• Nombre de visites :
  • 2894
  • 30/5/2013
  • Date :

Fars Edebiyatı Yüksekliyi Kadar Büyük Olan Bir Şaire

fars edebiyatı yüksekliyi kadar büyük olan bir şaire

İran şiir ülkesidir ve yürekleri yanmış şairler ise şiirlerini kalplerin derinliğinden halk için yazarlar. Bu arada, Pervin bütün Fars edebiyatı yüksekliyi kadar büyüktür ve şiirle edebiyat göğünde parlayan bir yıldızdır.

Rahşende İran tarihi ile 25 İsfend 1285 (Şubat 1906) yılında doğdu. Babası Aştiyanlı ve annesi ise Tebrizli idi. Kısa ömrü acılarla geçti ve ülkenin en büyük kadın şairi lakabını kazandı.

Pervin İtisaminin doğum günü onun adı ile birlikte İranın resmi takviminde kaydolunmuştur ve bu ise onun şiirde yetkinlik ve gücünü göstermektedir.

Toplumsal etkinliklerden Deh Huda ve Bahar’ın öğrenciliğine kadar

Pervin kendi başarısını annesinin terbiyesine borçlu biliyordu. Babasının siyasal etkinlikler yapıp Meşrutecilerden (İranda parlamento kuruluşu ve iktidarın millete verilmesi mücadelesi) olduğuna göre Pervin kendini bir ev hanımı olarak algılamaktan ziyade toplumsal etkinlikleri de unutmazdı.

İtisam ul-Mülk Aştiyani, Pervinin babası, Meşrute devrinin yazarlarından ve savaşçılarındandı ve yıl 1291de (1912) Reşt’ten Tahrana göçtü.

Buna göre, Pervin en küçük yaşlardan Meşruteciler ve kültürel şahsiyetlerle tanıştı ve edebiyatı ise babası ve Deh Huda ile Bahar gibi hocaların yanında öğrenmeye başladı.

O, çocukken, Farsça ve Arapçayı evde özel öğretmenlerden ve İngilizceyi ise Amerikanların okulunda onlardan öğrendi.

Başarısız kalan evlenme Pervinin ilk yenilgisi:

Pervin yıl 1313te (1934) polis şefi olan kendi amcası oğlu ile evlendi. O, sevgi ve maneviyet, şiir ve edebiyatla dolu bir evde yetişmişti ve şimdi ise, şiirin ilahî sesi yerine ayyaşlık sofrası serilen bir ev böyle bir toplumsal, gelişmeci ve şaire kadın için tehammül edilmez idi.

Pervinin şiir ufku meddiyat ve dünya halinden başka bir yöne doğru idi. Ona göre, eşinden ayrılıp evlerine geri döndü.

1315’te (1936) Pervinin ilk şiir kitabı basıldı

Evlenme işinde başarısız kalmasına rağmen, Pervinin babası, Deh Huda ve Baharın yanında öğrencilik etmesi ona direnişi öğretmişti ve o, zorluklara rağmen mutalaa ve şiir yazmayı bırakmadı ve 1936 yılında kendi şiir divanını Melik uş-Şuera Bahar’ın teşvikleri ile yaydı.

1936 ve 1937 yıllarında, Pervin Yüksek Eğitim Merkezi kütüphanesinin müdürü olarak çalışmaya meşguldü. Ancak 1937 yılında babasının ölümü onun hassas ruhuna bir büyük darbe daha indirdi.

Babasının ölümü belki de Pervinin yaşamının en büyük ağıtı idi nitekim bir şiirde şöyle söylemiştir: Baba, sana ecelin eli ile dokunan o balta benim de yaşamımın harap olmasına sebep oldu.


Pervin İtisami

Pervin-i İtisami’in Şiirlerinin Özelliği

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)