تبیان، دستیار زندگی
درآزمایش اول ابتدا پوست و تفاله سیب های جدا شده شسته شد. سپس گوشت سیب در بشر ریخته شده و با مخلوط کن کاملا کوبیده می شود. آب لیمو و آب مقطر در همان بشر ریخته شده و روی دستگاه بن ماری قرار داده می شود...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : اعظم اژدری
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ساخت داروی ضد انعقاد خون در زخم های سطحی از پسماندهای گیاهان – جلسه پنجم

ساخت داروی ضد انعقاد خون در زخم های سطحی از پسماندهای گیاهان – جلسه پنجم

اهداف جلسه

1- روش استخراج پکتین از مرکبات
2- روش عصاره گیری
3- آزمایش انعقاد خون با استفاده از پکتین
4- تجزیه و تحلیل اطلاعات
5- نتیجه گیری

1-5) روش استخراج پکتین از مرکبات
مواد لازم:
سیب 5 عدد، لیمو ترش 2 عدد، سرکه، آب مقطر
وسایل لازم:
مخلوط کن، بشر 250 سی سی، ترازوی دیجیتالی، دماسنج، پلیت، استوانه مدرج، هم زن شیشه ای، بن ماری، تنظیف، پیپت
روش کار
آزمایش اول: ابتدا پوست و تفاله سیب های جدا شده شسته شد. سپس گوشت سیب در بشر ریخته شده و با مخلوط کن کاملا کوبیده می شود. آب لیمو و آب مقطر در همان بشر ریخته شده و روی دستگاه بن ماری قرار داده می شود. زمانی که ماده به جوش آمد ( 70 تا 80 درجه) از روی شعله برداشته و ماده ی به دست آمده  از صافی رد شد تا به صورت کامل آب گیری شود. سپس  ماده را روی تنظیف ریخته و کاملا پخش کرده و به مدت 24 ساعت در فضای آزاد قرار داده می شود.
آزمایش دوم: ابتدا پوست و هسته سیب و هسته لیمو را در بشر ریخته و با مخلوط کن کاملا کوبیده شد. سپس  مقدار معینی سرکه درون همان بشر اضافه گردید و روی حرارت قرار داده شد تا زمانی که دمای آن به 90 درجه سانتی گراد برسد. سپس از صافی رد و طبق روش آزمایش قبلی 24 ساعت روی تنظیف ریخته می شود. زمانی که کاملا خشک شد از تنظیف جدا و در ظرف در بسته قرار گرفت. این آزمایش فقط به منظور شناخت استخراج پایه ی پکتین در صنعت ( کارخانجات) انجام شد.

2-5) روش عصاره گیری
مواد لازم:
اسطوخودوس، آب لوله کشی
وسایل لازم:
بشر 100 سی سی، بشر 500 سی سی، درپوش پلاستیکی، شیشه ساعتی، پلیت، ترازوی دیجیتال، چسب نواری، تنظیف
روش کار
ابتدا درپوش ها در انتهای بشر 500 سی سی قرار داده و بشر کوچک تر در داخل بشر بزرگ تر قرار گرفته طوری که در وسط و بالای آن قرار بگیرد. سپس مقدار 250 سی سی آب در بشر بزرگ و مقدار 6 گرم اسطوخودوس در تنظیف ریخته، گره زده و سپس در بشر گذاشته شد. شیشه ساعتی توسط چسب نواری به سطح بشر چسبانده می شود. سپس به مدت 2 ساعت روی شعله قرار گرفته، در این مدت زمان یک تکه یخ روی پلیت و روی شیشه ساعتی قرار داده شد. بعد از مدت زمان معین از روی حرارت برداشته و عصاره ی به دست آمده از بشر در یک ظرف استریل ریخته شد و دور از نور و در دمای 25 درجه (متعادل) نگه داری شد.
از بین اسطوخودوس، بابا آدم، صبر زرد و بابونه که به روش بالا عصاره گیری شد، اسطوخودوس بهترین انتخاب است.
روش استریل کردن ظرف: ظرف به مدت 20 دقیقه در آب جوش قرار داده شد.
کنترل کیفی: برای تعیین مقدار پکتین استخراج شده از روش محلول اسیدی استفاده شد. برای تهیه محلول، اتانول 96 درصد و اسید کلریدریک0.5 درصد مخلوط می شود. برای جلوگیری از شکستن پکتین، به ازای هر 2 واحد محلول اسیدی، 1 واحد ژل پکتین اضافه، سپس از کاغذ صافی رد می شود.

3-5) آزمایش انعقاد خون با استفاده از پکتین
مواد اولیه:
پکتین 0.1، آب مقطر 100 سی سی، 0.5 EDTA، نمک 9 گرم
ابتدا EDTA در 100 سی سی آب مقطر حل شد. سپس پکتین 3 سی سی آب مقطر ریخته شد تا حالت ژله ای پیدا کند (حدود 15 دقیقه) سپس 9 گرم نمک را در 100 سی سی آب حل کرده، یک قطره خون با یک قطره از مایع تولید شده مخلوط و با نوک سوزن هم زده می شود و زمان سنج نیز روشن می شود. سوزن با محلول به اطراف ظرف کشیده شد تا زمانی که رشته های فیبری دیده شود زمان سنج متوقف شده و زمان ثبت می گردد. در این آزمایش زمانانعقادی پکتین و هم چنین مقایسه آن با EDTA و محلول آب و نمک مورد بررسی قرار گرفت.
لازم به ذکر است که این آزمایش با سه نفر انجام گرفت به دلیل نابرابر بودن حجم خون، نتایج به صورت جدول زیر قابل مشاهده است.
محلول نمکی پکتین EDTA ترتیب آزمایشات
4:52:43 دقیقه 1:26:23 دقیقه 2 ساعت آزمایش اول
2:22:48 دقیقه 2:36:59 دقیقه
 3:30 ساعت آزمایش دوم
1:37:14 دقیقه 00:46:60 دقیقه 2:30 ساعت آزمایش سوم
ساخت داروی ضد انعقاد خون در زخم های سطحی از پسماندهای گیاهان – جلسه پنجم


 
4-5) تجزیه و تحلیل اطلاعات
چالش کرم موم: استفاده از این کرم ممکن است موجب ایجاد حساسیت در برخی افراد شود. به همین دلیل از کرمی (پماد) با پایه ی وازلین و نشاسته استفاده شد که به هیچ عنوان حساسیت ایجاد نمی کند و کاملا تضمینی می باشد.
چالش تهیه کرم پایه وازلین: مقدار مواد اولیه برای به دست آوردن کرم پایه وازلین پس از آزمایشات، نمونه ها و خطاهای بسیار به دست آمد و مدت زمان بسیاری برای آن صرف شد.
چالش نهنج گل پریوش: به دلیل این که گل پریوش فقط در فص.ل بهار و تابستان قابل دسترسی می باشد و نهنج آن بسیار کوچک است استخراج پکتین از آن مقرون به صرفه نمی باشد.
چالش کرم آگار: پس از چند روز مشاهده گردید که کرم به دست آمده فرم اصلی خود را ازدست داده و سفت شده است. بنابراین استفاده از آگار برای ساخت کرم مناسب نیست.
چالش آزمایش انعقاد خون به وسیله پکتین: به دلیل عدم برابری مقدار خون مورد آزمایش در افراد نتایج هم خوانی نداشتند. میزان مساوی آب نمک و پکتین و  EDTA با هم برابر نشد و مقدار زمانی که برای انعقاد  EDTA صرف شد بسیار بالا بود به همین دلیل حذف شد.

5-5) نتیجه گیری
برای اولین بار استخراج پکتین از نهنج گل رز در این پروژه انجام شد و نتیجه ی مطلوبی به همراه داشت، که در حفظ محیط زیست موثر است. به منظور تهیه هر گرم کرم نیاز به 0.25 گرم پکتین است، در مرکبات نسبت به دیگرگیاهان پکتین بیشتری یافت می شود. برای ماندگاری طولانی مدت، می توان از عصاره ی استخراج شده استفاده کرد.
با توجه به مطالب ذکر شده و آزمایشات صورت گرفته، نهنج گل رز به دیگر گل ها برتری دارد. استفاده از آگار و ژلاتین برای ساخت کرم مناسب نیست. باتوجه به این که عصاره ی اسطوخودوس به ماندگاری کرم پکتین می افزاید می توان گفت که در انعقاد سازی خون نیز موثر است. پکتین باعث تسریع انعقاد خون می شود. از میزان ژل سازی پکتین می توان استدلال نمود که محیط ساخت و کیفیت پکتین چگونه می باشد.

مطالب مرتبط:

ساخت داروی ضد انعقاد خون در زخم های سطحی از پسماندهای گیاهان – جلسه اول
ساخت داروی ضد انعقاد خون در زخم های سطحی از پسماندهای گیاهان – جلسه دوم
ساخت داروی ضد انعقاد خون در زخم های سطحی از پسماندهای گیاهان – جلسه سوم
ساخت داروی ضد انعقاد خون در زخم های سطحی از پسماندهای گیاهان – جلسه چهارم
ساخت داروی ضد انعقاد خون در زخم های سطحی از پسماندهای گیاهان – جلسه پنجم

بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان
تهیه و تنظیم: اعظم اژدری