تبیان، دستیار زندگی
زبان كلید تمام وجود انسان است به طورى كه انسان‏ها را از زبانشان مى‏توان شناخت، «اخْتَبِروهُمْ بِصِدْقِ الحَدِیثِ» وقتى خواستید مردم را امتحان كنید، ببینید راست مى‏گویند یا دروغ. زبان اگر قفل و بست داشته باشد، روى حساب و كتاب صحبت كرده و در آنچه كه مى‏گوید
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

صفات شیعه (2)

شیعه


شیعه بودن مفهومى است پرمحتوا و مسئولیّت‏هایى دارد كه تحت عنوان «صفات‏الشیعه» در بیانات معصومین علیهم السلام آمده است؛ در این نوشتار به شرح یکی دیگر از این روایات مى‏پردازیم.


قَالَ الامام الصَّادِقُ علیه السلام:

«إِمْتَحِنُوا شِیْعَتَنَا عِنْدَ مَوَاقِیْتِ الصَّلاةِ كَیْفَ مُحَافَظَتُهُمْ عَلَیْهَا و إِلَى‏ أَسْرَارِنا كَیْفَ حِفْظُهُمْ لَهَا عِنْدَ عَدُوِّنَا وَإِلَى‏ أَمْوَالِهِمْ كَیْفَ مُوَاسَاتُهُمْ لِإِخْوَانِهِمْ فِیْها». (بحارالانوار ج 65 ص 149)

امام صادق علیه السلام فرمودند: شیعیانِ ما را به اوقات نماز امتحان كنید كه چگونه به آن اهمیّت مى‏دهند، و این كه چگونه اسرار و مقامات ما را در نزد دشمنان بازگو نمى‏كنند و همچنین با اموالشان امتحان كنید كه چگونه به دیگر برادرانشان كمك مى‏كنند.

شرح حدیث:

در این حدیث امام صادق علیه السلام ملاك تشخیص شیعیان را در چند صفت مهمّ زیر بیان مى‏كنند:

1ـ اهمیّت به نماز اوّل وقت‏

«إِمْتَحِنُوا شِیْعَتَنَا عِنْدَ مَوَاقِیتِ الصَّلَاةِ» آیا به اوقات نماز اهمیّت مى‏دهند؟ در هنگام كار آیا كار را عقب مى‏اندازند یا نماز را؟ بعضى نماز را براى زمان بى‏كارى مى‏دانند و مى‏گویند: «اوّل الوقت رضوان اللَّه و آخر الوقت غفران اللَّه». اخیراً بعضى از اهل تسنّن مى‏گویند مسلمان واقعى ما هستیم، چرا كه اهمیّتى كه ما به نماز مى‏دهیم شما نمى‏دهید!!

2ـ اهمیّت به نماز

در مورد اهمیّت نماز، حضرت على علیه السلام در سفارش‏هایش خطاب به مالك اشتر مى‏فرماید: «إِجْعَلْ أَفْضَلَ أَوْقَاتِكَ لِلصَّلَاةِ؛ بهترین اوقاتت را براى نماز قرار بده»

زبان كلید تمام وجود انسان است به طورى كه انسان‏ها را از زبانشان مى‏توان شناخت، «اخْتَبِروهُمْ بِصِدْقِ الحَدِیثِ» وقتى خواستید مردم را امتحان كنید، ببینید راست مى‏گویند یا دروغ. زبان اگر قفل و بست داشته باشد، روى حساب و كتاب صحبت كرده و در آنچه كه مى‏گوید دقّت مى‏كند

كلمه «محافظة» به این معناست كه نماز آفات دارد و باید آن را حفظ كرد. زمانى كه مرحوم امام خمینی رحمه الله در حوزه علمیّه مدرّس بودند، در هنگام صحبت و مباحثه علمى وقتى صداى اذان بلند مى‏شد، بلافاصله ایشان براى نماز برمى‏خاستند، بدون این كه درنگى كنند. قانون همین است كه هر كجا هستیم و هر كه هستیم، به نماز اهمیّت دهیم، به خصوص نماز صبح. امروزه عدّه‏اى هستند كه نماز صبح را با استصحاب (به امید این كه هنوز خورشید طلوع نكرده است) مى‏خوانند كه این نماز شیعه نیست.

3ـ رازدارى‏

منظور از محافظت از اسرار، حفظ مقامات اهل بیت علیهم السلام است، یعنى مقاماتى از آنها را در نزد دشمنان نگوییم كه باور نكنند (مثلًا ولایت تكوینى، معجزات، علم به غیب ...) زیرا این مقامات جزء اسرار هستند.

راز

در زمان ما عدّه‏اى علاوه بر این كه اسرار را مى‏گویند غلوّ هم مى‏كنند، مثلًا بعضى از مدّاحان نادان زینب اللّهى مى‏شوند. مدّاحان مقام والایى دارند و ائمّه علیهم السلام به آنها اهمیّت مى‏دادند؛ مثل دعبل خزائى كه مقام والایى داشت؛ مدّاحان باید اشعار خود را بر علما عرضه كرده و از اشعار غلوّآمیز پرهیز كنند، به خصوص اگر در بین مدّاحان براى جلب نظر عوام مسابقه بیفتد، در این صورت یكى غلوّ مى‏كند و دیگرى اغلى و این كار خیلى خطرناك است.

4ـ چگونگى صرف اموال‏

مواسات از دو ریشه لغوى مى‏تواند باشد، یكى از مادّه «واسى‏» و دیگرى از ماده «آسى‏» كه هر دو مواسات و به معناى اعانت و كمك كردن است. شیعه را باید با اموالش امتحان كرد كه چه اندازه دیگران در اموال او سهم دارند. در زمان ما مشكلات زیاد است:

1ـ مشكل بیكارى كه منشأ اصلى بسیارى از مفاسد مانند: اعتیاد، سرقت، خودفروشى و ... است.

2ـ مشكل ازدواج جوانان. 3ـ مشكل مسكن. 4ـ مشكل تحصیل، خانواده‏ها براى تأمین هزینه تحصیل دانش‏آموزان خود با مشكلات مواجه هستند، جامعه ما، جامعه شیعه است، پول‏هاى هنگفتى در مسائل بیهوده صرف مى‏شود در حالى كه عدّه‏اى در اوّلیات زندگى لنگ مى‏زنند.

بنابراین باید صفات شیعه را مدّ نظر قرار دهیم نه این كه صرفاً جایگاه شیعه و پاداش آن را بیان كنیم. امید است كه بتوانیم فرمایشات ائمّه علیهم السلام را در زندگى روزمرّه مدّ نظر قرار داده و به آنها عمل كنیم.

«... عَنْ سُلَیْمانِ بنِ مَهْرانَ قالَ: دَخَلْتُ عَلَى الصادِقِ جَعْفَرِبْنِ مُحَمَّدٍ علیه السلام وَ عِنْدَهُ نَفَرٌ مِنَ الشِّیعَةِ وَ هُوَ یَقُولُ:

مَعَاشِرَ الشِّیعَةِ كُونُوا لَنَا زَیْناً وَلَا تَكُونُوا عَلَیْنَا شَیْناً قُولُوا لِلنَّاسِ حُسْناً وَ احْفَظُوا أَلْسِنَتَكُمْ وَ كُفُّوهَا عَنِ الفُضُولِ وَ قُبْحِ القُولِ». (بحارالانوار ج 65 ص151)

سلیمان بن مهران مى‏گوید: بر امام صادق علیه السلام وارد شدم و عدّه‏اى از شیعیان نزد او بودند و او در حال گفتن این مطلب بود: اى شیعیان ما، آبرو و زینت ما باشید و باعث ننگ و بى‏آبرویى ما نباشید، با مردم خوب صحبت كنید، زبانتان را حفظ كنید و از حرف‏هاى اضافى و زشت بپرهیزید.

در مورد اهمیّت نماز، حضرت على علیه السلام در سفارش‏هایش خطاب به مالك اشتر مى‏فرماید: «إِجْعَلْ أَفْضَلَ أَوْقَاتِكَ لِلصَّلَاةِ؛ بهترین اوقاتت را براى نماز قرار بده»

شرح حدیث:

امام صادق علیه السلام در این حدیث دو مطلب را بیان مى‏كند، یك قاعده كلّى و یك مصداق روشن.

قاعده كلّى این است كه با اعمال خودتان باعث آبروریزى ما نشوید، یعنى به گونه‏اى باشید كه وقتى مردم شما را مى‏بینند به صاحبان آن مكتب درود بفرستند و بگویند آفرین به كسانى كه چنین افرادى را تربیت كرده‏اند و باعث بى‏آبرویى ما نشوید، زیرا ما فرزندان پیغمبر صلى الله علیه و آله هستیم، سپس انگشت روى مصداق خاص مى‏گذارند كه زبان است.

علماى علم اخلاق مى‏گویند در سیر و سلوك الى اللَّه اوّلین عضوى كه باید اصلاح شود زبان است و تا زبان اصلاح نشود دل پاك نمى‏شود.

زبان كلید تمام وجود انسان است به طورى كه انسان‏ها را از زبانشان مى‏توان شناخت، «اخْتَبِروهُمْ بِصِدْقِ الحَدِیثِ» وقتى خواستید مردم را امتحان كنید، ببینید راست مى‏گویند یا دروغ. زبان اگر قفل و بست داشته باشد، روى حساب و كتاب صحبت كرده و در آنچه كه مى‏گوید دقّت مى‏كند.

یكى از طرق حفظ زبان همان دستور آخر روایت است كه مى‏گوید:

«كفّوها عن الفضول» یعنى زیاد صحبت نكنید. كم سخن گفتن یكى از راه‏هاى نخستین سیر و سلوك و نام آن «صَمت» است. یكى از دانشمندان مى‏گوید پنج چیز است كه هر ناقصى را كامل مى‏كند:

صمت و صوم جوع‏ و سَحَر و عزلت و ذكرى به دوام ناتمامان جهان را كند این پنج تمام در واقع اگر كسى این امور را رعایت كند به قرب الى اللَّه مى‏رسد كه اوّلین آن صمت یعنى سكوت است. صمت به این معنا نیست كه اصلًا صحبت نكند بلكه به این معناست كه فضول الكلام و قبح الكلام را حذف كند.

بخش اعتقادات شیعه تبیان


منابع:

1-      کتاب مشکات هدایت ـ آیت الله مکارم شیرازی

2-      بحارالانوار ج 65

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.