تبیان، دستیار زندگی
اگر می‏خواهی که به درجات اعلای بهشت...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

عبادت امام رضا (ع)


علی بن موسی الرضا علیه‏السلام داناترین، با سخاوت‏ترین و بزرگوارترین مردم از جهت اخلاق و رفتارهای انسانی بود.


یاد خدا در همه حال

رجاء بن ضحاک سرپرست مأمورین آوردن امام رضا علیه‏السلام از مدینه به خراسان، ضمن بیان مشروحی از عبادات شبانه‏روزی امام رضا علیه‏السلام در مسیر راه، می‏گوید:

«فو الله ما رأیت رجلا کان اتقی تعالی منه، و لا اکثر ذکرا لله فی جمیع اوقاته منه، و لا اشد خوفا لله عزوجل منه.؛ «سوگند به خدا، مردی را ندیدم که با تقواتر از حضرت رضا علیه‏السلام باشد، و در همه‏ی ساعات بیشتر از او به یاد خدا باشد، و بیشتر از او از خدا بترسد.» [1]

روزه امام

ابراهیم بن عباس در ضمن شرح حالات امام رضا علیه‏السلام می‏گوید:

امام اکثر شبها از آغاز تا بامداد، به عبادت و مناجات با خدا اشتغال داشت، بسیار روزه می‏گرفت، و روزه‏ی سه روز در هر ماه را ترک نمی‏کرد، و می‏فرمود:«سه روز روزه گرفتن در هر ماه، معادل روزه گرفتن همه‏ی روزهای سال به حساب می‏آید» [2]

گریه بر امام حسین

عبادت امام رضا(ع)

امام رضا علیه‏السلام فرمودند: همانا روضه امام حسین علیه‏السلام پلک چشمان ما را مجروح کرده و اشک ما را جاری و عزیز ما را در سرزمین کربلا ذلیل و غم و اندوه را تا روز قیامت برای ما بجای گذارد.

پس برای مثل حسین علیه‏السلام باید گریه‏کنندگان گریه کنند، و ناله‏کنندگان ناله کنند، که گریه برای او گناهان بزرگ را می‏ریزد. [3] [4] .

دعبل خدمت حضرت امام رضا علیه‏السلام آمد. آن حضرت درباره‏ی شعر و گریه بر سیدالشهداء کلماتی چند فرمودند، تا اینکه فرمودند:

ای دعبل، کسی که بر مصائب جدم حسین علیه‏السلام گریه کند خداوند گناهان او را می‏آمرزد.

آنگاه حضرت رضا علیه‏السلام بین حاضرین و خانواده‏ی خود پرده‏ای زدند تا بر مصائب امام حسین علیه‏السلام اشک بریزند.

سپس به دعبل فرمودند: برای امام حسین علیه‏السلام مرثیه بخوان، که تا زنده‏ای تو ناصر و مادح ما هستی. تا قدرت داری از نصرت ما کوتاهی مکن. دعبل در حالتی که اشک از چشمانش می‏ریخت، قرائت کرد:

افاطم لو خلت الحسین مجدلا

و قد مات عطشانا بشط فرات‏

صدای گریه‏ی امام حسین علیه‏السلام و اهل‏بیت آن حضرت بلند شد. [5] .

شخصی از شیعیان از زیارت سیدالشهداء علیه‏السلام برگشته بود و خدمت حضرت رضا علیه‏السلام رسیده مقداری از تربت جدش حسین علیه‏السلام را برای آن حضرت آورده بود. هنگامی که امام رضا علیه‏السلام تربت جدش سیدالشهداء علیه‏السلام را دید بسیار گریست. [6] .

بر غریبی حسین و درد او گریه کنید

ثقه جلیل ریان بن شبیب گفت: در روز اول محرم بر امام ابی الحسن رضا علیه‏السلام وارد شدم، به من فرمود: «ای پسر شبیب! آیا روزه داری؟»

گفتم: نه. گفت: «این روز، روزی است که زکریای پیامبر در آن پروردگار خود را خواند و گفت: «رب هب لی من لدنک ذریة طیبة انک سمیع الدعاء» [7] .

یعنی «ای پروردگار من! مرا از نزد خویش ذریتی پاک ببخش، همانا که تو دعا را شنونده‏ای».

پس خدای تعالی دعای او را مستجاب کرد، و ملائکه را فرمود تا زکریا را در حالتی که وی در محراب ایستاده بود و نماز می‏گزارد،ندا کردند که: «خداوند تو را به یحیی مژده می‏دهد

پس هر کس این روز را روزه بدارد و خدای تعالی را بخواند، خدای تعالی او را اجابت کند، چنان که زکریا را».

آن گاه گفت: «ای پسر شبیب! محرم آن ماه است که مردم جاهلیت در گذشته حرمت آن ماه را نگاه می‏داشتند، اما این امت نه حرمت ماه را شناختند و نه حرمت پیمبر خود را. و در این ماه ذریه او را کشتند، و زنان او را اسیر کردند، و اثاث او را تاراج بردند، خداوند هرگز آنان را نیامرزد!

ای پسر شبیب! اگر برای چیزی گریه خواهی کرد، برای حسین بن علی بن ابی‏طالب علیهم‏السلام گریه کن، برای آن که او را مانند گوسفند ذبح کردند، و هیجده مرد از خاندان او با او کشته شدند که روی زمین مانند آنها نبود.

ای پسر شبیب! اگر خوشحال می‏کند تو را که در درجات بلند بهشت با ما باشی، برای اندوه ما، اندوهناک باش و از فرح ما شادمان.

و بر تو باد دوستی ما که اگر مردی سنگی را دوست بدارد، خدا او را روز قیامت با آن سنگ محشور گرداند. [8] .

نماز بر بدن پدر

امام هشتم علیه‏السلام با طی الارض از مدینه به بغداد رفته و در بالین امام کاظم علیه‏السلام هنگام وفات (یا در کنار جنازه‏ی آن حضرت) به طور ناشناس حاضر شده و در غسل دادن و کفن کردن و نماز و دفن جنازه‏ی پدر، حاضر بود، سپس بی‏درنگ به مدینه بازگشت.

اخلاق امام

ابن ابی‏الحدید معتزلی یکی از علمای بزرگ اهل سنت می‏گوید: علی بن موسی الرضا علیه‏السلام داناترین، با سخاوت‏ترین و بزرگوارترین مردم از جهت اخلاق و رفتارهای انسانی بود. [9] .

احترام به مردم

ابراهیم بن عباس می‏گوید:

هرگز ندیدم که امام رضا علیه‏السلام با سخن خود کسی را برنجاند و سخن کسی را قطع کند، تا اینکه سخن خود را تمام بکند، و هرگز حاجت کسی را توان ادای آنرا داشت رد نمی‏کرد. [10] .

به غم ما غمین باش، در شادی ما شاد

در حدیث ریان بن شبیب از امام رضا علیه‏السلام نقل است که آن حضرت فرمود:

«ای پسر شبیب! اگر می‏خواهی که به درجات اعلای بهشت رسی، با ما باش! به غم ما غمگین باش و به شادی ما شاد! و بر تو باد ولایت ما! که هر کس سنگی را دوست داشته باشد، خداوند در روز قیامت با آن محشورش کند».

شبی در حشر و معاد خود فکر می‏کردم و به نامه‏ی اعمال خویش نظر می‏افکندم، و این که چگونه به اعمالم رسیدگی خواهد شد که دیدم چیزی، لازمه نفسم شده، با آن محشور گشته و از آن جدا نمی‏شود، وقتی دقت کردم دیدم کتابی خطی است که آن را به شدت دوست دارم. در این وقت این حدیث را به یاد آوردم که: «هر کس سنگی را هم دوست داشته باشد با آن محشور می‏شود». و کتاب هم مانند سنگ، از جمادات است و از این جهت با آن فرقی ندارد. [11] .


پی نوشت ها :

[1] عیون اخبار الرضا، ج 2 ص 180.

[2] نگاهی بر زندگی امام رضا علیه‏السلام، ص 131.

[3] ناسخ التواریخ: در حالات امام حسین علیه‏السلام: ج 3، ص 294؛ ذیل حدیث از امالی صدوق رحمه الله.

[4] مجالس الشیعه، ص 19.

[5] بحارالانوار، ج 45، ص 257.

[6] بحارالانوار،ج 101، ص 131.

[7] آل‏عمران / 39.

[8] نامه‏ها و برنامه‏ها، ص 269 و 270.

[9] شرح نهج‏البلاغه، 291: 15.

[10] عیون اخبار الرضا، 197: 2، بحارالانوار، 90: 49، ح 4.

[11] لقاء الله، ص 165.

بخش حریم رضوی