تبیان، دستیار زندگی
هر گاه امت من امر به معروف و نهی از منکر...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نمونه‏هایی از فقه امام رضا(ع) / سری ششم


برای مرد شایسته است که بر عیالش سخت نگیرد و نسبت به آنها بخشنده باشد، مبادا آنان آرزوی مرگ او را داشته باشند


امر به معروف و نهی از منکر

امام رضا علیه‏السلام فرمود: شما باید امر به معروف و نهی از منکر کنید، وگرنه خدا بدترین شما را بر شما مسلط خواهد کرد، آنگاه بهترین شما دعا خواهند کرد ولی به آنها جواب داده نخواهد شد [فروع کافی، ج 1، ص 343] .

و از آن حضرت روایت شده است که: پیامبر صلی الله علیه و آله می‏فرمود: هر گاه امت من امر به معروف و نهی از منکر را به یکدیگر موکول کنند با تنبیهی از جانب خدا رو به رو خواهند شد [همان مأخذ، ص 344.] .

امام رضا علیه‏السلام فرمود: امر به معروف و نهی از منکر دو امر واجب هستند وقتی ممکن باشد، و نباید ترسی از جان باشد [وسائل، ج 11، ص 402] .

مزد برای نوشتن قرآن

از امام رضا علیه‏السلام درباره‏ی مزد برای نوشتن قرآن سۆال شد، فرمود: باکی نیست [وسائل، ج 11، ص 117.] .

میسر همان قمار است

اسلام میسر را حرام کرده و آن را با خمر قرینه دانسته است. امام رضا علیه‏السلام میسر را به قمار تفسیر کرده و فرموده است: شطرنج و نرد و چهارده، و هر چیزی که با آن قمار می‏کنند، میسر است [تقسیر عیاشی، ج 1، ص 336 و 339.] .

فقه رضوی / سری ششم

تبدیل سکه

یونس روایت کرده است که به امام رضا علیه‏السلام نوشتم: من از مردی سه هزار درهم بستانکارم که در گذشته بین مردم رایج بود ولی امروزه مرسوم نیست. آیا به گردن او آن درهمها به همان نحو است، یا آنچه که امروزه بین مردم در جریان است؟ پس امام علیه‏السلام برای من نوشت:

«تو حق داری از او درهمهایی را که بین مردم رایج است بگیری، همان طوری که تو به او دادی درهمهایی را که بین مردم مورد استفاده قرار می‏گرفت.» [همان مأخذ، ص 401.]

فروش میوه‏های نارس

حسن بن علی وشاء روایت کرده است که از ابوالحسن الرضا علیه‏السلام سۆال کردم: آیا جایز است فروش خرمای نارس؟ فرمود: فروشش جایز نیست تا برسد و رنگ بگیرد. گفتم: فدایت شوم، این چه وقت است؟ فرمود: وقتی که قرمز یا زرد شود یا مانند آن گردد [همان مأخذ، ص 387.] .

زن خوب

صفوان بن یحیی از ابی‏الحسن الرضا علیه‏السلام روایت کرده است که فرمود: برای بنده هیچ چیز مفیدتر از زن خوب نیست. وقتی او را می‏بیند خرسند می‏شود و وقتی شوهرش غایب است خودش و اموالش را حفظ می‏کند [همان مأخذ، ج 14، ص 22.] .

کراهت ازدواج با زن بدخلق

حسن بن بشار واسطی روایت کرده است که به ابوالحسن الرضا علیه‏السلام نوشتم خویشاوندی دارم که او را عقد کرده‏ام و خلق او بد است. فرمود: اگر بد خلق است با او ازدواج نکن [من لا یحضره الفقیه، ج 2، ص 131] و این نهی را حمل بر کراهت می‏کنند نه بر تحریم.

اطعام کردن هنگام ازدواج

حسن بن علی وشاء روایت کرده است: شنیدم از ابی‏الحسن الرضا علیه‏السلام که فرمود: چون رسول خدا صلی الله علیه و آله آمنه بنت ابوسفیان را به عقد خود درآورد مردم را به طعام دعوت نمود، سپس فرمود: از سنت پیامبران اطعام مردم هنگام ازدواج است [فروع کافی، ج 2، ص 26.] .

سخاوتمندی نسبت به خانواده

محمد بن علی بن الحسین روایت کرده است که ابوالحسن رضا علیه‏السلام فرمود: برای مرد شایسته است که بر عیالش سخت نگیرد و نسبت به آنها بخشنده باشد، مبادا آنان آرزوی مرگ او را داشته باشند [وسائل، ج 15، ص 249.] .

تعهد به قسم دروغ

اسماعیل بن سعد اشعری در حدیثی روایت کرده است که از ابی‏الحسن الرضا علیه‏السلام پرسیدم درباره‏ی مردی که سلطان او را قسم می‏دهد به طلاق یا غیر آن، پس قسم می‏خورد. فرمود: باکی بر او نیست. و از مردی که از مالش بر سلطان می‏ترسد، قسم می‏خورد که مالش را نجات دهد. فرمود: باکی نیست. و پرسیدم: آیا مرد قسم می‏خورد برای مال برادرش، همان گونه که برای مال خودش قسم می‏خورد؟ فرمود: بلی [همان مأخذ.] .

گوشت گوسفند

سعد بن سعد روایت کرده است که به ابی‏الحسن الرضا علیه‏السلام گفتم: اهل بیت من گوشت بز می‏خورند و گوشت گوسفند نمی‏خورند. پرسید: چرا؟ گفتم: می‏گویند گوشت گوسفند صفرا را تهییج می‏کند. امام رضا علیه‏السلام فرمود: اگر خدا بهتر از گوسفند چیزی سراغ داشت آن را فدای اسحاق می‏کرد [فروع کافی، ج 6، ص 310.] .

حرمت خمر

محمد بن احمد روایت کرده است از عمرکی که گفت: به امام رضا علیه‏السلام گفتم ابن داوود گفته است که تو به او گفته‏ای شارب الخمر کافر است. پس فرمود: درست گفته است، من این را به او گفته‏ام [وسائل، ج 17، ص 287] .

حد محارب با خدا

عبیدالله مدائنی روایت کرده است که از ابوالحسن الرضا علیه‏السلام از قول خدای عزوجل که می‏فرماید: «انما جزاۆا الذین یحاربون الله و رسوله و یسعون فی الارض فسادا» [مائده / 33.] پرسیدم این چیست که وقتی یکی از چهار تا را انجام داد، مستوجب این می‏شود؟ فرمود: وقتی که اقدام به جنگ با خدا و رسولش کرد و کوشید تا در زمین فساد کند و کسی را کشت، کشته می‏شود؛ و اگر کشت و مال را گرفت، کشته می‏شود و به دار آویخته می‏گردد؛ و اگر مال را گرفت و نکشت، دست و پایش بر خلاف یکدیگر قطع می‏شود؛ و اگر شمشیر کشید و با خدا و رسول جنگید و کوشید تا در زمین فساد کند و کسی را نکشت و مال کسی را هم نگرفت، از آنجا تبعید می‏شود [فروع کافی، ج 7، ص 246.] .


بخش حریم رضوی