شبکه پایگاه های قرآنی
Quran.tebyan.net
  • تعداد بازديد :
  • 2224
  • يکشنبه 1392/8/19
  • تاريخ :

آقای دكتر! یك دقیقه استراحت كنید!

زندگی نامه استاد فتح الله نجارزادگان

شمع جمع (7)


محاسنش كمی سفید شده ولی از هر جوانی سرزنده تر و فعال تر است. با دیدن این همه نشاط كار كه در او جمع شده انسان انرژی می‌گیرد و البته امیدوار می‌شود كه در این سن و سال هم می‌توان این همه پركار بود. پر جنب و جوش و سرحال و از سستی و تنبلی بیزار است. دوست دارد كارها به سرعت و دقت انجام شوند. تدریس می‌كند ... تحقیق می‌كند ...كتاب می‌نویسد ... وقت زیادی برای راهنمایی دانشجویانش می‌گذارد ... كار اجرایی انجام می‌دهد آن هم در حد مدیریت دانشكده... انواع و اقسام مقاله‌ها به قلم او نوشته شده ... گاه شاهد حضورش در برنامه‌های صدا و سیما هستیم، گاهی بر فراز منبر سخنرانی‌ها و خطابه‌هایش را هم شنیده‌ایم، و... زیاد فكر می‌كند.

محاسنش كمی سفید شده ولی از هر جوانی سرزنده تر و فعال تر است. با دیدن این همه نشاط كار كه در او جمع شده انسان انرژی می‌گیرد و البته امیدوار می‌شود كه در این سن و سال هم می‌توان این همه پركار بود. پر جنب و جوش و سرحال و از سستی و تنبلی بیزار است. دوست دارد كارها به سرعت و دقت انجام شوند. تدریس می‌كند ... تحقیق می‌كند ...كتاب می‌نویسد ... وقت زیادی برای راهنمایی دانشجویانش می‌گذارد ... كار اجرایی انجام می‌دهد آن هم در حد مدیریت دانشكده... انواع و اقسام مقاله‌ها به قلم او نوشته شده ... گاه شاهد حضورش در برنامه‌های صدا و سیما هستیم، گاهی بر فراز منبر سخنرانی‌ها و خطابه‌هایش را هم شنیده‌ایم، و... زیاد فكر می‌كند.

اولین برخوردم را با استاد هیچگاه از خاطر نمی‌برم به دنبالش به سرعت راه می‌رفتم تا بتوانم سوالاتم را از او بپرسم، او هم در عین اینكه به سۆالات من تند و تند پاسخ می‌گفت چند كار دیگر هم انجام می‌داد. مدتی شاگرد ایشان بودم؛ استادی عنوانی است كه حقیقتا برازنده اوست. دلسوز برای یادگیری دانشجو و خستگی ناپذیر برای پاسخگویی به او. كلا‌س‌هایش همیشه با بحث و گفتگو همراه است، دانشجو را به فكر وامی‌دارد، او را به كار می‌گیرد، جلسه‌ای از درس او نیست كه موضوعات تازه‌ای را برای تحقیق به شاگردانش پیشنهاد نكند. اگر پا به پای توصیه‌های او پیش بروی قطعا به زودی در مسیر تحقیق پیشرفت خوبی خواهی داشت؛ لازمه‌اش سری پرشور و دلی باتقوا و همتی مثال‌زدنی است همچون او. یادم است همیشه می‌گفت اگر اهل نماز شب نیستید، این رشته به درد شما نمی‌خورد؛ منظورش علوم قرآن و حدیث بود؛ رشته درسی خود او كه در آن به درجه دكتری دست یافته بود. رشته‌ای كه در آن استاد بود و پیرامون موضوعات آن دهها كتاب و مقاله نوشته بود...

دكتر فتح‌الله نجارزادگان در سال 1337 در شهر اصفهان چشم به جهان گشود و در همین شهر هم دوران مقدماتی تحصیل خود را پشت سر گذاشت. در سال 1356 مدرك دیپلم خود را در رشته ریاضی دریافت كرد و در سال 1358 برای ادامه تحصیل و این‌بار در مسیر علوم دینی وارد حوزه علمیه اصفهان شد و دروس مقدماتی، اصول، شرح لمعه و متون دیگر عمومی را تا سال 1364 به پایان رساند. در این سال بود كه با ورودش به حوزه علمیه قم از واحد آموزش عالی دفتر تبلیغات،مدرك لیسانس خود را دریافت و همزمان با دروس حوزوی تحصیلات دانشگاهی خود را در تربیت مدرس دانشگاه قم و در رشته الهیات و معارف اسلامی آغاز كرد. با همتی كه از او سراغ داریم چندی نگذشت كه دوره كارشناسی ارشد خود را در این رشته به اتمام رساند و در سال 1373 همزمان در دو دانشگاه مهم كشور یعنی دانشگاه تهران برای رشته علوم قرآن و حدیث و دانشگاه امام صادق علیه‌السلام جهت رشته فقه و اصول در مقطع دكتری پذیرفته شد اما به دلیل علاقه‌اش به رشته علوم قرآن به دانشگاه تهران رفت و در سال 1378 رساله خود را دفاع كرد. او در طی این مدت از دروس حوزوی خود هم غافل نشده بود و كم و بیش به آنها می‌پرداخت. از جمله اساتید مطرح ایشان در طول تحصیل می‌توان به مرحوم آیت‌الله محمدهادی معرفت، آیت‌الله عبدالله جوادی آملی، آیت‌الله هاشمی شاهرودی و آیت‌الله محمد تقی مصباح یزدی اشاره كرد.

از آن زمان به بعد در دروس مرتبط با رشته‌اش مشغول تدریس در دانشگاه‌های مهمی همچون دانشگاه تهران است و در این دانشگاه عضو هیئت علمی نیز می‌باشد. هم اكنون نیز ریاست دانشكده الهیات پردیس قم دانشگاه تهران را به عهده دارد.

سوابق فعالیتهاى آموزشى:

تدریس علوم قرآن، حدیث و تفسیر، اخلاق، متون اسلامی و معارف در دانشگاه تهران، دانشگاه باقرالعلوم، دانشگاه معارف اسلامی، دارالحدیث و مدارس الجامعة المصطفی العالمیة، در مقاطع كارشناسی، كارشناسی ارشد و دكتری.

تألیفات:

معناشناسی رب در نظام تعالیم وحی، توحید الوهی در نظام تعالیم وحی، یادداشت‌های عاشورایی، تحقیق و تصحیح کتاب

كتاب

 «الفریدة العزیزة» در تفسیر سوره حمد، تحقیق و تصحیح کتاب «کشف الارتیاب فی تحریف کتاب رب الارباب» اثر معرب طهرانی، رهیافتی به تربیت علمی (تصحیح دانسته‌ها و تحصیل بایسته‌ها با معیار قرآن، متن درسی دوره‌های دانش افزایی اساتید، تفسیر موضوعی (کتاب درسی مقطع کارشناسی ارشد) آموزه‌هایی از فضایل و حقوق اهل بیت در قرآن، «مصاف بی‌پایان با شیطان»، مجموعه 6 جلدی «تراث الشیعه القرآنی»، به زبان عربی، (یكی از مدیران طرح)، ضیافت قرآنی (به سمت خدا)، آسیب‌شناسی جریان‌های تفسیری (جلد اول)، بخش جریان سلفی‌گری، تفسیر موضوعی (1) قرآن در قرآن، تحقیق و تصحیح «ترجمه و شرح صحیفه سجادیه»، «درآمدی بر تاریخ نگارش حدیث در سده نخست»، «دوازده نکته در برسی ادله شفاعت، تبرک و زیارت»، «رهیافتی به مکاتب تفسیری»، «تحقیق و تصحیح رساله تواتر القرآن شیخ حر عاملی (ره)»، «تفسیر تطبیقی (کتاب پنجم) بررسی تطبیقی تفسیر آیات توحید و شرک ربوبی و الوهی و نظریه توسل و شفاعت»، «تفسیر تطبیقی (کتاب چهارم) بررسی معناشناسی امام و مقام امامت از دیدگاه مفسران فریقین»، «تفسیر تطبیقی (کتاب سوم) بررسی تطبیقی تفسیر ایات مهدویت»، «تفسیر تطبیقی»، (کتاب دوم) بررسی تطبیقی تفسیر آیات ولایت اهل بیت از دیدگاه فریقین، «تفسیر تطبیقی» ، (کتاب اول) بررسی تطبیقی مبانی تفسیر فریقین، «علوم قرآن 2» با همكاری آقای دكتر مجید معارف و استاد مهدوی راد (كتاب درسی كارشناسی ارشد)، «انتظار قرآن و انتظار از قرآن»، «جرعه تسنیم» (تفسیر موضوعی، برگرفته از آثار حضرت ایت ا... جوادی)، مجموعه «میراث قرآنی شیعه»، ج1، به زبان فارسی، (یکی از مدیران طرح)، «رهیافتی بر اخلاق و تربیت اسلامی (مبانی و مفاهیم)»، «تحقیق و تصحیح رساله بیان معانی الفاظ القرآن، «تفسیر تطبیقی»، «درسنامه متون اسلامی»، «پژوهش‌نامه درس اخلاق و تربیت اسلامی»، «ویژگی های امام علی علیه السلام ترجمه خصائص امام علی علیه السلام»، «تحریف ناپذیری قرآن، پرسش‌ها و پاسخ‌ها پیرامون سلامت قرآن از تحریف»، «سلامه القرآن من التحریف».

مقاله های ISI:

An Investigation into the Earliest Historical Evidence on the Alleged Shia Forgery of Surahs Nurayn and Wilayat, European Journal of Scientific Research, ISSN 1450-216X / 1450-202X Vol. 106 No 2 July, 2013, pp.229-234. (این مقاله با همکاری دکتر رضایی هفتادری نگاشته شده است) An Examination of the Literary Miracle of the Quran as Evidense that a Science of Quranic Exegesis is Possibie, Journal of Shia Islamic Studies, 2011/05/20. (Full Text )

مقاله‌های علمی پژوهشی و بین‌المللی:

بررسى دیدگاه علامه طباطبایی در باب امامت حضرت ابراهیم، كاوشی در كهن‌ترین اثر در فن وجوه و نظائر قرآن كریم، بررسی و نقد دیدگاه دكتر فهد رومی پیرامون تفسیر المیزان، بازخوانی انتقادی از مقاله شیعه و مسأله مشروعیت، بررسی مصحف امام علی علیه‌السلام در منابع فریقین، افسانه سوره‌های ولایت و نورین، الثنائیات فی القرآن، ظاهرة الباطن فی ضوء المذاهب الاسلامیه، شیوه‌های احراز وثاقت متن قرآنی، كاركردهای عقل در تفسیر وحی از دیدگاه فریقین، الادله القرآنیه علی حرمه التوسل بالاولیاء عرض و نقد، خلق عظیم و تفویض دین، ضریبة الزکاة و تحولات الثروة المالیة، بررسی مخاطب شناسی آیات 19-16 سورة قیامت، بررسی و نقد مبانی رۆیت حقتعالی از دیدگاه فریقین، مفهوم "الال" فی النصوص الدینیة و منزلة ال البیت فی تفسیر آیات الوحی، بررسی و ارزیابی حدیث کمیت آیات قرآن در کافی، ...An Enquiry into the oldest work on the literary، بازخوانی انتقادی از مقاله نقش پیش فرض‌ها و مبانی کلامی در فهم و تفسیر قرآن، بررسی تطبیقی تفسیر آیه اکمال با تأکید بر نقد مناقشه‌ها، بازخوانی دیدگاه فخر رازی درباره مشروعیت اطاعت از اولی‌الامر، بررسی تطبیقی شخصیت‌شناسی امام مهدی علیه السلام در دیدگاه فریقین، کیف نقرأ التفسیر الشیعی؟ قراءة نقدیة لمقولات فهد الرومی، بررسی تطبیقی تفسیر آیات اظهار دین (توبه / 22-23) از دیدگاه فریقین، تفسیر تطبیقی تفسیر آیه وعد (نور/55) از دیدگاه فریقین، بررسی معناشناسی امام در آیه امامت حضرت ابراهیم، تحلیل مقام امامت حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف از دیدگاه فریقین، با همکاری محمدمهدی شاهمرادی، نقش نظام هستی شناختی قرآن در ارتقای اخلاق زیست محیطی، با همکاری سرکار خانم ملک محمدی، معیارشناسی مثلیت در آیات تحدی قرآن با همکاری محمدمهدی شاهمرادی، تحلیل مقام خلیفة اللهی امام مهدی علیه السلام از دیدگاه فریقین، با همکاری محمدمهدی شاهمرادی، ضرورت هستی شناسی امام از منظر نهج البلاغه، سرکار خانم دولت آبادی با همکاری دكتر نجارزادگان، بررسی و ارزیابی وجوه جمع بین روایات اهل الذکرو سیاق آیات (نحل/43 و انبیاء/7) در دیدگاه مفسران، با همکاری سرکار خانم هادیلو.

نویسنده

 

سایر مقالات:

استنباط های نظری از قرآن، میثاق فطرت الله،در محضر انبیاء (حضرت یوسف علیه السلام)، دشمن فراموش شده (در چهار قسمت)، سیمای امام علی علیه السلام در آیات ولایت، اشكالات حول التراث الشیعی الحدیثی، بازخوانی مدارك و اسناد شأن نزول آیات ولایت، تحریف ناپذیری قرآن، النص القرآنی و تناقضات الخلاف المذهبی، بررسی دیدگاه‌های فریقین دربارة آیه تبلیغ، بررسی دیدگاه‌های فریقین دربارة تعبیر اولی‌الامر، تبیین ره‌آوردهای عصر ظهور در پرتو زندگی توحیدی، بررسی تحریف ناپذیری قرآن در آثار شیخ بهاءالدین عاملی با همکاری محسن رفعت، بررسی حكمت عدم تصریح نام ائمه علیهم السلام در قرآن، ضرورت شناخت شیطان، جمال محمد صلی الله علیه و آله در قرآن در یك نگاه، چگونگی کارزار با شیطان، توحیدگرایی و اخلاق حرفه‌ای، بررسی تطبیقی جرایم علیه عدالت قضایی از دیدگاه قرآن و حقوق کیفری با همکاری آقای مصطفی مسعودیان، بررسی و تحلیل مبانی تفسیر قرآن به قرآن با تأکید بر تفسیر المیزان، درنگی در ساختار تعالیم قرآن، حکمت عدم تصریح نام ائمه در قرآن، پژوهشی در رساله تواتر قرآن اثر شیخ محمد بن حسن حر عاملی.

مقاله در کنگره‌های بین‌المللی:

تحریف ناپذیری قرآن در آثار علامه بلاغی، 1386، همایش بین‌المللی علامه بلاغی

گامی در تبیین اهداف حکومت جهانی امام مهدی علیه السلام، 1386، همایش بین‌المللی مهدویت

درنگی در کتاب "الکلینی و تأویلاته الباطنیه "، 1388، همایش بین‌المللی بزرگداشت ثقة الاسلام کلینی

نظریه تحریف ناپذیری قرآن در آثار شهیدین، 1388، همایش بین‌المللی بزرگداشت شهیدین

بررسی شیوه‌های احراز وثاقت متن قرآن از دیدگاه مرحوم فیض کاشانی، 1387، کنگره علمی پژوهشی بزرگداشت مولی فیض کاشانی

تأملی در احادیث تحریف‌نما در کافی، 1388، همایش بین اللملی بزرگداشت ثقة الاسلام کلینی

مقاله در دائرة المعارف‌ها:

تحریف‌ناپذیری قرآن، 1388، دائرة المعارف قرآن کریم، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی

با وجود این همه تألیفات و افتخارات و این همه عناوین كه گاه برخی با داشتن یكی از آنها به خود می‌بالند،‌آنچه از استاد به یاد دارم، ظاهری ساده، شخصیتی متواضع و محبتی پدرانه است...

افتخارات

 

افتخارات علمی:

«سلامه القرآن من التحریف»، كتاب سال جمهوری اسلامی، سال 1383 و حائز رتبه نخست دوازدهمین همایش بین‌المللی قرآن در سال 1383 و رتبه نخست در دومین همایش اهل قلم استان اصفهان سال 1384

«ویژگی‌های امام علی علیه السلام ترجمه خصائص امام علی علیه السلام»، كتاب سال حوزة علمیه در بخش ترجمه رتبه دوم 1383

مجموعه «تراث الشیعة القرآنی»، ج 1، كتاب رتبه دوم همایش بین‌المللی قرآن در سال 1384

«تفسیر تطبیقی»، حائز رتبه دوم در دومین همایش اهل قلم اصفهان، 1384

تفسیر تطبیقی (کتاب اول)، حائز رتبه دوم در دومین همایش فعالیت‌های قرآنی اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها

«تحریف‌ناپذیری قرآن»، حائز رتبه اول در سومین همایش اهل قلم استان اصفهان، 1386

«رهیافتی بر اخلاق و تربیت اسلامی (مبانی و مفاهیم)»، کتاب برگزیده دهمین همایش کتاب سال حوزه 1386 و حائز رتبه دوم در چهارمین همایش اهل قلم اصفهان ، 1387

طرح پژوهشی «بررسی تطبیقی مبانی تفسیر قرآن در دیدگاه فریقین»، طرح بنیادی نمونه در جشنواره پژوهش دانشگاه تهران، 1387

مجموعه «تراث الشیعه القرآنی»، ج 3 و 4، اثر شایسته تقدیر در هفتمین دوره کتاب فصلی سال جمهوری اسلامی 1387

«تفسیر تطبیقی (کتاب سوم) بررسی تطبیقی تفسیر آیات مهدویت»، رتبه اول جشنواره بین‌المللی منجی موعود، 1389 و اثر شایسته تقدیر در هفتمین جشنواره دکترین مهدویت، 1390

مقاله «بازخوانی انتقادی از مقاله نقش پیش فرض ها و مبانی کلامی در فهم و تفسیر قرآن»، مجله اندیشه نوین دینی، ش9، حائز رتبه اول در پنجمین همایش اهل قلم منطقه ای استان اصفهان

تحقیق و تصحیح «ترجمه و شرح صحیفه سجادیه»، حائز رتبه اول سومین جشنواره صحیفه سجادیه، 1386 و با مجموعه 14 جلدی، اثر شایسته تقدیر در کتاب سال جمهوری اسلامی در سال 1390

استادیار ممتاز گروه های معارف اسلامی در دانشگاه‌های دولتی منطقه 1، 1383

فعال برگزیده قرآن کریم جمهوری اسلامی، 1387

پژوهشگر ویژه استان قم در جشنواره چهره‌های برتر استان قم، 1388

پژوهشگر نمونه در جشنواره استادان گروه‌های معارف اسلامی سراسر کشور، 1388

پژوهشگر برتر دانشکده فقه و فلسفه پردیس قم، 1388

پژوهشگر برتر دانشکده فقه و فلسفه پردیس قم، 1390

پژوهشگر برجسته دانشگاه تهران و دریافت نشانه یک پژوهش از دانشگاه تهران، 1390

و اما سخن پایانی:

با وجود این همه تألیفات و افتخارات و این همه عناوین كه گاه برخی با داشتن یكی از آنها به خود می‌بالند،‌آنچه از استاد به یاد دارم، ظاهری ساده، شخصیتی متواضع و محبتی پدرانه است... 

 

نویسنده: نعمتی

كارشناس شبكه تخصصی قرآن تبیان

نویسنده

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

UserName