• Nombre de visites :
  • 910
  • 19/2/2012
  • Date :

Tanınmış Simalar (3)

tanınmış simalar

Bedîuzzaman Furûzanfer

 Doğum tarihi : M. 1906

Ölüm tarihi : M. 1970

Bedîuzzaman Furûzanfer olarak tanınan çağdaş bilim adamı ve edebiyatçı  Celil Ziya Edib 1906'da Horasan eyaletinin Tabas kentine bağlı Boأ¾ruye köyünde dünyaya gözünü açtı. Kökleri Şah Abbas dönemine kadar uzanan, pek çok alimler yetiştirmiş ünlü bir aileye mensub olan Bedîuzzaman temel İslâmî bilimleri doğduğu köyde okudu ve daha sonra Meşhed’e giderek Abdulcevad Edib-i Nîşaburî, Mirza Hasan Sebzevarî ve Şeyh Murtaza Aştiyanî gibi büyük ulemanın yanında, mantık, usul ve Arab dili ve edebiyatı öğrendi. 1963 yılında Tahran’a gelerek İslâmî ve edebî araştırmalarını yoğunlaştırdı. Fıkıh, usul, felsefe, ilahiyat ve edebiyat alanlarında araştırma yapan Furûzanfer eğitim çalışmalarına Daru'l-Funûn'da başlayarak daha sonra Daru'l-Muallimîn'de devam etti. Bir süre Sepahsalar Medresesinde tefsir ve Arab dili ve edebiyatı dersleri verdikten sonra Tahran Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde öğretim üyesi olarak istihdam edildi ve 30 yıl boyunca burada görev yaptı. 1943 yılında İlahiyat Fakültesi dekanlığına atandı ve bu sıralarda kurulan Fars Dili ve Edebiyatı Akademisine üye oldu. İki dönem Tahran milletvekilliği ve bir dönem senatörlük görevlerini üstlendi. Furûzanfar bir çok Avrupa ve Asya ülkelerine bilimsel amaçlı ziyaretlerde bulundu ve bir süre Lübnan Beyrut Üniversitesinde Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında ders verdi.

Üstad Bedîuzzaman araştırmalarını Mevlânâ ve Attâr-ı Nîşaburî konusunda yoğunlaştırmış ve ömrünün yaklaşık kırk yılını bu konuya vermiştir. Bu değerli bilim adamı 1970 yılında, 68 yaşında Tahran’da vefat etti.

 En  önemli eserleri : Söz ve Söz Sahipleri (2 cilt) ve Fars Edebiyatından Seçmeler

 Celal Âl-i Ahmed

tanınmış simalar

 Doğum tarihi : M. 1923

Ölüm tarihi : M. 1969

Celal Âl-i Ahmed 1923 yılında Tahran’da doğdu. 1944’te Komünizm eğilimli Tude partisine girdi ancak üç yıl sonra bu partiden ayrıldı. "Did o Bazdid" (Görüşme) adlı kitabını bu dönemde yazdı. Kendi dönemindeki entellektüel kesimi geniş çapta etkileyen Celal hikaye yazmakla beraber sosyal konularla ilgili makaleler, seyahatnameler ve kitap tercümeleriyle de meşgul oluyordu. Onun eserlerinin en önemli özelliği sıkı ve açık olduğu halde şiddet içeren kendine has yazı üslûbudur. Bunun örneğini "Hasi Der Mikat" ve "Yaşam Öyküsü" gibi eserlerinde görmek mümkündür. Celal Âl-i Ahmed 1969 yılında vefat etti.

 Eserlerinden bazıları : Şu Çektiğimiz Sıkıntı, Orazan, Beأ¾ Hikaye, Fars Körfezinin Yetim İncisi Khark Adası, Kırk Papağan, Hasi Der Mikat, Entellektüellerin Hizmetinde, Kirli Eller, Görüşme, Sığıntı Kadın, Peteklerin Öyküsü, Amerikan Gezisi, Azrail'le Yolculuk, Se-tar, Batılılaşmak, Ben ve Okul, Konuşmalar, Yeryüzünün Bedduası, Nun ve'l-Kalem, İki Çukur...


Tanınmış Simalar (2)

Tanınmış Simalar (1)

Hosein Khosrojerdi

ŞAİR AVFİ -2

Şair Menüçihri -2

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)