• Nombre de visites :
  • 3163
  • 28/3/2013
  • Date :

Ameller Birbirini Nasıl Etkiler ?(3.Bölüm)

ameller birbirini nasıl etkiler ?

Evet, muhtelif hadislerde günahların, nimetlerin elden çıkmasına, hayır amellerin yok olmasına, rızkın kesilmesine, sağlığın bozulmasına ve ömrün kısalmasına vesile olacağı vurgulanmıştır. Bazen bir günah insanın yıllarca yaptığı amelleri yok edebilir. Evet, bu aklen de örfen de böyledir. Mesela yıllarca yapılan dikkat ve sağlığa gösterilen özen, insanın içtiği bir kaşık zehirle son bulabilir. Bazen bir uygunsuz hareket veya çirkin bir söz yıllarca süren ve pekişen bir dostluğu bitirebilir.

Evet, örnek olarak bu konuda bir iki hadisi vermekle yetineceğiz.

Resul-i Ekrem (s.a.a): “Hased ve başkalarını kıskanmaktan kaçının; zira ateş odunu yakıp kül ettiği gibi haset de iyilikleri yer bitirir.”‌ (10)

Benzer bir tabir gıybet hakkında da kullanılmıştır. İmam Cafer-i Sadık (a.s.) şöyle buyurmuştur: “Gıybet etmek her Müslümana haramdır. Gıybet; ateş odunu yakıp kül ettiği gibi iyilikleri yiyip bitirir.”‌ (11)

Resul-i Ekrem (s.a.a) şöyle buyurmuştur:

“Bir erkek veya kadın müslümanın gıybetini eden kimsenin Allah kırk gün ve gece, ne namazını kabul eder, nede orucunu; gıybeti edilen kimse bağışlarsa o başka.”‌ (12)

Resul-i Ekrem (s.a.a)den bir başka hadiste şöyle nakletmiştir: “Sirke balı bozduğu gibi, gazap ve öfke de imanı bozup fasit eder.”‌ (13)

Aslında bu bir gerçektir ki insan ne yaparsa onu bulur ve ne ekerse onu biçer; ister bu dünyada ister ahirette. Kur’an-ı Kerim’in ayetlerinde ve hadis-i şeriflerde de bu, en açık bir biçimde ifade edilmektedir. Örneğin aşağıdaki ayetler bu gerçeği açıkça beyan etmektedir:

“Her kişi kendi kazanmakta olduklarının elinde rehindir.”‌  (Tur: 21) Görüldüğü gibi insanın amelleri, insanı rehin alıp elini ayağını bağlar; iyi olursa iyi yöne götürür onu , kötü olursa da kötülüklere doğru yönlendirir ve iyi amel işlemesine engel olur.

Rum sûresinin 41. ayetinde şöyle buyuruyor: “İnsanların kendi ellerinin kazandığı (kötülüklerden) dolayı, karada ve denizde fesat ortaya çıktı….”‌ bu ayet-i Kerimede de dünyada meydana gelen fesatların temelinde insanların kendi amelleri ve yaptıkları yatmaktadır.

Yine Bakara sûresinin 286. Ayetinde şöyle buyuruyor: “İnsanın kazandığı her (iyi amel) lehine ve kazandığı her (kötü amel ) de aleyhine tamam olacaktır…”‌ bu ayette de insan ne yaparsa kendine yapar gerçeği vurgulanmakta, iyiliğin ve kötülüğün insan için dünya ve ahirette doğuracağı sonuçlar üzerinde durulmaktadır.

Bir de Mutaffifin sûresinin 14. Ayetinde bu konu açık bir şekilde ifade etmektedir buyuruyor ki: “… Onların kazanmakta oldukları, kalplerini paslandırmıştır.”‌ Görüldüğü gibi insanın kötü amellerinin kalbi nasıl paslandırdığını, onu güzellikleri, hakikatleri algılamaktan alıkoyduğunu ve hidayet kabiliyetini insanlardan nasıl aldığını beyan etmektedir.

Bu konuda bazı hadisleri de vererek bu bölümü noktalamak istiyoruz.

Hz. Ali (a.s.): “Herkes ektiğini biçer ve yaptığının karşılığını alır.”‌ (14)

Evet ister bu dünyada isterse ahirette, ister hayır, isterse kötü, insan ne yaparsa onun aynısını bulur.

İmam Sadık (a.s.) şöyle buyurmaktadır: “Gıybet etme; yoksa (başkaları da) senin gıybetini eder. Kardeşine kuyu kazma; yoksa kendin içerisine düşersin. Evet hiç şüphesiz sen nasıl karşılık verirsen, öyle karşılık bulursun.”‌(15)

Resul-i Ekrem (s.a.a): “(Başkalarına) merhamet etmeyene merhamet edilmez.”‌(16)

Hz. Ali (a.s.): “Zulmedene, zulmedilir.”‌(17)  Yine şöyle buyurmuştur: “Kim başkasının (hürmet ve haysiyet) perdesini yırtarsa, kendi evinin ayıpları ortaya çıkar.”‌(18) “Kim bir yetime zulmederse, evlatları da ona karşı gelip, haklarını çiğnerler.”‌(19)

Hz. Ali (a.s.): “Büyüklerinize saygılı olun ki, küçükleriniz de size saygılı olsunlar.”‌(20)

İmam Sadık (a.s.): “Babalarınıza iyilik yapın ki çocuklarınızda size iyilik yapsınlar. Siz halkın kadınlarına karşı iffetli ve hayalı olun ki, sizin kadınlarınız da (başkalarına) karşı iffetli ve hayalı olsunlar.”‌(21)

Hz. Ali (a.s.): “Siz başkalarının, geriye kalan (akraba ve çocuklarına) iyilik yapın ki, sizden geriye kalanlar korunup, gözetilsinler.”‌(22)

Resul-i Ekrem (s.a.a): “Siz insanları severseniz, onlar da sizi severler.”‌ (23)

Hz. Ali (a.s.): “Güzel konuşun ki, güzelde cevap alasınız.”‌(24)

Hz. Ali (a.s.): “Kim (başkasına) hile yaparsa, hilesi kendi ayağına dolaşır.”‌(25)

Hz. Ali (a.s.): “Kim (başkasını) sahip olduğu bir kusurdan ötürü ayıplarsa, kendisi de aynı kusura müptela olur.”‌(26)

İşte görüldüğü gibi, buraya kadar örnek olarak verdiğimiz ayet ve hadislerden şu hakikat açıkça anlaşılıyor ki ister dünyada isterse ahirette insan iyi veya kötü ne yaparsa onu bulur, ne ekerse onu biçer. Allah-u Teala hepimizi hep güzellikleri ekip de, güzellikleri biçen kullarından eylesin. Amin.

MUSA AYDIN


10- Cami-ül Ahbar, S.451

11- El-Meheccet-ül Beyza, C.5 S.255

12- Bihar-ül Envar, C.75, S.258

13- Usul-i Kafi, C.2, S.303

14- Gurer-ul Hikem, Hadis: 16905

15- Bihar-ül Envar, C.75, S.249

16- Vesail-üş Şia, C.15, S.203

17- Gurer-ul Hikem, Hadis: 7668

18- Tuhef-ul Ukul, S.88

19- Gurer-ul Hikem, Hadis: 7814

20- Gurer-ul Hikem, Hadis: 10069

21- Bihar-ül Envar, C.78, S.242

22- Nehc-ül Belağa Hikmet:264

23- Usul-i Kafi, C.2, S.642

24- Gurer-ul Hikem

25- Gurer-ul Hikem

26- Gurer-ul Hikem

Ameller Birbirini Nasıl Etkiler ?(1.Bölüm)

Ameller Birbirini Nasıl Etkiler ?(2.Bölüm)

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)