا خاسته و این مرد بزرگ و پسرش مارکوس و جانبازان همراهشان را تشویق کردند. به پروفسور گفته نشده بود که قرار است در میان مراسم از زحمات ایشان نیز تقدیر به عمل آید.


منابع: روابط عمومی موزه سینما، خبرگزاری میزان، سایت مشرق، اینستاگرام حبیب زاده