• Nombre de visites :
  • 1053
  • 27/1/2012
  • Date :

Globalizm ve İmam Zaman'ın (a.s.) zuhuru -5

globalizm ve imam zamanın (a.s.) zuhuru

Globalleştirme

8. Globalizm ekolojik krizi biraz da derinleştirecek.

7. Globalizm milletler ve bölgeler arasındaki fasılayı uzatmaya meyillidir. Bu yönüyle, ekonomik güçlerin elinde bir mekanizma olarak onları daha güçlü, fakirleri ise daha fakir kılacaktır.

6. Globalizm ilk hammaddenin azalmasına neden olacaktır.

5. Tüm olumsuz ve olumlu yönleri ile Batı kültürünün tek dünya kültürü olarak kabul edilmesi. Gelişmiş Avrupa ülkelerinin ortaya koydukları temel anlaşma - sermaye yatırımının özgür olması anlaşmasıdır. Bu anlaşma yabancı sermaye yatırımına dünyanın bütün noktalarında özgürlük verir. Bu da gelişmiş ülkelerde ve gelişmekte olan ülkelerin kaynaklarına el koymaktadır. Çünkü, bu ülkeler ekonomik, mali, teknolojik bakımından aynı seviyede değiller.

4. Batı kültürünün diğer kültürlere hakim olması çeşitli milletlerin kültürel kimliklerinin değiştirilmesine kalkışmak.

3. Ekonomik statükoda yapılan bu gibi reformların doğurduğu toplumsal bunalımlar, yani işsizliğin artması, fakir tabakanın çoğalması, emek hakkının düşmesi bu sırada yer alır.

2. Maliye pazarı ve dünya burs işlemleri tekleşmesi yüzünden dünyanın çeşitli ülkelerinde mali krizlerinin oluşması. Bunun ilk olumsuz etkisini biz 94 yılında Meksika'da, sonra da Doğu Asya ülkelerinde müşahede ettik. Şimdi ise dünya yeni mali kriz ile karşı karşıyadır.

1. Milli devletin krizi. Yani devletin kendi gelir kaynaklarına sahip olması ortadan kalkar, devlet ekonomik ve sosyal planlarından el çeker. Aslında benim, senin iktisadımız muhabbeti ortadan kalkar, dünyanın ekonomik kavramı onun yerini tutar. Sonuçta milli devletlerin temsilcisi olarak çok uluslu şirketler devletin bu misyonlarını üstlenirler.

Aşağıda genel bir şekilde Globalizmin olumsuz etkilerini zikredebiliriz:

Medeniyetin dünyevileşmesi - Batı kültürünün diğer kültürleri eritip zorla aradan çıkarması, istismara maruz koyması demektir.

Globalizm karşıtlarının delilleri. Karşıtlar Globalizmin faydaları hakkında taraftarların delillerine şüphe ile yaklaşırlar. Bu grubun inancına göre, Globalizm liberal ideoloji ve kavramlar üzerinde kök salıp temel amacı Amerika çıkarlarını, Amerika emperyalizmini dünyaya oturtmaktır. Bu modelin oturuşması ancak ABD'nin, onun müttefiklerinin ve gelişmiş ülkelerin çıkarlarına hizmet edecek. Dünyanın bu şekilde tekleşmesi yani küresel sisteme geçmesi toplumun ancak yüzde 20’sine hak verebilir. Kalan yüzde 80 ise kenarda kalır. Bu konu balanslaşmış dünya sistemi anlayışına uygun değildir. Daha çok anlaşılır - dünyanın yeni sömürü sistemidir.

7. İç ve dış yönlerde milli kültür ve ekonominin açılması, sağlıklı rekabet ortamının oluşturulması, ulusal ve bölgesel hislerin tahrik, bazı şehir ve bölgelerin dünya ekonomik merkezi adı ile büyüyüp tanınması, genel halkın sosyal refahının yükselmesi, teknolojinin gelişmekte olan ülkelere aktarılması vb Globalizm taraftarlarının iddiaları sırasında yer alır.

6. Ekonomik dayanışma ve bağlılıklarından artan temposu gelecekte uluslararası bağlılıklara yol açacaktır.

5. Globalizm toplumun genişlenmesinde bir prosestür ki, dünyayı hissetmenin ve dünyanın özünü derkinin güçlenmesi ile sonuçlanacaktır.

4. Dünyanın hareketi toplumun hareketlenmesine yardım etmiştir. Mülteci iş gücü dünyaya dağılmıştır.

3. Dünyanın finans piyasaları gelişmiştir. Bu gelişme 70 yılından beri ulusal sınırları dışında geniş para hacmi ile birlikte olmuştur.

2. Mevcut ortamda dünya ticaret hacmi önceki durumlardan daha fazladır. Hava ve suyolları ile yolcu taşınmasında fiyatların aşağı düşmesi dünya ticaret sınırlarının daha da genişlemesine neden olmuştur. Bu açıdan değil dünya ticaret hacmi genişlemiş, hatta onun forması da değişikliğe uğramıştır.

1. 80'li yıllardan başlayarak bir takım ülkeler Globalizmin trenine katılmış veya doğrudan, özgür piyasa ekonomisi aracılığıyla onun toplumdaki olumlu tezahürlerinden müracaatta bulunmuştur. Örneğin, kapitalizm sisteminin dünyada genişlemesi 70'li yıllarda yüzde 20 düzeyindeydi, 90 yılında bu rakam yüzde 30 düzeyine ulaşmıştır. Bu olayın kendisi bile dünya kapitalist ekonomisine halkın teveccühünden haber verir.

Taqrib


Globalizm ve İmam Zaman'ın (a.s.) zuhuru -4

Globalizm ve İmam Zaman'ın (a.s.) zuhuru -3

Globalizm ve İmam Zaman'ın (a.s.) zuhuru -2

Globalizm ve İmam Zaman'ın (a.s.) zuhuru -1

Diğer Dinlerde Mehdi İnancı 13

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)