تبیان، دستیار زندگی
معرفی مختصر کتابهای «گنج خاطره»، «پرواز روی خاک» و «از رضاشاه تا محمدرضا شاه پهلوی».
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

گنج هایی از خاطرات


معرفی مختصر کتابهای «گنج خاطره»، «پرواز روی خاک» و «از رضاشاه تا محمدرضا شاه پهلوی».

گنج خاطره»

گنج خاطره

کتاب گنج خاطره، شامل خاطراتی از استاد شهید آیت الله مطهری توسط انتشارات صدرا منتشر شد.

این کتاب مجموعه‌ای است از خاطرات دوستان، یاران، هم‌درسان، شاگردان و اعضای خانواده و سایر مرتبطان با استاد شهید مطهری که از منابع مختلف جمع‌آوری شده است.

در این کتاب خاطرات، به ترتیب تاریخ مرتب شده و در نتیجه این مجموعه می‌تواند به نوعی یک زندگینامه براساس تاریخ شفاهی از شهید مطهری تلقی شود و همچنین مبنایی برای ساخت فیلم زندگی آن شهید واقع شود.

در مقدمه شورای نظارت بر نشر آثار استاد شهید مرتضی مطهری بر این کتاب آمده: «مطالعه این کتاب علاوه بر آشنایی خواننده گرامی با ابعاد مختلف شخصیت آیت‌الله مطهری –که بسیاری از آنها برای اغلب مردم ما ناشناخته است- موجب آگاهی وی از فضای اجتماعی سیاسی جامعه ایران قبل از پیروزی انقلاب اسلامی و طبعا شناخت ریشه‌های انقلاب اسلامی می‌گردد...»

تعداد صفحات این کتاب 312 صفحه و قیمت آن 4500 تومان است و در مراکز فروش انتشارات صدرا عرضه شده است.

پرواز روی خاک

پرواز روی خاک

کتاب «پرواز روی خاک»؛ خاطرات خلبان شیرآقایی است که کار تدوین آن را قاسم یاحسینی انجام داده و در آن، راوی به مراحل مختلف زندگی خود از جمله حدود 3000 ساعت پرواز در طول دوران هشت سال دفاع مقدس اشاره کرده است.

انواع عملیات‌های هوایی که در دوران دفاع مقدس انجام می‌شد و خسارات فراوانی که از ناحیه همین نبردهای هوایی به ادوات و نیروهای دشمن وارد می‌شد، بخشی از کارنامه فعالیت‌های خلبانان شجاع کشورمان در آن دوران پر حماسه است که اکنون بازخوانی برگ‌هایی از آن دفتر پر افتخار لطف خاص خود در دارد.

یکی از جدیدترین آثار در این زمینه، کتاب ارزشمند «پرواز روی خاک»؛ خاطرات خلبان منوچهر شیر آقایی است که کار مصاحبه و تدوین آن را یکی از فعالان با تجربه در حوزه مصاحبه و تدوین خاطرات رزمندگان دوران دفاع مقدس سیدقاسم یاحسینی انجام داده است. این کتاب محصولی از دفتر مطالعات و ادبیات پایداری حوزه هنری استان بوشهر است که از سوی انتشارات سوره مهر در تهران چاپ و منتشر شده است.

سیدحسینی در مقدمه کتاب اشاره کرده است که ضبط خاطره‌های خلبان منوچهر شیرآقایی حدود 45 ساعت طول کشیده است. او ماحصل این مصاحبه مفصل را در 26 فصل با عناوین: کودکی، نوجوانی، آغاز جوانی، جوانی و تهران، ورود به ژاندارمری، عشق، عشق و پرواز و ازدواج، انتقال به نیروی هوایی، دانشکده خلبانی، آموزش خلبانی، اعزام به آمریکا، آموزش در غربت، بازگشت به وطن، تکمیل آموزش‌ها، خیزش انقلابی مردم، انقلاب اسلامی پیروز می‌شود، خدمت در پایگاه هوایی بوشهر، شعله های سرکش جنگ، زندگی در شرایط جنگی، من برای جنگ، سیاهی‌ها و تلخی‌ها، مردان نیروی هوایی، بیرون راندن دشمن، مأموریت ها، پرواز در کابین جلو و دوستان شهید تقسیم بندی و ارائه کرده است.

درباره کتاب پرواز روی خاک، اشاره به نکته هم خالی از لطف نیست که روایت خاطره‌های خلبانی‌هایی که ایجکت نکرده‌اند (از هواپیما به بیرون نپریده‌اند) و یا در طول پرواز، هواپیمایشان دچار حادثه نشده است، چندان آسان نیست. یک رزمنده نیروی زمینی از زمانی که از منزلش بیرون می‌رود تا روزی که از جبهه به خانه بر می‌گردد، خاطره دارد و می‌تواند آن را با جزئیات روایت کند، اما یک خلبان یا کمک خلبان که هزاران ساعت پرواز دارد، روایت خاطره‌هایش محدود است. بیان مسائل فنی و تکنیکی پرواز برای مردم و خوانندگان عادی دشوار و خسته کننده است. روایت کارهای روزمره یک خلبان در کابین نیز تکرار و ملال‌آور است. از این رو برای جذابیت روایت، مصاحبه کننده و تدوین‌گر ناچار است به مسائل حاشیه‌ای و خاطره‌های فرعی بپردازد تا اثری خواندنی و جذاب بیافریند.

در پایان کتاب و در بخش عکس‌ها و اسناد، 33 قطعه عکس و 19 عنوان سند مرتبط با موضوع کتاب ارائه شده و در ادامه هم نمایه مشروح و منظم آورده شده است.

از رضاشاه تا محمدرضا شاه پهلوی

از رضاشاه تا محمدرضا شاه پهلوی

«برآمدن رضاخان و سلطنت رضاشاه، دوران جنگ جهانی دوم و اشغال ایران، رویداد سوم شهریور و پیامدهای آن، دوران دولت های زودگذر ولی دموکراتیک، مساله نفت و...» در کتاب رضاشاه تامحمدرضا، درج شده است.

انتشارات پارسه کتاب «از رضاشاه تا محمدرضا شاه پهلوی» نوشته هوشنگ عامری را منتشر کرده است. این کتاب مشتمل بر خاطرات میرزا جوادخان عامری (معین الممالک) از رجال حقوقی و سیاسی عصر رضاخان است. او ابتدا در وزارت خارجه مشاور حقوقی بود و سپس مدیرکل و بعد از آن در سال 1317 معاون همان وزارتخانه شد. عامری در روزهای نخستین حمله قوای خارجی به ایران در شهریور 1320 به دستور رضاشاه وزیر کشور شد. رضاشاه به عامری که سعی داشت از عضویت در کابینه شانه خالی کند گفت: تو برو وزارت کشور، سهیلی بیاید وزارت خارجه. به این ترتیب در دورانی که مسائل داخلی از جمله امنیت کشور، اوضاع مرزها، تامین مایحتاج مردم، غارتگری ها و... به مشکلات اصلی مملکت تبدیل شده بود، معین الممالک منصب وزارت کشور را در اختیار گرفت. او سپس در انتخابات مجلس شرکت کرد و در دوره های پانزدهم، شانزدهم و هفدهم یعنی سال های پر تب و تاب اشغال ایران در جنگ جهانی دوم تا کودتای 28 مرداد 32 را در مجلس شورای ملی گذارند. عامری نفر دوم هیاتی بود که به سرپرستی قوام السلطنه برای خاتمه دادن به غائله آذربایجان به روسیه رفت و در مذاکرات با استالین نقشی عمده بازی کرد. کتاب از هفت بخش تشکیل شده است: «آخرین سال های سلسله قاجار، دوران خدمت در عدلیه و کوشش در راه تجدد و حکومت قانون، برآمدن رضاخان و سلطنت رضاشاه، دوران جنگ جهانی دوم و اشغال ایران، رویداد سوم شهریور و پیامدهای آن، دوران دولت های زودگذر ولی دموکراتیک، مجلس شورای ملی و مساله نفت».

فرآوری: رویا فهیم

بخش کتاب و کتابخوانی تبیان


منابع: مهر، خبرآنلاین ، فارس